ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
22 май 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни | Отношения с Украйна | Българска православна църква | Политически партии и организации
   
   
   
      
  РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Премиерът Костов заяви, че правителството изцяло е под контрола на съдебната власт и поиска промяна на конституцията.

 • Асошиейтед прес коментира разкритията на бившия вътрешен министър Бонев и на в. "24 часа" за корупцията сред управляващите.

 • Корупцията в най-скоро време ще взриви държавата, заяви зам.-шефът на НСБОП в оставка Венелин Великов.

 • Дестабилизирана ли е политическата система, обсъждат ОДС с президента.
   

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Ядрените сили решиха да унищожат своя арсенал за 55 години.

 • Етиопските войски са на 100 км. от столицата на Еритрея.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Лидерите на сръбската опозиция търсят помощ от Москва, а НАТО и ЕС подготвят отговор на репресиите в Белград.

   


  ОТНОШЕНИЯ С  ЕС
   

 • Премиерът Костов заяви, че с настоящата конституция не сме за Европа.

 • ЕБВР ще отпуска на България по 100 млн. евро годишно.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С УКРАЙНА
   

 • Вячеслав Похвалски, посланик на Украйна, поздравява "българските братя с общия ни празник - "Деня на славянската писменост 24 май".

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • В Сирия вицепремиерът Жотев подписа три спогодби.

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • На изборите ДПС ще се яви самостоятелно, каза лидерът на движението Ахмед Доган.

 • Управляваща коалиция със социално-либерална насоченост, за каквато мечтаят в БСП, е невъзможна, заяви членът на НИС на СДС Никола Николов.

 • Патриарх Максим е отказал среща с папата.
   

   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Премиерът Костов заяви, че правителството изцяло е под контрола на съдебната власт и поиска промяна на конституцията
  Ние сме напълно открити и ще посрещнем всякакви проверки от прокуратурата. Правителството е изцяло под контрола на съдебната власт, заяви премиерът Костов в Пазарджик вчера. Така той оговори на въпрос дали знае, че Върховна касационна прокуратура проверява 4-ма министри, двама от които от новия му кабинет. В събота, 19 май, тази новина бе разпространена от Малена Филипова от Върховната касационна прокуратура.
  Костов се надявал главният прокурор Филчев да го информира за това разследване, а прокуратурата да удовлетвори медийния интерес.
  Премиерът не знаел имената на проверяваните министри. "На това трябва да се гледа и от добрата страна", смята обаче Костов. От тази новина било очевидно, че СДС не се меси в работата на магистратите. Истинският отговор на темата за корупцията бил готовността на правителството да посрещне всякакви проверки, увери премиерът. Той подчера, че ще "уважи решенията на съдебната власт".
  Няма война между правителството и медиите, заяви премиерът. Той съжалявал, че такива слухове се тиражират с големи заглавия, а после се опровергават с малки букви.
  Не съществувала и реална опасност за преврат, но въпреки това днес лидерите на ОДС ще се срещнат с президента и ще разговарят по тази тема.
  Премиерът отказа да коментира последните изявления на бившия вътрешен министър Бонев в "24 часа". Костов нямало да се занимава с клюки и интриги, а с програмата на правителството. Според него с изпълнението й щяло да се върне и доверието към СДС.
  Към свалянето на данъците трябва да се подходи след широка политическа дискусия, е мнението на Костов. "Може да се мисли и за промяна на конституцията така, че общините сами да подобрят финансовото си състояние.
  Пред националното радио вчера премиерът  обясни откъде идва заплахата в сегашния политически момент. Ето и цитати, поместени във в. "24 часа":
  "Сега с думи се прегазват непрекъснато хората, така, както преди се прегазваха с действия.
  Сега думите заменят онези действия от онова време. Аз съм бил измъчван с действия в продължение на години в оня режим. Мен ме бяха отлъчили от катедрата, в която преподавах...Бяха ме нарочили за враг. Сега го правят с думи."
  "Трябва да си направим регистър на публичните клевети, ние тук с нашия отдел за връзки с обществеността."
  "Няма нужда (с ДПС) от посредници и от журналисти от медиите, за да си определим среща."
  "Те (гражданските движения) не могат да бъдат коректив на многопартийната демокрация. Не е редно да бъдат разглеждани като част от политическата демокрация....Противното означава подмяна на многопартийната демокрация с псевдообединения. Те могат да бъдат и фашистки, и националсоциалистически, и всякакви. Могат да бъдат абсолютно неконтролируеми.
  Всякакви призиви за подмяна на партиите с граждански обединения не са сериозни. Това е провокиране на общественото мнение чрез говорене."
  Тези реплики на премира се явявят отговор на публикаця в пресата на главния серкетар на "Гергьовден" Любен Дилов-син, който заявява, че превратът вече е станал и че диктатурата ще бъде узаконена с промяна в изборните закони. Само медиите още пречат на заговорниците. Според Дилов може би е редно да създадем демократичен механизъм, по който партиите да бъдат съдени от гражданите "за реклама с невярно и подвеждащо съдържание". Подкрепящите БСП да заведат дело срещу своите, а тези на СДС - срещу своите.
  В Разград Костов каза по повод спада на рейтинга на правитеството, че няма да се занимава и с темата за доверието, а с изпъленние на правителствената програма.

