ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
21 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с НАТО | Отношения с Германия | Отношения с балканските страни | Медии | Правителство | Политически партии и организации
  | Социална обстановка  | Екология Икономика
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Посещение на папата в Йордания и Светите места.

 • Луд се опита да убие кралица Елизабет Втора при нейното посещение в Австралия.

 • Масово самоубийство на членове на секта в Уганда.  

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • ЕС реши да премахне въздушното ембарго над Сърбия и въведе финансови санкции.

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Премиерът Костов за резултатите от посещението си в Косово.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Комисарят по разширяването Ферхойген похвали България, а външните министри на ЕС препоръчаха продължаване на реформите.

 • Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността критикува България в доклад за лошо отношение към циганите и заради македонците.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ГЕРМАНИЯ
   

 • Вицепремиерът Жотев ще обсъжда днес с шефовете на Дойчебанк изплащането на външния дълг на България.

 • България и Германия разширяват сътрудничеството в образованието, като в България ще се издават немски дипломи.

 • Днес в Берлин под патронажа на шефовете на парламентите на България и Германия ще бъде премиерата на книгата за Димитър Пешев и спасяването на българските евреи.

   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Военният министър Бойко Ноев замина внезапно за среща с НАТО в Брюксел.  

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 •  Продължават да се обтягат отношенията с Македония.  

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Врховният административен съд прекрати вчера делото срещу даването на национален ефир за телевизия на компанията на Рупърт Мърдок "Болкан нюз корпорейшън".

 • Според икономическия съветник на президента Стоянов проф. Ханке правителствената Програма 2001 изглежда като петилетен план, а лошото прилагане на законите и корупцията спират инвеститорите.

 • МВФ и Световната банка са съгласни със замразяването на цените на тока и парното, заяви финансовият министър Радев след завръщането си от срещата на страните от Холандската група на фонда и СБ в Киев.

 • До момента от 2600-те поканени да участват на 26-30 април в инициативата на премиера "Българският Великден"  участие са потвърдили 645 българи.

 • Бившият вицепремиер Бакърджиев запазва и двата си партийни поста - като шеф на столичното СДС и като член на Националния изпълнителен съвет на СДС.

 • Утре учители от София, Русе, Силистра и Видин ще протестират в София за неизплатените си заплати.

 • Пенсионерските хонорари ще са без осигурителни вноски според предвидените поправки в Кодекса на задължителното обществено осигуряване..

 • Нямаме данни за опасна радиация в Западна България, заяви  шефът на Нациналния център по околна среда Димитър Кантарджиев.

 • Външният дълг на България за 1999 г. е 9984 млрд. долара, а преките инвестиции в България за 1999 г. са 739 млн. долара.

 • Вицепремиерът Жотев и транспортният министър Славински, които са на изложението в Хановер, ще канят "Дойче телеком" да купи гръцката ОТЕ, която заедно с "Кей Пи Ен" е кандидат за БТК; според атинската преса решението за БТК ще е политическо.

 • Само една оферта от РМД за приватизация на корабния завод в Бургас.
   
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  ЕС реши да премахне въздушното ембарго над Сърбия и въведе финансови санкции
  Министрите на външните работи на ЕС взеха решение за прекратяване на въздушното ембарго срещу СР Югославия, но същевременно решиха да се въведат нови мерки за затягане на финансовите санкции срещу Сърбия
  Министрите разшириха списъка от близо 600 имена на приближени на режима на Слободан Милошевич, за които беше наложена забрана за издаване на визи за страните от ЕС.
  Финансовите санкции срещу Сърбия включват мерки от рода на искане за показване на доказателства от страна на фирмите от Сърбия, които искат да търгуват с ЕС, да доказват, че нямат връзки с режима на Милошевич. Министрите обсъдиха и възможностите за подобряване на икономическото положение на съседните на Сърбия страни. Констатирано беше, че има забавяне на помощта за тези страни и недостатъчна яснота в действията на ЕС. В. "Стандарт" съобщава за статия на Строуб Талбот, зам.-държавен секретар на САЩ, в авторитетното списание "Форин Афеърс", в която той отбелязва, че САЩ и западноевропейските сътрудници се стремят към преобразуване на политиката в региона, без да се прекроява географската карта. "Ние се опитваме да дефинираме и приложим понятието за самоопределение по такъв начин, че то да доведе до интегриране, а не до дезинтеграция", отбелязва Талбот. "Стандарт" съобщава и за интервю на президента на Черна гора Мило Джуканович в австрийския вестник "Дер щандарт". Той е убеден, че Милошевич тласка Черна гора към гражданска война, от която после напълно ще се разграничи. Според Джуканович рано или късно в Черна гора ще се проведе референдум за независимост, но не и до края на 2000 г.
  В. "Монитор" съобщава за новия руски план, представен от външния министър Игор Иванов, за разрешаване на кризата в Косово. Русия предлага да увеличи своите части в КФОР при 4 условия, свързани изцяло с оставането на Косово в рамките на СР Югославия, като се реши ясно нейният статут и се даде възможност за връщане на бежанците.
  В. "Монитор" публикува статията на Макс Сингър във "Вашингтон таймс" - "Агресията на Тачи ражда нови войни", в която се прави изводът, че АОК е вредна не само за косоварите, но и опасна за всички балкански страни, включително за Гърция, Турция и България. "Монитор" предлага и част от изводите на Иржи Динсбир, специален пратеник на ООН за човешките права в бивша Югославия. Според него най-големият проблем в косовската криза е отказът на великите сили да заявят ясно дали Косово ще остане част от Югославия или ще получи независимост. Сред големите проблеми той сочи запазващото се влияние на АОК, действията на албанската мафия, недостатъчната численост на полицията на ООН и отсъствието на правораздаване. /"Демокрация", "Пари"/
   
