ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
21 юли 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения със страните от ЦЕФТА | Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Армия | Медии | Парламент | Правителство
  | Съдебна власт | Българска православна църква | Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Социологически изследнания | Енергетика | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Членът на ръководството на СДС и шеф на бюджетната парламентарна комисия Йордан Цонев бе обсаден от протестиращи цигани по време на среща  с местната власт във Видин.

 • БСП кани синдикат "Промяна" в клуба на 100-те по време на среща между лидерите им.

 • Лекари, медицински сестри и служители от "Бърза помощ" протестираха вчера пред здравното министерство заради ниските си заплати.
   

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Започва срещата в Окинава на Г-8.

 • Парламента в Македония одобри съставянето на ново правителство с 14 вместо 21 министерства.

 • Декларация за взаимна подкрепа подписаха Русия и Северна Корея.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • По-малко от 1000 сърби ще гласуват на изборите в Косово.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • Външно министерство и 23-ма депутати се обявиха против демонтирането на паметните плочи в Израел.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Бодо Хомбах обеща бърз старт на строежа на Дунав мост - 2.

 • Външният министър Михайлова остро порица българския посланик в Германия Апостолов за изказаните квалификации за германския канцлер.

   
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Пускат Нова телевизия по кабелите.

 • Без никакви дебати парламентът ремонтира значителна част от Кодекса за задължителното осигуряване.

 • Кметовете на пострадалите от пожарите райони описват щетите, за да бъдат обезщетени от правителството.

 • Създава се специален съвет към социалното министерство, който ще следи за равнопоставеността на мъжете и жените в обществото.

 • Кабинетът отпусна 322,7 млн. лв за ремонт на магистрали и железопътни линии.

 • По случай 10 г. от основаването на движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча" основателят му отец Саръев е доволен, че движението е успяло да пресече масовото турцизиране в Родопите.

 • Срам ме е да гледам как бившите ни колеги са в редичка пред БСП, заяви зам.-шефката  на Евролевицата Шопова по адрес на движение "Социалдемократи".

 • Националната банка на Гърция купи 89,9% от капитала на Обединена българска банка за 207 млн. долара.
   

   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Членът на ръководството на СДС и шеф на бюджетната парламентарна комисия Йордан Цонев бе обсаден от протестиращи цигани по време на среща  с местната власт във Видин
  В капан от 500 протестиращи цигани е бил приклещен Йордан Цонев във Видин, съобщава на първа страница в. "24 часа". Циганите причакали Цонев пред залата, където той бил пристигнал за среща с местната власт. 200 от ромите успели да пробият кордона на охраната и да нахлуят в залата.
  Щурмът на циганите прекъснал току-що започналата среща и трибуната с гостите е била окупирана. Там под обсада са се оказали освен Цонев и депутатите Мария Стоянова и д-р Емил Лилов, областният управител на Видин Владимир Димитров и кметът Иван Ценов.
  Минути по-късно в общината се е изсипала почти цялата видинска полиция, която блокирала впходовете и в сградата не са били допуснати по-голямата част от протестиращите. До ексцесии не се е стигнало, информира "24 часа".
  Циганите са настоявали да си получат социалните помощи за последните 3 месеца. Кметският наместник в циганския квартал на Видин Йордан Цонев се обърнал към депутата и призовал управляващите "да се приземят, да видят нещата долу и да престанат наши хора да източват хазната".
  Проблемът с протестиращите роми е бил решен от видинския кмет, който обещал до понеделник да бъдат изплатени социалните помощи за април и половината помощ за май.
  След тръгването на циганите, между които майки с бебета на ръце, в залата останала рехава аудитория най-вече от държавни чиновници, за да слушат Йордан Цонев и Стоянова, коментира в. "24 часа". 
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  По-малко от 1000 сърби ще гласуват на изборите в Косово
  Досега за предвидените през октомври избори в Косово са се регистрирали за участие около 1 млн. души. Това са 80% от населението на областта. Албанците масово участват в този процес, а сърбите го бойкотират. От 100 000 сърби досега са се регистрирали по-малко от 1000. Сърбите поставиха като условие за участието си в регистрацията завръщането на сръбските бежанци в Косово. Силите на КФОР  заловиха при акция много оръжие и наркотици в албанското село Горне Добрево в централно Косово. От три дни сърбите в Косовска Митровица са в непрекъснат протест срещу задържането на сърбин от доброволните отряди за опазване на реда. /"Монитор", "Стандарт"/  

