ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
21 февруари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения с Израел | Отношения с балканските страни | Медии | Правителство
  | Българска православна църква | Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Голяма акция за оръжие на КФОР в Косовска Митровица.

 • Победа на реформаторите на изборите в Иран.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • Продължават преговорите с Израел за свободна търговия.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Екоминистър Евдокия Манева обвини Румъния в некоректни данни.

 • Режимът в Белград гони всички български журналисти.
   

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Българското национално радио спря три национални предавателя.

 • Кодексът на труда ще бъде основно променен, съобщи социалният министър Нейков.

 • Епископ Галактион бе избран за първи кандидат за митрополит на Старозагорска епархия.

 • Монаси от Великотърновската епархия искат да се създаде църковно-финансова полиция.

 • Демократическата партия и СДС остават основни партньори на БЗНС - Народен съюз за предстоящите парламентарни избори.

 • За лидерското място в Демократическата партия  ще се борят само Александър Праматарски и Златка Русева.

 • "Открит форум" в БСП обсъди с привърженици  във Варна предстоящия конгрес на БСП.

 • За шеф на Софийската организация на Евролевицата бе избран проф. Матей Матеев, Карадимов обяви старта на кампанията си за лидерското място.

 • КНСБ иска национален план за заетостта, безработните надхвърляли 800 000.

 • 6 фирми искат да купят Булгартабак.

 • Немци ще инвестират в Марица - изток.

 • Англичани се интересуват от българските текстилни фабрики.
   
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Екоминистър Евдокия Манева обвини Румъния в некоректни данни
  Вчера (20.02.20, неделя) екоминистърката Евдокия Манева даде интервю за националното радио в предаването "Неделя 150". В него тя обвини Румъния в предаването на некоректни данни за замърсяването от цианид. Тя се закани да внесе протест срещу достоверността на информацията за замърсяването, идващо от Румъния. "Имам претенции към данните, които румънските колеги подадоха по международната система за оповестяване по р. Дунав. На 18 февруари те съобщиха, че концентрацията на цианиди на стената на хвостохранилището е 0,05 милиграма на литър, което е 2 пъти под нормата. Същия ден към 11 часа у нас концентрацията премина пределно допустимата граница. Не е възможно при стената, откъдето започва изпускането на цианид, да е под нормата, а у нас да е над", каза Манева. Според нея румънците или са подали неточна информация, или не са замервали както трябва, или не са измервали където трябва. Отговорност за подаването на обективна информация трябва да носят всички страни, засегнати от замърсяването, защото само обективната информация може да позволи правилни управленски решения. Манева обяви, че най-високото ниво на замърсяването в българския участък е било 40 пъти по-високо от пределните норми. Правителството ще реши дали България ще иска обезщетение заради цианидното замърсяване. България ще представи своите искания пред Дунавската комисия и пред Еврокомисията.
  Днес министър Манева дава интервю за в. "Демокрация". В него тя повтаря обвинението срещу Румъния за некоректни данни за замърсяването с цианид на Дунав, както и намерението на България да представи замърсяването на българския участък пред Дунавската комисия и създаващата се еврокомисия по замърсяването.
  В. "Монитор" отбелязва, че има противоречия в изказванията на министър Манева, отбелязвайки че "вълната замърсена вода продължава да приижда, заключи тя, час преди експертите да обявят, че в България започват да влизат по-чисти води".
  Днес всички централни вестници отбелязват, че от вчера Дунав при Видин вече не носи замърсена с цианиди вода. Измерванията вчера в 13,30 ч. от проби, взети на самия бряг и на 30 м навътре, показват стойности под пределно допустимите. Всички забранителни мерки, въведени от правителството, остават в сила. Това се отнася до забраната за улов, продажба и консумация на риба, за използването на дунавска вода за водопой на животни, производствени нужди и напояване.
  Вчера следобед отровата стигна до Русе. Там концентрацията е била по-малка, но над допустимите норми. Специалистите увериха още на 19 февруари, че са предприети всички мерки замърсяването да не засегне флората и фауната в резервата Сребърна край Силистра. Вчера шефът на Изпълнителната агенция по околната среда Димитър Кантарджиев заяви, че "пикът на замърсяването е преминал". Според него замърсените води ще напуснат българския участък на Дунав късно вечерта на 21 или в първите часове на 22 фувруари. /"24 часа", "Демокрация", "Сега", "Монитор"/
  В. "24 часа" публикува аналитичната статия "Пий цианиди и мълчи". Прави се изводът, че "никой няма да ни плати замърсяването на Дунав, а ще ни притиснат да мълчим заради втория мост. Европа ще смъмри Румъния и ще й напомни, че в ЕС се влиза без нарушения, включително екологически. Унгария ще получи някакво обезщетение за нанесените й щети. Сърбия ще чуе, че може би ше получи обезщетение, но след смяната на Милошевич. Нашата страна както винаги ще бъде потупана по рамото и ще й се обясни, че не е претърпяла кой знае какви щети, за да очаква обезщетение. От друга страна, в името на строителството на новия мост над Дунав вероятно ще получим съвет да не бъдем толкова придирчиви."  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с Израел
   