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Премиерът Костов за резултатите от посещението си в Косово
  Днес в. "Стандарт" публикува голямо интервю с премиера Иван Костов за резултатите от посещението му в Косово. Той заявява: "Все повече фактори в Косово виждат в нашата страна първостепенен фактор за успешното решение на проблемите там, за изграждане на траен мир."
  За положението в Южна Сърбия казва, че "нещата не са точно такива, каквито, изглежда, в страха си сме склонни да ги видим ние. Но никой не отрече, че има напрежение."
  Костов е получил обстойна информация от ген. Райнхард, която в известен смисъл го успокоила.
  За помощта от България за КФОР: "Ние можем да бъдем много полезни преди всичко в установяването на контакт между военни и цивилните. Тъй като в България има много хора, които говорят езика, познават културата, народопсихологията, историята. Знаят как да общуват с едните и другите.
  За разговорите с Ибрахим Ругова: "Г-н Ругова е човек на диалога. Там трудният диалог е между представителите на сърбите и Хашим Тачи. Но се очерта надежда, че е възможно те да се срещнат скоро. Приятно за нас беше, че сърбите вече са взели решение да участват във Временния административен съвет. И да споделят отговорностите. Другата добра новина е, че сърбите се връщат в Косово. Това беше потвърдено и от ген. Райнхард.
  За ролята на България като посредник: "Не. Въпреки че в Косово казаха, че искат да ни виждат като посредници. Не разбирайте, че България се товари с роля, която нито й е по силите, нито й прилича. Ще се радвам, ако вие виждате в това посещение преди всичко опит за превантивна дипломация, за намаляване на рискове за националната сигурност. Защото риск е напрежението в Южна Сърбия. Такова пътуване за нас е преди всичко опит да елиминираме възможните рискове далече, далече, преди да са се развили. Сега те са само потенциални. По отношение на риска в Южна Сърбия определено сме по-спокойни. По отношение на глобалната ситуация не съм по-голям оптимист."
  В. "Сега" предлага интервю с Ненад Чанак, лидер на Лигата на социалдемократите във Войводина и автор на плана за разделяне на Сърбия на 6 части на федеративен принцип със статут на републики. В тях Косово ще има статут на република във федерацията. Според Чанак настоящата власт и опозицията в Сърбия си приличат, защото имат близки идеологически платформи.  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ЕС
   
  Комисарят по разширяването Ферхойген похвали България, а външните министри препоръчаха продължаване на реформите
  Вчера на заседание в Брюксел министрите на външните работи на ЕС изслушаха комисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген за състоянието на България и Румъния. Той заяви за България, че "България спазва стриктна финансова политика и е постигнала добър напредък в процеса на приватизацията на държавните предприятия и банки." Според него в България се бави реконструирането на стоманодобивната промишленост и приватизацията във финансовия сектор и телекомуникациите. Външните министри препоръчаха на България и Румъния да продължат започнатите реформи за преструктуриране на техните икономики. /"Сега"/

  Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността /ЕКРН/ критикува България в доклад за лошо отношение към циганите и заради македонците
  ЕКРН днес ще разгласи доклад, в който отново я критикува за лошо отношение към циганите. Отправени са и забележки заради дискриминация към самоопределящите се като македонци, към някои секти, към бежанците и други малцинства. ЕКПН е орган на Съвета на Европа, а първият неин доклад беше през 1997 г.
  В настоящия доклад се прави извод, че българите само се мислят за толерантни. Равнището на търпимост в обществото е може би по-ниско, отколкото се представя обикновено, а през последните години в някои медии се забелязват тенденции към разпалване на нетолерантност и ксенофобия, се констатара в доклада. ЕКРН настоява България да подпише Европейската харта за регионалните и малцинствените езици. Особена тревога предизвикват случаите на лошо третиране на циганите от полицията. "Що се отнася до българските граждани, които желаят да изразят македонската си етническа принадлежност, ЕКПН отбелязва, че според информация от някои източници тяхното право на мирни събрания е било ограничавано няколко пъти. ЕКРН изразява надежда, че българските власти ще разрешават в бъдеще на всички групи в България пълноценно да ползват правото си на мирни събрания. Българските власти са отговорили, че "според последното преброяване на населението в България от 1992 г., 10 803 души са се самоопределили като македонци. От тях 3109 са заявили, че техният майчин език е македонският (за останалите - български). Тези лица ползват изцяло и ефективно всички права и свободи, гарантирани на всички български граждани, включително правото на мирни събрания". /"Сега"/

   

  ****
  Отношения с Германия
   
  Вицепремиерът Жотев ще обсъжда днес с шефовете на Дойчебанк изплащането на външния дълг на България
  Днес във Франкфурт на Майн вицепремиерът Петър Жотев ще обсъди с Петер Тилс и фон Хайдеберг, директори на Дойчебанк, изплащането на външния дълг на България. България продължава да изплаща външния си дълг по неблагоприятно високите доларови стойности спрямо ниските котировки на еврото. Предстоящето сливане на Дойчебанк и Дрезднербанк също ще бъде предмет на разговорите.
  Очаква се днес и утре при разговорите на главния преговарящ с ЕС Александър Божков и зам.-външния министър Владимир Кисьов в Германия да се обсъди нашумялата напоследък възможност за издаване на зелени карти на компютърни специалисти, включително от България. На Запад се поставя и въпросът морално ли е да се купуват специалисти от България или Индия, след като ЕС и Германия финансират именно в тези страни създаването на високоспециализирани местни кадри.
  Като много важна за българската икономика се определя и организираната в Хановер кооперационна и фирмена борса, по време на която ще се проведе и четвъртата сесия на Германо-българския съвет за сътрудничество. /"Демокрация", "Пари"/

  България и Германия разширяват сътрудничеството в образованието, като в България ще се издават немски дипломи
  Вчера министърът на образованието проф. Димитър Димитров и посланикът на Германия в София г-жа Урсула Зайлер-Албринг подписаха две спогодби в допълнение към българо-германската културна спогодба. Спогодбите уреждат статута на българските чуждоезикови училища, както и на немските учители, работещи в България. Предвижда се повече български езикови училища да въведат немски учебни планове в обучението по немски. Тези училища ще получават българска и немска диплома за завършено средно образование в езикова гимназия. Германия ще подкрепя разширяването на немското езиково образование в България, заяви посланик Зайлер. /"Демокрация"/

  Днес в Берлин под патронажа на шефовете на парламентите на България и Германия ще бъде премиерата на книгата за Димитър Пешев и спасяването на българските евреи
  Днес в Берлин ще бъде направена тържествената премиера на книгата на Габриеле Нисим "Човекът, който спря Хитлер". Тя е за делото на българина Димитър Пешев, зам.-председател на Народното събрание, който през 1943 г. чрез своята дейност спаси от газовите камери 48 000 български евреи.
  Премиерата на книгата на италианския журналист Габриеле Нисим ще бъде под патронажа на шефа на българския парламент Йордан Соколов и на германския - Волфганг Тилзе. Вечерта в присъствието на автора и на Соколов ще се състои и литературно четене за по-широка публика.
  В Германия книгата се издава от реномираното издателство "Зидлер", от което са излезли биографиите на големи германски политици като Геншер. Вчера Българският културен институт в Берлин показа и документалния филм "Спасените" на Милена Милутинова. /"Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Продължават да се обтягат отношенията с Македония
  Всички вестници съобщават, че парламентарни и извънпарламентарни партии от македонската левица, както и техни съюзници сред етническите албанци, вчера са подложили на остра критика лидера на Демократическата партия на албанците в Македония Арбен Джафери. Повод за това са неговите коментари в телефонния му разговор с премиера Иван Костов по повод антибългарските протести в Скопие пред българското посолство.
  В. "Македония денес" публикува позицията на 5 партии под заглавие "Джафери поделя Македония с Ванчемихайловски структури". Текстът съдържа изрази като "нечестни планове за федерализация на страната" и обвинения в опит за съживяване на "фашистка творба на българската окупация на Македония." Особено критичен е бившият посланик в София и сегашен секретар на най-голямата опозиционна партия - социалистическата, Георги Спасов. Според националистическата Демократическа партия на македонците "присъствието на Джафери във властта поражда кризи". В допълнение бившият президент Киро Глогоров заявява в интервю за в. "Капитал", че в контекста на Косово, стабилността на Македония може да бъде сериозно застрашена…от някакъв договор между съседите за това какво да се прави с Македония.
  Според Насер Зибери от Албанската партия на демократическия просперитет корените на кризата трябва да се търсят в подписването на Спогодбата между България и Македония. Петър Гошев от Либерално-демократическата партия обвинява Джафери, че реагира само когато става дума за правата на етническите албанци.
  В. "Демокрация" публикува статията на депутата от СДС Лъчезар Тошев, според когото "най-добрият отговор на опитите да се влошат отношенията на Република Македония с нейните съседи би трябвало да бъде още по-голямо сътрудничество и развитие на отношенията, а в международен план подкрепа за демократизацията и евроинтеграцията на тази млада държава."  

