ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
21 октомври 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с НАТООтношения със страните от ЦЕФТА | Отношения с ЕС
  | Отношения с Германия | Отношения с блканските страни | Съдебна власт
  Избори за общински съветници и кметове
  Икономика|
   
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Абдурахман Уахед е новият президент на Индонезия.

 • Арабски терорист отвлече самолет в Турция и се предаде в Германия.

 • Взривен депутат в Петербург.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Президентът Стоянов предлага България да стане връзката на Турция и Гърция с НАТО.

   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЦЕФТА
   

 • На срещата на ЦЕФТА в Будапеща премиерът Костов предложи организацията да стане транзитна към ЕС и поиска бързо разчистване на Дунав.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Експертите от ЕС приключиха проверката на АЕЦ "Козлодуй".
   


  ОТНОШЕНИЯ С ГЕРМАНИЯ
   

 • Военният министър Шарпинг обеща военна помощ и сътрудничество.

 • Германия ще даде на България 9 млн. ДМ за пазари на едро.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Румъния иска бент на Дунав, а не нов мост.

   

      ИЗБОРИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И КМЕТОВЕ
   

 • По окончателни данни СДС води с 3% пред БСП на първия тур на местните избори на 16 октомври.

 • Премиерът Костов призова за отговорност лидерите на СДС, загубили вота.

 • БСП се провали на изборите, заяви експремиерът и лидер на социалистите в Пловдив Жан Виденов.

 • Народен съюз очаква да има двама зам.-кметове в София.

 • БСДП и ОБТ печелят на изборите общо 117 съветници, съобщи лидерът на ОБТ проф. Петков.
   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Парламентът разреши заема ФЕСАЛ-2 от 100 млн. долара.

 • Депутатите ратифицираха споразумение между България и Япония за предоставяне на безвъзмездна помощ от 500 млн. йени в подкрепа на структурната реформа.

 • Шефът на Специализираната следствена служба Рашков няма да подава оставка от Висшия съдебен съвет.

 • Намаляването на данъците няма да доведе до по-висок растеж, а до недостиг на средства за неотложните социални разходи, заяви вицепремиерът Божков.

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  На сращата на ЦЕФТА в Будапеща премиерът Костов предложи организацията да стане транзитна към ЕС и поиска бързо разчистване на Дунав.
  Днес всички вестници отделят значително място на позициите, изразени от премеиера Костов на срещата на страните от ЦЕФТА в Будапеща. Два основни момента се открояват. Костов е предложил ЦЕФТА да поеме ролята на транзитна организация при интеграцията на страните от ЮИЕ в ЕС. Той е поянил, че се подготвя създаването на интеграционна общност при присъединяването  към ЕС, но за България е по-разумно тази роля да се поеме от ЦЕФТА. Тази идея Костов е лансирал още във вторник по време на срещата си със словенския премиер Янез Дърновшек. Според Дърновшек ЦЕФТА би могла да се превърне в регионалната връзка с Паста за стабилност при възстановяването на Косово. При двустранните си срещи с премиера на Словакия Микулаш Дзуринда и на Унгария Виктор Орбан българският премиер е предложил дунавските страни да обединят усилията си при възстановяването на корабоплаването по Дунав. Костов е изразил съжеление на пресконференцията, че съществува мнение, че спряното корабоплаване упражнява натиск върху Милошевич. Според Костов то пречи много повече на страните от горното и долното течение на реката. Костов е предложил в заключителния документ да се впише като приоритет възстановяването на корабоплаването по Дунав.
  По инициатива на България и с подкрепата на Унгария беше взето решение за провеждане на среща на транспортните министри на страните с излаз на Дунав. На планарното заседание премиерът Костов изрази задоволство от развитието на отношенията със страните от ЦЕФТА. През 1998 г. стокообменът на България с тези страни е достигнал 430 - 480 млн.дол. Той е съставлявал 5,4% от общия стокообмен на България.
  Подписването на заключителна декларация от срещата беше отложено поради разногласия по търговията със селскостопански стоки. Според Костов един от проблемите на ЦЕФТА е, че някои страни прилагат защитни мерки по вноса на земеделски стоки. Той изтъкна, че България се въздържа от подобен протекционизъм и призова да се направи преглед на търговията със селскостопански стоки.
  Премиерите решиха да се създаде подкомисия в ЦЕФТА за борба с икономическата престъпност. От 1 януари 2000 г. търговията с промишлени стоки ще стане безмитна в ЦЕФТА.
  /"Демокрация", "24 часа", "Пари"/