  Асошиейтед прес коментира разкритията на бившия вътрешен министър Бонев и на в. "24 часа" за корупцията сред управляващите
  Темата за копурцията сред управяващите в България и спада на рейтинга на правителствто е била тема и на предаване на Асошиейтед прес. Агенцията е излъчила предаване по повод разкритията на вътрешния министър Бонев и в. "24 часа".
  Бивш член на българския десноцентристки кабинет обвини управляващия Съюз на демократичните сили, че използва недекларирани финанси със съмнителен произход, предаде Асошиейтед прес.
  "Няма нито една приватизационна сделка, в която да не участва законодател от управляващия СДС, най-малко като посредник", цитира агенцията интервюто на Богомил Бонев във в. "24 часа" от 20 май. Бонев беше сменен при рокада в кабинета в края на миналата година, уточнява агенцията.
  Бонев разкрива също пред вестника, че личности, свързани с някои хора в СДС, са били замесени в контрабандна мрежа, разбита миналия октомври от Националната служба за борба с организилраната престъпност /НСБОП/. Контрабандата включвала злато и оръжия. Шефът на службата ген. Радев е бил привикан от парламентарния шеф Соколов да обясни дали са били необходими специфични заповеди срещу контрабандни действия.
  Помолен от вестника да коментира случая, Радев казва, че е имало 7 ареста, но задържаните по-късно били освободени и случаят бил прекратен. Радев допълва в интервю за частното радио "Дарик", че българските митници финансират СДС. Засега няма официална реакция на последните обвинения.
  В петък, 18 май, СДС отправи призив към всеки, който е давал средства на партията и не е получавал разписка за това, да уведоми контролната комисия на партията.
  Представители на комисията, която наблюдава партийните финанси, твърдят, че се обръщат към обществото от "загриженост за партийния имидж".
  По-рано този месец Бонев обвини премиера в прикриване на доклади на разузнаването, които посочват висши правителствени служители като корумпирани. Трима от близките сътрудници на Костов напуснаха постовете си и са са разследвани за вероятна корупция. Тази седмица правителството оцеля във вот на недоверие, свикан от две опозиционни партии. Те обвиниха кабинета в прикриване на корупция.
  Според наскорошно изследване на ББСС "Галъп интернешънъл" подкрепата за правителството е спаднала от 51% през 1997 г., когато то дойде на власт, до само 19% след непопулярните икономически реформи и обвинения в корупция. Сондажът е извършен с допустима грешка от 3%. ("24 часа")
  В публикация под заглавие "Крият връзки СДС - митници" в. "24 часа" уточнява какви точно разкрития е направил Бонев в интервюто си за вестника, в което Бонев е обвинил СДС, че се финансира с пари под масата, а специално звено в партията получавало недекларирарните дарения и ги харчело. Ексвътрешният министър разкри, че бившият шеф на НСБОП е давал обяснения на парламентарня шеф Соколов дали не изпълнява нечия поличическа поръчка с разбиването на канала с контрабанднтата стока, в която имало сребро, оръжие и злато. Става дума за спирането на голяма контрабанда през Малко Търново с 28 тира. Това е заявил вчера неофициално служител на НСБОП. Според него спирането на разследването е политическа поръчка.
  Бонев заяви, че става дума за контрабанден канал на борческа групировка, близка до определени сили в СДС. Ген. Радев, вече бивш шеф на НСБОП, потвърди предишния ден пред Дарик радио, че в скандалното финансиране са замесени сегашни членове на НИС на СДС и това фигурира в разработките на НСБОП. Каналът е работил успешно около година под плътен политически чадър.
  Според източници на НСБОП групировката е ВИС, която е подпомагала финансово бургаското СДС.

