ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
20 октомври 1999 г.
 

  РАБОТА НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ ФОРУМ ЗА ЮИЕ
   

 • Премиерът Костов заяви, че правителството планира да инвестира до 2006 г. 40 млрд. ДМ.
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • На среща с президента Стоянов Ричард Шифтър заяви, че президента Клинтън ще посети България през ноември

 • Американската "Ей И ЕС електрик" ще вложи 800 млн. дол.в модернизацията на ТЕЦ "Марица - изток 1"
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България ще помогне на Черна гора да се справи с кризата стана ясно на среща на премиерите на двете страни.
   
   
     ИЗБОРИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И КМЕТОВЕ
   

 • Обвиненията на Доган за разпалване на етнически конфликт целят мобилизация на електората му, смята премиерът Костов.

 • ОМО "Илинден" - ПИРИН може да спечели  на балотажа кметското място  в с. Мусомище.

 • Според ГИСДИ софиянци объркали движение "Гергьовден" със "Св. Георги Софийски" при вота на 16 октомври.

 • Съветите са пъстроцветни и след половин година ще започне сваляне на кметове, смятат от Евролевицата.
   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Шефът на Специализираната следствена служба  Бойко Рашков няма право на втори мандат, реши Конституционният съд.

 • Средният общ доход на човек в българското домакинство през август е бил 112,90 лв.

 • Българо-руското дружество "Росбулнефт" отпадна от схемата на доставчиците  на "Нефтохим" за ноември.

 • Едва 0,3% от вложенията в България за 1998 г. са били насочени към земеделието, заяви шефът на Агенцията за чуждестранни инвестиции Василев.

 • Реколтата от грозде е катастрофално ниска.

 • Есенната сеитба закъснява, засята е 1/3 от пшеницата.
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

  Днес пристига военният министър Шарпинг и голяма икономическа делегация
  Днес на официално посещение в България ще пристигне министърът на отбраната на Германия Рудолф Шарпинг. Предвиждат се срещи с президента Стоянов, външния министър Михайлова и военния министър Ананиев, както и с шефа на парламента Соколов. В. "Труд" публикува голямо интервю с Шарпинг, в което той заявява: "Преди всичко бих искал с посещението си да укрепя сътрудничеството между България и Германия, а и това между НАТО и страната ви. Радостен съм, че лично мога да изразя благодарността си към българското правителство за конструктивната политика, която и в бъдеще ще има решаваща роля за страната ви и за изграждането на сигурни Балкани". По време на посещението си той ще подпише със своя колега Георги Ананиев споразумение за съвместно модернизиране, стандартизация и тилово обслужване на изтребителя МИГ - 29.
  Днес в София ще пристигне от Германия и голяма икономическа делегация, водена от държавния секретар във федералното министерство на икономиката и технологиите д - р Аксел Герлах. Посещението е договорено по време на визитата на канцлера Шрьодер в София. Делегацията ще участва в кръгла маса по въпросите на икономическото сътрудничество между двете страни, която ще се проведе утре в Министерския съвет. От българска страна съпредседател на кръглата маса ще бъде вицепремиерът Александър Божков.

  Бодо Хомбах заяви в София, че България е важен участник в Пакта за стабилност
  За участие в икономическия форум за ЮИЕ в София е и Бодо Хомбах, който снощи даде интервю по националната телевизия. Той заяви, че "България е важен участник в Пакта за стабилност на Балканите и затова съм тук". Хомбах е главен координатор на програмата  на ЕС за възстановяване на Балканите. Той похвали България за нейните проекти със съседните страни по инфраструктурата и отбеляза, че "Ние искаме проектите бързо да се превърнат в строителни обекти". За да бъде намерено бързо финансиране той настоява за среща на донорите до края на годината. Хомбах обясни, че "Пактът е рамката, в която международните финансови институции, Европа и Г-8 общуват с Балканите" и напомни, че в пакта ще се решават проблеми на инфраструктурата, малките и средните предприятия и стабилността. Хомбах приветства препоръката на Еврокомисията България да започне преговори с ЕС за членство и увери, че "Пактът ще ви даде бърза стабилизация". /"24 часа"/  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения със страните от ЦЕФТА

