ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
22 февруари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Медии | Правителство | Екология | Енергетика | Политически партии и организации | Икономика |
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Протестен поход на албанците към Косовска Митровица.

 • НАТО предупреди Милошевич за Черна гора.

 • Стачка на учителите в Румъния.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • В интервю за Евронюз премиерът Костов заяви, че през 2006 г. България може да приключи преговорите с ЕС за членство.

 • ЕС предостави на България 2,5 млн. евро за борба с корупцията в митниците.

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Българските медици в Либия са заплашени от смъртна присъда.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Недоразумения в българо-гръцките отношения заради закупуването на БТК.

 • На 23 февруари в Брюксел България ще предложи на Румъния 3 варианта за моста при Видин - Калафат.
   

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Открива се нова процедура за избор на член на медийния съвет.

 • Мърдок изнудва БНТ, заявиха от националната телевизия.

 • Концентрацията на цианиди в Дунав започна да спада.

 • Пускат първи блок на АЕЦ "Козлодуй" за предпоследен път.

 • Турски фирми се конкурират с "Джейлан" за приватизацията на българската енергетика.

 • Ромската партия "Свободна България" може да се коалира с БЗНС - Народен съюз за парламентарните избори, заяви нейният лидер Ангел Рашков.

 • Секретарят по информационната политика на СДС Петров предлага да назначи на щат 10 столични журналисти в информационния си отдел.

 • Търговското салдо на България е отрицателно с 925,3 млн. долара за 11-те месеца на 1999 г.

 • "Химко" ще съди "Булгаргаз" за щети.

 • Разпродават имуществото на ДЗУ.  
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Българските медици в Либия са заплашени от смъртна присъда
  Днес тази тема е водеща за почти всички вестници. Съобщава се, че следствието срещу българските медици в Либия е приключило, като отправените обвинения предполагат дори и смъртна присъда. Това е станало известно още в края на миналата седмица. Това дава повод на някои от вестниците да обвиняват правителството, че цяла седмица крият информацията по делото, както например "24 часа" пише, че "12 дни у нас крият обвинителния акт." Веднага са били уведомени премиерът Костов и президентът Стоянов, а външният министър Михайлова е провела среща с ръководствата на всички парламентарни групи. Всички политически сили търсят варианти  за възможно най-добро решение в тази ситуация. Посланик Людмил Спасов е в България за консултации и снощи даде интервю за телевизията, като не скри, че положението е много сложно. Вчера министър Михайлова и правният министър Теодоси Симеонов се срещнаха с близките на обвинените.
  Българските власти правят всичко възможно българските медици да бъдат ефективно спасени, без тези действия да ги подлагат на риск. Ситуацията е много сложна от факта, че скандалът е свързан със заразяването със СПИН на около 300 деца Общественото мнение в Либия е изключително чувствително към този процес. Възможностите на България за действие са лимитирани, необходима е изключителна дипломатичност. Като успех трябва да се смята, че е допуснат от българска страна адвокат, който утре ще замине за Либия. Съдът ще е народен и на него не се допускат адвокати според либийското законодателство. Снощи по телевизията посланик Людмил Спасов заяви: "Целта на краткото ми посещение в България е да уведомя правителството за приключилото следствие срещу 6-мата български граждани, към които са предявени едни от най-тежките обвинения. Според мен няма причини да проявявам съмнение, че либийската страна ще изпълни официално поетите ангажименти. Ако има пречки, те по-скоро са технически, тъй като характерът на делото е много сложен."
  Д-р Христо Димов, изпълнителен директор на "Експомед", фирмата, която е изпратила медиците, заяви: "Отдавна съм казал, че независимо че нямаме такова задължение, ще помогнем за финансовото обезпечаване на адвокатската защита на българските медици по време на процеса в Либия." По неофициални данни се очаква разноските по защитата да са около 15 000 долара.
  В момента няма официална информация какви точно са обвиненията срещу българските медици и на какви основания са предявени те.
  Може да се предполага, че Либия разследва чужди медици, заподозрени в умишлено заразяване на около 300 либийски деца със СПИН като опит на чужда сила да саботира Либия. Първоначално бяха арестувани и разпитвани продължително време 23 български медици. От тях за процеса останаха като обвиняеми 6 медици. От тях 5 са медицински сестри и един доктор.    
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  В интервю за Евронюз премиерът Костов заяви, че през 2006 г. България може да приключи преговорите с ЕС за членство
  Вчера в интервю за Евронюз премиерът Иван Костов отбеляза, че през 2005 г. България може да приключи преговорите с ЕС за членство. Това може да стане, ако темповете на реформата и икономическият ръст останат високи и ако има ентусиазирано единство на нацията. При подобно развитие още през 2006 г. може да се подпише и ратифицира споразумението за пълноправно членство в ЕС. Костов уточни, че това са най-оптимистичните срокове. Международната общност все повече оценява България като фактор на стабилност на Балканите, продължава премиерът Костов, и като предпоставка за това сочи добрите отношения със съседните страни. Важна е, според него, и ролята на доброто познаване на проблемите в СР Югославия, както и фактът, че България дълго време вече търпи негативните последици от югосризата. Това активизира България като стабилизиращ фактор, както и като елемент от търсенето на решение на тази криза. /"Пари", "Труд", "Стандарт"/

