ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 22 май 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Външна политика | Армия | Политически партии и организации | Социологически изследвания | Другите за нас|
   
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ

   

 • Според президента на Черна гора Джуканович Белград готви преврат в Черна гора.

 • Утре в Германия ще гласуват за нов президент.

 • Талбот е доволен от разговорите с Черномирдин.
   
     БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • Повишена радиация в Брегово е засечена на 20 май.

 • Немската телевизия  АРД показа "Козлодуй" в екофилм и очерта екологична катастрофа на Балканите.
   
     АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Продължават проблемите с Румъния за мястото на нов мост над Дунав.

 • Водят се преговори с Еврокомисията за спиране на 4-те реактора на АЕЦ "Козлодуй".

 • Тази година няма да се приемат курсанти във военните училища.

 • Кабинетът отчете в парламента втората година от управлението си, опозицията определи отчета като слаб.

 • Правителството няма по-твърд съюзник от мен, заяви по радиото президентът Стоянов.

 • Кабинетът ще загуби подкрепата на малките градове и безработните, според Мирослава Янева от МБМД.

 • Алтернативата за управление, представена от Евролевицата вчера, не е на цялата опозиция, заяви съпредседателят на ЛДС Луджев.

 • ДПС не трябва да се коалира с по-силни от себе си, заявява лидерът на движението Доган.

 • Д-р Михаел Бар-Зоар, автор на книгата "Извън хватката на Хитлер", посветена на спасяването на българските евреи, заявява, че българите са най-толерантните хора.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  България и войната

  Повишена радиация в Брегово е засечена на 20 май
  Повишаване на радиацията в Брегово, но в рамките на пределно допустимата концентрация за еднократни максимални дози, е засякла еколабораторията на 20 май, съобщи кметът Александър Фирков.
  От 23.30 ч. на 19 май до 1,00 ч. на 20 май е имало и увеличение на отложения прах във въздуха.
  Проби ще бъдат изпратени в София, тъй като може в прахта да има тежки метали. Над Брегово имаше повишаване на серния двуокис  и на 16 май, след като над града мина отровният облак от Прахово и Бор.
  В София са изпратени нови проби от водата, почвата и растенията. Хората са недоволни, че се прави замерване само на приземния слой на въздуха, без да се отчита какво има на по-голяма височина, пише в. "24 часа". "В Брегово почти всеки ден дали дъжд и химикалите от по-горните слоеве падат на земята. Никой не знае какво ядем след дъждовете", е заявил за вестника зам.-кметът на Брегово Милчо Лалов. Освен увяхване на растенията слабеели и козите.
  Има повишение на еднократната максимална доза на гама-лъчите в радиационния фон, но средноденонощната радиация е в рамките на нормалното, потвърди началникът на районната инспекция по околната среда в Монтана, Боян Цолов.
  Средноденонощната норма по БДС е 0,18-0,19 микросиверта на час и тя не е превишена в Брегово. В 18.00 ч. на 20 май обаче е отчетено завишение на радиационния фон два пъти над регистрирания дотогава в Брегово.
   
  Немската телевизия  АРД показа "Козлодуй" в екофилм
  Замърсители със стойности над 7000 пъти над нормалните били измерени в Югославия, а по крайбрежието на Северна Гърция надхвърляли 15 пъти нормите, бе казано по АРД като тема осма в предаването "Монитор" на първа германска телевизия. Предаването очерта екологична катастрофа на Балканите, показан бе репортаж и от АЕЦ "Козлодуй", където екип на АРД снима преди дни.
  На фона на кадри от Брегово, водещата тази част от предаването на Монитор разказа, че по време на снимките е имало бомбардировки на петролна рафинерия близо до границата с България. Тя се спря и на петролните петна по Дунав. /"Дума"/
   

  ***

  В страната

  Кабинетът отчете в парламента втората година от управлението си,
  опозицията определи отчета като слаб