   
  ****
  Отношения с НАТО

  Военният министър Бойко Ноев замина внезапно за Брюксел за среща с НАТО
  Военният министър Бойко Ноев спешно замина за Брюксел. Той ще посети главната квартира на НАТО и ще се срещне със своя колега от Белгия Андре Флао. За посещението беше съобщено едва когато Ноев отлетя.
  Според в. "Сега" това посещение е свързано с уговорката България да помогне на КФОР в разузнаването и информацията на срещата на премиера Костов с ген. Райнхард. Предполага се, че Ноев е заминал за Брюксел, за да разбере какви точно специалисти и информация са необходими на НАТО в рамките на КФОР. Ноев вероятно ще обсъди и положението в Южна Сърбия. /"Сега"/
   
   

   


   МЕДИИ
   
  Върховният административен съд прекрати вчера делото срещу даването на национален ефир за телевизия на компанията на Рупърт Мърдок "Болкан нюз корпорейшън".
  Жалбата срещу лиценза бе подадена от конкурентната "Медия бродкастинг сървисиз", представлявана от Питър Рафтел.
  До петък, 17 март, обаче тя трябваше да бъде преподписана и от съакционера Кеворк Кеворкян.
  Тричленен състав на ВАС с определение върна вчера жалбата и прекрати делото срещу даването на ефир на Мърдок. Мотивите са, че Кеворкян не е преподписал в срок и жалбата не е редовно подадена. До произнасянето на съда издаването на лиценза бе спряно.  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Според икономическия съветник на президента Стоянов проф. Стив Ханке правителствената Програма 2001 изглежда като петилетен план, а лошото прилагане на законите и корупцията спират инвеститорите
  Стив Ханке бе на тридневно посещение в България. На своята пресконференция той не спести негативните си оценки. Единствените му похвали бяха за валутния борд и резултатите от него, коментира в. "Пари".
  Изводите според вестника са следните: Погледната като концепция, Програма 2001 на българското правителство изглежда като нов вариант на познатите от миналото петтгодишни планове, каза проф. Ханке. И добави - духът на програмата ме кара да мисля, че кабинетът отново разчита да дърпа конците на икономическите процеси, за да могат да бъдат достигнати конкретните показатели за БВП, инфлация и лихвени равнища. "Стандарт" цитира точните думи на Ханке: "Числата на растежа, БВП и основната лихва са заложени така, че да могат да се нагаждат и управляващите да показват каквото искат". Според него обаче валутният борд не позволява влошаването на макроикономическата среда. Професорът подчерта, че въвеждането на плаващ курс на лева спрямо германската марка би означавало край на паричния съвет и нов драматичен срив. Нито една държава с валутен борд, която е въвела впоследствие плаващ курс, не е избягнала бурята, каза професорът.

  Проф. Ханке заяви, че в момента България е приемана положително от портфейлните инвеститори. В същото време обаче е заобикаляна от преките инвеститори заради лошата законова база и все още големия риск. В Бъргалия прилагането на законите е лошо и затова корупцията е висока. Това според Ханке е причина за ниското равнище на преките чуждестранни инвестиции и за слабите перспективи техният размер да се увеличи. Говорейки за корутпцията в България, проф. Ханке цитира доклад на голяма американска банка от 10 март, в който се казва: Реформата е разочароваща. Защото за някои от членовете на сегашното правителство има усещането, че са корумпирани. "Новинар" уточнява, че според доклада на тази банка твърденията за корумпираност се отнасяли и за двата кабинета на Костов. Стив Ханке посъветва българския кабинет да премахне източниците на корупция, а не да се търсят имената на корумпираните.
  "Новинар" цитира коментара на финансовия министър Радев по повод изявлението на Ханке за корупцията, че в България има корупция, но ние не сме сред водещите държави по отношение на този проблем. Според министъра в света дори имало вече тарифи за черни услуги. Ще коментирам изявления само на сериозни икономисти, каза още министър Радев по повод изказването на проф. Ханке, посочва "Новинар". В краткия коментар на същия вестник акад. Неделчев заявява, че "бая големи постижения се искат, за да обявиш учен като проф. Ханке за несериозен икономист. Очевидно  обаче специалистът по ТРЗ Муравей Радев има самочувствие в излишни количеста...Пък и не само той..."

