ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
20 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Отношения с балканските страни | Правителство | Политически партии и организации | Енергетика | Социална обстановка | Икономика|
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Посещение на Бил Клинтън в Индия.

 • Опизицията в Тайван за първи път спечели изборите след 51 години.

 • Израелското правителство одобри изтеглянето от Западния бряг.

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Днес започва учението на НАТО "Динамичен отговор 2000" в Косово.

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • С посещението си в Косово премиерът Костов продължи усилията си за посредничество между сърби и албанци.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Резултати от участието на премиера Костов в срещата в Будапеща на премиерите на съседните на СР Югославия страни. 

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Днес в Министерския съвет ще бъдат представени спонсорите на инициативата на премиера Костов  "Български Великден".

 • Подписахме заем за 50 млн. евро със Световната банка за опазване на околната среда.

 • Реалният ръст на икономиката на България през 2001 г. ще е 5%, заяви вицепремиерът Жотев; според икономическия съветник на президента Стоянов проф. Хандке "Програма 20001" не е за страна с валутен борд.

 • Според депутата от Евролевицата Драганов социалдемократите на Дертлиев може да станат мост между БСП и либералите за лявоцентристко мнозинство в следващия прламент.

 • Българското земеделско национално сдружение е за единни действия  на всички земеделски съюзи, но без БЗНС на Мозер.

 • Ако БСП спечели властта, членството ни в ЕС ще стане след референдум, заяви соцлидерът Първанов.

 • На 19 март Радикалдемократическата партия проведе 29-ия си редовен конгрес и преизбра за свой лидер Александър Йорданов.

 • Българите са последни по доходи в Европа, заявява ст. н.с. Хаим Гозес.

 • Учителите в 80 общини са без заплати за януари и февруари, а от 1 юли ще бдат съкратени 20 350 учители.

 • Отделянето на АЕЦ "Козлодуй" от Националната електрическа компания се отлага за след април.

 • Германски фирми искат да строят малки ВЕЦ.

 • Кабинетът поиска от кандидат-купувачите на БТК консорциума "Кей Пи Ен" - ОТЕ да намалят неустойките, ако искат да има сделка.

 • Англичани искат ремонта на жп линията до Гърция.
   
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Днес започва учението на НАТО "Динамичен отговор 2000" в Косово
  Вчера 2000 американски войници пристигнаха в Солун и веднага заминаха за Косово за участие в учението на НАТО "Динамичен отговор 2000" Гръцки демонстранти замеряха с камъни конвоя, но полицията бързо ги разпръсна. Учението ще продължи до 10 април и с него НАТО желае да покаже, че може бързо да реагира на промяната в обстановката. В учението ще участват военни части от САЩ, Аржентина, Холандия, Полша и Румъния под командването на ген. Клаус Райнхард. От Брюксел заявиха, че ученията са сигнал за Милошевич, с който му се подсказва, че при необходимост НАТО може да разположи много бързо необходимите военни части. През миналата седмица НАТО отправи остро предупреждение към Милошевич относно евентуална намеса на югоармията в Косово или Черна гора.
  В. "Стандарт" предлага интервю на президента на Черна гора Мило Джуканович, в което заявява: "Смятаме, че Милошевич ще предприеме нова стъпка към дестабилизирането на региона. Илюзия е, че с него може да се постигне мир. Ако сърбите продължават да не зачитат позициите ни за необходимостта от икономически реформи и проевропейска политика, тогава ще решим чрез референдум нашата независимост."
  "Стандарт" предлага и мнението на видния английски специалист по Балканите Миша Глени, според който една година след войната в Косово "политическата стратегия на Запада за Косово е в хаос."
  В. "Монитор" съобщава, че Русия е предупредила, че ще изтегли своите части от Косово, защото подозира, че НАТО подкрепя идеята за независимост на провинцията. Министърът на отбраната на Англия Джеф Хун е заявил, че английските части в Косово ще останат там "толкова дълго, колкото е необходимо", като същевременно ще бъдат подсилени с два хеликоптера и 170 души обслужващ персонал. Бившият президент на Македония Киро Глигоров е заявил, че албанците искат етнически чисто Косово. Шефът на ГЩ на югоармията ген. Небойша Павкович е казал, че "Планираните военни учения на НАТО в Косово се организират в нарушение на всички международни норми, резолюция 1244 на СС на ООН и без съгласието на юговластите. Очевидно натовските страни не са се отказали от целите си в този район."
  В. "Демокрация" съобщава, че в събота 7 чешки войници от силите на КФОР са пресекли по невнимание границата със Сърбия и за били задържани, а след това пуснати вечерта на същия ден.
   
