ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
23 юни 2000 г.
 

   


  ОТНОШЕНИЯ С ОНД
   

 • Министър - председателите на България и Молдова подписаха 4 спогодби, а Молдова желае да пренася ток през България.
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Според Рютгер Виселс, главен преговарящ от ЕС с България,  ниският стандарт не е пречка за членство в ЕС
   


  ОТНОШЕНИЯ  С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Президентът Стоянов получи от шефа на БОК Иван Славков информация за делото в Либия.

 • Външният министър Михайлова се срещна със зам.-министъра на външните работи на ЮАР по случая с българските медици в Либия.
   

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Трета национална телевизия ще получи далекосъобщителен лиценз през ноември.

 • Проектодоговорът за втория GSM оператор е готов.

 • Обществена информация ще се дава само след заплащане, а при отказ на данни се предвижда глоба, решиха депутатите на второ четене на текстове от Закона за достъп до обществената информация.

 • Българи с двойно гражданство ще плащат половината от таксата за кандидатстване или обучаване във ВУЗ.

 • Кабинетът обсъди позицията си по преговорите с МВФ на закрито заседание, а според в"24 часа" е възможно заради намаляване на данъците правителството да се съгласи на увеличение на тока със 7,5%.

 • Световната банка е изключила България от списъка на рисковите държави, а днес финансовият министър подписва с банката договор за заем от 63 млн. долара за здравната каса и ще бъдат отпуснати още 500 000 долара безвъзмездна помощ за работа с етническите малцинства.

 • Правителството прие проектозакон за изменение на трудовия кодекс, според който платеният отпуск става минимум 20 дни и се премахват срочните трудови договори.

 • БСП иска промени в приватизационния закон заради компенсаторните записи.

 • Лидерът на Евролевицата Александър Томов заявява, че по границите няма контрол.

 • Оценките на народа и депутатите  за  управлението и ефективността на институциите се разминават сериозно,столичният кмет Софиянски е предпочитан от народа, Костов - от депутатите, сочат данни на "Витоша рисърч" от април.

 • 83% от младите в България са готови да емигрират, показват данни на НЦИОМ и Комитета за младежта и спорта.

 • Платежният баланс на България за април е положителен със 119,7 млн. долара, сочат данни на централната банка.

 • Англичани ще вложат 17 млн. долара във Варненската корабостоителница.
   
   

     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Част от медиите се опитват да създадат нов дневен ред, който няма нищо общо с интересите на страната, свързани сега с преговорите с МВФ, а не с поддалите се на провокациите хора от СДС, обърнали се с новини против съюза, заявява премиерът Костов
  В интервю за в-к "Анти", публикувано и в "Демокрация" премиерът Костов  пояснява, че в Европа  законите и общественият им ред е такъв, че дават простор за работа и наказват тези, които не работят. Въвеждането на европейски обществен ред и закондателство в България ще е най-мощният фактор да започнем да работим. Другото, на което разчитам, това е интересът на хората - покачващите се доходи срещу увеличеното количество труд, казва Костов. Според него ще е най-добре за страната да се постигне  постоянен растеж на доходите, който да е свързан с повишаване на количеството и покачване на качеството на вложения труд.  На трето място, премиерът се надява, че такъв стимул ще дойде от бизнеса, който ще се раздвижи и ще създаде работни места - "ако има благоприятни условия".
  Премиерът признава, че в момента има много безработни. Но отношението към труда било и морално отношение и хората трябвало да разберат, че ако някой отива на работа, но не работи, той всъщност краде - държавният служител от държавата, фирменият - от фирмата. Това премиерът подчертава дебело в интервюто си и го извежда като основен акцент. "Мисля, че възстановяването на морала, което ние трябва да поощряваме по всякакъв начин, е другият фактор, който ще обясни на хората, че е срамно да не работиш...", заявява Костов.

