ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
21 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с НАТО | Отношения с Русия | Парламент | Правителство
  | Политически партии и организации | Синдикати Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Парламентарните избори в Русия бяха спечелени от комунистите и блока "Единство" на премиера Путин.

 • В Македония се споразумяха за бъдещето правителство.

 • Сирия включи Ливан в мирните преговори с Израел.
   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • В Брюксел премиерът Костов се срещна с лорд Робъртсън и ген. Уесли Кларк, ръководителите на НАТО.
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • ЕС отпусна 3, 6 млн. евро за ветеринарен контрол.

 • ЕС отпусна квота за внос на 310 тона български мед.
   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • Русия въведе 5% мито за износ на газ.

 • Посланик Керестеджиянц си тръгва от България с най-високия държавен орден.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Днес парламентът гласува структурните и персоналните промени в кабинета на Костов.

 • Поздравявам Иван Костов за смелостта да извърши радикални промени в правителството, заяви президентът Стоянов.

 • Народен съюз и ОНС за промените, БСП - против, Евролевицата решава преди вота.

 • Коментари в централния печат за новото правителство на премиерът Костов.

 • Парламентът гласува на второ четене бюджета за 2000 г. със старите министерства.

 • КНСБ учреди младежка организация.

 • Природният газ на българския пазар ще поскъпне най-малко с 18% от 1 януари, съобщиха от Агенцията по енергетика.

 • Цената на водата в София се увеличава от 1 януари 2000 г.

 • ОМВ ще построи над 70 бензиностанции в България през следващите 6 години.

 • 435 млн. долара са външните инвестиции в България за 9-те месеца на 1999 г.    
   

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Днес парламентът гласува структурните и персоналните промени в кабинета на Костов
  Преди заминаването си за Брюксел премиерът Костов внесе в парламента структурните и персоналните промени в кабинета. Той предложи 9 нови министри и и се прости с тримата си вицепремиери и 7 министри. Четири министерства се преобразуват.
  "Нека всички разберат, че българското правителство се прави в България. Завърших консултациите за структурните и персоналните промени в правителството и тази сутрин (20 декември) подписах писмото за внасяне на предложенията в парламента", заяви премиерът Костов на летището. Интерпретациите в пресата, че кабинетът ще бъде съгласуван в белгийската столица, бяха едно предизвикателство за мен и аз отговарям по този начин, обясни премиерът.
  Премиерът предлага да поеме и Министерството на държавната администрация, а министър Марио Тагарински напуска.
  Министерството на промишлеността и Министерството на търговията и туризма се сливат в ново Министерство на икономиката, което ще се оглави от досегашния шеф на Българската консолидационна компания /БКК/ Добри Жотев  Той ще бъде и единственият вицепремиер. Вицепремиерът и министър на промишлеността Божков и министърът на търговията Василев напускат.
  Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройство Евгений Бакърджиев напуска кабинета, министерството се оглавява от Евгений Чачев.
  Вицепремиерът и министър на образованието Веселин Методиев отпада, на негово място начело на просветното министерство застава бившият ректор на МЕИ Димитър Димитров.
  На мястото на Ананиев начело на Министерството на отбраната застава посланикът на България в НАТО Бойко Ноев.
  Сменя се и министърът на вътрешните работи - на мястото на Бонев МВР ще поеме депутатът от СДС Емануил Йорданов, а начело на правосъдното министерство на мястото на Гоцев застава Теодосий Симеонов. Правосъдното министерство вече няма да отговаря за правната евроинтеграция.
  Съобщенията преминават към транспортното министерство, което ще се поеме от шефа на Комитета по пощи и далекосъобщения /КПД/ Антони Славински, а министърът на транспорта Краус напуска. КПД се закрива.
  Шефът на здравната каса Илко Семерджиев оглавява Министерството на здравеопазването, а министър Бояджиев отпада.
  Александър Праматарски, зам.-председател на Демократическата партия, ще бъде министър без портфейл. Неговите функции ще се уточняват след завръщането на премиера от Брюксел.
  Постовете си запазват външният министър Надежда Михайлова, финансовият министър Радев, социалният министър Нейков, министърът на културата Москова, на екологията Манева и земеделският Върбанов, като аграрната реформа отпада от наименованието на министерството и то ще е само Министерство на земеделието и горите.
   