  Възможно е през тази година икономиката на България да отчете 5% реален растеж, което е доста високо за българските стандарти, прогнозира съветникът на президента. Само че това ще се дължи по-скоро на фазата на бизнесцикъла, в която се намираме, отколкото на някакви реални перспективи пред икономиката. Като път за създаване на тези условия Ханке посочи усъвършенстването на законите и осъществяването на реформите.
  Радвам се, че сделката за БТК скоро ще приключи, но ме притеснява това, че няма да е 100% приватизирана, каза Ханке. Той отново подчерта, че е необходимо да продаваме цели предприятия, а не части от тях. Ефективността на частчно приватизираните предприятия е по-малка, смята професорът.

  В обширно интервю за в. "Труд" проф. Ханке заявява, че  първо, прозрачността изисква всички важни правителствени документи да се разпространяват едновременно на български и английски, което според него е от особено значение за чуждестранните инвеститори. Това е и причината той да не е успял да се запознае и да проучи подробно "Програма 2001" на кабинета на Костов. Ханке подчертава, че ключовата концептуална грешка на програмата, която може да се усети  дори без подробен прочит е, че "тя е объркана, объркваща и безцелна, защото България не може да пренастройва фино икономиката, колкото и на правителството да му се иска да може".
  По отношение на заявлението на премиера Костов, че около 10 юли ще се обсъжда намаляване на данъците, проф. Ханке коментира, че данъците трябва да са прости, а данъчните ставки - ниски. Според него данъчните облекчения трябва да се въведат веднага, а не да се отлагат. Така нямало да се насърчава и укриването на доходи от данъчниет власти.
  Според него идеята на премиера за замразяване на цените на тока и парното е в несъответствие със системата на свободен пазар. Контролът над цените само щял да навреди на българската икономика.
  По отношение на увеличението на инфлацията професорът нямал притеснения. Повечето наблюдатели прогнозират  годишна инфлация за 2000 г. около 6% и причината за това е валутният борд. Наистина при валутен брод средната инфлация трябва да "играе" около инфлацията в еврозоната", заявява Ханке.
  Той коментира, че доходите и потреблението са все още твърде ниски в България, защото потенциалът за икономически растеж е нисък, а преките чуждестранни инвестиции са малко. Единственият начин да се подобри това положение според икономиста е да се реформира предлагането в икономиката. Необходима е радикална приватизация, при която икономическата свобода е по-голяма, е мнението на професора.

  Според Ханке България трябва да престане да мисли за изравняване на дходите с тези на Европа. Това е нереалистична идея, която за жалост е залегнала в Програма 2001. Потенциалът за дългосрочен растеж в ЕС е в най-добрия случай 2,5% годишно. В САЩ той е 3,5%. Ако България изпълни всички реформи, които аз предлагам, нейният потенциален дългосрочен растеж може да стигне 5-6% годишно. Простата сметка показва, че ще й са необходими повече от 100 години да настигне Европа. Защо изобщо трябва да се говори за това? Всички ние ще сме мъртъвци, когато България се изравни в Европа"
   

