ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
23 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Президент | Отношения с НАТО | Отношения с Германия | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Медии| Парламент | Правителство

  | Българска православна църква | Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика|

   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Във Витлеем папата призна палестинската автономия.

 • В Индия президентът Клинтън поиска Индия и Пакистан да спрат ядрените опити и да започнат диалог.

 • Израел и Сирия водят тайни преговори и са пред успешен завършек.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Милошевич ще бъде свален от власт от своя собствен народ, каза Джордж Ричардсън. 
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Президентът Петър Стоянов днес свиква Консултативния съвет за национална сигурност, а лидерът на ДПС Ахмед Доган предупреди, че идеята за парцелирането на Сърбия е много опасна.
   
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • В Брюксел военният министър Ноев е научил за преговорите на НАТО с косоварите за Южна Сърбия.

 • Германски вестници обвиняват България за войната в Косово
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ГЕРМАНИЯ
   

 • В Германия вицепремиерът Жотев се срещна с министъра на икономиката, Божков се срещна с Кристоф Цьопел, а лидерът на БСП Първанов с канцлера Шрьодер.
     

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Очертава се ново отлагане на делото с българските медици в Либия.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Българският парламент отказа поканата на Скупщината за почитане жертвите от войната срещу СР Югославия.

 • Министрите на въшните работи и на финансите на България, Македония и Албания ще обсъждат в Тирана проектите по Пакта за стабилност.
   

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Финансовото разузнаване и данъчни инспектори проверяват кабелната "Юнион телевижън" за произхода на капитала и още 13 кабелни мрежи за нарушения на закона за радиото и телевизията.

 • За лечебните растения ще се плащат такси, реши парламентът при второ четене на Закона за лечебните растения.

 • Депутатите определиха наименованията и площта на 3 национални парка и възстановиха собствеността на Рилския манастир върху 23 000 хектара от националния парк "Рила".

 • Първите гори ще бъдат върнати на собствениците им на 8 април, съобщи зам.-министърът по земеделието Станчев.

 • Долната граница на самоосигуряването ще е само върху 1 минимална заплата.

 • Над 2000 вида лекарства ще се дават безплатно или с голямо намаление от 1 юли, съобщават от здравната каса.

 • След парламентарния дебат утре по "Програма 2001" Евролевицата ще обяви дали ще иска вот на недоверие към правителството заради бедноста и безработицата.

 • Стачки на учители от цялата страна заради неизплатени заплати.

 • КНСБ събра в София на национален протестен митинг срещу бедността и безработицата хиляди хора от цялата страна.

 •  "Нефтохим ЛУКойл" понижава от днес средно с 5% производствените цени на течните горива.

 • Турската компания "Ердемир"преговаря с новия собственик  на "Кремиковци" - "Дару металс", за покупка на Феросплавния завод.

 • РМД "Бороспорт Боровец" остана единствен купувач за "Бороспорт".
   
   