  По отношение на провеждащите се в момента преговори с МВФ премиерът коментира, че най-важното в момента за страната е успешният им ход. Според него България никога не е била в толкова силна позиция за преговори поради много доброто нарастване на БВП, което означава и разширяване на пазара. Според Костов в момента пазарът се разширява с темп, непознат досега в страната. Той се позовава и на думите на Каконен, шеф на мисията на МВФ за България, че никога не е имало такъв растеж на БВП. Той вероятно ще бъде 11-12% и това ще ни даде големи възможности за заемане на силни позиции в преговорите, прогнозира премиерът. Същевременно той подчертава, че никога досега не са си поставяли толкова всоки цели и амбициозни задачи - "за една цялостна политика, насочена към стимулиране на  заетостта и растежа, отворена към бизнеса и едновременно с това решаваща и проблемите на социалната реформа". Успоредно с нарасналите възможности задачите станаха много трудни, подчертава Костов.

  Оценката на премира Костов за сегашната политическа ситуация - "Според мен в медиите се тиражират теми, които нямат нищо общо с основната тема на България, а тя е: стимулиране на икономическото развитие, създаване на заетост, бързи преговори с МВФ. България няма по-важни задачи. И тъй като правителството и мнозинството решават много добре и убедително тези задачи, няма как да се измисли нещо по тази тема, за да бъде атакувано мнозинството".
  Според Костов лошото било, че "в самия СДС не достигна политическа зрелост". Много хора се поддали на тези провокации и започнали да произвеждат новини, насочени срещу СДС - "нещо, което не интересува обществото". Според Костов "обществото не може да има истински интерес към СДС, такъв интерес може да бъде сериозно стимулиран изкуствено от медиите". Така че, по думите му,  "част от медиите се опитват да създадат нов дневен ред, който няма нищо общо с интересите на страната". Костов признава, че СДС не се държи достатъчно убедително в медийното пространство и губи доста сражения на това поле. "Може би е време СДС да създаде единен медиен център, който да организира и координира своите усилия в тази насока", е мнението на премиера и лидер на СДС.

  На въпрос какво ще направи СДС за повишаване на рейтинга на правителството и партията през малкото оставащо до изборите време Костов отговаря, че управляващите ще наблегнат на добрата социална политика - създаване на работни места и увеличение на доходите. Той подчертава, че за управление от типа на това на СДС е характерна поговорката - "не давай риба на нуждаещия се от храна, а го научи как да я улови сам". Това била политиката, която управляващите трябвало да задействат. В тази посока ще направим решителни усилия да стимулираме заетостта и растежа на българската икономика и заедно с тях осезаемо нарастване на доходите, подчертава отново Костов във връзка с предстоящите избори. До тях това щяло да го има - "Това е изпълнението на актуализираната програма България 2001", заявява премиерът. Той не се притеснявал за успеха на СДС на изборите , защото "имаме силна политика, успешни преговори с ЕС, бързо повишаване на дохдите".

  По отношение на гражданските движения премиерът е положително настроен, но е на мнение, че единствено оправдано от конституцията и законите на страната е с политика да се занимават организации, регистрирани по Закона за политическите партии.

  По отношение на политиката на СДС Костов вижда, че има какво да се коригира, тъй като СДС била млада партия и страда от "всички болести на младите демократически партии". Все още много въпроси - като напр. ценностите и принципите, не са били установени.  /"Демокрация", "Анти"/
   
