ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 20 май 1999 г.
  Тема на деня | Външна политика| Парламент| Съдебна власт
  |  Политически партии и организации | Икономика|  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   
   

 • Днес Черномирдин ще преговаря в Белград.

 • Очертава се нов подход на Русия и САЩ към кризата в Косово.

 • Думата утвърди Степашин за премиер още на първото гласуване.
   

     БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • Югопосланикът Джукич определи България като агресор.

 • Според официалната информация на екоминистерството до момента замърсявания няма. Пак ни лъжат, коментира пресата.

 • Чужди самолети летят над АЕЦ"Козлодуй", а суперохраната е илюзия, заявяват от екологичното сдружение "За земята", които с екип от немската ТВ ARD са проникнали безпрепятствено в АЕЦ.

 • Гранична полиция - Видин е засякла ново нефтено петно по Дунав около 11 ч. вчера.
   

     АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Австрия ще подкрепя България за интеграцията в ЕС.

 • ЕС дава 33 млн. евро за жп линията Дупница - Кулата.

 • Либия обещава да върне дълга си към България от 800 млн. дол.

 • На митинг в Джебел ДПС отбеляза 10 г. от протестите срещу  възродителния процес през 1989 г. Според кмета на града етническото прочистване на района продължава.

 • Народен съюз е против централната регистрация на ОДС и против исканите от СДС промени в избирателния закон.

 • Съюз "Социалдемокрация" може да се разпадне заради споразумението между Евролевицата и БСП за изборите.
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Екологичната обстановка в България вследствие бомбардировките над СРЮ

  "Ще алармираме и при най-малка заплаха за хората, но до този момент няма никакво замърсяване", заяви екоминистър Манева.  Представители на другите институции, оторизирани с извършването на анализи,  потвърдиха информацията на министерството.
  Вчера се състоя съвместна пресконференция  на екоминистерството и учени от Института по метеорология при Българската академия на науките /БАН/, от Софийския университет, специалисти от Гражданска защита и националните центрове  по устойчиво развитие и радиобиология и радиационна защита. Министър Манева съобщи, че станциите за измерване на качеството на въздуха са 74 в цялата страна, от които 20 са автоматични и 6 подвижни. В 253 пункта се мери качеството на водата, има и 26 автоматични станции за определяне на радиационния гама-фон, които работят на непрекъснат режим. От 5 април 3 от подвижните станции са по българо-сръбската граница, като мерят въздуха и вземат проби от почвите.
  Неправилно се лансират няколко твърдения, че българските учени са безпомощни да установят за какво става дума, че трябва някой да им съобщи какво съпътства взривовете и ние да го търсим за изследване, каза министър Манева. Имаме достатъчно добра апаратура, подчерта тя и отрече публикациите за умрели птици и риби в Брегово  и Ловеч в резултат на замърсявания от бомбардировките. Това според нея е следствие на естествен процес.  "Ще алармираме и при най-малка заплаха за хората, заявява в интервю за в-к "Демокрация" Манева. Теоретически е възможен такъв пренос, но до този момент няма никакво замърсяване. В същото време ние не изключваме възможността за някакво замърсяване  и не случайно нашите лаборатории са разположени по границата и мерят непрекъснато състоянието на въздуха.  В момента обаче такова замърсяване няма и във всеки случай, в който има макар и минимално отклонение, което представлява заплаха за здравето на населението, ние незабавно ще оповестим мерките, които трябва да се предприемат. "Не е необходимо, след като имаме толкова надежда система за измерване, хората да са в постоянно напрежение. Трябва да има вяра, че институциите, оторизирани да извършват анализите, са си на мястото и си вършат работата", заявява министър Манева.
  По-сериозните тревоги на екоминистерството са свързани с р. Дунав. Независимо, че в момента показателите не са се променили чувствително, все пак има явления - тънките слоеве нефтопродукти, отложили се в заливчетата, които могат да повлияят върху рибните популации. Затова се изпращат биолози, които да направят изследвания във връзка с очакванията и необходимите мерки, казва Манева.  Тя съобщава, че от Гринпийс са дошли двама представители руснаци, които са се запознали с българската апаратура. Предоставени са им били данните от нашите лаборатории, след което те са взели проби от Дунав. Резултатите се очакват до две седмици.

