ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
23 февруари 2000 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения със страните от ОНД | Отношения със САЩОтношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Медии | Правителство | Политически партии и организации | Икономика
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Скандал за подслушване в Македония.

 • Напрежение между Русия и Грузия.

 • ЦРУ е съсипало репутацията на Хелмут Кол.
     


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България ще иска от Либия отлагане на процеса срещу българските медици.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ОНД
   

 • Грузия желае да получи български танкове и оръдия като дарение.
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   
   

 • Премиерът Костов каза, че купувачите на БТК имат прекомерни претенции.

 • Президентът Стоянов заяви във Видин, че разширяването на НАТО и ЕС минава през мостовете през Дунав.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов призова политиците да слязат от мерцедесите.

 • Медийният съвет отказа национален лиценз на "7 дни".

 • Министърът на благоустройството Чачев и генералният директор на "Семан Франсе" Ги Мале подписват днес 3 концесионни договора за добив на варовици, мергели и глини.

 • Отчетът на лидера на СДС Костов пред националната конференция ще е критичен, но без да е "персонифициран".

 • Централната банка отчете дефицит по текущата сметка от 543,7 млн. долара за първите 11 месеца на 1999 г.

 • Очакват се над 1 млрд. долара чужди инвестиции през 2000 г.

 • Американска банка ще финансира изграждането на завод за медицински спирт в Брезник, а посланик Майлс дари медицинска техника за 500 000 долара.

 • Турската компания Хайат Кимия инвестира 10 млн. долара в завод във Варна.
   

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  България ще иска от Либия отлагане на процеса срещу българските медици
  Темата за възможността 6-имата български медици в Либия да бъдат обесени след процеса срещу тях е водеща за всички вестници. Вчера за първи път беше изнесена официална информация за случая.  Говорителят на външно министерство и някои от близките на обвинените медици направиха заявления, според които смъртна присъда заплашва 6-имата българи, ако се докаже, че са участвали  в умишленото заразяване на 393 деца с вируса на СПИН в болницата в Бенгази. От тези деца 23 вече са починали Обвиняеми са още 8 либийци и един гражданин на арабска страна. Всичките 15 души са обвинени в заговор срещу държавата и подкопаване на националната сигурност. По това обвинение наказанието е смърт чрез обесване. Има и втора част на обвинението за нарушаване на местните традиции и бит, но наказанието по него са много по-леки. Процесът е започнал на 7 февруари. На 28 февруари е второто заседание. Допуснати са няколко процесуални нарушения. Българското посолство в Триполи е информирало едва на 10 февруари, три дни след началото на процеса. Либия не е връчила пълния текст на обвинението, а само частта, засягаща 6-имата българи. Официално българската страна е уведомена за процеса едва на 17 февруари. Първото заседание е проведено в отсъствието на представител на българското посолство, което няма и протокол от първото съдебно заседание. Досега България не е получила нито ред доказателство по повдигнатите обвинения. Говорителят на външно министерство заяви, че "На този етап са нарушени международно признатите права на консулска и адвокатска защита на българските граждани. България застава твърдо зад медиците, основната ни задача е те да бъдат съхранени." Настояваме за обективен и прозрачен процес, както и за третирането на 6-имата българи като невинни до доказване на обвинението, се отбелязвало в българска нота до Либия от 11 февруари.
  Вчера посланик Людмил Спасов се върна обратно в Либия. По него външният министър Михайлова е изпратила нота до своя либийски колега Омар ал Монтасер. В нотата Михайлова отправя следните искания: незабавна среща на посланик Спасов с 6-имата задържани българи; отлагане на второто заседание на 28 февруари, за да може българската страна да има време да се запознае с материалите по делото и да се подготви за защита; иска се пълният текст на обвинителния акт; иска се български адвокати да оказват съдействие на защитата
  Според говорителя на външно министерство информационната завеса в България от 11 до 21 февруари по процеса е била спусната по искане на близките на обвинените. Политическият елит на България се опасявал, че огласяването може да доведе до обществена психоза в България, която ще рефлектира отрицателно върху процеса и върху предприетите мерки в защита на 6-имата медици.