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  С посещението си в Косово премиерът Костов продължи усилията си за посредничество между сърби и албанци
  Вчера с хеликоптер на ВВС премиерът Костов пристигна в Призрен в Косово. Той се придружаваше от зам.-шефа на ГЩ на армията ген. Никола Колев и зам.-министъра на външните работи Марин Райков. Първата среща на премиера Костов беше с ръководителя на цивилната администрация на Косово Бернар Кушнер. Костов е поел ангажимент България активно да подпомага администрацията в Косово с разузнавателни данни и ще увеличи своя контингент в областта.
  Костов посети Косово веднага след срещата на премиер-министрите на съседните на Югославия страни в Будапеща и няма съмнение, че той е занесъл посланието от срещата на командващия силите на КФОР ген. Клаус Райнхард и на Бернар Кушнер, както и на ръководителите на двете общности - сърби и албанци. Кушнер е казал на Костов: "Г-н Костов, Вие сте ключова фигура в държава, която има ключова роля в района."
  Преди срещата си с Кушнер Костов се срещна първо с българския взвод в Косово, а след срещата си с Кушнер се срещна последователно с ген. Райнхард, с лидерите на косовските сърби Момчило Трайкович и владиката Артемие. След това той разговаря поотделно с лидерите на албанците Хашим Тачи и Ибрахим Ругова.
  При срещата с ген. Райнхард е било поискано България значително да увеличи своето присъствие в КФОР, защото българските военни били високо ценени. Постигната е договореност България да увеличи своя контингент от инжинерни части, по гражданско-военни контакти, да увеличи броя на цивилните полицаи и най-вече да активизира сътрудничеството в сферата на разузнаването. Особенно ценна била българската информация от разузнаването., ръководено от ген. Ангел Кацаров. Ген. Райнхард е казал, че "за съжеление не можем да спрем омразата и насилието в областта, която е причина за напрежението." Двамата са обсъдили и кризата в Южна Сърбия, като ген. Ранхард е уверил, че се полагат колосални усилия за предотвратяване нахлуването на екстремистки албански групировки към Прешево, Буяновац и Медвежда.
  Срещата с лидерите на косовските сърби Трайкович и владиката Артемие е станала в манастира Грачаница.След срещата Трайкович е казал, че "до 10 дни косовските сърби ще влязат във Временния административен съвет, първоначално като наблюдател, а след това, в зависимост от резултатите, и пълноценно. Според информационната служба на българското правителство "на срещата изрично било подчертано, че постигането на споразумение за включването на косовските сърби във Временния съвет вече е много близо благодарение на диалога, който Костов започна с Трайкович и владиката Артемие." Досега те отказваха да участват в Съвета. Сръбските лидери са благодарили на Костов за заетата от него позиция на срещата в Будапеща Те са оценили изключително високо ролята на България в региона. "Вие сте първата държава, която ни покани и която дойде при нас", са казали те. Според тях регионът има нужда от посредници като България. Трайкович и Артемие са казали , че разчитат на Иван Костов да посредничи за среща между тях и лидера на умерените албанци Ибрахим Ругова.
  Заместник-председателят на Временния административен съвет на Косово Хашим Тачи е казал при срещата си с Костов, че е получил писмото му и подкрепя оценките му за действията на албанските групировки в Прешево и Буяновац. Той е признал, че те могат да доведат до активизиране на сръбските войски Тачи е обещал на Костов да го информира подробно за следствието по убийството на българина Валентин Крумов.
  На срещата между Костов и Тачи изненадващо е пристигнал умереният албански лидер Ибрахим Ругова, срещата с когото е трябвало да стане на друго място. Костов е поканил Ругова да посети България.
  След срещите на Костов в Косово стана ясно, че България ще бъде посетена от Ругова и Бернар Кушнер. Кушнер споделя мнението на Костов, че международната общност няма стратегия за дългосрочната стабилност на Косово.
  След посещението си Костов заяви на летището в София: "Посещението ми в Косово беше превантивна дипломация за националната сигурност на България. За момента аз съм оптимист, но не и в глобален план, защото и двете етнически общности в провинцията не са постигнали равнището на необходимата политическа отговорност." /"Демокрация", "Стандарт", "Пари", "Монитор"/
  Коментарът на в. "Демокрация" за посещението на Костов в Косово е ,че "Именно поради принципната си позиция България се превърна в приеман партньор както за жителите на Косово - сърби и албанци - така и от представителите на международната общност в областта."
  Коментарът на в. "Сега" е под заглавие "Костов, по-кротко с Косово!" Според него Костов е поднесъл три изненади - първата е след като след срещата с ген. Кларк е написал писмо на Хашим Тачи; втората - когато на срещата в Будапеща е подкрепил идеята за "преформулиране" на Сърбия като федерация от 6 части, а третата - като е посетил Косово, което е част от Сърбия и Югославия, макар и под мандата на ООН и затова Белград е реагирал остро на това посещение.
  В. "24 часа" обръща внимание на думите на Костов: "Не възприемайте отиването ми в Прищина като делегиране на посредническа роля, въпреки че в Косово казаха, че искат да ни виждат като посредници, и то тези, от които зависи развитието на мирния процес."  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с балканските страни
   
