ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
19 юли 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с арабските страни | Отношения с Израел | Отношения с Украйна | Отношения с балканските страни | Армия | Парламент | Правителство
  | Съдебна власт | Българска православна църква | Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Социологически изследнания | Енергетика | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Всеки следващ екип без Костов ще бъде анти-Костов, заявява лидерът на БСП Първанов пред в. "Труд".
   

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Путин и Цзян Цзъмин се обявиха за многополюсен свят.

 • Румънският президент Константинеску обяви, че ще се оттегли от политиката.

 • Арафат отхвърли пазарлък за Ерусалим.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • ЕС прогнозира победа на Милошевич на изборите през есента.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Правосъдният министър Симеонов отново се извини публично на Либия.
   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • Около премахването на българските паметници в Българската гора край Ерусалим в България се развихри типично български партиен скандал.

   


  ОТНОШЕНИЯ  С УКРАЙНА
   

 • България и Украйна ще продължат Ямбургската спогодба за заплащане с газ извършено от България строителство за 18 млн. долара.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • В Пловдив гръцкият премиер Симитис увери Костов, че Гърция ще подкрепя евроатлантическата интеграция на България и нейното изваждане от шенгенския списък.
   
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Според президента Стоянов Законът за борба с кризите не трябва да се гласува под напора на емоциите от последните пожари.

 • БББ и Зелената парртия правят парламентарна група.

 • ДПС и Либералният съюз на д-р Желев решиха да се явят с единна листана изборите.

 • Вицепремиерът Жотев поиска медиен комфорт до приключване на сделката за БТК, което трябва да стане до 31 юли.

 • Бюджетът отпуска 60 000 лв. помощи за книгата, Националният съвет за книгата ще обсъжда разпределянето на средствата.

 • Продават се първите ВЕЦ-ове -  ВЕЦ "Пасарел" и ВЕЦ "Кокаляне -  на столична фирма за 1,84 млн. долара.

 • 140 млн евро трябва да се инвестират в земеделието през 2001 г., за да получи България цялата субсидия от 52 млн. евро по програма САПАРД, съобщават от фонд "Земеделие".

 • Автомобилните бензини поевтиняват средно с 2,16% от днес, с 4,05% обаче се повишава производствената цена на дизеловото гориво.

