ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
21 септември 2000 г.
 
  | Българските медалисти на олимпиадата в Сидни |Политическата ситуация в България | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат | Отношения с балканските страни | Отношения с Русия | Отношения с арабските страни| Армия | Парламент | Правителство | Съдебна власт |Партии  | Икономика
   
   
   


   
  БЪЛГАРСКИТЕ МЕДАЛИСТИ НА ОЛИМПИАДАТА В СИДНИ
   

 • Злато и сребро за българските щангисти в категорията  до 69 кг на олимпийските игри в Сидни.
      
  ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Петима от ОДС гласуваха с опозицията за парламентарна анкетна комисия във връзка с финансирането на фондация "Бъдеще за България", а от БСП поискаха оставката на Йордан Соколов като шеф на комисия "Антимафия".

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • ООН съобщи, че 2 млрд. души по света живеят в крайна мизерия.

 • САЩ предупредиха отново Садам Хюсеин да не предприема агресия и приеха закон за нормализиране на търговията с Китай.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Според всички социологически проучвания в Югославия Кощуница продължава да води пред Милошевич убедително.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България се присъедини към “Апел до сърбите” на ЕС.

 • Турският парламентарен шеф Акбулут очаква стокообмена през 2000 г. между двете страни да достигне 1 млрд. долара.

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Пред арабски посланици завод “Арсенал” в Казанлък демонстрира оръжие собствено производство.
   


  ОТНОШЕНИЯ  С ЛИБИЯ
   

 • Външно министерство предупреди адвокат Шейтанов какви изявления ще направи в България.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ  С РУСИЯ
   

 • Руският посланик Титов се срещна последователно с лидера на ДПС  Ахмед Доган и с Димитър Абаджиев от СДС с оглед на предстоящите избори в България.
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Премиерът Костов уволни зам.-министъра на отбраната Пламен Радонов.

 • Парламентарната комисия по национална сигурност създаде 5-членна подкомисия, която да провери прилагането на специални разузнавателни средства.

 • Правната комисия прие проектозакон за отнемане със задна дата на правото на чужденци да обжалват заповедите си за екстрадиране.

 • Премиерът Костов обсъди с магистрати промени в законопроекта за Сметната палата, към която ще се създаде Бюро за съдебни експертизи.

 • Конституционният съд допусна за разглеждане вчера искането на 55 депутати от опозицията срещу свалянето на Сендов от зам-председателския пост в парламента.

 • Ахмед Доган прогнозира, че следващите избори ще бъдат много жестоки и скъпи.

 • Изключват активисти на БЗНС на Пинчев за преговори с БЗНС - Народен съюз в Пловдив.

 • Ромската партия  на цар Киро заяви, че ще подкрепи СДС и Иван Костов на следващите парламентарни избори.

 • Учителите са готови да обявят стачка, ако до 10 октомври кабинетът не одобри споразумението със синдикатите за 19% увеличение на заплатите.

 • Хлябът поскъпна в дванадесет града.

 • Външният дълг е намалял с 34 млн. щатски долара.

 • Курсът на лева няма да се променя, заяви Юха Каконен.

 • Държавен финансов контрол ще контролира харченето на пари от Европейския съюз.  
     
   
     ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Петима от ОДС гласуваха с опозицията за парламентарна анкетна комисия във връзка с финансирането на фондация "Бъдеще за България", а от БСП поискаха оставката на Йордан Соколов като шеф на комисия "Антимафия"
  Петима депутати от ОДС подкрепиха вчера искането на БСП в дневния ред на Народното събрание да влезе точка за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да проучи финансирането на фондация " Бъдеще  за България" на премиершата Елена Костова. Това са Анелия Тошкова, Панайот Ляков и Петко Проданов от СДС, както и земеделците в синята група - Георги Пинчев и Димитър Божанов. Други трима от мнозинството се въздържаха от гласуване - Дянко Марков, Захари Холевич и Илия Масларски.
  В мотивите на искането социалистите са написали, че практически през последните 3 години фондацията се е превърнала в държавна институция, която разполага с огромни средства, получавани с политически мотиви и изразходвани за политически цели.
  "Има доказателства, че тази фондация е получавала средства от "мафиотски организации", по думите на висши държавни служители, като само един от примерите е този с Лучански за 80 000 долара. Затова дейността на фондацията е не само личен и семеен проблем, а засяга държавността, конституционния ред и националната сигурност", пишат депутатите от БСП в мотивите си.
  Със 71 гласа "за", 108 "против" и 4 "въздържали се" парламентът отхвърли предложението на БСП.
  Депутатите от ПГДЛ, ОНС и независимите гласуваха "за" комисията. Народен съюз се обяви против, а от двамата евролеви, участвали в гласуването, Христо Стоянов беше "за", а Иван Тодоров се въздържа.
  По-късно вчера ПГДЛ внесе решение в деловодството на парламента, с което поиска освобождаването на парламентарния шеф Соколов от председателското място в комисията "Антимафия".
  Комисията работи неритмично и се занимава с второстепенни въпроси, мотивират се социалистите. Конкретният повод за това им искане е отказът на Йордан Соколов да включи в дневния ред на комисията миналата седмица въпросът с финансирането на "Бъдеще за България" и дали фондацията е получила пари от фирми, заподозрени с връзки с руската мафия.
  "Недопустимо е председателят на парламента, който е и в ръководните органи на СДС, да председателства такава специализирана комисия, призвана да се бори с корупцията. А корупцията е предимно в изпълнителната власт, излъчена от парламентарното мнозинство", пише в решението на БСП за исканата оставка на Соколов.