   
  Посланикът ни в Индия Сугарев  заяви пред радио "Свободна Европа", че ще каже кои са корумпираните сред управляващите наесен
  Посланикът на България в Индия Едвин Сугарев, който преди седмици поиска Бакърджиев, Бисеров и Цонев да напуснат СДС и с изказването си нагнети политическите страсти до крайност и предизвика Бакърджиев да проговори, отново е направил заявление за медиите вчера. Преди да си замине отново за Индия, той е заявил за радио "Свободна Европа", че наесен ще каже за корумпираните след управляващите.
  "Аз не говорих за корупция. Примерно за договора за газа, с който се хвалеше Евгений Бакърджиев / когато беше вицепремиер/, за "Главбулгарстрой", за много други неща -  заяви Сугарев. - Давам на тези хора срок да помислят". Посланикът смята, че премиерът Костов го е подкрепил в атаката му срещу бившия вицепремиер Бакърджиев, срещу Цонев и Бисеров, щом не е взел "голямата брадва" да му "цепне главата". Сугарев се извини на президента Стоянов, че г"о набутал в медийна кавга", информира "24 часа" . Става дума за изявлението на Стоянов във връзка с твърдението на Сугарев, че Бакърджиев и Бонев са били на яхта с Майкъл Чорни, в което президентът опроверга това, но дни по-рано бе казал за медиите, че това идване с яхтата до Евксиноград е станало публично пред очите на премиер, шеф на парламента и др.

   
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Серия от атентати в Южна Сърбия, а КФОР продължава да търси тайни арсенали
  В Буяновац и Прешево в Южна Сърбия избухнаха 4 бомби, от които бяха ранени трима полицаи. Атентатите са дело на албански екстремисти. Полицията в Прешево е обезвредила 8 кг взрив до съдебната зала.
  До съдебната зала във Вране в Южна Сърбия също беше обезвредена мощна бомба. Срещу сръбския манастир Дечани в Косово бяха изстреляни десетина минохвъргачни снаряда.
  Разкритото през миналата седмица оръжие от КФОР в 4 бункера е около 60 - 70 тона и е преди всичко муниции, което показва, че в друг таен склад се намира оръжието за тези муниции. КФОР продължава усилено да търси таините арсенали на АОК. /"Демокрация"/  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ОНД
   
  Министър - председателите на България и Молдова подписаха 4 спогодби, а Молдова желае да пренася ток през България
  На двудневно официално посещение в България е премиерът на Молдова Думитру Брагиш, който вчера се срещна и разговаря с премиера Костов. Подписани бяха 4 междуправителствени спогодби. Молдова желае да изнася ток през България и да използва за това българския далекопровод на територията на Румъния. Костов изрази надежда, че през юли парламентът в Молдова ще ратифицира четиристранната спогодба между Русия, Украйна, Молдова и България за пренос на отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" през територията на Молдова за Русия. Това е най-безопасният и евтин път от АЕЦ за Русия, каза Костов. Думитру Брагиш отправи покана до Костов да посети "малката България" както той нарече областта Тараклия в Молдова, където живеят 90, 000 етнически българи. От своя страна премиерът Костов нарече Молдова "съседна страна", въпреки че Молдова граничи само с Румъния и Украйна. "Желаем да направим всичко, което позволяват общите ни ангажименти към ЕС, за да развиваме отношенията ни с тази наша съседна страна. Изискването на визи за молдовски граждани не е в наш интерес, но е наше задължение." каза Костов. През 1999 г. България въведе визов режим за молдовските граждани. Костов обеща, че в скоро време българите от Молдова, които имат двойно гражданство, ще ходят свободно из Европа с български паспорти, тъй като до няколко месеца България ще бъде извадена от шенгенския списък.
  Премиерът Брагиш беше съпроводен от голяма бизнесделегация, която заедно с български колеги проведе бизнесфорум в Българската търговско - промишлена палата. Брагиш посети фирмите "Астера" и "Софарма". Молдовски фирми са изразили желание за съвместни инвестиции в селското стопанство. /"Демокрация", "Земя", "Труд"/