  ЕС предостави на България 2, 5 млн. евро за борба с корупцията в митниците
  Вчера зам.-министърът на финансите и началник на Главно управление "Митници" Пламен Минев съобщи, че ЕС чрез програмата ФАР предостави на България 2,5 млн. евро за борба с корупцията в митниците. На 18 февруари Пламен Минев е подписал в Париж договор за сътрудничество с френската и английската митническа администрация за подпомагане на борбата с контрабандата и корупцията в българските митници. Договорът е одобрен от ЕС и чрез него ще се стартира програмата за финансиране на проекта. С 1 млн. евро  ще се подпомогне и подсили службата "Инспекторат" на ГУ "Митници", която осъществява контрол на митническите служители, а с други 1 млн. евро ще бъде изградена информационна система за борба с корупцията. С останалите 500, 000 евро ще бъде създаден фонд за награждаване на митническите служители, проявили се в борбата с корупцията. Реализирането на проекта ще започне от края на февруари и ще продължи 18 месеца. Координатор по него ще бъде Мишел Рибате, зам.-началник на митническата администрация в Лион. Пламен Минев заяви пред журналистите, че от началото на годината досега са уволнени 6 митничари заради корупция. До 15 февруари всички митничари са подали имуществени декларации. Декларации са подали и членовете на техните семейства. В тях са описани всичките им движими и недвижими имущества. Предстои проверка на данните от тези декларации от инспектората на митниците и данъчните служби. /"Демокрация", "24 часа"/

   
  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Недоразумения в българо-гръцките отношения заради закупуването на БТК
  Отношенията между България и Гърция във връзка с приватизацията на Българската телекомуникационна компания /БТК/ от консорциума ОТЕ от Гърция и "Кей Пи Ен" от Холандия е в центъра на българските вестници. Повод за това е статия в близкия до гръцкото правителство в. "Вима". "Стандарт" на първа страница отбелязва с водещо заглавие "Гръцки вестник провокира скандал за БТК". Освен "Стандарт" и "Труд" поместват превод на цялата статия във "Вима". В. "Демокрация" е озаглавил материала си "И гърците натискат за БТК".  В.  "Пари" е озаглавил своя анализ "Атина ни изнудва за сделката с БТК". В. "24 часа" - "Атина ни плаши: дайте БТК или…"
  Единодушно е мнението в българския печат, че гръцкият "Вима" се опитва да провокира криза в българо -гръцките отношения, като обявява, че българското правителство е анулирало сделката с ОТЕ - Кей Пи Ен. Според "Вима" това е станало в специално писмо на премиера Костов до неговия гръцки колега Костас Симитис, в което се изтъква, че ОТЕ заплашва националната сигурност на България. "Вима" прогнозира, че това ще доведе до криза в отношенията между двете страни и ще разклати отношенията на България с ЕС и МВФ.