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Милошевич ще бъде свален от власт от своя собствен народ, каза Джордж Ричардсън
  Днес в. "Демокрация" поставя ударението върху разораването на пътищата в Косово, които водят към Южна Сърбия. Рязко се е засилил контролът върху този район от силите на КФОР. Част от тези пътища са били разорани, а други са били взривени. 12 гранични пункта са били затворени и преминаването през границата ще става вече само по два пътя.
  Джордж Робъртсън, генерален секретар на НАТО, е заявил в интервю, че Милошевич ще бъде свален от своя народ.Според него процесът по установяването на мултиетническа демокрация в Косово има да извърви още път. От своя страна Хавиер Солана е казал пред Европарламента, че "Целта на ЕС трябва да бъде пълната интеграция на балканските страни в политическите и икономическите структури на Европа". Военният министър на СР Югославия Драголюб Ойданович е казал, че провалът на мисията на КФОР оправдава завръщането на югоармията в Косово. Пред белградската телевизия той е отбелязъл, че "Сърбия и Югославия имат право да благодарят на миротворците, да им кажат довиждане и да поемат отговорността за бъдещето на Косово." В. "Пари" съобщава, че посланикът на СР Югославия в Брюксел е призовал Европа да се опита да види двете страни на косовския проблем и да подкрепи един конструктивен диалог с всички страни в конфликта.
  Руският външен министър Игор Иванов е призовал СС на ООН да изпрати специална мисия в Косово, защото обстановката там бързо се влошава и може да обхване и Южна Сърбия. В. "Стандарт" уведомява, че САЩ ще изпратят в Косово безпилотни средства с мощна разузнавателна апаратура и специалисти, които да я обслужват.
  В. "Земя" публикува интервю с ген. Стоян Андреев, военен съветник на експрезидента Желев и директор на Националния център за стратегически изследвания. Според него "ситуацията в Косово изглежда безнадеждна. НАТО трескаво търси изход и го намери във военните маневри и увеличаване ва войските, въпреки че пактът незаконно провежда тези маневри. Всичко това означава, че мисията на НАТО в Косово при мълчаливото съгласие на ООН е провалена." Ген. Андреев предлага да се създаде авторитетна комисия от постоянните членове на СС на ООН, която да се ангажира с решаването на проблема.
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Президентът Петър Стоянов днес свиква Консултативния съвет за национална сигурност, а лидерът на ДПС Ахмед Доган предупреди, че идеята за парцелирането на Сърбия е много опасна
  Президентът Петър Стоянов днес свиква на заседание Консултативния съвет за национална сигурност. Темата, която ще се обсъжда, е "Напрежението в СР Югославия - рискове и заплахи за България и региона." Заседанието ще започне в 15 ч. и по всяка вероятност на него няма да участва лидерът на БСП Георги Първанов, който днес ще се завърне от посещение в Германия.
  Вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган е отказал да се срещне с премиера Костов за съгласуване на позициите си за днешното заседание на Консултативния съвет. За медиите Доган каза, че е научил от вестниците за посещението на Костов в Будапеща и никой не е съгласувал тогава с ДПС позицията на България. Доган заяви още: "Аз съм резервиран към това, доколко България може и трябва да се намесва при решаването на проблема в Косово. И действието и бездействието вече е отношение към проблема и затова е нужна дозирана позиция, съобразена с всички фактори, от които зависи решението на конфликта. Сега не е време за трупане на дивиденти и за игра на политика, тъй като въпросът е много деликатен и трябва всяка дума да се прецизира. Идеята за парцелиране на Сърбия на 6 части е много опасна, защото така се създават условия за война срещу всеки и против всички, което застрашава стабилността на Балканите." Според Доган подкрепата на България за подобна идея е много рискована и ДПС е готово подробно да обоснове своето виждане. Той потвърди убеждението си, че трябва да се запази целостта на СР Югославия, а косоварите имат нужда от българския етнически модел. Лидерът на ДПС каза, че опасността от нов бежански поток към България при подновяване на войната е съвсем реална. Той упрекна премиера Костов, че ролята на посредник, с която се е заел, е непосилна за него. Твърде са деликатни нещата, за да се заемем с посредническа мисия. Всяка погрешна стъпка в тази посока може да създаде излишно напрежение в обществото, каза Доган.
  Вчера Анастазия Мозер, лидер на БЗНС - Народен съюз, заяви че ще изрази недоволството си пред премиера Костов, че с тях не се съгласува външната политика на България, макар че уж заедно управляват. /"Демокрация", "Пари", "Монитор", "Земя"/
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с НАТО
   
  В Брюксел военният министър Ноев е научил за преговорите на НАТО с косоварите за Южна Сърбия
  В. "Монитор" предлага казаното от военния министър Бойко Ноев на летището вчера при завръщането си от Брюксел  от преговори с НАТО. Той каза: "Командването на НАТО и международнта общност полагат всички усилия, за да убедят косовските албанци, че е необходимо по-голямо въздържане в този критичен момент по отношение на Южна Сърбия. Да не провокират излишно както силите на КФОР, така и сръбските сили за сигурност извън демилитаризираната зона. Разбирам, че е на път да се постигне споразумение с албанците, което да предполага иминно такава въздържаност."
  Ноев изрази съмнение, че хората на Тачи контролират изцяло екстремистките групи на албанците в Косово, които действат в Южна Сърбия. Той каза още, че размяната на разузнавателна информация между България и НАТО е "в интерес и на двете страни. "Подобна размяна на информация е имало по време на операцията "Съюзническа сила" на НАТО. Според Ноев сега в Косово са необходими повече полицаи, а не военни, и България трябва да увеличи присъствието в Косово именно на полицаи.