 • Сменят шефовете на Булбанк на 3 октомври.
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Всеки следващ екип без Костов ще бъде анти - Костов, заявява лидерът на БСП Първанов пред в. "Труд"
  Всички сили на Иван Костов са насочени към вътрешна саморазправа в СДС -  казва Георги Първанов и добавя със самочувствието на лидер, преодолял вътрешните крамоли и запътил се към властта /по думите на "Труд"/: "Ние Наложихме формулата на социалнолибералния модел, доволен съм, че след много тежки дискусии тя се възприе от БСДП, ОБТ и ДПС".
  Според Първанов социологическите изследвания, показали, че лидерът на БСП води Костов с 1%, говорят, че "Костов вече не е непробиваем". Той олицетворява провала на СДС, е мнението на лидера на социалистите. Той коментира позицията на Костов,че БСП продължава да е неокомунистическ апартия, като подчертава, че лидерът на СДС може да продължи да твърди това с цел да направи по-поносима загубата си на едни бъдещи избори, но Първанов не виждал как Костов ще убеди европейските парртньори на БСП. "В Берлин, Брюксел и Виена мислят друго за нас - приема т и признават дълбоката промяна на БСП", заявява соцлидерът. Според Първанов  за БСП работи целият екип на СДС. "За мен - казва той - няма голямо значение дали начело на управляващата сега партия ще бъде Костов, или пък скрити или явни негови опоненти като Бакърджиев и Бисеров. Те в еднаква степен олицетворяват провала на СДС и затова, независимо в каква конфигурация са, те работят за успеха на левите и опозиционните партии".
  Първанов прогнозира, че е възможно лагерите на Бисеров и Бакърджиев да се съюзят срещу Костов. Според него това най-вероятно ще стане, когато в централата на СДС започнат да редят листите. "Засега има един баланс на интересите, но се усеща лек прревес на лагера на Бисеров - Бъкърджиев срещу Костов",  коментира лидерът на БСП.
  По отношение на коментарите в пресата за възможно оттегляне на Костов от премиерския пост, запазвайки партийния, Първанов смята, че премиерът не е способен на компромиси и това "ще му изяде главата". "Всеки следващ екип без Костов ще бъде анти-Костов. Защото новото правителство ще бъде принудено да тръгне начисто, да извади наяве част от поразиите, сътворени от предишния екип и да може на този фон да се открои неговата управленска дейност. Ако не го направи, означава да сподели отговорността за провалите. Така че шансът да се реализира подобен вариант е минимален", прогнозира Първанов.
  Лидерът на БСП заявява, че ако партията му дойде на власт, не трябва да  допусне реваншизъм, ако иска левицата да се реабилитира политически и управленски. Но той подчетава, че тези, които са крали на поразия, трябвада си получат заслуженото. Според Първанов при този кабинет става тотално разчистване на сметки в администрацията. Той уточнява,че едно от нещата, които ще трябва да свъши бъдещото управление, е да изясни произхода на капиталите, особено на онези лица, които са били в управлението.
  На журналистически въпрос дали и в БСП няма да се сборят с потенциалните си партньори за избираемите места в листите Първанов отговаря, че БСП била помъдряла в последните 3 години. Той не очаквал сътресения. Според соцлидера въжното било да се работи не за многобройна, но и за силна и хомогенна парламентарна група и за правителство, в което да доминира експертното начало. /"Труд"/

     
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  ЕС прогнозира победа на Милошевич на изборите през есента
  Агенция Ройтерс е разпространила анализ на ЕС за вътрешно ползване, в който се констатира, че президентът Слободан Милошевич е лидерът с най-висок рейтинг в Сърбия и най-вероятно той ще бъде избран за президент на изборите в края на годината. Цитират се сондажи, според които управляващите партии печелят подкрепа, докато опозицията стагнира. Милошевич се ползва с подкрепата на 24,2% от запитаните, следван от главния си опонент Вук Дражкович с 6,2%. ЕС прогнозира, че Милошевич ще използва всички средства, включително разбиване на независимите медии и изборни фалшивикации, за да се задържи на власт. /"Сега"/
   

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Според президента Стоянов Законът за борба с кризите не трябва да се гласува под напора на емоциите от последните пожари.  Държавният глава е на мнение, че е по-разумно това да стане наесен, след като се чуят всички заинтересовани инстанции.
  Стоянов бе на посещение в селата Марково, Медово и Верен, които пострадаха най-много от пожарите в Старозагорско.
  Президентът се срещна с пожарникари, военнослужещи и бойци от Гражданска защита от Старозагорска, Хасковска и Пловдивска област, участвали в гасенето на големите пожари миналата седмица. Бързата реакция до известна степен  компенсира липсата на закон за борба с кризите, смята президентът. Той изказа съболезнованията си на близките на загиналите в пожарите.
  Пожарникарите не скриха от президента опасенията си, че се притесняват от предстоящто девоенизиране на противопожарната служба.  Стоянов каза, че не може да се ангажира с мнение по въпроса. Той обаче не криел безпокойството си, че девоенизирането може да разстрои работата на служба "Пожарна и аварийна безопасност" в страната. Той бил готов начаса да подпише указ за повишението на полк. Кирил Войнов, шеф на противопожарната служба, в генерал, защото го заслужавал. /24 часа"/
     