   Резултати от участието на премиера Костов на срещата в Будапеща на премиерите на съседните на СР Югославия страни
  На 18 март в Будапеща се проведе втората работна среща на министър-председателите на съседните на СР Югославия страни, в която участва премиерът Костов. Участваха още премиерите на Унгария, Румъния, Албания, Босна и Херцеговина, Македония и Хърватска. Участие взеха генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън, представителят на ЕС по сигурността Хавиер Солана и Бодо Хомбах, генерален координатор на Пакта за стабилност на Югоизточна Европа. Резултатите от срещата са обсъдени подробно от много от централните вестници. Те биха могли да се сумират по следния начин.
  За състоянието на региона: Милошевич може да предизвика напрежение в 4 точки - Черна гора, Косово, Южна Сърбия и срещу собствената си опозиция, както обобщи Костов на срещата. България поставя ударението на напрежението в Южна Сърбия, а НАТО -  върху Черна гора.
  Второ - премиерите на 7-те страни приеха мнението на Костов, че международната общност няма стратегия за решаване на проблемите на Балканите. С този извод не беше съгласен Хавиер Солана. Прие се идеята на социалдемократите във Войводина за преформулиране на Сърбия като федерация от 6 части - Косово, Санджак, Войводина, Югоизточна Сърбия, Шумадия и Белградска област. Костов нарече тази идея "стратегическа идея, която може да бъде полезна", защото ще се отрази добре на българите от Западните покрайнини на Сърбия. Тази идея се подкрепя от Виктор Орбан активно.
  Третата по важност новина от срещата е свързана с финансовите средства, които ще получат държавите от региона по Пакта за стабилност. На срещата Бодо Хомбах направи много оптимистични заявления. От тях стана ясно, че мостът при Видин - Калафат е сред приоритетите на Пакта.
  Министър-председателите на 7-те страни дадоха мандат на Костов да посредничи между враждуващите групировки в Косово и да се опита да намали напрежението, както и да се търси изход от създалото се положение там. В. "Пари" отбелязва, че "Костов единствен засега от съседите на Югославия успешно показва способности да смекчи картината само в черно и бяло и да търси компромиси между всички твърди глави, ангажирани в решаването на конфликта в Косово." /"Демокрация", "Пари" "Стандарт", "Сега", "Новинар"/     


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Днес в Министерския съвет ще бъдат представени спонсорите на инициативата на премиера Костов  "Български Великден"
  Спонсорите на инициативата "Български Великден" на премиера Костов ще бъдат предствавени днес в МС, съобщиха от правителствената служба "Връзки с обществеността".
  Сред фирмите, които ще подпомогнат мероприятието, са авиокомпания "Балкан", НДК, "Юкос петроелеум България", РТК ООД "Мобиком" и "МИГ груп". Държавата нямало да плаща за осъществяването на програмата. Разноските по пътя  и престоя на българските емигранти в родината щели да се поемат от спонсорите.

