ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
22 ноември 1999 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Армия |
  | Политически партии и организации | Икономика|
   
   
   


   

  ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КЛИНТЪН В БЪЛГАРИЯ
   

 • Президентът Клинтън пристигна в България.

 • Американската "Маркони" поема създаването на комуникациите на българската армия.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Среща във Флоренция на лидерите на САЩ, Англия, Франция и Германия.

 • Китай изтреля успешно космически кораб.

 • Руските сили обсадиха Грозни.

     


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Вицепремиерът Божков заминава за Брюксел за преговори с ЕС за поканата за преговори за членство.

 • България договори уреждането на дълга си към Италия за 124 млн. ДМ.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 •  Зоран Джинджич отново посети София.
   

    
    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Екатерина Михайлова обяви, че се оттегля от шефското място в ПГ на СДС.

 • Радостта от приемането на Евролевицата като наблюдател в Социнтерна създава опасност тя да загуби равновесие, предупреждава лидерът на Съюз "Социалдемокрация" Петър Делтлиев.

 • 200 млн. нови лева е загубата на "Нефтохим" за първите 9 месеца на годината.

 • При 4% ръст на година България ще застигне най-бедните страни от ЕС през 2069 г., посочват икономисти от левицата.

 • Фирми фантоми наемат земя под аренда, за да теглят кредити, вместо да я обработват, съобщи радио "Свободна Европа".
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Президентът Клинтън пристигна в България
  Снощи в 21,40 ч. българско време президентът бил Клинтън и дъщеря му Челси пристигнаха на летище София. Българският президент Петър Стоянов наруши протокола и посрещна Клинтън на летището. Заедно с Клинтън пристигнаха 900 души с 9 самолета. Клинтън също наруши своя протокол и извън програмата се отдели и отиде при шумната група на българските журналисти, които го чакаха 3 часа. Той се ръкува с много от тях, с което спечели уважението им.

  Днес президентът Клинтън има следната програма:

  • 10,30 ч. - официално посрещане пред храма "Св. Александър Невски" и поднасяне на венец пред Паметника на незнайния войн.

  • 11,05 ч. - среща с президента Петър Стоянов.

  • 12,05 ч. - среща с премиера Иван Костов.

  • 13,00 ч. - среща с делегация на студенти от Американския университет в Благоевград.

  • 16,50 ч. - среща с председателя на парламента Йордан Соколов.

  • 17,15 ч. - реч пред митинга на площад "Св. Александър Невски".

  • 20,00 ч. - официална вечеря на президента Стоянов в чест на Бил Клинтън в хотел "Кемпински-Зографски".

   
   