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с Израел
   
  Около премехването на българските паметници в българската гора край Ерусалим в България се развихри типично български партиен скандал
  Вчера председателката на парламентарната група на СДС Екатерина Михайлова заяви: "Благовест Сендов е срамно петно за българия. Преди 50 г. един зам.-председател на парламента заложи живота и честта си, за да спаси евреите. Друг зам. - председател - Сендов, урони престижа на България." Тя каза това по повод написаното от Сендов и Анжел Вагенщайн писмо за премахване на плочите в Българската гора.
  Емил Кало, председател на организацията "Шалом", каза че снимка на цар Борис Трети с Хитлер, излязла наскоро в израелски вестник, е поводът да се премахне плочата на царя. Роднини на убитите в нацистките лагери 11, 300 евреи от Македония и Беломорска Тракия, а не наши евреи са поискали да се махне плочата, уточни Кало. Той гарантира, че на мястото на трите плочи ще бъде построен монумент в памет на българския народ и православната църква, но без имена. Посланикът на Израел в България Давид Коен казва същото: "Има решение всички плочи в гората да се заменят с една, посветена на целия български народ, и това е добър компромис." Професор Бар Зоар, автор на книгата "Извън хватката на Хитлер" заявява: "Според всичко, което намерих в моите изследвания, цар Борис не можеше да преотврати това изпращане. Според мен той е знаел много добре, че той с неговите малки сили няма никаква възможност да се съпротивлява на Хитлер по този въпрос."
  На цяла страница във в-к "Сега" академик Благовест Сендов, зам.-председател на парламента, заявява, че в писмото, подписано от 6 - 7 човека, те са изразили становище, че "истинският спасител на българските евреи е българският народ и че не е най-добрата оценка да се смята, че те са спасени само от Борис Трети и от неговата съпруга." Според него не трябва да има плоча на цар Борис, с която да се гаврят непрекъснато. Премахването на сегашните плочи не означава, че няма да има паметник на Димитър Пешев и на българския патриарх, чийто принос е неоспорим от никого. Той е бил винаги против рушенето на паметници и решението за премахването на плочите не е негово. Неговият извод е, че "отношението България - Израел в никакъв случай не се уврежда от това писмо." /"Демокрация", "Сега"/

   
   
   ****
  Отношения с арабските страни
   
  Правосъдният министър Симеонов отново се извини публично на Либия
  Правосъдният министър Теодосий Симеонов е изпратил факс до медиите, в който се извинява за думите си, че Либия не е "бяла страна": "Искам още веднъж да изразя своето съжаление и да се извиня на либийската страна, че съм дал повод моите думи да бъдат погрешно тълкувани като обида към Либия. С това свое изявление искам да отстраня съмненията, че съм се отнесъл неуважително към либийската страна. Още веднъж поднасям извиненията и уважението си към либийската страна и официалните й власти."
  Вчера президентът Стоянов каза, че "прекалихме с оплакванията си във връзка с процеса. Не беше много оправдано да се оплакваме на всеки, който дойде в България, и на всекиго, при когото отидем в чужбина, за това което става в Либия. Оказа се, че понякога сме търсили съдействие не точно оттам, където то ще бъде достатъчно ефективно. Нека занапред действията ни бъдат по-прецизни. Отправих до Кадафи искане за съдействие, което, ако бъде изпълнено, ще облекчи процеса и ще убеди всички, че той е обективен." Стоянов отказа да каже своето конкретно искане към Кадафи с аргумента, че "нещата трябва да стават по-дипломатично." В своето послание до Кадафи той е повторил убеждението си, че българските медици не може да са заразявали умишлено либийските деца Той му е благодарил за това, че не е допуснал в Либия да се създаде враждебна атмосфера спрямо България и работещите там българи. В интервю за в-к "Стандарт" той казва, че не очаква отговор от Кадафи, "за мен той ще се съдържа в понататъшните действия на либийското ръководство и на самия процес." "Стандарт" прави предположение, че Стоянов е помолил Кадафи за международна експертиза и Кадафи може би ще се съгласи. /"Стандарт", "Сега", "Демокрация"/
   