  Продължават преговорите с Израел за свободна търговия
  На 21 и 22 февруари в Израел ще се проведе вторият кръг от преговори между България и Израел за подготвяното Споразумение за свободна търговия. Българската делегация се води от зам.-министъра на икономиката Христо Михайловски. В делегацията са включени специалисти от министерството на икономиката, от агроминистерството, от външно министерство и митниците. Израел има около 20 такива споразумения, сред които с ЕС, САЩ, Канада, Турция, Чехия, Полша и Унгария. За 1998 г. стокообменът ни с Израел е бил за 39,6 млн. долара, от които 27,7 млн. дол. износ, а вносът - 11,9 млн. долара. През 1998 г. износът на България е бил с 10% по-голям от 1997 г., а общото увеличение на стокообмена е бил за 6%. За 9-те месеца на 1999 г. е реализиран стокообмен от 33, 2 млн. долара, от които 18, 1 млн. долара е износът на България. /"Пари"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Режимът в Белград гони всички български журналисти
  Говорителят на външно министерство заяви по националното радио, че Белград гони наред българските журналисти от Югославия. Юговластите първо не допуснаха на 18 февруари екип на Дарик радио в Западните покрайнини, а след това отне акредитацията на кореспондента на националното радио Ивайло Василев. Говорителят на външно министерство заяви, че като ответна мярка България ще прекрати акредитацията на кореспондента на ТАНЮГ в България Душко Дражич. Ивайло Василев е кореспондент в Белград на БНР от близо година. Шефът на БНР заяви, че "Всеки месец, когато трябва да напусне Югославия и да дойде в България, Ивайло пише обяснения в полицията в Белград". От БНР са пращали няколко пъти писма до сръбското министерство на информацията за решаването на акредитацията на Василев. На няколко пъти е воден разговор с посланика Джукич по този въпрос и той е давал уверения за решаването на въпроса. Наблюдателите са категорични, че хората на Милошевич искат да прогонят от Белград всички журналисти от държави, които не подкрепят режима", е заключението на в. "Стандарт" и уточнява, че "засега в Белград от българска страна е единствено кореспондентът на Радио "Свободна Европа" Ели Юрукова." Според говорителя на българското външно министерство "На нито един от останалите чужди кореспонденти в Белград не се създават такива пречки, както на българския журналист". Днес Дарик радио ще прати протестно писмо до сръбското посолство в София по повод безпричинната гавра с екипа на радиото на 18 февруари. /"Стандарт", "Труд"/  
   

   