  ОФИЦИАЛНАТА БЪЛГАРСКА РЕАКЦИЯ
  Говорителят на външно министерство: "Не бих искал да коментирам журналистически материал, който е и неподписан. Мога само да кажа, че отношенията България - Гърция се развиват много добре, личните контакти между външните министри са интензивни."
  От правителствената информационна служба заявиха, че българският преговарящ екип няма решение за прекратяване на преговорите с консорциума, нито е визирал ОТЕ като източник на заплахи. Българското правителство пита Гърция дали публикацията изразява официалната позиция на гръцкото правителство. В писмото си до гръцкия министър-председател Костас Симитис Иван Костов не визира ОТЕ като източник на заплахи за националната сигурност на България, нито определя гръцката държавна фирма като "евентуален орган на враждебни действия срещу България". Напротив, в заключение на писмото си министър-председателят Иван Костов изразява искрената си надежда, че с намесата на гръцкия министър-председател Костас Симитис ще бъдат преодолени последните различия в позициите на преговарящите страни. За българското правителство представлява интерес дали публикацията във в. "Вима" изразява официалната позиция на гръцкото правителство /"Стандарт/
  В. "Стандарт" отбелязва, че представителите на ОТЕ и KPN в София обявиха, че консорциумът е изпратил писмо с отговорите си до българското правителство на 8-те оставащи спорни въпроси по сделката. Те заявиха, че няма да дават изявления до получаването на официален отговор от правителството.
  В. "Труд" публикува следната бележка под заглавие "Византийски номера": "Гърците сигурно са много обидени заради провалената сделка за БТК, но не те решават какво и на кого да продаваме. "Вима" ни напомня, че парите по Пакта за стабилност ще минават през Гърция, но това не означава, че Европа ще остави Атина да ни изнудва с това. Византийските номера ги знаем отдавна, но докога ще се крием и увъртаме всеки път, когато възникне комшийски проблем. И вчера във външно министерство не се намери компетентен дипломат, който да коментира намеците на "Вима".
   

  На 23 февруари в Брюксел България ще предложи на Румъния 3 варианта за моста при Видин - Калафат
  Вчера зам.-министърът на транспорта Петко Табаков заяви, че междуведомствената експертна комисия е решила на експертната среща в Брюксел на 23 февруари да се предложи на румънската страна 3 варианта за моста при Видин - Калафат. България най-много ще държи на варианта за мост на 5 км от центъра на Видин и южно от село Антимово. Този вариант ще струва 160 млн. евро заедно с подходите към него  Дължината на моста ще бъде 1,2 км. На румънска територия изграждането на подходите към моста ще струва 8,6 млн. евро, а на граничния пункт - 4,5 млн. евро. Предвижда се според този вариант обща гранична жп гара на българска територия, която ще струва около 25 млн. евро. Този вариант е предпочетен, тъй като няма да е необходимо изграждане на естакада заради ниската височина на румънския бряг. Другият вариант е мостът да се построи на мястото на сегашния ферибот, на 3 км от Видин, а третият - в района на "Видахим". При този вариант обаче румънците ще трябва да построят между 7 и 8 км. нови подходи върху блатисти терени. В средата на март експертите от двете страни отново ще посетят района, за да видат избраното място за моста в присъствието на представители на ЕК. Румъния също работи върху тези 3 варианта и утре ще се разбере кой от тях ще бъде предпочетен. Днес президентът Стоянов ще огледа трите места за моста. /"Новинар", "Стандарт", "Демокрация"/    

   


   МЕДИИ
   
  Открива се нова процедура за избор на член на медийния съвет
  На извънредно заседание днес депутатите от медийната комисия ще обсъдят промяна в процедурата за избор на нов член на Националния съвет за радио и телевизия /НСРТ/ след напускането на Нели Огнянова. Може да обявим нов срок за набиране на предложения и кандидатури, след като единият от двамата предложени - актьорът Стефан Данаилов (предложен от БСП) - се отказа, а около висшето образование на втория - писателя Ивайло Петров (предложен от СДС) - продължава да цари мъгла, са коментирали пред в. "Демокрация" депутатите.
  Този път народните представители стигнали до извода, че за да бъде полезен на медийния съвет, новият член трябва да е представител на медийните сдружения, и неофициално са се обединили около идеята свободното място да бъде заето от шефа на сдружението на кабелните оператори Бойко Станкушев. В България има поне 15 души, които са достойни за това място и Станкушев е един от тях. Щях да го предложа още първия път, но той нямаше да се съгласи да влезе в НСРТ, ако го предложи БСП, е коментирал депутатът от левицата Любомир Пантелеев. Станкушев е потвърдил думите му, информира "Демокрация". Според депутата от СДС Младен Влашки най-добрият вариант е медийните сдружения сами да предложат кандидатурата на Станкушев. По този повод Васил Димитров от сдружението на частните радиостанции и инж. Капитанов от това на кабелните оператори са заявили, че ако бъдат открити нова процедура и нов срок за набиране на предложения, веднага ще внесат това за Станкушев. Най-вероятно предложението ще дойде от името на цялата медийна коалиция, е обяснил Димитров. При това положение съм съгласен, е заявил Бойко Станкушев.  
   