   

  ****
  Отношения с Украйна
   
  България и Украйна ще продължат Ямбургската спогодба за заплащане с газ извършено от България строителство за 18 млн. долара
  Вчера се проведе заседание на двустранната икономическа комисия България - Украйна, председателствана от украинския вицепремиер Николай Журински и строителния министър Евгений Чачев. Украйна е предложила да заплати с газ ново строителство на български фирми на Ябоновския завод за пълнене на бутилки с пропан - бутан и санаториум. Предлага се по тази схема да се заплати и предстоящо строителство от български фирми за още 18 млн. долара. По старата схема България има да получава от Украйна 1, 5 млрд. куб. м. газ. В начолато на годината Украйна подаде само 30 млн. и спря. Сега се преговаря до края на годината България да получи от 1 август 200 млн. кум. м. газ. Договаря се и пазарджишкият завод за акумулатори да направи съвместно производство с киевския военен автомобилен завод. В момента няколко български фирми изнасят за Украйна 100 - 150 , 000 акумулатори годишно. С акумулатори се плаща и дългът на украинските железници към българските. /"Сега"/

   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
   В Пловдив гръцкият премиер Симитис увери Костов, че Гърция ще подкрепя евроатлантическата интеграция на България и нейното изваждане от шенгенския списък
  Вчера в Антовата къща в Пловдив в продължение на повече от два часа се проведе срещата на премиера Иван Костов с неговия гръцки колега Константинос Симитис. След разговора двамата дадоха съвместна пресконференция, на която Костов постави акцента върху полученото от Симитис уверение за категоричната подкрепа на Гърция за интеграцията на България към ЕС и нейното изваждане от шенгенския списък. Двамата бяха единодушни, че проектите по Пакта за стабилност и изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис се забавят. Още няма гаранции за количеството суров петрол, което ще бъде пренасяно по новия петролопровод, каза Симитис Не е намерено и решение на дяловото участие на България, Русия и Гърция в консорциума за неговото строителство, сподели Симитис. Получилото се забавяне той обясни със смяната на няколко руски правителства и промените в ръководството на "Газпром". Основната пречка обаче е транспортирането на нефта от Каспийско море и Задкавказието. Двамата премиери са разговаряли и за продажбата на БТК. Костов изрази съжаление, че от публикациите в българската преса гръцките журналисти останали с впечатление, че тази сделка е проблем за България. Проблем няма, каза Костов, БТК няма да бъде продадена на всяка цена, а със съгласието на преговарящите страни и увери, че продажбата на БТК ще бъде подкрепена от правителството и мнозинството. Коментарът на Симитис беше, че Гърция приветства инвестициите в чужбина, но не се намесва при предлагането на оферти и всяка фирма сама преценява ползата за себе си и за страната си. Двамата са отчели, че през миналата година има намаление в стокообмена, но през тази очакват ръст. През 1999 г. стокообменът е бил за 648, 5 млн. дол. На срещата стана ясно, че до 2004 г. България ще получи от Гърция 60, 4 млн. долара по проекти от гръцкия план за възстановяване на Балканите. В Антовата къща зам. - министрите на икономиката на двете страни подписаха допълнителен протокол към двустранната спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, който се изравнява с европейското законодателство. Костов и Симитис разгледаха Античния театър, къщата - музей "Златю Бояджиев" и възрожденската къща "Бирдас". След това двамата отлетяха с хеликоптер за Пампорово, където обядваха, а след това посетиха църквата "Успение на Пресвета Богородица". През цялото време неформалните разговори между двамата са продължили. /"Демокрация", "Стандарт", "Монитор"/

   
   