   МЕДИИ
   
  Българското национално радио /БНР/ спря три национални предавателя
  Прекратява се ползването на трите национални предавателя, които излъчват "Хоризонт", Радио Варна и Радио Шумен на средни вълни за регионите на Варна, Шумен, Добрич, Силистра и Бургас от 1 март т.г., е решил Управителният съвет на БНР на 15 февруари. Така на практика Черноморието остава без нито един национален предавател. Само минимална част от района се покрива от локалните УКВ-станции, т.е. програмите на националното радио ще могат да се слушат само от жителите на областните центрове. Специалисти от Варна са потресени от факта, че обхватът на най-старата българска ефирна медия - Радио Варна, основана през 1963 г., се свежда до селска радиоточка, пише в. "Демокрация".
  Програмите на БНР няма да се чуват дори във Варна и Бургас през периода април-ноември, когато масирано работят турските УКВ предаватели.
  Решението за спиране на трите предавателя води до отрязване на информацията за бесарабските, молдовските и банатските българи, както и за изселниците ни в Турция. УКВ предавателите нямат покритие в повечето български курорти, така че излъчването на програми за чуждестранните туристи става безсмислено, коментират експерти в бранша. Според тях само 2,5% от сумата, която БНР дължи на БТК за излъчената програма, би се покрила от икономиите в резултат на спирането на предавателите, така че отрязването на предавателите не е обосновано и от финансова гледна точка.
  Решението бе взето по финансови причини заради високите такси, които плащаме на БТК, е заявил вчера член на УС на БНР. Според него са спрени предаватели, които са дублиращи, и интересите на радиослушателите няма да бъдат засегнати. /"Демокрация"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Кодексът на труда ще бъде основно променен и съобразен с новите индустриални отношения в България, съобщи социалният министър Нейков вчера. Сега действащият трудов закон е приет през 1986 г. Депутатите от 36-ото народно събрание нанесоха сериозни изменения в него през 1992 г. Подготвеният нов ремонт предвижда в Кодекса да бъдат променени над 250 текста от общо 416.
  Работна група от експерти по трудовото законодателство, сред които и представители на работодателите и синдикатите, днес ще обсъждат някои основни принципи в бъдещия трудов кодекс. Той ще дава повече свобода на работодателите и наемниците да се договорят без сегашната опека на държавата. Предвижда се да бъде въведено по-гъвкаво работно време, което да позволява удължаване на работния ден при производствена необходимост, без това да се счита за извънреден труд. Шефовете ще могат по-лесно да освобождават хора при закриване и преструктуриране на фирми, но в замяна на това ще бъдат задължени да им плащат по-големи обезщетения.
  Експерти на синдикатите ще настояват законът да забрани превръщането на безсрочните трудови договори в срочни и да отмени сега действащата практика да се сключват т. нар. "верижни" договори.
  Работодателите искат да бъде отменена дискриминационната разпоредба на чл. 72 от сегашния кодекс, според която трудов договор с пенсионер може да се сключи само ако за съответната длъжност няма кандидат, който не е пенсионер. /"Труд"/    


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
  Величкият епископ Галактион бе подкрепен на избора за митрополит на Старозагорска епархия
  Величкият епископ Галактион, предстоятел на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски",  единствен събра нужния брой гласове на вчерашния избор в Стара Загора и бе посочен за първи кандидат за митрополит на Старозагорската епархия.
  Гласуването бе тайно. Галактион събра 26 от 32 възможни гласа на състоялия се вчера избор за митрополит на овдовялата след смъртта на Панкратий Старозагорска епархия. Едва след третия вот на епархийските съветници бе одобрен и вторият кандидат за високия духховен сан. Това е проватският епископ Антоний, който е на 85 години. Общо кандидатите за митрополит на епархията бяха 15.  Галактион е ученик на покойния митрополит Панкратий  и е служил като негов викарий.
  След избора на старозагорските епархийски съветници съгласно Устава на БПЦ през седмицата Светият синод трябва да разгледа представените две кандидатури и в неделя да излезе с окончателно решение кой ще бъде новият митрополит на Старозагорската епархия.
   