   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  Според Рютгер Виселс, главен преговарящ от ЕС с България, ниският стандарт не е пречка за членство в ЕС.
  За в - к "Пари" Рютгер Виселс заяви, че ниските доходи няма да бъдат пречка за членство в ЕС. Въпреки това ние ще следим внимателно този проблем, тъй като все пак крие рискове. Важното е всяка страна да върви по правилния път и да усвоява добре субсидиите от ЕС, като така ще може да навакса изоставането си, каза Виселс.
  Преди да отпътува от България Виселс се срещна с премиера Костов, на когото препоръча да се поддържа икономически растеж като най-важен за процеса на присъединяване към ЕС. Костов е информирал Виселс, че през 2000 г. БВП номинално ще нарасне с 12%. Двамата са констатирали, че през 2000 г. България има най-високият ръст на икономическо развитие през последните 10 години. Костов е прогнозирал, че до 2003 г. България ще има ръст на БВП над 10% годишно.
  В интервю за в - к "Труд" Виселс заявява: "Впечатлен съм от ентусиазма на хората и постигнатото досега. Това ме прави оптимист за бъдещето, защото потенциалът на тази страна е огромен. Но все още сте доста изостанали в определени сфери по пътя, по който трябва да извървите, преди да се присъедините ефективно към ЕС."
  На 3 страници в-к "Монитор"публикува материала "САЩ и Европа ни поделиха на закуска". Според "Монитор" вчера сутринта в хотел "Шератон"на закуска са се събрали Рютгер Виселс, директорът на СБ за България и Румъния Андрю Воркинг и шефът на мисията на МВФ Юха Каконен. На срещата те са обсъдили бедността, безработицата и корупцията в България. Договорили са се да обменят информация, но са разделили зоните, в които всяка от институциите приоритетно ще работи. МВФ ще наблюдава икономическата политика като цяло. СБ и ЕБВР ще наблюдават и отговарят за инфраструктурните проекти и тяхното финансиране. Двете банки отдавна работят по общи енергийни проекти в България. Социалните програми и борбата с корупцията остават за МВФ. Самият Виселс каза, че "ЕК обединява усилията си с МВФ и СБ и трите институции ще действат съвместно в България, защото имат общи цели."

   
   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Президентът Стоянов получи от шефа на БОК Иван Славков информация за делото в Либия
  Вчера от Триполи се завърна председателят на Българския олимпийски комитет /БОК/ Иван Славков и веднага се отправи за среща с президента Стоянов, която продължи 45 мин. Преди да замине за Триполи Славков е получил конкретни задачи от Стоянов, които той е изпълнил, казаха от пресцентъра на президентството. Славков беше в Либия по покана на малкия син на Кадафи - Ал Саади Муамар  Ал Кадафи, който е вицепрезидент на олимпийския комитет на Либия и председател на футболната асоциация в Либия. Славков е говорил и с големия му брат Саис Ал Ислам. Според в-к "Сега" Славков се е срещнал и с полк. Кадафи и даже е показал златен часовник като подарък от него. В-к "Сега" се позовава на свои източници и посочва, че Кадафи не се е ангажирал да направи каквито и да е постъпки за смекчаване на положението на 6-мата български медици. Кадафи не бил зле настроен към задържаните българи, но ако са виновни, трябвало да понесат последствията, "без те да бъдат раздути". По-благосклонни към българите са били синовете на Кадафи.
  Славков отказа всякакъв коментар за медиите, защото всички негови действия били от "тихата дипломация" . Той е казал, че положението на нашите било "доста напечено". /"Сега", "Монитор"/

  Външният министър Михайлова се срещна със зам.- министъра на външните работи на ЮАР по случая с българските медици в Либия
  В София пристигна зам.-министърът на външните работи на ЮАР Азиз Пахад, който се срещна с външния министър Надежда Михайлова. След срещата Пахад заяви: "Въпросът със задържаните български медици в Либия е на живот и смърт и трябва да се действува тихо и дипломатично. Имаме голямо желание да сътрудничим на България, за да спасим живота на българите и да решим този проблем във всеобщ интерес. Ще се опитаме да направим каквото е по силите ни." Министър Михайлова каза, че връзките, които ЮАР поддържа с Либия, я прави добър посредник в такъв диалог, а Пахад допълни, че ЮАР е в постоянна връзка с либийските власти.
  Михайлова съобщи още за медиите, че задържаният д-р Здравко Георгиев ще бъде приет в болница за пълно медицинско изследване, защото се чувствал зле. Външно министерство ще съдейства на близките на задържаните да получат визи за Либия, но не може да гарантира, че те ще получат такива, защото това зависи от либийското посолство. Външно министерство е предоставило парите за пътуване на адвоката на задържаните Шейтанов от отпуснатите от правителството 30, 000 лв. за делото в Либия. Михайлова каза още, че по това дело външно министерство работи в тясно сътрудничество с българските разузнавателни служби. /"сега", "Труд", "Монитор"/
   
