ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
20 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения с Великобритания
  | Отношения с балканските страни | Правителство| Политически партии и организации
  | Социална обстановка |  Икономика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Колкото повече намаляват хората край премиера Костов, толкова по-трудно е за него, но той е нашият премиер и лидер на СДС и трябва да реализира правителствената програма, смята бившият вицепремиер Бакърджиев.

 • Бившият служебен премиер Инджова е облекчена от уволнението на Божков като главен преговарящ с ЕС и заявява, че щом Бонев, който е бил вътрешен министър, е проговорил, значи "огън гори отвътре" при управляващите.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Трудни преговори във Фейра за реформата в ЕС.

 • Гърция става член на еврозоната от 1 януари 2001 г.

 • Башар Асад е новият лидер на БААС в Сирия.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • САЩ, НАТО и Русия са обсъждали сделка за Милошевич.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • В София Рютгерс Виселс, главен преговарящ с България в ЕС, заяви, че ще следи внимателно как България ще използва парите от ЕС.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
   

 • Лорд Клайв Мартин, кмет на Лондонското сити, прояви интерес към приватизацията в България, а кметът Софиянски получи покана да пие чай с кралицата майка Елизабет.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Министрите на вътрешните работи на България и Македония подписаха протокол за съвместна борба срещу трафика на хора и дрога.

 • При посещението на румънския патриарх Теоктист в България стана ясно, че патриарх Максим няма да покани папата да посети България.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Част от допълнителните приходи в хазната могат да отидат за увеличение на бюджетните заплати, цените на тока и парното могат да останат замразени само ако се направят икономии в разходите и се сведат до минимум субсидиите, а за намаляване на данъците да се мисли след това, заяви шефът на мисията на МВФ за България Каконен.

 • Неразплатените разходи на общините на края на първото тримесечие на т. г. са 143 356 685 лв, сочи проверка на Сметната палата в 106 общини.

 • Проверката на Инспектората в НСБОП е рутинна, уточнява вътрешният министър Йорданов и заявява, че не се предвиждат структурни промени или ограничаване на правомощията на службата.

 • Лидерът на "Открит форум" в БСП  Премянов кани леви и патриротични организациии да формират ново гражданско сдружение срещу НАТО.

 • Лидерите на КНСБ и БСП с срещнаха вчера за пръв път от управлението на Жан Виденов през 1997 г.

 • Ръководството на ДПС ще обсъжда на специално заседание изявлението на Осман Октай, което не е официална позиция на движението, че ДПС ще издига успоредно с кандидат-депутати и имена на външни експерти за бъдещо правителство.

