ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
21 януари 2000 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с НАТО | Отношения с балканските страни | Медии | Парламент | Правителство | Политически партии и организации | Социална обстановка | Демографска ситуация Икономика |
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Министрите на външните работи на Турция и Гърция подписаха 4 споразумения.

 • Скандалът с Хелмут Кол взе първата си жертва.

 • ЕС увеличава помощта за сръбските градове, управлявани от опозицията.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Шефът на НАТО идва в България на 9 февруари и заяви, че НАТО няма да разполага бази в България.

 • НАТО предлага на България 85 цели за партньорство.
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Темите за преговорите с ЕС ще станат ясни на 28 март.

 • През 2000 г. България ще изнесе за ЕС повече вино с намалено мито.

 • Според в. "Монитор" премиерът Костов ще смени до 1-2 месеца главния преговарящ Александър Божков.
   
     


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Ян Елиасон, държавен секретар по външните работи на Швеция, на посещение в България по Пакта за стабилност.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • България е последна по раждаемост в Европа.

 • Президентът не може да поиска декриминализиране на обидата и клеветата, разпространени чрез средствата за масова информация, съобщиха юристите на държавния глава.

 • "Болкан нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок получи длекосъобщителен лиценз за 15 години и програмен за 10 години.

 • РМД ще могат да плащат неизплатената част от купените от тях предприятия изцяло с компенсаторни бонове и жилищни компенсаторни записи.

 • Социалният министър Нейков ще преговаря с МВФ днес за минимална заплата над 80 лв.

 • Започват масови проверки за цената на хляба.

 • След варненските търговци и пловдивската гилдия на уличните търговци заведе дело срещу финансовото министерство заради наредбата за касовите апарати.

 • Банка ДСК дава 77 000 лева за малки и средни предприятия.

 • Седем милиарда долари са изнесени от България в чужбина напълно легитимно и обслужват чужди икономики.

 • Сделката за продажба на 75% от предприятието "Микропроцесорни системи" в Правец се разваля.
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  "Болкан нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок получи длекосъобщителен лиценз за 15 години и програмен за 10 години, реши вчера правителството.
  Срокът за обжалване е 14 дни. Около 10 млн. лв. е минималната такса за разпространение на програмата, която Мърдок ще плаща на БТК.
  Мърдок може да изгради своя мрежа от предаватели, но още е тайна срокът, за който е задълен да ползва услугите на БТК. Мърдок е дал лицензионна такса 212 400 лв, информира "Новинар". Годишно той ще плаща за контрол 0,3% от брутния си приход плюс такса за ползване на ограничен ресурс в размер на 1 543 347,90 лв.
  Мърдок трябва да стартира новата телевизия до 9 месеца от получаването на лиценза. За няколко месеца тя постепенно ще запълни програмното време на Ефир 2 с нови предавания и в края на лятото на 2000 г. ще започне да излъчва изцяло своя програма под търговското название "БТБ".
  "България е в центъра на Балканите, тя граничи с Черно море, Турция, Гърция, Македония, бивша Югославия и Румъния. За нас тази инвестиция е една от първите сттъпки към сериозното ни присъствие в този стратегически важен район", заяви шефът на европейския клон на "Нюз корпорейшън" Мартин Помпадур.
  "Нюз корпорейшън" е една от най-големите медийни компании в света с приходи от 14 млрд. долара годишно.
  Правителството одобри и даването на 10-годишна програмна лицензия с национално покритие на шведските "Медиа бродкастинг сървисиз" и "ТV-2", представена в България от Кеворк Кеворкян. Те могат да излъчват програмите си по кабел или сателит. Двете телевизии вероятно ще кандидатстват и за честотата на ОРТ. Конкурсът ще бъде обявен в края на февруари.  