  ОФИЦИАЛНИ ЗАЯВЛЕНИЯ
  Премиерът Иван Костов: "Правим всичко възможно, и то от много време. И ако имаме разбирането на останалите политически сили, което за щастие в този момент имаме, очакваме, че ще бъдем подкрепени от българските медии. Защото моментът е много тежък за България като страна и за всички хора."
  Президнтът Петър Стоянов: "Медиите да не разгръщат кампания срещу Либия. Това е най-лошата услуга за задържаните българи и ще се отрази негативно на изхода на предстоящия процес." Стоянов обясни, че е запознат в детайли с обвинителния акт на 6-имата медици. Той е разговарял с юристи за възможността да се осигури най-добрата адвокатска защита. Процесът не трябва да се възприема като повод да се постави под съмнение престижът на либийското правосъдие, отбелязва Стоянов.
  Надежда Михайлова: "В продължение на близо година вече търсим възможносги, които да гарантират един прозрачен и обективен процес, защото смятаме, че при прозречен и обективен процес тези обвинения ще отпаднат. Дълго време нашите юристи се занимават и с опознаването  на либийското законодателство. Знаете, че то е доста по-специфично, там има влияние на Корана във взимането на решения от съда."
  В. "Монитор" съобщава, че вчера Агенцията за българите в чужбина е изпратила писмено искане за помощ до всички муждународни хуманитарни и правозащитни организации.

  СТАНОВИЩЕ НА ВЕСТНИЦИТЕ
  В. "Земя" съобщава, че ръководството на парламентарната група на БСП е поискало закрито заседание на парламента, на което да се изслуша министър Михайлова. Тя трябва да изясни ситуацията и взетите от правителството мерки, свързани с процеса в Либия. БСП предлага парламента да излъчи делегация, която незабавно да посети Либия.
  В. "Пари" акцентува върху думите на говорителя на външно министерство, че "Не е вярно, че някой от българите е направил пълни самопризнания, каквито съобщения се появиха в българската преса. Трудно може да се допусне мисълта, че българските граждани са били въвлечени в действия срещу сигурността на една държава като Либия." "Пари" обръща внимание върху факта, че "Досега въпреки усилията на външно министерство на практика резултат няма." Вестникът допуска предположение, че Михайлова ще иска помощ по случая от Русия. В близките дни тя може да разговаря с руския си колега Игор Иванов, който чрез новия руски посланик отправи покана за посещение в Москва.
  В. "Новинар" коментира под заглавие "Не мълчание, а вик за нашите в Либия!", в който пише: "ПОВЕДЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е НАПРАВО ЖАЛКО. Радко Влайков (говорител на вънжшно министерство) се опасява публичният дебат да не навреди, а държавният глава призовава медиите да не разгръщат антилибийска кампания, за да не се отразяла негативно на изхода от съдебния процес. Ако по този начин държавниците възприемат цивилизованния избор на българската държава спрямо задълженията й към собствените граждани, ще сме много далеч от Европа."
  В. "24 часа" е с водещо заглавие на първа страница "И София кове либийското бесило". В статията се прави извода, че "Вместо тайна дипломация трябва да бием тъпана по целия свят. Мълчанието на официална София е знак на съгласие с диктатора Кадафи. То е предателство спрямо нашите сънародници, изпаднали в беда. Ако това бяха американци, Клинтън отдавна да е пуснал бомбите…".
  В. "Сега" - "Има ли шанс за шестимата българи в Либия?" Обръща се внимание върху факта, че външно министерство е търсело "неординарни мерки". В този контекст при срещата на зам.-министъра на външните работи Марин Райков с Кадафи, за съдействие за освобождаването на българите, Кадафи е казал, че България е станала маша на НАТО и на световния империализъм и е отказал съдействие. Външно министерство е отказало предложението на Българското дипломатическо дружество да се включи и помогне по случая. Не е използвана възможността да се помоли Италия да помогне. Въпросът към президента Стоянов и премиера Костов е: "Само това ли може да направи България за шестима свои граждани, заплашени със смърт?"

