ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
22 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с Русия | Парламент | Правителство
   | Политически партии и организации | Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • САЩ приветстваха победата на умерените сили на изборите в Русия.

 • Новото правителство в Румъния представи своята програма.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • "Булгаргаз" взе заем от 47 млн. дол. от "Газпром"
   
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • 149 депутати без БСП и Евролевицата подкрепиха промените в правителството, 3-ма сини земеделци се въздържаха, а трима бивши министри бойкотираха гласуването.

 • Новият екип на правителството да си направи поуката от досегашното управление, коментира президентът Стоянов

 • Според столичния кмет Софиянски Новият кабинет ще свърши работата по присъединяването.

 • Коментари в централния печат за новото българско правителство

 • Евроинтеграцията е основен приоритет на правителството, подчерта премиерът Костов и обяви новите структури, които ще се ангажират с преговорите.

 • Отчетно-изборна конференция на СДС на 26-27 февруари

 • Външният дълг на България е намалял от 8,79 млрд. дол. на 8, 75 млрд. дол.

 • "Кардан инвестмънт"от Израел, ЕБВР и Дойче банк ще вложат 17 млн. дол. в българското застраховане.

 • Българо-испанското дружество "Марвекс"  стана собственик на 99% от от "Девня- цимент".

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  149 депутати без БСП и Евролевицата  подкрепиха промените в правителството, 3-ма сини земеделци се въздържаха, а трима бивши министри бойкотираха гласуването
  Парламенът прие на извънредно заседание вчера структурните и персоналните промени в кабинета във вида, предложен от премиера Костов. Двете предложения се гласуваха явно и поотделно. Два пъти бе отхвърлено предложението на БСП за таен вот.
  В решението за структурните промени участваха 230 депутати. 147 депутати от СДС, Народен съюз, ОНС и  независими  подкрепиха корекциите в структурите на държавната влласт, 70 гласуваха "против", 13 се въздържаха. БСП и Евролевицата дадоха отрицателен вот. Народен съюз бе напълно солидарен с Костов.
  В гласуването по предложените персонални промени в кабинета  участваха 12 депутати по-малко. Новият състав на кабинета бе подкрепен от 149 депутати  - от СДС /120/, Народен съюз /11/, ОНС /11/ и 7 независими.  Против гласуваха 59 депутати, 10 се въздържаха. Демократичната лавица гласува против, а Евролевицата не гласува. Въздържаха се и сините земеделци Георги  Пинчев, Жеко Стоянов и Димитър Божанов.

  Дебатите по структурните промени продължиха 4 часа. Персоналните смени не бяха обсъждани. Още в самото начало лидерът на БСП Първанов декларира, че ПГДЛ ще гласува против. Томов поиска да чуе структурните промени по същество, за да реши неговата група как ще гласува.
  При гласуването на структурните промени БСП и Евролевицата се обявиха против, с основния мотив че не са им били обяснени трансформациите във ведомствата, които те окачествиха като козметични.
  "Защо внесохте предложение за нови структури и бюджет, който е смятан за старите министерства", попита Драгомир Драганов от Евролевицата. Според него след промените ще се освободят 240 млн, които Костов ще мести, където си иска. "Мълчите като антифашист на разпит", заяви Драганов по адрес на министър-председателя.
  Жорж Ганчев попита защо не падат лицензите, които корумпират чиновниците.
  Лидерът на Зелената партия Каракачанов посъветва премиера да се откаже от поведението си на самодържец.
  От името на ОНС Кемал Еюп призова депутатите от групата си да гласуват по съвест. Той обяви от името на ДПС, че промените са закъснели. "Трудно би могло да се каже, че ще се промени философията на управлението, след като водачът остава същият", каза Еюп.
  Лидерката на БЗНС Анастасия Мозер декларира, че Народен съюз подкрепя промените.