  Премиерът изпълни волята на СДС и Народен съюз, заяви председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова. Тя заяви, че парламентарното мнозинство безусловно ще подкрепи предложенията на Иван Костов, защото "Това е добър кабинет, който и като структура, и като персонален състав ще се справи с тежките задачи, които му предстоят - евоинтеграционните процеси".
  Днес парламентът няма да обсъжда качествата на новите министри. "Това би звучало доста елементарно - да обсъждаме дали един ни харесва повече или по-малко", обясни Екатирина Михайлова. Практиката била да се гласува анблок, независимо дали се избира нов кабинет или се правят песонални промени. Депутатите ще дебатират само новата структура на кабинета. От премиера се очаквало да каже мотивите си за оставки.
  Предложенията за структурни  и персонални промени ще се гласуват отделно.  След дебатите и гласуването на структурните промени  депутатите ще гласуват пресоналните смени анблок.
  Решението на парламента влиза в сила веднага, което означава, че днес новите министри встъпват в длъжност.
  Днес премиерът ще представи точната структура по евроинтеграцията.
  Според шефката на ПГ на СДС всички министри, избрани за депутати с листата на ОДС, ще се върнат в парламента. Мипхайлова не очаква разногласия и крамоли след рокадата. "Това са наши приятели, с които сме работили и ще работим заедно. Всичко друго е плод на измислици", заяви Михайлова. Тя похвали работата на досегашния министерски съвет, който довел България до поканата от ЕС. "С оглед на новата обстановка в страната смятаме, че трябва да бъдат направени промени като възможности за нов тип визия за правене на политика, поясни Михайлова.

  Кой кого сменя в парламента

  Напускат

  Постъпват

  Теодоси Симеонов 
  Кети Граматикова 
  Александър Праматарски 
  Маргарита  Борисова 
  Пламен Пейков 
   

  Симеон Хинков /Плевен/ 
  Марио Тагарински /Сливен/ 
  Евгений Бакърджиев /София/ 
  Васил Гоцев /Перник/ 
  Васелин Методиев /Велико Търново/

  * Освободените от кабинета Божков, Бонев и Ананиев бяха министри в служебния кабинет на Софиянски през 1997 г. и не са били депутати в 38-ото народно събрание.

  Подкрепям изцяло премиера за промените в силовите министерства, заяви президентът Стоянов
  "Поздравявам Иван Костов за смелостта да извърши тези радикални промени в правителството. Те бяха желани и очаквани от българското общество. Така то отново ще си върне надеждата, че може да бъде граждански коректив на управлението - заяви президентът Стоянов. - Искрено се надявам, че чувствителността на българските граждани към начина, по който ги управляват, ще се запази все така висок.
  Подкрепям изцяло министър-председателя за промените в  така наречените "силови ведомства", с които конституционните ми правомощия ме свързват най-пряко - Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи. Смятам, че непосредствените задачи, пред които е изправена България - още по-категорични стъпки за членство в НАТО и ефикасна борба с корупцията, поставят пред кандидатите за министри на отбраната и вътрешните работи високи изисквания.
  Оттук насетне всичко е в ръцете на Народното събрание", заяви президентът Стоянов.

