ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
20 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с НАТО | Армия | Медии| Правителство
  | Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика|
   -
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Избори в Русия за парламент.

 • Започна новият кръг от преговори между Израел и Палестина.

 • Китай получи Макао.

   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Днес премиерът Костов ще разговаря с шефа на НАТО в Брюксел.
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Жак Вюненбюрже, посланик на ЕС в София, смята, че в преговорите с ЕС България трябва да започне от по-лесните теми.

 • Парламентарният шеф Соколов заяви, че до пролетта на 2000 г. България ще бъде извадена от шенгенския визов списък.
   

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • След реформата в армията ще останат 99 контраразузнавачи.

 • Ако в новото правителство останат корумпирани министри, аз ще ги посоча с пръст, заяви вицепрезидентът Кавалджиев.

 • Новото правителство ще се различава драстично по структура и състав от сегашното, но ще запази досегашната си формула, обяви премиерът Костов.

 • В България пристигнаха 100 млн. дол. по заема ФЕСАЛ 2.

 • Движение "Св. Георги Софийски"" иска  мажоритарни избори и референдум за енергетиката.

 • През последните 2-3 години социалното разделение в България още повече се е задълбочило, всеки трети е с доходи от 22 лева месечно, сочат изследвания на  Социалдемократическия съюз и на НСИ.

 • "Булгаргаз" спря подаването на газ за "Химко" - Враца.

 • Дефицитът по текущата сметка нарасна до 468,6 млн. долара.

 • Единствената оферта за "Неохим" е на РМД.
   

     


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Новото правителство ще се различава драстично по структура и състав от сегашното, но то ще запази досегашната си формула, обяви премиерът Костов
  "Вече съм напълно наясно какви трябва да бъдат структурите на българската изпълнителна власт, предвид преговорите за членство в ЕС", заяви вчера по националното радио премиерът Костов.
  Основната задача на новото правителство ще да е "отваряне към хората и обществото", а бъдещите министри трябва да се борят за доверието на българите. Най-големият въпрос сега е  скъсяването на сроковете по преговорите с ЕС, а в хода на тези преговори ще се правят политически жертви, каза премиерът. Новото правителство ще се различава драстично по структура и състав от сегашното, но то ще запази досегашната си формула, като новите министри няма да са експерти, а политически лица", зави премирът в петък след среща с парламентарните групи на СДС и Народен съюз. При предстоящите промени в кабинета министри ще си отидат заради недобре свършена разяснителна работа и заради решението да не се съвместяват министерски с ръководни постове в СДС. Иван Костов обаче остава председател на СДС, тъй като в Европа традицията е лидерът на партията да става премиер.
  Утре, 21 декември премиерът ще съобщи промените в правителството. На 22 ще ги внесе в парламента. Стана ясно, че поне половината от сегашния състав на кабинета ще бъде сменен. По този повод парламентарният шеф Соколов коментира, че връщането на министри в парламента е добре, защото ще се засили парламентарната група на СДС, тъй като те са опитни политици.
  За процедурата на гласуването на рокадите Соколов уточнява, че дебати в парламента може да има само по структурните предложения, но не и при смяната на министри, защото не се променя политиката. Депутатите били гласували на премиера доверие сам да вземе решение. Няма задължителен срок между внасянето на промените и гласуването им в зала. Веднага след ваканцията на парламента ще се обсъжда създаването на специална комисия по правна евроинтеграция. Според Соколов тя ще се занимава с хармонизирането на българските с европейските закони. "Комисията ще бъде многто основна. Ще определя приоритетните законопроекти", обясни парламентарният шеф.
  ПГДЛ ще настоява в Народното събрание за оставката на целия кабинет, включително и на министър-председателя. За мен решението на правителствената криза е коалиционен кабинет, изтъкна лидерът на БСП Георги Първанов. Той прогнозира предстрочни парламентарни избори най-късно през есента на 2000 година.
  В-к "Труд" публикува интервю със столичния кмет Софиянски под заглавие "Трябва ни професионален кабинет". След поканата за членство в ЕС предстои много работа и затова трябва да се навлезе много по- дълбоко  от политическото ниво в проблемите, казва Софиянски. Според него не е необходимо хората, които ще решават тези проблеми, да бъдат политически ангажирани, а да  са конкретни специалисти, защото срещу тях този път ще се изправи не политикът в Европа, а "чиновникът от Брюксел", специалистът.
  Столичният кмет  заявява, че би било голяма грешка, ако промените в кабинета се свържат с актуалната тема за корупцията. Трябва да стане ясно, че промениете в правителството следват логиката на развитие на страната ни. И всеки, който е работил в този кабинет, може открито да погледне сънародниците си и да бъде спокоен, защото с работата си е допринесъл за поканата ни от ЕС, смята Софиянски. Според ниго новият кабинет не трябва да е коалиционен, но "в този път, който ни предстои да изминем, на нас ни трябва много по-широко обществено присъствие, трябват ни партньори, професионалисти, дори и да не са от СДС, но не в коалиционен кабинет. Трябва да е ясно, че кабинетът е на СДС, а пък СДС може да си покани  във властта личности, дори и от друга политическа сила, е мнението на столичният кмет и бивш премиер. Според него ако СДС иска да продължи избраната посока център-център дясно, то сериозният му партньор е Ахмед Доган.  Другият партньор трябва да е ВМРО, който обирал крайнодесните позиции.