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов предлага България да стане връзката на Турция и Гърция с НАТО
  Агенция АФП цитира заявление на президента Петър Стоянов, че с влизането си в НАТО България ще осъществи "физическата връзка" на Турция и Гърция с другите европейски страни от НАТО. Българският посланик във Франция Стефан Тафров е прочел послание на президента Стоянов пред 45-та Генерална асамблея на НАТО в Старсбург. В него се отбелязва: "Въпросът е югоизточния фланг на алианса да се свърже физически с централноевропейската зона на НАТО. Гърция и Турция не са свързани с останалите членки на НАТО и страни като България и Румъния могат да бъдат тази териториална връзка" /"Сега"/
  Външния министър Надежда Михайлова е изпратила поздравително писмо до новия Генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън. В него тя го е поканила да посети България и отбелязва същевременно, че "Очакванията ни са, че пактът ще изиграе своята роля за приобщаване на България към Евроатлантическата цивилизация. Цел на България е възможно най-бързото й присъединяване към НАТО и ЕС" /"Стандарт"/    


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ЕС

  Експертите на ЕС приключиха проверката на АЕЦ "Козлодуй"
  В АЕЦ "Козлодуй" приключи проверката на Асоциацията на ръководителите на надзорните органи на страните от ЕС и Швейцария, която продължи два дни. По време на заседанията е бил представен подходът на АЕЦ за подобряване на безопасността и постигнатите резултати в периода 1991-1999 г. Представена е била и информация за текущото състояние на АЕЦ, според която нивото на безопасност превъзхожда значително нивото на други АЕЦ в много страни по света. Ръководителят на групата експерти Хайки Репонен изрази задоволството на екипа от факта, че са получили отговори на всички поставени въпроси и заяви: "Впечатлени сме от изключително високото ниво на експлоатационния ред в АЕЦ "Козлодуй", от последователния подход за постигане на целите на безопасността". Тази оценка ще бъде представена на Еврокомисията в началото на ноември преди започване на преговорите с ЕС за предсрочно закриване на първите 4 реактора на АЕЦ. /"Демокрация"/
  Вчера в Козлодуй вицепремиерът Евгений Бакърджиев е заявил, че за подобряване на безопасността на първите 4 реактора досега са вложени 140 млн. долара, а за модернизирането на 5 и 6 блок ще бъдат вложени 80 млн. долара. Той е отбелязал, че първи и втори блок ще бъдат затворени през 2004 - 2005 г., а 3 и 4 блокове - през 2010 г. АЕЦ "Белене" ще бъде замразена, а новата компенсираща мощност ще се изгради на площадката в Козлодуй. /"Пари", "Демокрация"/
   
   