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с Израел
   
  Външно министерство и 23-ма депутати се обявиха против демонтирането на паметните плочи в Израел
  Вчера зам.-министърът на външните работи Марин Райков се е срещнал с посланика на Израел Давид Коен. Той е казал на посланика, че България е огорчена от решението на Израелския национален фонд да бъдат демонтирани паметните плочи на цар Борис Трети, Димитър Пешев и митрополит Стефан в Гората на България в Йерусалим. Очакваме официаланите израелски власти да се намесят за преразглеждането му. Това съобщи на пресконференция говорителят на външно министерство. Той добави, че "би било жалко, ако решението за демонтиране на паметните плочи бъде изпълнено, защото това би внесло горчивина в двустранните отношения, които са много добри."
  23-ма депутати от СДС, Евролевицата и ОНС внесоха в деловодството на парламента проект за обръщение на Народното събрание към Кнесета на Израел. В него се настоява също за преразглеждане на решението за демонтиране на паметните плочи. "Обръщаме се към вас с молба, в качеството си на най-авторитетната институция в израелската държава, да съдействате да бъде преразгледано  и по възможност отменено това решение. Преветстваме решението за изграждане на паметник на загиналите повече от 11, 000 евреи от Македония и Беломорска Тракия, но не можем да приемем за оправдано отстраняването на вече поставени паметни плочи, които станаха част от общото културно наследство на нашите два народа", се казва в обръщението на 23 -мата депутати.
  Вчера зам. - председателят на Съюза на българските евреи в Израел Зико Калеф, който е на посещение в България, заяви: "Не разбирам рязката реакция на българското общество по повод решението за сваляне на паметните плочи на цар Борис Трети, Димитър Пешев и българската църква." Според него това решение не е против българския народ и държава. Той допълни, че още през зимата на 1999 г. депутатите от българския парламент от групата за приятелство с Израел са били предупредени за свалянето на плочите. Вчера българските историци единодушно констатираха, че цар Борис Трети е нямал никаква възможност да спаси евреите в Македония и Беломорска Тракия, защото те не са били български поданици.
  В. "Новинар" публикува интервю с Йехиел Лекет, шеф на Израелския национален фонд. Той казва: "Ние сме много доволни от резултатите от работата на комисията и напълно ще изпълним нейните препоръки. Това означава, че ще махнем от Гората на България всички паметни плочи, които съществуват днес, и ще подберем централно място за един - единствен монумент. С него ще почетем паметта на избитите македонски и тракийски евреи и ще отдадем почит на българите, които помогнаха да се спасят българските евреи. На монумента няма да има нито едно име." Допълва, че плочите ще бъдат махнати до няколко седмици, тяхното състояние е много лошо и се съмнява, че е практически възможно да бъдат монтирани в София, както иска кметът Софиянски. /"Монитор", "Сега", "Новинар"/