  Елена Костова обяви, че няма да съди лидера на БСП Първанов, който миналия петък, 15 септември, каза в парламента, че премиерското семейство е прибирало пари, дарени на фондацията. На следващия ден Иван Костов заяви, че може да съди Първанов за клевета, но първо ще се посъветва с хората, на чието мнение държи, с оглед първо на националните, а после на личните интереси.
  "Да отделиш време и усилия да съдиш някого, означава да признаеш, че клеветата и обидата му са те засегнали. Първанов не може да ме засегне, защото нашите ценностни системи не съвпадат по нито един пункт. "Бъдеще за България" не трябва да доказва своята благотворителна дейност в съда", декларира Костова. Тя отхвърли обвиненията на лидера на БСП в писмо до медиите и заяви, че всички дарени пари са похарчени за децата.
  "Знам, че исктинската оценка на това, което прави фондацията, ще дойде по-късно във времето, а цената трябва да се плати веднага. Аз и моето семейство сме готови да я платим, за да помогнем на нуждаещите се днес", се казва в писмото на Костова.
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В КОСОВО,СЪРБИЯ  И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Според всички социологически проучвания в Югославия Кощуница продължава да води пред Милошевич убедително
  Според белградската Агенция за стратегически проучвания  Кощуница води пред Милошевич в обществените допитвания с 32,5% срещу 26,6% за Милошевич. Центърът за политически изследвания пък отрежда 41% за Кощуница срещу 20% за Милошевич. Вчера Милошевич говори на голям митинг в град Берене в Черна гора. От Сърбия с автобуси бяха докарани привърженици на Милошевич, който говори при невероятни мерки за сигурност. Опозицията начело с Кощуница проведоха голям митинг в Ниш, а Вук Дражкович заяви, че изборите са голяма грешка на Запада. САЩ започнаха да концентрират военни кораби в близост до Югославия и Балканите. /”Демокрация”, “Монитор”/    
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с балканските страни
   
  България се присъедини към “Апел до сърбите” на ЕС
  Вчера говорителят на външно министерство заяви, че България се присъединява към декларацията на ЕС, озаглавена “Апел до сърбите”. В нея се обещава, че санкциите срещу СР Югославия ще бъдат вдигнати, а икономическите и политически реформи в Сърбия ще получат подкрепа, ако резултатите от предстоящите избори доведат до сериозни демократични промени. Говорителят на външно министерство е уведомил по телефона временно управляващия посолството на СР Югославия Данко Протич за желанието на българските медии да акредитират свои представители за изборите. Той е настоял всички, които са изявили подобно желание, да получат визи и разрешение да отразяват изборите.
  Вчера на граничния пункт “Олтоманци” сръбските митничари не са допуснали дарение за ученици в Босилеград. Те са отказали да пуснат раници, тетрадки и други учебни пособия, набрани при дарителска акция на “Дарик радио”.  Помощите трябваше да връчи депутатката от СДС Ева Жечева и репортерката на радиото Теодора Василева. Двете са пътували с кола на парламента. След щателен оглед на товара сръбските митничари не са го допуснали в Сърбия. За освобождаването на товара се застъпил българският консул в Белград Дянко Димитров, но и това не помогнало. /”Земя”, “Сега”/