  Корупцията в най-скоро време ще взриви държавата, заяви зам.-шефът на НСБОП в оставка Венелин Великов
  НСБОП беше щурмовият отряд на правителството, заяви зам.-шефът на службата в оставка полк. Венелин Великов, цитиран днес в "Труд". Той обобщи: "на основание на иформацита, която имам, мога да предвидя, че корупцията в най-скоро време ще взриви държавността в България".
  Великов обяснява мотива си за подаване на оставка главно с чувството си за отговорност. Според него цифрите показват без коментар приноса на службата за бюджета. Миналата година по линия само на контрабандата са иззети материални ценности - предмет на престъпления, на стойност 38,87 млн. лв.
  "Само за 12 месеца по материали на НСБОП са образувани 128 следствени дела със 182-ма обвиняеми - заявява Великов. - Упрекват ни, че не сме докарали нито едно дело до съд. Такъв упрек към оперативна слуожба може да отправи само лаик." Това звучало и много зле в устата на вътрешния министър, който е юрист. Едностранчивата оценка демотивира хората от службата и обезсмисля големите усилия.
  Държавата изобщо не получавала тогава вземанията си - такси, акцизи и др. НСБОП беше тогава щурмовият отряд на правителството. Изпълнихме задачата, напълнихме доста хазната. Това беше отчетено на най-високо ниво - и на вътрешни, и на международни форуми. Раздадени са били и награди, Европа извадила България от негативните списъци. Работехме на екипен принцип, като екипите включваха представители на НСБОП, но и на НСС, Гранична полиция, финансовото, транспортното министерство, митниците, Комитета по стандартизация с председател на екипите вицепремиерът Божков. Овациите навремето обраха всички, а упреците сега събра само НСБОП. Според Великов това е, защото НСБОП се е изградила като независим механизъм, подобно на ФБР.
  На въпрос дали оставката му е свързана с уволнението на Радев, зам.-шефът Великов отговаря: "Не искам да ме употребяват. Тези дни прочетох за някакво движение на генерали, явно имат предвид Бонев и Радев. Там пишело, че към движението се присъединява и полк. Великов, който демонстративно хвърли оставката си." Великов отново подчертава, че напускането му е въпрос на лична позиция, морална и професионална, свързана с оценката на работата на службата, която е ръководил.
  "Отделен въпрос е, че ми е мъчно за ген. Радев. С него работехме добре ... От 20 години работехме заедно, бяхме приятели."
   
   Дестабилизирана ли е политическата система, обсъждат ОДС с президента
  Тази сутрин президентът Стоянов ще се срещне с лидерите на СДС, БЗНС-НС и Демократическата партия.
  Темата на разговора бе лансирана миналата седмица от депутата от Народен съюз Николай Христов, който алармира за масирана атака срещу многопартийната политическа система.
  Според Христов има симптоми, подобни на предхождащите събитията от 1934 и 1944 г. Депутатът съзря опит за подмяна на партиите с безотговорни граждански движения.
  Предстоящата среща на ОДС с президента е, за да се разбере мнението на държавния глава по въпроса за многопартийната система - въпрос, който очевидно тревожи по-малките партньори на СДС, каза премиерът Костов по националното радио вчера. В Пазарджик той допълни, че при президента ще се търси консолидация около конституционния ред в страната. Опасността от преврат е въображаема, каза Костов.