  При срещите с президента Стоянов и премиера Костов от българска страна ще участват вницепремиерът Александър Божков, външният министър Надежда Михайлова, финансовият Муравей Радев и българският посланик в САЩ Филип Димитров.
  От страна на САЩ в преговорите ще участват Джон Подеста, началник на кабинета на Клинтън, Самюел Бългър, съветник, посланик Кристофър Хил, съветник, и Джеймс Стайнберг и Джеймс Суингърт - зам.-сътрудници. Държавният секретар Мадлин Олбрайт ще пристигне по-късно днес и ще се движи по различна програма от тази на президента Клинтън.
  Празникът на площад "Св. Ал. Невски" е под надслов "10 години демокрация в България" и ще продължи от 15 до 18 часа. На площада са издигнати две големи знамена - българско и американско, с размери 20 на 10 метра. На транспарант на лилав фон е изписано "Добре дошъл, президент Клинтън, в София, България, 10 години, откакто в България дойде демокрацията".
  В ресторанта "Отвъд алеята, зад шкафа" президентът Клинтън ще се срещне със студенти от Американския университет в Благоевград. Той ще участва в кръгла маса заедно с тях.
  Утре сутринта президентът Клинтън ще се срещне с персонала на посолството на САЩ и на Американския културен център в залите на хотел "Шератон". На летището ще го изпрати президента Стоянов.
  В парламента Клинтън ще престои 20 мин. Той ще се срещне с шефа на парламента Йордан Соколов и председателите на парламентарните групи.
  В.  "24 часа"  съобщава, че президентът Стоянов ще подари на Клинтън картина на Греди Асса, а премиерът Костов - керамично копие на икона от 10 век. Пак "24 часа" отбелязва и гафа на Си Ен Ен, която е отбелязала, че президентът Клинтън каца в "бившата съветска република България". По-късно агенцията е поправила грешката си.
  Днес всички световно известни агенции ще предават директно от София. Посещението на Клинтън е водеща новина за всички вестници. Вестниците с лява насоченост "Земя", "Монитор" и др. информират за проведената от Социалистическия младежки съюз и Зелената партия демонстрация, на която беше изгорено чучело на Клинтън. То беше обесено като военнопрестъпник. Няколко пенсионери обявиха Клинтън за международен терорист.
  Днес Зелената партия ще проведе в Южния парк митинг под наслов "Не на чуждите военни бази". Тези дни Зелената партия провежда демонстрации под надслов "Косово - ваше, България - наша!"
  В. к "Демокрация" информира за официалното извинение на американския посланик Ричард Майлс пред софиянци. На 20 ноември той заяви: "Съжалявам за предстоящото тридневно затваряне на центъра на столицата" и призова жителите на София да проявят търпение. Майлс обясни, че посещенията на Клинтън в чужбина обикновено са от няколко часа, а в София той ще престои 2 дни. Според американския посланик мерките за сигурност са обикновени, понеже такива се вземали и при посещенията на Клинтън в различните градове на САЩ.
  Майлс заключи: "За щастие България настина не е Косово, но заплахи за атентати съществуват навсякъде по света". По този начин той отговори на премиера Костов, който на 19 ноември заяви през журналисти: "Мисля, че ни бъркат с Косово, това не ми е приятно и съм дал да се разбере. Чак такава опасност, която да налага чак такива мерки, тук няма." /"Демокрация", "Стандарт", "Земя", "Монитор"/

  Американската "Маркони"поема създаването на комуникациите на българската армия
  Зам.-министърът на отбраната Радонов призна официално, че със своя колега Велизар Шаламанов "не сме спали цяла нощ, за да подготвим договора преди визитата на Клинтън". Министерството на отбраната без търг е възложило на американската фирма "Маркони комюникейшън дивижън" изготвянето на проект за комуникационна система на Сухопътните войски на България. Стойността на проекта е 1,273 млн. дол., а цялата система ще струва 200 млн. дол. Проектът не се дава на конкурс, защото стойността му не е предвидена в българския бюджет, а "Маркони" ще намери средства в САЩ за него. Изграждането на системата С-4 е била горещо препоръчана в доклада на американския генерал Хенри Кифенаар, който направи проучване на българската армия през тази година. Стана известно, че платените от България 58 млн. дол. на италианския клон на "Маркони" не са стигнали за създаването на комуникационната система на карловската бригада от Силите за бързо реагиране. Наложило се министерството да даде още 5 млн. ДМ, а Пентагонът е дал още 3 млн. дол. /"Новинар"/    


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  Вицепремиерът Божков заминава за Брюксел за преговори с ЕС за поканата за преговори за членство
  Днес вицепремиерът и министър на промишлеността Александър Божков заминава за Брюксел, където ще преговаря с ЕК за поканата за преговори с България за членство в ЕС. Според Божков един от основните критерии от Копенхаген е за кокурентноспособността на българската икономика. Страната ни трябва да покаже, че има пазарни правила и функционираща пазарна икономика. Опасност за икономиката ни ще бъде, ако при присъединяването ни към ЕС стопанството ни не може да издържи на конкуренцията, заявява Божков. Според него България вече има много готови проекти, с които може да кандидатства за финансиране от предприсъединителните фондове на ЕС. /"Демокрация"/