  Монаси от Великотърновската епархия искат да се създаде църковно-финансова полиция. Духовниците изпратили писмено предложение до Светия синод за обособяването на новата структура.
  "В църковните обекти цари анархия и някой трябва да сложи ред. Във Великотърновската епархия има общо 473 храма, 20 действуващи манастира. Обслужват се от около от 100-тина свещеника, а са необходими поне 350", обяснява пред в. "Сега" монах Панкратий от Къпиновския манастир "Св. Никола", който през ноември 1999 г. напусна светата обител. Според монаха манастирите били оставени на физически лица с криминално минало.
  "Игумените са принудени да предоставят хранителни продукти и да плащат по 100 долара на висшестоящи духовници, за да подсигурят мястото си за идната година", твърди още търновският монах.
  В епархията имало хиляди църковни земи и гори. Площите обаче или не се обработвали поради липса на хора и техника, или продукцията им потъвала незнайно къде.
  Трябва да се създаде вътрешноведомствена структура, която да контролира къде отиват средствата, спечелени от църковните обекти, осоено от манастирите с хотелски комплекси, казва Панкратий.
  Функциите на новата служба щели да включват охрана на църковната собственост, финансов и стопански контрол, както и кадрова политика. /"Сега"/    
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Демократическата партия и СДС остават основни партньори на БЗНС - Народен съюз за предстоящите парламентарни избори
  Анонимна листовка с предложение за обединение на всички земеделски формации преди парламентарните избори се е появила мистериозно по време на разширеното съвещание на ръководството на БЗНС - Народен съюз през почивните дни в Пампорово, съобщава в. "Сега", позовавайки се на информация на депутата от БЗНС Моньо Христов.
  Земеделците от Постоянното присъствие на партията се опитали да издирят автора на анонимката, но не успели.
  Националното ръководство и представителите на БЗНС - НС в местната и изпълнителната власт обсъждаха на 19-20 февруари стратегията си на поведение за следващите парламентарни избори.
  "Идеята за консолидиране на земеделците може да се разглежда едва след приемане на закона за политическите партии, с който ще се отсеят фантомните организации", е коментирал Моньо Христов. Според цитирани на съвещанието данни БЗНС - НС в момента наброява 66 000 души.
  От БЗНС начело с Мозер ще участват на парламентарните избори отново чрез коалицията Народен съюз, гласи решение на ПП, цитирано от Стефан Личев, който е зам.-предсетател на ПГ на Народен съюз.
  Наред с Демократическата партия основен партньор на БЗНС - НС в надпреварата за следващ парламент ще бъде пак СДС. Земеделците на Мозер ще продължат добрите си връзки с ДПС, предвиждат се разговори и с ВМРО, заяви още Стефан Личев.
  В централата на БЗНС се разработва програма за развитие та българските села, съобщи Моньо Христов. В проекта се предвиждат икономически преференции за селските райони.
   
  Председателят на Демократическата партия няма да съвместява и поста шеф на Върховния партиен съвет, реши ръководството на формацията в Пловдив. Идеята ще се гласува в събота на конгреса на ДП в София.
  С тази промяна в устава на практика се въвежда двувластие в ДП - председателят ще се занимава с текущите политически проблеми, а шефът на Върховния партиен съвет ще се ангажира с изработването на програмните документи и ще отговаря за коалиционните взаимоотношения. До смъртта си Стефан Савов бе и председател на партията, и шеф на ВПС.
  Ексминистър Веселин Методиев оттегли кандидатурата си за лидер на партията и обяви, че подкрепя основния си конкурент Александър Праматарски. Методиев се надява да оглави Върховния партиен съвет, понеже "идеологията" била силата му, цитира думите му в. "Сега".
  Александър Джеров също се отказа да се конкурира за председателското място. Срещу Праматарски остава като единствен конкурент зам-.правосъдната министърка Златка Русева, но според същия вестник и тя май ще си направи отвод.
   

  Областният съвет на СДС в Софийско издигна Сунгарски за кандидат за Националния изпълнителен съвет на СДС
  Областният съвет на СДС в Софийско взе решение да издигне кандидатурата на лидера си - Иван Сунгарски, за член на Националния изпълнителен съвет на СДС. Отчетно-изборното събрание на СДС в Софийска обраст преизбра депутата Сунгарски за шеф и предложи за членове на НИС още шефката на  ПГ на СДС Екатерина Михайлова и експравосъдния министър Васил Гоцев. За лидер на партията организацията подкрепя Иван Костов, а за главен секретар - Христо Бисеров. Изборът на нов НИС ще стане на 11-ата национална конференция на СДС тази събота.
  За заместници на Сунгарски в структурата на СДС бяха избрани д-р Русинов - община Ботевград, Мариана Томчева - обшина Пирдоп, Георги Стоев - община Костенец, Коста Толев - община Костинброд, Кирил Караиванов - община Ихтиман.
  Областният съвет на СДС в Русе също издигна Костов за лидер на СДС. Русе издигна Евгений Бакърджиев за зам.-шеф на СДС, Христо Бисеров - за главен секретар, а Димитър Абаджиев от Търговище - за нов член на НИС.
   