  При гласуването на новия състав на кабинета опозицията поиска да чуе от министър-председателя причината за това едни министри да си отидат, а други да останат.
  "За честта и достойнството на кабинета трябва да чуем мотивите за смените!", призова Гиньо Ганев.
  "Значи всички са корумпирани, щом не ни казва", се възмущавали социалисти според "24 часа".
  Първанов обвини премиера, че прави ремонта "конспиративно и еднолично". "Вие просто разчиствате вътрешнопартийни сметки и опоненти", каза той. БСП посочи като корумпирани, но оцелели в новото правителство, финансовият министър Радев, земеделският Върбанов и социалният Нейков. "Те обаче са послушни", обясни оставането им в кабинета Първанов и попита: "Защо ще си отива Ананиев, а идеологът на концепцията за националната сигурност и военната доктрина, преимиерът Костов, остава"  В отговор на атаката на опозицията премиерът заяви: "В този век поканата за членство в ЕС е най-голямото събитие след обявяването на независимостта на държавата... Правителството, което досега стоеше тук, получи поканата след 2 години непрекъснати усилия. Опозицията нарече това пълен провал, затова аз ще кажа, че БСП е опасна за България."
  Лидерът на Евролевицата Томов се възмути, че депутатите са принудени да гласуват за новите министри анблок. "Може ли да имаме еднакво отношение към всички?", ядоса се той и попита кога новите министри ще излязат от управителните съвети.
  В този смисъл се изказа и депутатката от БСП Татяна Дончева. "Не виждам как ще изпълните целите на някои наивници на средна възраст, какъвто е президентът, и ще отделите държавата от партията, корумпираните от некорумпираните", заяви Дончева и даде пример с Евгени Чачев, приемникът на Бакърджиев, който е бил в 11 борда за 2 и половина години.
  Критики към Костов бяха отправени и от представителите на сините земеделци.
  "Не мога да приема този състав, защото няма промени в аграрната област", заяви Георги Пинчев.
  Управляващото мнозинство ще води възможно най-диалогичната политика в името на по-доброто бъдеще на България, обеща шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова.

  Трима бивши министри бойкотираха извънредното заседание на парламена при гласуването на смяната на 10-те министри, включително и на тях самите. Вътрешният министър Бонев, търговският Василев и транспортният Краус не присъстваха на гласуването на оставките им. Те били в министерствата си и имали работа, е официалният отговор на секретарките им. Неофициално обаче се заговорило, че и тримата се чувствали много обидени за немотивираната им смяна.
  Бонев се появи след края на заседанието, за да зведе наследника си Еманиул Йорданов в МВР. На въпрос дали е обиден, той отговори: "Не, ни най-малко не се чувствам обиден. Какво значение има, че не съм бил тук".
  Търговският министър не бил окрит от медиите в министерството си.
  Много съм доволен от дебата, гласуването показа, че правителството разширява своята парламентарна подкрепа, заяви премиерът Костов пред журналисти. Премиерът не очаквал разцепване на синята парламентарна група с връщането в нея на четирима от бившите министри.

  Новият екип на правителството да си направи поуката от досегашното управление, коменитра президентът Сотянов
  Президентът Стоянов поздрави новото правителство и му пожела успех, след като то беше гласувано в парламента.
  "Сигурен съм, че българският народ очакваше това", обяви дъжравният глава. Според него в досегашния си състав правителството посигнало много и неоспорими успехи, но получило и немалък спад в общественото доверие към себе си. "На новия състав на Министерския съвет ще му бъде по-трудно, отколкото на досегашния, защото обществените очаквания са все така високи, ала липсва ентусиазмът от април 1997 г.", каза Стоянов. Според него новият кабинет получава една печалба в аванс - това е "поуката" от досегашното управление. "А поуката е, че каквито и да са цялостните успехи на едно управление, те не могат за скрият отделните прояви на управленско поведение, към които обществото днес е особено нетърпимо", заяви президентът.
   

  Новият кабинет ще свърши работата по присъединяването, смята столичният кмет Софиянски
  Столичният кмет Софиянски, който бе служебен премиер през 1997 г., определи новото правителство като професионално ангажиран кабинет, отговорност за който носи ОДС. Той ще се занимава конкретно с техническите проблеми по присъединяването ни към ЕС. Силно политическият кабинет, окойто имахме досега, свърши достатъчно добре работата си, като даде основа за вече по-професионалната работа по конкретните технически параметри по присъединяването, е мнението на столичния кмет. /"Демокрация"/
   