   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  Бодо Хомбах обеща бърз старт на строежа на Дунав мост - 2
  Намиращият се на 4-дневно официално посещение в България Бодо Хомбах, координатор на Пакта за стабилност, се срещна с премиера Костов, с външния министър Михайлова и посети Видин, за да се запознае на място с местоположението на моста, който ще се строи през Дунав. Премиерът Костов е поставил следните искания пред Хомбах: да се ускорят процедурите по строителството на Дунав мост - 2; да се въздейства на Гърция за по-бързото отваряне на два нови гранични пункта при Маказа и Рудозем -  Ксанти; да подпомогне по-бързото отпускане на средства по програмата ФАР за инфраструктурни обекти в България; да помогне за превръщането на есенния икономически форум в София в Икономически форум за Югоизточна Европа. При разговора с Михайлова основният въпрос е била обстановката в Косово. Двамата са били единодушни, че санкциите срещу СР Югославия не дават очаквания резултат.
  Пред журналистите Хомбах каза, че няма никакво закъснение във времето във връзка със строителството на моста над Дунав. Налице са всички условия за определяне мениджъра на проекта, който ще проведе търговете и да стартира строителството. Според него между 3 и 5 фирми от Западна Европа ще участват в строежа на новия мост. Останалите участници ще бъдат български фирми, както и строителните работници. Оптимистичната прогноза за завършването на моста, който ще струва 190 млн. евро, е за 2003 г., ако строителството му започне през средата на 2001 г. Хомбах съобщи, че парите за модернизирането на пристанище Лом са осигурени и до края на годината то ще започне. Г-н Хомбах подкрепи идеята за ускорено стротелство на двата гранични пункта с Гърция и на пътищата към тях. Новината, който съобщи Хомбах, беше свързана със САЩ. В София му съобщили по телефона от Белия дом, че САЩ ще окажат допълнителна финансова помощ за възстановяването на Балканите, в това число и осигуряването на помощ по Пакта за стабилност в рамките на Г-8.
  В интервю за в. "Труд" Хомбах казва за новия мост: "Аз съм може би по-нетърпелив и от вас. Надявам се, че през идната година ще можем да започнем работа. "Той предупреди да не се гледа на него като на "дядо Коледа". При посещението си във Видин Хомбах обеща допълнителна помощ за града. Преди неговото пристигане около 500 цигани бяха обсадили кметството с искане за работа и помощи. Хомбах обеща във връзка със строителството на моста и пътищата към него откриването на много нови работни места. /"Демокрация", "Труд", "Монитор", Сега"/

  Външният министър Михайлова остро порица българския посланик в Германия Апостолов за изказаните квалификации за германския канцлер
  Във връзка с казаното от посланика ни в Германия Николай Апостолов на срещата на Костов с посланиците от 26 европейски страни, външният министър Надежда Михайлова е провела специален разговор с него по този въпрос. Там той заяви, че канцлера Шрьодер въобще не се занимава с външна политика. (Виж бюлетина от 20 юли..)  След разговора с Апостолов министър Михайлова е заявила за в. "Монитор", че "изявлението на Апостолов за външната политика на Германия е недопустимо за дипломат. Извиках го за разговор, за да ми каже по какъв начин ще излезе от тази ситуация, в която се е поставил чрез думите си." Говорителят на външно министерствмо каза за случая, че "Всеки носи пълна отговорност за думите, които произнася, особено публично."
  ГЕОРГИ ДИМИТРОВ - ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКОТО ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО, заявява по случая: "На фона на много други гафове и изцепки на български посланици и официални лица, това е най - безобидното, което е казал Апостолов. Това е просто отражение на общото състояние на българската дипломация."
  Първият секретар в посолството на Федерална република Германия Йорг Шенг категорично отказва да коментира казаното от Апостолов. Стана известно, че германското посолство ще иска обяснения от външно министерство.
  Говорителят на външно министерство заяви, че решаването на въпроса как ще се постъпи с посланик Апостолов ще стане ясно след консултации с правителството и президенството. /"Монитор", "Сега"/
   
   


   МЕДИИ
   
  Пускат Нова телевизия по кабелите
  Нова телевизия отнново ще върви по кабелните телевизии, след като представителите им и шефовете на софийската медия са се споразумели, информира пресата.
  "Центрум груп", "Евроком", "София кабел" и "Сити кабел" бяха изключили за повече от седмица НТВ заради спор за цената й. От ефирната медия са искали по 10 цента на абонат - толкова, колкото се плаща за "Евроспорт". "И ние, и те отстъпихме и подписахме договор", е обяснил един от шефовете на "Центрум груп" Валентин Рангелов. Предстои такъв документ да бъде подписан и с БТВ.
   