  Срещи на премиера Костов в Будапеща на годишната среща на върха на ЦЕФТА
  Вчера в Будапеща се откри годишната среща на министър-председателите на страните - членки на ЦЕФТА. Българският премиер Иван Костов се е срещнал с премиера на Словакия  Микулаш Дзуринда и на Словения Янез Дърновшек. Днес всички премиери имат работна закуска с техния унгарски колега Виктор Орбан. Търговските министри, в това число и българският Валентин Василев, ще подпишат допълнителен протокол, с който се улесняват процедурите по признаването на сертификатите за произхода на стоките. Така значително ще се облекчи търговията в ЦЕФТА. /"Демокрация"/
   

  ****
  Отношения с ЕС

  Съвместният парламентарен комитет /СПК/ препоръчва България да бъде извадена от шенгенския списък
  В София се проведе среща на СПК, която завърши с подписването на специална декларация. В нея се препоръчва да се премахнат визите за българите, пътуващи за страните от ЕС и изваждане на България от шенгенския визов списък. Съпредседателят на комитета от страна на ЕС Александрос Алаванос заяви, че не може да има дискриминация по отношение на България и Румъния. Маргот Кеслер, представителка на ПЕС, заяви че до този момент никой не е уточнил критериите, според които една страна трябва да стои във визов списък. Асен Агов, съпредседател от българска страна, каза че България е получила единодушна силна подкрепа на всички представители на Европарламента в СПК за изваждането ни от списъка.
  В заключителната декларация се подчертава, че оставането на България и Румъния във визовия списък може да има отрицателно влияние върху интеграцията им в ЕС.
  Вторият важен момент от становището на СПК е, че ЕС е готова да отпусне заем от 80 млн. дол. за реконструкцията на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и да плати на България загубите от затварянето на първите 4 реактора. Това беше потвърдено от Алаванос в интервю за телевизията. Той допълни, че средства за тази цел могат да се използват и от програмата ФАР. Агов каза, че парламентът трябва да даде мандат на правителството до 16 ноември за преговори с ЕС за предсрочно затваряне на първите 4 реактора. СПК призова на срещата на върха през декември в Хелзинки да се вземе решение за започване на преговори с България за членство. Той призова и Европарламента да вземе подобно решение на 1 и 2 декември в Брюксел.
  СПК подкрепя позицията на България за изграждане на втори мост над Дунав и нейното разчистване, за да се възстанови движението. /"Демокрация"/
   

  ****
  Работа на икономическия форум за ЮИЕ

  Премиерът Костов заяви, че правителството планира да инвестира до 2006 г. 40 млрд. ДМ
  Вчера на икономическия форум за ЮИЕ премиерът Иван Костов заяви, че правителството планира през 2000 - 2006 г. да инвестира 40 млрд. ДМ. От тях само 7 млрд. ДМ могат да се отделят от държавния бюджет. Той отбеляза, че България е изпълнила критериите от Маастрихт на ЕС за създаване на общия валутен съюз и може по-рано от предвиденото да въведе еврото като основна платежна еденица. Костов припомни, че още по време на косовската криза правителството е заявило, че не вярва на финансовото възмездяване на щетите, понесени от България. Правителството е готово да гарантира пряко или косвено чуждите инвестиции, като ЕБВР, ЕИБ и СБ могат да поемат част от финансирането на проектите или да са посредници и гаранти пред търговските фирми. Готови сме да споделим разходите по общата политика, но нашият апел е разпределението на ангажиментите и достъпа до следвоенното възстановяване и развитие на региона да бъде справедливо, каза Костов. Опасяваме се не само от забавяне на плановете за възтановяване, а от това да не се изолират възможностите на фирми от региона да участват на равни начала.  Необходимо е съвместно управление на регоналния риск и е необходима система за прогнозиране и съвместно изграждане на инфраструктурни проекти, които да дават кураж на крупни предприемачи сами да разработват регионалните програми, декларила премиерът Костов. /"Демокрация"/
   
   