  ****
  Отношения с Германия

  Военният министър Шарпинг обеща военна помощ и сътрудничество
  Намиращият се на официално посещение в България военен министър на Германия Рудолф Шарпинг се срещна с президента Стоянов, с външния минстър Михайлова, с премиера Костов, шефа на парламента Соколов и представители на левите партии.
  С президента Стоянов основна тема на разговора е бил Пактът за стабилност в ЮИЕ и неговите възможности да доведе до трайна стабилност в региона. Шарпинг е заявил, че България е катализатор за разширяването на НАТО и Германия ще подкрепя българската кандидатура за НАТО и ЕС.
  Пред външния министър Михайлова Шарпинг е отбелязал напредъка на България в политическата, икономическата и военната област. Михайлова е уверила, че в най-скоро време България ще бъде готова със своите отговори и решения, които ще бъдат взаимно приемливи по двете препоръки в доклада на Еврокомисията. Тя е благодарила за подкрепата на Германия при подготовката на доклада на ЕК, в която се препоръчва България да бъде поканена за преговори за членство в ЕС. Обсъдена е била възможността двете страни да си сътрудничат в рамките на Пакта за стабилност. Единодушие е имало в мениета по обстановката в Косово.
  При срещата с военния министър Георги Ананиев Шарпинг е изразил готовност Германия да окаже военна помощ за модернизирането на българската армия. Разгледан е бил и конкретен проект за сътрудничество при модернизирането на МИГ-29 и танковете Т-72. Обсъдени са били планове за предоставяне на оборудване, езиково обучение и подготовка на военнослужещи в Бундесвера. Постигната е договореност да пристигне немски консултант, който да помогне за разработването на учебни програми за сержанти, за да се изгради модерен сержантски корпус. Министър Ананиев е запознал Шарпинг с хода на реформата в армията по "План 2004" както и с възможностите за двустранно сътрудничество.
  Шарпинг е потвърдил предстоящата визита в България на комисаря по разшираването на ЕС Гюнтер Ферхойген. /"Демокрация"/

  Германия ни дава 9 млн. ДМ за пазари на едро
  Днес ще се проведе кръгла маса между намиращата се в България икономическа делегация от Германия, водена от Аксел Герлах и българското правителство и бизнесмени. Днес земеделският министър Върбанов и д-р Клаус Глаубит, директор за ЮИЕ на Кредитната институция за възстановяване от Германия, ще подпишат договор за предоставяне на България 9 млн. ДМ за построяване на пазари на едро в Хасково за земеделска продукция. Целта е да се насърчи производството и търговията в частния сектор. Заемът е със срок за погасяване 40 год., с 10 г. гратисен период и годишна лихва от 0,75%. /"Пари"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни

  Румъния иска бент на Дунав, а не нов мост
  Румънският министър на транспорта Траян Басеску е коментирал по следния начин искането на България за строителство на нов мост на Дунав при Видин - Калафат: "Това, което Костов забравя, е, че България от години възпрепятства износа на електричество от Румъния за Турция. Така че румънското правителство не може да се абстрахира от това, когато му предлагат да се строи мост на място, облагодетелстващо България. Предложих да се построи бент на Дунав вместо мост. Румъния няма да се откаже от проекта за хидровъзел при Никопол - Турну Мъгуреле. Бентът ще регулира течението на Дунав и ще позволи затварянето на АЕЦ "Козлодуй", която заплашва и Румъния".
  От НЕК са заявили по този повод, че "България не пречи на Румъния да изнася ток за Турция, но няма техническа възможност, тъй като капацитетът на единствения далекопровод е запълнен заради договора ни с Турция". Досега Румъния не е отправяла официални искания за ползване на далекопровода.
  Хидровъзелът при Никопол - Турну Мъгуреле е проектиран още през 60-е години. Първата копка за този проект са направили Чаушеску и Живков през 1977 г. Той предвижда да се построи преградна стена с ширина 16 метра с шосеен и жп път. На двата бряга ще се построят две ВЕЦ с обща мощност 600 мегавата. Според български експерти този проект ще глътне огромни средства и не е пречка да се построи мост при Видин. Засега няма официална българска реакция. /"Сега", "24 часа"/
  В интервю за в. "24 часа" Бодо Хомбах заявява: "Втория мост на Дунав не е най - важния проект, на който трябва да се заложи всичко. Но е един от важните. Пакта за стабилност трябва да се разглежда като строител на мостове. В този случай трябва да се постигне равновесие на интересите Ако нечии интереси останат засегнати при избора на място на моста, тези интереси трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин".
  Ричард Шифтър заявява следното в интервю за в - к "Демокрация": "Чрез инициативата за сътрудничество в ЮИЕ ние се опитваме да постигаме съгласие между заинтересованите страни в региона по всички интересуваши ги въпроси. Ако бъде предпочетен този форум, по въпроса за моста ще помогнем за обсъждане на този въпрос и постигане на съгласие".  
   