  МВФ и Световната банка са съгласни със замразяването на цените на тока и парното, заяви финансовият министър Радев след завръщането си от срещата на страните от Холандската група на фонда и СБ в Киев
  От изпълнителните директори на Световната банка /СБ/ и МВФ срещнах разбиране за предстоящата мярка за запазване на цените на електроенергията и топлоенергията, заяви финансовият министър Радев след завръщането си от Киев. Той и управителят на централната банка Гаврийски участваха в срещата на страните от холандската група на фонда и СБ.
  В неофициални разговори шефовете на двете институции са дали съгласие за намерението на правителството да замрази цените на тока и парното, особено след уговорката, че това е временна мярка. Тук не става дума за отказ от пазарни мерки или за смяна на политиката, коментира министър Радев. Става въпрос единствено за забавяне на този процес, свързан най-вече с тройното увеличение при цената на вносните горива и оттам с невъзможността на системата да издържи този скок.
  Един от докладите на срещата е акцентирал върху скоростта на реформите, съобщи министър Радев. Те не могат да бъдат забавяни, но трябва и да се държи сметка за социалната цена. Участниците в срещата се обединили около идеята, че ако една ускорена реформа е извън възможностите на една държава, то  скоростта е погрешно избрана. Това обаче трябва да бъде добре разбрано  и от екипите на фонда и СБ, които пряко работят с отделните страни, подчерта Радев.
  МВФ и СБ да не ограничават кредитирането си за страните в преход, каквито намерения се обсъждали във Вашингтон, призова още финансовият министър. За страната ни това нямало да бъде критично, тъй като в момента имало свръхпредлагане на кредити. В неравностойно положение обаче щели да попаднат държави, които са в начална фаза на прехода като Югославия и Македония. Те тряба да бъдат подпомагани от международните финансови институции, без чиято помощ трудно ще стигнат степента на развитие на България, посочи министър Радев.
  Според "Труд" "С България 2001" Костов получава нов кредит на доверие от Запада". Авторката на публикацията Невена Гюрова посочва, че в шумно лансираната актуализирана програма на кабинета са заложени ред недомислици или поне оспорими от икономическа гледна точка решения. Като философия е очевиден силният крен няляво, предизвикал едва ли не ревност у лявата опозиция. Няма начин външните ни партньори и донори (МВФ, СБ , ЕС и ЕБВР) да не виждат всичко това. Но явно си позатварят очите. Макар че очевидното забавяне на реформите неизбежно ще затрудни преговорите ни за присъединяване към ЕС - а успешните преговори за членство са сред водещите цели на правителствената програма. Това мълчание сега според Гюрова може да означава, че и международните финансови институции се нуждаят от "своеобразна реабилитация". Три години България изпълняваше стриктно всичко предписано от фонда като лечение. Първоначалните резултати бяха налице - полуумрялата икономика излезе от реанимацията. Но оттам нататък ясна позитивна промяна не се наблюдава. Стопанството си остава хилаво, без видими белези на стабилен растеж. В такъв случай просто трябва да се промени лечението. И това обяснява мълчаливото допускане на довчера немислими за МВФ идеи - замразяване на цени, отпускане на инфлацията и т.н. Фондът и банката ясно си дадоха сметка, че финансите на страната, в частност тези на домакинствата, не  могат да издържат нови, по-високи цени на парното и електроенергията.
  На правителството е даден нов кредит на доверие, инак казано - обещана му е глътка въздух през идната година. И очевидно, тя ще има свите финансови измерения, т.е съответните заеми. Но жестът не е заради Костов или християндемократическото СДС. За всеки непредубеден анализатор е ясно, че независимо от купчината кусури на управляващите, у нас в момента няма друга политическа сила, способна да поеме тежестите и отговорностите на управлението, заявява Гюрова.
  Споменът за икономическата криза от 1996 г. е прекалено пресен и никому не е нужна втора подобна зима - особено в разбунтуващия се Балкански регион. Именно погледната в регионален ракурс, малката ни държава наистина се очертава като стабилизиращ икономически и политически фактор. Струва ли си да бъде дестабилизирана заради икономически догми и постулати, оспорвани при това отдавна от мнозина световноизвестни икономисти? Подобни разчети очевидно са направили и европейските ни партньори, щедро обещали ни участие в предприсъединителните фондове на ЕС, пише Невена Гюрова в анализа си за "Труд".

  До момента от 2600-те поканени да участват в инициативата на премиера "Българският Великден" участие са потвърдили 645 българи.
  Пресата коментира, че на инициативата на българския премиер, наречена "Българският Великден", чрез която той кани преуспяващи българи в странство да се завърнат в родината в края на април за великденските празници, са отговорили 645 българи. От тях половината са се оказали хора, живеещи в България. Сред тръгналите към родината има българи от Австралия, Япония, Финландия и Румъния. Премиерът отправи покана общо към 2600 бъгарски емигранти да помагат в преговорите с ЕС.
  Едва 19 от поканените обаче са заявили желание да работят в администрацията. Толкова са готови да дават и консултации на място. Най-много - 149, емигранти предпочитат да сътрудничат на правителството от разстояние.
  70 от пътуващите за "Българския Великден" поискали сами да платят разноските по пътуването си. Седем са основните спонсори на инициативата. НДК дава безплатно залите си. Никой не е насилван да дава пари, е уточнил информационният шеф на премиера Михайлов по повод участието на държавни фирми в  организацията на проявата.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   