   
   


   МЕДИИ
   
  Трета национална телевизия ще получи далекосъобщителен лиценз през ноември. Това обяви Веселин Стойков, шеф на Държавната комисия по далекосъобщенията /ДКД/.
  Документите на кандидатите ще се събират до 1 септември. Разрешителното ще е за 15 г., а телевизията трябва да започне да излъчва до 9 месеца след получаването му. Мрежата е с по-малко покритие от дадената на Би Ти Ви, обхватът е 55-56% от територията на страната. До края на 2001 г. операторът трябва да я развие до 65%.

  Готов е договорът за втория GSM
  Проектодоговорът за втория GSM оператор е готов, съобщи шефът на ДКД Веселин Стойков
  Договорът ще бъде по условията на сделката за приватизацията на БТК, тъй като купувачът на телекома ще получи правото да го изгражда.
  При същите условия, както на втория GSM оператор, ще бъде сключен и договор с "Мобилтел", е уточнил Стойков.  
   
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Обществена информация ще се дава само след заплащане и при отказ на данни се предвижда глоба, решиха депутатите на второ четене на текстове от Закона за достъп до обществената информация
  С такава информация разполагат органите на държавната и местната власт, както и юридическите лица на бюджетна издръжка.
  Глоба от 20 до 50 лв. ще плащат длъжностните лица, които не се произнесат в срок по заявление за достъп до такъв тип информация.
  От 100 до 200 лв. ще бъдат глобявани физическите и юридическите лица, които работят със средства от държавния бюджет и откажат да дадат данни за разходването им, решиха депутатите.
  За всеки конкретен случай органите на държавната и местната власт ще посочват къде, как и в какъв срок ще бъдат предоставени данните. Те ще определят и колко ще струва това.
  Достъп до обществена информация може да бъде отказан, когато тя е държавна или служебна тайна, бе записано в закона.
  Информация може да се откаже и ако тя засяга интересите на трето лице, което не е дало писмено съгласието си за предоставянето й. Неговото съгласие не е нужно само в случаите, когато е задължен субект и данните за него са обществени.
  Ако му бъде отказана информация, заявителят може да обжалва решението пред окръжните съдилища или пред Върховния административен съд.
  Законът за достъп до обществената информация ще се прилага и спрямо медиите. С влизането му в сила издатели и редактори ще трябва да обявят средствата си и начините на финансирането на изданията си.
   

  Българи с двойно гражданство ще плащат половината от таксата за кандидатстване или обучаване във ВУЗ, решиха депутатите, които приеха промени в Закона за висшето образование.
   