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Без никакви дебати парламентът ремонтира значителна част от Кодекса за задължителното осигуряване
  Отпадна ангажиментът за осигуряване на работещите пенсионери - едноличните търговци, занаятчии и др. Пенсионерите по трудов договор обаче ще плащат вноски, както досега.
  Офицерите и сержантите от МВР, които стават цивилни, ще се пенсионират при по-благоприятни условия.
  Отпадна задължението учащите се да се осигуряват за трудова злополука по време на професионална специализация или учебна практика. За това осигуровки ще правят само работниците и служителите, наети на работа при един или повече работодатели за не повече от 5 работни дни през календарния месец, ако месечното им възнаграждение не е по-голямо от една минимална заплата.
  Отпадна задължителното осигуряване на докторантите и на работещите без трудов договор, ако получават под минималната заплата.
  Земеделските производители ще внасят осигуровките си веднъж годишно, а в зависимост от доходите си ще могат да се осигуряват върху половин работна заплата.
  Допълнение в кодекса дава възможност на изпратените на работа в чужбина чрез български посредник да се осигуряват за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт.
  Новост е и решението за осигурителен стаж да се зачита времето на незаконното отстраняване от работа, както и периодът, през който лицето е получавало обезщетение за безработица.
  За осигурителен стаж ще се брои и времето, през което  е получавано обезщетение заради оставане без работа по КТ, както и по законите за държавния служител, за висшето образование, за отбраната и за МВР.
  Стаж за пенсия ще се смятат и грижите на родители /осиновители/ или съпрузи, за инвалиди със загубена трудоспособност над 90%, които постоянно се нуждаят от помощ, не са били осигурени и не са получавали пенсия. При пенсионирането им за посочения период ще се плащат осигуровки от бюджета.
  Наследствената пенсия няма да пада под 90% от социалната, решиха депутатите.
  Пенсия за инвалидност ще се получава вече след най-много 5 г. стаж до датата на инвалидизирането, а за слепи по рождение и ослепели поради постъпване на работа - до датата на заявлението. По предложение на председателката на социалната комисия в НС Светлана Дянкова за допълнителна пенсия вече задължително ще се осигуряват родените след 31 декември 1959 г., а не както беше досега - след 1 януари 1960 г.
  Днес гласуването продължава. 
   
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Кметовете на пострадалите от пожарите райони описват щетите, за да бъдат обезщетени от правителството
  Кметовете в пострадалите от пожарите райони трябва да опишат щетите и исканията на хората, за да могат те да бъдат обезщетени справедливо. Това поръча премиерът Костов на областните управители на Хасково, Ямбол, Бургас и Стара Загора на среща вчера.
  Четиримата трябва да представят на Костов списъци с исканията на пострадалите. След като правителството ги разгледа, на хората ще бъдат купени изгорелите им вещи.
  Досега в сметката на Министерския съвет за пожарите са събрани 40 000 лв, пише "24 часа".
   

  Създава се специален съвет към социалното министерство, който ще следи за равнопоставеността на мъжете и жените в обществото
  Правителството гласува създаването на съвета и поръча на социалния министър Нейков да изработи законопроект за равенството на двата пола. Такъв нормативен акт ни бил препоръчан от Европа.
  Министър Нейков е признал пред медиите, че ще има много трудности по приемането на този закон, защото мненията за дискриминацията на жените били  противоречиви.
   
  Кабинетът отпусна 322,7 млн. лв за ремонт на магистрали и железопътни линии
  177,5 лв. ще отидат за магистралите "Хемус", "Тракия" и "Марица".
  Министрите гласуваха 42 млн. лв. за междуградските пътища. За свлачищатd са отделени  6,1 млн. лв.
  Железопътната линия Карнобат - Синдел ще бъде електрифицирана. За това ще бъдат похарчени 7,6 млн. лв.
   