 • Жизненото равнище на българите се доближава до това от 1965 г, сочи изследване на Националния статистически институт от април т. г.
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Колкото повече намаляват хората край премиера Костов, толкова по-трудно е за него, но той е нашият премиер и лидер на СДС и трябва да реализира правителствената програма, смята бившият вицепремиер Бакърджиев
  В интервю за в. "24 часа" бившият вицепремиер и шеф на СДС-София Евгений Бакърджиев отговаря на журналистически въпрос за мнението му за трето правителство на СДС, но с друг премиер, че "Иван Костов е длъжен да реализира програмата "България 2001 година". "Това е нашият премиер, това е лидерът на СДС, това е програмата, която ние сме изработили и актуализирали", заявява Бакърджиев.
  Според него сега СДС трябва да насочи усилията си към това какво прави за държавата, но за да изпълни тази си основна цел, СДС първо трябва да "си оправи къщичката".
  На въпрос дали премиерът е решил че е много важно да върне Бакърджиев в своя отбор сега, бившият вицепремиер отговаря уклончиво: "Аз съм част от големия отбор на СДС....Зная какво е в отбора да има добър климат или да завиждат кой е голмайсторът и кой какви премии взима". По отношение на Александър Божков Бъкърджиев подчертава, че "върху първите фигури в държавата падат най-много натоварване и упреци". Що се отнася до неговото напускане на кабинета, той споделя част от разговора си с премиера на 19 декември, в който разговор двамата са се разбрали, че при разделянето на политическата от изпълнителната власт, Бакърджиев ще бъде по-полезен на СДС. Пак по въпроса за корупцията бившият вицепремиер коментира, че в процеса на раздържавяване е било невъзможно да не се допуснат грешки или корумпиране на хора. В неговото министерство (на териториалното развитие и благоустройство) не е имало съмнения за корупция, изтъква Бакърджиев. Все пак той прави уточнението, че при него е имало малко обекти за приватизиране, а винаги количеството е за сметка на качеството.
  На въпрос дали премиерът си дава сметка, че като го отстранява, отмества и буфера си и трябва да посреща сам ударите, Бакърджиев подчертава, че в политиката винаги има нужда от повече хора за разпределяне на усилията. "Колкото повече намаляват хората близо до Костов, толкова по-трудно ще е за него", е мнението на ексвицепремиера.
  Според Бакърджиев смяната на кабинета е грешка. В това той се е убедил от последните социологически проучвания, които според него сочели, че най-високо доверие е имало към СДС и премиера по време на местните избори, когато е имало мобилизация и ОДС спечелили 40% от общините. Пак по думите му тогава СДС - ОДС разширили влиянието си в страната със 7,5 пъти, завоювали позиции, които до този момент не са имали, но загубили " в жива сила".
  За лагерите в СДС - "В СДС за разлика от БСП нямаме идеологически различия", подчертава Бакърджиев. Според него имало повече симпатии към една или друга личност в СДС, но вътрешните предпочитания не били вредни.
  На журналистически въпрос дали приватизацията е причина за тези лагери, Бакърджиев отговаря, че не може да няма икономически интереси и различия, тъй като става въпрос за живи хора, които работят и имат своето влияние. "Може би на много места се занимават и с бизнес. Това е една от основните теми, които имаме вътрешно да решим - докъде е стигнало това влияние и с какво можем да се предпазим от разширяване на подобен проблем", казва Бакърджиев.
   
  Бившият служебен премиер Инджова е облекчена от уволнението на Божков като главен преговарящ с ЕС и заявява, че щом Бонев, който е бил вътрешен министър, е проговорил, значи "огън гори отвътре" управляващите
  В интервю за в. "Труд" Ренета Инджова коментира темата за корупцията в СДС и конкретно във връзка с разкритията на бившия вътрешен министър Бонев. Според нея не може да се очаква, че някой в СДС ще приеме на сериозно обвиненията на Бонев - "например Бисеров с палатите си", парламентарният шеф Соколов, който "е бил адвокат на целия партиен елит до 1989 г." и "положил в краката на цялото си семейство.... всякакви възможности за политически протежиран бизнес", или пък Цонев с посмалените си сметки, обявени в Интернет.
  "Вместо да се говори кой бил Бонев, нека да е ясно, че един вътрешен министър е най-посветеният в делата на правителството и щом е проговорил, значи огън гори вътре. И няма никакво значение кога го е направил, защото за престъпна правителствена дейност няма давност", заявява Инджова. Тя предупреждава премиера Костов да не си въобразява, че никой извън страната не знае "за "чадъра", опънат над "Костовата" приватизация" - приватизация, при която се отстраняват световноизвестни фирми и инвеститори. "Костовата приватизация е чадърът, опънат над мениджърската приватизация в полза на неговите креатури и подставени лица", коментира бившият служебен премиер. Според Инджава костовистки е и рекетът над парламента да гласува престъпни поправки в законите. Тя не вярва, че Костов е в състояние за оставащото му време като премиер да направи корекции в политиката си.
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  САЩ, НАТО и Русия са обсъждали сделка за Милошевич
  Администрацията на Клинтън е проучвала заедно с Русия и представители на НАТО възможността Милошевич да напусне поста си при гарантиране на безопасност и спестяванията му, съобщава в. "Ню Йорк таймс". Милошевич е повдигнал въпроса за своето бъдеще миналото лято. Не е ясно дали той иска сделка, или проверява как стоят нещата. Клинтън е повдигнал този въпрос при срещата си с Путин. Външният министър Игор Иванов официално опроверга това съобщение, както и слоховете, че Русия участва по какъвто и да е начин в тази сделка. /"Демокрация", "Стандарт", "Пари"/