  Гражданските движения не са опасни за демокрацията, заяви в събота пред журналисти президентът Стоянов. Сериозно ли ме питате, възкликна той на въпроса дали е възможен днес опит за преврат в България и окачестви като несериозни изявленията за това, пише в-к "Демокрация".
  Според лидерката на БЗНС-НС Анастасия Мозер опасност от дестабилизация има, а гражданските движения не могат да заместят политическите партии.
  Ако има дестабилизация в една политическа сила, за което ние нямаме достатъчно информация, това не значи, че има дестабилизация на политическата система и партиите в страната, каза и зам.-председателят на ДПС Осман Октай.
  Предстои среща на президента с ДПС, на нея Октай би поставил въпроса дали подобни подозрения не вредят на имиджа на страната, готов ли е държавният глава да защити гражданското общество. До края на седмицата държавният глава ще се срещне и с представители на опозицията.
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Лидерите на сръбската опозиция търсят помощ от Москва, а НАТО и ЕС подготвят отговор на репресиите в Белград
  На 24 и 25 май във Флоренция НАТО ще разгледа възможните отговори на репресиите на сръбските власти срещу медиите и опозицията. Днес в Брюксел Съветът на външните министри на ЕС ще обсъждат ситуацията в Сърбия и предложението на Крис Патън и Хавиер Солана за начините за оказване на помощ на независимите медии в Сърбия. Външният министър на Русия Игор Иванов е поканил на 26 май в Москва лидерите на сръбската опозиция - Вук Драшкович, Зоран Джинджич и Воислав Кощуница. Участниците в тридневните протести в Белград рязко намаляха - от 15 000 в първия ден на 1000 души в последния ден. /"Монитор", "Стандарт"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  Премиерът Костов заяви, че с настоящата конституция не сме за Европа
  На 21 май в предаването на Националното радио "Неделя 150" премиерът Иван Костов заяви: "Не можем да станем членове на ЕС, ако не променим конституцията. Тя не е писана като конституция на страна, която е част от ЕС. Казвам, че аз съм единственият, който има куража да започне да говори тези неща публично в обществото. Стремя се да предизвикам дебат, а отговор няма. Пак ще пострадаме, ако не дебатираме навреме и не се разберем."
  Според Костов промените в конституцията трябва да засегнат имунитета на депутатите и магистратите и отпадането на забраната за продаване на земя на чужденци. Костов се аргументира с факта, че в Европа не се търпи нито един гражданин да има повече права и свободи над останалите. /"Стандарт"/

  ЕБВР ще отпуска на България по 100 млн. евро годишно
  На 20 май в Рига започна деветата годишна среща на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/. Директорът на екипа на ЕБВР за България Жан-Марк Питършмит е заявил, че през следващите няколко години банката може да инвестира в България по 100 млн. евро годишно. Оливие Декамп, директор за България в централата на ЕБВР в Лондон е обещал банката да ускори отпускането на средства на балканските страни в рамките на Пакта за стабилност. На 20 май в Рига беше и представянето на България, на което беше финансовият министър Муравей Радев. Той заяви, че през следващата година данъците ще бъдат намалени още повече, без да посочва конкретни цифри. Чуждите банкери и инвеститори са поискали от България да либерализира енергийните цени. /"Пари"/
   

   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  В Сирия вицепремиерът Жотев подписа три спогодби
  Вчера в Дамаск е завършила сесията на смесената българо-сирийска икономическа комисия. Веднага след това вицепремиерът Петър Жотев, който води българската делегация, е подписал три спогодби - дългосрочна туристическа спогодба, за сътрудничество в областта на туризма и за насърчаване на инвестициите. Сирийският вицепремиер Мохамед Мустафа Миро е заявил: "Оценявам подписването на тези спогодби и посещението на българската делегация в Дамаск като повратен момент в отношенията между Сирия и България." От името на премиера Костов вицепремиерът Жотев е поканил Мохамед Миро да посети България. Той е предал на сирийския премиер послание от президента Стоянов и премиера Костов с пожелание за развитие на двустранните икономически отношения.
  В началото на октомври експерти от двете страни ще прегледат всички документи за размера на дълга на Сирия към България, се е договорила работната група между двете страни по банково и финансово дело. Сирийският финансов министър Мохамед Халед Махайни е завил, че е необходимо да се направи ревизия на дълга, за да се уточни неговият размер. Постигната е била и друга много важна договореност, засягаща двустранния стокообмен. Занапред Сирия ще приема българските фирми да използват гаранции на Булбанк при търговията със Сирия. Досега сирийците изискваха от българските фирми гаранции само от чуждестранни банки. По време на двустранните срещи стана ясно, че Сирия има възможност и иска да изнася за България цитрусови плодове и зехтин, а е готова да внася български двигатели за трактори. През последните години двустранния стокообмен се е движел между 35 и 50 млн. долара. годишно./"Стандарт", "Пари"/

   

