ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 23 февруари 1999 г.

 

Световните новини

Безизходно положение в Рамбуйе заради АОК. Турция предупреждава Гърция заради Йоджалан.
Унгария поиска автономия за Войводина.
 

Преглед на печата

Премиерите на България и Македония подписаха Съвместната декларация за сътрудничество, а България дари на Македония 150 танка и 142 оръдия.
Европейският съюз приветства подписаната декларация между България и Македония.
В общо послание президентът на България Петър Стоянов и на Румъния Емил Константинеску предупреждават югопрезидента Милошевич да преме плана на НАТО за Косово.
 

Премиерите на България и Македония подписаха Съвместната декларация за сътрудничество, а България дари на Македония 150 танка и 142 оръдия.

Вчера във втория ден от посещението на македонската делегация в България, водена от премиера Любчо Георгиевски, беше подписана Съвместната декларация за сътрудничество. В нея двете страни заявяват готовността си да развиват всестранно отношенията си, поемат ангажимент да развиват сътрудничеството между страните в Югоизточна Европа, да укрепват мира, разбирателството и стабилността в района и да реализират регионални проекти. В нея се заявява още, че двете държави няма да предприемат, подтикват и поддържат една срещу друга действия, имащи неприятелскки характер, нито пък ще допускат териториите им да бъдат използвани от организации и групи за подривни, сепаратистки или застрашаващи спокойствието и сигурността им  действия. Премиерът Костов потвърди вчера, че пробивът в двустранните отношения е резултат от самостоятелната политика на двете правителства. Той оцени декларацията като европейско решаване на балканските проблеми. Паднаха политическите условности пред икономическите взаимоотношения между нашите две страни, които се стремят едновременно към интегриране с модерната европейска общност, заключи премиерът Георгиевски.
Двете страни се договориха да изработят единна стратегия по кризата в Косово. Вчера бяха подписани 5 икономически и 2 външнополитически спогодби: договор за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, спогодба за търговско сътрудничество, за международни автомобилни превози, за въздушни съобщения, конвенция за консулски отношения и протокол за сътрудничество между външните министерства.
Изненадата дойде на съвместната пресконференция на двамата премиери, на която Костов съобщи, че България дарява 150 танка и 142 оръдия на Македония на стойност 3,5 млн. дол. в отговор на молбата на Македония за помощ. Любчо Георгиевски заяви, че "това е изключителен жест от страна на вашето правителство, никой не очакваше, че подаръкът ще бъде толкова голям" и добави, че това е повече, отколкото целият Европейски съюз е дал като помощ за цели 8 години. В момента в македонската армия има 4 танка.Те са всичко, което е било оставено след изтеглянето на югоармията. Според Любчо Георгиевски "жестът на българското правителство е най-силното доказателство за доверието между двете страни и в същото време най-силният аргумент срещу критиците на подписаната вчера съвместна декларация".
В момента Македония разполага с 4 танка, 18 броя 105 - мм гаубици и 116 броя 120-мм минохвъргачки. България дарява 114 танка тип Т - 55А и 36 танка тип Т- 55 АМ2, както и 142 артилерийски установки. Тези оръжия са снети от въоръжение, но са технически изправни.
Вчера в централния военен клуб Любчо Георгиевски изнесе лекция пред 2,000 души от Атлантическия клуб, сред които вицепрезидентът Кавалджиев, шефът на парламента и всички висши военни. Георгиевски очерта бъдещето на двустранното сътрудничество и анализира досегашните отношения, като заяви, че "Свидетели сме на един толкова голям поклон от една армия, от една държава, за която 40 години се казваше, че е най-неприятелската държава и всеки ден трябваше да се плашим от нея". Словото на  Георгиевски беше изпратено от бурни аплодисменти и ставане на крака. Шефът на Атлантическия клуб Соломон Паси отбеляза, че за първи път словото на докладчик пред клуба се изпраща със ставане на крака и подари на Георгиевски икона на Св. св. Кирил и Методий.
Двете страни са договорили първият общ граничен пункт да бъде на Гюешево - Куманово. Това съобщи министърът на строителството на Македония Борис Спировски. Трасето в македонската част от коридор № 8 е 52 км. и ще струва 150 млн. дол., а в българската част има да се дострояват само 2 км. и ще струва много по-малко. Двете страни ще кандидатстват за инвестиции по американските програми "Шифтър" и "Южни Балкани". Спирковски отбеляза, че двете страни активно ще участват и в изграждането на нефтопровод по трасето на коридор № 8.
В коментара си "Дума" отбелязва, че "Сега обаче не знаем има или няма македонска нация, както и македонско малцинство в България. По този въпрос политиците не се ангажират така ентусиазирано, както направиха с разрешаването на езиковия спор. Хубаво е, че Македония се отказа от териториални претенции към България. Лошо е, че не се ангажира пряко с отказ от така нареченото нейно малцинство у нас. Българинът като че ли узря за мисълта, че братята му около Вардар вече не се чувстват българи. Но македонците не са толкова прагматични и немалка част от самочевствието им се гради около мита за македонското малцинство в Пиринско".
На съвместната пресконверенция Костов не отговори пряко на въпроса на Би Би Си дали е имало външна намеса за постигнатата договореност. Той отбеляза: "Това е характерното за балканското чувство за малоценност, когато направят нещо добро, винаги да го обясняват с външна сила. Унизително е да се разсъждава по този начин". Георгиевски категорично отрече външна намеса. Той обаче заяви, че е изключително доволен от реакцията на САЩ и Германия, които първи са поздравили Македония и България за пробива в двустранните отношения.
В интервю за в-к "Демокрация" вицепремиерът на Македония Доста Димовска заявява, че президентите Глигоров и неговия колега от нашия северен съсед/Милошевич/ са последните диктатори в Европа. Ратифицирането на декларацията в македонския парламент е сигурна, а президентът няма право на вето върху декларации./"Демокрация", "Дума", "Монитор", "Сега", "Пари"/