  Учредиха ново ВМРО в Благоевград
  Нова организация, наречена ВМРО-БДД, е била учредена в Благоевград, съобщава в. "Труд". За лидер е бил определен проф. Атанас Попов от Югозападния университет.
  Създадената структура не била алтернатива на ВМРО с председател Красимир Каракачанов, а истинската организация, твърдят учредителите й.
  "За пръв път чувам за учредяването на такава структура, но това изобщо не ме притеснява, защото всеки може да се обяви за ВМРО, но делата говорят най-добре кой какъв е", е коментирал Каракачанов.
  Новото ВМРО щяло да внесе следващата седмица в съда документи за регистрация. В тях пишело, че те са възстановена македонска родолюбива организация, а БДД означава Българско демократично движение.
  "Проф. Атанас Попов беше изключен от ВМРО след местните избори", е обяснил за пресата Каракачанов. Санкцията се наложила, защото той и хората му работели за СДС, срещу ВМРО. Според Каракачанов Атанас Попов не се ползвал с авторитет сред организацията на ВМРО. Преди години той бил защитил научен труд на тема за ритуалите в пионерската организация.
  ;

  "Открит форум" в БСП обсъди с привърженици във Варна предстоящия конгрес на БСП
  "Разбрахме се, че другарят Първанов е социалдемократ. "Открит форум" е за БСП, а който е за социалдемократическа политика - да отива в БСДП", е заявил на форума лидерът на червената фракция Премянов. "Открит форум" нямал намерение да излиза от БСП.
  "Дали Първанов ще бъде избран за председател, или не, е твърде ниска цел за партията", е коментирал Премянов пред в. "Труд". Той е посочил като кандидати за първия пост в БСП Янаки Стоилов, Александър Лилов, Жан Виденов и е парирал обвиненията в лидерски амбиции, заявявайки, че няма да се кандидатира. Премянов е предрекъл, че СДС ще провокира предсрочни парламентарни избори, защото до редовните синият рейтинг щял съвсем да падне.
  Самият Първанов даде доказателство, че БСП е надживяла вождизма си и се е модернизирала, заявявайки пред радио "Експрес": "БСП е заинтересувана да няма полюсно поведение и ще търси интеграционен модел в коалиция с формации и надясно от центъра", коментира в. "Труд".