  Турският парламентарен шеф Акбулут очаква стокообмена между двете страни през 2000 г. да достигне 1 млрд. долара
  Вчера шефът на турския парламент Йълдъръм Акбулут, който е на посещение в България, заяви, че очаква през тази година стокообмена между двете страни да достигне 1 млрд. долара. За първите 6 месеца на годината той е бил 320 млн. долара. Акбулут обеща да стимулира турските бизнесмени да инвестират в България. Турция заема 5-то място в търговската листа на България и 9-то място сред чуждите  инвестиции. “Отношенията между България и Турция се развиват много добре и достигнаха добро ниво”, каза Акбулут и отново изрази задоволството си от отношението към българските турци и техните права.
  Вчера на специална консултация депутати от СДС и ДПС са се разбрали максимално бързо да се направят необходимите промени в Закона за гражданската регистрация, които ще дадат възможност на българските турци да възстановяват по административен път насилствено сменените им имена преди 1989 г. В момента промяната на имената им става по съдебен път, което им  създава много големи проблеми. От ДПС предлагат възстановяването на имената да става чрез подаване на заявление в общинската администрация.  Близките на починалите също ще имат възможност да променят имена на роднините си, за да не се получава така, че по-младите да са с първо турско име, но с българско презиме и фамилия. Тези промени бяха обещани от премиера Иван Костов при неговото посещение в Турция. /”Демокрация”/
   

   
   
   ****
  Отношения с арабските страни
   
  Завод “Арсенал” в Казанлък демонстрира оръжие, собствено производство, пред арабски посланици
  Вчера на полигона на оръжейния завод “Арсенал” в Казанлък беше направена демонстрация на всички видове оръжия, които се произвеждат в завода. На демонстрацията присъстваха посланиците на 7 арабски страни - Алжир, Мароко, Либия, Кувейт, Ирак, Палестина и Судан. Те останаха силно впечатлени от всъдехода “Нинджа”, изцяло разработен в “Арсенал” и без аналог в световното оръжейно производство. Досега “Арсенал” е имал търговски взаимоотношения само с Кувейт. /”Демокрация”/
   
   

  Външно министерство предупреди адвокат Шейтанов какви изявления ще направи в България
  Вчера говорителят на външно министерство каза следното за медиите: “Изявленията на Владимир Шейтанов при завръщането му в България днес ще бъдат тест за неговия професионализъм, добронамереност и загриженост за съдбата на 6-мата обвиняеми българи в Либия.” Той обясни, че е много важно да има унисон в посланията, които официалните власти, адвокатите и медиите изпращат до либийските власти.
  Шейтанов вече е намерил либийски адвокат от Народната адвокатура за съдружник. Така той е изпълнил и последното условие, за да бъде конституиран от либийския съд. На следващото дело на 7 октомври адвокат Бизанти отново ще поиска да бъде направена международна експертиза и като доказателство да бъде допуснат докладът на проф. Люк Перен. Това каза Осман Бизанти пред “Дарик радио”. Той вече разполагал с текста на този доклад.
  Зам.-министърът на външните работи Василий Такев се е срещнал в Ню Йорк със зам.-генералния секретар на ООН по политическите въпроси Киран Прендергаст. Принципно е бил разгледан въпросът за възможността за вдигане ембаргото на ООН срещу Либия. Не става ясно дали този въпрос е бил обсъждан при двустранни българо-либийски разговори. /”Сега”/
   
   

  ****
  Отношения с Русия
   
  Руският посланик Титов се срещна последователно с Ахмед Доган и Димитър Абаджиев от СДС с оглед на предстоящите избори в България.
  Вчера руският посланик Владимир Титов се срещна последователно с лидера на ДПС Ахмед Доган и зам.- председателя на СДС Димитър Абаджиев. След срещата Доган заяви: “Политическият елит на страната трябва да има много ясно отношение за взаимоотношенията Русия - България. За голямо съжаление  управляващите подценяват ролята на Русия за сигурността на целия район. От гледна точка и на Русия, и на Европа, и на САЩ стабилността на Балканите е ахилесовата пета за стабилността на Европа и целия район.” Доган заяви, че посланик Титов е проявил особен интерес към хода на демократичните процеси в България с оглед на предстоящите парламентарни избори. Титов заяви, че са били обсъдени вътрешнополитическата ситуация в България, обстановката на Балканите и българо-руските отношения. Той не отрече, че е обсъден въпроса за предстоящите избори в Югославия, но за тях можело да се говори след като те се проведат. Във връзка с казаното от Доган за медиите, че предстоящите избори в България ще бъдат “жестока битка” Титов каза, че той в “жестоката битка” няма да участва, а както се казва в една китайска поговорка, ще стои като мъдрата маймуна и ще ги наблюдава от върха на планината. “Точно това ми е задачата”, отбеляза Титов.
  Абаджиев е казал на Титов, че още е рано да се дават ясни оценки за изборите в България. “Има все по-голямо желание за установяване на междупартийни контакти между България и Русия, особено със съюза на десните сили и с политици като Немцов, Явлински”, е казал Абаджиев. Титов му обещал да окаже помощ за установяването на такива контакти. /”Монитор”/  