  Народен съюз и ОНС са за промените, БСП - против, Евролевицата решава преди вота
  Доволни сме в общи линии от промените в кабинета, коментира съпредседателката на Народен съюз и лидер на БЗНС Анастасия Мозер. Тя уточнява: "Всяко нещо е въпрос на компромис и аз мисля, че в стила на Народен съюз е това да се постигне. Ние имахме желание да участваме малко повече в този кабинет, но ще дадем конкретни предложения за зам.-министри на премиера Костов.Никой не би се отказал от това да има вицепремиер, но това е нещо, което ще обмисляме в групата. Още не е ясна функцията на Александър Праматарски".
  "Недоволни винаги има, важното е повечето да са доволни", подчертава Мозер. За нея някои от имената в кабинета били непознати, но това било хубаво. Според лидерката на БЗНС новото правителство съчетава експертни и политически личности, които ще свършат добра работа. Мозер не очаква изненади на гласуването днес или ако има, те да са добри. Народен съюз ще подкрепи предложените нови имена в правителството в този им вид.
   

  Този състав на Министерския съвет е по-слаб от всички в последните 10 години, заяви лидерът на БСП Георги Първанов. Според него това не е съставът, който може да изведе България от кризата, още по-малко пък да води преговори с ЕС. "Предлаганият кабинет не отговаря на обществените очаквания. Очаквам България да изгуби още една година", заяви Пъравнов. По думите му са се оправдали опасенията на опозицията, в това число на БСП, че на практика премиерът Костов ще търси с промените в кабинета разчистване на вътрешнопартийни сметки. Част от промениете се обяснявали с намеренията на премиера да изтегли непрофесионалистите, некадърниците и корумпираните от кабинета, но не за да ги покажел на обществото, а за да заличи следите им в изпълнителната власт.
  Предлагат се и структурни промени, едни от които са имитационни, а другите на практика възпроизвеждат онзи вид на министерства и структури на изпълнителната власт, каквито имаше по времето на демократичната левица, коменитра лидерът на БСП. Социалистите  няма да подкрепят нито структурните, нито персоналните промени в кабинета. Още в събота, 18 декември, Първанов декларира, че в пленарна зала депутатите от левицата ще настояват за оставка на цялото правителство, защото искат нова политика. ПГДЛ ще настоява за дебат по изпълнението на правителствената програма "България 2001 ".

  Не виждаме симптоми за промяна, коментира лидерът на Евролевицата Томов.
  С голямо любопитство гледаме на промените в кабинета, защото все пак чакаме да се случи нещо добро. Искам да бъдем коректни, да чуем какви съдържателни промени в политиката ще поиска Костов и тогава на базата на това ще определим своето опозиционно поведение, уточни Томов. Той се нядявал улегналостта на Теодосий Симеонов да се окаже водеща в работата му като министър на правосъдието. Голям риск обаче, според Томов, бил толкова млад човек като Еманиул Йорданов, който не е влизал в МВР, да го ръководи. "Смятам, че Иван Костов си слага човек, с когото може да върши сам политиката в тази сфера", смята лидерът на Евролевицата.

  Това е правилна стъпка, която ще оптимизира правителството, заяви Юнал Лютфи от ОНС
  Според Лютфи всички първо трябва да приветстваме направените структурни и персонални промени с оглед на това, че се цели  да се оптимизира работата на кабинета. Друг е въпросът, че отсега не може да се каже какъв ще бъде резултатът, но трябва да се дадат поне 100 дни на новия кабинет, да се види как работят министрите и едва тогава да се оценят персонално, е мнението на депутата от ОНС.
  "Лично аз очаквам от новия екип да работи главно за интегрирането на България в ЕС. Виждам, че Костов е предприел сериозна и решителна политическа стъпка - да назначава не политически фигури, а хора, които са експерти в своите области", каза Юнал Лютфи. Главното според него обаче е българите да почувстват след 6 месеца първите резултати в икономически и социален аспект по самите себе си.
  ОНС най-вероятно ще подкрепи промените, каза Лютфи. Той уточни, че предстои заседание на групата за взимането на решение, но вече се оформяло становище "за" ремонта.
   

