ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
21 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения с  НАТО | Медии | Правителство
  | Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Премиерът и лидер на СДС Иван Костов е наредил да започне голяма чистка в областните управи на сини "братовчеди" и партийни активисти.

 • Столичната следствена служба пое аферата "Божков" за компенсаторните бонове.

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Жак Ширак предложи провеждането на среща ЕС - Балкани.

 • Кофи Анан се срещна с лидера на "Хизбула".

 • Ехуд Барак загуби мнозинството си в Кнесета.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Сърбите плащат "данък солидарност".

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Председателят на Международната агенция по атомна енергия Мохамед Елбарадей разгледа АЕЦ"Козлодуй" и обеща помощ за удължаване живота на 3-и 4-и блок на АЕЦ.

 • При среща с президента Стоянов председателят на фракцията на Европейската народна партия в Европарламента проф. Пьотеринг каза, че очаква България да бъде извадена от визовия списък.

 • Белгия гони български роми.

 • Според ЕК сред страните - кандидатки за ЕС българите получават най - малки заплати и живеят най-зле.

 • Рютгер Виселс от ЕС, Юха Каконен от МВФ и Андрю Воркинг от Световната банка ще обсъждат бедността и икономиката в България.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа ген. Ралстън пристигна в София  и ще дава съвети във военната област.

 • Главните политически партии в България се обединиха около идеята за членството на България в НАТО.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 •  "7 дни"  и други частни телевизии могат да останат без лиценз, ако до края на седмицата не представят в медийния съвет изрядни документи.

 • Премиерът Костов назначи работна група за проверка на  реформата в Националната електрическа компания заради сигнали за нарушение при разделянето на компанията

 • Премиерът ще обядва днес с шефове на Българската търговско-промишлена палата и бизнесмени по тяхна покана.

 • Общините получиха 5,04 млн. субсидия, съобщи финансовото министерство.

 • Стартира лицензирането на частните пенсионни фондове.

 • Световната банка обсъжда с правителството отпускане на заем за около 25 млн. долара  по съвместен проект за земеделието и развитието на пазара в страната

 •  На 22 юни Българската социалистическа младеж ще проведе семинар за социалдемокрацията и младежта, организиран съвместно с фондация Фридрих Еберт.

 • Нови 192 476 ще бъдат съкратени до края на годината, до декември безработните ще са вече  1 022 476, а според синдикат "Подкрепа" 41% от работещите получават по-малко от 100 лв, други 13% вземат минималната заплата.

 • РМД "Златни" получи гаранция от немския туроператор "Некерман", която допълнително обезпечава заем от 2,5 млн. долара.

 • "Фолксваген" търси терен за завод в България.

 • От 32 до 35% е делът на сивата икономика в България , според анализ на Центъра за изследване на демокрацията
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Премиерът и лидер на СДС Иван Костов е наредил да започне голяма чистка в областните управи на сини "братовчеди" и партийни активисти
  Заповедтта е била издадена на срещата на прремиера с управителите от Северна България. Това е съобщил за пресата областният управител на Добрич проф. Димитър Камбуров.
  Според осведомени, пише "24 часа", бил даден ултимативен срок партийни активисти и техните роднини, които са заели чиновнически постове, да ги напуснат незабавно.
  "Костов очаква следващата атака срещу  управляващата СДС да започне по места заради скандалите с приватизацията и взети незаконно пари от местните избори", е съобщил  за вестника източник  от централата на СДС.
  "Премиерът започва яростен отстрел", съобщава на първа страница "24 часа". "Ще махат по един голям и по един малък началник", е доверил източникът на вестника.
  В Добрич например областният Камбуров обещал светкавично да изпълни заповедтта и маха 3-4 от администрацията си.
  БСП вече почна атаката. В Хасково социалистите поискаха оставка на областния управител д-р Христо Василев, лидер и на местния СД, заради далавера в приватизацията.
   