  Правителството няма по-твърд съюзник от мен, заяви по радиото президентът Стоянов
  По националното радио вчера президентът даде оценка на дейността на правителството през изминалата година, която в. "Демокрация" публикува под заглавие "Петър Стоянов: Правителството няма по-твърд съюзник от мен".  В изявлението си президентът заявява, че от 1989 г. това правителство е най-стабилното, както в очите на българите, така и в очите на Европа и света. Правителството показа, че на него може да се разчита, с него може да се партнира, каза държавният глава. Той подчерта, че по отношение на стратегията на управление на България, на външната и вътрешната политика правителството няма по-твърд съюзник от него. Стоянов посочи като много големи успехите във вътрешната политика, във финансовата стабилизация и безупречното изпълнение на бюджетите. Като "епохален исторически успех" Стоянов окачестви регулирането на отношенията с Македония. Държавният глава поздрави кабинета за национално отговорното му поведение, като е избрал правилната стратегия по кризата в Югославия, независимо че може да загуби във влеменна конюнктура във връзка с предстоящите местни избори.
  Критиките, които президентът отправи към кабинета на Костов: правителството да погледне по-сериозно на развитието на дребния и средния бизнес и по-гъвкава политика в областта на приватизацията.
  "Правителството имаше една тежка втора година на управление. Очаква го и много тежка трета година. Но няма кой друг освен това правителство да прекара България през този тесен брод. И затова аз от все сърце му стискам палци", заяви президентът Стоянов. /"Демокрация"/
  "Стоянов предрича тежко бъдеще за България", е акцентът, който в. "Труд" е извел от словото на президента. Вестникът съобщава, че Стоянов е поискал премиерът да разтълкува думите от словото си по националната телевизия в четвъртък, 20 май, за нов прочит на декларацията за национално съгласие от 1997 г.

  В отчета си пред депутатите премиерът Костов посочи, че неговото правителство е първото след 1989 г., което е преполовило мандата си
  За 120 години след Освобождението нито един кабинет не е оцелял 2 години без да сменя министри, заяви Костов в началото на отчета си и предизвика с това си твърдение яростта на опозицията, коментира в. "24 часа". Половинчасовият анализ на премиера започна с поименна критика на предшествениците му, визирайки времето от Андрей Луканов до Жан Виденов, пише "Труд". С въпросното изброяване, за което пише "Труд", премиерът обяснява причините за политическата нестабилност в последните 10 години, на чийто фон се очертава стабилността на сегашното управление.
  Премиерът отчете като успех на кабинета сталибизацията на държавата и нейната безспорна евроатлантическа ориентация. Бе приета концепцията за националната сигурност, военната доктрина. "Държавата се стабилизира в такава степен, че в това трудно време няма нужда никой да поема гаранции за военната и гражданската сигурност на България. Най-голямото изпитание, което издържа България, е, че прояви своята евроатлантическа солидарност. За това бе нужно много мъжество, бе нужна голяма честност пред хората, трябваше да се издържат напрежения между институциите, вътре в Народното събрание, вътре в българското общество", каза министър-председателят. "Ние дадохме своя принос, за да принудим Югославия да се съгласи на мир. И аз съм убеден, че мир скоро ще има. (Последваха иронични забележки от страна на опозицията.) Мнозина твърдяха, че този акт трябва да се изтъргува, да се иска нещо насреща... А всъщност ние правим това, за да можем и ние да живеем спокойно", аргументира правителствената позиция Костов.
  Финансова и ценова стабилизация на България
  Три години ние изпълнявахме отлично своите бюджети, каза Костов. Спадането на инфлацията се дължи на тази финансова стабилизация. През 1997 г. наследството ни остави относителен дял на външния дълг над 100% от БВП. Сега относителната тежест на външния дълг е 70% от БВП, посочи премиерът.
  Интеграцията към ЕС
  Според премиера преговорите за пълноправно членство в ЕС ще започнат значително по-рано от 2001 г. Не сме имали драматични гласувания за европейската си ориентация, но те ще дойдат, прогнозира Костов и подчерта, че няма безплатни обяди и ЕС не е трапеза, на която да се седне непоканен, а трябва да се плати цената.
  В речта си премиерът отдели специално внимание на българския модел за етнически мир. Като най-голямо постижение той посочи решаването на езиковия спор с Македония и ратифицирането на рамковата конвенция за малцинствата. Сред големите постижения на правителството Костов посочи решаването на почти всички спорни въпроси с Турция. Той оцени позицията на ДПС против сепаратизъм, изразена от Доган, като "истинска, конструктивна и правилна позиция". Костов отбеляза, че БСП с нищо не допринася за етническия модел на мир в България, а този модел, който БКП/БСП е имала - да се плаща етническия мир с икономическата и социалната стабилност на страната, при който част от лидерите са получавали нещо, за да не драснат кибрита, не може да има бъдеще. Това бъдеще Костов вижда в баланса на итнересите - "Ние ще каним и в бъдеще за участие в изпълнителната власт представители на ДПС, но за да стане това, трябва всички да споделяме, че ядрото на българския етнически модел е успешното балансиране на интересите на малцинствата и на мнозинството. Това е основата за успех- балансът на интересите", подчерта премиерът. Способността на ДПС да заема позиция, каквато му диктуват неговите интереси, и обстоятелството, че това не дебалансира и не дестабилизира България, е другият елемент на успешния модел на балканския етнически мир. ДПС трябва да извърви пътя си до отговорна за управлението на държавата партия, като развие вътрешната си демокрация, като престане да толерира престъпни групировки и бизнеси и се откаже да разиграва хазартно стабилността на българската изпълнителна власт, поясни министър-председателят.
  Костов пожела на министрите си упорство, устойчивост и сили, защото изпитанията предстоели. По средата на пътя не се спира, смели сме да продължим, заяви премиерът.