  Коментари в централния печат за новото българско правителство
  Уводен коментар на в. "Демокрация" под заглавие "Завръщането": "Вотът от есента (местните избори) обаче ясно показа, че обществото не смята постигнатото за достатъчно и е готово да накаже всеки, който прекомерно залага на статуквото. Вчерашните кабинетни промени изглеждат като ясен знак, че СДС вече си е направил изводите и се опитва да се върне към обичайната си роля на водеща реформаторска сила. Завръщането на СДС към същността му - да бъде партия на промените, а не на консерватизма - е всъщност голямото предизвикателство пред партията в новия век. Единствената подробност е, че доказателствата за принадлежност към реформаторската кауза трябва да се дават непрекъснато".
  Анализ на в. "Стандарт" под заглавие "Костов не стана заложник на своите": "Новите лица в кабинета на практика отговарят на въпроса кой си отива заради некадърност, кой поради нечисти сметки на гърба на партията и държавата. И кой, защото е свършил работата си и страната ни вече няма нужда от неговото ведомство. Костов нямаше право да стане заложник на своите, правейки козметичен ремонт на кабинета. И не го стори. Сбъркал ли е премиерът, или е взел позитивно за страната ни решение, ще покаже работата на новото правителство".
  В. "Земя" в уводен коментар под заглавие "Какво ще правим ние с гайдите": "Сегашното (за новото правителство) е горе-долу според поговорката: "Преоблякал се Илия, като се погледнал, пак в тия". Не защото едно преобличане няма смисъл. Все пак ще позакрие голотиите на властта. Срамота е. Задните ни части съвсем лъснаха, а сме тръгнали за Европа. Така че с промените в правителството Костов си уши нещо като нов костюм, но пак по оная кройка, отпреди две години и половина. А в случая не става дума за смяна на политиката, а само за смяна на уморените коне, които както знаем, ги убиват. От какво са уморени ли? Човек може да се умори от много неща, дори когато трябва да изгради за две години два палата за лично ползване, когато за две години събере богатства, колкото други народи, при други условия, събират за едно - две столетия. Иначе какво може да се каже за новите министри. Освен че са световно неизвестни, друго едва ли. Изглежда, всички са подбирани по този един-единствен критерий. А може би Костов е търсил именно такива? Тогава да си ги носи на гърба. Остава обаче проблемът над проблемите: какво ще правим ние с гайдите?"
  Аналитична статия на в. "Сега" под заглавие "За Костов и безпрецедентната лична власт": "Г-н Костов успя да извърши ново, безпрецедентно натрупване на лична власт. Възможните предположения са две: че ще задълбочи политиката си на полуличен режим или че се готви за нова, по-пластична, по-отворена към обществото и опозицията политика. Така че, ако сметнем, че линията Костов дотук възтържествува като укрепване на държавността, то остава да догледаме втората част на спектакъла: може ли така изградената властова машина все пак да дава някакъв съдържателен резултат, да отбележи поне един гол не за властта, а в полза на хората? Иначе диагнозата е ясна: СДС преяде с власт и цената на това преяждане е корупцията, тромавото управление, мързелът и несправянето с елементарни задачи".
  В. "Монитор" в аналитична статия "Костов сложи кръст на СДС": "СДС върви към изчезване. Бомбата с ликвидирането на досегашното правителство и замяната му с министри "второ качество", заложена лично от Иван Костов, довършва синята организация. Това, което остана след грандиозното издънване на местните избори и старховития щамар на електората. Защото ако някой наистина загуби в този вот, това бе управляващата СДС. Какво се случва в СДС сега под ръководството на Иван Костов? От електорална партия се превръща в организационна. Почти всички от сегашния син актив из страната се включиха в редиците на превърналата се в партия СДС не заради някакви идеи, а заради икономическата изгода, заради "далаверата". В челните редици на СДС се барикадираха пеликаните. И стоят там пак и единствено с цел пълнене на гушите, а не по идеологически съображения. Държава и СДС се сляха. Синият тоталитаризъм обаче надмина червения, защото бе подплатен и с авторитаризъм. Иван Костов всъщност сам разбира, че проваля СДС. Затова се опитва непрекъснато да изгражда нова партия. Мина партизацията. Сега е ред на де факто чисто нова партия СДС - в старата опаковка. Из страната приключи отчетно изборната кампания на сините. Всъщност кампания за отстраняване на верните на други от висшето ръководство на СДС и заместването им с верни на Костов. От тях ще зависи каква ще бъде партията и кой ще я ръководи, т. е. изпълзва. Каквато и нова рожба в синя рокличка обаче да сътвори Костов, СДС вече няма шанс да бъде доскорошната партия с голяма, твърда електорална подкрепа. СДС може да е единствено просто една обикновена партия".    