  Столичната следствена служба пое аферата "Божков" за компенсаторните бонове
  Делото е образувано на 13 юни от Върховната касационна прокуратура и вече е разпоредено на следствието.
  До момента по предварителното производство срещу бившия вицепремиер и главен преговарящ за България с ЕС  все още няма подвигнати обвинения, няма обвиняеми, заяви зам.-шефът на столичното следствие Илиана Кирилова. То е образувано по чл. 282 от Наказателния кодекс за престъпление по служба от длъжностни лица.
  Вторият член, по който се води разследването, е 260 от НК за лицензираните оценители, които са завишили оценките на записите.
  Предстои  назначаване на експертизи по закона "Лучников" и наредба № 9 на финансовото министерство. Проверката ще е отделна от тази, направена от вицепремиера Жотев, заради която Божков си подаде оставката като главен преговарящ с ЕС, са съобщили следователите.
  Едва тогава ще се предявят обвинения срещу виновните длъжностни лица и лицензираните оценители на записи.
  Шест фамилии в Пловдив са получили компенсаторни записи, чиито оценки са били надути между 20 и 250 пъти, е съобщил за пресата областният управител на Пловдив Антон Андонов по радио "Свободна Европа". Сред тях били Бакърджиеви и Джангозови. Член на първата фамилия е бившият юрист на областната управа Йосиф Бакърджиев, а от втората е бившият зам.-областен управител Тодор Джангозов. Едни и същи хора са използвали и са получавали компенсаторни записи.
  През миналата седмица зам.-областният управител Джангозов бе уволнен от премиера Костов.
  Друга облагодетелствана фамилия е на апелативния съдия Здравко Киров от Пловдив. Той е получил записи за 32 млн. лв., а реалната оценка на имотите, наследени от него, трябвало да е 128 хил. лв. Наследниците на тютюневия търговец Палапеев получили компенсаторни записи за 17 млн. лв.  вместо за 814 хил. лв.
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Сърбите плащат "данък солидарност"
  Всички в Сърбия плащат за възстановяването на съсипаната от бомбардировките инфраструктура чрез "данък солидарност". Той се отделя от техните месечни заплати. В зависимост от размера на заплатите се заделят до 6 надници за възстановителни работи. До април правителството е събрало по този начин 70 млн. долара. В същото време се констатира значително спадане на доходите на сърбите и на жизнения им стандарт. На срещата във Фейра в Португалия ЕК предложи смекчаване на санкциите чрез "бял списък" на югофирми, желаещи да развиват бизнес с ЕС. В Косово беше ранен руски войник от силите на КФОР при сблъсъци с косовски албанци. Център на нова вълна от насилие е град Косовска Каменица при откриване на паметник. В Прищина пристигна главният прокурор на Международния трибунал в Хага Карла дел Понте, която ще посети и Черна гора. /"Стандарт", "Сега"/  

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с ЕС
   
  Председателят на Меиждународната агенция по атомна енергия /МААЕ/ Мохамед Елбарадей разгледа   АЕЦ "Козлодуй" и обеща помощ за удължаване живота на 3-и и 4-и блок на АЕЦ
  Вчера шефът на МААЕ Мохамед Елбарадей, който се намира на двудневно посещение в България, посети АЕЦ "Козлодуй". По споразумението с ЕС до 2004 год. България трябва да закрие 1 - и и 2 - и реактор и да определи срока за спиране на 3 -и и 4 -и реактор от АЕЦ. ЕК настоява 3 -и и 4 -и блок да бъдат спряни до 2006 год. България се стреми да увеличи сигурността на тези блокове, за да може да функционират до края на проектната им годност в 2011 - 2013 г. Елбарадей се съгласи през 2002 г МААЕ да извърши проверка на сигурността и безопасността на 3 и 4 блок. Целта е резултатите да послужат като аргумент пред ЕК за удължаването на техния живот до 2011 г. МААЕ ще разгледа и молбата на АЕЦ за предоставяне на тренажор за 3 и 4 блок. Елбарадей изрази задоволство от факта, че в АЕЦ се спазват препоръките на МААЕ за повишаване на безопасността. Шефът на АЕЦ Йордан Йорданов заяви, че съгласно споразумението с ЕС през 2002 г. България трябва да се споразумее за окончателното спиране на 3 и 4 блок. До тогава АЕЦ "Козлодуй" с помощта на "Сименс" и руски фирми ще монтира допълнителни системи за сигурност и двата блока ще отговарят на международните стандарти за сигурност, така че те ще могат да работят до 2011 г. /"Демокрация", "Новинар"/