  Германски вестници обвиняват България за войната в Косово
  Днес на първа страница в. "Стандарт" публикува с големи букви материала "Обвиняват България за войната в Косово". Вчера радио "Дойче веле" е съобщило за публикациите във вестниците "Хамбургер абендблат" и "Франкфуртер рундшау", които публикуват твърдения на генерала от запаса Хайнц Локвай от книгата му "Косовският конфликт - войната, която можеше да бъде избягната". В нея генералът твърди, че българските тайни служби са подвели НАТО да започне военна акция в Косово. Тази акция е била оправдана  ст някакъв югославски план "Подкова" за изгонване на албанците от Косово. За тази операция са научили българските тайни служби. Източникът бил "неструктуриран аналитичен материал на научен сътрудник на българската тайна служба". Разработката попаднала в австрийското военно разузнаване и оттам в ръцете на външните министри на страните от НАТО. Ген. Локвай твърди, че германските войници били изпратени в Косово да воюват чрез полуистини и тенденциозни съобщения. Той подлага на силно съмнение съществуването на плана "Подкова" на Милошевич. Според в. "Хамбургер абендблат" планът "Подкова" е станал достояние на министерството на отбраната на Германия в края на април 1999 г., а е бил подготвен от обкръжението на Милошевич в края на 1998 г. Според вестника материалите на външния министър Йошка Фишер се позовавали на този план.
  Вчера от кабинета на премиера Костов са отказали да вземат отношение по въпроса, защото не коментирали вестникарски статии. Началникът на ГЩ ген. Михо Михов е казал, че за първи път чува за подобно нещо. Коментар са отказали и шефът на военното разузнаване, и на външното разузнаване. /"Стандарт", "Новинар"/  

   

  ****
  Отношения с Германия
   
  В Германия вицепремиерът Жотев се срещна с министъра на икономиката, главният преговарящ с ЕС Божков се срещна с Кристоф Цьопел, а лидерът на БСП Първанов - с канцлера Шрьодер
  Вчера главният преговарящ с ЕС Александър Божков се е срещнал в Германия с Корнелия Зонтаг - Волгаст, държавен секретар в министерството на вътрешните работи. Тя е обещала, че Германия ще направи необходимото за ускоряване на изваждането на България от черния визов списък на ЕС. Ще се ускори процедурата за изготвяне  на отговора на Германия по този въпрос. В Берлин Божков се е срещнал и с Кристоф Цьопел, държавен секретар по въпросите на европейската  интеграция, пред когото е изложил позицията на България по 8 теми от преговорите с ЕС.
  Вицепремиерът Петър Жотев вчера се е срещнал с федералния министър на икономиката г-жа Хайдемари Виочорек - Цойл. От нея той е получил обещание за подкрепа на българските проекти в рамките на Пакта за стабилност като същевременно Германия ще окаже техническа и финансова помощ на България при реализирането на тези проекти.
  Петър  Жотев се е срещнал и с директора на германския концерн "Сименс" Хайнрих Кристиян. "Сименс" ще участва в приватизацията на енергетиката в България. и ще кандидатства за електрификацията на жп линията Пловдив - Свиленград и за ремонта на летище София. Г-н Кристиян е заявил, че проектодоговорът за финансиране на реконструкцията на 5 и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е готов. В началото на април в София ще се проведат окончателните преговори по него, а до юни той ще бъде подписан. В началото на юли ще започне самата реконструкция, при което се очаква да се разкрият 1000-1500 нови работни места. Финансирането ще дойде от програмата ФАР и собствени средства на НЕК. /"Демокрация", "Стандарт"/
  В. "Земя" отбелязва, че при посещението си в Германия лидерът на БСП Георги Първанов е разговарял с федералния канцлер Герхард Шрьодер. Обстойно са били разгледани въпросите, свързани с началото на преговорите за присъединяване на България към ЕС. Изразена е била и обща тревога от засилването на напрежението в Косово. Първанов е провел среща и с председателя на Бувдестага Волфганг Тиле, генералния секретар на ГСДП Франц Мюнтерферинг, със зам.-председателя на парламентарната група на ГСДП  Гернорт Едлер, който е и председател на Германо - българския форум.
  В централата на ГСДП Първанов се е запознал с дейността на направленията комуникации и медийна политика, организационни въпроси, идейни програми и проекти.

