ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
20 януари 2000 г.
 
  Тема на деня | Президент| Отношения с НАТО | Отношения с балканските страни | Медии | Парламент | Правителство
  | Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика |
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Първо посещение на външен министър на Гърция в Турция от 38 години.

 • Хелмут Кол напусна поста почетен председател на ХДС.

 • Втора среща на сръбската опозиция с представители на САЩ и ЕС.

   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Испания ще ни помага за НАТО, заяви в София шефът на испанския генщаб ген. Сантяго Валдерас.
   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • Президентът Стоянов определи отношенията с Израел на политическо ниво като прекрасни.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Седемте министър-председатели на балкански страни, поканени за срещата в курорта Хисар на 21 януари, са потвърдили участието си.

 • Търговията с Турция се увеличава непрекъснато и надхвърля 300 млн. долара.
   

    
    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Юнал Лютфи от ДПС бе избран за пети зам.-председател на Народното събрание.

 • Даването на информация за етническа принадлежност, веоризповедание и майчин език не е задължително при предстоящото преброяване на населението.

 • Депутатите отложиха гласуването на промени в Закона за защитените територии заради скандал за горите на Рилския манастир.

 • Представителят на България в МВФ Николай Георгиев е новият зам.-министър на финансите.

 • На 19 общини не са преведени субсидии от държавния бюджет, съобщиха от финансовото министерство.

 • Правителствена работна група ще започне масови проверки във връзка с цените на пшеницата и хляба.

 • 860 софиянци са изключени от СДС, обидените отивали във ВМРО,  БЗНС - сдружени и ДП , информира в. "Труд".

 • Ще напуснем ОДС, ако сините не преразгледат коалиционните си отношения с нас, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

 • 1/4 от българите, или 24,1%, живеят в крайна мизерия, заявяват синдикатите.

 • Продажбата на фармацевтичните заводи от "Балканфарма" е компрометирана и може да се атакува в съда, заявиха от Комисията по конкуренция.
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Президентът Стоянов определи отношенията с Израел на политическо ниво като прекрасни
  В. "Демокрация" публикува интервю с президента Петър Стоянов след края на втория ден от неговото посещение в Израел, в което той резюмира резултатите от посещението по следния начин: "Давам много висока оценка на отношението на премиера Барак за развитието на българо-израелското сътрудничество. Успяхме да говорим за всичко, което бях планирал като дневен ред, започнах съвсем прагматично, без обичайните уводи, защото НАШИТЕ ОТНОШЕНИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКО НИВО СА ПРЕКРАСНИ. Това, което засега липсва, е практическата наситеност на взаимните инициативи. Съвсем директно предложих създаването на съвместни предприятия с оглед на висококвалифицираната българска работна ръка, ниските производствени разходи и създаването на конкурентноспособна продукция в България с израелско ноу-хау. Веднага предложих и областите, в които мислим, че можем да имаме сътрудничество. Това са високите технологии, високоразвита промишленост, информатика, военна промишленост и разбира се - селско стопанство. Срещнах абсолютно разбиране и се договорихме за катализиране на сътрудничеството. Решихме веднага да започнем с обмяна на експерти и на бизнес на ниво.
  За сътрудничеството във ВОЕННАТА ОБЛАСТ: "Ние сме пред финализиране на договор за сътрудничество между министерствата на отбраната на Израел и България. Министър Бойко Ноев ще посети Израел съвсем скоро, за да сложи подписа си от българска страна. Там ще бъдат разгледани детайлно всички аспекти на сътрудничеството във военната област"
  Според в. "Пари" споразумението във военната област ще засегне ремонта на военна техника. На въпроса на "Пари" за ЕВРЕЙСКИТЕ ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ  президентът Стоянов отговорил, че по време на посещението му в Израел при нито един от разговорите му НЕ Е БИЛ ПОВДИГАН ТОЗИ ВЪПРОС. Продължавам да твърдя, казва Стоянов, че това е маловажен въпрос в контекста на глобалните отношения между двете страни. Стоянов каза, че се НАДЯВА ТОЗИ ВЪПРОС ДА НАМЕРИ СПРАВЕДЛИВО РЕШЕНИЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ. Той отбелязва още, че не е бил питан и за евентуални промени в конституцията, които биха дали възможност чужденци да купуват земя в България.
   