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът не може да поиска декриминализиране на обидата и клеветата, разпространени чрез средствата за масова информация, съобщиха юристите на държавния глава.
  Причината била, че Конституционният съд вече се бил произнесъл по проблема, а той не можело да бъде сезиран два пъти по един и същ въпрос. Висшите магистрати са отхвърлили на 14 юли 1998 г. искане на 55 народни представители да бъдат обявени за противоконституционни  разпоредбите в НК, които предвиждат затвор за журналисти. "Наказателната отговорност за обида и клевета е една от юридическите гаранции, които осигуряват закрилата на достойнството на личността", са решили тогава съдиите. От друга страна, държавният глава няма право на законодателна инициатива и не може да предложи на парламента въпросните разпоредби да бъдат извадени от НК, поясниха юристите на президента Стоянов.  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с НАТО
   
  Шефът на НАТО идва в България на 9 февруари и заяви, че НАТО няма да разполага бази в България
  Вчера генералният секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън заяви в Брюксел пред български журналисти, че ще посети България на 9 и 10 февруари. От 14 октомври 1999 г., когато той смени Солана, това ще бъде първото посещение на Робъртсън в страна, кандидатстваща за членство в НАТО. Освен България той ще посети Румъния и Молдова. Посещението му в България може да се тълкува и като признание за ролята на България за стабилизацията на Балканите. Пред журналистите Робъртсън е заявил: "Имаме много добри връзки с България. Пред министър-председателя Иван Костов аз заявих, че вашата страна е направила много за кризата в Косово и ние няма да забравим това". Робъртсън е подчертал, че при посещението му НЯМА ДА СЕ ДИСКУТИРА ВЪПРОСЪТ ЗА РАЗПОЛАГАНЕ НА БАЗИ НА НАТО НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ. Робъртсън е изразил задоволството си от назначаването на Бойко Ноев за министър на отбраната и е определил днешната среща в Хисар на министър-председателите на съседните на СР Югославия страни като МНОГО ДОБРА ИНИЦИАТИВА НА ПРЕМИЕРА ИВАН КОСТОВ. Робъртсън е изразил съжаление, че няма да може да присъства на тази среща и ще бъде представян от заместника си Серджо Баландзино. Робъртсън е отбелязал още, че се надява Балканите да се стабилизират и да могат да просперират едновременно с останалата част от Европа. Очевидно с добро чувство за хумор, той е изтъкнал, че покрай Косово НАТО е открила, че българите и румънците са съюзници и приятели. /"Демокрация"/

  НАТО предлага на България 85 цели за партньорство
  Началникът на Генщаба на Българската армия /БА/ ген.-полковник Михо Михов е заявил, че за периода до 2006 г. НАТО предлага на България 85 цели за партньорство. 25 от тях са за цялата армия, 21 - за Сухопътните войски, 22 - за ВВС, и 17 за ВМС. Това е задължително за БА, каза ген. Михов. Новите 85 цели са от новия подход на НАТО и не противоречат на целите, заложени в План 2004. По новите 85 цели България ще преговаря с НАТО на 29 февруари. Досега по програмата "Партньорство за мир" България беше поела ангажимент по изпълнението на 40 цели от оперативната съвместимост. Те бяха насочени към отделни сили и средства, които са определени за участие в мироопазващите операции. От тях 23 вече са изпълнени. Те не противоречат на новите цели, с които се цели да се постигне качествено ново равнище на оперативната съвместимост с въоръжените сили на НАТО и на страните-членки в пакта. Вече има заповед на шефа на генщаба на БА за сформиране на работни групи и окончателна оценка на предложените цели. /"Българска армия"/

   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  Темите за преговорите с ЕС ще станат ясни на 28 март
  Вчера след първото заседание на Съвета по европейска интеграция Владимир Кисьов, зам.-министър на външните работи и председател на Координационния съвет за подготовка на България за присъединяване към ЕС, е заявил, че главният преговарящ от страна на ЕС с България ще бъде определен от ЕС до края на февруари. Негов заместник и отговорник за България ще бъде г-жа Хелън Кембъл от отдел "Разширяване" на ЕК. Тя е отговаряла за България и през 1999 г. Кисьов заяви още, че на 28 март ще станат известни и темите, по които ЕС и България ще започнат преговорите. Съветът по евроинтеграция е обсъдил и подготовката на проектите по програмата ФАР 2000, по която за 2000 г. България има лимит от 100 млн. евро. Проектите се уточняват в министерствата и ведомствата. Всички министри вече са направили предложенията си за ръководители на 30-те работни групи за преговорите с ЕС. /"Демокрация"/