  Коментари на централния печат за новото правителство на премиера Костов
  В. "Демокрация" в уводен коментар под заглавие "Знак и решение": "Едва ли някой е очаквал, че премиерът Костов ще направи толкова радикална промяна в кабинета си, сменяйки две трети от министрите. Поне едно е видно - че премиерът е решил съдбата на кабината си ако не сам, то поне в много тесен кръг. Очеведно този подход на премиера - радикалността, е насочен най - вече към обществото, което очакваше адекватен знак, че посланието му от местните избори е било чуто. Тепърва ще видим обаче дали то е било и разбрано. Защото сама по себе си смяната е знак, но не и решение. Дали има такова, ще разберем едва когато министрите заработят".
  В. "Новинар" в коментар под заглавие "Край на сапунената опера "корупция във властта": "Така фабулата на сапунената опера "корупция във висшата власт" върви към жизнеутвърждаващ хепиенд. Лоши няма, но неколцина за всеки случай са заклеймени. Ако случайно има корумпирани, те не са нито в президентството, нито в Министерския съвет, а някъде из чиновническия партер. Пред публиката президент и премиер излизат в екип - целите в бяло.
  Следва финален туш - от двете страни на "Дондуков" се възцарява благовидно доброжелателство. С една дума, европейска работа!"
  В. "Сега" - "Наблюдатели коментираха, че при този правителствен състав, изглежда, премиерът поема цялата власт." В отделен коментар под заглавие "Костов пусна В-отбора" се отбелязва: "Откъдето и да го погледнеш, много забавни персонални промени в кабинета направи Иван Костов. Едни такива игриви, смешни и доста неочаквани. От пръв поглед може да се каже, че вторият кабинет "Костов" представлява отбор, в който има само един действащ играч - премиерът. Всичко е в ръцете на Костов - никаква деконцентрация на властта му, никакъв втори човек. Всички зад Командира са миманс. Той ще е алфата и омегата, началото и краят. Ще играе за всички и ще вкарва топките на всички. Ясно е, че трети кабинет "Костов" няма да има. Защото след тия рокади, ако работите в държавата не потръгнат, лично Костов ще трябва да си ходи."
  В. "Пари" за новото мегаминистерство на икономиката: "Единственият разумен довод за такава промяна е, че ако с валутния борд държавата премина на автопилот, с европейската интеграция тя вече е на безмоторно летене. Само такъв е щастливият край на една държава, която е в дъното на всички класации сред страните кандидатки за Европа по БВП на глава от населението, по безработица и т. н.".
  В. "Стандарт" в редакционен коментар "Политическият театър не се състоя": "Костов показа, че е човек на действията, а не на политическия театър. Вече е ясно, че той няма да се спре пред нищо в името на крайния успех. При това не му липсва воля. Замахът на премиера видимо се хареса на обществеността. Но още утре тя ще заеме ролята си на страничен наблюдател, готов да го анатемоса. Както е било винаги. Твърде рано е да се говори дали хората, които си е избрал, ще му бъдат достойни съмишленици. Костов поема риска сам в името на всички. И както се казва - риск печели, риск губи. Повече от ясно е обаче, че точно в този момент никкой в татковината не желае второто."