  Среща с шефа на Кнесета Аврам Бруг
  Шефът на Кнесета в Израел Аврам Бург посрещна президента Стоянов и българската делегация на своя рожден ден в сградата на Кнесета. Неговият празник съвпадна с третата годишнина от полагането на клетва от Стоянов като президент. В изказването си пред Кнесета и българската делегация Аврам Бург каза, че "трябва да сте горди от постиженията на българската еврейска общност в Израел". Той спомена жертвите на Холокоста от Македония и Тракия, но изтъкна и подвига на зам.-шефа на българския парламент Димитър Пешев и благодари на народа на България за спасяването на евреите през Втората световна война. След пленарното заседание Стоянов и българската делегация разгледаха сградата на Кнесета, декорирана през 1957 г.с пана и мозайки на Марк Шагал.

  Президентът Стоянов и българската делегация се поклониха пред стената на плача в Ерусалим
  Вчера президентът Стоянов, съпругата му Антонина и дъщеря му Фани заедно с част от делегацията разгледаха Светите места в Ерусалим в продължение на 3 часа. Те посетиха Божи гроб, където бяха посрещнати от църковните патриарси на католическата, православната и арменската църква. Делегацията мина по Виа долороса по стъпките на Исус Христос до Стената на плача. Делегацията посети и мюсюлманските светини - джамията "Ал Акса" и Храма на скалата. Привечер българската делегация отпътува за Тел Авив, където Стоянов откри работата на българо-израелския бизнесфорум. Часове преди отпътуването за България Стоянов и българската делегация се срещнаха с представители на българската общност в Израел и присъства на концерт в Градския културен дом в Тел Авив. /"Стандарт", "Пари", "Труд"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с НАТО
   
  Испания ще ни помага за НАТО, заяви в София шефът на испанския генщаб ген. Сантяго Валдерас.
  Вчера на тридневно официално посещение в България пристигна началникът на Генералния щаб на отбраната на Испания ген. Сантяго Валдерас. Той е на посещение по покана на своя български колега ген. Михо Михов. Ген. Валдерас заяви, че Испания няма да пести усилия и ще използва всяка възможност да помогне на България и на нейната армия в изпълнение на критериите за членство в НАТО. Той отбеляза, че усилията на българската армия в подготовката за влизане на България в НАТО не са напразни, а избраният път е верен и страната ни ще може в кратък срок да стане пълноправен член на пакта. Според Валдерас още през следващия месец български офицери ще могат да заминат за Испания, за да учат езика. Това ще им даде възможност да посещават испанската генералщабна академия през следващата учебна година.
  Военният министър Бойко Ноев награди ген. Сантяго Валдерас с награден знак "За вярна служба под знамената" за приноса му към двустранното военно сътрудничество.
  В интервю за в. "Труд" ген. Валдерас заявява следното за редуцирането на българската армия: "Испания също трябва да свие армията си и от 265 000 трябва да стигнем до 185 000 души. Това е планът, който изпълняваме, и трябва да приключим още тази година. Вторият етап е да съкратим още войската си до 155 000 обща численост. Испания има и друга цел - въоръжените й сили да станат изцяло професионални до 2002 г.
  За новата структура на Генщаба на България: "Аз се запознах с нея само преди минути. Тя е твърде сходна с испанската и с тези на останалите страни членки на НАТО, както би трябвало да се очаква. А, естествено, щом структурите ни са сходни, аз съм съгласен."