  През 2000 г. България ще изнесе за ЕС повече вино с намалено мито
  Завършили са преговорите в София между представителите на ЕС и България по въпроса за износа от България на вино. Това беше третият етап от тези преговори. Следващите преговори ще бъдат в Брюксел през март. Договорено е през 2000 г България да изнесе за ЕС 1800 хектолитра качествени пенливи вина - със 100 повече от 1999 г. Митото за тях ще бъде средно 13,3 евро за хектолитър. Предвижда се да се изнесат 467 630 хектолитра качествени бутилирани вина - с 23 000 повече от 1999 г., с мито от 5 48 евро за хектолитър. За качествените наливни вина нивото на износа ще остане същото - 128 000 хектолитра, с мито от 4,12 евро. Премахването на митата за износа на българските вина може да стане от 1 юли. До тази дата ще има още два кръга от преговори, след което ще се сключи дългосрочно споразумение вместо всяка година да се отпускат квоти.
  От страна на ЕК е поставено искането България да премахне митата за внасяните от ЕС ром, джин и коняк. От 1 януари 2000 г. България изнася този вид напитки в ЕС без мито. От страна на ЕС е изразена готовност за премахване на експортните субсидии. До 1 март ще бъде уточнен и списъкът със земеделски стоки, които България ще внася и изнася от ЕС без мита. България настоява за учредяването на допълнителни концесии за износа на български стоки, за които квотите се изпълняват редовно - дребен рогат добитък, сирене, пилешко, мед, грах, гъби, орехи, консервирани и замразени череши, кайсии, ябълки, дюли, домати, плодови сокове. /"Стандарт"/

  Според в. "Монитор" премиерът Костов до 1-2 месеца ще смени главния преговарящ Александър Божков
  Днес на 2 страници в. "Монитор" публикува материали под общо заглавие "Европа срещу Ал. Божков". По анонимна информация от среди, близки до бившия вицепремиер Александърт Божков, премиерът Костов планирал до 1-2 месеца да смени Главния преговарящ с ЕС Ал. Божков. Това щяло да стане под силния натиск на ЕС и на негово място ще бъде назначен бившият външен министър в правителството на Любен Беров Станислав Даскалов. Пред "Монитор" Божков е заявил по този въпрос: "Стига глупости." Натискът от ЕС върху премиера Костов идва след намеса на синдиката КТ "Подкрепа".В момента Станислав Даскалов е шеф на Управителния съвет на Европейския институт в София, който е финансиран от Джордж Сорос.
  В интервю за "Монитор" шефът на синдиката КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заявява следното по случая: "Сега подготвяме един много голям пакет (срещу Божков - бележка "Омда"), който да замине за Европа и ще намеря начин да запозная с него и шефа на Еврокомисията Романо Проди". От "Подкрепа" обвиняват Божков, че като вицепремиер носи отговорност за съсипването на "Океански риболов". За това Тренчев е внесъл необходимите документи в Главна прокуратура и е информирал за това и Европейската конфедерация на профсъюзите в Брюксел, на която синдикатът е член. "Подкрепа" е предупредила своите партньори в ЕС, че е категорично против назначаването на Божков за главен преговарящ с ЕС. Константин Тренчев е категорично против назначаването на Божков, защото негови управленски решения са "довели до много плачевни резултати в някои сфери на икономиката".
  Пред "Монитор" външният министър Надежда Михайлова заявява следното :"Не, не съм запозната и пред мен никой официално не е поставял този въпрос. Ако г-н Тренчев или някой от ръководството на "Подкрепа" има някакви съмнения, ние можем да се видим. Аз ще направя проверка, но за първи път чувам за подобен проблем."
  Според "Монитор" премиерът Костов ще забави смяната на Божков, защото се страхува да не попадне под двойния огън на елиминираните Божков и Бакърджиев, които могат да обединят своите усилия