  Мърдок изнудва БНТ, заявиха от националната телевизия
  Рупърт Мърдок се опитва да промени коренно философията на подготвяния проектодоговор с Българската национална телевизия /БНТ/ за временната съвместна програма на Ефир 2, съобщиха вчера от националната телевизия. Според първия вариант БНТ трябваше да продължи да излъчва сегашната програма на Ефира до 18 дни след получаването на лиценз от btv, за което Мърдок да си плаща. Сега обаче австралиецът искал да не плаща, както и БНТ да си поеме таксите към БТК. Никъде не се е чуло и видяло с парите на българския данъкоплатец да се плаща програма на чужда телевизия, заяви генералният директор на БНТ Лиляна Попова. Според новия вариант на австралиеца БНТ трябва да подпише съвместен договор за 9 месеца, като няма право да го приключва преждевременно. Btv обаче можела да го прекъсне във всеки момент само с 30-дневно предизвестие. Мърдок настоява да се запише и че във всеки момент, до пълния старт на телевизията му, той може да поиска още програма от БНТ, за която да плаща 55% от цената й. Австралиецът искал да ползва наготово дори "По света и у нас", като за нея щял да плаща със 120% от цената. От централата на БНТ обаче отказали. "Болкан нюз" настоявали още БНТ да поддържа сегашния рейтинг на Ефира, като в случай на спад да заплати неустойка. Националната телевизия прави услуга на Мърдок, като му помага в трудното начало. Неизвестно защо обаче той иска да изкара нещата така, сякаш БНТ има някаква полза от поддържането на Ефира, са коментирали от телевизията и са допълнили, че за полза и дума не може да става, тъй като всички реклами след получаването на лиценза отивали в btv. Надяваме се, докато тече съдебният спор, да изгладим несъгласията, са коментирали от БНТ. /"Демокрация"/    
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Екоминистерството ще анулира консецията за минералния извор Б-3 в Девин, ако до 19 април фирма "Атлантик Дивайн" не започне да инвестира в предприятие на извора, обясниха от министерството. Фирмата се оправдала с неясна собственост върху земята. На областния управител и кмета са дадени 15 дни, за да изяснят въпроса. Концесионният договор е от 19.04.1999 г.      


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Лидерът на БСП да се избира от Висшия партиен съвет, както беше преди 10 ноември 1989 г., поискаха вчера от федерацията "Открит форум"
  От 1990 г. насам председателят на БСП се определя от конгреса. Промяната беше направена, за да получи  лидерът на партията повече правомощия, припомнят от БСП.
  Това обаче го прави безконтролен, смятат от формацията на Премянов.
  От "Открит форум" настояват за промени в устава на БСП.
  Според тях ВС трябва да избира и главния редактор на партийния вестник. Не знаем дали това е "Дума", обясни Клара Маринова и намекна, че ще търси нов партиен орган.
  В "Открит форум" вече се готвели активно за конгреса на БСП през май, но се притеснявали от сигналите, че той ще бъде манипулиран.
  Конгресът ще бъде формален и няма да реши нито един от проблемите на партията, заяви лидерът на "Открит форум" Премянов. Конгресът трябвало да продължи не 2, а 4 дни, а структурите да получат материалите за него месец по-рано.
  Конгресът трябва да стане постояннно действащ орган и да се свиква по всички важни за партията въпроси, искат хората на Премянов.
  "Към инициативите на "Открит форум" от вчера се е присъединило и младежкото революционно движение "Че Гевара". /"24 часа"/.

   
  Ромската партия "Свободна България" може да се коалира с БЗНС - Народен съюз, е заявил в Смолян нейният председател Ангел Рашков. Синът на Цар Киро и земеделската лидерка Анастасия Мозер имали работен обяд в Пампорово. Споразумение за коалиция на предстоящите парламентарни избори ще бъде подписано на национална среща на партийните ръководства. /"24 часа"/
   

  СДС в Разград предлага за членове на Националния изпълнителен съвет на СДС шефа на икономическата комисия в парламента Никола Николов и областният управител на Кърджали Пламен Иванов, заяви зам.-лидерът на СДС в Лудогорието Пейчо Георгиев. Местната организация настоява в НИС да влязат политици, постигнали успехи на регионално ниво и доказани лидери на силни структури.
   