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с НАТО
   
  В Брюксел премиерът Костов се срещна с лорд Робъртсън и ген. Уесли Кларк, ръководителите на НАТО
  Вчера премиерът Иван Костов беше на няколкочасово работно посещение в Брюксел, където се срещна с генералния секретар на НАТО Джордж Робъртсън и главнокомандващия силите на пакта в Европа ген. Уесли Кларк. Централна тема на разговорите е била обстановката в Косово и на Балканите и възможностите за нейното стабилизиране. Костов е поканил Робъртсън и Кларк на инициираната от него среща на министър - председателите на страните, съседки на Югославия на 21 и 22 януари. Провеждането на подобна среща е срещнало разбиране, но от заявлението на Костов при пристигането му в София не е ясно дали поканата е приета. Костов заяви, че Робъртсън е много интересен и компетентен събеседник и дълбоко потъва в темите. Робъртсън на няколко пъти е казал, че е голям приятел на България. Обсъден е бил и ходът на реформата в българската армия. На второ място по значение е била темата за положението в Чечения и Грузия, без да се дава повече информация. От Брюксел премиерът Костов се е завърнал с новия военен министър Бойко Ноев. /"Сега", "Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  ЕС отпусна 3, 6 млн. евро за ветеринарен контрол
  Вчера от Министерството на земеделието съобщиха, че ЕС отпуска на България по програмата ФАР 3,6 млн. евро. Те се отпускат на Националната ветеринарно - медицинска служба за въвеждане на информационна сестема за идентифициране на животните и животновъдните обекти и за оборудване на 11 специализирани лаборатории. По програмата ФАР се отпуска и 1 млн. евро по проект на италианската и българската ветеринарни служби за срок от 2 години. Те ще си сътрудничат в уеднаквяването на изискванията за качествен контрол на храните, подобряване на граничния ветеринарен контрол и др. Един от 12 проекта на двустранното сътрудничество с Италия е за въвеждане на системата ХАСЕП за самоконтрол на предприятията от хранителната промишленост за добив, производство и съхранение на продукти от животински произход. /"Демокрация"/

  ЕС отпусна квота за внос на 310 тона български мед
  Вчера Министерството на търговията съобщи, че ЕС е взел решение да отпусне квота от 310 тона българска мед за внос в ЕС с преференциално мито от 17%. Досега България не успяваше да изнесе в ЕС своя продукт, защото там се търси само като суровина, чиято цена е от 90 цента до 1 долар за килограм. В момента 15, 000 тона мед залежават в България от 1997 г. поради липса на пазари.
  За 2000 г. ЕС е отпуснал на България следните квоти за различни стоки без мито: живи животни - 5, 500 тона; свинско месо - 360 тона; лук - 450 т.; сладък пипер - 1920 т.; консервирани гъби - 600 тона.
  Няма ограничения в квотата за износ на краставици, вишни, малини и сушени гъби в ЕС. При търговията със селскостопански стоки България и ЕС предвиждат 5% годишно увеличение на квотите и допълнително 20% намаление на митата. /"Монитор"/

   

  ****
  Отношения с Русия
   
  Русия въведе 5% мито за износ на газ
  Русия въведе износно мито за природния газ в размер на 5% от митническата стойност, но не по - малко от 2, 5 евро за тон газ. Постановлението на правителството ще влезе в сила от днес По този начин в руския бюджет ще влязат допълнително 10 млрд. рубли годишно. Очаква се в България цената на вносната газ да се повиши поне с 18%. /"Демокрация", "Стандарт"/