  Подписахме заем за 50 млн. евро със Световната банка за опазване на околната среда
  49,5 млн. евро предоставя Световната банка /СБ/ на България за опазване на околната среда, гласи споразумението, което финансовият министър Радев и постоянният представител на СБ в България Томас О' Брайън подписаха в петък, 17 март.
  Средствата ще дойдат в подкрепа на платежния баланс, като с тях ще се покриват разходите на държавния бюджет за отстранявяне на минали екологични замърсявания във вече приватизирани предприятия.
  На първи етап ще бъдат обхванати Нефтохим, Кремиковци и Асарел Медет. Вероятно до края на годината ще бъдат избрани още три предприятия.
  За справяне с отпадъците в Нефтохим са необходими 40 млн. лв, за Кремиковци - около 3 млн. лв., и за Асарел Медет - 2 млн. лв., каза екоминистър Манева. Тя обсни, че всяко предпритие, което е приватизирано след 1 нуари 1999 г. и има екологични проблеми, може да кандидатства за финансиране по заема.

  Реалният ръст на икономиката на България през 2001 г. ще е 5%, заяви вицепремиерът Жотев, според икономическия съветник на президента Стоянов проф. Хандке "Програма 20001" не е за страна с валутен борд
  Реалният ръст ана икономиката на България през 2001 г. ще е 5%, заяви вицепремиерът Жотев пред националната телевизия. За тази година БВП се очаква да е с 4% по-висок в сравнение с 1999 г. Основният фактор за развитието на икономиката ще са индестициите, обясни Жотев. До края на 2001 г. те ще са насочени главно към районите с висока безработица като Чипровци, Лом, Родорите и Карлово. Там се очаква броят на незаетите да нарасне още заради пеструктурирането на Военно-промишления комплекс. Ръстът няма как да не е съпроводен от инфлация, но тя ще е ниска и заплатите ще растат по-бързо от цените, категоричен е вицепремирът.
  Днес всички министерства ще дадат в кабинета своите прогами за работа до края на 2001 г., каза министър Жотев.

  "България направи едно брилянтно нещо и това беше въвеждането на валутния борд, но останалата част от реформата не върви в правилна посока", заяв вчера пред БТА икономическият съветник на президента Стоянов проф. Стив Хандке. Според него, въпреки че не е чел "Програма 2001", икономическият компонент в нея не е подходящ за страна, която има валутен борд. "Когатоо имаме борд, икономиката е на автопилот и правителството може да влияе върху икономическия растеж единствено с дългосрочни мерки", твърди професорът.
  Тази седмица актуализираната правителрсдтвена програма ще бъде обсъдена в парламента.

  "Това е лява програма, която управляващите нямат намерение да реализират", твърди зам.-шефът на ПГДЛ Румен Овчаров. В интервю пред в. "Стандарт" той заявява, че "новата програма на управляващите е политическа шизофрения. Не може да изплняваш рестрпиктивните условия на МВФ и да искаш увеличаване на доходите".
  "С прилагането й хората ще живеят по-добре, икономиката ще бъде по-конкурентна",  опонира председателят на Икономическата комисия в НС Никола Николов.  Пак в интервю за "Стандарт" той заявява, че задържането в цените на тока и парното ще стане на пазарен принцип. Поетите ангажименти ще бъдат изпълнени.
   