  Секретарят по информационната политика на СДС Петров предлага да назначи 10 столични журналисти в информационния си отдел
  С малко над среден по шестобалната система бе оценена работата на СДС с медиите от депутатката Ева Жечева, член на парламентарната комисия по култура и медии. "Основната ни грешка бе липсата на диалог с журналистите", е заявила тя в Сливен.
  Ако не се промени информационната политика на СДС, резултатите от местните избори можели да се повторят и на парламентарния вот. На идната Национална партийна конференция на СДС Жечева ще предложи да бъдат изградени информационни центрове на национално и местно ниво. Целта е да има нормален обмен на информация по вертикалата. В противен случай посланията на СДС пак нямало да бъдат разбрани от хората. По места структурите допускали грешка, поддавайки се на вътрешнопартийни игри. Депутатите се срещали често  с избирателите. В Сливенско били прекъснати връзките със синдикатите, местната власт и браншовите структури.
  10 столични журналисти смята да покани на щатна работа СДС, обясни секретарят по информационната политика на СДС Илия Петров.
  Те щели да попълнят новата структура на Информационния отдел на партията, която Петров предлага да бъде одобрена от новия НИС на СДС след националната партийна конференция. Отделът ще бъде разделен на 3 направления - "Анализи и прогнози", "Електронни медии", Интернет, преса и регионални медии" и "Министерски съвет, парламентарна група и президенство". Цялата идея е изработена изцяло по модел на испанската Народна партия, съобщава в. "Сега".
  Според стратегията на Петров СДС ще има говорител, който ще е политическа фигура и ще бъде пряко подчинен на партийния лидер. Предвижда се и въвеждането на експертна длъжност - главен PR, който ще пише медийните стратегии на паритята.   
   


  ЕКОЛОГИЯ

  Концентрацията на цианиди в Дунав започна да спада
  Водата на Дунав при тези концентрации на цианид не е опасна за здравето на хората, съобщи вчера проф. Аба Бойнова от Министерството на здравеопазването. Човек трябва да изпие около 30 литра вода на ден, за да се отрови, е обяснил специалистът. Въпреки това здравното министерство е взело мерки, заредило е всички спешни центрове в крайдунавските градове с антиотрови и е предупредило лекарите да реагират бързо при нужда, е съобщил зам.-здравният министър и главен санитарен инспектор д-р Галин Каменов. Симптомите на отрявянето са главоболие, отпадналост и гадене, предупреждават медиците.
  Концентрацията на цианиди в българския участък на Дунав около 11 часа вчера е била под нормата за повърхностни води по данни на Министерството на околната среда и водите, съобщи пресцентърът на МОСВ. Фронтът на замърсените води е преминал километър 554 при Свищов. Към 11 часа вчера пробите по талвега на реката са показали концентрация на цианиди при Козлодуй 0,013 милиграма на литър, при Оряхово - 0,015, Никопол - 0,021, и при Свищов - 0,023. Концентрацията на цианиди в целия български участък на реката спада, като никъде тя не стига пределно допустимите норми от 0,1 милиграма на литър, се посочва в съобщението. Продължава наблюдението за наличие на умряла риба. Спряно е ползването на вода от Дунав и от източници в непосредствена близост до реката.
  Забраната на продажбите и консумацията на дунавска риба продължават да са в сила за всички населени места край реката от Видинска област. Днес наблюдението на река Дунав ще продължи.
  Малко вероятно е цианидните отрови да достигнат дълбоките кладенци край брега на Дунав, от които във водоснабдителната система "Дунав" в Разград да потече отровна вода е незначителна, водоснабдителната компания е подготвена за такова развитие. Ще бъдат затворени крановете на водоснабдителната система "Дунав" и ще се премине на аварийно захранване в условията на воден режим, докато опасността отмине. Междувременно, уплашени за здравето си, стотици разградчани са се втурнали да купуват минерална вода от търговската мрежа.
  Наблюдения за измряла риба в Дунав трябва да организират кметовете на крайдунавските общини в Силистренска област, съобщи говорителката на областната администрация Морарова. Тя се позова на издадената вчера заповед на изпълняващия дълъжността областен управител Димитър Маринов. Според заповедта такива наблюдения ще се правят и с патрулните катери на силистренското представителство на морската администрация и Граничната полиция. Временно се забраняват риболовът в Дунав и използването на вода от реката за поене на животни.  
   