  България договори уреждането на дълга си към Италия за 124 млн. ДЕМ
  Финансовото министрество официално съобщи, че е договорено уреждането на дълга на Минералбанк и Стопанска банка към италианската държавна агенция за застраховане на износа САЧЕ. Задълженията на двете фалирали български банки възлизат на 124 млн. ДЕМ. Те ще бъдат погасявани по схемата замяна на дълг срещу собственост в български държавни предприятия, включени в праграмата на правителството за приватизация. Споразумението е подписано от директора на САЧЕ Марио Мауро и от министъра на финансите Муравей Радев. За да влезе в сила, то трябва да бъде ратифицирано от парламента. Постигнатата договореност ще позволи да се подпише и споразумението между България и Италия в рамките на Парижкия клуб. /"Пари"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Зоран Джинджич отново посети София
  Връщайки се от срещата на ОССЕ в Истанбул на 19 ноември вечерта, Зоран Джинджич се срещна с кмета Стефан Софиянски. Столичният кмет организира за Джинджич специална вечеря в парк-хотел "Москва", на която е присъствал и българският посланик в САЩ Филип Димитров. При срещата Софиянски прегърнал Джинджич и му казал: "Надявам се следващия път да те посрещна като премиер на Сърбия".
  В същия ден Софиянски проведе среща и с намиращия се на посещение в България координатор на Съюза за промени Владан Батич. Обсъден е бил въпросът как София да помага на Белград в утвърждаването на местното самоуправление. Делегацията на сръбската опозиция, водена от Батич, се срещна с председателката на парламентарната група на СДС Екатерина Михайлова, с правосъдния министър Васил Гоцев и депутата на СДС Димитър Абаджиев. Получихме уверения, че можем да разчитаме на хуманитарна, енергийна помощ, на помощ в медиите и в меркетинга на изборите, заяви Батич след разговорите. Според Батич Пактът за стабилност няма да има никакъв смисъл без създаване на демократична Сърбия. Той предвижда и емигрантска вълна от Сърбия към съседните страни, ако Сърбия не получи помощ от ЕС. Според Васил Гоцев Съюзът за промени вече е по-широка коалиция, защото в него влиза и Демократичният съюз на българите в Югославия, а България ще бъде връзката между Европа и демократичните промени в Югославия. /"Демокрация"/    


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Екатерина Михайлова обяви, че се оттегля от шефското място в ПГ на СДС
  Г-жа Михайлова обяви новината изненадващо вчера в радиопредаването "На върха".
  Ще си подам оставката, защото по устав моето избиране за член на Националния изпълнителен съвет на СДС не е чрез пряко гласуване. При избор на нов НИС трябва да има ново ръководство на депутатската група, обясни Михайлова.
  Промените в кабинета няма да се решават от комисията, която бе създадена с решение на Националния съвет на СДС миналата седмица, поясни шефката на ПГ на СДС. Според нея пътят бил друг - след 10 декември премиерът Костов щял да предложи на депутатите от ОДС вариант за ремонт на кабинета.
  Михайлова обаче отказа да съобщи конкретни имена на министри, които ще бъдат махнати след 18 дни, коментира в. "24 часа". Според версия, лансирана от в. "Капитал", Михайлова е новата силна фигура в СДС. Най-вероятно тя ще получи министерски пост в новия кабинет на Костов. "А може и нещо по-високо", съобщава "24 часа" , позовавайки се на "близки до Костов". Същият вестник уточнява, че Михайлова е единственият човек, на който премиерът има вяра в политическото ръководство на синята централа. На нея е възложена ролята на помирител на Костов с ДПС, предполага "24 часа".
  Екатерина Михайлова смята, че на правителството трябва да се даде позитивна оценка. Така мислел и народът. В последните месеци обаче много от хората в Министерския съвет не работели особено качествено, призна Михайлова по радио "Експрес". Тя била безкрайно недоволна, че не са подготвени два бюджета, които трябвало вече да са в парламента - на Националния осигурителен институт и на здравната каса.
  Няма никакво основание да се иска оставката на премира, смята Михайлова. Според нея Иван Костов е получил "един вид парламентарен вот на доверие", чрез съвместната декларация на ОДС.
  В. "24 часа" предлага и кратък коментар по темата за оставката на Михайлова. "Ходът е твърде рискован, освен ако не преследва далечни цели. Разбира се, възможно е наистина Михайлова да готви оставка, за да даде взможност на партията да избере ново ръководство "на чисто". Но Екатерина Михпайлова е твърде силна фигура на синята дъска, за да бъде жертвана просто така".
   