  След словото на премиера Костов оценките си за управлението на кабинета дадоха БСП , ОНС и Евролевицата
  Лидерът на БСП  Георги Първанов с  конкретни данни от икономиката аргументира становището на БСП, че "управлението на ОДС е провал". Премиерът бяга от реален дебат. Отчетът му е есе в стил "Аз съм, пътят, истината и животът". А България продължава да бъде една от най-бедните страни на Европа. За 2 г. СДС успя само в задоволяването на личните и груповите интереси на своя елит, заяви Първанов. Няма реален икономически растеж. Приватизацията е хищническа, корумпирана, неефективна. Оздравяването се изроди в ликвидация на индустрията. Чуждите инвеститори бягат от България. Износът през изтеклата година се сви с 13%. Търговското салдо на България е отрицателно. Външният дълг се увеличи с нови 0,5 млрд. долара, а взетите нови заеми за 2-те години са около 2 млрд. долара. Безработицата е 17%. Държавата продължава да се издържа главно от преките и косвените данъци на населението. Валутният резерв на страната се инвестира в чужди икономики.  По отношение на националната сигурност - на фона на войната се видя, че България е по-безпомощна във военно отношение отвсякога; че военната реформа води към създаване на друга армия и че сега, а и в бъдеще, ние не разполагаме с реални гаранции за националната ни сигурност. Сега премиерът ни удиви, че вече няма нужда от гаранции. В грубо противоречие с предизборните и упралвенските си ангажименти за политика на мира и сигурността в региона, управляващете въвлякоха България във война. Времето за ремонт на кабинета отмина, се казва в края на словото на Първанов, поместено в "Дума".
  Всички вестници съобщават с подробности за избухналия скандал в парламента, когато парламентарният шеф Соколов е изключил микрофона на Първанов, без да му даде възможност да се доизкаже, спазвайки стриктно 10-те минути време, просрочени от соцлидера. Първанов отказа да напусне трибуната, депутатите от опозицията скандираха "оставка" за праламентарния шеф, а депутатът от левицата Гиньо Ганев, бивш председател на НС, заяви, че постъпката на Соколов е нарушение на парламентариня дух.  Пълният текст на изказването на Първанов е публикуван в печатния орган на БСП - в. "Дума", който дава в курсив това, което соцлидерът не е бил оставен да доизкаже.