   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
   
  Българският парламент отказа поканата на Скупщината за почитане на жертвите от войната срещу СР Югославия
  Народното събрение няма да изпрати официална делегация в Белград за почитане на жертвите от войната срещу СР Югославия преди точно една година. Народното събрание и отделни негови депутати получиха покани на 20 март за честването на 23 март в Белград. Парламентарните групи в Народното събрание няма да изпратят делегати, но отделни депутати ще отидат днес в Белград. Това са депутатите от БСП Михаил Миков и Велко Вълканов. /"Монитор"/

  Министрите на външните работи и на финансите на България, Македония и Албания ще обсъждат в Тирана проектите по Пакта за стабилност
  Утре в Тирана ще се проведе среща на министрите на външните работи на България, Македония и Албания. Те ще съгласуват обща позиция по инфраструктурните проекти по Пакта за стабилност преди срещата на финансовите донори, която ще се проведе в Брюксел на 29 март. Те ще съгласуват обща позиция за три проекта, свързани с изграждането на коридор № 8, който е приоритетен и за трите страни. Проектите са жп линията София - Скопие, изграждането на далекопровод за обща енергийна система и строеж и ремонт на шосета, свързани с коридор № 8. След срещата на министрите на външните работи на трите страни, ще се проведе и среща на министрите на финансите. на 24 и 25 март пак в Тирана. Това ще бъде третата среща на министрите на финансите на трите страни. Този път към нея ще се присъедини и министърът на финансите на Румъния. /"Демокрация", "Пари"/

   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Очертава се ново отлагане на делото с българските медици в Либия
  Вчера говорителят на външно министерство съобщи, че министърът на външните работи на Либия Абдел Шалкан се е срещнал с българския посланик Спасов в Триполи. Либия е недоволна от начина, по който българските медии отразяват скандала със задържането на българските медици по СПИН скандала. Според министър Шалкан българските вестници "хвърлят сянка върху двустранните отношения". Коментарът на говорителя е, че "българските медии наистина попрекалиха и не помагат за подобряване на положението на шестимата българи."
  Либия още не е предоставила 1600-те страници по делото срещу българските медици. Делото беше отложено за 3 април, но адвокатът Бизанти ще иска ново отлагане, защото още не се е запознал с всички документи по делото, както и с доказателствата по него. Бизанти още не се е срещнал със задържаните. От президентството обявиха, че президентът вече е избрал своя адвокат за Либия, но ще съобщи името му по-късно, когато стане ясно кога ще започне самото дело. /"Сега"/  
   
   
   


   МЕДИИ
   
  Валентина Радинска е новият член на медийния съвет от квотата на президента
  Поетесата Валентина Радинска е новият член на Националния съвет за радио и телевизия /НСРТ/, след като бе назначена вчера с указ на президента Стоянов. Тя заема мястото на починалия Тончо Жечев, който беше от президентската квота.
  Тя подписа изискваната от закона декларация, че не е била сътрудник на службите и че не притежава дялове в търговски дружества.
  Журналистическата кариера на Валентина Радинска започва във в. "Народна младеж" през 1978 г., след това е редактор в Студията за игрални филми "Бояна". Била е шеф на отдел "Цивилизации" във в. "Континент".
  От 1994 г. е в сп. "Европа 2001", на което до момента е главен редактор.
  Радинска е автор на 5 поетични книги, била е лауреат на допълнителна награда в литературния конкурс на в. "Труд" "Златен ланец" през 1995 г. Съпруга е на театралния режисьор проф. Киркор Азарян, който е член на Програмни съвет на националната телевизия.
   