   

  Радостта от приемането на Евролевицата като наблюдател в Социнтерна създава опасност тя да загуби равновесие, предупреждава лидерът на Съюз "Социалдемокрация" Петър Делтлиев
  В интервю във в. "Труд" почетният председател на БСПД и лидер на Съюз "Социалдемокрация" /БСДП и ОБТ/ заявява: "Възторжени, че са приети за наблюдатели в Социалистическия интернационал другарите от Евролевицата надуха свирката до възможно най-високите децибели". Дертлиев пояснява, че присъствието в СИ е на степени, като пълноправен член от България засега е само БСДП. Следва степента "съвещателен член" и накрая наблюдател. "Може би най-голямото удобство от промяната в статута на Евролевицата в СИ е "възможността за кулоарни разговори", коментира  д-р Дертлиев. Също така не било прецедент, както го съобщиха от Евролевицата, от една държава да има повече от един представител в СИ. Почетният председател на БСДП посочва и причината за тези пояснения относно статута в интернационала: "Радостта от приемането създава опасност нашите приятели да загубят равновесие. Високомерно, каквото между впрочем бе поведението им през целия избирателен период, евролевите обявиха, че общата платформа на опозицията (която е тяхна рожба), вече не важи и сега ще правят социалдемократическа такава... И ликвидираха "солунската четворка".
  В интервюто си д-р Дертлиев критикува и поведението на лидера на ОБТ проф. Петков, който пък в отговор на заявеното от Евролевицата, обявил, че обединението на социалдемократите ще стане бавно и отдолу. "Не определи само след третия или след четвъртия мандат на СДС ще стане това", казва явно огорчен Дертлиев, който от много години все се стреми към обединение на социалдемократите, вярно, под неговата егида. Явно и съдбата на социалдемократическия съюз и "солунската четворка" няма да е по-различна от тази на предишните подобни формирования и не по-различна от тази на либералдемократичния съюз на Доган. И в случая укорите от страна на Дретлиев по отношение на Томов, или на Луджев ("Нов избор") - съответно към Доган, едва ли ще помогнат.  


  ИКОНОМИКА

  200 млн. нови лева е загубата на "Нефтохим" за първите 9 месеца на годината. Това показват счетоводните документи на бургаската рафинерия.
  Въпреки че на няколко пъти от началото на годината комбинатът е излизал на печалба, общият резултат е отрицателен заради големите загуби, натрупани през останалите 4 месеца. Така например най-голямата печалба на "Нефтохим" е била през април - 12,2 млн. лева. Тя обаче е била стопена само от резултатите за март, когато  "Нефтохим" е бил на загуба с 19,1 млн. лв.
  Основната причина за загубите на рафинерията са конкурентният внос на горива и плащането на минали задължения, които са дошли от разсрочването на такси, мита, акцизи и социални осигуровки.
  Общата сума на тези извънредни разходи за първите 9 месеца на годината е 211,7 млн. лв. За плащането на главници по дълговете на "Нефтохим" са отишли 30 млн. лв. Освен това близо 1 млн. долара въпреки загубите са били отпуснати като спонсорство за спортните клубове "Нефтохимик".
  Ръководството на рафинерията заедно с "ЛУКойл" е изработило програма, според която загубите ще бъдат намалени на 170 млн. лв. до края на годината. Това обаче ще стане, ако "Нефтохим" реагира достатъчно пазарно в промените на цените на петрола и горивата на международните пазари, твърдят от руската компания.
  "ЛУКойл" купи 58% от "Нефтохим" за 101 млн. долара. На 19 ноември Агенцията по приватизация прехвърли акциите на руснаците.