  Според ексфинансовият министър в кабинета на Беров и член на ръководството на движение "Св. Георги Софийски" Стоян Александров  "Програма 2001" води към предсрочни избори
  Замразяването на цените на тока и на горивата сие чист подход към предсрочни парламентарни избори, заяви пред националната телевизия финансистът Стоян Александорв, който сега е столичен общинар от "Св. Георги Софийски". Според него в актуализираната правителствена програма има твърде много розови обещания, които я превръщат в "някакъв предизборен фарс". Елитът на СДС осъзнавал, че нищо не може реално да се направи и целял да въвлече във властта и други политически сили като ДПС, за да споделят отговорността за изминалия период от управлението на кабинета на Костов. За разлика от премиера, Александров е на мнение, че вътрешните ресурси за растеж в икономиката са много малки. Това показвало, че правителството се надява само на външни ресурси от предприсъединителните фондове в ЕС, но точно в период, за който е програмата, тези средства почти нямало да дойдат. "2000 г. е пропиляна за мен", зави Александров.
  "Програма 2001" обслужва само политическите интереси на  ОДС, защото няма време тя да се реализира. 250 000 нови работни места означава разкриване по 10 000 на месец.  Социалният министър Нейков си заложи политическата кариера, като се ангажира с това", заяви по радио "Експрес" и лидерът на ОБТ и бивш синдикален лидер проф. Кръстьо Петков. Шефът на икономическата комисия в НС Николов е уверил, че програмата е съгласувана с МВФ, СБ и финансови донори не във политическата, а във финансовата й част", цитира думите му в. "Труд". Ако се получели разминавания в цифрите, правителството щяло да ги договори с фонда.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Според депутата от Евролевицата Драганов социалдемократите на Дертлиев може да станат мост между БСП и либералите за едно лявоцентристко мнозинство в следващия прламент
  Социалдемократите могат да станат мост между БСП и либералите, за да се създаде в следващия парламент едно лявоцентристко мнозинство. Това заяви в събота в Димитровград депутатът от Евролевицата Драгомир Драганов. Той даде съвместна пресконференци със зам.-председтеля на Демократична алтернатива "Свободна България" Иван Евлогиев. Коалиция ОДС вече е невъзможна, затова отговорността трябва да поеме нов политически субект - Български поличитечси център, който ще сложи край на двуполюсния модел. Такъв център ще бъде създаден до края на май, е уточнил Евлогиев. Той щял да обедини либерали, БББ на Христо Иванов, обединения БЗНС и ще работи със БСДП на Петр Агов и Дертлиев и Евролевицата, съобщава в. "Пари".

  Българското земеделско национално сдружение е за единни действия на всички земеделски съюзи, но без БЗНС на Мозер
  Българското земеделско национално сдружение е за единни действия  на всички земеделски съюзи, но не на всяка цена, е заявил за в. "Труд" организационният секретар на сдружението Яне Янев.
  Миналата седмица Петко Илиев от БЗНС лансира идеята земеделците да се явят с една бюлетина на парламентарните избори догодина.
  Лидерката на БЗНС - НС Анастасия Мозер и най-близкото й обкръжение не може да участва в обединения БЗНС, смятат от националното сдружение на Янев. Причината била прекалената обвързаност с управляващите.
  Второто условие е 2/3 от сегашното Постоянно присъствие на БЗНС с главен секретар Георги Пинчев да бъде обновен, а четиримата му депутати да напуснат парламента.
  Абсолютно необходимо било вицепрезидентът Кавалджиев да даде съгласието си за една такава консолидация на земеделците, заявява Яне Янев. /"Труд"/

  Ако БСП спечели властта, членството ни в ЕС ще стане след референдум, заяви соцлидерът Първанов
  "Ако БСП спечели властта, членството ни в ЕС ще стане след всенародно допитване", заяви на 18 март в Силистра лидерът на БСП Георги Първанов. Според евроексперти такава е практиката за приемане на нови страни-челнки в ЕС. За да бъде успешно следващото управление на страната, в бъдещото коалиционно правителство трябвало да има само партии с атлантическа ориентация и европейска подкрепа, смята лидерът на БСП. Ако има коалиционно управление, социалистите били готови на компромиси по отношение на персонала в Министерския съвет, но не и с идеите си, каза Първанов.
  ДПС не бива да остава повече в политическото пространство само като балансьор, смята Първанов. Движението се нуждаело от "реално участие във властта, защото е най-силната партия в политическия център".
  "Ние обаче нямаме право да се хвърлим в прегръдките им или да ги задушим, както прави СДС, е мнението на лидера на БСП. Той прогнозира, че ако неговата партия загуби следващите избори, това ще бъде "най-големият удар за БСП".
  Междувременно в Сливен се състоя оспорван вот за местния лидерски пост на социалистите. Да се състезават на балотаж останаха досегашният шеф Иван Славов и неговият предшественик на този пост Владимир Цонев. /"Труд"/
   