  ****
  Отношения със САЩ

  На среща с президента Стоянов Ричард Шифтър заяви, че президентът Клинтън ще посети България през ноември
  Вчера Ричард Шифтър, специален пратеник на държавния секретар на САЩ, който се намира в България за участие в икономическия форум за ЮИЕ, се срещна с президента Петър Стоянов. Той заяви за медиите след срещата, че през ноември президента Клинтън ще посети България. В началото на ноември в България ще пристигне делегация от американски бизнесмени, ръководена от посланик Бейли, която ще обсъди възможностите за икономическо сътрудничество и оказване помощ на България. Шифтър и Стоянов са обсъдили инфраструктурните проекти на Балканите.
  Това, от което България има най-голяма нужда, са преките чужди инвестиции, но за да дойдат те трябва да се премахне ненужната система за лицензиране, като процесът бъде прост и прозрачен, е заявил Шифтър на президента Стоянов. Според него на България й трябват нови технологии в областта на маркетинга и рекламата. Той препоръча и премахване на митата в търговията между балканските страни.
  Вчера на икономическия форум Шифтър заяви, че за да дойдат чуждите инвестиции в България трябва да се премахне корупцията и престъпността.
  Днес в интервю за в. "24 часа" Шифтър заявява за проблемите с Румъния: "Проблемът с моста на Дунав обаче е един от трудните. Като временна мярка предлагам да се пуснат още фериботи и да се улесни достъпът до тях. Това може да стане в рамките на около година." Той предлага да се премахне големия брой разрешителни: "За бизнесът най-голямата пречка са многото разрешителни, които се изискват, за да вършиш каквото и да е в страната Огромният брой разрешителни са най-лесният начин за корупция. Трябва непременно да ги намалите, като промените законите". /"Стандарт", "24 часа", "Пари"/

  Американската "ЕЙ и ЕС електрик" ще вложи 800 млн. дол. в модернизацията на "Марица - изток" - 1
  Вчера директорът за инвестициите на "ЕЙ И ЕС" Ричард Мардън заяви, че неговата фирма ще вложи 800 млн. дол. за модернизирането на ТЕЦ "Марица - изток  1". Обновяването на ТЕЦ ще осигури на страната 600 мегавата електроенергия., а 4-те реактора на АЕЦ дават 1760 мегавата. "ЕЙ И ЕС" ще управлява ТЕЦ  15 години, а НЕК ще купува електроенергия от нея на фиксирани цени. Фирмата ще направи 25% от планираните инвестиции, а останалите пари ще дойдат от други инвеститори и агенции. Първата мощност от 300 мегавата ще бъде пусната до август 2003 г., а втората - до края на 2003 г. С изпълнението на този проект България ще може да стане сериозен износител на електроенергия в региона, но засега фирмата планира продажби само в България /"Стандарт"/
   

  ****
  Отношения с балканските страни

  България ще помогне на Черна гора да се справи с кризата, стана ясно на среща на премиерите на двете страни
  Вчера премиерът Иван Костов се е срещнал с министър - председателя на Черна гора Филип Вуянович. След срещата той е заявил: "Готови сме за кратко време да намерим механизми за насърчаване на инвестициите в Черна гора и да помогнем за преодоляване на хуманитарната криза". Черна гора проявява интерес към възможностите за внос на хлебна пшеница и горива, е казал Вуянович. Той е изтъкнал, че основните проблеми пред Черна гора са девалвацията на динара и 70 хиляди бежанци, които представляват около 10% от местното население. Двамата са разговаряли за създалите се отношения между Сърбия и Черна гора и за обстановката в региона. /"Демокрация"/    СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Шефът на Специализираната следствена служба  Бойко Рашков няма право на втори мандат, реши Конституционният съд вчера. Бойко Рашков и следователят Ангел Александров не могат да заседават в сегашния съвет, независимо че предишният им мандат е бил прекратен предсрочно, гласи решението на 11-те съдии от КС. Само един от тях вчера е бил болен.
  Сега пред Бойко Рашков има два пътя - или да подаде оставка, или да обяви, че поради заболяване не може да изпълнява задълженията си във ВСС, коментира в. "24 часа".
  Делото бе орбазувано заради 50 депутати от СДС, които искаха КС да тълкува допустимо ли е преизбиране на член на ВСС за втори последователен мандат в случай, че предходният не е имал продължителност 5 години. Рашков и Александров бяха членове и на предишния съвет, чийто мандат бе прекратен на втората година. Делегатското събрание на следователите обачи ги избра и за новия ВСС. Така двамата се оказаха единствените преизбрани магистрати.
  Решението на КС не маха Рашков като член на съвета. То няма обратно действие и е валидно за бъдещ избор на ВСС. Рашков няма да подаде оставка от съвета, както се очаква, прогнозира "24 часа". Не е ясно как ще постъпи Александров, който е шеф на банковите дела в специализираното следствие.
  В редакционния си коментар часовият вестник прогнозира: "Идват нови битки за  съдебната власт" - "Защото публична тайна е, че ВСС, кадровикът на съдебната власт, е контра на главния  покурор. Следователно трябва да се превземе и този бастион. Изваждането на Рашков и Александров е ход в тази посока. От друга страна, не е ясно как точно ще си отиде Рашков", пише "24 часа".  
   