  Бившият вицепремиер Бакърджиев запазва и двата си партийни поста - като шеф на столичното СДС и като член на Националния изпълнителен съвет на СДС
  Софийският областен съвет на СДС не е съгласен Евгений Бакърджиев да се откаже от лидерския пост в столичната организация и най-вероятно ще потвърди доверието си в лидера на столичното СДС, е научила пресата от снощното заседание на съвета. Това ще стане на следващото заседание на съвета, след което ръководството на софийското СДС ще уведоми с писмо НИС на СДС за решението си.
  Не приемам, че резолюцията на Националната конференция да не се съвместяват висши постове в СДС се отнася до Евгений Бакърджиев, както някои искат да докажат, заяви зам.-председателят на СДС-София Георги Хубенов. Според него тази препоръка важала за тези, които не са си свършили работата и са загубили местните избори, а Бакърджиев си бил свършил работата. Самият Бакърджиев не е присъствал на снощното заседание, тъй като е бил болен, информира "Стандарт".
  "СДС-София не си дава Бакърджиев", информира в. "Труд". Вестникът припомня, че изискването да не се съвместяват партийни постове на върха бе внесено лично от лидера Костов, който се е надявал партията сама да отстрани от първите редици провалилите се лидери. След избирането на Бакърджиев за член на НИС, пред него изникна казуса да се откаже от единия пост, както това направиха двамата нови членове на НИС Димитър Абаджиев в Търговище и Никола Николов в Разград. Бакърджиев обаче остави организацията му да реши проблема. Според "Труд" някои сини районни председатели дори заявили, че препоръката на конференцията е несериозна, за други пък била смехотворна.
  Според шефа на столичните общинари Антоан Николов Бакърджиев трябва да остане шеф на столичното СДС, а дали ще напусне НИС, е проблем на самия НИС. "Това е въпрос от морално естество и Бакърджиев трябва сам да го реши, а не да го прехвърля на партията", е изразил мнение депутатът Юлий Павлов пред "Труд".
   
   

  Солунската четворка да бъде обновена като формула, поиска в Плевен лидерът на Евролевицата Александър Томов. "Вървим към споразумение с БСДП, тъй като коалиционното управление става неизбежно", обяви той. Ако се получи неуправляемост в новия парламент, бордът ще експлодира и ще се стигне до хиперинфлация, прогнозира Томов. Според него няколкостотин РМД-та можело да фалират и да изхвърлят хората на улицата. Проблемът бил, че тези РМД-та се били превърнали в рекетьорско-мошенически дружества. /"Стандарт"/      


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   

  Утре учители от София, Русе, Силистра и Видин ще протестират за неизплатените си заплати в София
  Пролетната ваканция може да бъде отменена заради учителски стачки, обяви зам.-министърът на просветата Венцеслав Панчев.
  80 000 от общо 120 000 учители са без заплати от януари, най-изнервените спряха работа, съобщават синдикатите.
  Втора седмица педагози от 5 училища в Кюстендил не влизат в клас. От вчера към тях са се присъединили още 3 училища. Продължава и гладната стачка за пари на учителката Людмила Дукова от Костенец.
  Без почивка ще останат училищата, където е имало грипна и дървена ваканция, а сега и стачка. Децата трябва да си вземат уроците и да завършат годината, мотивира се Панчев.
  Няма да работим, ако не решат проблемите ни, е заявила Галина Станчева от стачния комитет.
  Ваканцията е само от 5 дни и министърът ще сгреши, ако я отмени, каза синдикалната лидерка Янка Такева. Според нея е цинично да бавят парите на учителите, които се разписват само срещу 165 лв.
  За утре педагози се подготвят за протести в София, Русе, Видин и Силистра. Финансовият министър Радев пък привиква кметовете, за да ги пита къде са изпратените суми за учителските заплати

  Пенсионерските хонорари ще са без осигурителни вноски според предвидените поправки в Кодекса за задължителното обществено осигуряване
  Артисти, художници, преводачи - пенсионери, които упражняват свободни професии, няма да внасят осигуровки за пенсия и болест върху хонорарите и възнагражденията, които получават. Това предвиждат поправки в Кодекса за задължителното обществено осигуряване, очаква се те да бъдат одобрени от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт до края на седмицата, съобщава на първа страница в. "Труд".
  Според поправките от вноски за ДОО ще бъдат освободени всички пенсионери, които работят по граждански договор. Без осигуровки върху възнагражденията ще бъдат и тези, които се занимават със занаятчийска дейност, едноличните търговци, собствениците или съдружниците в търговски дружества, частните стопани, докторантите.
  От вноски обаче няма да бъдат освободени пенсионерите, наети по трудов договор. За тях продължават да важат всички разпоредби на задължителното осигуряване.   
   