  "Няма радиация нито у нас, нито в региона", заявява пак на страниците на "Демокрация" зам.-председателят на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели /КИАЕМЦ/ Роберт Попиц. Той съобщава, че са получили информация от съседните балкански страни - факс от турския регулиращ орган, сходен с българския комитет, от гръцката атомна комисия, която също е официален държавен орган, от Румъния и от Унгария. Чакат се данни и от Хърватско. "От цялата информация става ясно, че няма никаква промяна в радиационната обстановка нито у нас, нито в региона... Не само в гама-фона, но не се наблюдават и никакви радиоактивни замърсявания. Данните на КИАЕМЦ са до 17 май включително и са направени в дълъг период от време.

  Николай Кисьов от Националната инспекция по рибовъдство към екоминистерството заяви, че 30% от малките рибки ще бъдат унищожени от нефтените петна.  Той е категоричен, че в момента рибата от Дунав не е опасна за ядене.
  Наблюденията ни за въздушните маси са твърде ограничени и се получават на базата на други данни, са признали учените от Института по хидрология и метеорология при БАН. Заради отдаването на въздушното пространство за полети на НАТО, те са спрели радара и сондажите. Въпреки това обаче сведенията им били достоверни. Експертите от БАН заявиха, че всички представени данни показват, че няма замърсявания на почва, въздух и вода.
  От гражданска защита - Ловеч опровергаха сведенията, че в областта от небето падали мъртви птици.

  Има повишение на съдържанието на мед по картофите в Брегово, е потвърдил шефът на Националния център за околна среда Димитър Кантарджиев. Разпоредено е вземането на втора проба от листна маса в този район. Имало съмнения, че повишението на мед в бреговските картофи е от прекомерно пръскане със син камък, е обяснил Кантарджиев, цитиран в "Монитор".
  Как може министър Манева да твърди, че се правят изследвания за диоксин и фурани, и те не превишават пределните стойности, след като на целия Балкански полуостров изобщо няма апаратура за мерене на тези две вещества, е изразила учудването си еколожката Ралица Панайотова.
  Няма завишаване на съдържанието на каквито и да било вредни вещества във въздуха, водата и почвите в България, сочат най-последните данни на МОСВ, Гражданска защита и Института по хидрология и метеорология, съобщава "Монитор".

  "Пак ни лъжат: няма замърсявания няма и да има", е заглавието на публикация в "Пари", в която се цитира вчерашното официално заявление на директора на Националния център за устойчиво развитие Димитър Кантарджиев по повод замърсяванията с уран от взривовете в Югославия. Този лозунг допълва информацията на екоминистерството, че всички замърсявания на почви, въздух и вода са в рамките на нормалното. Само Валери Спиридонов от Българска академия на науките плахо спомена вчера за известно натоварване, пише вестникът. "Можем да очакваме замърсяване на питейната вода от Дунав", е заявил Спиридонов пред националното радио. Според него положението с Дунав може да стане сериозно, защото от януари се наблюдавали разкъсани нефтени петна, а сега се изсипват най-различни отрови и това не може да не окаже влияние, както и на флората на реката. Отровите още не са проникнали в дълбоките кладенци на крайдунавските градове, но това са съединения, които ще останат в почвата и трябва сериозно наблюдение. Положението в момента обаче е нормално, декларира той. Това, което сега се случва, ще се прояви по-късно.

  От гранична полиция  - Видин съобщиха, че са засекли ново нефтено петно около 11 ч. вчера. Размерите му били 500 на 550 метра. Плътността на разлива обаче била малка. Предполага се, че замърсяването е вследствие от бомбардировките  на сръбското пристанище Прахово. Резултатите от взетите проби ще бъдат известни днес.

