ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
20 юли 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения с Израел | Отношения с арабските страни | Армия | Парламент | Правителство| Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • СДС в Пловдив и Пазарджик поискаха от премиера Костов в декларация нова кадрова политика и по-активен диалог с обществото.

 • Търсим формулата за управление след една година, заявява лидерът на ДПС Ахмед Доган.

 • Сключеното преди ден споразумение между ДПС и Либералния съюз показва, че на изборите ще се състезават либерали срещу християндемократи и ние ще сме срещу Костов, заявява зам.-председателят на ДПС Осман Октай.

 • Опозицията прави "Клуб на 100-те" , който ще бъде мозъчен тръст на бъдеща лявоцентристка коалиция.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Посещение на Путин в Северна Корея.

 • ЕС и Япония разширяват връзките.

 • Преговорите между Израел и палестинците в Кемп Дейвид са пред провал.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Джордж Робъртсън предупреди албанците за възможната кантонизация на Косово.

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Депутатите от парламентарната делегация, която посети Либия, казаха, че Кадафи на два пъти е защитил българите по телевизията.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • СДС поиска оставката на зам.- председателя на парламента Благовест Сендов заради скандала с плочите в Българската гора край Ерусалим.
   


  ОТНОШЕНИЯ  С ЕС
   

 • Пристигна Бодо Хомбах, координатор по Пакта за стабилност, който каза ,че бюрокрацията в Брюксел бави строежа на Дунав мост - 2.

 • България се споразумя с Австрия за дълга на "Кремиковци" от 65 млн. долара.
   

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов пак покани папата на посещение в София.

 • Само БСП ще гласува против доклада за национална сигурност на правителството.

 • Парламентът разреши да се създават частни пощи в България.

 • До 1000 лв. глоба ще налага държавата на  всеки, който купи, продаде или приеме вносна стока, за която не е платено мито.

 • Срещата на премиера Костов с българските посланици в 26 европейски страни премина с гаф на българския посланик в Германия.

 • Вицепремиерът Жотев притисна кандидат-купувача на БТК ОТЕ - "Кей Пи Ен" да реши до края на месеца за сделката.

 •  "От "Бърза помощ" ще протестират пешком днес за по-високи заплати.

 • Синдикат "Подкрепа" настоява да се развали сделката за авиокомпания "Балкан" със "Зееви груп".

 • Агенцията за приватизация официално спря процедурата за приватизация на 10-те кина от "София-филм".
   

     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  СДС в Пловдив и Пазарджик поискаха от премиера Костов в декларация нова кадрова политика и по-активен диалог с обществото
  СДС в Пловдив  скочиха срещу премиера Костов вчера. Те поискаха да бъдат отстранени от държавната администрация всички, които блокират реформите на правителството. Активистите поискаха това от Костов в декларация. Документът е подкрепен и от общинската организация на СДС в Пазарджик. В него те се обявяват срещу шуробаджанащината в партията.
  Необходима е нова политика към кадрите. Те трябва да се оценяват по постигнатите резултати, а не според лични и групови интереси, пише в декларацията.
  Активистите настояват за "пълна мобилизация" на партийните структури". Така щяла да се постигне по-активна координация между изпълнителната, законодателната и местната власт. Според сините в Пловдив и в Пазарджик СДС трябва да работи по-активно за диалога с обществото. Изборите през 2001 г. ще са избори на отчета, а не на големите обещания, пише в документа.
  Този акт е провокиран от срещата на премиера със столичната организация на СДС, твърдели пред пресата депутати. В Пловдив и Пазарджик били недоволни, че Костов отново дава обещания, вместо да коментира конкретните проблеми в партията и да предлага решения, информира в. "24 часа".
  На срещата в София преди дни премиерът не даде конкретни отговори на въпросите за уволнения на сини активисти. Той не коментира и проблема с датата на следващите парламентарни избори, припомня вестникът.
   