  МЕСТНИ ИЗБОРИ' 99
   
  "Социолозите подведоха избирателите с прогнозите си за висока избирателна активност и затова много от привържениците ни не гласуваха", заяви вчера вицепремиерът Евгений Бакърджиев. Според него това била причината младите, които по принцип подкрепят СДС, на 16 октомври да си останат вкъщи. Младежите били спокойни, че всичко ще се реши без тях.
  "На втория тур обаче активността ще бъде по-голяма, а демократичнсите сили имат сериозни резерви", прогнозира Бакърджиев. Най-сериозна щяла да бъде битката за Лом, където кандидатът на ОДС Руси Русинов води с 15% пред опонента си, издигнат от левите сили. "Ломската епопея доказва, че всички са разбрали моя призив за "боя", каза още вицепремиепът. Това обаче било политическа битка, в която нямало никакво насилие.

  Обвиненията на Доган за разпалване на етнически конфликт целят мобилизация на електората му, смята премиерът Костов
  Обвиненията за разпалване на етнически конфликт и полицейщина са опит на някои политици да мобилизират електората си преди втория тур на изборите. Така премиерът Костов коментира изявлението на лидера на ДПС Ахмед Доган преди ден, че управляващите са готови да засилят полицейските мерки. "Правителството няма такива намерения", подчерта Костов. Той заяви, че друг, а не той произнася  заплахи за етническия мир. Според премиера по места ДПС и БСП нямали намерение да се подкрепят, както говорили лидерите на тези партии.
   

  Софиянци объркали движение "Гергьовден" със "Св. Георги Софийски"
  47% от столичани гласували за листата на "Св. Георги Софийски", като мислели, че подкрепят движение "Гергьовден". Това сочат данни от анкета на ГИСДИ на изхода на секциите.
  Двете формации вкарват по двама съветници в София. Главният секретар на "Гергьовден" Любен Дилов-син още размисля дали да се откаже от мястото си на съветник в полза на арх. Павел Попов. Управляващите по-скоро да отиват на предсрочни парламентарни избори, защото са загубили подкрепата на активното население за реформата, призова Дилов-син вчера.
  Първите двама в листата на "Св. Георги" са банкерът Стоян Александров и Вежди Рашидов.
   

  ОМО "Илинден" - ПИРИН може да спечели  на балотажа кметското място  в с. Мусомище
  В с. Мусомище, Гоцеделчевско, откъдето е лидерът на партията Иван Сингартийски, кандидатът на партията ще се бори на втория тур с кандидата на БСП.
  Около 2000 гласа са събрали омовци в Благоевградско, информира в-к "24 часа". Те са успели да вкарат по един общински съветник в Разград и Гоце Делчев.
  За листата в община Гоце Делчев са гласували 580 души /4,44%/. Кандидат-кметът им в Разлог е събрал 287 гласа /2,84%, а листата за общината - 5,11%.