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с Русия
   
  "Булгаргаз" взе заем от 47 млн. долара от "Газпром"
  Вчера изпълнителният директор на "Булгаргаз" Кирил Гегов заяви: "Сключихме кредитния договор с "Газпромбанк" преди дни и ще получим общо 47 млн. дол.за следващата година без държавни гаранции". Парите ще бъдат използвани за строежа на компресорната станция Провадия. Получен е първият транш от 9 млн. дол., с който е платена първоначалната вноска за изработка на компресорните агрегати. Уговорен е 1,5 години гратисен период и изплащане на част от парите за сметка на транзитните такси. К. Гегов заяви, че сега България купува газ по цени, които са много по - ниски от тези в повечето от европейските страни, а твърденията за алтернативни доставки са несериозни. През 1999 г. потреблението на газ в България е намаляло с 12%, а транзитът се е увеличил с 37%. За 2000 г. България ще внесе 3, 2 млрд. куб. м. газ. През 1999 г. са похарчени 68 млн. лв.за строеж на нови транзитни газопроводи. За 2000 г. са заложени близо 179 млн. лв.инвестиции. Още 8 млн. лв. ще бъдат вложени във вътрешната газопреносна мрежа. /"Пари"/    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Евроинтеграцията е основен приоритет на правителството, заяви премиерът Костов
  Минути след като Народното събрание гласува структурните и персоналните промени в правителството, премиерът Костов очерта пред депупатите приоритетите на новия кабинет.
  България е пред нова реалност - преговори за присъединяване към ЕС. Тя изисква нови усилия и нов поглед към задачите и отоворностите ни. Това налага преформулиране на приоритетите, структурни промени в правителството, в стила на работа на всички институции и на обществото като цяло, заяви премиерът. Той набеляза основните насоки в работата на обновеното правителство до кра на мандата му, формулирани в приетия от правителрството национален план за икономическо развитие до 2006 г.:

   1. Първата основна задача на правителството е убедително да стартира перговорите за пълноправно членство в ЕС.
   2. Заедно с преговорите с ЕС правителството трябва да довърши изпълнението на "Програма България 2001".
   3. След официалното начало на преговорите с ЕС България да погледне в по-далечен хоризонт в сравнение с този от преди 3 години и още през 2000 г. да формулира и да започне реализация на дългосрочни мерки за повишаване на конкурентноспособността на икономиката и ефективността на функциониране на всички останали обществени сфери. Това трябва да бъдат мерки за икономически растеж като условие за повишаване на заетостта и жизнения стандарт на хората и успешното интегриране на България в Европа.

  В изпълнение на тези задачи правителството ще предприеме следните конкретни действия до края на мандата си:

 • Законодателната програма ще се приведе в съответствие на процеса на преговорите. Правителството ще търси широк обществен и експертен диалог в подготовката на законодателството. В тази дейност то ще разчита на целия национален и широк международен експертен потенциал;

 • Правителството ще потърси възможности за изравняване на режима за движение на българските граждани с този в страните от ЕС. Ще положим усилия още през следващата година да бъде одобрен достъпът на български стоки на европейските пазари.

 • Ще довърши основните задачи на структурната реформа, поставени в програма "България 2001". Конкретно  ще приключи с основния етап на приватизацията, като до края на следващата година ще доведе докрай процудерите по раздържавяване на банките и големите холдингови структури, ще преструктурира естествените монополи като част от приватизациятга им. В резултат от това в края на мандата на това правителство частният сектор ще има доминиращ дял в БВП от над 2/3 от него.

 • Важна задача е създаването на условия за легализирането на скритата икономика и повишаване на събираемостта на държавните вземания.

 • Ще се запази финансовата стабилност и ще се подобри работата на финансовата администрация. Контролът върху външния и вътрешния дълг ще продължи.

 • Ще се реализира началото на публична инвестиционна програма с акцент върху създаване на заетост и стимулиране на българските фирми към икономически растеж. Общият обем на предвидените инвестиции догодина ще надхвърли 3,8 млрд. лв., като 778 млн. лв. ще бъдат инвестирани от консолидирания  републикански бюджет за 2000 г. Важна задача ще е усвояването на европейското финансиране по линията на предприсъединителните фондове и програма ФАР.