   
   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов заяви във Видин, че разширяването на НАТО и ЕС преминава през мостовете над Дунав
  Вчера президентът Петър Стоянов беше на посещение във Видин, за да се запознае на място с новите места за мост над Дунав, със заводите в града и социалната обстановка. Той направи обиколка по Дунав, за да види определените места за нов мост. След това той заяви следното: "Един от най-важните аргументи, които България поставя и пред Румъния, и пред НАТО и ЕС, е, че не може да се говори за югоизточен фланг на пакта, при положение че в целия над 470-километров участък на Дунав между България и Румъния да имаме само един мост. Бъдещото ни сътрудничество с ЕС и НАТО минава през построяването на моста Видин - Калафат, а в бъдеще - и на много мостове над реката. България ще настоява строежът на моста Видин - Калафат да започне час по-скоро, а едновременно с неговото изграждане да стартира и работата по инфраструктурата на района. С Румъния ще се разберем за точното място по пътя на съвременния диалог и взаимните компромиси, защото най-краткият синоним на ЕС е преговори. Този мост е символ на първата ни крачка към европейската интеграция. Строежът му ще реши и един от основните проблеми на региона - безработицата." /"Демокрация", "Стандарт"/
   

  Президентът Стоянов призова политиците да слязат от мерцедесите
  Вчера във Видин в залата на филхармонията президентът Стоянов проведе среща с обществеността. На срещата Стоянов говори за неизбежността от затварянето на видинските предприятия Видахим, Видаплод, Випом поради липса на гарантирани пазари и поради факта, че няма държава в света, която да върви напред с губещи предприятия. Стоянов посочи и безработицата от 21% във Видин и потвърди помощта, която правителството и президентството ще окажат на населението, като работят заедно с общинските власти в защита на неговите интереси. Над 110 души са минали през президентската приемна, а повечето от тях са били безработни.
  Във връзка със създалата се социална обстановка в града президентът призова политиците да слязат от мерцедесите и да отидат при проблемите на народа. Заслужава си да бъдат заменени с други автомобили, когато хората нямат пари за бензин за москвичите си, каза Стоянов. Политиците да не се срещат с хората само по време на избори, а обществото да контролира избраниците си през целия мандат, отбеляза още Стоянов.
  В. "Стандарт" публикува редакционния коментар "Президентът пак пое ролята на месия", в който пише: "Досущ като месия той ги посъветва да отидат сред народа и когато няма избори. След като каза всичко това, президентът се качи на мерцедеса и продължи по делата си." /"Новинар", "Пари"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения със страните от ОНД
   
  Грузия желае да получи български танкове и оръдия като дарение
  Вчера на посещение в Грузия беше военният министър Бойко Ноев, който се срещна с председателя на парламента Зураб Жвания и грузинския партриарх Иля Втори. Предвидената среща с президента Шеварнадзе не се състоя, защото той трябваше да замине внезапно за Аджария, където е избухнал конфликт. При срещата със своя колега Давид Евзадзе министър Ноев е подписал програма за военно сътрудничество. Тя предвижда организацията на съвместен ремонт на военни кораби, съвместно производство на бронирани жилетки и обучение на командири за мироопазващи операции. Обсъдени са били възможностите за ремонт на български самолети СУ-25 в Грузия. Грузия е изявила желание да получи като дарение български танкове, оръдия и бронетранспортьори, освободени при съкръщението на българската армия. Патриах Иля Втори е изразил своето безспокойство от разкола в българската църква. /"Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Премиерът Костов каза, че купувачите на БТК имали прекомерни претенции
  Днес в. "Стандарт" публикува интервю с премиера Иван Костов във връзка със статията на  гръцкия в. "Вима" и появилите се търкания в отношенията с Гърция по повод приватизацията на БТК от в. консорциума ОТЕ от Гърция и Кей Пи Ен от Холандия. Той заявява, че кандидатите за БТК от консорциума имат изисквания, които не можем да приемем. Те имат и условия, които противоречат на конституцията. Има неизчистени моменти. България иска пълна гаранция, че Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и правителството ще могат да ползват по определен начин телекомуникационните системи след приватизирането на БТК. Ако холандците от KPN поемат водеща роля в консорциума с ОТЕ, ще имаме гаранцията, че няма да ни се случи това, което "Интраком" причини в Румъния и Армения. По този начин той намекна за скандалите в Румъния и Армения поради опорочени търгове, спечелени от гръцкия доставчик на оборудване. Относно сделката заявява: "Трябва да кажа, че сме с много надежди преговорите да приключат успешно, разполагайки с добрата подкрепа на гръцкото правителство. Очаквам, че моят колега Симитис ще ми съдейства по определен начин тя да бъде сключена. Не би трябвало да свързваме българо-гръцките отношения с участието в един търг. Това е само една приватизационна сделка. Отношенията ни с Гърция не би трябвало да се крепят като на обърната пирамида върху една единствена сделка. Ще бъдем късогледи политици от двете страни на границата, ако така интерпретираме отношенията помежду си."
  В. "Новинар" съобщава, че журналистът Никос Маракис, автор на статията във "Вима", е отказал да обясни пред "Свободна Европа" откъде има информация какво пише Костов до Симитис, при условие че писмото е било конфиденциално.
  В. "Сега" предлага обширен анализ на случая и достига до извода, че по всяка вероятност София няма да продаде БТК на ОТЕ. Публикувана е и статия от гръцкия в. "Ескусия" под заглавие "Атина е разгневена на София заради ОТЕ". Отбелязва се в нея, че ако България не даде положителен сигнал за сделката с ОТЕ, Гърция ще постави под въпрос предстоящата среща на 5 март между министрите на външните работи на България, Гърция и Турция и ще постави пред ЕК целия комплекс от проблеми по сделката.
  В. "Монитор" на цели две страници разглежда този проблем и достига до извода, че ако сделката се провали, Гърция ще минира пътя на България към ЕС.
   

