ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

20 януари 1999 г.

 

Световните новини

Рязко увеличаване на напрежението между Югославия и НАТО. Полицията не можа да спре похода на румънските миньори към Букурещ.

Преглед на печата

Резултати от посещението на министърът на външните работи на Гърция Пангалос в България.
До края на януари езиковия спор  ще бъде разрешен, съобщава вестник от Македония.
Лидерът на Евролевицата Александър Томов е на посещение в Германия по покана на ГСДП.
 
 
 
 

Резултати от посещението на министърът на външните работи на Гърция Пангалос в България.

Всички вестници днес отбелязват на първо място предложението на гръцкият министър на външните работи Теодорос Пангалос пред колежката си Надежда Михайлова за отваряне на българо - гръцката граница с по 25 км. в двете посоки за живеещите в зоната. Премиерът Костов е заявил по този повод, че предложението ще бъде проучено внимателно и се надява на бързата му реализация.
Зам. - министрите на финансите Пламен Минев и Георгиос Дрис подписаха митническа спогодба. Тя ще ограничи незаконния внос на цигари ,цитруси и други стоки. При срещата си с Пангалос премиерът Костов е заявил, че изостава изграждането на трите нови гранични пункта, а Пангалос е уверил, че до края на 1999 г. ще започне тяхното строителство. На поставения от Костов въпрос за визите Пангалос е отговорил, че Гърция издава повече визи за българи отколкото всички страни от ЕС взети заедно и че няма никакви проблеми за безнеспътуванията.
По въпроса за АЕЦ "Козлодуй" Пангалос заяви на съвместната пресконференция с Михайлова, че Гърция е враг на ядрената енергетика, а въпросът за АЕЦ не стои в двустранните отношения. Ние разбираме, че централата е важна за българската икономика. Въпросът за бъдещето на АЕЦ трябва да се реши от България и Европейската комисия и Международната агенция за атомна енергия. Михайлова отбеляза, че на Балканите трябва да се страхуваме, че ще избухне Косово, а не АЕЦ. Ескалацията на напрежението в Косово е била основна тема в разговорите с Михайлова, Костов и президента.Пангалос и Михайлова определиха като неприемливо решението на официален Белград да изгони ръководителя на мисията на ОССЕ в Косово Уилям Уокър. Михайлова заяви, че това решение трябва да се преразгледа и подчерта, че България остро е протестирала заради отказания достъп на български наблюдатели в мисията на ОССЕ в Косово. Пред Пангалос премиерът Костов е заявил, че няма по-лош вариант от удар срещу Сърбия.Пангалос се обяви против въдушните удари на НАТО срещу Сърбия, които няма да разрешат кризата.Според него "Косово не е Ирак, за да се планират удари, никой не е обяснил къде и какво ще се бомбардира, всеки пита кой ще бомбардира". Пангалос отбеляза още, че виновниците за убийствата в Косово трябва да бъдат наказани, така както се наказват престъпниците. Сред тях той постави виновните и от двете страни в конфликта. Двамата министри са обсъдили и възможностите за развитие на сътрудничеството в търговията, в инфраструктурни и транспортни проекти. Решено е било да се засили съвместната борба срещу организираната престъпност.пангалос обяви, че през 1999 г. трябва да завърши работата по проектирането на нефтопровода Бургас - Александруполис и да започне строителството му.
От София Пангалос замина за Букурещ обаче не се ангажира с категорична подкрепа на българската идея втория мост над Дунав да бъде между Видин и Калафат, въпреки че България ще го финансира.
При разговора си с Пангалос президента Стоянов е настоял за ясни критерии за членство в НАТО. Пангалос е обещал при всичките си срещи, че Гърция ще продължи да подкрепя България за интегрирането в НАТО и ЕС.
Стана ясно, че през май гръцкият президент Стефанопулос ще посети България, а министрите на външните работи на България, Румъния и Гърция ще се срещнат в средата на май във Велико Търново. Една от темите на тази среща ще бъде изграждането на транспортния коридор № 4. /"Демокрация", "Пари", "Стандарт", Континент"/

До края на януари езиковия спор ще бъде разрешен, съобщава вестник от Македония.

Всички медии в България обръщат внимание върху публикация в скопския в-к "Дневник". Според нея до края на януари или началото на февруари езиковия спор между България и Македония ще бъде разрешен.Двете страни щели да приемат формулата, по която сключените договори да бъдат подписвани  "на македонски език съгласно член 7 от конституцията на Македония и на български език, съгласно съответния член в конституцията на България". В края на януари в Скопие ще се проведат консултации на равнище експерти от външните министерства. Те трябвало да стигнат до компромис по въпроса за езика преди срещата на външните министри Михайлова и Александър Димитров през февруари в София. "Дневник" не изключва и среща на равнище премиери.Припомня се, че заради езиковия спор не са подписани 22 двустранни спогодби и 8 междудържавни договори, които вече са парафирани. "Дневник" прогнозира, че решаването на езиковия спор ще тласне изграждането на жп. линията от Македония към България, както и развитието на отношенията във всички области. "Дневник" твърди, че правителствата и в двете страни искат да приложат европейски подход по формулата "Не забравяй, но прощавай".
Вчера говорителят на МВнР призна, че предстоят политически консултации между двете страни, на които ще бъдат обсъдени широк кръг от въпроси.Според него на какъв език да се подписват двустранните документи не е водеща тема в отношенията между двете страни. "Контактите между тях са насочени към бъдещето. В този смисъл политиците в двете страни ще проявяват воля те да се развиват в съответствие с европейските ценности" /"Континент", "Сега", "Демокрация"/
 

Лидерът на Евролевицата Александър Томов е на посещение в Германия по покана на ГСДП.

В-к "Пари" уведомява, че делегация на Евролевицата, начело с нейният лидер Александър Томов е на посещение в Германия по покана на парламентарната група на ГСДП. Вчера делегацията е посетила провинция Северен Рейн - Вестфалия по покана на министър - председателят на провинцията. От десетилетия тя се управлява от ГСДП и е един от най-големите производители и износители на Германия. Делегацията е имала срещи с шефовете на концерните Тисен, Круп и ВАЦ. Обсъдени са били реформите в България и инвестиционните възможности за приватизацията на българската металургия. Българските депутати са посетили и централата на ВАЦ в гр. Есен. На 21 и 22 януари делегацията ще посети Бундестага. По всичко изглежда, че Ал. Томов ще се срещне с Йошка Фишер и Шрьодер преди с тях да се срещне Михайлова.

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"