   

  ОБТ и БСП стартират преговори по прогами против мафията и бедността
  Програма за социална реституция и преглед на всички криминални приватизационни сделки ще бъдат съществена част от предстоящите преговори на ОБТ с БСП. Това е заявил във Враца Фидел Косев, зам.-председател на ОБТ. Предвижда се следприватизационен преглед по изпълнението на условията за инвестиции, работна ръка и запазване характера на предприятията. Тези условия не се спазват и се нарушава смисълът в логиката на приватизационния процес. Това ще бъде съществена част по преговориоте на основните програми Антикорупция и Антибедност, които ОБТ слага на масата за среща със социалистите. Повод за старта на преговорите е стратегическата ориентация на БСП км евроинтеграцията, е заявил Фидел Косев, цитиран в "Пари".
   

  БЗНС - Народен съюз ще проведе 32-ия си конгрес на 4-5 ноември, като стратегически партньор остава Демократическата партия в коалицията Народен съюз и ще се иска политическо спрозумение със СДС
  Лидерката на БЗНС - Народен съюз Анастасия Мозер обяви конгреса на партията си, който ще се състои на 4 и 5  ноември в София за 32 път. Това е решено на продължилото два дни в Силистра редовно заседание на Управителния съвет на БЗНС - НС.
  Стратегически партньор на БЗНС - НС остава Демократическата партия в рамките на коалицията Народен съюз, каза на пресконференция след заседанието г-жа Мозер. Според нея БЗНС - НС би искал да подпише със СДС политическо споразумение, а не само споразумение за следващите избори, информира "Стандарт".
  Според "Новинар" скандали тресат Демократическата партия и БЗНС - Народен съюз. Представителите на двете партии са в пълна непоносимост, е заявил пред радио "Експрес" бившият кандидат-лидер на ДП Георги Тошков. Според него напрежението се дължало ва обезличаването на ДП след влизането й в коалицията Народен съюз. Коалирането на двете партии обслужва само ръководствата им, които по този начин успяха да влязат в парламента, заяви Тошков.

  На 19 март Радикалдемократическата партия проведе 29-ия си редовен конгрес и преизбра за свой лидер Александър Йорданов.
  С отчетен доклад на Александър Йорданов, председател на Радикалдемократическата партия, бе открит вчера 29-ия й редовен конгрес. Във форума участваха около 250 делегати от местни организации и делегати по право съгласно устава на партията. В дневния ред на конгреса бяха включени гласувания за промени на устава и програмата на РДП. Съобразно устава имаше гласуване за и за ръководни органи на партията.
  Александър Йорданов бе преизбран за председател на РДП със 79 гласа срещу 74 за неговия конкурент Захари Петров.
  На форума са били гласувани и промени в устава и актуализирана програмата на партията, съобщава пресата. 
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Българите са последни по доходи в Европа, заявява ст. н.с. Хаим Гозес
  В публикаця в "Стандарт" ст. н.с. Хаим Гозес заявява, че българите с всяка изминала година стават все по-бедни. Животът на над 60% от българите се е влошил през последните 2-3 години, показва изследване на Националния статистически институт /НСИ/.
  36% от анкетираните оценяват промяната като непосилна, а 56% от хората казват, че живеят бедно или мизерно.
  Само 0,2% от българите смятат, че семействотоим е по-скоро богато.
  Последните проучвания на НСИ сочат, че българинът е обеднял с 2,36 лв. през последните 3 месеца на м. г. в сравнение със същия период на 1998 г.
  Според експерти на синдиката КНСБ в края на 1999 г. заплатите и пенсиите са стигали едва за 48,5% от необходимите ни стоки и услуги. Българинът дава половината си пари за храна -  между 34 и 75% от доходите си. А според световните стандарти всички българи са бедни, щом за храна харчат повече от половината от месечните си доходи и не разполагат с 4 долара на ден.
  Непрекъснато спада покупателната способност на населението, най-вече заради увеличението на административно определяните цени на стоки и услуги - електричество, топлоенергия, транспорт, телефон, вода, поради ежегодно намаляване на субсидиите за тях.
  Много от семействата не могат да си платят сметките за ток, парно, телефон. Само в София всеки месец на около 25 000 семейства им спират телефоните заради неизплатени сметки. Пак в София 17% от отопляемия обем е напълно изключен. 26% от кубатурата в столицата е с отделни спрени радиатори.
  Около 600 000 семейства получават енергийни помощи за отоплителния сезон 1999-2000 г. Тези данни сочат, че не сме решили проблема с растящата бедност в България, заявява Хаим Гозес.
  Той посочва и някои от факторите за това да сме бедни - стагнация в производството, слабите инвестиции. По отношение на инвестициите Гозес посочва, че за периода 1992-1998 г. България е привлякла малко повече от 2 млрд. долара инвестиции. За сравнение в Полша за 1998 г. са инвестирани 6,5 млрд. долара инвестиции, в Унгария - 1,6 млрд. долара, в Чехия - 1,2-1,3 млрд. долара, а в България за 1998 г. - 364 млн. долара.
  Като причина за тенденцията към обедняване Гозес посочва и още един фактор - приватизирането чрез РМД-та, много от които не разполагат със средства за нова техника и технологии в закупените предприятия и гояма част от тях са пред фалит; голям дял на сенчестата икономика и др.