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с ЕС

  В София Рютгерс Виселс, главен преговарящ с България в ЕС, заяви че ще следи внимателно кък България ще използва парите от ЕС
  На 4-дневно посещение в България е Рютгерс Виселс, ръководител на отдела за България в дирекция "Разширяване" в ЕК. Това е първото му посещение в България, откакто е на този пост. На 18 юни той се срещна с Владимир Кисьов, главен преговарящ от българска страна, а вчера се срещна със Съвета по евроинтерграция. Той участва и в третото заседание на Смесения комитет за управление и наблюдение на Специалната подготвителна програма за структурните фондове на ЕС. На него бяха разгледани актуализацията на Националния план за икономическо развитие, финансовите инструменти ИСПА и САПАРД, както и подготовката на България за усвояване на средства по програмите и проектите на ЕС. Виселс заяви, че през последните 6 месеца България и постигнала изключителен напредък в управлението на икономиката, чието възстановяване сега е най-голямото предизвикателство. Рютгерс и Кисьов ще работят съвместно за въвеждането на системи, чрез които ще се упражнява предварителен контрол и ще се изключва възможността за корупция. Рютгерс и Кисьов са избрали за съвместен стил на работа откритостта, честността и почтеността. В. "Демокрация" предлага интервю с Рютгерс, в което той заявява: "Тук съм не да поучавам, а да решим заедно какво трябва да направим, за да ускорим процеса на евроинтеграция". Той е имал срещи с вицепремиера и министър на икономиката Петър Жотев и с шефа на НЕК Иван Шиляшки. Вестниците "Труд" и "Стандарт" обръщат внимание на факта, че Рютгерс не е харесал нивото на българските проекти и програми, с които България кандидатства за финансиране от предприсъединителните фондове на ЕС. Това е констатирал министърът на регионалното развитие Евгений Чачев на зеседанието, на което е присъствал и Виселс. Той е казал, че отношението на експертите от ЕС към проектите понякога изглежда прекалено формално, а бюрокрацията - трудно преодолима. Той е уверил, че лично ще следи как се използват средствата на ЕС в България, отпуснати по различните проекти и програми. Виселс е казал, че "Погрешно е разбирането, че бедността е проблем, произтичащ от липсата на пари. Тя е последица от недобрата организация."
  Виселс открито заявява, че с Кисьов ще се сработи бързо и добре и е отправил множество препоръки за доброто подготвяне на българските проекти за кандидатстване за финансиране от ЕС. Според него, ако това се използва добре, е възможно в 2007 г. България да стане член на ЕС. /"Стандарт", "Труд", "Демокрация", Пари"/
   
   

  ****
   Отношения с Великобритания
   
  Лорд Клайв Мартин, кмет на Лондонското сити, прояви интерес към приватизацията в България, а кметът Софиянски получи покана да пие чай с кралицата майка Елизабет
  На посещение в България е кметът на Лондонското сити лорд Клайв Мартин, който се срещна с премиера Костов. Той заяви, че Лондонското сити проявява интерес към приватизацията и възможностите английските компании да увеличат своите инвестиции в България. Конкретни инвестиции от английски фирми може да се направят във водоснабдяването и канализацията, пречистването на отпадни води и преработката на отпадъци, комуникациите и телекомуникациите, инфраструктурата. Според Мартин повишеният кредитен рейтинг на България, както и напредъкът в икономиката, ще стимулират британския бизнес към инвестиции в България. Той даде за пример компанията "Кемъл леърд", която е подала оферта за приватизацията на Варненската корабостроителница.
  На среща с кмета Софиянски е била обсъдена възможността за финансова помощ от Лондонското сити за общи проекти в топлофикацията и производството на електроенергия. Клайв Мартин е обещал да съдейства и за осигуряване на финансиране на концесия за водата на София, отдадена на "Интернешънъл уотър". Договорът ще бъде сключен до 1 октомври 2000 г. На срещата със Софиянски посланикът на Великобритания Ричард Стаг връчи на столичния кмет покана от кралицата майка Елизабет да пие чай на 12 юли по случай нейният 100-годишен юбилей. /"Стандарт", "Сега", "Пари"/  
   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Министрите на вътрешните работи на България и Македония подписаха протокол за съвместна борба срещу трафика на хора и дрога
  Вчера министърът на вътрешните работи на Македония Доста Димовска и нейният български колега Емануил Йорданов подписаха протокол за сътрудничество в областта на граничния контрол и противодействие с нелегалната миграция. Двамата са обсъдили и възможностите за обща борба срещу организираната престъпност, наркотрафика и нелегалната миграция. Решено е било през юли в Охрид да се проведе съвместна среща с техния албански колега по тези въпроси и да се сключи общо тристранно споразумение.
  Доста Димовска проведе срещи с премиера Костов, президента Стоянов и шефа на парламента Соколов. Тя ги е запознала с желанието на Македония да се засили контролът от страна на КФОР по границата с Косово. От българска страна е била обещана помощ, свързана с провеждащата се в Македония административна реформа и при трансформацията на полицейската академия в Македония. Димовска е потвърдила предстоящите промени в правителството на Македония, при които броят на министерствата ще се намали от 28 на 15.
  За медиите Димовска каза, че изявленията на експрезидента Киро Глигоров срещу споразумението между двете страни за езика са пълен анахронизъм и израз на лоша воля и негативна енергия.
  След срещата си с премиера Костов тя заяви, че нашата политика е политика на добросъседство. Костов е поканил мекедонски полицаи на обмяна на опит в школата в Симеоново. Двамата са обсъдили и предстоящите избори в Косово като Костов е изразил притесненията си, че те ще доведат до трайно нормализиране на ситуацията. /"Демокрация", "Стандарт"/