  При 4% ръст на година България ще застигне най-бедните страни от ЕС през 2069 г., показват изчисленията на БСП. Това съобщи по националното радио икономистът от левицата доц. Петър Димитров. За този срок България щяла да настигне страните от ЕС само ако те имат нулев ръст. Ако обаче Португалия бележи по 2% ръст, а България по 4%, ще я стигнем през 2099 г., изчисляват икономистите от БСП.
  При сегашното ниво ва БВП от 1458 долара годишно на човек, ще догоним Унгария през 2028 г., Чехия - през 2030 г., Словения - през 2039 г., твърди доц. Димитров.
  Стокообменът със страните, с които България има свободна търговия, сочел според експертите на левицата спад на българския износ.
  Експортът за Турция е паднал с 13,5%, а вносът оттам е нараснал с 65,7% през първите 6 месеца. За ЕС износът е паднал със 17,7%, а вносът се е увеличил с 12,8%. С ЦЕФТА България има 41,7% спад в износа и ръст на вноса с 22,1%.
   

  До средата на 2000 г. България може да изнесе за страните от ЕС 5280 т сирене и кашкавал при по-ниски мита. Количеството е определено в средата на 1999 г., но ще започне да се изпълнява, след като Европейската комисия официално разреши на българските мандри да изнасят. Лицензът на българските износители на млечни продукти бе отнет през юли 1997 г.
  "Съобщението, че 3 наши мандри ще могат да изнасят в страните от ЕС, ще бъде публикувано  тези дни в изданието на Еврокомисията "Афишъл джърнал", съобщи шефът на Националната ветеринарномедицинска служба Илиян Бъчваров.
  Лиценз за износ чакат "Кондов екопродукт" от троянското Старо село, "БГ фабрика 12" край Белово и пловдивската фирма "Филипополис". Възможностите на трите мандри са малки и за 6 месеца трудно ще изпълнят квотата, обяви изпълнителният директор на "БГ фабрика 12" Лазар Иванов. Частните мандри имат договори с партньори в Германия. В момента обаче нямат право да изнасят с намалени мита и това ги принуждава да замразят на склад големи количества в очакване на разрешението.
  Преференциалното мито за българското сирене е 40 цента за килограм. Извън квотата вносът се облага с близо 60 цента за килограм, поясняват от промишленото министерство. На едро 1 кг овче бяло саламурено сирене в Германия върви по 8 марки. Това означава добър пазар за производителите, които поради свитото вътрешно потребление разчитат предимно на износа, коментира шефът на беловската мандра.
  За да се върнат на европейските пазари, българските производители се нуждаят от добър маркетинг и бързи реакции. До юли 1997 г. български призводители изнасяха 4000 тона овче сирене и близо 1500 т кашкавал годишно, информира в. "Сега".
   

  Фирми-фантоми наемат земя, за да теглят заеми
  Фирми-фантоми наемат земя под аренда, за да теглят кредити, вместо да я обработват, съобщи  радио "Свободна Европа".
  В района на Хасково има няколко подобни случая, казва шефът на областната земеделска служба Кирил Киров. Собствениците на нивите ще останат излъгани, защото няма да им бъде изплатена никаква рента, прогнозира той.
  Представителите на фирмите фантоми идват с лъскави коли и опитни юристи от София, обясни Киров. "Обещават големи ренти, но според мен целта им е само да теглят кредити, като използват договорите за взета под наем земя", коментира  Киров.
  Такъв случай имало в хасковското село Долно Белево. Досега фирмата, която е наела земя там, не е засяла нито декар с есенници и не е обработвала земите. Освен че няма да бъде платена рента, земята ще буреняса и ще се затрудни обработката й през следващите години, коментира шефът на областната земеделска служба в Хасково.