Европейският съюз приветствува подписаната декларация между България и Македония.

Всички вестници отбелязват поздравителното писмо на ЕС, връчено от германския посланик в София, понеже Германия председателства ЕС. ЕС привества съвместната декларация между двете страни, която ще способства за сключване на бъдещите двустранни спогодби. По този начин те "дават пример затова как трудни въпроси могат да бъдат решавани по приятелски начин и в дух на добросъседство". ЕС определя декларацията като"ценен принос към стабилността и сигурността в един регион, в който засега не е изчерпан потенциалът на сътрудничество" и признава интензивния диалог между двете страни като важна крачка към по-нататъшното им интегриране в европейските структури. ЕС ще подкрепя България и Македония за постигането на тази цел./ "Демокрация"/

В общо послание президентът на България Петър Стоянов и на Румъния Емил Константинеску предупреждават югопрезидента Милошевич да приеме плана на НАТО за Косово.

Вчера президентите на България Стоянов и на Румъния Емил Константинеску са отправили общо послание до югопрезидента Милошевич, в което изразяват готовността си да подкрепят евентуални умиротворителни операции на НАТО в Косово. България и Румъния заявяват пълната си подкрепа за усилията на контактната група да намери трайно мирно разрешение на конфликта, което да включва потвърждаването на суверенитета и териториалната цялост в СРЮ и защитата и правата на всички национални общности в републиката.. Приемането от всички страни на мирното разрешение на проблемите в Косово е единственото рационално средство, за да се прекрати опасната ескалация на конфликта, се казва в посланието. В този контекст една международна умиротварителна операция под егидата на НАТО е единственото останало средство, за да се гарантират мирът в района и териториалната цялост на СРЮ. Затова нашите две страни са готови да окажат цялото необходимо съдействие, декларират двамата президенти. /"Пари", "Демокрация"/

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"