ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 22 януари 1999 г.

 

Световните новини

НАТО е готов за удар срещу Сърбия, а Русия се противопоставя. Днес румънският премиер ще преговаря с миньорите, а вътрешният министър подаде оставка.

Преглед на печата

Премиерът Иван Костов днес заминава на двудневно посещение в Словения, където ще се подпише спогодба по транспорта.
Българският посланик в Атина Кирил Топалов дава висока оценка на двустранните отношения.
До една седмица България ще се присъедини към кодификационната система на НАТО. Създадено беше ново генералско движение в БСП.
Молдова призова българите от Тараклия да се откажат от референдума на 24 януари.
Питър Стек, изпълнителен директор в борда на Световната банка заяви, че е още рано България да напуска валутния борд, обеща финансова помощ за борбата с корупцията и че изоставаме с реформите.
 
 
 

Премиерът Иван Костов днес заминава на двудневно посещение в Словения, където ще се подпише спогодба по транспорта.

Днес премиерът Иван Костов заминава за Любляна на двудневно посещение. В програмата му за първия ден се предвижда разговор на четири очи с неговия колега Янез Дърновшек. Костов се придружава от министърът на търговията и транспорта Валентин Василев и зам.-министърът на външните работи Марин Райков.По време на посещението ще бъде подписана спогодба за превози на стоки и хора по шосе. Двете страни ще разгледат възможностите за разширяване на сътрудничеството и обстановката в Косово и на Балканите./"Пари", "Стандарт"/

Българският посланик в Атина Кирил Топалов дава висока оценка на двустранните отношения.

В интервю за в-к "Демокрация" под заглавие "България и Гърция с общ поглед към Европа" българският посланик в Атина Кирил Топалов заявява, че България разчита на посредничеството на Гърция за членство в НАТО и ЕС и досега "тя доста коректно във всички международни форуми защитава този наш стремеж към интеграция". По въпроса за АЕЦ "Козлодуй" отбелязва думите на Пангалос при посещението му в София, че това не е двустранен проблем, а проблем между България и ЕС, защото Гърция е по принцип против АЕЦ, независимо къде се намират. Топалов отбелязва доклада, връчен от премиерът Костов на гръцкият премиер Симитис с подробна документация, отразяваща изследванията и заключенията на български и международни институции, наблюдаващи сигурността на АЕЦ. Журналистите според Топалов би трябвало да се запознаят по-добре с фатките от този доклад, а след това да коментират и интерпретират въпроса за АЕЦ. Той изрази надежда, че позицията на Гърция за АЕЦ няма да повлияе на нейната подкрепа за България за членство в ЕС и НАТО. Топалов отделя голямо значение на гръцкото предложение за създаване на ивица с безвизов режим от по 25 км. от двете страни на границата в условията на шенгенските ограничения.

До една седмица България ще се присъедини към кодификационната система на НАТО. Създадено беше ново генералско движение в БСП.

В-к "Пари" съобщава, че вчера правителството е решило до една седмица Министерството на отбраната да подпише споразумение за присъединяване към кодификационната система на НАТО. Полк. Йонко Барахарски от министерството е заявил, че целта е да говорим на общ език с другите армии, така ще станем и евентуални купувачи на натовско въоръжение.
В-к "Стандарт" от своя страна съобщава, че на 18 януари премиерът Костов е поискал обяснение от министърът на отбраната Ананиев и началникът на ГЩ ген. Михо Михов защо реформата в армията изостава и не са започнали съкръщенията. Ген. Михов не е отрекъл, че на 18 януари се е състояла подобна среща.
В-к "Дума" публикува "Декларация на генерали и офицери от запаса в БСП", което всъщност е новото генералско движение. Декларацията е подписана от множество генерали и полковници от запаса.Те се обявяват против "безогледната манипулация на общественото мнение и неправомерното обвързване на България с военни съюзи като НАТО - против волята на народа ни, против националните ни интереси и без широко обсъждане на проблема в СМИ; срещу гласувания от синьото мнозинство закон за лустрацията и непреставащата мащабна и безпринципна разправа с висококвалифицирани кадри в държавния сектор, в това число Българската армия и МВР, което води до тяхната реполитизация и цялостна разруха; срещу предоставянето на въздушната ни територия на НАТО за евентуални удари по СРЮгославия, което отваря нова рана в българо-югославските отношения; срещу реабилитирането и възстановяването на фашистката организация "Български национални легиони", която по време на войната безнаказано безчинстваше в страната ни; срещу отказа на парламентарното мнозинство да признае за ветерани участниците в антифашистката съпротива в България.
Ние призоваваме всички патриоти, всички родолюбиви организации, които над всичко поставят националните ни интереси, да се борим за отмяна на посочените актове, да се борим за тържеството на законността, на реда и социалната справедливост. Само по този начин ще бъде обезпечана нашата национална сигурност, нашите национални интереси".