  Отношения със САЩ
   
  Американският посланик Ричард Майлс връчи вчера дарение за 500 000 долара в складовата база на Агенцията за чуждестранна помощ в с. Негушево. Хуманитарната помощ от правителството на САЩ включва медицинска апаратура, болнично обзавеждане и консумативи, които ще бъдат разпределени между 25 здравни и социални заведения в страната.
  Посланик Майлс дари и сумата от 130 000 долара на болницата в Нова Загора.. Парите ще се използват за обзавеждане на здравното заведение. /"Стандарт"/

  Среща на посланик Майлс с Българското дипломатическо дружество
  След обяд посланик Майлс изнесе лекция в СУ "Св. Климент Охридски" пред Българското дипломатическо дружество и студентско дипломатическо дружество.
  На въпрос на депутата от БСП Румен Овчаров дали САЩ ще променят политиката си към България, ако в България дойде на власт друго правителство, посланик Майлс каза, че отношението на САЩ няма да се промени, ако едно такова правителство продължи настоящата политика. /"Омда"/
   
   
   


   МЕДИИ
   

  Отказаха национален лиценз на "7 дни"
  Националният съвет за радио и телевизия /НСРТ/ отказа вчера да даде национален лиценз на телевезия "7 дни". Експертите предложиха медията да излъчва най-много в 14 региона, но само ако спре рекламите на секс с тинейджъри, които вървят по "Нощен магазин". В противен случай лицензът на канала може да бъде отнет.
  Вече спряхме тези реклами, заяви шефът на "7 дни" Петко Тодоров. Той предварително знаел за отказа на съвета - предупредил го човек от централата на СДС, пише "Новинар". Не мога да кажа името му преди Националната конференция на СДС, за да не му навредя, коментирал Тодоров.  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Министърът на благоустройството Чачев и генералният директор на "Семан Франсе" Ги Мале подписват днес 3 концесионни договора за добив на варовици, мергели и глини
  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев и генералният директор на "Сeман Франсе" Ги Мале подписват днес 3 концесионни договора за добив на варовици, мегалити и глини, съобщи пресцентърът на министерството. За концесионер на трите находища е определен досегашният им ползвател, циментовият завод в Димитровград "Вулкан", 70% от който през 1999 г. бяха купени от френската фирма "Семан Франсе". Концесиите се предоставят за 20 години.    