   
  Учителите в 80 общини са без заплати за януари и февруари, а от 1 юли ще бдат съкратени 20 350 учители
  В 80 общини на страната продължават да не изплащат заплатите на преподавателите за януари и февруари. На някои места учителит тепърва се разписват за декемврийските си възнаграждения.
  В Костенец и Русе продължават гладните стачки на преподавателите.
  Финансовото министерство е изпратило нужните средства на общините, е заявил вчера пред националното радио зам.-министър Кирил Ананиев. През февруари 1999 г. в общинските бюджети са влезли 128,3 млн. лв., а през този февруари сумата е 145,7 млн. лв. Ръстът на собствени приходи на общините е от 10,9 млн. лв., е уточнил Ананиев. Той е бил категоричен, че повечето кметове не изплняват постановлението за приоритетно изплащане на заплатите, а ги давали за други разходи. В случая отговорността не е изцяло на държавата, а на общините е заявил зам.-финансовият министър.
  Шефът на бюджетната комисия в парламента Цонев щял да подкрепи исканията на учителския синдикат за даване на безлихвени заеми на кметствата и за даване на целеви субсидии за преподавателсктите възнаграждения, информира "Труд".

  20 350 учители ще бъдат съкратени от 1 юли след края на учебната година. Това съобщи председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева по националното радио вчера. Щатовете на 1363-ма преподаватели в София ще бъдат закрити.
  Преподавателите се оказвали излишни, защото наесен учениците ще бъдат с 21 000 по-малко от миналата година. Това се дължи на непрекъснатия спад на раждаемостта, каза Такева. Учителите от цялата страна ще излязат на митинг на 22 март  в София, за да протестират срещу нередовното плащане. Ще искаме правителството да разреши заем на общините от банките за учителски заплати, казва още тя.    


  ЕНЕРГЕТИКА
   
  Отделянето на АЕЦ "Козлодуй" от Националната електрическа компания се отлага за след април
  Преструктурирането на Националната електрическа компания /НЕК/ няма да стартира от началото на април, както бе предвидено, са съобщили вчера за пресата експерти от компанията.
  Реформата ще се отложи отново, тъй като АЕЦ "Козлодуй" не е готова счетоводно да се отдели от НЕК в самостоятелна фирма, уточниха оттам.
  Проектът за изграждането на втора ядрена мощност на площадката в Белене е одобрен от техническия съвет на електрокомпанията, каза шефът на НЕК Данаил Тафров. Разчетите на експертите показват, че изграждането на площадката ще струва 1,6 млрд. долара, е уточнил Тафров, цитиран в "Стандарт".