  При среща с президента Стоянов председателят на фракцията на Европейската народна партия в Европарламента проф. Пьотеринг каза, че очаква България да бъде извадена от визовия списък
  На посещение в България е проф. Ханс - Герт Пьотеринг, председател на фракцията на Европейската народна партия /ЕНП/ в Европарламента. Той се срещна с президента Петър Стоянов, премиера Костов и външния министър Михайлова, която е зам.-председател на ЕНП. След срещата със Стоянов проф. Пьотеринг каза, че очаква на предстоящото си заседание  Европарламентът да вземе положително решение за изваждане на България от негативните визови списъци. Днес пред конференцията "Европа: единство в многообразието" той ще прочете доклад "Европа 2000. Предизвикателства пред ЕС в началото на 21 век." /"Демокрация"/

  Белгия гони български роми
  Няколко десетки ромски семейства от България ще бъдат изгонени в най-близко бъдеще от Белгия. На експулсиране подлежат 800 роми от Словакия и България. В Белгия в момента по-многобройни от българските роми били словашките и румънските. Седем белгийски асоциации са представили петиция с искане до властите да не пъдят ромите, защото в родните си места са "жертва на нарушаване на правата, на социален апартейд и расизъм." Нелегално пребиваващите български роми в Белгия са подали молби за политическо убежище, но те не са уважени. Белгия се надява ромите да напуснат мирно страната по програмата за доброволно репатриране, но ако това не стане, те ще бъдат изгонени насила. /"Сега"/

  Според ЕК сред страните - кандидатки за ЕС българите получават най - малки заплати и живеят най - зле
  В. "Сега" публикува на първа страница данни от годишника на ЕК за жизнения стандарт в 13-те страни - кандидатки за членство в ЕС. Сред тях българите получават най-малки заплати и имат най - ниска покупателна способност. Средната месечна заплата в България е 13 пъти по-малка от Кипър. Най-висока е покупателната способност в Кипър, а най-ниска в България - разликата е 3, 5 пъти. Българската покупателна способност е 23% от тази в ЕС. Сред страните - кандидатки за ЕС България се нарежда на последно място и по годишен прираст на населението. /"Сега"/

  Рютгер Виселс от ЕС, Юха Каконен от МВФ и Андрю Воркинг от Световната банка ще обсъждат бедността и икономиката в България
  В. "Монитор" съобщава, че днес бедността в България и нейната икономическа политика ще бъде обсъждана от Рютгер Виселс, главен преговарящ с България от страна на ЕК, Юха Каконен, шеф на мисията на МВФ за България и Андрю Воркинг, директор в СБ, който ще пристигне днес в България. В интервю на "Монитор" Виселс казва, че сега е необходим ускорен икономически растеж и голям напредък в структурните промени. Необходими са дълбоко преструктуриране на индустрията, селското стопанство и т. н. Те стават главни задачи през следващите години, а България има огромен потенциал. Според Виселс, ако тези неща се направят правилно, може да се получи и икономически напредък и да се получат и помощ и съвети. Тези две изисквания заедно с модела на политиката предопределят и финансовото подпомагане. Виселс възнамерява да работи м много тясно сътрудничество с Каконен и Воркинг, защото целите са им едни и същи /"Монитор"/

   

  ****
  Отношения с НАТО
   
  Върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа ген. Ралстън пристигна в София и ще дава съвети във военната област
  Вчера пристигна на двудневно официално посещение главнокоманващият силите на НАТО в Европа ген. Джоузеф Ралстън. При пристигането той заяви: "Тук съм, за да ви давам съвети във военната област."  При срещата му с външния министър Михайлова е била обсъждана обстановката на Балканите и ролята на България, както и бъдещето членство на България в НАТО. След това ген. Ралстън вечеря с военния министър Бойко Ноев, шефа на Генщаба ген. Михо Михов и Асен Агов, председател на парламентарната комисия по външна политика. С тях е била обсъждана преди всичко реформата в армията и ролята на България на Балканите. /"Демокрация", "Монитор"/