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Ян Елиасон, държавен секретар по външните работи на Швеция, на посещение в България по Пакта за стабилност
  Държавният секретар по външните работи на Швеция Ян Елиасон е на посещение в България в качеството му на председател на работна маса 3 по сигурността на Пакта за стабилност на Балканите. След срещата си с външния министър Михайлова той заяви, че България има много добри инициативи в областта на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения и може да играе ролята на катализатор между различните страни в региона. Според него Пактът за стабилност желае да покаже, че след войните в Босна и Косово Балканите принадлежат към Европа и в края на краищата ще се интегрират в Европа. Елиасон изтъкна необходимостта от по-голямо регионално сътрудничество в областта на сигурността, като включи в тази област и правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност, граничния контрол, обучението на полицаи и др. От средата на 2000 г. България ще съпредседателства работна маса 3 по въпросите на сигурността. Министър Михайлова заяви, че "ще акцентираме върху граничния контрол на търговията с оръжие и продукти с двойна употреба, върху възможностите за пресичане на трафика на хора и на оръжие  през региона чрез силни и ефикасни регионални контакти".
  След срещата си с Елиасон военният министър Бойко Ноев заяви, че Пактът за стабилност ще финансира социалната адаптация на съкратените от армията български офицери. Още средства за преквалификация ще отпуснат НАТО и Световната банка. Министър Ноев заяви още, че България ще участва от 1 юли в рамките на Пакта за стабилност в разминирането на минни полета в Югославия, в контрола на малокалибрените оръжия и незаконните сделки с тях. /"Демокрация", "Стандарт"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Работническо-мениджърските дружества /РМД/ ще могат да плащат неизплатената част от купените от тях предприятия изцяло с компенсаторни бонове и жилищни компенсаторни записи, реши парламентът вчера. Това право дружествата ще имат до края на годината.
  Държавата ще започне да се издължава по неоползотворените записи от 2002 г.  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Социалният министър Нейков ще преговаря с МВФ днес за минимална заплата над 80 лв.
   "100 лева е една по-нормална граница за минимална заплата. Но с фонда човек никога не е сигурен", заяви вчера социалният министър Нейков. Днес той ще преговаря с представителите на МВФ за минималното възнаграждение.
  Според бюджета средногодишната минимална заплата тази година трябва да е 71 лв. От януари тя трябваше да стане 70 лв., а от юли - 72 лв. В момента е 67 лв.
  Според социалния министър бюджетът няма да пострада от вдигането на минималното възнаграждение над планираното, защото много малко хора в бюджетната сфера били по щат на минимална заплата.
  Вдигането на най-малкия доход цели да се съберат повече осигуровки от частния сектор, цитира мнението на експерти в. "Сега". Най-вече ще пострадат свободните професии и едноличните търговци, които трябва да внасят всеки месец авансово по 38% (32% за пенсия и 6% за здраве) върху 2 минимални заплати. Ако минималният доход е 70 лв, вноската им в НОИ трябва да е 53,20 лв. Ако е 80 лв. - 60,80 лв. При 100 лв. минимална заплата самоосигуряващите се внасят всеки месец по 76 лв. Скача обаче и таванът на облагане, който е 10 минимални заплати. Така при годишното изравняване ще се облагат всички доходи до 700, 800 или 1000 лв., според трите варианта.

  Започват масови проверки за цената на хляба
  Във връзка с поскъпването на хляба и брашното вчера в Министерския съвет се състоя среща при премиера с браншовите съюзи на зърно- и хлебопроизводителите, представители на Софийската стокова борса. Участие взеха и министърът на икономиката Жотев и земеделският министър Върбанов.
  "Поне една трета от зърното в страната се раздава като рента. То се мели на ишлеме, а приходите потъват в малки мелници, където се вихри безотчетността". Така шеф на мелница от Кюстендилско е описал причината, довела до опасения за нова зърнена криза.
  Ако държавата проследи оборотите на мелници и хлебопекарни, ще се види, че повечето от тях не се регистрират по ДДС, въпреки изискването, е обявил Румен Козарев, управител на "Мелница Радослав Ламбрев" в Кюстендил. Само от безотчетните обороти в този отрасъл хазната губела за година около 5 млн. лв. Това погубвало и легално действащите фирми. За да устоят на дъмпинговите цени, те или трябва да минат към сенчестия бизнес, или да фалират, смята Козарев.
  Зърно в страната има, криза е невъзможна, са заявили представителите на браншовите съюзи. По неофициални данни свободните количества извън мелници, държавен резерв и лицензирани складове били около 750 000 тона. Производителите обаче чакали високи цени, затова пшеницата е достигнала 190-195 лв. за тон.
  Ако от държавния резерв се деблокират 50 000 т, цените автоматично ще паднат, предлагат хлебари. Според премиера Костов държавата ще се намеси на пазара само в краен случай. "Интервенции са възможни, но трябва да сме внимателни, за да не ощетим производителя", е пояснил Костов. Правителството обаче нямало да допусне спекулации с цената на хляба, защото за мнозина това е единственото препитание, заяви на срещата премиерът.
  До месец работна група с експерти от министерствата на земеделието, финансите и икономиката ще проверява всички дружества, свързани с хляба, стана ясно след вчерашната среща на премиера с браншовите съюзи. Днес Иван Костов ще разпише заповедта за масирания контрол. По счетоводни книги експертите ще засичат на какви цени мелниците са купували зърното и по колко продават брашното. Проверките ще обхванат хлебозаводи, търговци и малки пекарни.
  До 2 седмици браншовиците трябва да представят на работната група меморандум с условията на бъдещите си професионални харти. В тях те ще опишат какви ще бъдат взаимоотношенията им с пратньорите.