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Джордж Робъртсън предупреди албанците за възможната кантонизация на Косово
  Намиращият се на посещение в Прищина генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън предупреди косовските албанци, че ако продължава тяхното насилие срещу сърбите ще се пристъпи към кантонизация по етническиа признак на Косово. НАТО е против кантонизацията на Косово, но тя може да се окаже единственият вариант сърбите и другите малцинства да останат в Косово. "Ще защитим тези общности и ако трябва, ще издигнем стени и бодлива тел около тях. Щом хората желаят "анклавизация" или кантонизация в резултат от това, грешката ще е тяхна, не наша", заяви Робъртсън. При посещението си в Косово той беше придружаван от посланиците на страните в Съвета на НАТО. Висш военен от НАТО заяви, че частите на КФОР може да бъдат подсилени през есента заради местните избори. В Босна Робъртсън откри нова военна база за силите на СФОР. Тя е модерно обзаведена за 1000 души и може да функционира 10 години. В интервю косовският албански лидер Ибрахим Ругова заявява, че въпросът за независимостта на Косово е само формалност, просто трябва да бъдат уредени подробностите с документите. В Скопие около 2, 000 албанци участваха в демонстрация с искане албаноезичният университет в Тетово да бъде официално признат и финансиран от държавата.
  В Югославия властите започнаха да създават пречки на фирмите от "белия списък" на ЕС, на които е разрешено да търгуват с ЕС. /"Демокрация", "Монитор"/

   

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов пак покани папата на посещение в София
  очаквам до края на моето президентстване всички пречки пред посещението на папа Йоан - Павел Втори да бъдат преодолени и светият отец да пристигне в София. Това каза вчера президентът Стоянов, след като награди с орден "Мадарски конник" - 1 степен папския нунций архиепископ Бласко Коласо по повод отпътуването му от страната.
  Новият пратеник на Ватикана в София ще бъде Антонио Менини, който скоро ще получи от папата архиепископски сан. Той е бил на дипломатическа служба като пратеник на Светия престол в Уганда и Турция, а през последните години е работил в администрацията на Ватикана. Новият апостолически нунций е доктор по богословие и владее френски, английски, испански и руски език.
  Очаква се монсеньор Антонио Менини да пристигне в България през следващия месец.  

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с Израел
   
  СДС поиска оставката на зам. - председателя на парламента Благовест Сендов заради скандала с плочите в Българската гора край Ерусалим
  Вчера сутринта зам.-председателят на парламентарната група на СДС Иван Иванов прочете в парламента декларация, с която СДС и Народен съюз искат оставката на академик Благовест Сендов като зам.-председател на парламента. Иванов каза: "Недопустимо е един зам.-председател на Народното събрание да иска разрушаването на паметниците на български държавници, помогнали да бъдат спасени българските евреи. Единственото достойно поведение е да си подаде оставката". Парламентарното мнозинство обаче не внесе искане с подписка в деловодството на парламента, както е правилникът на НС. Под искане за оставка трябва да се подпишат 80 народни представители, а за гласуването й трябва обикновено мнозинство. Искането трябва да бъде в писменна форма, да бъде депозирано и да се гласува с обикновено мнозинство.

  ОБЯСНЕНИЕТО НА АКАДЕМИК СЕНДОВ: "Не е вярно, че сме искали свалянето на паметниците на Димитър Пешев и на Българската православна църква." Той определи това като "гнусна интрига" и опит да се заменят проблемите на България днес с проблемите на евреите. "Ако ми вземат оставката, ще ме направят герой като тогавашния зам.- председател на парламента Димитър Пешев. Борис Трети го изгони от Народното събрание, именно защото защити българските евреи." Вчера Сендов отправи и искане до Тел Авив за оригиналния текст на писмото, което той е подписал. След като писмото пристигна по факса се оказа, че до израелския държавен глава Езер Вайцман са изпратени две различни писма - на еврейски организации и на български общественици. Първото писмо е изпратено на 18 септември 1999 г., а второто - на Сендов, Анжел Вагенщайн, Нора Ананиева, Нансен Бехар и Илчо Димитров - е пратено на 20 октомври 1999 г. С второто писмо българските общественици подкрепят искането на еврейките организации за сваляне на плочата на Борис Трети, но не и на другите две паметни плочи. Мотивите са, че трябва да се разграничи приносът на царя от този на политиците, духовенството, обществените организации и целия български народ за спасяването на евреите. В писмото до Езер Вайцман се отбелязва: "За българските евреи е непонятно как могат да се съвместят в тази гора името на инициатора на антисемитския закон за Защита на нацията и виновника за изпращането на смърт на 11 343 евреи от Македония и Тракия, цар Борис Трети, с паметта на храбрите българи, представители на Светия синод и зам.- председателя на НС димитър Пешев, които спасиха българските евреи."

