ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
21  май 1999 г.
 
  Тема на деня | Външна политика | Армия | Парламент | Правителство
  | Политически партии и организации | Социологически изследвания | Икономика|
   
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ

   

 • НАТО удари болница в Белград.

 • Сръбски войници дезертират от Косово.

 • Подготвя се резолюция на ООН за Косово.
   
     БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • Серджо Баландзино призна, че НАТО вече е използвал българското небе.

 • Военните министри на България и Румъния преговарят за зона за сигурност от 30 км. около АЕЦ "Козлодуй" на румънска територия.

 • Нов нефтен разлив по Дунав с дължина 8 км, ширина 400 м и голяма плътност е засечен вчера край с. Връв.

 • От няколко дни електронно табло в Ловеч  постоянно регистрира радиационния фон.

 • Немската тв АРД е снимала в АЕЦ "Козлодуй" с разрешение на МВР.

 • Кабинетът ще изпрати хуманитарна помощ от 50 млн. лв. за българите от Западните покрайнини.

 • Според изследнане на ББСС "Галъп интернешънъл" 38% от българите са за влизане в НАТО, а 32% - против.
   
     АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • България и Гърция създават 50-километрова безвизова зона по границата си.

 • Министър Михайлова съобщи, че Австрия ще отпусне средства за втория мост над Дунав.

 • Досега България е унищожила 11,011 мини по южната си граница.

 • В Шумен започна двудневен международен симпозиум "Българският модел за решаване на малцинствените проблеми", организиран от ДПС и фондация "Фридрих Науман".

 • На кръгла маса "Програма 2001 - две години"  премиерът отчете, че при управлението на  ОДС е направен пробив във външната политика и в борбата с престъпността.

 • Днес опозицията представя алтернативата си за управление на страната.

 •  БСП иска нов кабинет и нови избори.

 • Постъпленията  в бюджета от хазарта са 12 млрд. лв. за първите 4 чесеца на 1999 г.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  България и войната
  Серджо Баландзино призна, че НАТО вече е използвал българското небе
  Днес всички централни ежедневници отбелязват признанието на зам. - генералният секретар на НАТО Серджо Баландзино, че НАТО е използвал досега българското небе. Предлагаме признанието му във в. "24 часа", където е пълният текст на интервюто му: "В момента паметта ми изневерява, но бих казал "да", използвали сме вашето въздушно пространство. Не мога да ви кажа обаче в каква степен. 100 ли, 20 ли, 7 ли полета - не помня. Но небето ви е използвано. Що се отнася дали е нова фаза - не. Това е част от цялостната въздушна акция досега. Много сме благодарни за предоставянето на небето и евентуално летищата ви, ако се наложи. Ако България бъде заплашена от Сърбия, НАТО ще застане твърдо зад нея и ще запаси нейната цялост срещу заплахата."
  За българските летища: "Пактът би ги използвал най-вече ако се наложи аварийно кацане на наши самолети, за презареждане с гориво и най-общо за техническа подкрепа на въздушната кампания. Нямаме намерение да ги използваме като военни авиобази за нанасяне на удари."

  Военните министри на България и Румъния преговарят за зона за сигурност от 30 км. около АЕЦ "Козлодуй" на румънска територия
  На двудневно официално посещение в България е военният министър на Румъния Виктор Бабюк. Вчера той води разговори със своя български колега Георги Ананиев. Ананиев е настоявал Румъния да създаде зона за сигурност на румънска територия срещу АЕЦ "Козлодуй" от 30 км. Това може да стане чрез ограничаване на полетите на военната и гражданската авиация в посочената зона. Бабюк е признал пред Ананиев, че "В споразумението с НАТО нямаме точка самолетите на пакта да подминават централата от румънска страна". Според споразумението на България с НАТО около АЕЦ се очертава цилиндър на безопасност с диаметър 30 км. и с височина 6 км. АЕЦ е на брега на Дунав и половината от цилиндъра се намира на територията на Румъния. Министър Бабюк е обещал въпросът да се разгледа от румънското правителство и да се гарантира сигурността на АЕЦ.  Двамата министри са обсъдили възможни мерки за действие на Гражданска защита на двете страни при евентуална хуманитарна катастрофа, ако до зимата  1 млн. косовари не се завърнат по родните си места. Румъния е обявила, че е готова да приеме 6000 бежанци от Косово, но досега са пристигнали само 400, е заявил Бабюк. Ананиев и Бабюк са дискутирали реформите в двете армии, военното сътрудничество и съгласуването на усилията за членство в НАТО на двете страни. Предвиждат се срещи на Бабюк във външно министерство и парламента. /"Сега", "Демокрация"/