  Главните политически партии в България се обединиха около идеята за членството на България в НАТО
  На организираната от Атлантическия клуб кръгла маса "Българският консенсус за НАТО" вчера взеха участие представители на големите партии в България, които са парламентарно представени. Лидерът на БСП Георги Първанов отново потвърди позицията на БСП за интегриране на България в НАТО и подчерта, че при един референдум БСП ще подкрепи интеграцията в НАТО. "България ще може да отстоява по-добре своите национални интереси, когато е във, а не извън НАТО", каза Първанов. Според зам. - председателя на СДС Екатерина Михайлова  в българското общество и в институциите има консенсус за членството в пакта. Засега най-слаб е този консенсус сред политическите партии и затова ги призова съгласието им за чланство в НАТО да не е само декларативно. Членството в НАТО е една от основнигте цели на СДС и един от най - важните външнополитически приоритети, декларира Михайлова. Ахмед Доган подчерта, че постигнатият консенсус е един нов обществен договор между пилитическите сили и гражданското общество и го определи като най-добрият политически и обществен продукт през последните години. Доган отбеляза, че България ще стане член на НАТО след 2006 г., докато правителството очаква покана през 2002 г. Лидерът на Евролевицата Александър Томов отбеляза, че постигането на национален консенсус по този въпрос е гаранция за приемственост във външната политика. Изказаха се също Анастасия Мозер, лидер на БЗНС - Народен Съюз, и Владимир Джаферов от Демократическата партия. В. "Монитор" предлага информация, според която от Брюксел са дошли ясни сигнали, че през 2002 г. България няма да бъде поканена за членство в НАТО. /"Демокрация", "Земя", "Монитор"/

   
   


   МЕДИИ
   
  Телевиция "7 дни" може да остане без лиценз, ако до края на седмицата не представи в Националния съвет за радио и телевизия /НСРТ/ изрядни документи. Това се отнася и до "Верея кабел", "Юниън телевижън", "Демо", "Александра ТВ", "Евроком".
  Спортният канал "Ринг СВ" ще чака лицензия, докато не докаже правата си за сателитна доставка на спортните събития, които излъчва. Музикалният канал "ММ" вече е лицензиран.  
   
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Премиерът Костов назначи работна група за проверка на  реформата в Националната електрическа компания заради сигнали за нарушение при разделянето на компанията
  Премиерът Костов назначи вчера, 20 юни, работна група, която да провери как върви реформата в Националната електрическа компания /НЕК/. Според запознати проверката е заради сигнали за нарушения при разделянето на електрокомпанията. В групата обаче е включен и енергийният шеф Иван Шиляшки, пише "24 часа". Експерти от финансовото министерство ще проверяват и инвестиционните проекти на щатските ENTERGY и AES в тецовете "Марица - изток 1 и 3, както и бъдещите им договори с НЕК за изкупуване на тока.

  Премиерът ще обядва с шефове на Българската търговско- промишлена палата и бизнесмени по тяхна покана
  Единадесет бизнесмени ще обядват с премиера Костов днес в столичния ресторант "Крим", съобщиха от Министерския съвет.
  Срещите на бизнеса и властта по ресторанти е практика в света, но се случва за първи път у нас, пише "24 часа". Разговорът е иницииран от Българската търговско-промишлена палата. На премиерската маса освен шефове на БТПП ще седнат и босове на "Кока-кола", "Рила стил", "Домейн бойар", "Видима идеал" и др.
  Нямаме конкретни искания към премиера, вече сме ги внесли в парламента, са заявили от БТПП. Целта била да се разчупи обстановката.

  Общините получиха 5,04 млн. субсидия, съобщи финансовото министерство. С тези суми преведените от началото на годината пари на кметствата стават 232 548 753 лв. Вчера кметовете получиха и 5 097 000 лв. целева субсидия за капиталови разходи.
   

  Стартира лицензирането на частните пенсионни фондове
  Лицензирането на доброволните пенсионни  и здравни дружества започва днес, съобщи доц. Петър Бояджиев, шеф на Държавната агенция за осигурителен надзор. Всички вече създадени и действащи частни пенсионни компании и тези, които тепърва ще се учредяват, могат да получат от агенцията пакет със задължителните изисквания за издаване на лиценз. От 17 юли тя ще започне да приема обратно документите. Крайният срок за подаването им от сега действащите дружества е 17 септември.
  Три млн. лв. е задължителният капитал за всяка частна пенсионна компания. За за да получи лиценз, тя трябва да докаже и произхода на парите си.  Едно от най-важните условия е  пенсионноосигурителните дружества и фондовете към тях да са обособени като отделни юридически лица. Това се прави с цел, ако дружеството изпадне в несъстоятелност, вноските на хората във фонда да бъдат спасени. Тепърва ще бъдат определени и банките депозитари, в които ще се съхраняват средствата на пенсионните фондове.
  Веднага след лицензирането на дружествата ще започне регистрация на професионалните фондове, а от 2002 г. и на универсалните фондове за допълнително задължително осигуряване на родените след 1 януари 1960 г.