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Министрите обсъдиха позицията си по преговорите с МВФ на закрито заседание
  Позицията на правителството по преговорите с МВФ за данъци, заплати и цени на ток и парно, здравната реформа и отпуските на министрите обсъди вчера кабинетът на закрито заседание. Тайните дебати са продължили час и половина.
  На излизане от залата повечето министри са отклонявали репортерските въпроси. Шефът на МВР се е изплъзнал с обяснението, че заминава за Румъния. Образователният министър също не дал никакъв отговор. Външният министър Надежда Михайлова само е коментирала, че не е ставало дума за Либия. Това са потвърдили и социалният министър Нейков и военният Ноев, пише "Новинар".
  Според в-к "24 часа" СДС вече е склонен на по-скъпа енергия заради намаляване н данъците. В публикация във вестника под заглавие "Токът поскъпва със 7,5%, за да паднат данъците?" се казва, че според информация от депутати от СДС при преговорите с МВФ се обсъждал вариант, при който токът за населението да поскъпне минимум със 7,5%. Скокът на електроенергията щял да бъде приет, ако фондът не се съгласи да одобри замразяването на цените на тока и парното.
  Преди ден шефът на мисията на МВФ за България Юха Каконен намекна, че от цената на тока зависи с колко ще се свалят данъците, припомня вестникът.
  Становище против замразяването на тока са дали от БСК вчера  на среща с Каконен.
  Според "24 часа" на вчерашното си закрито заседание правителството е търсило решение на вероятността МВФ да откаже замразяването на цените на парното и тока.
  Днес се очаква с фонда и Световната банка да се обсъдят дъргосрочни стратегии за енергетиката, тъй като са нарушени споразуменията за увеличението на тока и парното.
  С МВФ преговаряме за 20% данък печалба и за 100 лв. на месец необлагаем минимум от 2001 г., пише "24 часа".

  Световната банка е изключила България от списъка на рисковите държави, а днес финансовият министър подписва с банката договор за заем от 63 млн. долара за здравната каса и се очаква отпускането на още 500 000 долара безвъзмездна помощ за работа с етническите малцинства
  Световната банка е изключила България от списъка на рисковите държави и проекти, които се нуждаят от стриктно наблюдение при харчене на средствата. Това съобщи директорът на СБ за България Андрю Воркинг след разговор с вицепремиера Жотев вчера. По време на срещата е бил направен преглед на 11-те проекта за 622,1 млн. долара за 2000 г., финансирани от СБ в България. Досега сме усвоили 425,1 млн. долара за 1998-1999 г. и 28,2% от парите за тази година.  Всички наши проекти са с висок и много висок рейтинг. Само преди 4 години половината от проектите ви бяха незадоволителни, цитира думите на Воркинг в-к "Демокрация". Според шефа на СБ подобрението е пряк резултат от усилията на правителството  да използва мъдропарите  и да получава добра възвръщаемост от тях. С приближаването ви към ЕС ще нарасне  нуждата от частни и обществени инвестиции и ще се увеличи жизнения стандарт в България, допълни Воркинг.
  Днес финансовият министър Радев ще подпише със Световната банка заем от 63 млн. долара за здравната каса, одобрен късно снощи във Вашингтон.
  Проблемите с бедността и безработицата според Воркинг могат да бъдат решени чрез силен растеж на икономиката, което СБ наблюдавала в България в момента.
  СБ ще отпусне на България и близо 500 000 долара безвъзмездна помощ в подкрепа на програмата на правителството за работа с етническите малцинства. Освен това тази година очакваме и заеми за подобряване на благосъстоянието на децата и модернизиране на облразованието.
   
   

  Правителството прие проектозакон за изменение на трудовия кодекс, според който платеният отпуск става минимум 20 дни и се премахват срочните трудови договори
  Временно наемане се допуска само при сезонна работа и изпитателен срок.
  Най-малкият платен отпуск става 20 дни независимо от трудовия стаж, реши вчера правителството. То внася в парламента проект за промени в Кодекса на труда.
  10 дни ще се ползват задължително през годината, останалите могат да се разсрочват съгласувано с работодателя, обясни социалният министър Нейков. Натрупаната от предишни години отпуска обаче трябва да се използва. Няма да се разрешава отказ от почивката срещу полагащите се за почивните дни пари.
  Кодексът не дава отпуск за сключване на брак и погребение. Старият позволяваше отсъствие до 2 дни по уважителни причини.
  Новият кодекс предвижда уволнение "по взаимно договаряне". При него ще се дават по 3 заплати, както искат работодателите, или по 5, както предлагат синдикатите. Кабинетът ще внесе в парламента и двата варианта.
  Трудовият проектозакон не е включил предложението на работодателите да освобождават по своя преценка или при финансови затруднения.     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  БСП не иска компенсаторни  бонове в приватизацията
  БСП ще предложи промяна в Закона за приватизация, според която компенсаторните записи, издавани по закона "Лучников" , няма да се признават за платежни средства при продажбата на държавни заводи. Това заяви депутатът Румен Овчаров след среща с шефа на Агенцията по приватизация Захари Желязков. Прекалено много станаха съмнителните компенасаторни записи, което прави голяма част от сделките атакуеми, е допълнил Овчаров.
  Депутатите от БСП имаха среща и със съюза на работодателите. Тази среща бе по наше искане, за да се запознаем с икономическата политика на БСП, ако дойде на власт, и останахме доволни от това, което ни бе казано за нея, е заявил след срещата Васил Василев, шеф на Съюза на работодателите.
   