  Финансовото разузнаване и данъчни инспектори проверяват кабелната "Юнион телевижън" за произхода на капитала. Това e съобщил вчера източник от НСРТ за в. "24часа". Проверката е по чл. 105 от Закона за радио и телевизия. Имало данни за сериозни нарушения, които може да станат причина за отнемане на лиценза. От 16 кабелни мрежи в страната, които работят с лиценз, за 13 имало информация, че нарушават медийния закон по чл. 105, тях също ги проверяват, информира пресата. Представител на "Юнион телевижън" е Данка Иванова. Тя е и член на съвета на директорите на "Кейбъл България" АД, регистрирана в София на 11 май 1999 г. В управата на фирмата са още Борислав Славчев, англичанинът Брандън Куин, Ивайло Иванов и Пламен Петров.
  "Кейбъл България" бе замесена вчера в скандал в пресата за тайно изкупуване на 32 кабелни телевизии в страната. Някои от изтичниците намекват, че става въпрос за политически предизборен заговор срещу управляващите, пише "24 часа", а този сценарий  обстойно разгръща в. "Монитор" във водещата си публикация "Кабелна мрежа крои преврат". Според "24 часа" в публикациите се твърди още, че по сигнал на бургаска фирма полицията водела секретно разследване срещу  "Кейбъл", представяща се за американска.
  Не сме подавали жалби в полицията за монопол на "Кейбъл", е завил шефът на бургаската СКАТ Валери Симеонов. Шефът на бургаската "RN" Георги Стоянов също отрече да е подавал жалба в полицията, съобщава "24 часа". "Кейбъл" му предлагали да купят "RN", но публикациите провалили сделката. Спецслужбите към РДВР - Бургас също са отрекли да има подадени жалби.
  "В Държавната комисия за далекосъобщения не сме имали сигнал, че някой изкупува кабелни телевизии", е заявил за пресата главният й секретар Мартин Захариев. Собствениците на варненските "Ариел" и "Варна кабел" отричат категорично да са водели преговори за изкупуването им.
  "24 часа" посочва, че според "Държавен вестник" на 25 януари "Кейбъл" е купила "Глобо", тези дни "Юнион" е станала собственик и на "Ти Ви Ес" в Добрич.   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Лечебните растения са природен ресурс и за ползването им ще се плащат такси, реши парламентът вчера при второ четене на Закона за лечебните растения
  В зависимост от това дали билките са на държавни или общински земи, тарифите за събирането им ще се определят от правителството или местните управи. Досега такси се събираха само при бране от държавния горски фонд. Законът забранява ползването на лечебни растения по начини и със средства, които увреждат находищата. Санкцията в тези случаи е от 5 до 10 000 лева. Събирането на билки за стопанска дейност ще става чрез позволителни. Документи не са нужни, ако растенията са за лични нужди или са култивирани от собственика. Позволителните ще са необходими освен за  събиране на билки  от диворастящи и култивирани лечебни растения, така и на генетичен материал от тях.  Ако дадено лечебно растение е застрашено, за ползването му ще бъде въведен специален режим.
  Билките ще се берат вече само по предварително разработени поректи. Въвеждат се  и строги изисквания към собствениците на гори, земи и води, в които има находища. Те са длъжни да ги поддържат и възстановяват. Предвидени са квоти за износ на лечебните растения.

   

  Депутатите определиха наименованията и площта на 3 национални парка и възстановиха собствеността на Рилския манастир  върху 23 000 хектара от националния парк "Рила"
  При окончателното приемане на поправките в Закона за защитените територии депутатите решиха Рилският манастир да възстанови собствеността си върху 23 000 хектара от Национален парк "Рила". Манастирските земи ще са със статут на природен парк, но ще се охраняват като национален. Това решение съвпадна и с желанието на самите монаси, които преди време направиха  консултации  с парламентарните групи, търсейки подкрепа.  Опозицията протестира срещу връщането на земите с мотива, че те могат да се използват с търговска цел. Категорично против това решение се обяви лидерът на ПК "Екогласност" Стефан Гайтанджиев /ПГДЛ/.
  Депутатите определиха наименованията и площта на 3 национални парка - "Пирин", "Централен Балкан" и "Рила". Между тях не е Витоша, тъй като на нея има 575 постройки, обясни екоминистър Манева. Затова Витоша ще бъде природен парк. Границите му ще бъдат очертани със заповед на министър Манева.  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   

