ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 22 февруари 1999 г.

 

Световните новини

САЩ оказват силен натиск върху албанците в Рамбуйе. Индия и Пакистан постигнаха ракетно споразумение и намаляване на напрежението. Либия прогнозира ядрен конфликт на Балканите.

Преглед на печата

Започна официалната визита на македонския премиер Любчо Георгиевски в България
 
 

Започна официалната визита на македонския премиер Любчо Георгиевски в България.

Водеща новина за всички български медии е първото официално посещение в България на македонски премиер.Повечето от вестниците отбелязват темата на първа страница със заглавия, че двама премиери Любчо Георгиевски и Иван Костов са разговаряли без преводач. Вчера Георгиевски и съпругата му приктигнаха в София по обяд. Те се придружаваха от делегация от 14 човека, сред които вицепремиера Доста Димовска и 6 министри, съпровождани от 42 журналисти.Съвсем неочаквано в края на деня стана известно, че днес ще пристигне и външния министър Александър Димитров, който по собствения му израз не желае "да изпусне историческото събитие" и лично да подпише консулската спогодба.
При пристигането си Георгиевски заяви за медиите, че с г-н Костов се надява да постигне онова, което на дипломатически език се нарича нормализация на  отношенията. Неоправдано е според него няколкогодишното  неподписване на важните икономически документи, а след тяхното подписване се надява отношенията между двете страни да навлязат във фазата на добросъседството, което заслужават не само двете страни, но и Балканите. Георгиевски беше посрещнат в резиденция Бояна с почетен караул и червена пътека. След това делегациите се разделиха. Двамата премиери разговаряха насаме в продължение на час. Ресорните министри също проведоха разговори, а след това се състоя пленарна среща на двете делегации.
След обяд македонската делегация положи венец пред Паметника на незнайния войн, черкува се в храм-паметника "Св. Александър Невски", а по-късно и в Боянската църква. Георгиевски посети и столичната община, където получи от кмета Софиянски почетния знак на София.
След проведените разговори двамата премиери не направиха никакви заявления понеже днес ще дадат обща пресконференция. След разговорите на ресорните министри се получи следната информация.
Министрите на търговията Валентин Василев и македонския Никола Груевски - На 15 март ще започне първия кръг от преговорите за свободна търговия. Преди това на 1-2 март в Скопие ще заминат български експерти за разговори по този въпро и за оказване на помощ за присъединяването на Македония  към Световната търговска организация. През май България ще бъде представена на голям икономически форум в Скопие, а през септември подобно представяне ще се проведе в България. Споразумението за свободна търговия трябва да бъде подписано най-късно през октомври, а от 1 януари 2000 г. трябва да влезе в сила.
През периода януари - септември 1998 г. стокообменът между двете страни е бил 95 млн. дол. с активно салдо за България от 45 млн. дол. В класацията на българския стокообмен Македония е на 15 - място, а в стокообмена ни с балканските страни тя е на 4 - то място след Гърция, Турция и Югославия. Министър Груевски изрази надеждата си за бърз подем на търговския обмен.
Министрите на транспорта Вилхелм Краус от България и Боби Спирковски - двамата имат еднакво мнение по въпроса за подписване на меморандум за изграждане на транспортен коридор № 8. Двете страни ще разчитат на финансова помощ от САЩ от 30 млн.дол. по плана Шифтър за изграждането на коридора и изразяват надеждата си и за други чужди инвестиции. Двете страни са решили да се изграждат общи гранично-контролни пунктове от европейски тип по пътните и жп връзки с обслужване само от едната страна. Скоро ще се подпише и спогодба за изграждане на съвместните гранични пунктове.
Министрите на вътрешните работи Богомил Бонев и македонския Павле Траянов - дискутирани са били борбата с наркотрафика и реформата в полицията. Веднага ще започне обмен на информация в общата борба срещу престъпността. Македония ще се присъедини към тристранните споразумения в борбата срещу организираната престъпност между България, Румъния, Турция и Гърция.
Министрите на финансите Муравей Радев от България и Борис Стоименов от Македония заявиха, че са обсъдили спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане и за взаимно насърчавене на инвестициите, борбата с икономическата престъпност, общата митническа политика и създаване на общи митнически служби. Днес двамата премиери ще подпишат Съвместната декларация, а ресорните министри ще подпишат още 7 спогодби.
В своя уводен коментар в-к "Демокрация" под заглавие "Общ език" отбелязва: "Премиерът Любчо Георгиевски дойде в София на Сирни Заговезни - деня, в който се иска и се дава взаимна прошка за грехове и грешки - волно или неволно сторени. Дори символът да е случаен, той отговаря на прагматичните намерения на двете правителства, които направиха решителната крачка към една европейска политика - а добросъседството е част от нея. Отказът от претенции не е слабост, както кресливо подвикват от двете страни на границата, а доказателство, че и в София и Скопие обръщат гръб на войнстващия национализъм."
Коментарът на в-к "Континент" е под заглавие "Отношенията между София и Скопие могат да се изграждат на принципна основа". Констатира се, че "България трябва да признае днешните реалности, а Македония - общата история. В името на общото си минало, на сегашното си добросъседство и на перспективното си бъдеще двете републики се отказват да проявяват каквито и да било форми на антимакедонизъм и на антибългаризъм в междудържавните си отношения. Само при реален компромис двете нации може благородно да се съревновават, а ако щете, и да се конкурират за място под слънцето".
В-к "Дума" публикува мнението на лидера на БСП Георги Първанов. Той се надява, че посещението на Любчо Георгиевски ще даде тласък в нашите взаимоотношения. Поставянето на някои сериозни въпроси не трябва да прекъсва диалога и усилията за деблокиране на българо-македонските отношения. Според Първанов организации като ОМО "Илинден" винаги са пречили на отношенията между двете страни. Той даде пример с Партията за човешките права от Струмица на Илия Илиевски, който се опитвал да играе с българската кауза в Република Македония.
В-к "Монитор" посвещава на две страници материал под заглавие "Строуб Талбот обвинен в лъжа" На 20 февруари/събота/ в рубриката "Панорама" на българската телевизия/ праймтайма/ заместник - държавния секретар на САЩ заяви: "Аз взех лично участие в тази тема по дипломатически път, работейки заедно с посланик Ейвис Боулън в София и посланик Кристофър Хил в Скопие, и смятам, че вие трябва да получите много големи поздравления за това"/говори за общата декларация между двете страни/.
"Монитор" предлага заявления на български и македонски дипломати по въпроса.
Борис Трайковски - зам.-министър на външните работи на Македония: "Не, американците не са участвали. Съвместната декларация е продукт на една политическа мъдрост, воля и храброст, за да бъдат преодолени пречките в досегашните междудържавни отношения".
Марин Райков- зам.-министър на външните работи на България: "Не съм чувал такова нещо". "Не знам за американско участие в преговорите", заяви българския посланик в Скопие Ангел Димитров. Същото заяви и вътрешния министър Богомил Бонев, но за повече подробности отпрати журналистите към външно министерство.
Живко Георгиевски, новоназначен шеф на Македонската информационна агенция смята, че дипломати на САЩ и Германия навярно са подкрепяли споразумяването между България и Македония, но не са участвали пряко в преговорите, като общата декларация е дело на двамата премиери Костов и Любчо Георгиевски.

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"