  За шеф на Софийската организация на Евролевицата бе избран проф. Матей Матеев
  Евролевицата е във вътрешна и международна изолация, имаме образа на конюнктурни политици заради непоследователните ни позиции. Това заяви соцциологът Андерй Райчев на столичната конференция на Евролевицата на 19 февруари.
  По думите на Райчев лидерът на БСП Първанов щял да се срещне с канцлера на Германия Герхард Шрьодер и с премиера на Русия Путин, а Томов се биел в гърдите, че Евролевицата е приета във всички социалдемократически партии.
  Бившият говорител на Евролевицата Росен Карадимов обяви, че започва кампанията си за кандидат-лидер на партията. Той обяви, че електоратът на Евролевицата се е стопил до 2%. Първото, което прави Карадимов в битката с Томов, е да открие пощенски кутии за несъгласните с политиката на партийния шеф. Те щели да бъдат поставени в цялата страна.. /"Новинар"/
  Томов нарече Райчев и Карадимов разрушителна сила в партията, цитира думите му в. "Пари".
  За шеф на Софийската организация на Евролевицата бе избран проф. Матей Матеев със 127 гласа от 239. Основният конкурент на Матеев е бил депутатът Евгени Димитров.   
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  КНСБ иска национален план за заетостта, безработните надхвърляли 800 000
  Национален план за заетостта, в който да бъдат конкретизирани източниците на финансиране на регионални и национални проекти, поиска националната конференция на КНСБ. Общо 6 приоритетни сфери определиха участниците на конференцията на синдиката.
  "Крайно време е да се разработи конкретен план за осигуряване на заетост, безработицата нараства застрашаващо", заявяват от синдиката. Според КНСБ хората без работа в България отдавна са надхвърлили 800 000 души, но част от тях въобще не са се регистрпирали на трудовата борса. По данни на Нацоналната служба по заетостта щяло да се окаже, че без работа през януари са били около 600 000 души или 14% от активното население.
  През миналата година без работа са били 527 000 души - 13,8%. Над 42% от тях са на борсата повече от 2 години.
  Да се предприемат реални стъпки за либерализирането на цената на труда, тъй че тя да бъде обвързана с резултатността от него, поискаха от КНСБ. Според синдикалистите било наложително спешно да се изработи и система за следприватизационен контрол от страна на Агенцията за приватизация, ресорните ведомства и общините, защото голяма част от социалните клаузи на договорите за приватизация се нарушавали.
  КНСБ ще учреди национална асоциация за съдействие на комитетите по условия на труда, която ще се бори за безопасни условия на труд.
  През 2000 г. равнището на безработицата в България ще стигне най-висок процент - до 17%, прогнозира началникът на Националната служба по заетостта Олег Чулев. Това е свързано с освобождаването на работници от закритите губещи предприятия.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  6 фирми искат да купят Булгартабак
  До 29 февруари се очаква Филип Морис, Бритиш Американ Тобако, Gallaherd Altadis /Tabacalera + Seita/, Japan Tobacco, Credit Suisse First Boston да подадат писма за намерения в Агенцията за приватизация за закупуването на 51% от Булгартабак холдинг. Тези 6 фирми закупиха от АП документацията за преговори с потенциални купувачи и информационни меморандуми за 51% от Булгартабак холдинг, което им дава право, ако отговарят на условията за продажбата, да се включат в наддаването. Според критериите за рздръжавяването на пул Тютюнева промишленост, включващ 51% от Булгартабак холдинг, от които 17% ще бъдат продадени при особени условия, ще се допускат само кандидат-купувачи, които са големи стратегически  инвеститори от бранша. Не е задължително да участват самостоятелно, допуска се и съучастие с финансова компания. Писмата за намерения, които ще се внасят до края на месеца, трябва да съдържат доказателства, че кандидатите имат производство и продажби на цигари през 1998 г. за 186 000 000 евро или преработка и продажби на тютюн през 1998 г. за над 26 000 000 евро. Срокът за подаване на оферти е до 20 март 2000 г.
  В структурата на БТ холдинг влизат 22 български дружества и 6 дружества извън страната. За 1998 г. Булгартабак има 96% пазарен дял в България, реализиран износ на цигари от 11 100 млн. къса, продажби на тютюн на трети лица от 11 135 тона, нетни продажби в размер на 461 737 324 млн. къса, печалба след данъчно облагане от 35 985 526 млн. лв. и персонал от 11 305 души. /"Пари"/
   

  Немци ще инвестират в Марица - изток
  Представители на холдинг RWE и на Rheinbraun са заявили пред зам.-министъра на икономиката Михайловски твърдото си желание да инвестират в ТЕЦ Марица-изток 2 и във въгледобива в мини Марица - изток. Те проявяват интерес към създаването на два джойнт-венчъра. Г-н Михайловски беше в Германия за участие във форум, посветен на България. По време на визитата си той обсъди с държавния секретар на федералното министерство на икономическото стърудничество и развитие Ерих Щатер техническата и финансовата помощ от Германия за тази година и пакта за стабилност в Югоизточна Европа. /"Пари"/
   

  Англичани се интересуват от българските текстилни фабрики
  Британски текстилни фирми проявяват интерес към български фабрики, работещи в тази сфера, поради изгодните условия за производство, информира Би Би Си. Българските производители трябва да инвестират за обновяване на технологичната си база и повишаване на техническия опит на своите работници, е посъветвал шефът на водеща търговска фирма от Лондон Басам Кири. Британската компания "Кинстрийт" работи с "Мир" - Добрич, "Галатея" - Варна, както и със завода за плетен трикотаж "Саня" повече от 10 години. Според търговците Румъния и България предоставят изгодни условия за привличане на чужди инвестиции в текстилния отрасъл. Привлича ни промяната в характера на деловата дейност към западния модел в бизнеса, е казал Басам Кири.