Молдова призова българите от Тараклия да се откажат от референдума на 24 януари.

Председателят на молдовския парламент Димитрий Дяков вчера призова властите от Тараклия, където живеят компактни маси от етнически българи, да се откажат от планирания за 24 януари референдум за запазване на административната цялост на района. В обнародвана декларация на парламента се припомня, че референдума беше обявен за незаконен от Централната избирателна комисия и ръководството на Тараклия трябва да изпълни приетия от парламента закон. Според него 40-те района на републиката се преобразуват на 9 околии и две автономни области - Гагаузия и Приднестровието. Българите от Тараклия настояват да не бъдат включвани  в състава на Кахулска околия и да си останат обособена област. Това тяхно желание намери отклик у президента Петру Лучински, но не и в управляващото мнозинство в парламента.

Питър Стек, изпълнителен директор в борда на Световната банка, заяви, че е още рано България да напусне валутния борд, обеща финансова помощ за борбата с корупцията и че изоставаме с реформите.

Вчера след срещата си с президента Петър Стоянов изпълнителния директор в борда на СБ Питър Стек даде интервю за журналистите. Основната причина за посещението му в България е да анализира  ситуацията и да проучи възможностите за увеличаване на инвестициите в частния сектор.Борбата с корупцията е била внимателно обсъдена с президентът Стоянов. СБ изцяло ще финансира програмата за борба с нея, но преди това трябва да се постави внимателна диагноза.Корупцията не е проблем, който ще бъде разрешен за един месец, заяви Стек.Той е информирал Стоянов, че в момента СБ работи върху идеята са създаване на самостоятелна програма за всяка страна - член на СБ като в програмата ще се отчита спецификата на всяка страна. Според Стек онова, което системно изостава в България, е реформата в държавния сектор, администрацията, селскостопанския сектор и връщането на земята. За валутния борд Стек заяви: "Валутния борд действува добре и не трябва да се отказвате от него. В условията на външна нестабилност бордът създава сигурност за хората и не бива да се променя".Според Стек има два начина да се увеличи износа - чрез освобождаване на валутния курс или чрез увеличаване производителността  най-вече на частния сектор и земеделието. Сега за България бил подходящ втория начин. Отрицателното салдо по търговския баланс не носи риск. Питър Стек присъства на подписването на споразумение за увеличаване на дялът на България в Международната финансова корпорация с нови 3,078 акции, всяка по 1000 дол. Споразумението беше подписано от финансовия министър Муравей Радев и Кенет Асал. Делът на България в МФК по този начин ще се увеличи от 0,08% на 0,31%. В най-скоро време МФК ще направи инвестиция в Българо-американската кредитна банка.
Питър Стек води разговори с управителя на БНБ Гаврийски и с финансовия министър Радев, с когото са уточнили подробности около предстоящата през март среща на финансовите министри от страните от холандската група в СБ. /"Сега", "Континент", "Демокрация"/

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"