  Няма да уволнявам служители на МВР, заяви вътрешният министър на национално съвещание на националната полиция
  Служителите на МВР живеят единствено с мисълта да не бъдат уволнени. Нямам такава цел. Всеки човек, който работи качествено, има място при нас". Това заяви вчера вътрешният министър Емануил Йорданов на национално съвещание на Националната полиция /ДНСП/.
  В годишния отчет за 1999 г. на шефа на службата ген. Василев бе изтъкнато намалението на престъпността. В доклада не са посочени данни за полицейско насилие. "Има 4 дела, заведени през миналата година в Страсбург", но случаите не са от 1999 г.", каза ген. Василев. Според него за полицейско насилие може да се говори, когато има осъден служител на МВР. "Случаите не присъстват в доклада, тъй като не са статистически значима величина", обясни главният секретар на МВР Божидар Попов. Министър Йорданов обяви, че е готов да защити всеки един служител на ведомството, който е несправедливо обвинен. "Предпочитам тогава да ме атакуват и да ме наричат "лошия министър", допълни той.
  Според годишния доклад на ДНСП единствено жертвите на катастрофи са се увеличили.
  В МВР е започнало изпълнението на програми за понижаване на стреса в полицейския труд, съобщи Божидар Попов. "С понижаването на стреса полицаят ще бъде готов психически да не удари шамар на престъпник, който го псува в лицето", коментира той. Подготвят се нови полицейски символи на униформите, подобни на европейските, каза шефът на полицията ген. Василев.
  Междувременно стана ясно, че са спрени парите за дрехи на служителите на МВР, информира в. "Труд". "Няма средства в бюджета. Когато бъдат отпуснати, полицаите ще си ги получат", е пояснил Попов.
  По-късно в сградата на МВР шефът на ведомството събра директорите на РДВР, за да се запознае как върви работата по полицейското дознание и издаването на новите документи за самоличност. "Не мога да кажа, че съм недоволен. Исках да разбера какви трудности срещат колегите, каза министърът. Той е препоръчал по-тясно взамимодействие на подчинените му с институциите, с които работят заедно. Един от проблемите с дознанието бил приемането на делата от следствието. Според министър Йорданов в следствието имало много изостанали дела. МВР шефът ще обсъди въпроса с главния прокурор Филчев.
  "Искам да променя работата във ведомството като я направя по-открита. Трябва да се увеличи доверието към нас. Това не значи, че като министърът се е сменил, министерството също се е променило. Всичко хубаво, което е направено от министър Бонев, ще бъде продължено", заяви Йорданов. 