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Седемте министър-председатели на балкански страни, поканени за срещата в курорта Хисар, са потвърдили участието си
  Всички поканени министър-председатели на съседни на СР Югославия страни за срещата "без вратовръзки" в курорта Хисар на 21-23 януари са потвърдили участието си. Потвърдили са участието си и Хавиер Солана и зам.-шефът на НАТО Серджо Баландзино. Говорителят на външно министерство заяви, че заключителен документ не е подготвен, но е възможно да се родят конкретни инициативи. Очаква се откровен диалог по укрепването на стабилността и отношенията между страните от региона. Ще се дискутира сериозно и по Пакта за стабилност. Премиерът Костов ще покаже на гостите си историческите забележителности на курортния град. Ще присъстват министър-председателите на Македония, Румъния, Унгария, Хърватия, Босна и Херцеговина и Албания. /"Демокрация"/

  Търговията с Турция се увеличава непрекъснато и надхвърля 300 млн. долара
  Днес в хотел "Принцес" в София зам.-министърът на икономиката Христо Михайловски ще открие 6-ата българо-турска бизнес среща, която се организира от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ и Турския съвет за външноикономически връзки. Във форума ще участват 42 български и 30 турски фирми.
  Според данните на БТПП от 1990 г. до сега търговията с Турция непрекъснато е нараствала и се е увеличила 7 пъти. За 9-те месеца на 1999 г. двустранният стокообмен възлиза на 310,52 млн. долара. Българският износ е бил за 195, 5 млн. дол., а вносът от Турция за 114 млн. долара. В българския износ най-голям дал се пада на електроенергията - за 43,15 млн. долара, което е 21,9% от целия износ. Следва износът на нефт и масла за 16,57 млн. дол., карбонати за 15,49 млн. дол., рафинирана мед и метални сплави за 12,77 млн. долара. От Турция на първо място сме внасяли автомобили за 7,9 млн. долара. Следва вноса на трикотажни платове, семена от слънчоглед и сапуни.
  Турските инвестиции в България са за 114 млн. долара., а по данни на турското посолство намеренията са през следващите 2-3 години да се вложат още около 110 млн. долара.
  Нараства интересът към създаването на смесени фирми. Общият им брой в Турция е 11, а на регистрираните в България е 664. /"Сега", "Демокрация"/
   
   
   


   МЕДИИ
   
  Издават 33 лиценза за медии
  Държавната комисия по далекосъобщения /ДКД/ ще издаде на днешното си заседание лиценз на 33 частни радиостанции. Това съобщиха от пресцентъра на комисията. Документите на радиата бяха одобрени на последното заседание на Министерския съвет миналата година.
  Това са т.нар. утвърдени радиостанции, които са излъчвали 4 години и имат разрешение от Комитета по пощи и далекосъобщения. Сред тях са "Тангра", "ФМ плюс", "Витоша", "7 дни", което се прекръсти на "Хит 7", "Свободна Европа", Би Би Си и др.  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Юнал Лютфи от ДПС бе избран за пети зам.-председател на Народното събрание. Той ще заеме поста на ротационен принцип - ще се редува с Петя Шопова от Евролевицата и Александър Джеров от Народен съюз. Тримата се сменят на всяка сесия.
  Шефът на парламента Соколов има двама постоянни заместници - Иван Куртев от СДС и акад. Благовест Сендов от левицата.
  При конституирането на парламента ОНС отказа да излъчи свой човек в ръководството. Това бе грешка, отчете Лютфи вчера. Той можеше да влезе в ръководството на бъдещата парламентарна комисия за преговорите с ЕС, уточнява "Сега".
  ПГ на СДС се увеличи вчера на 126 депутати, след като Венцислав Станимиров Марков се закле за депутат на мястото на покойния лидер на Демократическата партия Стефан Савов. Константин Дочев официално напусна парламента, за да стане областен шеф на Велико Търново.
   
  Четирима бивши министри влязоха в парламентарни комисии
  Бившият вицепремер Евгений Бакърджиев ще участва в комисиите по местно самоуправление и "Антимафия". По този повод вестниците тиражират "закачливи" заглавия, като например "Труд": "Бакърджиев ще бори мафията". Пресата цитира думите на Янаки Стоилов, който изрази протест за включването на Бакърджиев в "Антимафшия" от името на ПГДЛ, че не трябва доскорошен министър да е в комисия, която разгледжа действията на изпълнителната власт и разследва корупция.
  Бившият правосъден министър Гоцев бе избран в правната комисия заедно с колежката си Анелия Тошкова.
  Екстърговският министър Валентин Василев ще участва в икономическата комисия, а бившият министър на държавната администрация Марио Тагарински - в комисията по външна политика.
  Бившият вицепремиер Веселин Методиев засега няма да участва в комисии.
  В петък, 21 януари, започват консултациите каква да бъде структурата по евроинтеграция.
   

  Даването на информация за етническа принадлежност, веоризповедание и майчин език не е задължително при предстоящото преброяване, реши парламентът на първо четене на проектозакона за преброяване на населението,  жилищния фонд и земеделските стопанства. Досега тези данни се вписваха задължително.
  Вписването на тази информация трябва да е задължително, за да се избегнат спекулации, протестира депутатът от ДПС Ремзи Осман.

  Депутатите отложиха гласуването на промени в Закона за защитените територии заради скандал за горите на Рилския манастир. Според проекта на кабинета националните паркове Рила, Пирин и Централен Балкан стават държавна собственост, а манастирът ще бъде обезщетен с други гори. Против това се изказаха шефът на правната комисия Лучников, а също от Народен съюз и опозицията. Ако вземем имотите на манастира и му дадем други в Делиормана, посягаме на българската история, заяви Лучников. Екоминистър Манева обясни, че основната част от територията на Рилския манастир е резерват и не подлежи на закона, а игуменът бил съгласен с идеята на кабинета.    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  МВФ няма никакви условия за продажбата на БТК, нито настоява да се спрат субсидиите за БДЖ, заяви шефът на мисията на фонда за България Юха Каконен
  МВФ няма никакви условия, нито поставя срокове за продажбата на БТК, заяви Юха Каконен, шеф на мисията на фонда за България. "Условията в България са се подобрили и сделката не е нужна за попълване на платежния баланс", смята Каконен. Той заяви, че се надява да се сключи добра сделка, която ще помогне за конкуренция в сектора.
  Има интерес от чужди оператори, но те действат активно за това, а не ние, каза министърът на транспорта и съобщенията Славински. Причината за това били по-добрите резултати на компанията в последно време.
  Сегашните кандидати за БТК - консорциумът OTE-KPN, няма да получат парафа на антимонополната комисия в Брюксел, заяви шефът на Комисията за защита на конкуренцията /КЗС/ Николай Павлов. Източници на Павлов му намекнали, че "заради спорове с гърците сериозно се поставя въпросът дали изобщо може да бъде одобрена сделката", информира в. "Сега". Павлов отново е заявил, че "Дойче Телеком" силно се интересува от БТК.
  Според Юха Каконен МВФ не поставя въпроса за спиране на субсидиите за БДЖ след края на 3-годишното споразумение с фонда през 2001 г. В рамките на сегашното споразумение оздравителната програма на българските железници се изпълнявала добре. Субсидиите обаче ще продължават да се свиват - тази година са 41 млн. лв., а догодина ще са 30 млн. лв.

   
  Представителят на България в МВФ Николай Георгиев е новият зам.-министър на финансите
  Николай Георгиев, досегашният представител на България в МВФ, е новият заместник-министър на финансите. Премиерът Костов вече е разписал заповедта за неговото назначение.
  Георгиев ще заема поста, който доскоро заемаше уволнената шефка на данъчната администрация Дора Андреева. Той ще бъде ресорно отговорен за работата на данъчната дирекция, която до средата на годината ще стане Агенция по държавните приходи и ще събира и осигуровките. Георгиев ще контролира работата и на Агенцията за държавните вземания.
  "Това е човекът, който отдавна съм решил да привлека обратно в България", аргументира избора си министър Радев.
  "Събирането на задължителните осигуровки е ключовият проблем при мен", е заявил новият зам.-финансов министър.
   

  На 19 общини не са преведени субсидии от държавния бюджет, съобщиха от финансовото министерство. Причината е, че те не са представили ежемесечния си отчет за касовото изпълнение на бюджета или не са декларирали промени в банковите си сметки. Парите им ще бъдат преведени, след като дадат тази информация. Останалите общини досега са получили субсидии от 22 696 300 лв. От тях целевите социални помощи са 4 562 600 лв.

  Правителствена работна група ще започне масови проверки във връзка с цените на пшеницата и хляба
  Мелниците калкулират в цената на брашното пшеницата по 230 лв. за тон при положение, че са я изкупили за 130-150 лв. за тон, заяви вчера земеделският министър Върбанов. Според него сделки за 230 лв. за тон пшеница няма и това е спекула.
  Правителството няма да стои със скръстени ръце и да си затваря очите пред проблема с изкуственото повишение на цената на хляба, посочи Върбанов, цитиран от БТА. Той съобщи, че започват масови проверки по цялата верига зърно-брашно-хляб. Те ще се извършват от специално сформирана работна група.
  Земеделският министър вече е подготвил доклад с предложения за разрешаване на проблема. Днес премиерът Костов е поканил в Министерския съвет представителите на 7 браншови организации в зърнопроизводството, мелничарската промишленост и хлебопроизводството, както и ръководството на Софийската стокова борса. В разговора ще участват вицепремиерът Жотев, министър Върбанов и финансовият министър Радев.

  Правосъдният министър Теодосий Симеонов ще приема граждани всеки вторник следобед, съобщи пресцентърът на  министерството на правосъдието. Министърът е готов да приема жалби, свързани със законноста и работата на съдебната власт.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Костов или Божков ще поемат информационната политика на СДС, която в момента куцала, съобщава "Труд"
  "Информационната политика на СДС куца, имаше яко "набиване на канчетата" по време на последното заседание на Националния съвет на СДС, защото са зейнали 100 дупки", е признал пред в. "Труд" участник в заседанието. Костов бил бесен, че на хората не били обяснени навреме и както трябва въпросите с касовите апарати и зърнената криза. Макар че това било задължение на правителствената пресслужба и на пресцентровете по министерства, премиерът смятал, че е проблем и на управляващата партия. Меджу отделните пресцентрове няма никаква съгласуваност, информационната система на централата на СДС се нуждаела от пълна реорганизация, заявил пред вестника "висш син функционер".
  Обсъждала се смяната на Мирослава Белчева като шеф на пресцентъра на СДС и вече се правели сондажи сред журналисти за този пост. Имало вариант да се въведе и длъжността говорител, информира "Труд". По-големият проблем обаче бил кой ще поеме информационната политика на НИС. Досега за нея отговаряше външният министър Надежда Михайлова, но явно не се била справила както трябва, а и тя ще напусне НИС, защото остава министър. Според депутати лидерът Костов щял да се нагърби и с информационната политика. Други обаче смятали, че тази сфера  ще се поеме от бившия вицепремиер Александър Божков.
  С оттеглянето на финансовия министър Радев се овакантява и ресорът финанси на СДС. Ако шефът на икономическата комисия в парламента Никола Николов бъде избран в НИС, можело той да поеме тези функции. За член на НСИ ще бъде предложен и председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев, пише в. "Труд".

  860 софиянци са изключени от СДС, обидените отивали във ВМРО, БЗНС - сдружени и ДП, информира в. "Труд"
  860 членове на СДС в София са изключени от редиците на партията само за последната година. Това сочела справка на централата на СДС. Според член 10 от устава член на СДС може да бъде изключен "за умишлени и увреждащи организацията действия". За такива се считат публичните прояви срещу обявената политика на СДС, участие в изборни кампании на други партии, злоупотреба с имущество на СДС.
  Най-много изключени от СДС има в община "Люлин" - 120, а още 200 са лишени от право на глас заради критики към политиката на СДС и неговите лидери, пише "Труд". Ръководството на СДС в "Сердика" се било разделило с 200 свои членове заради неплатен членски внос. В "Нови Искър" изключените са 140 начело с депутата Венцислав Марков, в "Банкя" - 80, предимно от бившите присъдружни партии в СДС, а в "Панчарево" - 100, които обаче лично Костов възстановил.
  Обидените отиват във ВМРО, БЗНС - сдружение и ДП.
   

  Ще напуснем ОДС, ако сините не преразгледат коалиционните си отношения с нас, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов вчера. Към нас се държат по-лошо, отколкото към БСП, заяви той.
  Причина за недоволството на ВМРО е орязването на субсидиите на общините, в които управляват техни кметове.
  10-15 000 души ще блокират жп линията София - Бургас, се е заканил кметът на Стамболийски Иван Атанасов. Финансовото министерство е орязало субсидията на неговата община с 570 000 лв. По предложение на депутати от СДС между първо и второ ченете на бюджета субсидията е намалена с още 800 000 лв. и е двойно по-малка от миналата гдина.
  Субсидията на община Своге, в която сега кметът също е от ВМРО, е намалена от 1,8 на 300 000 лв.
   

  Лидерът на ОБТ проф. Петков приветства намерението на синдикалния шеф Тренчев да регистрира партия
  Очаквам с нетърпение д-р Тренчев да регистрира партията си, но отсега съм убеден, че чрез нея най-после българските синдикати ще навлязат като европейци в политиката, заяви вчера в Стара Загора лидерът на ОБТ и бивш синдикален лидер проф. Кръстьо Петков. Според него бъдещата партия на КТ "Подкрепа" ще е от социалхристиянски тип и вероятно ще е сред най-сериозните партньори в една предизборна центристка коалиция. Заместникът на д-р Тренчев - Димитър Манолов, обаче каза преди ден, че новата партия няма да влиза в никакви коалиции, информира в. "Сега".
  СДС ще загуби парламентарните избори, прогнозира проф. Петков. Анализите сочели, че СДС ще получи под 30% от гласовете. БСП в сегашния си вид можела да разчита на около 28%. Доган няма да подпише предизбонто споразумение с Костов, а на старта ще застанат 5-6 коалиции, прогнозира лидерът на ОБТ. Той изрази недоумението си от ходовете на Евролевицата, която започнала по места да къса със социалистите под претекст, че не се изпълняват предизборните споразумения. Работа на Томов е с кого ще върви занапред, ОБТ няма да се кара с БСП, заяви Кръстьо Петков. Според него под ръководството на Първанов социалистите отново били стъпили здраво на политическата сцена.   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  1/4 от българите, или 24,1%, живеят в крайна мизерия, заявяват синдикатите
  229,17 лв. средно струвала издръжката на един българин през последното 3-месечие на миналата година, обявиха вчера от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Спрямо септември месец 1999 г. това е обедняване с 2,1%, каза директорът на института Любчо Томов.
  Най-скъп излиза животът в София, където издръжката за един човек е 236,87 лв.
  78,70 лв. е бил минимумът пари, с които е можел да живее един човек през декември, което е с 4,3% повече от септември, са констатирали синдикалните експерти. Това е повече от сегашната минимална заплата от 67 лв. Спрямо минималната пенсия разходите на един пенсионер само за храна, парно и осветление са с 16,6% в повече.
  Близо 1/4  - 24,1% от българите, живеят в крайна мизерия, обяви Томов.
  Между 55,80 лв. и 88,85 лв. месечно са били нужни за изхранването на едно дете през последното тримесечие на 1999 г. Най-евтино излизала храната за дете от 1 до 3 годишна възрадт, а най-скъпо на бебетата. 69,15 лв. и 86,20 лв. е храната за един месец съответно на 3-6-годишните и 6-10 годишните българчета.
  Разходите на българите за периода от октомври до декември 1999 г. са нараснали 2 пъти по-бързо от доходите им, констатират от Института за социални и синдикални изследвания. Това е станало заради увеличението на цените на масовите стоки.
  80 лв. трябва да стане базовият доход за получаване на социални помощи, а минималната работна заплата - 120 лв., за да може да преживява човек, твърди Томов.
  1,7 пъти е намаляла покупателната способност на средната работна заплата, а 2,5 пъти - минималната заплата в сравнение с 1989 г., твърдят от синдиката.
  610 000 са безработните българи в момента, обяви председателят на КНСБ д-р Желязко Христов. Това била обаче само явната безработица. Според д-р Христов скритата безработица в някои региони на страната стигала до 80% от работоспособното население. Със 145 000 човека е нараснал броят на безработните, заяви експертката на КНСБ Недка Колева. Към тази цифра не са добавени предстоящите 10% съкращения в бюджетната сфера. Според Колева през първото тримесечие на 2000 г. още 45 000 души ще останат без работа. /"Сега"/  


  ИКОНОМИКА
   
  215 фирми ще участват в Международната изложба за винарство и лозарство "Винария 2000" от 9 до 13 февруари в Пловдив
  Осмото издание на изложбата е с нов рекорд по участници и заета площ.
  Миналата година на "Винария" се представиха 182 фирми от 18 страни. Във "Винария 2000" ще участват 112 български дружества. Чуждите засега са 103, с 34 повече от миналата година. Най-много са фирмите от Италия - 30, от Германия - 20, и от Франция - 14.
   

  С 5,5% са се увеличили чуждите туристи в България през 1999 г. в сравнение с 1998 г. Това сочат предварителни данни от граничната статистика, оповестени от Министерството на икономиката.
  Спрямо 1998 г. увеличението на туристите от Германия през м. г. е с 19,1%, от Дания - с 38,2%, от Швеция - с 38,3%, заявяват от министерството. То отчита катастрофален спад обаче при гостите от Русия - с 66%. По-малко са били и туристите от Великобритания - с 22,7%.

  Продажбата на фармацевтичните заводи от "Балканфарма" е компрометирана и може да се атакува в съда, заявиха от Комисията по конкуренция
   Комисията по конкуренция не е разрешавала продажбата на трите фармацевтични завода - "Трояфарм", "Фармация" - Дупница, и "Антибиотик" - Разград, съобщи шефът на комисията Павлов. Сделката се разследва он парламентарната комисия "Антимафия" заради съмнения, че е сключена в разрез с приватизационните процедури. Купувач на заводите е дружеството "Балканфарма", в което мажоритарен собственик е Дойчебанк.
  Разрешихме сделка само за един завод при цена 56 млн. долара, а бе сключен договор за покупка на 3 завода общо за 24 млн. долара, от които вече са източени 6 млн. долара, твърди Павлов.
  Продажбата на фармациите очевидно е компрометирана и може да се атакува пред съда, но комисията няма право да се меси, обясни шефът на комисията по конкуренцията. Спорд него трите завода нямали лекарствен монопол на вътрешния пазар.
  От Агенцията по приватизация опровергаха твърденията на Павлов, че сделката не е била разрешена от комисията. Решението било он 29 октомври 1998 г., с което е била разрешена концентрацията на дейност след закупуване на трите фармации от "Балканфарма".