  От няколко дни електронно табло в Ловеч  постоянно регистрира радиационния фон
  От няколко дни в Националната лаборатория за йонизиращи лъчения в Ловеч се измерват радиоактивните елементи в атмосферата. Специалистите не са открили обезпокоителни съставки, няма уран 238, който се отделя с натовските ракети. Изолирани са някои радиоактивни елементи - бисмут, берилий и олово, но в границите на допустимото. Причината за зачестилите напоследък киселинни дъждове според шефа на лабораторията инж. Михнев били химическите съединения, натрупани във въздуха, но те нямали нищо общо с радиационната обстановка. Спектрометърът на лабораторията е с най-голям капацитет и широк спектър за изследвания в страната. Всекидневните измервания на атмосферата за съдържание на радиоактивни съставки са разпоредени от шефа на Комитета по стандартизация и метеорология. Електронно табло в центъра на Ловеч регистрира постоянно радиационния фон. /"Демокрация"/

  Нов нефтен разлив край Видин
  Нефтено петно с дължина 8 км, ширина 400 м и голяма плътност е засякъл граничният катер вчера в 5.40 ч. в българските води на Дунав край с. Връв. При изследването на пробите, взети на 19 май по обяд, са открити 0,2 милиграма на литър нефтопродукти. Показанието е много под пределно допустимите стойности, каза за пресата инж. Цолов, шеф на инспекцията по околната среда в Монтана. Пробата е взета от Дунав минути след преминаването на нефтен разлив с дължина 3 км. Очаква се във Видин да пристигне санитарен катер, който ще улавя петната, преди да достигнат АЕЦ "Козлодуй".

  Немската тв АРД е снимала в АЕЦ "Козлодуй" с разрешение на МВР
  Изнесената в медиите вчера информация, че двама немски журналисти и българска еколожка са проникнали с лодка в АЕЦ безпрепятствено, не отговаря на истината, съобщиха вчера от вътрешно министерство.  Немските журналисти били допуснати в централата по предварителна заявка пред ръководството на "Козлодуй" с цел да заснемат филм за централата. След официално разрешение на 18-19 май те заснели командната зала и обекти в района на АЕЦ, като през цялото време са били съпровождани от служители на дирекция "Сигурност" на централата. За снимките по Дунав на журналистите е бил предоставен катерът на АЕЦ "Мария Кюри".
  Според изявление на вътрешния министър Бонев  "случаят е: двама еколози, които не са в час".
  АЕЦ "Козлодуй" се охранява достатъчно добре, централата се пази от 100 жандармеристи, има и полицейско звено, както и други мерки за сигурност, каза министър Бонев. Сензацията явно е породена от неосведомеността на еколози, желаещи да попаднат в новините, коментира той. /"Демокрация"/

  Хуманитарна помощ от 50 млн. лв. за българите от Западните покрайнини реши да изпрати кабинетът Премиерът Костов уведоми за това медиите и отправи апел към българските граждани да се включат в кампанията за набиране на помощи за сънародниците. Разчитам на вас да призовете нашите съграждани, защото знаете колко тежко живеят етническите българи в Сърбия, понасящи трудностите на военната реалност, каза премиерът на журналистите. Той съобщи, че благодарение на мощната медийна кампания в момента България се оказва най-големият дарител на Македония, въпреки че първоначално българското правителство започна с помощ от 100 млн. лв.

   