   


  АРМИЯ
   
  Премиерът Костов уволни зам. - министъра на отбраната Пламен Радонов
  Премиерът Костов уволни зам.-министъра на отбраната Пламен Радонов след като проведе продължителен разговор с него.
  В България зам. - министрите се назначават и уволняват от премиера. Уволнението му стана след докладна записка на военния министър Ноев, а той я написа след като Главна прокуратура нареди да започне следствие срещу него. Разследването срещу Радонов ще се води от Софийската следствена служба по чл. 282, който визира престъпления по служба. Засега срещу Радонов не е повдигано обвинение. Когато това стане, на него ще му бъде наложена мярка за неотклонение. В най-скоро време Радонов ще се срещне с лидера на ДПС Ахмед Доган. /”Стандарт”/

   


  ПАРЛАМЕНТ

  Парламентарната комисия по национална сигурност създаде 5-членна подкомисия, която да провери МВР за прилагането на специални разузнавателни средства
  Комисията по национална сигурност в парламента обсъди законовите пропуски и използването им при използването на "бръмбари". Депутатите от комисията сформираха петчленна комисия, която да провери прилагането на СРС.  В подкомисията влизат Марио Тагарински, Пламен Марков, Татяна Дончева, Любомир Божков и Евгени Димитров, които ще оценяват практиката на МВР по използване на СРС. Шефът на Комисията по национална сигурност Христо Бисеров допусна възможността петимата да влязат и в залите за подслушване на МВР, ако се наложи.
  За две седмици от МВР трябва да изготвят специален доклад, който да подпомогне  набелязването на мерки за "правилно подслушване и следене". След това комисията ще излезе с решение.
  Комисията изслуша вчера вътрешния министър Йорданов по темата. Той бе придружаван от шефа на СОТИ Стоянчо Арангелов.
  Пред комисията министърът е говорил за направеното от МВР след "Бръмбаргейт". Той е съобщил, че вече е започнала проверката на кабинетите и жилищата на хората от властта за "бръмбари". Йорданов не е уточнил за медиите кои вече са проверени, но сред тях били тези на премиера и президента.

  Правната комисия прие проектозакон за отнемане със задна дата на правото на чужденци да обжалват заповедите си за екстрадиране
  Правната комисия в НС одобри вчера проектозакон за тълкуване на Закона за чужденците.  Автори на проектозакона са депутатите от СДС Васил Гоцев и Иван Димов. За първи път от 1990 г. парламентът тълкува свой акт, коментира пресата. Според проектозакона съдът не може да гледа жалби на чужденци, екстрадирани от България   с мотив "заплаха за националната сигурност", не може да иска доказателства по такива дела и е длъжен да прекратява производствата по тях.  Всички решения на Върховния административен съд по подобни казуси стават нищожни. Тълкуването влиза в сила със задна дата  - от приемането на закона за чужденците през 1998 г.
  "Новинар" коментира, че приемането на проектозакона за тълкуване на закона за чужденците стана месец след като Върховният административен съд допусна за разглеждане жалбата на Майкъл Чорни срещу заповедта на НСС да напусне страната. Магистратите поискаха доказателства с какво Чорни е застрашил националната сигурност.

  Това тълкуване на Закона за чужденците е "анти Чорни", коментира Татяна Дончева от БСП. Според нея то противоречи на конституцията и на европейските норми. Срам за парламента ще е, ако мине и през пленарна зала, е заявила за пресата Дончева.Според нея нито един чужд инвеститор няма да се чувства сигурен в България, защото службите могат да го екстрадират, без някой да може да ги контролира, е мнението на депутатката от БСП.  