  ДПС ще подкрепи на балотажа кандидата на БСП за кмет на Разград Венелин Узунов, обяви Емел Етем Тошкова от ДПС. Тя взе 15,25% на пъривя тур. Ще направим така, че СДС да не управлява еднолично Разград, заяви тя. Среущу евентуална подкрепа на балотажа БСП е обещала да отстъпи на ДПС председателското място в общинския съвет, зам.-кметските и секретарските постове в местната администрация, съобщават от щала на Етем по информация на в. "Сега".

  Съветите са пъстроцветни и след половин година ще започне сваляне на кметове, прогнозират от Евролевицата.
  "След 6 месеца ще има нови избори за кметове, защото в почти цялата страна СДС няма мнозинство в общинските съвети", заяви лидерът на Евролевицата Томов. Той се позова на поправката в Закона за местното самоуправление, според която правомощията на кмета могат да се прекратят предсрочно при системно неизпълнение на функциите за повече от 6 м. Според закона един кмет може да бъде свален с гласовете на 50 плюс 1 от общинарите. Съветите са пъстроцветни и след половин година ще започне сваляне на кметове, сямат от Евролевицата.  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Средният общ доход на човек в българското домакинство през август е бил 112,90 лв.
  Народът получава повече пари, отколкото му трябват, за да живее. Това сочат данните на националната статистика за август.
  Средният общ доход на човек в българското домакинство през август е бил 112,90 лв. Така всеки можел да спестява по 1,67 лв. През юли разходите на всеки са били 107,16 лв., а излишъкът е възлизал на 5 лева.
  46% от общия месечен доход на домакинствата през август са били от работна заплата. От пенсии идва 1/5 от семейния бюджет. Останалите постъпления са от домашно стопанство, предприемачество и др.
  45% от разходите са за храна. С тях на човек от домакинство са осигурени по 12 кг хляб, 2,8 л прясно мляко, 11 яйца, 11 кг зеленчуци и 11 кг плодове. Менюто съдържа и 900 г сирене и 1 кг месни продукти.
  Близо 10% от всички плащания на домакинствата през август са за транспорт и съобщения. Сметките за ток са били 5,9%. В стоки за жилището са инвестирани 4,7%. /"Сега"/

   


  ИКОНОМИКА
   
  Българо-руското дружество "Росбулнефт" отпадна от схемата на доставчиците  на "Нефтохим" за ноември
  Българо-руското дружество "Росбулнефт", което има договор за доставка на петрол за "Нефтохим", отпадна от схемата на доставчиците за ноември. Това стана ясно вчера след първото заседание на борда на директорите на новия собственик на комбината - "ЛУКойл.
  През ноември петрол ще доставят "Юкос петролеум - България"", швейцарската "Витол" и френската "Оникс".
  Руският нефтен гигант "ЛУКойл" въведе преходна схема за управление на "Нефтохим" до провеждането на първото общо събрание на акционерите на 1 декември.
  Двама прокуристи от руска страна ще управляват българската рафинерия.  Това са новият изпълнителен директор Владимир Ракидски и шефът на ЛУКойл за България Валентин Златев. Само двамата ще подписват документите в "Нефтохим", българските съизпълнителни директори Недялко Попов и Пламен Райчев няма да имат това право.
   

  Консорциум предлага 12 млн. долара за Хебросбанк
  12 млн. долара предлага за Хебросбанк консорциум, създаден от банкера Емил Кюлев, в който влизат Росексимбанк, холдинг "Доверие" и кооперация "Съединение". Това съобщи Георги Гергов, който е председател на надзорния съвет на структурата.
  Останалите 3-ма кандидати, които се състезават за Хебросбанк, са "Риджън пасифик груп", която купи софийския ЦУМ,  и консорциум между Общинска банка и бившите ПФ"Българска холдингова компания" и "Св. София".
  Според запознати с офертите двете чужди компании давали по около 20 млн. долара, а кръгът около Общинска банка - 18 млн. долара. И трите оферти обаче предвиждали 10 млн. долара от офертната цена да бъдат използвани за увеличване на капитала на Хебросбанк. Капиталът на банката бе увеличен през юни с 5 млрд. лева, припомниха от БКК. Той е разпределен в акции с номинална стойност 1000-1500 лв. всяка.
  Продажбата на пловдивската кредитна централа трябва да приключи до края на годината. /"Новинар"/
   