  ****

  В страната

  В Шумен  започна двудневен международен симпозиум "Българският модел за решаване на малцинствените проблеми", организиран от ДПС  и фондация "Фридрих Науман".
  Форумът е посветен на 10-ата годишнина от майските протести на българските турци през 1989 г. В него взеха участие над 300 души от България, Турция, Гърция и Македония. Присъстваха президентът Стоянов, дипломати, депутати от турския Меджлис, вицепремиерът Методиев, лидерите на Евролевицата Томов и на БСП Първанов, председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова, президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, екпрезидентът Желев и др.
  Симпозиумът беше открит отлидера на ДПС Ахмед Доган, който заяви, че българският етнически модел е най-важният политически продукт за последните 9 години. Според Доган българският модел означава толерантност, съчетаване на принципа на идентичността на малцинствата с принципа за тяхната интеграция.
  Александър Томов призова  лидера на БСП да се извини от името на партията си за възродителния процес. "БСП вече е оценила възродителния процес като груба политическа грешка" и "трагедия" , заяви лидерът на БСП. Той обаче подчерта, че по времето на Живков българските турци са получавали безплатно образование и здравеопазване.
  "Жертви на този режим" бяха всички български граждани", каза президентът Стоянов в приветствието си към форума.  Това, което се случи през 1984-1985 г. и имаше своя трагичен епилог през май 1989 г., беше и продължава да бъде една от най-срамните страници в историята на БКП. Според  президента "Блалгодарение на ДПС у нас се запазва етническия модел, еднакво необходим на българи и турци". Стоянов приветства решението на ДПС да проведе  симпозиума във време, когато съседите ни са в жесток етнически конфликт. Според него българският модел е изстрадан и това е най-ценното, с което можем да се похвалим пред света. "Възродителният процес попречи на интеграцията между турци и българи", смята президентът. Радвам се, че първите стъпки към демократизация на българското общество в голяма степен бяха свързани с нормализирането на етническите отношения, каза Стоянов и заяви, че е горд, че като президент е сложил подписа си под Конвенцията за малцинствата.  В света нямало етнически чиста държава и с отнемането на правата на малцинствата управляващите не можели да решат проблемите си. "Аз съм президент на всички българи", отговори Стоянов на въпрос как управляващите ще оценят суперлативите му за ДПС. Президентът категорично опроверга твърденията, че на срещата си с британския премиер Блеър е обсъждал възможността България да предостави сухопътен коридор на НАТО.
  "Ако не беше Косово, нямаше да говорим за българския етнически модел, а това сега е най-важната дума,  каза лидерът на ДПС Доган. /"Демокрация", "Труд", "24 часа"/
  Пресата акцентира и върху изказването на експрезидента и почетен председател на ЛДС Желю Желев, че един ден българската демокрация ще издигне паметник на Ахмед Доган. "Политиците не дооценяват още ролята на ДПС за запазване на етническия мир", е казал Желев, цитиран в "Сега". Така Желев е намекнал за подкрепата на СДС към отцепилия се от ДПС Гюнер Тахир  като "син" дубльор на ДПС, коментира "Новинар".  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   България и Гърция създават 50-километрова безвизова зона по границата си
  Вчера правителството одобри проект за споразумение между България и Гърция, с което ще се създаде обща 50 - километрова безвизова зона по границата - по 25 км. от всяка страна. Гражданите с над 3 години постоянно местожителство в нея ще могат да преминават границата свободно всеки ден в часовете от 7 до 22 часа. За целта полицейските органи по местожителство ще издават безплатно специални разрешителни, които ще важат 1 година. Притежателите на тези разрешителни ще могат да остават само в граничната зона на другата държава. На желаещите да работят в нея също ще бъдат издавани разрешителни документи. За деца под 12 год. няма да се искат разрешителни, ако са придружавани от своите родители и са вписани в тяхните разрешителни.
  Очаква се споразумението да влезе в сила от 1 януари 2000 г. Засега има само предварителни общи договорености с Гърция и предстои да се водят преговори. В зоната влизат българските градове Гоце делчев, Сандански, Петрич, Смолян, Мадан, Момчилград, Свиленград, а от гръцка страна - Комотини, Ксанти, Сидирокастрон, Суфлион. Районът около границата и от двете страни е планински и трудно проходим. Той е слабо населен, а пътните връзки в мого лошо състояние.
  Вчера премиерът Костов заяви за медиите, че това е много добра новина за хората, живеещи по границата. Смятам, че те ще се възползват от тази възможност за работа, каза Костов като отбеляза, че благодарността е за гръцкото правителство, а идеята е на бившия министър на външните работи Теодорос Пангалос. Иначе не бихме могли да преодолеем строгите визови ограничения на ЕС за страни като нашата, включена в шенгенския списък, заяви Костов. /"Пари", "Демокрация"/
   
  Министър Михайлова съобщи, че Австрия ще отпусне средства за втория мост над Дунав
  Вчера при завръщането си от официалното посещение във Виена министър Михайлова отбеляза на първо място, че при срещата с канцлера Виктор Клима са били обещани австрийски инвестиции за строежа на втория мост над Дунав. Австрия ще се застъпи за изваждането на България от шенгенския списък. Това е станало ясно на срещата на Михайлова с вътрешния министър на Австрия Карл Шльогел. Шльогел е заявил, че не може да се фиксира точна дата, но предвид динамичността на процесите, навярно това ще стане в скоро време. Шльогел ще представи солидните български аргументи за излизане от шенгенския списък на срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС. Той е изразил задоволство от сътрудничеството със своя колега Богомил Бонев и намаляването на броя на нарушенията на български граждани в Австрия. /"Стандарт"/
   