  685 000 долара са осигурени  досега за инфраструктурни проекти от бюджета. За реализация на актуализираната програма за регионално развитие до края на мандата на правителството са нужни още 1 млн. долара, които ще постъпят като кредити от Европейската инвестиционна банка, ЕБВР и от други донори. Това съобщи вчера министърът на регионалното развитие и балгоустройството Евгени Чачев пред парламентарната комисия по местно самоуправление. В инфраструктурата ще бъдат разкрити около 60 000 нови работни места. С приоритет са изграждането на магистралния пръстен, на трангранични инфраструктурни обекти и рехабилитацията на националната пътна мрежа, каза министър Чачев. /"Пари"/

  На среща със Сдружението на общините финансовият министър Радев предложи общините да си направят спомагателен фонд
  Сдружението на общините поиска от финансовия министър Радев държавата да ги подпомага с овърдрафт, когато данъчната прогноза на финансовото министерство се окаже завишена. Често имаме проблеми със служба Големи данъкоплатци, които отказват да ни дават информация за очакваните данъчни приходи, са се оплакали кметовете. На основата на тази прогноза изготвяме бюджетите си и в този случай не можем да си покрием разходите, е обяснил новият зам.-председател на сдружението Стефан Софиянски, цитиран в "Пари". Кредитът да се дава срещу бъдещи данъчни приходи, са поискали още кметовете.
  Министър Радев е предложил общините да си направят спомагателен фонд. Излишъците на някои общини, които не можели да бъдат изразходвани за момента, да се насочват към фонда, а сдружението да разпределя средства за закъсалите общини при по-специални лихвени равнища, е посъветвал министърът.
  Радев единствено е обещал субсидиите за доболничната помощ да бъдат раздадени предварително на тези общини,  които по обективни причини са в лошо финансово състояние.
  Неразплатените разходи от края на 1999 г. в размер на 166.5 млн. лв. са се увеличили с 10 млн. лв. за първите 2 месеца на годината,  е казал министър Радев. Следващата седмица Сметната палата започва национална проверка на неразплатените общински разходи, е съобщил председателят й Георги Николов.

  Първите гори ще бъдат върнати на собствениците им на 8 април, съобщи зам.-министърът по земеделието Станчев
  Първите гори ще бъдат върнати на собствениците им на официална церемония на 8 април в Чепеларе, е съобщил за пресата зам.-министърът на земеделието и шеф на Националното управление по горите /НУГ/ Милко Станчев. Четири поземлени комисии в страната били готови да връщат горите и земята от горския фонд. Зам.-министър Станчев обяви, че се създават консултативни съвети за опазване на горите. В тях ще има представители на НУГ, МВР, правосъдното министерство, собствениците на гори, неправителствени организации и местни жители. Те ще събират информация, свързана с нарушенията в горите.

  Долната граница на самоосигуряването  ще е само върху 1 минимална заплата
  Днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт /НОИ/ ще гласува долната граница, върху която се осигуряват адвокати, архитекти, журналисти, еднолични търговци, да падне до 1 минимална заплата. Сега хората, които сами се осигуряват за пенсия, са задължени да правят вноските си върху доход от 2 до 10 минимални заплати. Занапред работещите пенсионери на свободна професия - артисти, творци, преводачи, занаятчии, няма да плащат осигурителни вноски.
  Осигуровките на дипломатите, работещи в чужбина, ще се правят върху доход до 10 минимални заплати. Той ще се формира от възнаграждението им, получавано в български пари и от левовата равностойност на валутната им заплата по курса за деня. Досега дипломатите бяха осигурявани само върху заплатата, плащана в левове.
  Моряците и всички, които работят в чужбина, наети чрез посредници, ще плащат вноски за пенсия като самоосигуряващи се лица, само ако пожелаят. Отпада задължението на едноличните търговци да правят осигурителни книжки на наетите от тях работници.
  Пенсиите на работещите възрастни хора ще могат да се преизчисляват веднъж годишно и да се увеличават в зависимост от направените осигуровки.
   