   


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
  По случай 10 г. от основаването на движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча" основателят му отец Саръев е доволен, че движението е успяло да пресече масовото турцизиране в Родопите
  В интервю за в. "Труд" отец Боян Саръев, основател на движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча", заявява, че е удовлетворен, защото неговото движение е успяло да пресече масовото турцизиране, което е било започнало в Родопите, да спре връщането към турско-арабската именна система, успяло е да пресече жадните и безскрупулни амбиции на ислямски фондации и мисионери за потурчване на Родопите. "Чрез проповед и просветителска дейност създадохме ново религиозно самосъзнание, което мотивира ново поведение - положително отношение към БПЦ", обобшава отец Саръев.
  Отецът е на мнение, че църквата задъжително трябва да участва в обществения живот. "При нас все още думата политика е мръсна дума, а и самият политически живот още е биз принципи и морал. Затова засега се пазим от директно участие. БПЦ трябва да играе ролята на морален коректор. Докато политиката не стане професионално занимание, ние нямаме място там. Аз засега също се пазя, но не е изключено след време и да започна да се занимавам с политика, и то с голяма политика. Не е изключено дори за постигане на крайните резултати на мисията ми да стана жертва дори на един президентски пост. Но това ще се случи, само когато разбера, че други начини за осъществяване на целите на "Св. Йоан Предтеча" няма" - заявява отец Боян Саръев, прочул се в страната и в чужбина през годините на промяната като най-големият мисионер предимно в Родопите. Той изразява надеждата си, че българските политици ще узреят дотогава (докато той реши да се занимава с политика) и ще дойде време, когато църква и управляващи взаимно ще се допълват.       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  БСП кани синдикат "Промяна" в клуба на 100-те по време на среща между ръководствата на лидерите им
  Експерти на Обединение "Промяна" да влязат в "Клуб 100" - тази покана е отправил лидерът на БСП Георги Първанов вчера. Близо 2 часа е продължила срещата между двете враждуващи от 1997 г. страни.
  Това е информационно-опознавателна среща, няма да дадем отговор на предложението сега, е казал шефът на "Промяна"  Димитър Диманов. Той обаче е допуснал бъдещо експертно сътрудничество.
  От "Промяна" не мълчали какво мислят за БСП, пише "24 часа".  Според Диманов партията още нямала ясна идеологична идентификация и конкретни послания към обществото. Лидерът на "Промяна" не бил убеден в искреността на БСП по въпроса за НАТО.
  Единодушно сме против социалната политика на правителството, са заявили Диманов и Първанов. От БСП изразили готовност да вкарват в парламента законопроекти на синдиката.
   

  Срам ме е да гледам как бившите ни колеги са в редичка пред БСП, заяви зам.-шефката  на Евролевицата Шопова по адрес на движение "Социалдемократи"
  Движението плътно е прилепнало до социалистите по формулата "БСП плюс", е убедена Петя Шопова. Според нея това нямало смисъл, защото "плюсовете" носели на БСП едва 1% на изборите. Шопова обвини бившите си съпартийци, че ерозират структурите на Евролевицата, цитира думите й в. "24 часа".
  Евролевицата ще поиска от членовете си пререгистрация на партийния билет, съобщи изпълнителният секретар на партията Юлиан Георгиев. Раздвоените трябва да изберат между нас и движението, били категорични евролевите.
   