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Според ДЕР в БСП НАТО е необходимост
  НАТО трябва да се разглежда като необходимост, каза вчера Димитър Иванов от ДЕР. Генералското движение в БСП обяви, че пактът трябва да се разглежда като организация в развитие, която все повече ще губи военния си характер. Дискусията за преоценката на БСП за НАТО се разгоря тези дни след изказване на зам.-председателя на ПГДЛ Румен Овчаров пред в. "Пари".
  Позицията за неутралитета е отминал етап, смятата от ДЕР. На вчерашната си пресконференция те се обявиха против изнасяне на вътрешнопартийните проблеми извън партията. Според Димитър Иванов не е възможно член на БСП, който приема устава и програмата на партията, да нарича ръководството й клика. Димитров уточни, че има предвид изказвания на дейци на инициативата Открит форум в БСП. На въпрос дали имат фаворит за председател на БСП, Иванов каза, че в движението не решават кадрови, а политически въпроси. Генералите нямали фаворит за лидер на БСП, нямало и да имат. Иванов каза, че времето и ситуацията изискват екипност. Ние няма да заставаме зад личност, а зад екип, допълни той. /"Пари"/  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  След варненските търговци и пловдивската гилдия на уличните търговци заведе дело срещу финансовото министерство заради наредбата за касовите апарати, съобщи вчера шефът на гилдията Таквор Мерамедчиян. Адвокатът, който ще ни представя, е бившият правосъден министър Петър Корнажев, изтъкна той.
  Миналата седмица и варненските търговци заведоха дело срещу наредбата, но на него още не е даден ход заради неплатени съдебни такси.
  Според Марамедчиян наредбата е в интерес на някои фирми, които предлагат касови апарати. Машините били внесени по 10 долара, а ги продавали тук за 100-140 долара. На всичко отгоре повечете не били качествени и отивали почти веднага на поправка. Според Мерамедчиян всички сервизи в Пловдив били задръстени с блокирали касови апарати.
  90 000 лв. отпусна вчера Столичната община за покупка на касови апарати, които да се дадат под наем на търговците.  


  ДЕМОГРАФСКА ОБСТАНОВКА
   
  България е последна по раждаемост в Европа
  България и Литва си разделят последното място по раждаемост в Европа за 1999 г., съобщи вчера доц. Тодор Чернев, шеф на Асоциацията по семейно планиране. Въпреки това от миналата година бебетата в България се увеличават. Само в АГ "Шейново" в София новородените са 2 780, със 700 повече от 1998 г., похвали се д-р Валери Нецов. За първи път ражданията са повече от абортите. Този феномен в страната ни се е получил благодарение на масираната кампания за употреба на контрацептиви.
  250 000 са стерилните семейства в България. От 1500 до 2000 долара струва в България "ин витро" оплождането. Миналата година 500 жени са преминали през тази процедура. /"Демокрация"/    


  ИКОНОМИКА
   
  Седем милиарда долари са изнесени от България в чужбина, при това напълно легитимно, и обслужват чужди икономики, заяви вчера пред група икономисти-ветерани проф. Стоядин Савов. В тази сума влизали депозитите на търговските банки и валутният резерв на България. 60% от активите на Булбанк били зад граница.
  Според данните на платежния ни баланс 215 млн. долара са портфейлните инвестиции на търговските банки в чужбина, а валутните им депозити са значително по-малко. Целият ни резерв пък е едва 3 млрд. долара, а от него чуждите ценни книжа са за малко над 2 млрд. лв. в нови пари.
  БВП на България е растял с по 3,4% ежегодно в периода 1980-90 г., а е спадал със същия процент след това, каза проф. Савов. Той цитира данни на Световната банка, която незнайно как се е добрала до тайните на социалистическата ни статистика, пише в. "Сега".

  Банка ДСК дава 77 000 лева за малки и средни предприятия
  Банка ДСК обявява конкурс за бизнеспроект на малки и средни предприятия. Банката е заделила 77 000 лв., които управителният съвет ще реши как точно да разпредели според проектите, които се подадат. Най-добрите проекти ще могат да вземат кредити при по-лесни условия.
  Фирмите трябва да отговарят на условията на Закона за малки и средни предприятия и да са имали дейност поне 6 месеца. Проектите, които изработват микропредприятията,  не бива да надхвърлят 20 000 лв. специално за предприятията, в които работят по-малко от 10 души ДСК ще отпуска по-бързо и с по-малко бюрокрация кредити до 20 000 лв.
  Малките и средни предприятия могат да кандидатстват с проекти  до 150 000 лв. В тази група влизат фирми с персонал максимум до 100 души и годишен оборот до 3 млн. лв.
  Конкурсът стартира на 1 февруари.

  Сделката за продажба на 75% от правешкото предприятие "Микропроцесорни системи" се разваля, обяви вчера изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Захари Желязков след среща с инициативния комитет на работещите в завода.
  Причината е, че за 6 месеца от приватизацията купувачът, работнническо-мениджърското дружество "МС и Ко", не е изпълнило нито един ангажимент към кредиторите. Днес юристи от агенцията, синдикати и синдици ще търсят варианти за уреждане на борчовете. Дружеството е в процедура по несъстоятелност и, преди да се продаде, беше в списъка за изолация.

   

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"