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентът разреши заема ФЕСАЛ-2 от 100 млн. долара
  Парлментът даде съгласието си вчера правителството да сключи заема ФЕСАЛ-2 за 100 млн. долара от МБВР за преструктуриране на финнсовия и реалния сектор. Заемът може да бъде сключен и в друга валута, решиха депутатите. Кредитът ще се изплаща 20 години с 5-годишен гратисен период. С изпълнението на съгласуваната със Световната банка програма ще се премахне значителна част от загубите в държавния сектор, ще се намалят бюджетният и нефинансовият дефицит, ще се осъществи реформа в банковата система. Част от средствата ще се използват за преструктуриране на енергийния сектор.

  Депутатите ратифицираха споразумение между България и Япония за предоставяне на безвъзмездна помощ от 500 млн. йени в подкрепа на структурната реформа. Помощта се отпуска в резултат на взето от японското правителство рашение за подпомагане на страните, които са най-силно засегнати от кризата в Косово.
   

  Приетият на второ четене вчера Закон за административното обслужване на физическите и юридическите лица предвижда  глоба от 40 до 80 нови лева  за чиновник, който без уважителни причини не извърши в срок административна услуга.
  От 20 до 100 лв. са глобите за служителя, който не е изпълнил предписание на съда при обжалване. При повторно нехайсктво провинилият се ще плаща глоба до 200 лева.
  Административните услуги се извършват по искане по възможност веднага, но не по-късно от 3 работни дни, предвижда законът.
  Преди да приемат изцяло на първо четене този закон, депутатите отложиха гледането на законопроекта за държавния протокол заради списъка с официалните лица и държавните институции. Трябва да се съгласуват ранговете на институциите с ранговете на техните представители, поясни шефът на външната комисия Асен Агов. Той предложи проектът да бъде гласуван на пъро четене, а после кабинетът да одобри въпросния списък заедно с правилника за прилагането му. Според Папаризов от БСП обаче без списъка приемането на закона нямало смисъл.  Гледането на проекта бе отлоожено.  СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Шефът на Специализираната следствена служба Рашков няма да подава оставка от Висшия съдебен съвет
  Във Висшия съдебен съвет /ВСС/ са единодушни, че нямат механизъм за изпълнение на решението на Конституционния съд /КС/, според което Бойко Рашков и колегата у Ангел Александров неправилно са избрани за членове на съвета. Противоречиви са коментарите на магистратите за практическия ефект на решението.
  ВСС е отложил обсъждането на въпроса за следавщото заседание, тъй като решението на КС не е обнародвано, обяви вчера говорителят на съвета Здравко Трифонов. Според него е без значение дали двамата следователи ще подадат оставка от ВСС. Той призна, че съветът не разполага с механизъм да ги отстрани, но правосъдният министър Гоцев можел да свика следователите да си изберат нови представители във ВСС.
  "Такава процедура в закона няма", заяви обаче шефът на Върховния административен съд Владислав Славов.
  Министър Гоцев категорично отказа всякакъв коментар дори като правник, пише в. "Труд". "Оставка няма да подам", е заявил прд същия вестник Бойко Рашков. На въпрос дали ще отнесе спора до Страсбург Рашков е заявил, че проблемът не е само личен и ще го обмисли внимателно.  
   