    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Премиерът Костов обсъди с магистрати промени в законопроекта за Сметната палата, към която ще се създаде Бюро за съдебни експертизи
  На днешното заседание на кабинета премиерът Костов ще предложи да бъде изтеглен за доработване внесеният през юли в парламента правителствен законопроект за Сметната палата. Решението е било взето на вчерашната среща на Костов с петима висши съдии. Магистратите са предложили към Сметната палата да се създаде Бюро за съдебно-счетоводни експертизи. Те са препоръчали новата структура да има собствен бюджет.
  По-важните финансово-счетоводни експертизи да бъдат правени от Сметната палата, са предложили съдиите. За останалите да се направи списък на лицензирани експерти, който да се контролира от Сметната палата. Експертите ще бъдат ползвани и от следствието, и от прокуратурата.
  Костов е приел и идеята на магистратите Сметната палата да служи като арбитър по най-тежките банкови дела, където има огромни интереси експертите да бъдат манипулирани.  
     СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Конституционният съд допусна за разглеждане вчера искането на 55 депутати от опозицията срещу свалянето на Сендов от зам-председателския пост в парламента
  КС поиска от Сендов и от парламента до 2 седмици да изпратят становища конституционно ли е решението за махането на акад. Сендов от зампредседателското място в парламента.     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Ахмед Доган прогнозира, че следващите избори ще бъдат жестоки и скъпи
  Вчера след разговора си с руския посланик Титов Ахмед Доган заяви следното за следващите парламентарни избори в България: “Парламентарните избори ще бъдат много жестоки и скъпи, ще се използват позволени и непозволени правила. ДПС ще търси толерантния тон в предизборната кампания.” Според Доган ДПС се надява в предизборния период да има консенсус в името на националните интереси и мястото на България в процеса на евроинтеграцията в целия район.
  Зам. - председателят на СДС Димитър Абаджиев се съгласи с прогнозата на Доган, че изборната борба ще бъде тежка, но изрази надежда тя да се води с политически средства, а не с такива, каквито БСП използва в момента. /”Монитор”/
   

  Изключват активисти на БЗНС на Пинчев за преговори с БЗНС - Народен съюз в Пловдив
  Двама от пловдивската организация на БЗНС - Пинчев вероятно ще бъдат изключени от партията  на насрочената за октомври общинска конференция, е заявил за пресата секретарят на съюза Йордан Чукарски. Причината е, че те преговаряли с БЗНС на Анастасия Мозер в града, без да имат мандат от националното ръководство.
  Преди седмица Христо Кунев и Елка Милева са участвали от името на БЗНС в преговорите с местната структура на БЗНС - НС и са договорили общи действия. Според направените след срещата изявления трябвало да се очаква засилване на контактите между двата враждуващи земеделски съюза и не било изключено явяването им на предстоящите парламентарни избори с обща листа, съобщава "Монитор".
  Срещата е станала по инициатива на двама от зам.-кметовете на Пловдив, които са представители на съюзите на Пинчев и Мозер. Тогава е било договорено още първата крачка на сближение да бъде общото честване на годишнината от смъртта на Никола Петков.
  Подобни изявления не трябва да се приемат сериозно, е заявил Чукански.
   

  Ромската партия  на цар Киро "Свободна България" ще подкрепи СДС и Иван Костов на следващите парламентарни избори. Това са декларирали вчера на пресконференция лично Кирил Рашков и синът му Ангел Рашков, който е председател на "Свободна България".
  Самият цар Киро е приветствал публично отстраняването от Костов на "ренегатите" Бонев и ген. Радев, с които по признанията на сина му Ангел, "фамилията имала проблеми".  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Учителите са готови да обявят стачка, ако до 10 октомври кабинетът не одобри споразумението със синдикатите за 19% увеличение на заплатите
  Министерският съвет трябва да одобри споразумението между  учителските синдикати и правителството за 19% увеличение на заплатите в образованието от 1 октомври, обяви шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева.  "Не си ли получим парите, няма да завърши първият срок", заплаши Такева.  Учителите от няколко училища били готови да стачкуват още в понеделник, 25 септември. Това е съобщил за пресата шефът на Независимия  учителски синдикат Аспарух Томов. Ако постановлението се приеме, учителите няма да имат право на стачка до декември. Това условие е записано в споразумението от 14 септември.
  Споразумението е пред провал, информира днешната преса. В интервю пред Дарик радио финансовият министър Радев е обявил, че няма да подпише споразумението с учителите, защото било изготвено "аматьорски" и не били ясни задълженията на отделните страни.
  Споразумението вече е подписано от просветния министър Димитър Димитров и от социалния Иван Нейков.
  Вече са изплатени всички забавени заплати за юли, е съобщила Янка Такева. До утре, 22 септември, учителите трябва да получат и парите за август.  