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Ако в новото правителство останат корумпирани министри, аз ще ги посоча с пръст, заяви вицепрезидентът Кавалджиев. Според него не би трябвало никой да се смущава, ако бивш министър бъде даден на прокурора. "За Коледа аз освобождавам 80 места в затворите и на мястото на кокошкарите е редно да влязат истинските престъпници и мафиоти. На големите босове мястото им е в затвора, очаквам в скоро време да ги видя на подсъдимата скамейка. Премиерът Костов се е захванал здраво и би трябвало да успее. Иначе след назначаването на новото правителство политическата криза може да се разгори и да доведе до предсрочни парламентарни избори", предупреждава вицепрезидентът.  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с НАТО
   
  Днес премиерът Костов ще разговаря с шефа на НАТО в Брюксел
  Министър-председателят Иван Костов днес рано сутринта заминава за Брюксел на работно посещение. Той ще посети мисията на България в НАТО и ще има работен обяд с Генералния секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън. Костов ще се срещне и с ген. Уесли Кларк, върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. По време на разговорите си Костов ще обсъжда обстановката на Балканите и възможностите за укрепване на сигурността и мира. / "Пари"/

   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  Жак Вюненбюрже, посланик на ЕС в София, смята че в преговорите с ЕС България трябва да започне от по- есните теми
  Вчера в интервю по националното радио Жак Вюненбюрже, посланик на ЕС в София, заяви, че в преговорите с ЕС България трябва да започне от по-лесните 31 теми. По този начин преговирте ще вървят по-лесно и ще приключат по-ързо. Ще се разбере и как функционират  сформираните от правителството структури по преговорите с ЕС. Трудните теми могат да отнемат години време, каза Вюненбюрже. Неговото виждане по този въпрос е противоположно на това на премиера Костов, който публично декларира, че в преговорите с ЕС трябва да се започне от най-трудните теми.
  Според Вюненбюрже България има две предимства при своя старт на преговорите - стабилна икономика със задоволителни макроикономически показатели и консенсусът по интеграцията в ЕС. Досега България не е използвала това свое предимство. Слабата страна на българската позиция е голямото закъснение в реформите и в започването на преговорите. Реално преговорите с ЕС ще започнат през лятото, а официалния им старт ще бъде даден в края на февруари или през март в Лисабон на официална среща. През 2000 г. в ЕС ще бъде завършена интитуционалната реформа, което ще улесни процеса на преговори със страните - кандидатки за съюза. Регионалното сътрудничество на Балканите също ще бъде в помощ на процеса на присъединяване. Вюненбюрже изрази оптимизъм относно възможностите на България да използа пълноценно предприсъединителните фондове за България, които в момента се уточняват. Посещението на Романо Проди и на Гюнтер Ферхойген в България в началото на 2000 г. ще има политически характер. /"Демокрация", "Монитор"/

  Парламентарният шеф Соколов заяви, че до пролетта на 2000 г. България ще бъде извадена от шенгенския визов списък
  Вчера по националното радио парламентарният шеф Йордан Соколов заяви, че до пролетта на 2000 г. България ще бъде извадена от черния визов списък на ЕС. Според Соколов България е изпълнила всички необходими условия за това и като пример той  посочи новите документи за самоличност, които се оказали най - добрите в света със своите 14 степени на защита. Повишеното ниво на граничен и митнически режим също е било отчетено в ЕС като постижение. България е водеща, заяви Соколов, сред страните от първата и втората вълна по хармонизиране на европейското законодателство с националното, а българският парламент е обявен за най-работещият сред другите държави - кандидатки. През 2000 г. ще се създаде парламентарна комисия по правна евроинтеграция с оглед приоритетите в законотворчеството след поканата на ЕС за започване на преговори. През нея ще минават всички закони, от които зависят преговорите с ЕС. Имало идея да се поиска и специална процедура, според която тези закони да имат предимство пред другите и веднага след като бъдат готови в комисиите, да влизат за обсъждане в пленарната зала. На края Соколов изрази своето убеждение, че пътят към ЕС минава през членство в НАТО. /"Монитор", "Демокрация"/  