  МЕСТНИ ИЗБОРИ' 99
   
  СДС води с 3% пред БСП на първия тур на местните избори, сочат окончателните данни от гласуването на 16 октомври. СДС взема 28,47% от действителните гласове. Следва БСП с 25,59%. ВМРО са получили 11,57%, ДПС е с 8,22%, а НДПС на Гюнер Тахир - 4,34%.
  Действителните бюлетини са 2 735 063. Недействителните за кметове са около 5%, а за съветници - около 8%.
  Рекорд на невалидни бюлетини - около 500 хил., е имало на първия тур. Най-голами трудности са срещнали избирателите от смесените райони. Общият брой на сбърканите листи е по-голям от всички подадени за ДПС гласове в страната, иформира в. "24 часа".
  Политически мотиви стоят зад споровете за процента на гласувалите, смятат от ГИСДИ. Централната комисия за пръв път изчислява бройката върху реалния брой на избирателите /6,2 млн./, а не според записаните в избирателните списъци /6,9 млн./. Данните на ЦИК сочат, че активността на първия тур е била 54%. А по изчисленията на ГИСДИ тя е 47%.
  Наказателен вот срещу управляващите е имало, но наказани са и останалите заради липсата на реална алтернатива на сините, обясни социологът Михаил Мирчев.
  ОДС са загубили между 800 и 850 000 гласа в сравнение с парламентарните избори през 1997 г. Отдръпването  от БСП е между 20 и 100 000 гласа. За малките партии сега са пуснати 32% от бюлетините, докато преди 2 години те са били 15%.
  Анкета пред бюрата за гласуване, която е представителна за страната, показала, че най-голямо отдръпване от управляващите има сред военните, полицията и лекарите. Служителите в правоохранителните органи са опозиционно настроени, заяви Мирчев.
  Пенсионерите по-рядко пускат глас в полза на социалистите. Младежите са запазили симпатиите си към СДС.
   

  Костов призова за отговорност сините лидери, загубили вота
  Ще бъде много достойна позиция, ако хората в СДС, които са допуснали отстъпление по време на изборите, сами поемат политическа отговорност, каза вчера премиерът Костов при пристигането си на летището от срещата на страните-членки на ЦЕФТА в Будапеща. Това е достойна позиция за политик, подчерта премиерът и уточни, че това ще се решава на общинските събрания на СДС. На местните избори в Благоевград има наказателен вот срещу нашето местно ръководство, очевидно и други общински организации не са били на ниво и това се вижда от пръв поглед, каза премиерът.
  След вторя тур ще се направи подробен анализ на изборите, ще има и конференция на СДС, каза още Костов. На журналистически въпрос дали има намерения за задравяването на кабинета и ще кани ли нови партньори в него, премиерът оговори с "Всяко нещо с времето си", пише в. "Демокрация".

  ВМРО винаги е била част от ОДС и ние ще подкрепим твърдо кандидата на демократичните сили за кмет на старата столица д-р Румен Рашев, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов
  Каракачанов дойде лично във Велико Търново, за да призове симпатизаните си в събота да гласуват за кандидата на СДС. Председателите на всички некомунистически формации, които на първия тур участваха самостоятелно на изборите - БСДП, БСДС, Българска национална екологична партия, гражданска коалиция "Ясно", движение "Гергьовден", независими кандидати за кметове и общински съветници, както и ромската организация "Купате", заявиха категорична подкрепа за Румен Рашев.
  Днес Рашев ще има среща с главния секретар на "Гергьовден" Любен Дилов-син, инфоримра "Демокрация".

  Народен съюз очаква да има двама зам.-кметове в София - по здравеопазването и по културата, както и двама районни кметове, обяви лидерката на БЗНС - Народен съюз Анастасия Мозер. Трябваше да имаме и четирима съветници, но вероятно ще имаме двама и може и тях да оттеглим, каза Мозер.
  На втория тур Народен съюз ще участва в 18 общини, в 10 от които е с по-добри позиции. В Сандански на балотажа ще се явяват кандидатът на НС и на СДС.
  От общо 300 села, в които е участвал самостоятелно, НС е спечелил кметските места в 20. В други 129 от общо 1105 печели като част от коалицията ОДС.
  Доволна съм от това, че демократичната общност като цяло печели, болно ми е, че все още в България се гласува за БСП, която доведе страната до разруха, каза Анастасия Мозер.