  РЕАКЦИИ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ
  Независимият депутат Нансен Бехар: "СДС НЯМА НИКАКВО МОРАЛНО ПРАВО ДА СЕ ОТЪЖДЕСТВЯВА С ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, НИТО С БОРИС ТРЕТИ, ЗАЩОТО АКО БОРИС ТРЕТИ БЕШЕ ЖИВ И АКО ИМАХМЕ МОНАРХИЯ, ТОЙ НЕ БИ ДОПУСНАЛ ДА ИМА АБСОЛЮТНО ГОСДПОДСТВО НА ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА. Аз съм бил в тази гора. Тягостно е, че всяка сутрин паметникът на цар Борис осъмва с нарисувани с кафява боя кръстове, които се правят от македсонските  и тракийските евреи. Фактически те влизат в един антагонизъм с българските евреи, който е абсолютно излишен."
  БСП категорично защити Благовест Сендов и обяви, че няма да подкрепи искането за оставка. "Само фактът, че цар Борис е одобрил Закона за защита на нацията, с който евреите са изселени от София, разграбено е имуществото им и са били малтретирани, ни дава право да защитим Сендов", каза зам.-председателят на ПГ на БСП Любен Корнезов.
  Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че депутатите от ВМРО ще изпратят писмо до израелския Кнесет, с което ще поискат трите паметни плочи да не бъдат демонтирани от гората. Ако в парламентарната група на ВМРО има такава издънка като тази на Сендов, виновникът ще бъде наказан, каза Каракачанов.
  Лидерът на Евролевицата Александър Томов призова Сендов да публикува писмото в медиите, за да избегне непочтени интерпретации.
  Според зам.-председателя на ДПС Кемал Еюб е грешно както да се изпращат писма за сваляне на плочи, така и да се отправят искания за запазване на плочите. "И по двата начина се разваля имиджът на страната ни по света", каза Еюб.
  Кметът Стефан Софиянски: "Тези паметни плочи са наше достояние - на българите, нямаме морално право да ги загубим, ако бъдат извадени. Посланик Коен обеща съдействие в рамките на неговите правомощия за пренасянето на паметниците тук - в столицата на България." /"Монитор", "Демокрация"/
  В анализа на Исак Гозес във в. "Стандарт"се изтъква, че "Политиците използваха историята около паметниците в гората "България" за пропагандна пушилка и кадрови мероприятия. Върху деликатната почва на оспоримото решение на една чужда неправителствена комисия българските политици развихриха своята пропагандна корида. Те размятаха разноцветни плащове и всичко заприлича на предизборна вакханалия."
   

   
  ****
  Отношения с ЕС
   
  Пристигна Бодо Хомбах, координатор по Пакта за стабилност, който заяви, че бюрокрацията в Брюксел бави строежа на Дунав мост - 2.
  Пристигна координаторът по Пакта за стабилност Бодо Хомбах по покана на финансовия министър Муравей Радев. Той веднага се срещна с президента Стоянов и след срещата заяви: "Ако попитате бюрократите в Брюксел кого мразят най-много, може би ще ви кажат моето име." По този начин той искаше да увери журналистите, че няма по-нетърпелив от него проектите по пакта да започнат да се реализират. Хомбах каза още, че ще подкрепи предложението на външния министър Михайлова най-бързите проекти да стартират още през 2000 г., но подчерта, че за всичко е необходимо технологично време. Хомбах заяви, че са оправдани надеждите, че пактът ще е един миниплан Маршал.
  Днес Хомбах ще посети Видин, за да се запознае с мястото, където ще се строи Дунав мост - 2. Никола Карадимов, координатор на Пакта за стабилност в България, каза, че тромавата процедура за одобрение на проектите по пакта ще забави старта на строежа на Дунав мост - 2. Франция и Германия вече са обявили, че ще помогнат в проучването и проектирането на втория мост над Дунав. Освен този мост от Пакта за стабилност се очаква финансиране на ремонта на летището в София и модернизацията на пристанище Лом на стойност 20 млн. евро. На мястото, където трябва да бъде втория мост над Дунав, от два дни български и румански скулптури ваят от глина мост, наречен "Виадуктът", който Хомбах ще види. Той ще посети също Пловдив и Смолян
  Вчера финансовият министър Радев каза, че се надява Хомбах да подкрепи българската идея за замяна на дълг към Парижкия клуб срещу инвестиции. През миналата седмица Радев получи одобрението на тази идея от администрацията на Парижкия клуб. Радев очаква Хомбах да подтикне Гърция да излезе от нейната "сегашна инертност по отношение на тези пътища", като имаше пред вид неосъществените пътни артерии с Гърция и строителството на нови гранични пунктове, което се проточи с години. /"Демокрация", "Стандарт"/