 • Правителството ще разработи пакет от мерки за повишаване на конкурентноспособността на българската икономика в рамките на дългосрочна индустриална политика. То ще подготви следващата стъпка в снижаването и оптимизирането на структурата на данъчната тежест и на задълженията по общественото осигуряване на фирмите и гражданите. Ще се стимулират малкият и средният бизнес, насърчаване на кредитната политика на банките и развитието на капиталовия пазар, подобряване на условията за навлизане на чуждестранни инвеститори. През 2000 г. правителството ще стимулира развитието на пазара на земята.

 • Особен приоритет през следващата година ще е стартирането на значителни инфраструктурни проекти - в областта на транспорта, сторителството на магистрални пътища в страната - "Тракия", "Хемус", пристанищни терминали, летище София и подготовката за следващите стъпки по изграждането на транспортните коридори 8 и 4.

 • По-широко участие в социалното и здравното осигуряване, координация на осигурителните схеми в България с тези на страните-членки на ЕС.

 • Решителни мерки за осигуряване на реда и сигурността на гражданите. Засилване на гражданския контрол в органите за сигурност и в МВР, поритводействие на всяка проява на корупция на всичики равнища.

 • Реализация на първия етап от пран 2004 за реформа на БА. Правителството ще продължи с активната си подготовка за членство в НАТО.

 • През 2000 г. ще бъде подготвен нов програмен документ на правителството, който да очертава остновните стъпки до присъединяването на България в ЕС.

  Премиерът обяви новите структури, които ще се ангажират с евроинтеграцията:

  Шест структури в изпълнителната власт ще водят преговорите с ЕС

   

   Съвет по европейска интеграция 
   начело с премиера и членове - вицепремиерът, министърът на външните работи, министърът на финансите, стопанските министри, вкл. министърът на околната среда и министърът на правосъдието. 
   Функциите му са да осигурява одобрение на позицията за преговори, да упражнява надзор върху преговорите и преговарящите и да бъде арбитър за решаването на спорове. 

    Междуведомствена комисия за преговори с Европейската комисия 
   начело със зам.-министъра на външните работи и членове - ръководителите на групи за преговори. 
   Функциите й са да разработва и съгласува между министерствата и ведомствата позициите за преговори и да води преговори с ЕК. 

   Главен перговарящ 
   с функции да постига съгласие вътре в страната, особено в Народното събрание, и да преговаря във всички отворени за преговори структури на ЕС. 

   Дирекция "Европейска интеграция и отношения с международните финансови институции" в МС 
   с функции да осигурява работата на съвета и междуведомствената комисия и да координира информацията и позициите. 

   Управление "Европейска интеграция" в МВнР 
   с функции да организира самите преговори технически, да осигурява срещите и да съгласува всички контакти с ЕК. 

   Мисията на България в ЕС 
   с функция да подготвя технически всички контакти между българската страна и европейската комисия, да поддържа непрекъснати контакти на преговарящите с българската страна служители от ЕК и да гарантира комуникацията между двете преговарящи страни.

   
     

  Новите министри

  Новият министър без портфейл Александър Праматарски ще се занимава с държавната администрация, стана ясно вчера. Той ще движи работата във ведомството, което завежда лично премиерът Иван Костов.
  Към ресора на Праматарски минават и всички агенции към Министерски съвет. Идеята е той да координира работата им.
  Статутът на министъра от квотата на Народен съюз още се доуточнява, каза вчера съпредседателката на Народен съюз и лидер на БЗНС Анастасия Мозер.

  Вицепремиерът и министър на икономиката Петър Жотев иска да остане председател на Българската консолидационна компания /БКК/, за да продължи банковата приватизация. На въпроси дали е вярно, че шефът на Агенцията по приватизация Захари Желязков ще поеме БКК, Жотев каза: "Не бих подкрепил това, нямам доверие на никого. Докато не се продадат "Биохим" и "Булбанк", за мен няма нищо по-важно".
  Жотев ще внесе скоро в МС предложението си за структурата на мегаведомството. Вчера той говори с предшествениците си Валентин Василев и Александър Божков.
  В интервю за в. "Демокрация" Жотев коментира, че персоналните промени при обединяването на досегашните министерства в новата структура са неизбежни.
  Като безспорен приоритет на министерството на икономиката министърът посочва работата по присъединяването към ЕС, а също и издигането на техническите параметри на българската продукция. За целта според Жотев ще е необходимо да се работи и с неправителствените организации, тъй като много от предприсъединителните фондове трябва да минат през тях и ЕС да е сигурен, че има прозрачност.
  Друга задача, която Жотев си поставя, е да се проверят всички обвинения, свързани с корупция, каквито е имало в двете министерства.