  ****
  Отношения с Украйна
   
  Вячеслав Похвалски, посланик на Украйна, поздравява "българските братя с общия ни празник - Деня на славянската писменост 24 май."
  В. "Стандарт" публикува интервю с посланика на Украйна Вячеслав Похвалски, който заявява: "Поздравявам нашите български братя с общия ни празник - Деня на славянската писменост. Украинците, както русите и беларусите, помним откъде са дошли нашата писменост, корените на културата и православието."
  За проблемите в двустранните отношения: "Първият е взаимното информиране. Не всеки среден или дребен бизнесмен е включен в Интернет. Затова своята роля трябва да изиграе и държавата, като създаде например търговски центрове в София и Киев. С това се занимаваме в момента. Аз посещавам вашите областни центрове. В Пловдив, Варна, Бургас, Плевен водим конкретни разговори по тази тема. Другият въпрос са високите митнически бариери. Тук особено важна е либерализацията на търговията и евентуално сключване на договор за свободна търговия, какъвто скоро ще подпишем с Македония. Либерализацията ще засегне традиционни износни стоки от България, при това не само вина. А и текстил, обувки, включително детски, електрокари с др. Наскоро пратихме в Киев предложенията на министър Евгени Чачев, съпредседател на двустранната комисия по икономическо сътрудничество Очаква се тя да заседава през юли."  
   
   


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
  Патриарх Максим е отказал среща с папата
  Патриарх Максим е отказал поканата да посети папа Йоан-Павел Втори за деня на паметта на всички мъченици на вярата през 20 век. Патриарх Максим не е изпратил нито един владика във Ватикана на 10 май да почете загиналите църковни служители от репресиите на комунистическия режим. Това е съобщил епископ Христо Пройков от Католическата екзархия в България. Протоколът на Ватикана предвиждал в присъствието на български духовници папата да спомене на български език имената на всички български духовници, загинали в комунистическите лагери. Заради липсата на български духовници обаче ритуалът бил извършен на латински. Патриарх Максим и негови владици не са направили досега никакъв коментар по случая.
  Епископ Христо Пройков съобщил още, че петима българи ще бъдат канонизирани от папата като мъченици. Това са епископ Иван Романов и свещениците Фортунат Бакалски, Камен Вичев, Павел Джиджев и Йосафат Шишков. Това е първата стъпка, преди те да бъдат канонизирани за светци, което ще стане до края на годината. /"Стандарт"/       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  На изборите ДПС ще се явяви самостоятелно, заяви лидерът на движението Ахмед Доган
  Единствено ДПС може със сигурност да заяви днес, че след парламентарните избори за 39-ото НС ще участва в управлението на страната. Това заяви в събота, 20 май, лидерът на ДПС Доган в местността Демир баба теке край Исперих. Там ДПС организира за 9-ти път митинг в памет на жертвите на възродителния процес. След една година вие ще се гордеете с нашата позиция, извоювана през 10-те години на българския мирен преход, обяви Доган. ДПС ще се яви само на изборите, а за коалиция ще се мисли едва след вота, когато стане ясно кой колко яйца носи в кошницата си, каза лидерът на ДПС.
  Само взаимнозависими партньори, ангажирани в изпълнителната власт, могат да се възпират един друг от безпардонността, характеризираща еднопартийните управления досега у нас, каза той. Обществото вече няма да позволи дерибейство, подобно на това, категоричен бе Доган. Опитът на премиера Костов и подчинениете му с демагогия да отвличат общественото внимание и да си го изкарват на журналистите са обречени. Духът е излязъл от бутилката и връщане към миналото не може да има, е мнението на Доган.
   

  Управляваща коалиция със социално-либерална насоченост, за която мечтаят в БСП, е невъзможна, каза членът на НИС на СДС Никола Николов
  Управляваща коалиция със социално-либерална насоченост, за каквато мечтаят в БСП, е невъзможна, понеже либерализмът изключва социалните подходи в управлението. Това пък обяви в Разград членът на НИС на СДС Никола Николов на семинар със сини активисти. Според тях идеята за коалиция между БСП и ДПС е обречена на провал, ако в действителност двете партии се стремят да следват обявените от тях политически принципи. Противоречията, които дори чисто теоретически са несъвместими, ще ескалират неимоверно в условията на едно реално управление, когато ще трябва да се вземат тежки и непопулярни решения, подчерта председателят на икономическата комисия в НС Николов. /"Стандарт"/