  България се споразумя с Австрия за дълга на "Кремиковци" от 65 млн. дол.
  Вчера финансовият министър Муравей Радев се завърна от Виена и заяви, че със своя австрийски колега е постигнал споразумение българската държава да не дава гаранции по дълга на "Кремиковци"от 65 млн. долара.  "Кремиковци" ще връща дълга като частно дружество при подходящо разсрочване. Споразумяхме се за това, за което настоявахме от две години, каза Радев. Австрия е последната страна, която имаше неуредени финансови претенции към България, припомни той. Вече са уредени спорните въпроси с Холандия, Испания и Италия. Министър Радев увери, че бизнесмени от Австрия са готови да инвестират в България. /"Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Депутатите от параламентарната делегация, която посети Либия, казаха, че Кадафи на два пъти е защитил българите по телевизията
  Вчера депутатите от парламентарната делегация, която посети Либия, дадоха пресконференция. На нея депутатът от БСП проф. Иван Зънзов заяви, че след избухването на СПИН - скандала полк. Муамар Кадафи на два пъти е обяснявал по телевизията, че Либия е видяла само добро от българите и българските медици. Тези изявления на Кадфи са били предизвикани от голямо шествие на роднините на заразените със СПИН деца в Триполи. С това Кадафи е успял да укроти обстановката. Освен това Кадафи категорично е отказал да изпълни искането незабавно да се изгонят всички български медици от Либия. На семействата на заразените със СПИН деца са били предоставени по 50, 000 динара, апартаменти и коли. Зънзов каза: "Либийската страна е добронамерена и смятам, че ще допуснат международна експертиза. Нека си пожелаем сред виновниците за тази трагедия да няма българи". Зънзов упрекна правосъдния министър Симеонов за репликата му за "бялата държава."
  Депутатът от СДС Юрий Юнишев напомни, че Либия има независим съд, и изрази недоумение от факта, че това се поставя под съмнение. Депутатът от Евролевицата Ивалин Йосифов, който обвини журналистите, че вземат много пари, за да провеждат антилибийска кампания в медиите, се извини официално и призна, че изказването му било "несправедливо". Той изразява убуеждението си, че българските медии не могат да бъдат купувани. /"Сега", "Монитор"/

   
   


   АРМИЯ
   
  Само БСП ще гласува против доклада за националната сигурност на правителството
  Вчера парламентарната група на СДС проведе срещи с всички парламентарни групи по доклада за националната сигурност през 1999 г. на правителството. Само БСП няма да подкрепи този доклад при гласуването. ОНС и Евролевицата одобриха духа на доклада и днес те ще обсъдят със СДС конкретни текстове по окончатеблното решение на парламента. То ще бъде прието на извънредно заседание на парламента във вторник. По общо съгласие в него ще бъде отчетена позицията и на парламента. В решението на парламента обаче няма да бъде отчетена ролята на президентската институция за националната сигурност.  Ахмед Доган от ДПС държеше в преамбюла на доклада да бъде подчертана ролята на парламента, а без ролята на президента докладът няма да бъде достатъчно обективен. Забележките на Евролевицата бяха за мерки за защита на границите и да се разработи частта, отнасяща се за ролята на специалните служби, за което тя ще предложи текстове. Днес СДС ще проведе консултации и с новосформираната парламентарна група "БББ и Зелени". /"Демокрация", "Новинар" / 
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентът разреши да се създават частни пощи в България
  Депутатите гласуваха на второ четене текстовете от закона за пощенските услуги. Частниците ще могат да приемат, пренасят и доставят писма и пакети до 2 кг, печатни произведения, колети до 10 кг, записи, препоръчани писма и пратки с обявена стойност. Лицензите ще издава министърът на транспорта и съобщенията.
   