  При посещението на румънският патриарх Теоктист стана ясно, че патриарх Максим няма да покани папата да посети България
  По повод на освещаването на възстановената румънска църква "Света Троица" в София на посещение е румънският патриарх Теоктист. Вчера той заедно с патриарх Максим  се срещнаха с президента Петър Стоянов. След срещата на въпрос на журналист към патриарх Максим дали е готов вече да покани папата на посещение в България, след като той е бил вече в Румъния, Максим отговори: "Отношението на Светия синод на БПЦ по този въпрос е известно отдавна. То не е изменено досега", от което става ясно, че патриарх Максим не е променил мнението си да не поканва папата на посещение в България, въпреки че такава покана има от президента Стоянов и външния министър Михайлова. По този повод в. "Демокрация" публикува статията "И румънският Теоктист се застъпи за Максим, но всуе". В нея патриарх Максим и Светият синод се обвиняват, че "Те дори не са дали знак, че приемат демократичните промени в страната и правят нещо за духовното оздравяване на обществото." Патриарх Максим и Светият синод се обвиняват, че не се грижат за съдбата на българите от Западните покрайнини, а поддържат връзки само с официалната сръбска църква и най-вече, че не съдействат за посещение на папата в България. Отбелязва се фактът, че на неделната служба в румънската православна черква в неделя е присъствал кметът Софиянски, който е върнал църквата на румънците и е съобщил, че булевард "Ситняково", който минава покрай нея, ще се нарича вече на името на големия румънски поет Михай Еминеску. /"Демокрация"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Част от допълнителните приходи в хазната могат да отидат за увеличение на бюджетните заплати, цените на тока и парното могат да останат замразени само ако се направят икономии в разходите и се сведат до минимум субсидиите, а за намаляване на данъците да се мисли след това, заяви шефът на мисията на МВФ за България Каконен
  Част от допълнителните приходи в хазната могат да отидат за увеличение на бюджетните заплати. За това се разбраха вчера шефът на мисията на МВФ за България Юха Каконен и социалният министър Иван Нейков. Най-много от събраните пари обаче ще бъдат насочени към програмите за разкриване на нови работни места. Ефектът от това ще е троен, обясни министър Нейков - повече хора ще намерят препитание и ще получават заплати, вместо да разчитат на помощи. Част от доходите им пък ще отиват за осигурителни вноски, което ще даде възможност за повишаване на пенсиите.
  На срещата не са обсъждани цифри, но все пак е станало ясно, че скокът на бюджетните заплати ще надхвърли планираното от кабинета 6-7% средно увеличение за годината. Друга част от бюджетните излишъци ще бъдат вложени за по-ефективното социално подпомагане на деца, инвалиди и бедни, се е съгласил Каконен. С тях ще бъдат финансирани нови програми за заетост на съкратени учители и медицински сестри, които ще се грижат за болни по домовете им и деца инвалиди.
  И през идния зимен сезон правителството ще задели средства за енергийно подпомагане на бедните. Според министър Нейков обаче средствата от допълнителните бюджетни приходи трябва да бъдат прехвърлени в социалната сфера още през септември-октомври, а не към края на годината, за да има ефект.
  Цените на тока и парното могат да останат замразени само ако се направят икономии в разходите и се сведат до минимум субсидиите. Едва тогава може да се мисли и за намаляване на данъците. Това заяви Каконен след срещата си вчера с финансовия министър Радев. Според договореностите на 3-годишното споразумение правителството трябваше да вдигне още цените на електроенергията и парното от 1 юли, но реши да ги замрази от социални съображения.
  Българското правителство настоява и за значително сваляне на данъците - на корпоративния, ДОД и др.
   