  ЕКОЛОГИЯ
   
  Нямаме данни за опасна радиация в Западна България, е заявил за "Труд" вчера шефът на Нациналния център по околна среда Димитър Кантарджиев.
  Преди ден руската радиостанция "Маяк" съобщи, че в западните части на България опасни вещества са попаднали в подпочвените ноди и са повишили радиоактивността. Последните измервания обаче показали, че фонът е в рамките на нормалното. 1,16 пъти завишение се забелязвало само в района на река Коритарска бара  край монтанското село Смоляновци. То обаче идвало от затворения рудник "Септемврийци". 
   


  ИКОНОМИКА
   
  Външният дълг на България за 1999 г. е 9,984 млрд. долара
  Външният дълг на страната за миналата година е 9.984 млрд. долара, отчете централната банка.
  В сравнение с края на 1998 г. той е намалял с 258 млн. долара. През миналата година България е получила 1.169 млрд. долара заеми от чужбина, от които 723 млн. долара са дългосрочни кредити и държавно гарантирани заеми. В същото време страната ни е платила общо 494.8 млн. долара главници и 480.4 млн. долара лихви по външния дълг.
  Задълженията на България към международните финансови институции в края на 1999 г. възлизат на 2.893 млрд. долара. /"Пари"/

  Преките инвестиции в България за 1999 г. са 739 млн. долара
  Директните инвестиции в България през 1999 г. са 739,2 млн. долара. Това сочи статистиката на централната банка за миналата година. В сравнение с 1998 г. преките вложения в страната са се увеличили с 37,6% или 201,9 млн. долара.
  Това означава, че директните чужди инвестиции са финансирали напълно дефицита по текущата сметка за годината, са коментирали експертите от БНБ. За същия период портфейлните вложения в страната са се увеличили с 8 млн. долара, като само за декември увеличението спрямо предишния месец е с 13,5 млн. долара. За 1998 г. обаче търговията с български ценни книги е регистрирала намаление от 112 млн. долара, припомнят от БНБ. Едновременно с това обаче дълговете на страната са нараснали с 80,3 млн. долара, поради по-голямото количество получени кредити, поясняват от централната банка.
   

  Вицепремиерът Жотев и транспортният министър Славински канят "Дойче телеком" да купи гръцката ОТЕ, която заедно с "Кей Пи Ен" е кандидат за БТК, съобщиха вчера атинските вестници "Вима" и "Ексклусия". Българската страна постави нови условия при последната среща на премиера Костов с шефовете на консорциума. Сред тях е искането договорът за БТК да бъде ратифициран от българския парламент, пише "Ексклусия". Според изданието това е знак, че решението на София да продаде 51% от своя телеком ще е политическо.
  Всекидневникът "Вима" оценява положително последните разговори в София по продажбата, като се спира на думите на българския премиер, че сделката била на финалната права.
  От няколко дни гръцкият печат коментира и предстоящата приватизация на държавната телекомпания ОТЕ. Според повечето местни издания като купувач се сочи германската "Дойче телеком".
  Междувременно стана ясно, че вицепремиерът Жотев и министърът на транспорта и съобщенията Славински ще се срещнат с представители на Дойче банк и на "Дойче Телеком", информира в. "Стандарт".
  Вчера, 20 март, Жотев и Славински са отпътували за Германия за официалното откриване на панаира в Хановер. Там министър Славински ще разговаря с представители на "Дойче Телеком" за евентуално подновяване на интереса им към покупката на БТК.
  Вицепремиерът Жотев пък ще се срещне с шефове от Дойче Банк и Комерцбанк, както и с висшето ръководство на "Сименс". Вицепремиерът ще участва и в четвъртата сесия на Бългаско-германския съвет за коопериране, чийто съпредседател е от българска страна. Днес Жотев има среща с федералния министър на стопанството и технологиите на Германия Вернер Мюлер и с министъра на икономическото сътрудничество и развитие Хайдемари Вичорек-Цойл.
  Славински пък ще разговаря и с бизнесмена Дитер Кьоне, който прояввява интерес към модернизацията на БДЖ.

  Само една оферта от РМД за приватизация на корабния завод в Бургас
  Само една оферта има в Агенцията за приватизация за покупка на Бургаската корабострителница, е научила пресата вчера. Предложението е на работническо-мениджърския екип и е за 80% от дружеството.
  Подаването на офертата означава спиране на процедурата за ликвидация на корабния завод, са обяснили за медиите експерти. Ако обаче не се стигне до сделка, корабостроителницата ще бъде ликвидирана. Сега предприятието изпълнява една-единствена поръчка за строителството на речен кораб. /"Новинар"/