  Световната банка  ще ни отпусне заем за пазара на земя
  Световната банка /СБ/ съвместно с българското правителство в момента подготвя проект, който да подпомогне съставянето на кадастър и регистър в България. Крайната цел е да се подпомогне развитието на пазара в страната. Това съобщи Томас О' Брайън, постоянен представител на СБ в България.
  По груби изчисления за изпълнението на такъв проект ще са необходими около 25 млн. долара, но всичко е въпрос на анализи и на възможностите на банката и другите донори, уточни г-н О' Брайън.
  Тридневен семинар за развитието на селските райони в процеса на присъединяване към ЕС завърши вчера в София. На него бяха обсъждани ролята на институциите в тази област, опитът на страните от ЕС и програмите на външните донори в областта на земеделието и на правителството за изпълнението на критериите за членство в ЕС.
  В банката се обсъжда и инвестиционен заем, който ще съфинансира проекти по програмата на ЕС в областта на земеделието  - САПАРД, съобщи Джон Наш от СБ. Българската страна ще предпочете със средствата по този кредит да се съфинансират частни проекти на селските стопани, обясни Андриана Сукова - Тошева, зам.-министър на земеделието и горите. Заемите са част от програмата на банката за подпомагане на развитието на аграрния сектор в България.
  Ако всички стъпки в подготовката за използване на европрограмата САПАРД бъдат изпълнени, от 1 януари следващата година тя може да стартира, е напомнила Лаура Тък от СБ. Все още в никоя от страните-кандидатки програмата не е започнала работа.  Но има и шанс още тази година да започне финасирането, е уточнила г-жа Тък.       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
   На 22 юни Българската социалистическа младеж ще проведе семинар на тема: "Социалдемокрацията и младежта", организиран съвместно с фондация Фридрих Еберт. На форума ще бъде направен анализ на актуалната политическа ситуация с участието на лидерана БСП Георги Първанов, съобщава Владимир Владимиров, председател на БСМ.  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Нови 192 476 ще бъдат съкратени до края на годината, до декември безработните ще са вече са 1 022 476, а според синдикат "Подкрепа" 41% от работещите получават по-малко от 100 лв, други 13% вземат минималната заплата
  До края на годината нови 192 476  души ще бъдат съкратени, съобщи Тотьо Младенов от Надзорния съвет на фонд "Професионална квалификация и безработица". Сега безработните са реално 830 000, през декември вече ще са 1 022 476, твърди Младенов. Според Националната служба по заетостта  /НСЗ/ без поминък са 726 358.
  До края на месеца борсата ще поеме нови 23 889 души, следващия - 29 222, е заявил за пресата Младенов.
  Юли бил черният месец за 10 922 медици и ветеринари  и за 3068 учители.
  Август и септември щели да изхвърлят  на улицата съответно 23 888 и 23 937 души. Нови 26 995 българри щели да бъдат уволнени през октомври, 31 999 през ноември. Най-масовите уволнения обаче идвали през последния месец на годината, тогава 32 546 щели да напуснат работа предколедно. Данните са от регионалните бюра по труда, които са проучили всички фирми, твърди Младенов.
  "Не сме правили прогнози за 2001 г., съкращенията могат да се предвидят най-много за 2-3 месеца", е коментирал шефът на НСЗ Олег Чулев.
  Тристранният съвет да реши веднага какво ще правим с толкова безработни, иска Тотьо Младенов. Хората нямало да взимат и обезщетения, ако държавата не даде 73,2 млн. лв. на фонд ПКБ.