  ПАРЛАМЕНТ
   
  БББ и Зелената парртия правят парламентарна група
  БББ и ЗП  са се договорили да създадат нова парламентарна група. Това обявиха вчера лидерите им Жорж Ганчев и Александър Каракачанов, които щели да са съпредседатели на групата.
  Според правилника на парламента в нея трябва да има поне 10 депутати. Заявка са дали двамата депутати от ЗП Валентин Симов и лидерът Каракачанов, както и седемте депутати на БББ. Желание да се присъедини към тях имал и бившият член на Бизнесблока Христо Петров, а принципно съгласие да стане член е изявил и председателят на ПК "Екогласност" Стефан Гайтанджиев, съобщава в. "Труд".
  Вчера от деловодството на парламента са съобщили, че е внесено заявление за образуване на ПГ "БББ и Зелени". Името на Гайтанджиев не е било в приложения списък.
   
   
   

  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Вицепремиерът Жотев поиска медиен комфорт до приключване на сделката за БТК Повече от 6 часа преговаряха вчера министри и представители на консорциума - купувач ОТЕ - "Кей Пи Ен". След разговорите е станало ясно, че и кабинетът, и купувачът не искат ксделка за БТК на всяка цена. Постигнат е прогрес по откритите въпроси, каза Жотев, без да ги назове, коментира "Труд".
  Днес консорциумът ще получи проектодоговорите и пакета документи попродажбата, за да ги прегледа, след което преговорите продължават до 31 юли.
  Британските аналитици от "Икономист интелиджънс юнит" обаче не очакват продажбата на БТК да стане през тази година, информира пресата. Радио "Свободна Европа" се позова на доклада им за България, в който те понижават прогнозата си за притока на чужди инвестиции в България и предупреждават за повишаване на риска от възможно социалистическо управление след изборите догодина. Според "Икономист" основната причина да се понижи прогнозата за чуждите инвестиции от 1,2 млрд. долара на 1 млрд. долара за 2000 г. е ниската цена за Булбанк и трудностите при приватизациятана БТК. Вместо за очакваните 450 млн. евро, Булбанк била продадена за 360 млн. евро. От групата предвиждат инфлацията за т. г. да нахвърли 8,5%, а растежът да е 3,7%. Износът обаче щял да се увеличи с около 15%.
   

  Бюджетът отпуска 60 000 лв. помощи за книгата, Националният съвет за книгата ще обсъжда разпределянето на средствата
  Министърът на култерата Емма Москова  свиква председателстваният от нея Национален съвет за книгата. Това ще бъде пъррвото му заседание, макар че бе създаден по  препоръка на европейските експерти на 18 юни 1999 г.
  Промени в състава почти няма, информира пресата. В него са известни писатели, поети, критици, библиотекари, художници, представители на различни институции, ректорът на СУ "Св. Кл. Охридски" Боян Биолчев, Федя Филкова, Вихрен Чернокожев, Кирил Гогов, Боряна Христова, депутатът Стоян Райчевски, Младен Влашки, новият ръкводител на Центъра за книгата Райна Далчева и др.
  Съветът ще обсъжда за какво по-напред да се отпуснат заделените от бюджета 60 000 лв. Засега идеята е парите да бъдат разпределени за две сесии (но не 50 на 50) - едната за подпомагане на книги, като особено внимание ще се обърне на дебютите, а другата - за облекчаване на мъките на културната периодика. Ще се обсъждат и програмите от правилника на Центъра.
  Сесиите трябва да бъдат обявени през септември.
  Колко книги могат да бъдат отпечатани с тези пари и за колко време периодичните издания ще си поемат въздух, не е трудно да се пресметне, коментира "Труд". Издаването на една книга в скромен тираж и при най-евтино производство излиза 2-3000 лв. Но днешните възможности са дотук, констатират в културното министерство.
  Зам.-министърът на културата Райна Гаврилова, която наблюдава работата на Центъра за книгата, е категорична, че подпомагането на културата от държавата - в нашите условия и според българските традиции - е задължително.
   