  Според лидера на Евролевицата Александър Томов "това е най-слабата реч на Костов, съчетание между самохвалство, нападки и менторство". Той обвини премиера, че се отнася към всички партии без своята като диктатор. "Вие бяхте морално задължен да предизвикате дебат, но искате да слушате само себе си. Това не е поведение, което може да доведе до демокрация. Вие се занимавате само с това да пришивате етикети и да давате оценки. Колкото повече заплашвате, толкова повече ще срещате съпротива". Той даде ултиматум на премиера да почне диалог с опозицията или да обяви пред света, че установява авторитарен режим.

  Венцислав Димитров от ОНС се присъедини към оценката на БСП и Евролевицата за икономическата политика на правителството. Според него приватизацията е пълна трагедия. Масовата приватизация - същата работа. Данъчната политика - и тя трагедия. Сенчестата икономика не намалява. Няма социална политика. Бизнесът се подчинява на политическата сила. Депутатът от ОНС препоръча на Костов да се опъне на НАТО за съхопътен коридор преди да са ни го поискали, "защото ако ни го поискат, ще го дадем". Накрая Венцислав Димитров заяви, че двуполюсният модел възпроизвежда еднопартийното управление, и поиска цар Симеон Втори да заеме своето място като решаващ фактор за съдбата на България. /"Стандарт", "Труд",  "24 часа", "Новинар"/

  Лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че в правителството няма отличници. "Пиша му слаб две". Положителните страни в правителствената политика според него са "финансовото стабилизиране и задоволителната външна политика". Негативите на кабинета - неуспешната структурна реформа и инвестиционната програма, която е под очакванията. Това, което се тръби, че едва ли не престъпността е овладяна, е кьорфишек, каза Доган. /"Новинар"/

  Първанов и Томов дадоха еднакви оценки за властта, използвайки едни и същи аргументи, коментира в. "24 часа" и обобщава каква е властта според опозицията:

  • Външната политика е пасивна.

  • МВР контролира и направлява контрабандата с цигари, спирт и кафе.

  • Корупцията се превърна в начин на живот на управляващите.

  • Приватизацията и данъците са трагични.

  • Бизнесът е подчинен на поличитеската сила.

  • Заиграва се с етническата карта.

  • Икономиката е олигархична от латиноамерикански тип.

  • СДС задоволява само личните и груповите интереси на своя елит.

  Според "Новинар" всички опозиционни сили решиха, че отчетът на Костов е слаб, надут и пълен с обидни квалификации.  Кабинетът получи рамо от сините депутати.  Коалиционните партньори на СДС не взеха думата.
   