  Посланик Керестеджиянц си тръгва от България с най - високия държавен орден
  Вчера президентът Стоянов връчи на руския посланик Леонид Керестеджиянц  орден "Стара планина" първа степен. Той получава най - високото българско отличие за извънредните си заслуги в укрепването и развитието на българо - руските отношения и по повод окончателното си отпътуване от България. Президентът Стоянов благодари на Керестеджиянц за проявената от него решителност и мъдрост, за разбирането на съществуващите проблеми. Благодарение на дейността и такта на Леонид Керестеджиянц българо - руските отношения се издигат днес на качествено ново равнище на доверие, приятелство, добронамереност и сътрудничество, заяви президентът Стоянов. /"Пари"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентът гласува бюджета за 2000 г. със старите министерства
  Оповестеното от премиера преструктуриране на кабинета предизвика смут в парламента вчера при пиемането на второ четене на бюджета за следващата година, информира в. "Пари". Детутати от БСП предложиха текстовете за бюджетите на действащите в момента държавни органи и министерства да бъдат отложени за днес, когато Народното събрание ще обсъжда решението за промените в правителството. Мнозинството гласува против.
  Законът за устройството на държавния бюджет ми дава право, когато Народното събрание гласува един или друг състав на кабинета, да променям бюджета, заяви финансовият министър Радев. Кредитите от един съставен бюджет могат да се прехвърлят в друг, стига да има съответен нормативен акт и да не се стига до актуализация на бюджетния дефицит, уточни той.
  Опозицията поиска съкращаване на разходите на кабинета и завишаване на субсидиите за сферата на културата и образованието. От 40,5 млн. лв. на 66,2 млн. лв., т.е. с 65%, нарастват разходите в Министерския съвет в сравнение с миналата година, обяви депутатът от БСП Иван Иванов. Според Радев сравняването на средствата в абсолютни размери било спекулация. От 1 юни Комитетът за използване на атомната енергия за мирни цели /КИАЕМЦ/  преминава изцяло на финансиране към МС, на финансиране към МС ще е и болницата в Лозенец.  Така финансовият министър аргументира натоварването на разходите на МС.
  По предложение на финансовото министерство от закона отпадна разпоредбата, според която държавата поема задълженията на "Плама" към 6 фалирали банки и ги прихваща с вземанията си към тези кредитни институции. Същият текст бе отменен и от Закона за държавния бюджет за 1999 г. с решение на Конституционния съд. Според текста на финансовото министерство схемата за подобни прихващания се отменя със задна дата от 1 януари 1999 г. Тази промяна няма реално последствие, защото не е използвана, коментира "Сега".
  Мнозинството не прие нито едно предложение за по-високи данъчни приходи. Основно депутати настояваха за завишаване на постъпленията от ДДС, мита и акцизи. ДДС е основно приходно перо, заложени са 1,97 млрд. лв. Следват акцизите със 764 млн. лв., данък печалба - 509 млн. лв., и данъците на физическите лица - 534 млн.. лв.
  23,472 члрд. лв е очакваният БВП по текущи цени догодина. Средногодишната инфлация в края на 2000 г. трябва да бъде 2,8%. Валутният курс е разчетен при 1,8 лв. Минималната работна заплата ще скочи до 70 лв. от 1 януари и до 72 лв от средата на периода. Средната заплата ще нарасне с 5% спрямо тази година и ще е 195,7 лв. на месец. До края на следващата година размерът й ще се увеличи до 2000 лв.
  Разходите на републиканския бюджет ще са 5.677 359 млрд. лв, а приходите - на 5.137 610 млрд. лв.. Така ще се формира дефицит от 539.785 млн. лв.
  Според в-к "Монитор", който се позовава на източник от финансовото министерство, има опасност парламентът да приеме бюджет със сбъркани цифри и грешка в сумата на държавния дълг. Причината била, че новите гаранции по кредитите, които държавата може да даде за 2000 г.,  ще са ясни чак през януари, когато в София пристига шефът на МВФ за България Юха Каконен. Фондът може да отреже изцяло или частично гласуваните от кабинета държавни гаранции по 31 проекта, приложени към бюджета за 2000 г. Ако министерския съвет ги одобри, това ще натовари държавния дълг с нови 1,4 млрд. долара. Освен тях държавата ще гарантира други 580 млн. долара, чиито падежи са през 2000 г., каза Венко Вълков, зам.-председател на ПГ на Евролевицата.  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Общини
  Цената на водата в София се увеличава от 1 януари
  Решение за вдигане на цената на водата в София с четири стотинки ще вземе утре Столичният общински съвет, съобщи Антоан Николов, председател на СОС. Така вместо по 49 стотинки от 1 януари софиянци ще плащат по 53 стотинки за кубик вода, а предприятията - по 63 ст. вместо досегашните 48 ст. Увеличението е заради пуснатата на 1 юли пречиствателна станция Бистрица, както и повишаване на цените на суровините. Вдига се само цената на питейната вода, таксите за пречистване и канал остават същите.   
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Депутатът Благой Димитров е новият лидер на СДС във Варна. Той беше избран нна общинска конференция със 619 гласа. Само 385 получи опонента му д-р Ивайло Митковски, който беше издигнат от фракцията на досегашния син лидер и областен управител Добрин Митев. Благой Димитров обяви, че ще напусне Народното събрание и ще се опита да укрепи местната организация за предстоящите през 2001 г. парламентари избори.    