   
   
  106 общини дължат 143 милиона лева
  Неразплатените разходи на общините на края на първото тримесечие на т. г. са 143 356 685 лв. Това установила проверка на Сметната палата в 106 общини.
  Проверените общини представляват 40,5% от всички общини в страната. По-голямата част от неразплатените разходи са от т. нар. приоритетни: заплати, лекарства, социални помощи, отопление, осветление.
  27% от всички неплатени пари са за командировки, текущи ремонти, услуги и др.
  Основна причина за натрупаните дългове са слабите приходи в общинските бюджети, е установила проверката. Общините разчели постъпленията си според прогнозата на данъчната администрация. Нереалистично ниски били и заложените разходи в общинските бюджети за 2000 г., смятат от Сметната палата. Проблемите започнали още през 1999 г.
  От вчера, 19 юни, на посещение в България е шефът на руската Сметна палата Сергей Степашин. Очаква се днес да се подпише споразумение между двете институции.
   

  Проверката в НСБОП е рутинна, уточнява вътрешният министър Йорданов и заявява, че не се предвиждат структурни промени или ограничаване на правомощията на службата
  По повод на започналата проверка на Инспектората в НСБОП в интервю пред "24 часа" шефът на МВР Йорданов заявява, че няма нищо странно в това да се проверяват отделни служби или регионални звена. Той уточнява, че както е известно, неотдавна бе сменен шефът на НСБОП и се очаква от новия директор полк. Миланов да даде по-високо качество на работата. "И друг път съм казвал, че в НСБОП работят наши много способни служители. Аз вярвам в техните възможности и мисля, че с новия директор те ще могат да покажат всичко, на което са способни", заявява министър Йорданов.
  Целта на проверката в службата била, както и на всяка друга проверка на Инспектората, да се провери качеството на работата. Министърът уточнява, че не знае кога ще се приключи, защото не е назначил той проверката, а главният секретар ген. Попов, тъй като министърът по това време е бил в чужбина.
  Вътрешният министър уверява, че в близко бъдеще не предстоят структурни промени в НСБОП. В рамките на лятото не можело да се говори за такива промени. "По-скоро за промени може да се мисли в рамките на новия закон, по който се работи в МВР", казва Йорданов. За съжаление работата по законопроекта се била забавила. По отношение на предвидените промени в закона министър Йорданов коментира, че те не предвиждат ограничаване на правомощията на НСБОП. "Моето виждане е, че всяка една служба трябва да има много ясно определени компетентности и правомощия, за да се избегне припокриване на функции и оттам възможности за евентуални конфликти между службите", е мнението на шефа на МВР.   ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Лидерът на "Открит форум" в БСП Премянов кани леви и патриотични организациии да формират ново гражданско сдружение срещу НАТО
  Лидерът на "Открит форум" в БСП Красимир Премянов протегна ръка вчера към всички леви и патриотични сили, "които не са обвързани с 4 февруари 1997 г.", да формират ново гражданско сружение.
  То ще се фокусира около "нежеланието на българите за влизане в НАТО, грижи за обикновения човек и връщане към устойчивите категории на кадровата политика". Сдружението търси коалиция в обществото, защото 14% влияние на БСП не били достатъчни за това, и ще използва професионалните умения на хора извън БСП. "Не користният мотив е водещ", е отговорил Премянов пред "Труд" дали създаването на сдружението не е израз на опасения, че няма да попадне в предизборните листи на БСП. Но не отрече, че "може да се иска на избираемо място да има подходящи хора", уточнява вестникът.