  Новият министър на отбраната Бойко Ноев  още не е решил съдбата на досегашните зам.-министри
  Първото, което ще направя, е да се срещна с ръководството на ГЩ и на военното министерство, за да обсъдим най-належащите мерки, които предстои да се предприемат, каза Ноев пред журналисти. Според него реформата в армията се нуждае от ускорение в рамките на план 2004. В момента министър Ноев не можел още да каже каква ще е съдбата на досегашните заместник-министри на отбраната.
  Зам.-министър Андонов съобщи, че новият министър все още не е разговарял с нито един от екипа на Ананиев. /"Демокрация"/

  Богомил Бонев представи своя приемник в МВР Емануил Йорданов пред директорите на националните и специалните служби.

  В интервю за пресата бившият вицепремиер Божков коменитра, че продължава да е играч в същия отбор, вероятно на друг пост. Той не бил получил официална покана от МС за работа в екипа за преговори с ЕС, но ако бъде поканен, ще приеме. За в. "Демокрация" Божков признава, че по този въпрос е разговарял с министър-председателя, но това било в лично качество.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Отчетно-изборната конференция на СДС ще е на 26-27 февруари
  Единадесетатта отчетно-изборна конференция на СДС ще е на 26 и 27 февруари, реши Националният съвет на СДС вчера.
  Бакърджиев, Бисеров, Марио Тагарински, Муравей Радев, Емануил Йорданов и Варентин Василев са сред 11-те в комисията, която ще оценява организационното състояние на СДС и представянето на партията на местните избори.
  Създадена е и комисия по вътрешната политика на СДС и коалиционните връзки. Неин шеф е Екатерина Михайлова.
  На едночасовото заседание на се били обсъждани общинските отчетни събрания.    


  ИКОНОМИКА
   
  Външният дълг на България е намалял от 8,79 млрд. долара на 8,75 млрд. долара
  Според данни от Министерството на финансите в края на ноември външният дълг на България е бил 8,75 млрд. дол., а в края на октомври той е бил 8,79 млрд. долара. През ноември по външния дълг България е изплатила 31,8 млн. дол., от които 18 млн. дол. по главници, а е получила 10,1 млн. дол. по стари договори за заеми. За 11-те месеца от 1999 г. България е изплатила по външния си дълг 841,5 млн. дол., от които 404,4 млн. дол. по главницата, а външните заеми за същия период възлизат на 461,5 млн. дол. Най-големите плащания по главници са били за 165,3 млн. дол. към Парижкия клуб, следвани от 124 млн. дол., платени на МВФ. /"Пари"/

  "Кардан инвестмънт" от Израел, ЕБВР и Дойче банк ще вложат 17 млн. дол. в българското застраховане
  Вчера от "Банк ъф Израел" са съобщили пред Ройтерс, че израелската "Кардан инвестмънт", ЕБВР и Дойче банк ще вложат 17 млн. долара в Българската застрахователна и пенсионна компания. ЕБВР ще държи 30% от капитала на смесеното дружество. Инвестицията има за цел да отговори на повишеното търсене на пенсионни и застрахователни услуги в България. Израелската компания ще търси възможности за съвместна работа с ЕБВР и в други инвестиции в България. /"Стандарт"/
   

  Българо-испанското дружество "Марвекс" купи остатъчния дял от "Девня - цимент" и стана собственик на 99% от завода
  Българо-испанското дружество "Марвекс" купи остатъчния дял от "Девня - цимент". Така купувачът става собственик на 99% от циментовия завод. Останалият 1% държат работниците, закупили полагащите им се преференциални акции. Купувачът е платил 3 325 589 лв. за оставащите 144 638 акции, съобщиха от Агенцията за приватизация.