  СИНДИКАТИ
   
  КНСБ учреди младежка организация
  В 25 областни града и 10 общини КНСБ изгради младежки организации, съобщи вчера председателят на синдиката д-р Желязко Христов. Сдружението, в което те са обединени, се нарича "Младежки форум 21 век". За негов председател бе избран Константин Цолов. Синдикатът ще помага на младите хора да намерят мястото си в живота, ще ги учи да участват в управлението на страната, да се борят с явления като корупцията, наркоманията, престъпността, съэбщава в. "Труд".
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Природният газ на българския пазар ще поскъпне най-малко с 18% от 1 януари, съобщиха от Агенцията по енергетика
  Сега цената на природния газ е 207 лв. за хиляда куб. метра. Предстоящото увеличение се дължи на високите котировки на суровия петрол на международния пазар и на скъпия долар. Освен това руското правителство въвежда от днес износно мито от 5% върху митническата стойност на природния газ. Новата газова такса ще бъде не по-малка от 2,5 евро на тон. Тя ще се начислява при износа на руски газ извън пределите на страните-участнички в митническия съюз с Москва, съобщи ИТАР - ТАСС.
  Експортното мито върху руския газ влиза в сила от 17 декември.
  Междувременно "Булгаргаз" съобщи вчера, че възстановява доставките на газ за "Химко". Захранването на торовия завод във враца бе спряно в петък заради неплатена сметка. "Химко" се издължи, затова подновяваме доставките, съобщиха от "Булгаргаз".

  ОМВ ще построи над 70 бензиностанции в България през следващите 6 години. В страната ще бъдат инвестирани 60 млн. долара, съобщи Тамаш Майер, управител на ОМВ - България. На 27 декември в София ще бъде официално открита първата бензиностанция на ОМВ.

  435 млн. долара са външните инвестиции в България за 9-те месеца на 1999 г., съобщи вчера шефът на Агенцията за чуждестранни инвестиции Илиян Василев. Със 115 млн. долара Германия остава инвеститор номер едно. Близо 63 млн. долара са вложили кипърски фирми. Трети са англичаните с над 49 млн. долара. Русия и САЩ са на 6-то място и на 7-мо място съответно с 29 млн. долара и 22 млн. долара. С над 15 млн. долара Турция е осма, далеч преди Гърция със скромните 5 млн. долара.
  С близо 78 млн. долара "Метро" води класацията на дружествата, вложили капитали в България за същия период. Следват "Петрол" и "Плама" съответно с 52 млн долара и 27 млн. долара. София е първа с 230 млн. долара привлечени инвестиции. /"Труд"/

  Икономиката на България продължава да бъде стабилна, но страната все още не може да отбележи икономически ръст. Това се казва в статия на списанието "Бизнес Сентрал Юръп" по повод готовността на България да започне преговори да присъединяване към ЕС.
  Според  авторитетното списание липсата на стопански растеж се дължи на все още непреструктурираната икономика. Това заедно с войната в Косово и намаляването на износа е довело до допълнителен спад в промишленото производство след този от 1998 г., се казва в анализа на "Бизнес Сентръл Юръп".
  През същото време вносът се е запазил на приблизително същото ниво. По тази причина се е увеличил дефицитът в търговския и платежния баланс.
  Приватизацията набира скорост, но все още се движи твърде бавно, пише в анализа. През 1999 г. правителството продаде авиокомпания "Балкан" и "Нефтохим". В момента се водят преговори за БТК. Раздържавени бяха няколко банки, но продажбата на гигантската Булбанк върви по-бавно, отколкото се очакваше. Бизнессредата продължава да е лоша. Пречка за инвеститорите са липсата на напредък в данъчната реформа, продулжаващата корупция, ограниченията на банките да кредитират свободно фирмите, посочва анализът на "Бизнес Сентрал Юръп".