  Ръководството на ДПС ще обсъжда на специално заседание изявлението на зам.-председателя на движението Октай, че ДПС ще издига успоредно с кандидат-депутати и имена на външни експерти за бъдещо правителство
  Това е научил в. "24 часа" от централата на ДПС.
  "Няма становище на ДПС, според което бъдещите министри да не са политически лица, а експерти. Министърът е политическо лице по цял свят. Експертът по ранг е вътре в дадено министерство", е коментирал пред вестника депутатът Ремзи Осман.
  Според други източници целта на Октай била да затвори пътя на етнически турци от провинцията към министерските кресла, за да се наложат "послушни" експерти" от столицата, пише "24 часа".
  В неделя, 18 юни, по радио "Експрес" Октай обяви, че на следващите парламентарни избори успоредно с листите за депутати, движението на Доган ще лансира и имена на експерти за нов кабинет. Така щяла да се раздели изпълнителната от политическата власт, припомня вестникът.
   

  Лидерите на КНСБ и БСП се срещнаха вчера за пръв път от управлението на Жан Виденов през 1997 г. Това бе подчертано от шефа на синдиката Желязко Христов и от лидера на БСП Георги Първанов. Четиридесет и четвъртият конгрес на БСП биля ясен знак за синдиката, че БСП се е реформирала.
  Срещата беше за опипване на почвата, говорихме и за приватизацията, за намеренията ни в социалната политика и се разбрахме за по-тесни контакти на експертните групи, е съобщил за "Труд" участник в срещата. БСП и КНСБ ще се информират взаимно и за срещите си с мисията на МВФ. Веднага след края й лидерите на БСП заедно с ПГ на левицата се събраха на таен семинар в Банско, информира "Труд".    
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Жизненото равнище на българите се доближава до това от 1965 г., сочи изследване на Националния статистически институт от април т. г.
  С всяка изминала година българинът консумира все по-малко и по-малко храна, сочи изследване на Националния статистически институт /НСИ/ от април 2000 г. Данните са сравнени със същия период на 1999 г.
  Българинът отдавна не е консумирал толкова малко хляб, колкото през последните месеци. Със 700 грама е спаднало потреблението на хляб - от 11,8 кг през април 1999 г. до 11,1 кг средно през същия месец т. г.
  За същия период българинът си е купувал с 200 гр по-малко месо и с 300 г по-малко прясно мляко. За 1999 г. средно на човек са се падали 1,6 л концентрати, а сега - 1,4 литра.
  Съпоставка на данните с тези от минали години показва, че жизненото равнище на българите се доближава до това от 1965 г. Преди 35 г. на всеки българин са се падали средно за месеца по 3,3 кг месо месо и колбаси. Към 1999 г. и 2000 г. това количество е съответно 3,4 и 3,2 кг. Разликата е, че тогава средно на човек в България са се падали по 22,12 кг хляб, а сега двойно по-малко.
  Сухите статистически данни сочат, че не са се сбъднали директивите от 8-ия конгрес на БКП през 1962 г. Според тях след 1980 г. българинът е трябвало да яде по 6,7 кг месо, 26 яйца, 1,2 кг масло, 3 кг захар и да изпива по 33,3 л мляко месечно, коментира в. "Труд". Сега консумацията на тези продукти е от 2 до 8 пъти по-ниска.
  Значително по-добро в сравнение със сега е било положението с прехраната на българина през 1989 г. Тогава сме разполагали с над 2 кг хляб и пресни зеленчуци повече на глава от населението месечно.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Шефът на Булбанк Кънчев е оставил папка на премиера, която според пресата е свързана с приватизацията на банката
  Според пресата шефът на Булбанк Кънчев вчера изненадващо е посетил кабинета на премиера Костов. Със себе си е носел папка, която е оставил в Министерския съвет. Той не е успял да се срещне с Костов, който по това време е разговарял с вицепремиера на Македония Доста Димовска.
  Според запознати посещението на банкера е било свързано с приватизацията на Булбанк. Самият Кънчев е отказал коментар, пише "Труд".