  В момента привържениците и противниците на правителлството се делят на две големи групи по 44% всяка, заявява Мира Янова от МБМД
  В. "24 часа" публикува интервю с Мирослава Янова от МБМД със заглавие "Кабинетът губи малките градове"в което коментира рейтинга на правителството през двете години управление. Тя посочва, че кабинетът стартира през 1997 г с 65% доверие. През януари-февруари 1998 г. то продължава да има 60% доверие и 31% недоверие. В момента привължениците и противниците на кабинета са 44% на 44%.
  В кабинета продължават да вярват почти толкова столичани, колкото и в началото на управлението. Били са 68%, а при последното изследване са 64%. Сериозно се е променило обаче отношението в провинцията, особено в най-малките населени места. Там доверието е спаднало наполовина. Причините са изцяло икономически. Подкрепата за кабинета е от хора с по-високо образование, които си намират по-лесно работа.
  Постижения на кабинета - този кабинет изглежда най-сериозен в очите на хората, особено през първата година на управлението си, когато си постави 3 основни цели - заздравяване на държавата чрез намаляване на престъпността, финансова стабилизация и ясна геостратегическа ориентация - към НАТО и ЕС. И трите бяха изпълнени, коментира Янова.
  През втората година се появиха сериозни проблеми, които почнаха да се трупат - икономиката не заработи и големи слоеве от населението продължиха да обедняват, масово се закриват неработещи предприятия. Най-сериозният проблем възникна около ситуацията в Косово. Решението на правителството за НАТО беше правилно, но хората не разбират тази война, заявява Мира Янова. Правителството не си изработи ясна медийна политика и сбърка в първоначалните си послания. Истинските проблеми оттук нататък ще възникнат обаче, когато войната приключи. Тогава на преден план отново с още по-голяма сила ще излязат икономическите претенции.
  Събитията в Косово не са се отразили съществено върху авторитета нито на премиера Костов, нито на правителството като цяло. Доверието е непроменено от октомври 1998 г. При местните избори активната част от населението, която е запазила работните си места, ще подкрепя ОДС, но социално слабите, безработните и живеещите в по-малките населени места са започнали да търсят друга политическа алтернатива, обощава Мирослава Янова.
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Продължават проблемите с Румъния за мястото на нов мост над Дунав
  Вчера гостуващият в България министър на отбраната на Румъния Виктор Бабюк се е срещнал с президента Стоянов. Двамата са обсъдили партньорството между двете страни при следвоенното възстановяване на региона. Стоянов е подчертал, че България и Румъния трябва да представят целите си за участие сега, преди края на войната, "докато сме силни и даваме своята подкрепа". Той е изразил и надеждата си, че до края на годината двете страни ще започнат преговори с ЕС за присъединяване, което ще обсъди по телефона с президента Константинеску. Министър Бабюк е уверил Стоянов, че до няколко дни премиерът Раду Василе ще обяви официалната позиция на румънското правителство за строежа на втория мост над Дунав.
  Всички вестници отделят внимание на оплакването на транспортния министър Вилхем Краус, че Румъния отново е на път да се отметне от строителството на втория мост над Дунав. Краус заяви: "Румънският ми колега Траян Басеску не присъства на конференцията на европейските министри на транспорта във Варшава на 18 и 19 май, като се извини с други неотложни дела. Държавният секретар по транспорта на Румъния Франку, който водеше делегацията, обяви, че не е информиран за позицията на Емил Константинеску по строителството на втори Дунав - мост". Според Краус липсата на  позиция от румънското правителство поставя под огромно съмнение даденото от румънския президент съгласие за строежа на моста. Краус отбеляза още, че е изпратил писмо до президента Петър Стоянов, в което настоява Константинеску да потвърди писмено своето съгласие с българското предложение. България настоява споразумението за моста при Видин - Калафат да бъде подписано най - късно до септември. Във Варшава всички страни участнички в конференцията, включително и Румъния, парафираха меморандум за развитие на транспортен коридор № 4. Мостът Видин - Калафат е част от трасето, припомни министър Краус и може да бъде построен за 2 години.
  Според информацията във в. "Демокрация" "В момента натиск върху Румъния за даване на съгласие оказват структурите на ЕС, Еврокомисията, висши представители на САЩ".
  На 24 май министър Краус ще разговаря по телефона с румънския си колега Басеску по два въпроса - първо, за моста, и второ - за двустранното спиране на меренето на автобусите на граничните пунктове. Преди два дни на Румъния е връчена заповедта, подписана от вицепремиера Бакърджиев, за едностранно прекратяване на меренето на автобусите. Очаква се от румънска страна да се вземат реципрочни мерки. /"Стандарт", "Демокрация", "Сега"/