  Над 2000 вида лекарства ще се дават безплатно или с голямо намаление от 1 юли, съобщиха от здравната каса. Нейни експерти вчера започнаха да преговарят с докторските съюзи за списъка на тези медикаменти.
  Предстои да бъде организиран търг, на който ще бъдат определени компаниите и конкретните видове лекарства, за които здравната каса ще плаща. Предимство ще имат медикаментите, регистрирани поне в 2 европейски страни или в САЩ, са съобщили от касата. Тези препарати ще се полагат без пари или с голямо намаление на всички граждани, които редовно си плащат медицинските осигуровки.    


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  След парламентарния дебат утре по "Програма 2001" Евролевицата ще обяви дали ще иска вот на недоверие към правителството заради бедноста и безработицата
  Евролевицата ще обяви  утре, 24 март, дали ще иска вот на недоверие към правителството заради бедността и безработицата, съобщи лидерът на партията Александър Томов. От Евролевицата искали да чуят какви ангажименти ще поеме премиерът Костов при парламентарния дебат утре по "Програма 2001".
  Тази седмица Евролевицата ще плати първия си членски внос за Социалистическия интернационал от 2000 паунда, съобщава в. "24 часа".
   

  Любен Петров от Благоевград  регистрира в съда ново ВМРО - Българско демократично движение. Така той изпревари проф. Атанас Попов, който преди месец заяви, че ще регистрира организация със същото име. Попов щял да съди Петров за плагиатство, информира в. "24 часа".    


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  КНСБ събра в София  на национален протестен митинг срещу бедността и безработицата хиляди хора от цялата страна
  "Труд" съобщава: "Хиляди казаха не на бедността". Организираното от синдиката шествие тръгна от Националния дворец на културата с кукери от Пернишко, към него се присъединиха  стотици софиянции  и то преля  в митинг на площад "Св. Неделя". Синдикалната акция в първия пролетен ден мина под мотото: "Не на безработицата, бедността и срочните трудови договори". Тези злини бяха олицетворени от дявол и мечка, които кукерите водеха със себе си.  В синдикалната акция участваха  и хора от Враца, Видин, Монтана, Кюстендил. Според в. "Новинар" проявата на КНСБ е събрала около 2000 демонстранти от страната и София и още толкова полицаи. "24 часа"  посочва, че участниците в митинга са били  около 6000 души. Центърът на столицата бе задръстен от автобуси от провинцията. (120 според "24 часа.)  В. "Пари" обобщава, че на митинга са се стекли два пъти повече хора от предварително очакваните. Според вестника с първата пролет е настъпил и сезонът на протестите - заради неизплатените заплати на стачка са се вдигнали и над 1000 учители от Русе, Костенец, Кюстендил и Видин, а в някои региони са започнали дори гладни стачки. "Пари" информира", че  заради вдигнатите цени на картите за градския транспорт бунтове готвят и студентите, а до дни протестите си ще подновят и тютюнопроизводителите от Кърджалийско.
  Пред митинга говориха лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов и представители на браншовите организации. Според един от ораторите българите на срочни трудови договори са 650 000, които всекидневно треперят за работното си място. Д-р Христов посочи в речта си пред митинга, че близо 1 милион са вече безработните в България, заедно с тези, които трайно нямат препитание и не взимат обезщетения. Около половината от официално регистрираните на борсата са млади хора. 24% от българите живеят на границата на мизерията.
  Участниците в митинга настояха безработицата в страната да намалее през тази година под 15%, а през 2001 г. - под 12%. По официални данни сега тя е над 18%, но в Разградско, Търговищко, Смолянско надхвърля 30%. Протестиращите настояха през юли т. г. заплатите да бъдат увеличени поне със 7,5%, а през 2001 г. с още 16-18%. Данъчното облагане на доходите от труд и предприемачество да падне с 1,5% през идната година, а още през тази година да бъде осигурена коледна добавка към пенсиите поне колкото е летвата за бедност, настояха синдикалистите.
  В. "Демокрация" съобщава за митинга в публикация със заглавие "КНСБ разходи дявола на безработицата из столицата, уточнявайки, че социалният министър Нейков е изтърпял вчера "освирквания и е получил ръкопляскания".
  Вестникът информира, че от името на премиера Костов министър Нейков е поканил в понеделник, 27 март, ръководството на КНСБ за перговори. Обсъжданите теми щели да бъдат три - разширяване на контрола по спазване на трудовото законодателство, държавно-обществен контрол за следприватизационния процес и преговори за прекратяване на злоупотребата със срочните трудови договори.
  "Демокрация" подчертава, че министърът е получил похвала от синдикалния лидер за куража си да дойде на митинга. Нейков пристигна на митинга пеш, подчертава "Труд", а "Демокрация" уточнява, че минстърът е престоял повече от час и половина, изслушвайки всички оратори. Лидерът на КНСБ Христов обяви, че протестът е гражданска, а не политическа инициатива и цели да е коректив на политиката, а не да сваля правителства. Но когато на трибуната девойка извика - като не можете да помогнете на младите, по-добре не им обещавайте нищо, народът избухна и над площада се разнесе мощен възглас - оставка", пише "Труд".
  Според "Демокрация" освиркванията срещу министъра преминали в  ръкопляскания, когато той е обявил започването на преговорите в понеделник.
  Не искаме вотове на недоверие и оставки, каза лидерът на КНСБ д-р Христов, настояваме само да бъде изпълнен общественият договор, подписан през 1997 г.  
   