  Чужди самолети летят над АЕЦ, строгата охрана на "Козлодуй" е илюзия, заявяват от екологичното дружество "За земята"
  Чужди самолети летят непрекъснато над АЕЦ "Козлодуй", обяви вчера  Петко Коначев от Учебния център по екология на съвместната пресконференция на екоминистерството и учените от държавните институции. На първа страница в. "24 часа" съобщава, че  двама журналисти от държавната АРД, водени от Ралица Панайотова от екологичното сдружение "За земята", са проникнали с рибарска лодка на територията на централата в неделя, 16 май, без никой да ги спре. "С двамата германци напълно спокойно стигнахме до топлия канал и помпените станции, откъдето централата взима вода за охлаждане на реакторите, обяснява Панайотова. Екипът бил заснел всичко това и ще го излъчи днес по АРД в 21 ч.
  За 15 минути над централата прелетели 6 самолета. Със сигурност не бяха граждански, а военни, е казала Ралица Панайотова пред "24 часа".
  Екипът на немската ТВ е заснел вчера филм за АЕЦ "Козлодуй", който ще бъде излъчен в близките дни, съобщават от централата. Те имали акредитация от Министерството на външните работи.
  Въпреки че АЕЦ се охранява по суша и по въздух, достъпът до нея не е ограничен и централата не е закрита за външни лица, съобщиха с факс от дирекция "Сигурност" на АЕЦ "Козлодуй". Ако се наложело, можели да я затворят, но засега не се налагало.


ВЪНШНА ПОЛИТИКА

   
  Австрия ще подкрепя България за интеграцията в ЕС
  Днес само вестниците "Демокрация" и "Стандарт" предлагат информация за посещението на външния министър Михайлова във Виена. Информацията на "Демокрация" е под заглавие "Шусел: България заслужава да е в ЕС". На преден план се изтъква казаното от австрийския президент Томас Клестил при срещата му с Михайлова, че пактът за стабилност на ЮИЕ не бива да отделя Балканите от Европа, а точно обратното - да ги интегрира в западноевропейските структури. На тази среща са били обсъдени възможностите за по-бързата интеграция на България в ЕС, а Клестил е обещал и помощ за изваждане на България от шенгенския списък. При срещата си със своя колега и вицепремиер Волфганг Шусел се е стигнало до общото мнение, че към всяка страна от региона трябва да има специфичен подход. Шусел е отбелязал, че "почти няма друга държава, която да понася толкова големи загуби от войната както България. София трябва да бъде поканена в края на 1999 г. на проговори за членство, тя го заслужава".
  В. "Стандарт" публикува своята информация под заглавие "Австрия ще ни вади от шенгенския списък". Освен споменатата вече в "Демокрация" информация се изтъква уверението на Шусел, че "България ще получи всякакъв вид подкрепа, на нея ще се обърне специално внимание". На двете срещи, както и при срещата си с премиера Виктор Клима министър Михайлова е поискала подкрепа за изграждането на втори мост над Дунав, както и за австрийско участие при строителството му.

  Югопосланикът Джукич определи България като агресор
  Вчера временно управляващият посолството на СР Югославия в София Сречко Джукич даде пресконференция, на която заяви, че за четвърти път през този век България участва в агресия срещу Сърбия.  Направихме всичко възможно да посочим в детайли на българското правителство колко опасни са последиците от предоставянето на небето, а по този начин и от включването в агресията на НАТО срещу СРЮ, каза Джукич. Според него трябва да е ясно, че това е "нов", четвърти поред прецедент от страна на българското правителство спрямо неговия сръбски съсед - този път малко преди края на века. Единственото хубаво нещо било, че българската общественост е против политиката на кабинета и агресията на НАТО.
  Джукич отказа да уточни дали може да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения. Той беше категоричен, че в България не работят сръбски спецслужби. Самолети на НАТО летят от България и прелитат над нея почти от началото на агресията. Югославия имала конкретни данни по въпроса, но засега ги пазела в тайна. В Черна гора има 120 000 бежанци, но от това никой не се притеснява. Джукич декларира още: "Не се притеснявайте, бъдете сигурни, че от Сърбия никой няма да бяга в България", което е по повод заявленията на премиера Костов, че България е заплашена от бежанци от Сърбия. /"Дума"/