  Водят се преговори с Еврокомисията за спиране на 4-те реактора на АЕЦ "Козлодуй"
  Вчера в София шефът на НЕК Методи Константинов и делегация на Еврокомисията са преговаряли за възприемане на реалистичен график за затваряне на първите 4 блока на АЕЦ. До началото на юли работна група от наши и евроексперти ще бъде готова с конкретните графици. Шефът на Комитета по енергетика Иван Шиляшки е заявил, че в тях ще бъдат отчетени потребностите на енергийната ни система, дългосрочните доставки за Турция, както и участието на българската енергетика в следвоенното възстановяване на региона. Българската страна ще отстоява, според Шиляшки, приетите от парламента срокове за закриване на 1-ви и 2-ри блок след 2005 г., а 3-и и 4-и блок - след 2010 г. /"Стандарт"/
  В. "24 часа" публикува информация, според която Енрико Грило Паскуарели от Еврокомисията е заявил, че 4-те стари реактора имат дефекти в конструкцията, които не могат да се поправят, и трябва да се затворят колкото се може по-бързо. Той е цитирал мнението на международната техническа комисия.
  В момента се обсъжда как и кога ще бъдат затворени реакторите и колко ще струва това. Еврокомисията ще разговаря с България как да се осигури финансирането на алтернативни източници на енергия. Паскуарели е обещал ЕС да предложи финансиране. Според него цифрите за енергийното потребление са прекалено завишени. Реално те би трябвало да бъдат с 8 до 30% по-ниски.  


  АРМИЯ

  Тази година няма да се приемат курсанти във военните училища
  Вчера полк. Георги Цветков от управление "Личен състав" на ГЩ заяви на пресконференция, че тази година висшите военни училища във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия няма да приемат курсанти. Прием ще има само във Веонноморското училище във Варна, където се подготвят кадри за търговския флот. "Причината е в съкръщенията в армията. Изчислено е, че при 7,000 души офицерски корпус е нужен прием само на около 300 курсанти. Това може да стане след 1-2 години. От този брой курсанти 160 ще са за Сухопътни войски, 100 - за ВВС и 40 - за ВМС. Съкръщенията налагали и закриване на военните училища. В момента се разискват различни варианти за тяхното бъдеще. За да стане офицерският състав 7,000 при армия от 45 000 души,  за 6 години трябва да бъдат съкрътени и пенсионирани 18,000 офицери, защото в момента те са 25,000. /"Труд", "Сега"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ

  Парламентът прие закона за хазарта
  Глобите за нарушения в хазартния бизнес ще достигнат до 30 млн. лв., реши парламентът, приемайки на второ четене закона за хазарта.
  От 10 млн. до 30 млн. е санкцията за фирми, ако произвеждат, внасят, ремонтират и предлагат игрални автомати без разрешително. От 5 млн. до 30 млн. лв. е глобата за лица, които поставят ротативки в неподходящи помещения. За нерегистрирани автомати санкцията е от 10 до 20 млн. лв.
  От 5 до 20 млн. е глобата за този, който е допуснал в салона или казиното си непълнолетни, пияни, въоръжени или лица без документи. Същата е санкцията и за възпрепятстване на проверка на игрални съоръжения.
  Санкция до 30 млн. лв. се предвижда за дружества с над 51% чуждо участие, ако до 1 г. от получаване на лиценза за хазартна дейност не удостоверят, че са реализирали договорените инвестиции и работни места.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Алтернативата за управление, представена от Евролевицата вчера, не е на цялата опозиция, завяви съпредседателят на ЛДС Луджев
  Политическата алтернатива на опозицията обтегна отношенията между лидера на "Нов избор" /ОНС/ Димитър Луджев и Евролевицата, съобщава пресата. Оказа се, че документът, който официално беше представен вчера в столицата, е дело само на Евролевицата. ДПС и "Нов избор"не са участвали в написването му, както е било съобщено от евролевия лидер Томов. Пред представителите на БСП, БСДП, ОБТ Луджев е заявил, че ЛДС има собствен проект и той 3 месеца е обяснявал на Томов, че няма да участва в писането на проекта за обединена опозиция, защото такава нямало. "Този документ е оферта, а не задължение", е отвърнал Томов. Въпреки скандала Луджев е обявил, че ще продължи сътрудничеството си със Съюз "Социалдемокрация", но не и с БСП.
  Документът ще се обсъжда от всички партии без СДС. Програмата ще е завършена окончателно най-рано през септември, е заявил лидерът на ОБТ проф. Кръстьо Петков. Той обаче щял да поиска актуализиране на документа след войната в Югославия.