  ИКОНОМИКА
   
   "Нефтохим ЛУКойл" понижава от днес средно с 5% производствените цени на течните горива
  Масовият бензин А-91 от "Нефтохим" поевтинява с близо 3%, а А-98 - с 4%. По-голямо е намалението за дизеловото гориво - 6,3%. Цената на мазута пада с 5,3%, а на нафтата - с 6,2%.
  Понижението е във връзка със спада на цените на суровия петрол на световния пазар. До края  на седмицата се очаква "Петрол" и "Шел" да обявят ще има ли понижение на цените на дребно. При бензина е възможно поевтиняване с 2 ст. на литър, а при дизеловото гориво - с 3-4 ст. на литър.

  Турската компания "Ердемир"преговаря с новия собственик  на "Кремиковци" - "Дару металс", за покупка на Феросплавния завод
  Турската компания "Ердемир", която беше сред кандидатите за покупка на "Кремиковци", преговаря с новия собственик  на комбината - "Дару металс", за покупка на Феросплавния завод. Това е съобщил за пресата шефът на "Кремиковци" Валентин Захариев при пуска на обновената линия за полиестерно покритие на ламарина.
  "Ердемир" може да завърши изграждането и на комплекса за непрекъснато леене на стомана, каза още Захариев.  Експерти от "Тисен Круп" пък ще помогнат за модернизацията на Втора и Трета доменна пещ.
  Според Захариев процесът на преструктуриране на металургичния  гигант продължава. Шест  месеца след прехвърляне на собствеността  той работи на печалба. Предстои продажбата на Тръбопрокатния завод на украинска фирма. С австрийската "Фьост Алпине" се водят преговори за съвместна дейност в комплекса за непрекъснато леене.
  Италианската "Марчегалия" остава основен партньор на комбината. "Дару металс" обаче ще настоява за промяна в инвестиционната програма, защото са открити 300 млн. нови задължения на дружеството.

  Само един кандидат за "Бороспорт"
  РМД-то "Бороспорт Боровец" остана единствен купувач за "Бороспорт". Това е научила пресата след втория кръг преговори вчера в икономическото министерство.
  Единият от от двамата кандидати - "Боровец спорт" ООД, не представи документ за внесен депозит от 10% върху цената, предложена от него на първия кръг, съобщиха от министерството. Това бе задължително условие за участе във втория кръг.
  Комисията е уведомила "Боровец спорт", че задържа в полза на държавата депозита от 80 000 долара, внесен преди първия кръг. Тя е готова с доклад за сделката до вицепремиера Жотев, който ще обяви резултата от наддаването.
   
   

  9,984 млрд. долара е външният дълг на България през декември 1999 г, съобщиха от Централната банка. Спрямо януари м. г. има намаление с 211 млн. долара.
  Дългосрочните задължения на страната се увеличават. През декември те са били 9,464 млрд. долара. Краткосрочният дълг е 520,3 млн. долара.
  Дълговете на България към официалните кредитори са 4,047 млрд. долара, а към частните - 5,417 млрд. долара.
  Българи ядължи на МВФ 1,249 млрд. долара, а на Световната банка - 896,6 млн. долара.
   
   
   
   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"