  ЕС дава 33 млн. евро за жп линията Дупница - Кулата
  Вчера вицепремиерът Евгений Бакърджиев подписа договора за електрификацията на жп линията Дупница - Кулата със спечелилата търга за изпълнението немска фирма "АДТранс". Тя е дъщерна фирма на "Даймлер - Крайслер". Проектът е в рамките на програмата ФАР и предвижда обновяване  151 км жп път по еврокоридор № 4. Проектът е на стойност 22,4 млн. евро. България ще получи по проекта безвъзмездна помощ от 33 млн. евро. С този проект се поставя началото на поредица обекти от националната инфраструктура. Ще се изгражда и отклонението на 4 -ти жп коридор от София през Пловдив и Свиленград до Истанбул, и от там през бъдещия тунел под Босфора към Мала Азия. Тези проекти трябва да се реализират до 2007 г. За тях България ще получи безвъзмездни инвестиции от общо 210 млн. евро.
  Строителните работи по жп линията Дупница - Кулата ще започнат през август и ще продължат 24 месеца. Модернизацията на жп линията ще открие 870 работни места. /"Демокрация", "Стандарт"/

  Либия обещава да върне дълга си към България от 800 млн. дол
  В. "Демокрация" уведомява, че временно управляващият българското посолство в Триполи Румен Петров се е срещнал със съпредседателя на междуправителствената българо-либийска комисия по икономическо сътрудничество Мохамед ал Хиджази. Той е заявил, че ще се вземат необходимите мерки за връщането на дълга на Либия към България след приключване на аферата "Локърби" и очакваното финансово стабилизиране на страната. Той е изпратил послание до вицепремиера Бакърджиев с предложение за среща с него. Дългът на Либия към България се изчислява на 800 млн. дол., част от които са фирмени вземания. Петров е предал послание от Бакърджиев, който е шеф на смесената комисия от българска страна, за подготовка на следващата сесия на комисията.  
   


  ПАРЛАМЕНТ

  До 31 октомври се подават молби за връщане на гори
  Собствениците на гори, чиито документи са загубени или унищожени не по тяхна вина, могат са подадат заявления за връщане на имотите им до 31 октомври. Това реши парламентът вчера с поправка в Закона за горите.  
   


  СЪДЕБНА ВЛАСТ

  Димитър Димитров и Божидар Колев бяха освободени от Висшия съдебен съвет като зам.-главни прокурори, съобщи говорителят Людмил Нейков. Предложението е внесено от главния прокурор Филчев. Той е предложил още, а съветът е гласувал единодушно, преназначението им като шефове на отдели в касационната и административната прокуратури. Главният прокурор внесе във ВВС и доклада от проверката в отдела за особено важни дела на Михаил Дойчев, придружавайки го с предложението Дойчев и колегите му Пламен Цанков и Петър Долапчиев да бъдат понижени в длъжност като районни прокурори заради изчезване на 67 преписки. Филчев не е искал снемане на имунитета им, а следствието по този въпрос се води срещу неизвестен извършител.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  На митинг в Джебел ДПС отбеляза вчера 10 години от протестите срещу насилствената смяна на турските имена с български през 1989 г. Кметът на града Юмер заяви, че продължава етническото прочистване на района с икономически средства
   С възпоменателен митинг вчера в Джебел бе отбелязана 10-годишнината от майските събития през 1989 г., когато  в Джебел се поставя началото на мирните протести на българските турци срещу насилствената смяна на имената по времето на Живков, потушени с насилие.
  На митинга присъстваха над 300 гости от Турция, посланикът на Македония Никола Тодорчевски, първият секретар в посолството на САЩ Едуард О'Брайън, посланикът на Турция Тахсин Бурджуоглу, депутатът от турския Меджлис  Хаяти Коркмаз, кметове и депутати от ДПС. От Бурса за митинга в Джебел е пристигнал Нури Адалъ, репресиран по времето на Живков и лежал 23 години в затвора. Той развълнувал присъстващите с думите си: "Нас българи ни учеха на демокрация, аз обичам българския народ", пише в. "Труд".
  Управляващите в страната продължават дискриминационната политика спрямо малцинствата, каза в словото си кметът на общината Бахри Юмер. Той посочи тютюневия проблем като пример за тиха война. Районът се прочиства етнически като се провалят възможности за изкупуване на тютюна и това принуждава хората да се преселват в Турция. Безработицата била намалила джебелското население от 30 000 на 10 000 души, пише "Новинар". По-късно Доган обясни пред присъстващите, че е поставил този въпрос пред президента. Депутатът Ахмед Юсеин допълни, че се шикалкави и по въпроса с предаванията на майчин език по националната телевизия и радио. Чакат и тук вероятно да се появи някой Адем Темачи и ако нещата вървят така, това сигурно ще стане, предупреди той. Ахмед Доган подчерта, че ако в смесените райони няма инвестиции, никой не може да гарантира етническия мир в тези райони и страната, съобщава в. "Демокрация". Пресата акцентира и върху друг момент от изказването на Доган във връзка с конфликта в Косово и етническия проблем. Това, което става в Косово е знак, че правата и свободите на човека, на малцинствата, ще бъдат фундаментът на 21 в., отбеляза Доган. Той обясни, че понятие ненамеса във вътрешните работи няма и че страна, която асимилира малцинствата, рискува собствения си суверенитет.
  Отстоявайте своите права и свободи в съответствие със законите на България и Турция винаги ще бъде с вас, заяви на митинга в Джебел турският посланик.
  Днес Доган и депутати от ДПС ще участват в международен семинар за българския етнически модел в Шумен. Очаква се на него да присъстват президентът Стоянов, председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова, лидерът на Евролевицата Томов и на БСП Първанов.