  До 1000 лв. глоба ще налага държавата на  всеки, който купи, продаде или приеме вносна стока, за която не е платено мито. Това предвиждат измененията в закона за митниците, приети на второ четене.
  Не е ясно как ще се контролират такива стоки и дали санкцията е същата, ако става дума за кола, са коментирали експерти.
  С глоба от 100 до 200% над цената на стоката ще се наказват тези, които са внескли стоки, без да им платят митото, или са отклонили вещи, вкарани в страната като временен внос. НС не прие предложението на депутата от ОНС Венцеслав Димитров цената на стоките на световните борси да се приема като основа за митническото им облагане.  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Срещата на премиера Костов с българските посланици в 26 европейски страни премина с гаф на българския посланик в Германия
  Премиерът Иван Костов проведе отдавна подготвяната среща с българските посланици в 26 европейски страни, която е продължение на инициативата на Костов за "Българския Великден". Срещата се следеше директно от 40 българи в чужбина по Интернет. Костов отправи към посланиците следните предложения:

  •  Всяко българско посолство да открие своя страница в Интернет, която да съдържа информация за работното време на посолството, телефонните номера и процедурите по визовия режим. Липсват брошури с туристическа и бизнесинформация, а старите брошури да се хвърлят.

  • Всички служители в посолствата да излязат от анонимност и да започнат да обслужват хората любезно и добронамерено. Всички служители в посолствата трябва да знаят езика на страната, в която работят. Информация по телефона или през работно време не трябва да се отказва.

  • Всяко посолство да открие гореща телефонна линия и да обяви поне два приемни дни в седмицата. По този начин българите, които желаят, ще могат да помагат на посолствата. Според Костов трябва да се помага и да се търсят връзки не само с българския елит в съответната страна, но и с незаконно пребиваващите, защото тяхната съдба е по-сложна. Костов похвали посолствата в Холандия, Брюксел и Лондон, които добре работят с българската общност там. По неговите думи съботно - неделните училища, клубове и информационни центрове, които ще се създадат, ще трябва да помогнат за обединението на българите в чужбина, които са разделени. Костов обърна сериозно внимание на облеклото и обноските на българските дипломати в чужбина. /"Демокрация"/

  Вестниците "Монитор" и "Стандарт" отделят значително място на изказването на българския посланик в Германия Николай Апостолов, който е казал: "Радвам се, че Вие, за разлика от германския министър - председател, който там се нарича канцлер и отделя малко внимание на външната политика като се интересува повече от настроението на избирателите, обръщате сериозно внимание върху външнополитическата дейност на правителството. Шрьодер е оставил дипломацията изцяло на своя вицеканцлер и външен министър Йошка Фишер. Така, когато има някои не особено сполучливи изявления на Фишер, Шрьодер казва, че не е знаел за тях. Когато външнополитическите инициативи са добри, канцлерът обяснява, че идеите са негови."
   
   