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  Отчетът на лидера на СДС Костов пред националната конференция ще е критичен но нe персонифициран
  В отчетния доклад на лидера на СДС и премиер Иван Костов пред националната конференция на партията няма да бъдат посочени имена на корумпирани в СДС или на провалени сини политици. Отчетът щял да бъде силно критичен, дори самокритичен, но не персонифициран, съобщава в. "Труд". Анализ за вътрешно ползване на известен политолог показвал, че двата най-големи проблема на СДС са корупцията и бедността.
  За за разбере обществото, че властта има желание да се справи с корупцията, трябва да се освободи не само от корупцията, трябва да се освободи не само от корумпираните, но и от набедените в корупция, пишело в анализа. Но Костов щял да следва партийната практика - като лидер да не назовава грешните около себе си. Той все още изживявал "като грях" промените в кабинета, които извърши под натиска на общественото мнение. Затова и бившите министри масово задействали апарата да бъдат издигани за членове на Националния изпълнителен съвет /НИС/: Марио Тагарински, Валентин Василев, Евгений Бакърджиев, пише "Труд". И след като не било подходящо да се назоват корумпираните, усилията на СДС щели да бъдат насочени към премахване на условията за корупция. "Съзнаваме, че това е дълъг процес, но не можем да задоволим жаждата на обществото за мъст", е обяснил тактиката член на Националния съвет на СДС пред "Труд".
  Въпреки първоначалната информация, че ръководството на СДС вчера няма да заседава, членовете му са се събрали следобед в централата на партията.
  По време на конференцията на СДС журналистите няма да бъдат допускани до зала 1 на НДК, където ще заседават делегатите, е съобщил пресцентърът на СДС вчера. Репортерите щели да наблюдават работата на конференцията от монитор в друга зала.
  След сбирката на ръководството на сините вчера Надежда Михайлова, която отговаря за информационната политика, била изненадана от това съобщение, коментира "Труд". Ще бъдете там, където винаги сте били - т.е. в залата на конференцията, е обещала Михайлова.
  В НИС на СДС няма да бъдат назначавани на щат 10 журналисти, както съобщи пресата. Това е заявил  за последно вчера секретарят по информационната политика Илия Петров. Ставало въпрос за формирането на нов екип от политолози, социолози и журналисти, които да помагат на ръководството за изграждането на по-добър медиен облик на партията.
  Няма да се кандидатирам за член на НИС, е обявил снощи бившият вицепремиер Александър Божков. Той имал твърде много работа като главен преговарящ с ЕС. /"Труд"/  
   


  ИКОНОМИКА
   
  543,7 млн. USD дефицит по текущата сметка до ноември 1999 г.
  Дефицит по текущата сметка от 543,7 млн. долара за първите 11 месеца на 1999 г. отчете централната банка. За същия период на 1998 г.  по текущата сметка е отбелязан излишък в размер на 62,2 млн. долара. Основна причина за негатива в този финансов показател е нарастващият търговски дефицит. По предварителни данни за периода януари-ноември на миналата година отрицателното салдо е нараснало от минус 238,2 долара на минус 925,3 млн. долара. Експортът за 9-месечието на миналата година е бил 3,581 млрд. долара, което е със 7,4% по-малко в сравнение с предходната година. В същото време вносът е отбелязал увеличение от 9,8% и е достигнал 4,507 млрд. долара.
  Спадът в салдото по услугите (макар и положително) е другата причина за отрицателната текуща сметка. По данните на централната банка за периода януари - ноември 1999 г. е реализиран излишък от 324 млн. долара - с 53 млн. долара по-малко от същия период на 1998 г.
  В същото време е нараснал обемът на преките чуждестранни инвестиции, което компенсира дефицита по текущата сметка. Дупката в платежния баланс е минус 14,2 млн. долара при 122,4 млн. долара година преди това. За периода януари-ноември 1999 г. притокът на преки чуждестранни инвестиции е в размер на 665,5 млн. долара за 1998 г.
  Според данните на централната банка нарастват българските инвестиции в чужбина. За 11-те месеца на 1999 г. българските капитали извън страната са в размер на 211 млн. долара. Година преди това те са били 104 млн. долара. /"Пари"/
   

  Очакват се над 1 млрд. долара чужди инвестиции през 2000 г.
  Чуждестранните инвестиции в България през тази година ще надхвърлят 1 млрд. долара, прогнозира новият шеф на Агенцията за чуждестранни инвестиции /АЧИ/ Георги Табаков. Той подчерта, че задължително условие за този резултат е да бъдат продадени БТК, "Булгартабак" и Булбанк.
  АЧИ поддържа контакти с Българското сдружение на главните контрактори в строителството във връзка със заявения интерес на задгранични компании към големите инфраструктурни проекти, които предстои да бъдат осъществени в България. /"Демокрация"/
   

  Американска банка ще финансира изграждането на завод за медицински спирт в Брезник, съобщиха от общината. Подписан е меморандум, съгласно който банката ще кредитира проекта срещу 25% собственост. Предприятието открива 140 нови работни места и ще използва като суровина 30 000 тона пшеница на година. Проектът на новия завод е изготвен през 1995 г. Досега строителството не беше започнало поради липса на източник на финансиране.