  41% от работещите получават по-малко от 100 лв., твърди синдикат "Подкрепа". Други 13% вземат минималната заплата. Най-добре платените - с доходи над 500 лв., били само 1,9% от наемните работници. Според данните на синдикалистите до декември всеки месец ще бъдат съкращавани между 20 и 30 000 души.  Според синдикалните експерти без препитание в  момента са 720 882 души, от които 179 843 с право на обезщетение.
  В.  "Труд" съобщава, че фонд "Професионална квалификация и безработица" действителлно е в критично състояние. Това е заявил вчера Олег Чулев, шеф на НСЗ. Той е потвърдил пред пресата вече изнесените факти, че от април хазната превежда всеки месец в него около 12-14 млн. лв., за да покрие дефицита. Нито един безработен с право на обезщетение обаче няма да остане без месечни помощи, заяви Чулев. Законът давал много възможности за осигуряване на парите, вкл. и финансова подкрепа от държавния бюджет.    


  ИКОНОМИКА
   
  Преговорите за продажбата на Булбанк с италианската "Уникредо" ще приключат до края на седмицата, съобщават италиански финансисти
  Преговорите за продажбата на Булбанк с италианската "Уникредо" ще приключат до края на седмицата, съобщават  приближени до купувача финансисти от чужбина, според информация на "24 часа". Шефът на Булбанк Чавдар Кънчев е дошъл при премиера  именно заради скорошното приключване на сделката. Той отиде вчера в Министерския съвет с папка, която да връчи на премиера, но среща не се състоя, тъй като Костов бе на разговор с вицепремиера на Македония Доста Димовска.  Днес в пресата пише,че предполагаемата причина за отиването на Кънчев в МС с папката е отказът на Банковата консолидационна компания /БКК/ и на "Уникредо" мениджърите на Булбанк да получат дял при приватизацията. Това бе обещано от шефа на Уникредо Профумо преди дни, но се оказало, че очакванията са италианците да заделят най-много 1% от акциите за мениджърите на банкта. Джентълменското споразумение между БКК и ръководството на Булбанк бе за екипа да останат между 5 и 10% от акциите. Под въпрос било и дали Чавдар Кънчев ще остане шеф на приватизираната банка. Александро Профумо вече обяви, че Булбанк  ще има двустепенна структура - надзорен и управителен съвет.

   
  РМД "Златни" получи гаранция от немския туроператор "Некерман", която допълнително обезпечава заем от 2,5 млн. долара, отпуснат от БРИБанк. Това съобщи вчера пресцентърът на икономическото министерство.
  Даването на допълнителна гаранция по заема бе условие за сключването на приватизационната сделка, уточняват от министерството. БРИБанк е приела гаранционното писмо на "Некерман". "Златни" игра за 76% от курорта Златни пясъци в консорциум с "Некерман" и "Агрима" - франчайзър на "Пепси ко" за България.
   

  "Фолксваген" търси терен за завод в България
  Германският автомобилен гигант "Фолксваген" търси терен за построяване на завод в България. Това съобщи Митко Василев от Представителството на германската икономика в България. Вече са оглеждани райони в Пловдив, Хасково и Кърджали, но избор още не е направен.
  Проектът е обвързан със завода на "Фолксваген" в Турция, каза Василев.
   

  Три сделки с РМД сключи Агенцията по приватизация
  76% от "ЕАЗ - П", Попово, взима "ЕАЗ Приват" за 340 000 лв.
  "Мусала 2000" купува 68% от "Мусала" - Самоков, за 200 000 лв.
  72,46% от троянската "Елма" стават собственост на "Елма Електромотори" срещу 514 075 лв.

  Над 3 млн. тона ще е зърнената реколта през тази година, прогнозира земеделското министерство. По данни на министерството площите с жито са 11,174 млн. дка, съобщии зам.-министърът Георги Кирилов. Изкупната кампания щяла да стартира при цени 145-155 лв. за тон жито.

  От 32 до 35% е делът на сивата икономика в България , според анализ на Центъра за изследване на демокрацията
  От 32 до 35% е делът на сивата икономика в България. Това се твърди в анализ на Центъра за изследване на демокрацията, резултатите от който бяхха оповестени вчера.
  С 375 млн. долара се различават данните на българската статистика и на Евростат за българския износ за ЕС според т. нар. метод на огледалната статистика. 483 млн. долара пък е разликата при вноса от ЕС в България. Данните са за 1998 г. и показват, че делът на сивата икономика в страната е 30%.