   


  АРМИЯ

  Досега България е унищожила 11,011 мини по южната си граница
  Вчера сапьори унищожиха с показна демострация последните мини около село Аврен в община Крумовград. Цялото село е присъствало на демонстрацията. В района са освободени 10,000 дка гори. От 1992 г. досега са разминирани 55 минни полета с 11,011 мини по южната граница. Освободени са за ползване 42,00 дка горски и земеделски фонд. По този начин са разминирани 60% от съществуващите мини по границата с Гърция. През есента ще продължи разминирането  в община Кирково, а през пролетта на 2000 г. в Смолянска област. И в двата участъка има по 4 минни полета с по 1,500 мини. С това ще приключи разминирването на мините по южната граница. Според български специалисти Гърция продължава да държи мините си по линията "Метаксас". Преди дни в България са били унищожени и 900 мини от складовия запас. Минния пояс беше създаден през 60-те години. Операцията по разминирването ще струва 1 млрд. лв.  /"Труд", "Стандарт"/
  В. "Сега" публикува материал със заглавие "Оставаме с едно висше военно училище?" Изтъква се заявлението на областния управител Румен Рашев, че висшето военно училище "Васил Левски" в Търново ще остане единственото военно училище в страната, което ще подготвя офицерски кадри. Всички останали военни училища ще продължат да функционират, но като факултети на това в Търново. Говорителката на правителството Стояна Георгиева е заявила, че такова решение не е било взето. От Министерството на отбраната са заявили, че са били разгледани няколко варианта за реформа, но още няма решение.    


  ПАРЛАМЕНТ

  Постъпленията от хазарта в бюджета са 12 млрд. лв. за  първите 4 месеца на тази година. Само приходите от залаганията по спортни състезания са 5,5 млрд. лв., съобщи шефът на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев. Според него до края на годината хазната ще прибере от хазарта между 50 и 60 млрд. лв.
  Тотото и лотарията ще останат държавни. Залите с игрални автомати и за "Бинго", както и казината трябва да са разположени поне на 300 метра от основни и средни училища и казарми, реши парламентът вчера при второто четене на част от закона за хазарта.
   
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  На кръгла маса "Програма 2001 - две години"  премиерът отчете, че за двете години управление на ОДС е направен пробив във външната политика и в борбата с престъпността
  Вчера в столицата се проведе обсъждане на правителствената програма и нейното изпълнение през 2-годишния мандат на ОДС. Във форума участваха неправителствени организации, представители на държавната администрация, банкери, синдикалисти и бизнесмени.
  Да се препрочете Декларацията за национално съгласие, да се отчете направеното по нея и какво още предстои, призова в обръщението си към участниците в кръглата маса премиерът Костов. Като най-големи успехи в работата на кабинета досега той посочи постигнатото в областта на външната политика и борбата с престъпността. В областта на външната политика са решени много от натрупаните проблеми и противоречия със съседните балкански страни. Постигнат е и прелом в борбата с престъпността, изчезнаха силовите групировки,  каза Костов. С 30% в сравнение с 1997 г. е спаднала престъпността през миналата година. През първите месеци на тази година противообществените прояви са с 13% по-малко, отколкото през 1998 г., съобщи вътрешният министър Бонев.
  Никой не поставя на изпитание местната власт и хората се успокоиха, каза премиерът. Като проблем на местните управи сега се посочват специфичните условия в различните райони, масовата безработица, особено сред малцинственото население, битовите кражби. Изпълнихме като цяло ангажиментите си, съобщи Костов. Някои министерства преизпълниха програмите си и може би ще пишат нови в края на тази година.
  В публикация със заглавие "Експертите: реформата вече е необратима" в. "Демокрация" информира, че според вицепремиера Александър Божков ключовите цели на правителството през втората половина на мандата му са напълно да се отдели държавата от икономиката и да се увеличи делът на частния сектор в БВП. Частният сектор все по-успешно елиминира държавния. Вече е премината границата на необратимостта на това съотношение, е становището на участниците във форума. Те са посочили, че вече 60% от БВП се произвеждат от частни предприятия.  Факт е, че вътрешните параметри в България не са променени в резултат на  финансовата криза в Русия, срутването на далекоизточните пазари и косовската криза,  цитира думите на Божков в-к "Стандарт". На базата на "Програма 2001" правителството успя да подпише 3-годишно споразумение с МВФ и 3-годишна програма със Световната банка. Освен това ние сме единственото правителство в света, което публикува споразумението си с МВФ. Така изпъленнието му може да бъде следено много лесно, заяви вицепремиерът.