  Създаден е антинатовски съюз начело с Николай Янчев, който ще се регистрира като партия
  Антинатовски съюз иска референдум за членство в пакта. Съюзът е създаден спонтанно, без партийна шапка и ще бъде регистриран по закона за политическите партии, е заявил пред в-к "24 часа" шефът на съюза Николай Янчев.
   
  Лидерът на Евролевицата Александър Томов заявява, че по границите няма конторл
  На пресконференция лидерът на Евролевицата Александър Томов каза, че "Състоянието на българските граници не е нормално - северната е занемарена, между 35% и 37% от горивата влизат в България без да се облагат с акцизи и хазната губи. През границите продължават да преминават хора, жени с една древна професия, хора с чужд произход. Стоки се внасят и изнасят безконтролно." Томов каза още, че продажбите на "Нефтохим" рязко спаднали, защото влизали много горива, които не се облагат. Евролевицата ще запознае с тези данни посланиците на страните от НАТО и премиера Костов. В парламента Евролевицата ще призове правителството да вземе спешни мерки  за нормализиране на положението по границите, което означава повече средства и усилия за трансформирането на Гранична полиция и повече средства от ЕС. Томов ще настоява и за ново споразумение с МВФ, за да не бъде изпомпана България преди изборите. /"Труд", "Стандарт"/  
   
   


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Твърде сериозни са различията в оценките на народа и на депутатите за начина, по който се управлява България и за ефективността на институциите, столичният кмет Софиянски е предпочитан от народа, Костов - от депутатите, сочат данни на "Витоша рисърч" от април , представени вчера от Центъра за изследване на демокрацията.
  Данните са публикувани в "Труд" под заглавие "Народ и депутати мислят различно".
  Според изследването 55,9% от анкетираните 163 депутати са доволни от начина, по който се управлява днес страната. Това мнение обаче се споделя само от 15,5% от запитаните 1161 граждани. Цели 79,4% от тях са недоволни от сегашното управление.
  За разлика от депутатите, които дават най-висока оценка на ефективността на собствената си дейност, гражданите слагат на първо място тази на медиите.
  Според анкетираните от "Витоша рисърч" през март- април  депутати ефективността на президенската институция е точно толкова висока, коллкото на парламента - 2,67 по четирибалната скала.
  Народът обаче е на коренно противоположно мнение, като пише на парламента оценка 1,79 - най-ниска сред всички предложени за избор институции, и класира на първо място националното радио и вестниците - съответно с оценки 2,87 и 2,84. Президентът Стоянов също е оценен високо - трети с 2,83.
  За ефективността на съда еднакво лошо е мнението и на депутати, и на избиратели. Първите му дават оценка 1,77, докато гражданите са по-снисхходителни - 1,93.
  Приблизително еднакво ниско е оценена и ефективността на опозиционните партии.
  Сред различните професионални групи най-уважавана от народа пак е степента на ефективност на журналистите.
  Най-много - 24,1% - от народа смята, че най-добре България е била управлявана през 70-те години. За повечето депутати /44,2%/ това е периодът между двете световни войни. Няма единодушие  между депутати и народ и по въпроса кое правителство е управлявало най-добре България след 1989 г.
  Класацията при депутатите е следната: Иван Костов е предпочетен от 57,1% от тях, Стефан Софиянски - от 23,9%, Филип Димитров - от 14,1%. Най-слабо одобрение при депутатите има кабинетът начело с Жан Виденов - 4,3%.
  За гражданите Виденов е управлявал още по-зле - 2,4%. Още по-лош показател - 2,1% - има Филип Димитров.
  31,2% от анкетираните мислят, че най-добро е било управлението на Софиянски. Костов е втори  за 18,2% от българските граждани, следван от Ренета Инджова - 9,5%. Много голяма част от хората - 38,7% - обаче не могат да дадат оценка на последните български правителства. /"Труд"/
   