  Булбанк ще бъде продадена до средата на 2000 г.
  Продажбата на Булбанк ще се осеществи най- вероятно през първата половина на 2000 г. Това съобщи вчера представителят на консултантската фирма "Баренц груп" Алън Хоукинс пред частниците на течащиия в момента в София  Икономически форум за Югоизточна Европа. Трезорът ще бъде продаден по-трудно, защото активите му са 1/3 от всички банкови активи. Опитваме се да убедим българското правителство, че цената на Булбанк трябва да бъде занижена, и че тя зависи от броя на кандидатите, обясни г-н Хоукинс.

  Едва 0,3% от вложенията в България за 1998 г. са били насочени към земеделието, заяви шефът на Агенцията за чуждестранни инвестиции Василев
  На чужденците трябва да се разреши да купуват земя, за да се повишат инвестициите в отрасъла, каза шефът на Агенцията за чуждестранни инвестиции Илиян Василев. Едва 0,3% от общия размер на вложенията в България за 1998 г. са били насочени към земеделието. Най-голям дял от 53% се падат на индустрията.
  Годишно на България са необходими 1,5 млрд. долара инвестиции, каза Илиян Василев. Национален проект за създаване на банка от данни за проектите на инвеститорите се разработва в момента.
   

  Провадат части от "Видахим"
  Две оферти за обособени части от "Видахим" бяха разгледани вчера от ликвидационния съвет на предприятието, съобщи шефът на съвета Димитър Сотиров.
  РМД "Видаинвест" е дало оферта за ТЕЦ-а към комбината, а софийска фирма, чието име засега се пази в тайна, иска да закупи ремонтно-механичния завод.
  Още до края на седмицата може да бъде подписан предварителен договор за продажбата на ТЕЦ-а, каза Сотиров.
  Италианската "Марангони", която беше дала оферта за "Видахим", още не се била отказала от сделка. Френската "Мишлен" пък обяви желанието си да купи завода за автомобилни гуми във видинското предприятие.
   
  Обявяват на концесия пътя Калотина - София
  Съвсем скоро ще бъде обявен търгът по концесията за строеж на участъка Калотина - София - Софийски околовръстен път. Пътят Калотина - София ще е 49 км и ще има две платна, всяко с ширина 27,5 м. Максималната скорст за движение по магистралата ще е 120 км в час.
  Софийският околовръстен път може да се постои за 2 г. От него са готови 10 км. Остават още 20 км, за които вече има технически проект.

  Реколтата от грозде е катастрофално ниска
  Реколтата от грозде се очертава да е катастрофално ниска и да е само около 265 000 тона от близо 1 млн. дка лозя, съобщи вчера шефът на Съюза на лозарите Кольо Катеров. В минали години от 2 млн. дка винозаводите са изкупували до 650 000 тона.
  Започналата преди 20 г. криза в отрасъла сега е стигнала кулминацията си. Лозовите площи са малко, 90% са стари и амортизирани, а при 40% от тях вместо по 320 лози на дка са засадени само по 150. Насажденията масово боледували, а дъждове тази година са причинили и мана. Въпреки че цената на гроздето се е увеличила до 25-85 ст. за кг според сорта, стойността му още е нереално ниска, смята Катеров. При годишна издръжка от 450 лв. на 1 дка лозе производителите трябвало да получават между 60 и 90 ст. за кг.
  З да са конкурентни българските вина, следващите 50 г. в България трябва да бъдат засадени 1 млн. дка с качествени лозя, каза шефът на Съюза на лозарите. Лозарите обаче нямали стимул, тъй като засаждането на 1 дка струва 3000 лв, а банките не давали разсрочени кредити.

  Есенната сеитба закъснява, засята е 1/3 от пшеницата
  В най-подходящия срок за развитие на пшеницата - 20 октомври, са засети по-малко от една трета от площите, показват последните данни /18 октомври/ на управление "Информационни системи" на земеделското министерство.
  С жито са засети едва около 3,1 дка. През последните години хлебната пшеница е заемала около 10 млн. дка.
  До момента агроминистерството не е обявило официално прогнозните си разчети.