  Вицепремиерът Жотев притисна кандидат-купувача на БТК ОТЕ - "Кей Пи Ен" да реши до края на месеца за сделката
  Връчваме нашето предложение за проектодоговорите за продажбата на 51% от БТК  на кандидат-купувачите и чакаме от тях  окончателен отговор до края на месеца. Това заяви вицепремиерът Петър Жотев след 6-часови преговори с представителите на гръцко-холандския консорциум ОТЕ- "Кей Пи Ен" Василис Фестис и Хенк Виеренга. Присъстваха и министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински, и шефът на Агенцията за приватизация Захари Желязков.
  Жотев не даде подробности за преговорите, но подчерта, че позициите на двете страни се били сближили, въпреки, че оставали още нерешени въпроси. Според вицепремиера сделка може да има до 31 юли, но не на всяка цена.
  Сделката ще е справедлива за двете страни, каза г-н Виеренга. Той намекна, че в пазаррлъците имало и политически момент. Такъв например е отменянето на шенгенските визи за България, което ще се одобрява поотделно от всяка страна-членка на ЕС, каквито са Холандия и Гърция. /"Новинар"/     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Нова формация с работно име "Клуб на 100-те" ще бъде учредена на 27 юли в столицата и е с амбицията да стане мозъчен тръст на бъдеща управляваща лявоцентристка коалиция
  Нова формация с амбиция да напише програма и да управлява България се задава на хоризонта, информира днес пресата. Учредителите ще бъдат 100 на брой и ще се съберат на 27 юли в столицата. Стартът ще е с дискусия  на тема :"Ресурси и рискове на бъдещото управление".
  В инициативния комитет на "Клуб 100" са почетният председател на БСДП д-р Петър Дертлиев и лидерът на БСДП Петър Агов, лидерът на БСП Георги Първанов, проф. Андрей Пантев и бившият финансов министърСтоян Александров (които се отдръпнаха от гражданското движение "Св. Георги Софийски), Ивайло Калфин, който е от политическото движение "Социалдемократи", отцепило се от Евролевицата, като самата Евролевица не е представена, Ирина Бокова, бившият депутат от ДПС Максим Димов, лидерът на ОБТ проф. Кръстю Петков, Костадин Паскалев, Николай Слатински, Александър Арабаджиев.
  Сред членовете на клуба са проф. Димитър Иванов от Лондон, Нансен Бехар, Евгени Гиндев, Стефан Данаилов, Андрей Пръмов, Виктор Пасков,  Огнян Сапарев, Кирил Цочев, кметът на Бургас Йоан Костадинов.
  "Клубът на 100-те" ще работи като постоянен консултативен орган и ще съветва опозиционните сили, които се виждат като бъдеща лявоцентристка коалиция.
  Инициативата не е на БСП, е заявил вчера Георги Първанов. Новото сдружение няма да участва  на избори, то не  е предизборна коалиция. "Участващите нямат мандат за това", обяви лидерът на БСП. Според източници от централата на социалистическата партя обаче точно Първанов и бившият плевенски кмет Румен Петков били в дъното на идеята, коментира "24 часа". Същият вестник, както и в-к "Сега"  цитират думите на лидера на ДПС Ахмед Доган, който похвалил инициативата на БСП за мозъчен тръст за идейно подпомагане на партията. "БСП прави опит да определи принципите на бъдещото управление. Инициативата да концентрират усилията на интеректуалци, бизнесмени, банкери и политици е много добра", е мнението на Доган.
  Според в-к "Новинар" един от бащите на идеята за "Клуба на 100-те"  бил Ахмед Доган. По думите му  това щяло да даде възможност на българите да избират не партии, а програми, които ще се конкурират.
  Според Новинар" от изказванията на Георги Първанов във връзка с новата формация и бъдещата й роля в политическия живот можело да се направи изводът, че това е заявка за път към властта. В случая става дума за намерението на БСП да управлява във формат "широка коалиция" и да се включат хора, които не искат открито да се идентифицират със социалистическата партия, коментира "Новинар". Накои от тези хора се надявали да влязат в състава на бъдещия кабинет, а други - в депутатските листи. В инициативата вече са включени досегашният управител на Булбанк Чавдар Кънчев, вицепррезидентът на "Мулти" Стоян Денчев, зам.-шефът на Шесто управление на ДС Цвятко Цветков, независимият финасист Емил Хърсев, бившият кмет на Плевен и настоящ член на ИБ на БСП Румен Петков, допълва вестникът.
  "Новинар" уточнява,че все още не е решено дали "Клуб 100" ще се регистрира като политическа партия или като гражданско формирование, което да замести провалилото се ГОДО.

  Търсим формулата за управление след една година, заявява лидерът на ДПС Ахмед Доган
  Лидерът на ДПС Ахмед Доган дава интервю  за "Новинар" под заглавие: "Търсим формулата за следавщото управление". Според него инициативата на БСП за създаването на "Клуб 100" е много добра. Това можело да консолидира усилията на различни интелектуалци, бизнесмени, банкери и депупати, за да се намери формулата за управление след една година.
  Доган подчертава, че има няколко формули за управление на страната, една от тях е тази на "Клуб 100". Либералите също готвели такава формула. Сигурно и християндемократите щели да имат програма за управление на страната. "Така че ще има социалдемократически и християндемократически вариант. Ще има различни синтези, като да речем, социаллиберални вектори и ред други", казва Доган. Той съобщава, че ДПС ще участва във всички сериозни опити за намирането на най-рационалната формула. "Става въпрос за намирането на най-добрата програма за управление на страната. Във всички случаи ще има взаимстване", коментира Доган. За първи път обаче щяло да има конкурентна среда на програми за управление на страната. Това според Доган бил новият момент, който се задавал и било вероятно след няколко седмици да има нов пусков момент и идеята да стане публична.
  На въпрос дали ще участва, ако инициативата за програма за управление дойде от СДС, Доган заявява, че стига да има такъв форум, от ДПС ще има участници.
  По отношение на втвърдяването на позициите на СДС към ДПС Доган коментира: "Бих се учудил, ако г-н Костов започне да се обяснява в любов на ДПС. Затова съвсем нормално и спокойно приемам тази позиция". Той заявява, че ДПС не иска власт на всяка цена. "Нямаме нужда от властта на всяка цена, като знаем какво ни очаква след една година. Ако г-н Костов все още не е дооценил нашата роля, това си е не гов проблем", казва лидерът на ДПС. Според него обаче с подобен стил на управление като това на Костов към партньора нито страната, нито сега управляващата политическа сила ще спечели нещо.  Доган декларира, че ДПС е готово за контакт на всяко равнище, "но с подобен стил....". Лидерът на ДПС смята, че стилът на СДС към партньорите трябва да се промени и да не тичат да търсят партньори, когато са натясно и "корабът почва да се клати и е на път да потъне". Трябва да се търсят общите принципи на отговорността,  смята Ахмед Доган.