   
  Германски фирми искат да строят малки ВЕЦ в поречието на р. Искър и Родопите. Това е съобщил шефът на Държавната агенция по енергийна ефективност Друми Друмев вчера. Агенцията ще предложи в актуализираната програма за развитие на енергетиката да се разреши на топлоцентралите да произвеждат по 200 мегавата ток годишно, за да се внамалят разходите им за производство на топлоенергия, е уточнил Друмев.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Кабинетът поиска от кандидат-купувачите на БТК консорциума "Кей Пи Ен" - ОТЕ да намалят неустойките, ако искат да има сделка. Това са съобщили пред "Стандарт" правителствени източтници вчера. Условието е било поставено устно в петък, 17 март, на срещата между премиера Костов и транспортния министър Славински и шефовете на "Кей Пи Ен" и ОТЕ Мартин Пиърс и Георгиус Симеонидис.
  Купувачите настояват българската страна да плаща обещетения от 200 млн. долара, ако законодателството се промени в посока ограничаване лицензите за различни видове дейност на БТК, както и на втотиря GSM лиценз. Отдавна настоявам кандидатите да намалят неустойките, които трябва да плаща българското правителство при промени в закони, е признал министър Славински. Той обаче не е съобщил подробности за срещата.
  Очаква се консорциумът да отговори до няколко дни, твърдят източниците на "Стандарт".
  По време на срещата в края на миналата седмица работната група остро се е противопоставила и на искането на "Кей Пи ЕН" - ОТЕ правителството да съгласува ангажиментите си, които поема пред ЕС, НАТО и СТО. Неприемливо е и желанието на купувачите да запазят монопола на БТК върху международния пренос на глас. Това на практика означава мобилните оператори да бъдат задължени да минават през централата на БТК, са коментирали експерти.
  До няколко дни ще е готов докладът на работната група по преговорите, който ще бъде внесен за разглеждане в правителството. В него се иска подкрепа от парламента за промените в закона за обществените поръчки и закона за далекосъобщенията, за да не се наруши конституцията, са обяснили юристи.
  БТК готви промяна в тарифите на градските разговори. Те ще поскъпнат, но за сметка на това ще има поевтиняване на международните разговори, е уточнил министър Славински. Преди две седмици премиерът Костов остро реагира срещу предложеното 30% поскъпване на телефните, припмня "Стандарт".
   
   

  Англичани искат ремонта на жп линията до Гърция
  Английската компания "Молъм рейл" е готова да участва в реконструкцията на жп линията Пловдив - Свиленград, е събщил Тим Горин от британското министерство на търговията и индустрията пред Би Би Си. Електирфикацията на отсечката е включена в програмата на правителството до 2001 г. Очаква се Програма ФАР на ЕС да отпусне средства, е добавил Тим Гожрин.  
   


  КУЛТУРА
   
  Почина големият български физик и философ акад. Азаря Поликаров
  Вчера, 19 март, стотици хора изпратиха големия учен по последния му път.
  Той почина на 78 години от инфаркт като остави неиздадена книга със сентенции.
  Специално за "24 часа" съпругата му, Маргарита Поликарова, е предоставила ръкописа на последната му, ненаучна книга "Приумици. Шеги по никое време". Тя била най-любимото му чедо, но години наред не можел да намери издател. В сряда академикът я дал за печат, а в четвъртък, 16 март, вече го нямало...
  От подбраните от "24 часа" сентенции, ние ви предлагаме само някоя и друга от по-философските (нарочно пропускаме политическите, вие ще си ги прочетете, защото е ясно, че сега книгата ще излезе от печат):
  "Не се старай да свършиш днешната работа, тъй като утре можеш да останеш без работа."
  "Мисля, следователно нямам друга работа."
  "Да не бъдем максималисти."
   Последно сбогом на Азаря Поликаров от колегите му от Българската академия на науките /БАН/ и от вестника  публикува и в. "Земя", който единствен освен "24 часа" споменава днес за огромната загуба.
  Общуването с него за всеки интелигентен човек бе истински празник. Той умееше да обясни и най-сложния философски постулат с прости думи, а всяко физическо явление - с житейски пример. Онези, които са слушали неговите лекции, никога няма да забравят очарованието и дълбоката им съдържателност.
  Учените от Българската академия на науките скърбят за тежката загуба.
  Азаря Поликаров остана в нашето съзнание и като човек хуманист, той обожаваше Айнщайн и като него остана докрай антифашист и пацифист, пишат с прискърбие колеите му от БАН.

   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"