  АРМИЯ
   
  След реформата в армията ще останат 99 контраразузнавачи
  В. "Труд" съобщава, че премиерът Костов лично е решил в армията да останат в щата на Военното контраразузнаване /ВКР/ 99 щатни бройки. Досега ВКР имаше щат от 900 души. След обединението на ВКР с Военната полиция  в новата дирекция "Сигурност", се предвиждаше ВКР да остане с 25 души щат. Бившият вече шеф на ВКР полк. Манолов поискал среща с премиера Костов, на която обяснил, че с щат от 25 човека нищо не може да се направи и службата фактически ще бъде ликвидирана. Полк. Манолов направил ново предложение за  щат от 99 човека, който Костов одобрил. Все още няма яснота кой ще бъде новия началник както на дирекцията "Сигурност", така и на ВКР. /"Труд"/
   
   


   МЕДИИ
   
  В петък, 17 декември, комисията, назначена от премиера, посочи проекта на "Болкан нюз корпорейшън" на Мърдок като "мерцедесът" сред другите нелоши кандидати  за купуване на Ефир 2. Още днес решението й може да влезе в правителството., съобщава в. "24 часа".
  В проекта на "Болкан нюз корпорейшън" е записано, че телевизията може да стартира след 18-ия ден. Компанията ще купи програмата на Ефир 2 за следващите месеци и до 4-ия ще се обогатява със свои предавания - за деца, младежи, филми, образователни поредици. След това започва да излъчва своята програма по 18 часа на ден.
  Новинарските предавания са 10% от програмата. Ще има информационин емисии на 2 часа по 10-15 минути. Всяка ще е различна - за бизнес, култура, социални програми, политика.
   Предвиждат се 13% коментарни и публицистични предавания. /"24 часа"/  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Движение "Св. Георги Софийски" иска  мажоритарни избори и референдум за енергетиката
  Затварянето на 4-те реактора на АЕЦ "Козлодуй" да се реши с народен референдум, поиска вчера движение" Св. Г. Софийски". Известни интелектуалци и банкери се събраха вчера в столицата на форум за гражданското общество в България.
  Ще внесем промени в избирателния закон за премахване на цветните бюлетини и въвеждане на мажоритарна система, обяви лидерът на "Нов избор" Димитър Луджев. Сдружението нямало да подкрепи бюджета за 2000 г.  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  През последните 2-3 години социалното разделение в България още повече се е задълбочило, всеки трети е с доходи от 22 лева месечно, сочат изследвания на  Социалдемократическия съюз и на НСИ
  Основен  извод от изследването на Националния статистически съюз /НСИ/ е, че през последните 2-3 години социалното разделение още повече се е задълбочило. В годините на прехода бедните са станали още по-бедни, а богатите - още по-богати.
  Най-отчаяни от живота в България са безработните, нискообразованите и хората на средна възраст. Почти в 20% от домакинствата, изследвани от НСИ, има поне един безработен, а двама души без работа има в 6,2% от семействата.
  Същевременно 95% от бъгарите живеят в собствен апартамент въпреки проблемите с обзавеждането му и квадратурата. Второ жилище имат 8,2% от българите, а ъща или вила - 11% от хората. По тези показатели изпреварваме средното равнище на Европа. Но дори когато според притежаваното имущество хората имат добър икономически статус, много от тях се определят като бедни заради ниските си текущи приходи и възможност да задоволят основните си потребности в ежедневието. Доходите на българина не му позволяват да държи пари в банка. 67,1% от хората твърдят, че нямат или вече са изхарчили спестяванията си.

  Почти 30% от българите не са си купили за една година нито един банан, обувки, дезодорант или дреха, сочи изследване на Социалдемократическия съюз, финансирано от фондация "Фридрих Еберт". Изследването е проведено през ноември с 1104 души. За месечна консумация най-бедните разполагат с 22 марки на човек, заможните - с 500 марки, без да се включват разходите за жилището. Според проучването мнозинството българи  все по-трудно ще запазва образователния, имуществения и здравния си статус. В същото време 8% консумират колкото 70% от народа.
  Българинът живее много зле, е оценката на социолозите Андрей Райчев, Кольо Колев, Андрей Бунджулов и Лилия Димова.
  В България има малко богати, много бедни и никаква средна класа, твърди Райчев. Според него 50% от хората нямали пари за пътуват от мястото, където живеят.
  Най-големият проблем е, че в бъдеще работната ръка в Българи няма да е конкуретнта на европейската, защото държавата няма ангажимент към децата, твърди Колев. Той е убеден, че България произвежда главно аутсайдери. /"24 часа"/
   