  ИКОНОМИКА
   
  Хлябът поскъпна в дванадесет града
  Покачване на цената на хляба вече се наблюдава в 12 града. Според данни на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите най-скъп е той  във Враца 88 ст.\кг Стар Загора.В Благоевград той е 85 ст., в Бургас-87, във Видин и Монтана 80, В Плевен 85, в Стара Загора-87 ст. Реалната цена на хляба в момента е 92-96 ст./кг, твърдят от федерацията. Увеличението цените на горивата, курсът на долара, социалните осигуровки и покачването цената на брашното са основната причина за поскъпването. Хлябът ще продължи да поскъпва, но увеличението няма да е с повече от 15%, заяви изпълнителния директор на федерацията Лило Джамбазов. До 7-ми ноември цената на брашното ще скочи поне с 10% категоричен е Джамбазов. Въпреки добрия зърнено-фуражен баланс т.г. може да се наложи внос. Драстичното покачване на долара стимулира продажбите и износа на зърно, а това може да доведе до недостиг, който трябва да се компенсира с внос. При очертаващата се лоша реколта на царевица ще се наложи 900 хил. тона зърно да се използват за фураж. Досега от страната са изнесени 200 хил.т, а други 100 хил. са договорени, каза Джамбазов. Тази година са прибрани 3,1 млн. т хлебно зърно, а за изхранването ни са необходими 1,5 млн.т. /"Пари","Труд"/

  Външният дълг е намалял 34 млн. щатски долара
  С 34 млн. USD долара е намалял брутния външен дълг на правителството според данни на финансовото министерство. Към края на миналия месец задълженията на кабинета към чуждите кредитори са били 8.836 млрд. USD. Погашенията по главници в размер на 33.4 млн. USD са причина за намалението на дълга. През миналия месец са направени плащания към чужди кредитори за 62.9 млн. USD. Близо две трети от външния дълг е деноминиран в щатски долари. Задълженията на кабинета се изчисляват на 8.131 млрд. USD към края на август, а гарантирания от правителството дълг е в размер на 657.0 млн. USD. За първите осем месеца на годината правителството е погасило общо 680.1 млн. USD. /"Пари"/

  Курсът на лева няма да се променя заяви Юха Каконен
  На среща вчера с премиера Иван Костов и министър Муравей Радев Юха Каконен заяви, че няма причина да се променя курсът на лева към еврото. Той отказа да коментира дали ще бъде коригирана прогнозната инфлация от 6,2% за годината, която беше превишена през август. България може самостоятелно да поддържа стабилността на националната си  валута и да обслужва външните си задължения - до този извод стигнаха шефът на мисията и Иван Костов. Каконен препоръча да пришпорим продажбата на БТК, за да не се засегне доверието на чуждите инвеститори. /"Труд", "Новинар"/

  Държавен финансов контрол ще контролира харченето на пари от Европейския съюз
  ДФК ще стане Агенция за държавен вътрешен финансов контрол, която освен бюджетни средства ще контролира и харченето на пари по програмите на Европейския съюз. Това предвижда законопроект, приет  на първо  четене от парламента. За агенцията ще отиват 30% от сумите, разкрити при финансови ревизии. Досега тези постъпления бяха 5%. Агенцията ще се отчита пред правителството и Европейската комисия. /"Новинар"/    


  БЪЛГАРСКИТЕ МЕДАЛИСТИ НА ОЛИМПИАДАТА В СИДНИ
   

  Злато и сребро за българските щангисти в категорията  до 69 кг на олимпийските игри в Сидни
  Щангистите  Гълъбин Боевски и Георги Марков в категория до 69 кг вдигане на тежести постигнаха невероятен триумф.  Боевски спечели трета олимпийска награда за България с нов световен рекорд в изтласкването със 196,5 кг и изравнен световен рекорд в двубоя с 357,5 кг.
  На второ място със сребърен медал се класира Георги Марков, който в движението изхвърляне постави нов световен рекорд със 165 кг.
  Поздравителни телеграми до двамата са изпратили президентът Стоянов, премиерът Костов и парламентарният шеф Соколов.
   
   
   
   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"