  След отправената преди ден покана от СДС за предизборно сътрудничество с ДПС на местните избори пресата обръща специално внимание на изявленията на Доган в тази посока. Пред множеството в Джебел Доган е заявил, че ДПС не казва твърдо "не" на Костов, но този път на изборите движението ще си партнира със всички, дори и с дявола. Така той е повторил и потвърдил това свое изявление от преди два месеца, което тогава предизвика реакцията на премиера и тълкувания за съюзяване на ДПС със БСП. Сега Доган е ухажван отвсякъде. Ако откаже на Костов, лидерът на ДПС ще провали управляващите на изборите, но не би спечелил повече. Ако приеме офертата на СДС, рискува да бъде изигран и пропилява стратегически шанс - като по- дългосрочна перспектива той вече заяви амбицията си за съюз на либерали и социалдемократи - ЛДС и Евролевица, които да станат алтернатива на двуполюсния модел и, влизайки в парламента на следващите избори, да играят важна роля в политическия живот на България. Лидерът на ДПС заяви и претенции за участие във властта със СДС, но не при сегашното парламентарно мнозинство, а в коалиционно правителство при следващите парламентарни избори и то на висока цена. По отношение на местните избори според анализ на "24 часа" обещанията на Костов СДС вероятно да подкрепи някои кметове на ДПС не върши работа. Костов трябва да каже какво предлага срещу сигурна победа с помощта на ДПС. Приказките на Костов, че Доган трябва да сподели отговорността за местната власт се безпочвени, тъй кметствата на Доган не се губят. Още в началото на годината Доган предрече, че от 186 общини БСП ще запази 80, сигурни за ДПС са 30-32, а в поне 70 движението ще има стабилно присъствие. За да победят, на сините ще им трябват 130-135 общини, за което според Доган няма обективни предпоставки. Същевременно ако конфликтът в Косово продължи, почвата под управляващите съвсем ще се разклати, а цената на Доган ще нараства "с всяка бомба", коментира "24 часа". В този смисъл е и вчерашното изказване на Ахмед Доган в Джебел, че "СДС няма нищо в кошницата" и подчертава, че трябва да се уточнят ролите в танца. "Валсът е тържествен танц и се играе от победители, а аз не искам да съм победител със сините на местните избори в Кърджали. Има и други варианти". Според 24 часа поведението на лидера на ДПС е прогнозируемо - ще подкрепя СДС на местата, където му е изгодно. В същото време ще поддържа мита за единен опозиционен фронт срещу Костов с Евролевицата.