  Миньори стачкуват трети ден под земята заради неизплатени заплати
  25 работници от "Чипровец" се заканиха да не избязат, докато не стане ясно каква ще е съдбата им. Те не са получавали заплата от октомври м. г. Рудникът не работи от края на март  т. г., след като бе спрян токът заради дългове към НЕК.
  Областинят управител на монтана и представители на РДВР вчера започнаха преговори със стачкуващите, за да ги убедят да излязат.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  В България пристигнаха 100 млн. долара по заема ФЕСАЛ 2
  На 17 декември в централната банка бяха получени 100 млн. дол. от Световната банка /СБ/ по втория заем ФЕСАЛ за преструктуриране на реалния и финансовия сектор. На 2 декември бордът на СБ даде своето одобрение за отпускане на заема. Той е предназначен за подкрепа на мерките, които се предприемат в области като ускоряване на приватизацията или ликвидиране на държавните предприятия, продължаване на банковата реформа и засилване на банковия надзор, поддържане на финансовата дисциплина в реалния сектор и преструктурирането на енергетиката. Заемът е за срок от 20 години с 5-годишен гратисен период. С този заем проектите на СБ за България стават 19, а общата им стойност възлиза на 1, 2 млрд. дол. /"Пари"/

  Дефицитът по текущата сметка нарасна до 468,6 млн. долара
  За първите 9 месеца на тази година дефицитът по текущата сметка се е увеличил до 468,6 млн. долара, съобщава централната банка. За същия период на миналата година страната е отчела излишък от 87 млн. долара. Причина за това е по-големият дефицит по търговския баланс, който за първите 9 месеца на годината е дотигнал 742,4 млн. долара. За деветмесечието вносът възлиза на 3,57 млрд. долара /което е увеличение от 7,4%/, а износът - на 2,83 млрд. долара, което представлява спад от 10,7% спрямо 9-месечието на 1998 г.
  Въпреки че през 3-ото тримесечие външното търсене нарасна в резултат на по-високия растеж в ЕС и края на косовския конфликт, негативен ефект върху българския износ оказва по-слабото търсене на суровини, коментират експарти от БНБ.
  През септември износът се изчислява на 353,3 млн. долара. Експортът нараства за втори пореден месец. Вносът през септември е нараснал още по-силно като размерът му е 431,3 млн. долара.
  Финансовата сметка е приключила периода януари - септември с излишък от 164,4 млн. долара. За същия период на миналата година излишъкът е в размер на 168,7 млн. долара. /"Пари"/

  Единствената оферта за "Неохим" е на РМД
  Единствената оферта за "Неохим" е от работническото дружество "Неохим инвест". Това съобщи Джем Мънди от "Артур Андерсен", който посредничи за продажбата на предприятието.
  Чака се само решението на финансовото министерство за разсрочване на дълговете на "Неохим" и сделката може да се сключи.
  До 1 февруари се чакат оферти за "Балканкар" холдинг, съобщи зам.-шефът на Агенцията за приватизация Илия Калоферов.
  Агенцията обаче още не е наясно как точно ще продава завода за електрокари. В зависимост от офертите щяло да се решава дали предприятието да се продава на части или да се пусне целия холдинг.

  Близо 5 млн. долара ще бъдат инвестирани в "Загорка" през следващата година, съобщиш агенция Балкан
  Парите ще отидат за увеличаване на производителността на пивоварната и за разширяване на асортимента. От вяколко месеца в завода работи най-голямата линия за производство на наливна бира в България на стойност 1 млн. долара. Над 5 млн. долара са инвестирани в съдове за отлежаване на пивото. От 1994 г. "Загорка" е собственост на "Брюинвест", която е инвестирала в предприятието допълнително  около 27 млн. долара.

  "Булгаргаз" спря подаването на наг за "Химко" - Враца
   "Булгргаз" спря подаването на газ за врачанския торов завод "Химко" и заводът прекрати работа в събота, 18 декември. Погасяваме старите си задължения към фирмата редовно и дори сме направили авансова вноска за декември, е заявил представителят на компанията- собственик "Ай Би И транс ъю Ню Йорк" Мартин Макариев.
  Късно в петък от "Булгаргаз" поискали да им бъде направен нов превод. Ръководството на газовото дружество вероятно се е уплашило от публикациите, че капиталите на "Химко" незаконно се източват в чужбина и решило авансово да си поиска остатъка от средствата, предполага Макариев. Прекъсването на доставките на газ ще забави изпълнението на поръчки за призводство на карбамид за Гърция, Сърбия, Македония и Турция. Тази седмица започва работа и по договор с Виетнам, съобщава "24 часа".