  ОБТ и БСДП с над 117 съветници
  Съюз "Социалдемокрация" /БСДП- ОБТ/ печелят на изборите на 16 октомври 57 съветници за ОБТ и над 60 - за БСДП. Това означава, че сме с най-висок резултат на извънпарламентарна сила, коментира резултатите лидерът на ОБТ проф. Петков. Социалдемократите са спечелили в Приморско със 75%, в Ахтопол с 63% и отиват със свои кандидати на балотаж в 8 общини. Отделно участват като равноправни партньори в коалиции в над 160 общини, от които в близо 60 са стигнали до втори тур. За съюз, който се роди преди 11 месеца, и за партия, която е на 2 години /ОБТ/, постижението е добро, заявява проф. Петков на страниците на в. "Труд".

  БСП се провали на изборите, заяви експремиерът и лидер на социалистите в Пловдив Жан Виденов
  На брифинг вчера  Жан Виденов, сега лидер на БСП - Пловдив, окачестви изборния резултат  на БСП на първия тур като провал за партията. БСП спечели по-малко места в ОбС - Пловдив, от очакваното, каза Виденов. 
   


  ИКОНОМИКА
   
  Намаляването на данъците няма да доведе до по-висок растеж, а до недостиг на средства за неотложните социални разходи, заяви вицепремиерът Божков
  Българите трябва да доживеят, за да видят резултатите от реформата, каза вицепремиерът Божков пред Икономическия форум за Югоизточна Европа. Според него е много важно как теоретичните модели на прехода се прилагат в практиката.
  През първото тримесечие на 1997 г. разходите за храна на домакинствата са били 60%, а към момента вече са спаднали до 40%, каза вицепремиерът. Само ден преди това статистиката отчете, че българите харчат 45% от доходите си за храна, уточнява в. "Сега".
  От 1998 г. се наблюдава постоянна тенденция към увеличение на безработицата. Това е тревожно, защото правителството се е ангажирало да създава нови работни места, каза г-н Божков  Тази година е била последна с висока безработица.  Тя ще започне да намалява още до Нова година, когато ще има реални резултати от извършената приватизация през последните 2 години. Според вицепремиера голямата безработица показва, че си плащаме високата цена на реформата. Инфлацията през 2000 и 2001 г. ще се задържи в рамките на 3% годишно. Ниските стойности на БВП за тази година се дължали на кризата в Косово, а през миналата година причина за това била финансовата криза в Русия.
  Износът на български стоки ще нараства. Вече има 10 частни фирми, които не са известни на медиите, но са намерили ниша на световните пазари, каза Божков. Слабият износ в момента се дължал на факта, че България доскоро е изнасяла основно метали, торове и химикали, които на световните пазари имат ниски цени.
  Стопанският растеж не е само ръст на БВП, но и ръст в социалната област, каза пред форума главният икономист на Световната банка Марсело Селовски. Според него правителството трябва да предприеме конкретни мерки в редица социални области, особено в сферата на здравеопазването. Би трябвало правителството да предвиди допълнителни бюджетни възможности за финансирането на социалните проекти, без да изчаква достигането на  определен БВП, заяви Селовски. Стив Ханке пък препоръча намаляване на данъците.
  Това са интересни мнения, но твърде теоретични, коментира вицепремиерът Божков. Според него намаляването на данъците няма да доведе до по-висок растеж, а ще се усети недостиг на средства за посрещане на неотложните социални разходи. Трябва да видим и как ще стартира и данъчно-процесуалния кодекс, добави вицепремиерът.
  Божков заяви, че икономиката на Бълграия се развива все по-успешно, като вече 60% от БВП дава частният сектор. /"Новинар" и "Сега"/