   

  Експрезидентът и почетен председател на Либералния съюз д-р Желев се срещна с главния редактор на "Труд" Тошо Тошев
  Ролята на президентската институция и правомощията на държавния глава обсъдиха вчера експрезидентът Желю Желев и главният редактор на "Труд" Тошо Тошев.
  Д-р Желев разви виждането си за конституционно предоставяне на законодателна инициатива на президента. Според него вето на държавния глава трябва да се прегласува с 2/3 парламентарно мнозинство.
  Желев и Тошев изразиха загриженост от задълбочаващата се конфронтация в българското общество. /"Труд"/  


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Лекари, медицински сестри и служители на "Бърза помощ" протестираха пред здравното министерство заради ниските си заплати
  Лекар в службата взима около 155 лв., заплатата на сестрите стига до 110 лв., а на шофьорите - до 118 лв., информира пресата.
  Всяка четвърта нощ не спя, е коментиррал д-р Дориуш Алипур пред "Труд". За нощните си дежурства той и колегите му получават допълнително 12 лв. на месец, както и купони за храна за 1,40 лв. на ден.
  Екипите за спешна помощ са изчислили, че се трудят денонощно за по 75 ст. на час.
  "Стига толкова!" - скандираха вчера медиците, на чиито знания и опит разчитат всички в най-тежките моменти от живота си, инфоррмира в. "Труд". Протестиращите поискаха оставката на здравния министър Илко Семерджиев, който не си бил мръднал пръста да ги изведе от мизерията. "Отворете прозорците!" -  викали медиците от спешна помощ , но чиновниците от здравното ведомство плътно били спуснали щорите, коментира същият вестник.
  По някое време  пред протестиращите е излязъл г-н Ангелов, който отговаря за вътрешния ред в здравното министерство, отвеждайки със себе си 4-ма от протестиращите. Те са се срещнали със зам.-здравния министър Кундурджиев, който е поискал писмените им предложения. Протестиращите медици щели да му ги предоставят през следващата седмица.
  Предвижда се увеличение на заплатите в "Бърза помощ", но не 4 пъти, както настояват лекарите и персонала на спешната служба.
  Според националния консултант по спешна помощ доц. Милан Миланов възнагражденията в "Бърза помощ" могат да се увеличат с 20% със задна дата 1 юли, пише "Труд".   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Националната банка на Гърция /НБГ/ купи 89,9% от капитала на Обединена българска банка /ОББ/ за 207 млн. долара Сделката бе сключена вчера, 20 юли. Оценката за целия капитал на ОББ е била за 230 млн. долара.
  Това е най-голямото вложение в чужбина на НБГ, обяви шефът на трезора Теодорос Каратцас.
  Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ запазва участие в ОББ от 10%. След 2 години гръцката банка ще има право да изкупи книжата на ЕБВР по сегашни цени, е съобщил г-н Каратцас.
  Акционери в ОББ досега бяха Булбанк и ЕБВР - с по 35%. "Си Ай Би Си Опенхаймер и ко" има 12,8%, а 17,19% са на "Джордел ентърпрайсиз лимитид". На общото събрание на ОББ на 23 август ще бъде сменен съветът на директорите. Досегашният и.д. на трезора Стилиян Вътов запазва поста си. Няма да се променя и иметона ОББ, е уверил г-н Каратцас.

  Вицепремиерът Жотев обяви, че не може да се каже кога ще бъде финализирана сделката за Булбанк. Според него не е ясно дали това ще стане преди или след общото събрание на акционерите на трезора на 3 октомври. Необходимо е време, за да се получат всички разрешения, каза Жотев. На 14 юли т. г. ръководството на Банковата консолидационна компания /БКК/ прие промени в устава на Булбанк. Едностепенната система на управление преминава в двустепенна. Трима души трябва да влязат в надзорния, а седем - в управителния съвет на трезора. Жотев отказа да съобщи имената им, коментира "Труд". Решението трябва да бъде гласувано от общото събрание на акционерите на Булбанк на 3 октомври.
  За купувач на 98% от Булбанк бе избран консорциумът "Уни кредито" - "Алианц". Той ще плати 360 млн. евро. В началото на юли бе подписан договорът между българската страна и купувачите. Авансово бяха платени 15 млн. евро.