  ДПС не трябва да се коалира с по-силни от себе си, заявява лидерът на движението Доган
  В. "Сега" публикува интервю с Доган, в което той заявява: "ДПС винаги трябва да бъде самостоятелна политическа организация, не трябва да се коалира с по-силен политически субект от себе си. Това е много важно с оглед запазване на периметъра за самостоятелно действие". За евентуално сътрудничесто с БСП Доган казва, че не става дума изобщо за сътрудничество, а за това, че се разместват пластовете в гражданското общество в България. От 9 години формулата е една и съща - дяволът е ясен, всички срещу него. Тази формулировка вече е преодоляна. Същевременно той подчертава, че в лявото пространство текат ферментационни процеси, които скоро няма да спрат. На журналистически въпрос дали има затопляне в отношенията между СДС и ДПС, избягвайки точен оговор,  Доган отново набляга, че което и правителство да е било, ДПС пак е щяло да гласува в парламента за даване на въздушен коридор за НАТО и че това не може да се тълкува като подкрепа на кабинета на Костов. Много са причините, поради които ние казваме, че ДПС е естествен мост на България към НАТО. /"Сега"/
   
   


  ДРУГИТЕ ЗА НАС
   
  Д-р Михаел Бар-Зоар, автор на книгата "Извън хватката на Хитлер", посветена на спасяването на българските евреи, заявява, че българите са най-толерантните хора
  Снощи в най-гледаното предаване на българската телевизия по Канал 1 - "Панорама" - беше излъчено интервню с д-р Михаел Бар-Зоар. Вчера той получи титлата доктор хонорис кауза на Софийския университет "Климент Охридски".
  Той е роден в България през 1938 г. и емигрира през 1948 г.  Автор е на тритомната биография на Бен Гурион, съветник на Моше Даян, два пъти депутат в Кнесета, близък приятел на Рабин, Шимон Перес и Ехуд Барак. Автор е на книгата "Извън хватката на Хитлер" за спасяването на българските евреи. По телевизията Бар - Зоар заяви, че спасяването на българските евреи е станало благодарение на духа на българския народ, който е много толерантен към малцинствата. Той разказа как се е стигнало до написването на книгата "Извън хватката на Хитлер". Изнесъл е стотици сказки в САЩ за спасяването на българските евреи и обясни как в началото никой не му е вярвал.
  Днес в. "Стандарт" публикува почти на цяла страница материала "Д-р Бар-Зоар: Българите са най-толерантните хора".  Във връзка с почетната титла на университета заявява: "Аз съм много развълнуван, не мога да забравя моите корени. Напуснах България като дете, връщам се тук след 51 години и получавам такава почит. Това за мене е нещо много голямо. Признателен съм на Университета, ректора проф. Иван Лалов и останалите колеги...". От книгата му "Извън хватката на Хитлер" са продадени 40 000 екземпляра в САЩ.  Книгата е издадена и в Канада и Израел. В момента се прави документален филм по въпроса. За Ехуд Барак заявява: "Барак е много талантлив човек. Той не е обиграният телевизионен герой, но е много интелигентен. Аз го виждам като един от наследниците на Бен Гурион. Той има много силни, ясни концепции върху политиката и мира. Най -важното, което трябва да постигне Барак, е мир със съседите. Те приеха много положително избирането му. Израелскато общество днес е разбито, разединено между различни групи. Това е проблем. Барак веднага обяви, че той е премиер на всички. Затова гледа да изгради възможно най-широка коалиция. С общи усилия раните се лекуват по-лесно."
   
   

Обратно към "Новини в буркани"