  Народен съюз е против централната регистрация на ОДС
  Народен съюз е против идеята за регистрация на коалицията ОДС в Централната избирателна комисия, обяви вчера съпредседателката на съюза Анастасия Мозер. Според нея така няма да се даде възможност на местните структури да издигнат най-добрите си кандидатури. Съгласно устава на БЗНС - НС местните избори са приоритет на местните структури, подчерта тя. А централната регистрация би създала недоверие към тях.  Според Народен съюз регистрацията на ОДС трябва да стане на местно ниво.
  Народен съюз се обявява и против едно от обсъжданите предложения на СДС  местните избори да се провеждат в един тур. Такава промяна на Избирателния закон според съюза въвежда недемократична процедура. Същото важи и за идеята за назначаване на районните кметове от общинските съвети. Народен съюз се обявява и против драстичното намаляване на броя на общинските съветници.
  Отправеното от СДС към ДПС предложение за взаимодействие на местните избори не противоречи на предварителните решения на БЗНС - НС и Демократическата партия, съобщиха депутатът Моньо Христов и зам.-председателят на ДП Александър Джеров. Те подчертаха, че Народен съюз е за коалиции с всички несоциалистически партии, съобщава в. "Демокрация".

  Съюз "Социалдемокрация" може да се разпадне
  Вчера лидерите на БСДП и ОБТ Петър  Агов и Кръстьо Петков обявиха на пресконференция, че не са били уведомени за срещата между БСП и Евролевицата, на която двете партии са подписали споразумението за взаимодействие на местните избори. Според БСДП и ОБТ с "този недоброжелателен акт" Евролевицата е нарушила рамковото споразумение с партньорите си от ССД, според което те нямат право да водят преговори с трети партии без знанието на останалите формации от съюза.
  В петък лидерите на социалдемократическите формации ще се срещнат, за да изяснят дали споразумението между тях остава в сила. Засега намерението ни за общи кандидатури с Евролевицата на местните избори е валидно, освен ако срещата ни не доведе до развод, заяви вчера Петър Агов. Според проф. Петков е крайно време Томов да определи  по коя писта ще тича - по социалистическата  или по социалдемократическата. Не се страхуваме да се явим сами на изборите, каза лидерът на БСДП и допълни, че ССД вече се е договорил с движението "Нов избор" на Луджев за взаимодействие на изборите.
  Не смятам, че сме нарушили двустранните политически споразумения със ССД, каза депутатът от Евролевицата Бойко Радоев и допълни, че Евролевицата нямала ангажименти да съгласува вътрешнополитическите си действия с която и да било партия. От ССД да не се държат като ревнива ученичка,  посъветвал той. /"Демокрация", Труд"/  
   


  ИКОНОМИКА

  Новите банкноти ще са 250 млн. броя, отпечатани са всички купюри, с изключение на 5 и 50 лв., съобщава  централната банка
  Печалбата на банката е над 123 млрд. лв. за 1998 г. От тях 91 млрд. лв. са внесени в бюджета. Икономиите са за 17 млрд. лв. заради неотпечатани нови банкноти през м. г. Тази сума ще стигне да бъдат отпечатани новите пари. Всички банкноти са произведени в София, само плаките на три от тях са правени в чужбина. Цената на една банкнота, произведена в България, е 4-5 пфенига, а на монетите - 2 пъти по-малко.
  Сега в обръщение са 1693 млрд. лв., като само 100 млрд. лв. са в банките, останалите са в населението, в нефинансовите институции, сочи статистиката на БНБ. /"Пари"/

  Агенцията по приватизация отчете 1358 сделки за 1998 г.
  Парламентарната икономическа комисия иска от Агенцията по приватизация в срок от 3 месеца анализ на изпълнените и неизпълнените следприватизационни задължения по отношение на инвестиционните ангажименти и работните места, съобщава в. "Пари". Комисията е приела отчета за дейността на АП за 1998 г., според който сключените за м. г. сделки са 1358 или 93% от заложените в програмата. Договорените плащания за същия период са 1,26 трлн. лв., 87 млрд. лв. са поетите от купувачите задължения, 57 млрд. лв. договорените инвестиции. Според отчета на АП 97 млрд. лв. са ефективните плащания за 1998 г. Приходите от целевата приватизация са 181 млрд. лв., което е 33% от предвидените постъпления в размер на 540 млрд. лв.