  Проблем пред правителството е закриването на губещите предприятия, чуждите инвестиции и "недъгавите министри", заявява политологът Евгени Дайнов
  "Стандарт" публикува направената пред кръглата маса прогноза на политолога Евгений Дайнов, че ако не стане някаква непредвидима катастрофа като балканска война, правителството ще има и втори мандат. Причината за това според него е, че на фона на нищото, което е било в началото на 1997 г., каквото и да се направи, е постижение. Освен това 1/2 от мандата е минал, 3/4 от записаното в програмата на правителството е свършено. Затова по мнението на Дайнов е необходимо да се направи втора редакция на документа за останалите две години с по-амбициозни цели. Той отчита като проблем закриването на губещите предприятия и външните инвестиции, а също така подчертава че "има недъгави министри", като "тройкаджии в клас на отличници". Неуспех на правителството е и липсата на ясна заявка пред обществото какво ще се прави при закриването на дадено предприятие, от което се препитава цял град. Дайнов отчита като пречка и липсата на опозиция. Според него почти всичко, което правителството прави, остава неразбрано.
  Правителството трябва приоритетно да приеме през следващите години в рамките на административната реформа три закона - за държавния служител, за нормативните актове и за държавните поръчки, е препоръката на Мая Котева от Европейската комисия в София.
   

              


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Днес опозицията представя алтернативата си за управление на страната. На събитието ще присъстват лидерите на Евролевицата, БСП, БСДП, ОБТ, ДПС и "Нов избор". Председателят на Евролевицата Томов ще им представи готовия проект на документа.
  Документът предвижда:
  - отслабване на примката на валутния борд, промяна на икономическите лостове и регулатори. Не на нови заеми от международните институции;
  - доходите и потреблението да расте, без да се увеличава инфлацията. Технологичното обновление е от основно значение за икономическия растеж;
  - узаконяване на капиталите и печалбите в сенчестата икономика чрез ефективен данъчен контрол. Прозрачна приватизация и разбиване на монополите чрез пазарни механизми;
  - мерки за подкрепа на българския производител с гаранитарана лоялна конкуренция. Подобряване на митническия контрол, за да се увеличат постъпрленията в бюджета и да се разшири вътрешния пазар поне с 20-30%;
  - подоходните и имотните данъци да се намалят с 20%. Премахване на налога върху разходите за здравеопазване, отглеждане на деца и благотворителност. Облагането да се диференцира - ниските доходи и малката собственост да се освободят от данък;
  - по-нисък ДДС за потреблението, културата и образованието;
  - по-ниски лихвени разходи по кредитите, получени от предприятията, и право те да издават ценни книжа;
  - средствата за образование да се увеличат до 6%. Безплатни учебници до 8 клас и др.

   БСП иска нов кабинет и нови избори
  "На България са необходими парламентарни избори, ново правителство и нов парламент, отговарящ на истинското състояние на обществото". Това заяви зам.-председателят на ПГДЛ Румен Ончаров на специална пресконференция за 2-годишнината от управлението на ОДС.
  Според Овчаров правителствената програма "2001 г. " е изпразнена от съдържание и вече е вредна за България. "Обществото има нужда от нова програма, която да е свързана с реалностите и с ново националноотговорно правителство. А такова не може да бъде създадено от този парламент", каза той. Социалистите разкритикуваха остро цялостната политика на правителството. "България се превърна в аграрна и слугинска държава в края на 20 век", каза Овчаров и допълни, че големите обещания за решителна структурна реформа са останали на площадите на 1992 г. Като единствен успех на кабинета може да се смята корупцията, превърнала се в механизъм за задоволяване на лични интереси на определен кръг от синия елит. По данни на зам-председателя на ПГДЛ престъпността се е увеличила над два пъти спрямо 1995 г. СДС се е провалил и в законодателната си програма - вместо 106 закона по програма, са приети 39.