  Сключеното преди ден споразумение между ДПС и Либералния съюз показва, че на изборите ще се състезават либерали срещу християндемократи и ние ще сме срещу Костов, заявява зам.-председателят на ДПС Осман Октай
  За в. "24 часа" депутатът от ОНС и зам.-председател на ДПС Осман Октай заявява, че на изборите ДПС ще е срещу Костов. Според него на парламентарните избори ще се състезават либерали срещу християндемократи. Това показвало сключеното преди ден споразумение между ДПС и Либералния съюз.
  Октай отхвърли тезата, че ДПС ще помага за идейното за политическото укрепване на БСП, информира в. "24 часа".  Същият вестник цитира думите на д-р Желев, че  няма да се кандидатира за депутат.
  Бившият президент, който е почетен председател на Либералния съюз, е коментирал споразумението за предизборно сътрудничество между неговата партия ЛДА и ДПС така: "Ще се явим с общи листи. По-важен обаче е въпросът може ли тази коалиция да прерасне в трети център". Според д-р Желев възможността е реална. Трябвало обаче да се водят преговори с други либерални формации и с гражданските движения като ГОДО  и "Гергьовден".  


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

   "От "Бърза помощ" ще протестират пешком днес за по-високи заплати, съобщиха от столичния спешен център. Доктори и шофьори щели да вървят, защото не им разрешават да протестират с линейките. Тръгват тази сутрин в 9 ч. от сградата на Сточна гара - София, като шествието ще завърши с митинг пред здравното министерство.
  "Нямаме политически искания, просто ще връчим на министерството декларация за 4 пъти по-високи заплати", е обяснир Милан Ангелов, шеф на КНСБ в спешния център.
  Екипите настояват  и за добавки за храна и дрехи.    СИНДИКАТИ
   
   Синдикат "Подкрепа" настоява да се развали сделката за авиокомпания "Балкан" със "Зееви груп"
  Сделката за "Балкан" със "Зееви груп" трябва да се развали, защото има скандални  условия в приватизационния договор, заяви Мика Зайкова, съветник по въпросите на приватизацията в КТ "Подкрепа".
  Израелският собственик Зееви още не погасил нито един от дълговете на "Балкан". Според договора и търговския закон авиокомпанията може да бъде обявена в несъстоятелност, ако някой от кредиторите си поиска парите. Скандално било също, че "Зееви" продава имущество на Балкан и "инвестира" парите обратно. Така едва ли ще събере 100 млн. долара, колкото е обещал, каза Зайкова. Договорът предвиждал да се съкратят 1000 души, а досега са уволнени 1400, щели да си ходят още 800, предупредиха от синдиката. Шеф-надзорникът на Агенцията за приватизация Асен Дюлгеров признал, че има 10 нарушения в договора, но сделката ще се преразглежда догодина, за да не се прекъсва летният сезон.  


  ИКОНОМИКА
   
  Агенцията за приватизация официално спря процедурата за приватизация на 10-те кина от "София-филм" със заповед на шефа на агенцията Захари Желязков, подписана вчера. Причината е дебатът, започнат от Съюза на филмовите дейци, който иска гаранции кината да не станат бингозали. Депозитите за участие ще бъдат върнати на кандидатите. В конкурса за киносалоните участваха 6 фирми, сред които и две РМД- та. Първоначалнта цена, която обяви агенцията, беше 3,6 млн. долара.