  ЕНЕРГЕТИКА

  Пускат първи блок на АЕЦ "Козлодуй" за предпоследен път
  Комитетът за използване на атомната енергия за мирни цели /КИАЕМЦ/ издаде разрешение за пуск на първи блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха вчера от ведомството. Това ще бъде предпоследният пуск на блока, който трябва да се спре окончателно до 2003 г. според договореностите с Еврокомисията, уточниха от комитета.
  Първи реактор бе спрян преди 6 месеца за ремонт и презареждане. Пускът му бе забавен поради проблеми с контрола на корпуса. В момента трети, четвърти, пети и шести блок работят с пълно натоварване.
  КИАЕМЦ поставя условие АЕЦ "Козлодуй" да изплати дължимите вноски към фондовете "Извеждане на ядрени съоръжения от експлоатация" и "Безопасно съхранение на радиоактивни отпадъци". Ведомството ще иска централата да представи точен отчет за произведения ток по тримесечия за тази и миналата година и доказателства, че са преведени парите по сметките на двата фонда.
  Вчера в АЕЦ започна семинар "Ефективност на безразрушителния контрол при оценка на състоянието на оборудването в атомните централи". Форумът ще продължи до 25 февруари. В него участват експерти от САЩ, Украйна, Русия, Армения, Румъния, Словакия, Чехия,
  Унгария, България и Швеция. Семинарът е по проект на Международната агенция по атомна енергия. /"Демокрация"/
   

  Турски фирми се конкурират с "Джейлан" за приватизацията на българската енергетика
  Два мощни холдинга от Турция се опитват да изместят "Джейлан", като натискат за преговори с българското правителство и НЕК, съобщи в. "Нов живот".
  През тази седмица щяло да бъде обявено, че "Джейлан" има дългове от 600 млн. долара. Източници от НЕК казаха, че апетити към приватизацията на 22 хидроенергийни проекта в България проявявал "Коч холдинг".
  В компроматната енерговойна участвали и висши чиновници в София, смятат осведомени, на чиято информация се позовава в. "24 часа".
  От "Джейлан" твърдят, че са готови през март да започнат строителството на каскадата "Горна Арда" със собствени средства и с външни инвестиции от фондове.    


  ИКОНОМИКА
   
  Търговското салдо на България е отрицателно с 925,3 млн. долара за 11-те месеца на 1999 г. То се е влошило с 687,1 млн. долара спрямо същия период на 1998 г., сочат данните на централната банка.
  За периода от януари до ноември износът на България е бил 3,581 млрд. долара, което е със 7,4% по-малко в сравнение със същия период на 1998 г. През ноември експортът на български стоки е бил 372 млн. долара. Вносът на чужди продукти в България, през 11-те месеца на м. г., е бил в размер на 4,506 млрд. долара, което е с 9,8% повече от същия период на 1998 г. По предварителни данни директните инвестиции за периода януари - ноември са 665,5 млн. долара, което е със 182,21 млн. долара повече от същия период на 1998 г.
   

  "Химко" ще съди "Булгаргаз" за щети
  "Химко" инкасира загуби от милиони долари поради принудителното спиране по вина на "Булгаргаз". Заводът ще съди газовата компания за понесените щети, заяви административният директор Велко Петров.
  Поради възникналите аварии от внезапното изключване на мощностите ремонтът им ще продължи поне три седмици. Складовите наличности на карбамид са изчерпани, а клиенти вече искат огромни неустойки по сключените договори.
  "Булгаргаз" намали подаването на газ за "Химко" миналата седмица заради дългове. Торовият завод обаче уреди отношенията си с компанията, като преведе по сметките й 165 000 лева, според подписаното в края на миналата седмица споразумение за изплащане на текущите задължения. Доставката на газ е възстановена и "Химко" получава по 5000 кубика газ на час. Заводът обаче не пусна вчера инсталациите си за амоняк и карбамид, тъй като трябва да се правят ремонти заради спирането. /"Демокрация"/
   

  Разпродават имуществото на ДЗУ
  Конната база на ДЗУ АД да се обяви на търг, е поискал в молба до съдия-изпълнител представителят на израелската банка "Апоалим" адвокатът Александър Комсийски. Искането е във връзка с дълга на фирмата към банката, който е около 180 000 долара. Съдия-изпълнители вече описаха офис-техника и друго имущество на дружеството, чиято разпродажба започна през миналата седмица. Според адвоката Комсийски до 10-ина дни базата ще се обяви за продан. "Апоалим" очакват да получат от обекта около 80 000 долара. Израелците възнамеряват да обявят за продан и почивна станция на ДЗУ на Старозагорските минерални бани, с която окончателно да покрият дълговете на електронното дружество към банката. Сповед пресаташето на ДЗУ Валентин Дичев в момента вървели преговори между собственика на фирмата - унгарският холдинг "Видеотон", и "Апоалим" за кешово плащане на задълженията. Засега обаче те били безрезултатни.