  В интервю за в. "Сега" премиерът Костов коментира отношенията  на СДС с коалиционните му партньори и оценява левицата като "слаб фланг"
  В интервю за в. "Сега" премиерът Костов коментира отправената наскоро от СДС покана за предизборно взаимодействие с ДПС на местните избори.  На заявлението на депутата от ДПС Еюп, че ако иска преговори, Костов трябва да преговаря лично с лидера Доган, премиерът отговоря, че е много важно в тази връзка "как ние ще се разберем в ОДС. Ако в ОДС формулата е да се разберат хората по общини и да се арбитрират в областните ръководства, такава ще е формулата. Очевидно тя е най-естествената за България. Значи тя трябва да се приложи по отношение на всички".
  Във връзка несъгласието на Народен съюз  ОДС да се регистрира в Централната избирателна комисия премиерът коментира, че ако  не се явят на местните избори като ОДС, всички ще бъдат в нарушение на решенията на своите конгреси. "А това означава, че след изборите веднага ще трябва масово да си ходим".
  Евролевицата била голямото разочарование на Костов. "Те не издържаха изпитанието", казва той. Такива били и оценките на Запада за тях. "За съжаление те се поддадоха на страховете и не се оказаха политици, заявява синият лидер. "Изядоха кюфтетата на НАТО и след това му казаха да си ходи".  Според Костов българският ляв фланг не е дори на нивото на ръмунската левица, което не е добра характеристика за България в очите на европейците. Това гласуване в парламента за въздушния коридор  на НАТО слепило един за друг лидерите на Евролевицата и на БСП, които вече станали "сиамски близнаци".
   
   


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Според данни на ББСС "Галъп" от 12-15 май има стабилизация на отношението към НАТО като цяло - 38% за влизане.  Нараснал е делът на противниците на НАТО - 32%
  Може да се констатира, че се е задействал един особен амортизиращ недоволството на хората механизъм: българите увеличиха недоволството си един от друг, с което намалиха недоволството си от ситуацията като цяло, се казва в публикация с данните от изследването във в. "Сега". В това обаче има "скрита картинка", която ще се прояви в момента, когато войната в Югославия спре или се изостри до крайност. Тогава натрупаното недоволство ще избие във вълна на допълнителен песимизъм. В този смисъл правителството едва ли ще може да изгради психологически щит, като поиска от хората повече търпение заради Косово. Обратно - може да се очаква, че натрупаната негативна енергия ще потърси излаз. Предоставянето на коридор за самолети на НАТО бе посрещнато остро от общественото мнение. Сега, напротив, вижда се прилив на подкрепа на позициите, заети от правителството. Обясненията са: в активната кампания, проведена от управляващите, и че засега нищо особено не се е случило. Наблюдава се "овсекидневяване" на войната в Косово, което ще продължи до промяна на ситуацията на Запад от България. Статуквото ще се разруши не само при катастрофални събития в Югославия и Македония, но и когато настъпи денят след войната, прогнозира Андрей Райчев от ББСС "Галъп".
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Банките са загубили 80 млрд. лв. от юни до септември заради кризата на международните финансови пазари, се казва в отчета на БНБ за 1998 г. През последното тримесечие на годината обаче банките успяха да възстановят позициите си, е изводът от данните. Ръководството на националната банка отчита, че добрата капиталова позиция, стабилният брой на клиентите и увеличеният дял на високоликвидни активи са помогнали на банките световната криза да не ги засегне остро.
  Ограниченият достъп на банките до капиталовите ресурси и все още малката им възможност за доходи са основните проблеми на търговските банки през тази година. От избора на стратегия към ограничаване на дйността им или увеличение на капитала ще зависи не само пазарният дял на банките, но дори и оцеляването им, смятат авторите на отчета.

  Има реални възможности за сключване на приватизационна сделка за "Кремиковци" до 15 юни, когато ще се проведе общото събрание на дружеството, съобщи Александър Съботинов, изпълнителен директор на посредника по тази сделка "Райфайзен инвестмънт". Той предаде доклада по продажбата на комбината и пълния анализ на офертите на изпълнителния директор на Агенцията по приватизация Желязков. В документите са посочени условията, на които трябва да отговаря купувачът. Най-важното от тях е бъдещият собственик да поеме всички задължения на завода, които държавата не би могла да уреди. Съботинов не съобщи размера им, но спомена, че бюджетът би могъл да поеме 183 млрд. лв. от тях.
  Вече са готови пълните становища на "Ердемир" и на "Дару металс" по приватизацията на "Кремиковци". Според шефа на АП още утре е възможно да бъде избран купувач, тъй като испанската компания "Марчегалия" вече е конкретизирала какви точно гаранции ще даде, ако приватизационният договор се сключи с "Дару металс".
   
   

 

Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени