ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
19 септември 2000 г.
  
БЪЛГАРСКИТЕ МЕДАЛИСТИ НА ОЛИМПИАДАТА В СИДНИ
 

 • Първи златен медал на България от Сидни и убедително представяне на българите във вдигането на тежести.
      
  ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Евентуални промени в правителството ще крепят единството в сините редици, заявява "Стандарт", а столичният кмет Софиянски опровергава твърдения във вестника за подготвяна от Костов среща на видните политици от СДС.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Подновени бяха израелско-палестинските преговори.

 • Македонският премиер Георгиевски заяви, че предсрочни парламентарни избори няма да има.

 • Протести в цяла Скандинавия срещу високите цени на петрола.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • ЕС ще вдигне санкциите срещу Югославия, ако на изборите победи опозицията.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Парламентарният шеф на Турция Акбулут договори в София сваляне на митата.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Финландски министър ни препоръчва да задържим ромите в България, за да падне шенгенската завеса.

   


  ОТНОШЕНИЯ  С ВИЕТНАМ
   

 • В София министър-председателите на България и Виетнам подписаха  4 споразумения за сътрудничество и решиха да възобновят смесените фирми.
   

   

    

  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

  • Заместник-министърът на отбраната Радонов напуска правителството, защото е даден на следствието за крупни измами.

  • Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Йорданов съобщи, че радиационни инциденти в "Козлодуй" не е имало от януари т. г.

  • На заседание на Националния съвет на СДС днес ще се обсъжда как да се подобри финансовото състояние на общините.

  • Лидерът на БСП Първанов заяви, че ще играе ключова роля при определянето на състава на следващото правителство.

  • Политическо движение "Социалдемократи" се отказа от бъдещо сътрудничество с БСП за съвместно явяване на парламентарните избори.

  • Медиците от  Центъра за спешна помощ в столицата започнаха верижен гладен протест за 100% увеличение на заплатите.

  • Учителите ще стачкуват за втори път, ако до края на седмицата не получат заплатите си, обявиха синдикатите.

  • Гладни стачки в Бургас на работници от промишлени предприятия и общински и държавни фирми за увеличение на заплатите.

  • Доларът отново поскъпна до нива 2,30 лева.

  • Пада цената на пропанбутана.

  • Съюзът на българските писатели решително се противопоставя на предложението за въвеждане в България на латиницата.
    
    

    
       ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
    
   Евентуални промени в правителството ще крепят единството в сините редици, заявява "Стандарт", а столичният кмет Софиянски опровергава твърдения във вестника за подготвяна от Костов среща на видните политици от СДС
   В коментар за в-к "Монитор" столичният кмет Софиянски, за който "Стандарт" писа, че ще е сред един от участниците в подготвяна от Костов конфиденциална среща на най-видните политици от СДС /заедно с президента и др/, отрича за такава инициатива на премиера. Вчера /18 септември/ той и Костов били заедно до обяд и кметът не бил чул такова нещо. "За какво става въпрос с тази декларация, която ще подкрепи единството на СДС? Не смятам, че е нужна декларация за подкрепа на Костов. Аз когато работя, работя. Моята позиция е ясна", заявява Стефан Софиянски.
   В-к "Стандарт", който вчера публикува информация от свои източници в централата на СДС в София, че Костов готви среща на първите в СДС, които да подпишат декларация, призоваваща съпартийците им да прекратят вътрешнопартийните си противоречия, днес помества публикация със заглавие:"Мек преврат се готви в СДС".
   В материала на "Стандарт" отново се твърди, че има всички признаци, че на синия връх нещо се мъти. Вестникът припомня, че от 10-ина дни премиерът и лидер на СДС Костов се среща с най-авторитетните политици на партията - първо с президента Стоянов, след това същия ден със столичния кмет Софиянски, а седмица преди това е разговарял на четири очи с шефа на столичното СДС Бакърджиев.
   Няма съмнение, че Костов прави рязък завой в поведението си. От политик, който се стремеше да бъде единствен и непогрешим на синия връх, а вътрешнопартийните противници затънали до шия в корупция, днес Костов е готов отново да бъде част от отбора, е мнението на "Стандарт". Без който той не може да продължи. Костов подава ръка за помирение, защото най-вероятно е разбрал, че е загубил битката с "А" отбора си, се предполага в публикацията. Въпросът обаче е до каква степен тези, които бяха отстранени преди близо година, сега ще му повярват. Напълно е възможно това да е поредния негов ход в битката на партията. ". Може да се предположи, че Костов се консултира със сините лидери, за да разбере за последно кой го подкрепя и кой не. Преди да нанесе решаващия удар, коментира "Стандарт. Костов не можел да не си дава сметка, че това ще бъде отчаян ход, тъй като няма как да мотивира атаката си и е загубил основния си от миналата национална конференция коз - че е чист по отношение на корупция. Сянката на незаведените дарения във фондацията на жена му Елена Костова е опасен коз на всеки негов противник.
   Според "Стандарт" Костов трябва да е осъзнал и друго - че въпреки купищата декларации в подкрепа на правителството от местните структури, те всъщност остават извън неговия контрол. С тлеещи конфликти, които само чакат денят "Х" на подреждането на изборните листи, за да взривят партията отвътре. Затова най-вероятната причина за совалките на премиера е, че той търси помощта на сините лидери, за да бъде овладян сривът на СДС.
   В публичното пространство вече се е прокраднало името на човека, който може да обедини СДС - Петър Стоянов, пише "Стандарт". В обширен материал преди седмица лидерът на Клуба за демокрация Светослав Лучников, чийто член е бил Стоянов, призова президента да се включи в решенията на СДС, участвайки в Националните съвети и демонстрирайки подкрепата си за СДС.
   Според "Стандарт" какво може да поиска "А" отборът на Костов, освен заявеното от Бакърджиев искане за преразглеждане на правителствената програма на извънредна конференция - едва ли връщане в правителството, но със сигурност ще настоява за нови правителствени промени. Според публикацията на "Стандарт" сценарият може да е "смяна на икономическия министър Жотев със Софиянски, който после да получи от президента и премиерското място в служебното правителство". Промени можело да има и за поста на вътрешния министър, на външния и др. Това, което ще стане, ще е чист вътрешен преврат, извършен с меки ръкавици, заявява "Стандарт", който за първи път открито развива теза против премиера Костов.
   Във връзка с очаквания за сваляне на Костов от "съвестните" в СДС, вкл. с помощта на Стоянов, за каквато говори Първанов и Овчаров от БСП, а и публикации в пресата, политологът Емил Кошлуков вчера заяви в интервю за "Монитор", че преди изборите не може да се очаква смяна на Костов, но че е вероятно той да положи усилия да възвърне позициите си с рокади и промени.
   В-к "Монитор" от своя страна също коментира темата в публикация със заглавие "Синьо-червеното семейство подаде молба за развод", тезата в която е, че напразно лидерът на БСП Първанов и на ДПС Доган се надяват лидерите на СДС да се избият помежду си и да им разчистят пътя към изборната победа.
    
    

    


   ПОЛОЖЕНИЕТО В КОСОВО,СЪРБИЯ  И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
    
   ЕС ще вдигне санкциите срещу Югославия, ако на изборите победи опозицията
   Вчера в Брюксел министрите на външните работи на ЕС приеха "послание към сръбския народ". В него се обещава да се премахнат санкциите срещу СР Югославия, ако на изборите победи опозицията, а така също и връщане на СРЮ в международните организации. Декларира се, че макар условията за изборите да не отговарят на демократичните норми, сърбите трябва "да отхвърлят ясно и по мирен път политиката на Милошевич". Обявено беше и решението на ЕС да се премахнат митата в търговията с Хърватска, Босна и Херцеговина, Македония и Албания. Лидерите на Демократичната опозиция на Сърбия обявиха, че ако спечелят на изборите ще запазят федерацията с Черна гора, ще осигурят вдигането на санкциите срещу Югославия и  мирното предаване на властта. От Червения кръст съобщават за бърз ръст на бедността в Югославия. /"Демокрация"/  
    


   ВЪНШНА ПОЛИТИКА
    
   Отношения с ЕС
    
   Финландски министър ни препоръчва да задържим ромите в България, за да падне шенгенската завеса
   По покана на правосъдния министър Теодосий Симеонов на посещение в България е неговият финландски колега Йоханес Коскинен. Основната тема при тяхната среща е било сътрудничеството в областта на правосъдието. Сред евентуалните пречки за изваждането на България от черния визов списък на ЕС Коскинен изтъкна въпроса за ромите. За ЕС е много важно България да направи нещо, за да задържи ромското малцинство в България, защото в противен случай при падането на визовия режим ромите веднага ще се насочат към западноевропейските страни, което за тях е неприемливо. Коскинен изрази надежда, че визовият режим за България ще падне до края на годината. На членство в ЕС България може да се надява след 2005 г. Относно уеднаквяването на правосъдието с това на ЕС Коскинен каза, че "България има да извърви още дълъг път, но ние виждаме усилията ви да създадете една съвременна правна система". Освен със Симеонов гостът се срещна с вътрешния министър Емануил Йорданов и с парламентарния шеф Соколов. При срещата със Соколов е станало ясно, че финландски фирми и по-точно "Нокиа" проявяват голям интерес към продажбата на БТК и особено към Джи Ес Ем лицензиите. Соколов е заявил, че в най-скоро време ще бъдат обявени търговете за втори и трети Джи Ес ЕМ оператори, в които финландците могат да участват. /"Пари"/
    

    
    
    ****
   Отношения с балканските страни
    
   Парламентарният шеф на Турция Акбулут договори в София сваляне на митата
   На четиридневно официално посещение в България е турска парламентарна делегация, водена от шефа на Великото национално събрание Йълдъръм Акбулут по покана на парламентарния шеф Йордан Соколов. Освен с него Акбулут се срещна с премиера Костов, вицепрезидента Кавалджиев, с външния министър Михайлова, шефа на парламентарната комисия по външна политика Асен Агов и с лидерите на парламентарните групи. При срещата със Соколов е била обсъдена възможността за намаляване на митата в двустранната търговия, за да се увеличи стокообмена. Експерти от двете страни вече работят по проекта за нова митническа тарифа. Акбулут е поставил въпроса за създаване в България на по-добър инвестиционен климат за турски инвестиции. За първото шестмесечие на 2000 г. стокообменът е едва 20 млн. долара. При срещите със Соколов и Костов е бил поставен въпросът за инфраструктурните проекти в България, които трябва да се изградят съвместно.  След срещата със Соколов беше заявено, че "България и Турция биха желали да ускорят строителството на общите инфраструктурни проекти  - каскадата "Горна Арда" и отсечката от магистралата "Тракия". Двамата са констатирали, че има забавяне на проектите, което се дължи на трудностите при финансирането им от турска страна. Соколов е казал ,че за България е неприемливо искането за държавни гаранции от българската държава. Този въпрос не е бил повдигнат при срещата с премиера. Костов е казал, че България е изпълнила поетите ангажименти и през есента ще започне строителството по двата обекта и изоставането да бъде преодоляно. Той е уверил, че България ще изпълни обещаното увеличаване на износа на ток за Турция за тази година. Трета турска банка е поискала лиценз за дейност в България, което е било приветствано от българска страна. Това е турската Кентбанк. Акбулут е благодарил за създадените в България еднакви права за българските турци с останалите граждани. Това е успех за демокрацията в България, според Акбулут.
   При срещата си с Акбулут премиерът Костов е заявил, че няма алтернатива пред възходящото развитие на двустранните отношения. /"Стандарт", "Демокрация", "Монитор"/
    

    

   ****
   Отношения с Виетнам
    
   В София министър - председателите на България и Виетнам подписаха 4 споразумения за сътрудничество и решиха за възобновят смесените фирми
   Вчера намиращият се на официално посещение в България министър-председател на Виетнам Фан Ван Хай се срещна с парламентарния шеф Соколов. От виетнамска страна е било предложено значително намаляване на митата и дори премахването им от виетнамска страна.
   От виетнамска страна е било предложено увеличаване на инвестициите на Виетнам в България и изнасяне на производства в България. Идеята е да се сглобява полуготова продукция в България, която да се изнася в региона и в Европа. Тази идея е била подкрепена от Соколов.
   Премиерът Костов е предложил възобновяване на дейността на бившите смесени фирми. Те ще бъдат в областта на леката и хранително-вкусовата промишленост и текстила. Така двете страни ще излязат на трети пазари. Виетнам има интерес да изнася в България каменни въглища, каучук, чай, ориз, черен пипер, облекло и обувки и да внася от България химически стоки, оборудване, машини и резервни части, особено за предприятията, построени от България. Фан Ван Хай е благодарил за помощта, която България е оказвала и оказва на Виетнам. Премиерът Костов заяви, че нормално върви изплащането на дълга на Виетнам от 9 млн. долара. Той се изплаща от 1996 - 1997 г. като четири пети от него се изплаща със стоки, а една пета - в брой. Финансовите министри уреждат изплащането на 607, 000 долара  дълг на авиокомпания "Балкан" към Виетнам. Най-голям е бил стокообменът между двете страни през 1997 г. - 30,5 млн. долара. През второто тримесечие на 2000 г. стокообменът 2,9 млн. долара. Българският износ е за 878 000 долара, а вносът за 2, 066 млн. долара. Отрицателното търговско салдо за България е поради факта, че Виетнам изплаща 80% от дълга си в стоки. /"Демокрация", "Пари"/  

    

   АРМИЯ

   Заместник - министърът на отбраната Радонов напуска правителството, защото е даден на следствието за крупни измами
   Вчера министърът на отбраната Бойко Ноев заяви, че "Пламен Радонов не може повече да изпълнява длъжността зам.-министър на отбраната, след като проверката от страна на прокуратурата срещу него е завършила с мнение за възбуждане на следствено дело. Решението на Радонов ще бъде взето днес." Радонов трябва да реши дали да подаде оставка, или да бъде отстранен от правителството. Ноев отказа да коментира становището на прокуратурата.
   Проверката срещу Пламен Радонов, бивш депутат от СДС и председател на СДС във Велико Търново, започна в края на 1999 г., когато той беше разследван от Военна прокуратура по искане на тогавашния военен министър Георги Ананиев. В средата на декември 1999 г. Ананиев изпрати предложение до главния прокурор Никола Филчев да бъде извършена проверка на двамата му заместници Здравко Зафиров и Пламен Радонов. Тогава по публикации в печата двамата бяха обвинени, че са взели 30, 000 долара комисионна от фирмата, построила в Пловдив щаба на Многонационалните мирни сили. Срещу Радонов бяха предприети и нови разследвания. Прокуратурата се заинтересува от сключените с неговата благословия сделки с военно имущество във Велико Търново. Освен това Радонов беше обвинен от медиите, че е продавал незаконно на албанците гориво чрез лагера "Радуша" в Македония и е ощетил Министерството на отбраната с 360, 000 долара от неизгодна сделка с Украйна.
   Пламен Радонов беше разследван от 4 служби  - Националната служба за сигурност, Националната служба за борба с организираната престъпност /НСБОП/, Върховната касационна прокуратура и Икономическата полиция във Велико Търново.
   За в. "Демокрация" Радонов е казал, че няма да подава оставка, но може да излезе в отпуск или премиерът Костов да го уволни. /"Земя", "Стандарт", "Демокрация"/

     


   ЕКОЛОГИЯ
    
   Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Йорданов съобщи, че радиационни инциденти в "Козлодуй" не е имало от януари т. г.
   След скандала, който избухна в правителството и в българската, а преди това в чуждата преса, по повод на инцидент в АЕЦ"Козлодуй" на 27-28 август, днес от атомната централа съобщават в пресата, че радиационни инциденти в "Козлодуй" не е имало от януари т. г.  Скандалът преди седмица се разрази след изявление на шефа на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели "/КИАЕМЦ/ Георги Касчиев, че има данни за изтичане за повишен радиационен фон в района на централата на 28 август и че е изискал доклад от АЕЦ, в който тези данни се посочвали. Те били потвърдени и от независима инстанция. 14 дни след това съобщение на Касчиев, което бе отразено от Франс прес и от турския в-к "Миллиет", екоминистър Манева поиска оставката на Касчиев заради необосновани изявления, възбуждащи напрежението около българската атомна централа и тревога в съседните страни. Касчиев каза, че няма да подава оставка, защо е в състояние да подкрепи твърденията си с факти, вкл. стана дума за доклада от "Козлодуй".
   В съобщението от АЕЦ днес обаче се казва следното: В АЕЦ "Козлодуй" не е имало нито един радиационен или ядрен инцидент от януари. Това съобщава шефът на "Козлодуй" Йордан Йорданов. Той оспорва по съдебен ред като незаконен акта за нарушение на технологичната дисциплина, издаден от КИАЕМЦ.
   По думите на Йорданов на 27-28 август радиационният фон на територията на централата е бил превишен 4-5 пъти - и то локално за 10-15 минути. Според него твърдението на Касчиев за 70-80 пъти локално и временно увеличение на фона в АЕЦ спрямо естествения било некоректно.
   В изискания от премиера доклад на министър Манева по случая се казва, че Касчиев е разпространил в публичното пространство информация за преувеличена и необоснована опасност за радиационната обстановка в страната. Докладът е бил даден на Костов вчера. Премиерът заяви на заседанието на кабинета миналата седмица във връзка с "Козлодуй" и поисканата от Манева оставка на Касчиев, че ще вземе решение по въпроса след като получи доклада на екоминистерството.    
        ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
    
   На заседание на Националния съвет на СДС днес ще се обсъжда как да се подобри финансовото състояние на общините
   Управляващите замисляли да прехвърлят част от държавната собственост на общините, информира "Стандарт". Чрез приватизация или отдаване под наем местните власти щели да могат да съберат допълнителни приходи и да закърпят бюджетите си.
   На днешното заседание е поканен да участва и столичният кмет Стефан Софиянски. Според него сега е трудно да се променят сериозно законите за по-голяма самостоятелност на кметствата. Това ще трябва да направи следващият парламент, е коментирал пред "Стандарт" Софиянски. Той се е обявил за промени в разпределението на данъците.
   Финансовият министър Радев вече обеща, че бюджетът ще преведе сумите, нужни за покриване на неизпълнените собствени приходи. Меджувременно кметът на Враца Румен Стоманярски поиска прозрачност в разпределянето на бюджетните излишъци. Според него това е един от компромисните варианти за правителството, ако не се стигне до актуализация на бюджет 2000, за която настоява Националното сдружение на общините.

   На НС на СДС трябва да се одобрят последните решения на Контролния съвет на СДС. Според "Стандарт" е вероятно регионалната лидерка на СДС в Добрич Жанина Калинкова да бъде изключена от партията.
   "Монитор" публикува информация за спешна визита на Костов и главния секретар на СДС Бисеров в СДС - Варна
   Премиерът Костов и Христо Бисеров заминали вчера на спешна визита във Варна, за да присъстват на първото за сезона събрание на регионалната структура на партията. Двамата се споразумели със сегашните лидери на СДС във Варна Благой Димитров, Ивайло Митковски  и Васко Василев, и бившите - Добрин Митев и Янко Станев, да няма повече наказания в организацията им, ако тя довърши кротко и мирно общинското си събрание.
   Костов поръчал освен това на варненските сини до 1 октомври да проведат помирително общо събрание на цялата организация на СДС.

   Лидерът на БСП Първанов заяви, че ще играе ключова роля при определянето на състава на следващото правителство
   Лидерът на БСП Георги Първанов отрече слуховете, че има желание да бъде следващият премиер на България в предаване по  тв "7 дни". Той обаче е убеден, че ще играе ключова роля при определянето на състава на правителството. След изборите догодина изключвам само коалиция между СДС и БСП, освен ако в ръководството на синята партия настъпят радикални промени, каза Първанов. По думите му историята познавала случаи на съюзяване на леви и десни. /"Новинар"/
    
   Политическо движение "Социалдемократи" се отказа от бъдещо сътрудничество с БСП за съвместно явяване на парламентарните избори. Няма да влизаме в коалиция със социалистите, е заявил за пресата лидерът на движението Николай Камов. "Стандарт" припомня, че само преди три месеца ръководствата на БСП и "Социалдемократи" са се споразумели да пишат съвместна управленска програма на бъдеща лява коалиция. Те се срещнаха в парламента и се разбраха да не партнират с десни партии. След заседание в Благоевград на 12 септември ръководството на "Социалдемократи" е взело решение, че ще излезе със своя програма, наречена "Нова левица". От новорегистрираното политическо движение заявяват, че са готови да не се явяват на предстоящите парламентарни избори, а да чакат до президентските, информира "Стандарт".  


   СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
    
   Медиците от  Центъра за спешна помощ в столицата започнаха верижен гладен протест за 100% увеличение на заплатите
   Първите двама лекари от Центъра за спешна помощ в столицата започнаха верижния гладен протест вчера на обяд.
   На входа пред центъра на Сточна гара служителите опънаха палатка за участниците в протеста.
   От два месеца служители в Бърза помощ от цялата страна настояват за 100% увеличение на заплатите. От здравното министерство обаче им предлагат 30% повишение.
   Първите гладуващи вчера бяха д-р Велко Калайджиев и д-р Магдалена Николова. Всеки от колегите има право да се включи и да стои колкото иска,  но не и когато е на работа, обясниха медиците. Общината разрешила палатката да стои до 10 октомври. Верижният гладен протест ще се прави всеки ден от 6 до 22 часа. Засега ще гладуват по двама. Очаква се в гладната стачка да се включат около 100 души.
   На въпроса за в-к "Новинар" докога ще продължи протестът, д-р Калайджиев е посочил табелката, която носел на гърдите си: "Безсрочен глад до споразумение". Д-р Магдалена Николова е заявила, че протестиращите медици от Бърза помощ ще искат нова среща с ръководството на здравното министерство тази седмица.
    

   Учителите ще стачкуват за втори път, ако до края на седмицата не получат заплатите си, обявиха синдикатите
   Учителите ще стачкуват за втори път от петък, ако дотогава не получат заплатите си. Това стана ясно вчера от пресконференция на синдикатите "Подкрепа", КНСБ и "Промяна".
   Сега протестите продължават в Димитровград, Попово и Завет, Разградско. Парите не са преведени и в Кюстендил, Казанлък, Кърджали, Стара Загора, Хасково.
   Финансовият министър Радев още не е подписал стачното споразумение, обявено за сключено на 14 септември от синдикати, финансово и образователно министерство, заявиха синдикалистите. Според тях общинските проектобюджети за 2001 г. трябва да се ревизират, като се предвидят увеличението на заплатите и социалните плащания.

   Гладни стачки в Бургас на работници от промишлени предприятия и общински и държавни фирми за увеличение на заплатите
   Масови гладни стачки и ефективни протестни действия заливат Бургас, са алармирали вчера от местните синдикални структури. Лавината от протести е започнала преди седмица и вече заплашва да обхване всички промишлени предприятия, общински и държавни фирми в града. Всички стачкуващи искат увеличение на заплатите и навременното им изплащане, съобщава "Стандарт". В челните редици на стачкуващите са излезли медиците от Центъра за спешна помощ. Лекарите заявиха, че ще протестират, докато им увеличат заплатите със 100%. Със заплаха за гладна стачка са излезли и колегите им от районните поликлиники и общопрактикуващи лекари. Протести са започнали и учителите, които са заплашили да спрат учебните занятия, ако не им повишат заплатите.
   Гладна стачка са започнали и  работниците от промишлените предприятия. Четвърти ден продължава гладната стачка на работниците в "Големи български мелници", които не са получавали заплати от 8 месеца. От вчера в стачната вълна са се включили и работниците от маслодобивния завод "Камбана". По същото време е започнал и протестът на местната структура на "Екогласност". Лидерът й г-н Манукян е заявил за пресата, че ще организира всички протестиращи в масови демонстрации.  
    


   ИКОНОМИКА
    
   Доларът отново поскъпна до нива 2,30 лева
   Новото поскъпване на еврото повлече и националната ни валута. От петък курсът се повиши с нови 4-5 стотинки. На световните пазари еврото слезе почти до 85 цента. Дилъри прогнозират скорошен спад до 83 и дори до 80 цента. Според западни експерти можем скоро да очакваме нива от 2,80 лева за долар.
   Откакто бе въведено преди 20 месеца, еврото загуби 27% от стойността си спрямо щатския долар. Въпросът за курса на еврото ще бъде сред темите на срещата на Г-7 следващата събота в Канада. Европейската позиция е, че еврото е опасно подценено и обратът в курса му може да бъде твърде рязък смята зам.-шефът на борда на Европейската централна банка Кристиян Ноайе.
   Икономическият съветник на президента проф. Стив Ханке съветва България да коригира дейността на иначе успешния си валутен  борд,  да се "отвърже" от еврото като резервна валута на борда и да се прикрепи към долара. Той ни препоръчва модела на Хонконг-България да се отвори към света, да се сведе до минимум намесата на правителството в икономиката и да се осигури господство на закона. /"Сега","Труд","Пари"/

   Пада цената на пропанбутана
   От днес се намалява цената на пропан-бутана от 1001,20лв за тон на 865 лв. за тон  съобщиха от "ЛУКойл-Нефтохим Бургас". Причината е, че цената на горивото е паднала и на международните пазари. Цените на бензините обаче остават без промяна съобщиха от бургаската рафинерия. /"Труд"/  
    


   КУЛТУРА

   Съюзът на българските писатели решително се противопоставя на предложението за въвеждане в България на латиницата
   По повод на предложението на австрийския българист Ото Кронщайнер в България да се въведе двойна азбука - кирилица и латиница Съюзът на българските писатели публикува специална декларация. В нея се отбелязва, че "Това не е просто посегателство, а съзнателно покушение срещу национални достояния, срещу историята, традициите и сакралността на българската култура. Стига се дотам, че ни се вменява чувство за малоценност заради това, че сме славяни и православни. Съюзът на българските писатели изразява категорично несъгласие срещу всички опити да бъдем обезличени като народ и нация." /"Земя"/
    
    


   БЪЛГАРСКИТЕ МЕДАЛИСТИ НА ОЛМПИАДАТА В СИДНИ

   Първи златен медал на България от Сидни и убедително представяне на българите във вдигането на тежести
   Двадесет и осем годишната българка Изабела Рифатова  - първата в историята на олимпиадите златна медалистка в дисциплината вдигане на тежести за жени,  грабна златния медал при най-леката категория до 48 кг. Дисциплина вдигане на тежести за жени е  включена в олимпийската програма за първи път тази година.

   В дисциплината вдигане на щанги българите засега се представят достойно. Освен златния медал на Изабела Рифатова при жените, на 15 септември щангистът Иван Иванов спечели сребърен медал в категория до 56 кг. Победител в тази дисциплина стана изселникът от Кърджалийско Халил Мотлу, който се състезаваше от името на Турция. Третият медал за българските щангисти донесе Севдалин Минчев, който спечели бронзов медал в категория до 62 кг. Победител в тази категория стана състезаващият се за Хърватия българин Николай Пешалов.