  Според изследване на НЦИОМ и Комитета за младежта и спорта на 51% от младежите  най-много им допада СДС като политическа сила, но пък 55% от анкетираните заявяват, че няма да гласуват
  Патриотизмът се е превърнал в кухо понятие в ценностната система на младежите. Все по-малко от тях ходят по купони, дискотеки и заведения. На 51% от младежите най-много им допада СДС като политическа сила. 39% симпатизират на "Гергьовден", а 17% - на ВМРО.
  55% от младежите обаче заявяват, че няма да гласуват, 11% се колебаят.  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  83% от младите в България са готови да емигрират, показват данни на НЦИОМ и Комитета за младежта и спорта
  83% от младите в България  биха емигрирали в чужбина заради по-високо платена работа. Това показва съвместно изследване на Националния център за изследване на общественото мнение /НЦИОМ/ и Комитета за младежта и спорта, направено сред 1428 души между 15 и 35 години в цялата страна.
  Преди 2 години 47% от младежите са твърдели, че искат да останат в родината си. 70% от младите хора сега искат да живеят в друга държава с по-висок жизнен стандарт. Една трета от младежите обаче не знаят чужд език, 59% не могат да работят с компютър, а 73% от младите никога не са влизали в Интернет.
  Патриотизмът се е превърнал в кухо понятие в ценностната система на младежите, сочи още изследването. /"Труд"/. 
   


  ИКОНОМИКА
   
  Платежният баланс на България за април е положителен със 119,7 млн. долара, сочат данни на централната банка
  Сред причините са намалелият внос и по-високият износ. През април експортът е нараснал с 38,1 млн. долара, или 12,8%, в сравнение със същия период на 1999 г. Вносът пък се е свил с 2%. Спад от 32,6% има при директните инвестиции. С 208,9 млн. долара са нараснали депозитите на търговските банки в чужбина.
  През април м. г. парите зад граница са намаляли със 124,3 млн. долара.
   
  Англичани ще вложат 17 млн. долара във Варненската корабостоителница
  7 млн. долара бързи инвестиции за почистване на площадката на Варненската корабостоителница и още 10 млн. долара за възстановяване на оборудването е първоначалният ангажимент на "Кемъл Леърд" в оздравителния план.
  Вчера той официално бе внесен в съда. Ако съдът го одобри, програмата трябва да се приеме и от кредиторите на Варненската корабостроителница, е пояснил Крис Батърс, директор за корпоративни финанси в "Прайсуотърхауз Купърс".
  "Кемъл Леърд груп" е една от най-големите европейски компании в кораборемонтната дейност и корабостроителството, уточнява в-к  "Труд".
  Ако до септември има благоприятно решение, веднага ще наемем около 500 работници. През втората и третата година ще увеличим заетостта до 4000 души, твърди главният изпълнителен директор  на "Кемъл Леърд" Джон Станфорд. По думите му са осигурени първоначални поръчки за около 100 млн. долара, но корабостроителницата първо ще дострои корабите и ще започне със строителство на транспортни кораби. Междувременно ще извъшва ремонти.
   

   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"