  140 млн евро трябва да инвестират фермерите в земеделието през 2001 г., за да получи България цялата субсидия от 52 млн. евро по програма САПАРД на ЕС., обяви зам.шефът на фонд "Земеделие" Владимир Карамишев.
  13 млн. евро ще е съфинансирането за всички проекти от българска страна. Субсидиите се изплащат след направените инвестиции и са до 50% от тях, обясни Карамишев. Таванът за инвестициите, които ще се субсидират, е до 1,5 млн. евро за един проект в преработвателно предприятие, до 800 000 евро за кооперирана група производители и до 500 000 евро за самостоятелни земеделски производители.
  Фонд "Земеделие" ще контролира много сериозно как се харчат парите по проектите, защото ЕС ще спре програмата, ако хване дори един неизряден проект.
   
     


  ПАРТИИ
   
  ДПС  и Либерален съюз решиха да се явят с единна листа на изборите
  ДПС и Либералният съюз на експрезидента д-р Желев ще се явят  с единна листа на предстоящите парламентарни избори. Вчера те се споразумяха за изготвянето на обща либерална програма. Двете политически сили ще имат общ предизборен коокриданицонен център. Това е сериозен момент от оформянето на облика на третия политически субект в следващото Народно събрание, каза Ахмед Доган. /"Земя"/
   
   

  ИКОНОМИКА
   
  Продават се първите ВЕЦ-ове ВЕЦ "Пасарел" и ВЕЦ "Кокаляне на столична фирма за 1,840 млн. долара
  Първите частни ВЕЦ-ове ще са ВЕЦ "Пасарел" и ВЕЦ "Кокаляне", включени в каскада "Искър", съобщава пресата. Агенцията за приватизация  избра за техен купувач столичната фирма "Ел Ем Импекс". За двете централи компанията ще плати 1,94 млн. долара и ще инвестира в тях 620 млн. долара.
  Подписана е заповед за приватизацията на 60% от "Пампорово", съобщиха от Министерството на икономиката. Срокът за продажба е 50 дни от публикацията на заповедта в "Държавен вестник". За туристическото дружество ще се плаща само в брой.
  Срокът за подаване на оферти за 60% от  "Бороспорт" - Боровец , е удължен до 4 септември. И за него ще се плаща само в брой.
   

  Автомобилните бензини поевтиняват средно с 2,16% от днес, с 4,05% обаче се повишава производствената цена на дизеловото гориво
  Бензинът поевтинява с около 2 ст. на литър от утре, 20 юли,  а дизеловото гориво вероятно ще поскъпне с 3 ст./л. Причината е, че от днес "ЛУКойл Нефтохим" - Бургас променя заводските цени на течните горива.
  Автомобилните бензини поевтиняват средно с 2,16% от днес. Това е второто понижение за този месец.- то се дължи на спада на международната цена на петрола тип Брент до 28,78 долара за барел.
  С 4,05% обаче се повишава производствената цена на дизеловото гориво.
   
  Сменят шефовете на Булбанк на 3 октомври
  Ръководството на Булбанк ще бъде сменено на 3 октомври, става ясно от вчерашния брой на "Държавен вестник". На тази дата Съветът на директорите на Булбанк свиква извънредно общо събрание на акционерите.
  Тогава най-голямата българска банка ще премине на двустепенно управление от надзорен и управителен съвет.
  Вицепремиерът Жотев заяви неотдавна, че промяната в ръководството на Булбанк ще стане преди акциите  й да преминат в "Уни кредито", за да се засили държавният контрол, припомня "24 часа". Също според Жотев смяната на собствеността трябваше да стане през септември.
  Най-големият риск за България е ако се отклони от поетата от 3 години насам посока на икономически растеж и стабилизация, заяви Роберто Никастро, един от шефовете на Уникредито" пред "Би Би Си". Според него в мрежата от Източноевропейски банки на "Уникредито" няма да има лидер.