ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
19 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Правителство | Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Според вицепремиера Бакърджиев липсата на необходимото доверие към сегашните управляващи е знак, че обществото не вижда перспективата и сигурността в синьото управление и че изхабяването е много силно.

 • Според данни на социолога Кольо Колев 44% от българите смятат, че родните политици са по-корумпирани в сравнение от тези в другите страни

 • И аз се питам какво става в момента в СДС и защо се създаде това напрежение, заявява столичният кмет Софиянски и вижда изхода  в много ясното послание към обществото.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Неуспешен кръг от преговори между Израел и Палестина.

 • Етиопия и Еритрея сключиха примирие в Алжир.

 • Важна среща на ЕС в Португалия

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Задържани са атентаторите на Вук Дражкович

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Съдът в Либия отказва лекарски преглед за българските медици.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 •  ЕС отпусна 25 млн. евро за пътя към Гърция през прохода "Маказа"
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Пристигна вътрешният министър на Македония Доста Димовска, която ще подпише протокол за сътрудничество между вътрешните министерства.

 • Експрезидентът на Македония Киро Глигоров каза, че договорът с България е гаф.

 • На 19 юни Румъния ще затвори химическия завод в Турну Мъгуреле, който тровеше Никопол.

 • България и Хърватска се договориха за откриване на авиолиния София - Загреб
   
   
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Ще искаме от МВФ драстично намаляване на данъците, обяви финансовият министър Радев.

 • Чужденци ще купуват свободно имоти в България според внесения в парламента правителствен законопроект за изменение на Закона за собствеността.

 • Агенцията за приватизация предлага на правителството да се публикуват основните параметри на офертите на кандидат-купувачите.

 • ВМРО е дала на управляващите срок до края на есента да вземе отношение по предложената от организацията Икономическа харта.

 • Втори конгрес на Съюз на мекедонските организации с председател Христо Матов.

 • На следващите парламентарни избори ДПС ще издигне успоредно със своите кандидати за депутати и имената на експерти, които да бъдат членове на евентуалния нов кабинет.

 • ДПС не може да остане извън парламентарния живот , заявяват от "Гергьовден".

 • Евролевицата избра изпълнителен съвет и изпълнителен секретар на партията и реши да тръгне на поход сред хората, за да се избави от апаратния стил.

 • Съкращават над 2000 миньори.

 • Според британското издание "Икономист интелиджънс юнит" броят на безработните в България е нараснал с 40% за една година - от март 1999 г. до март 2000 г.
   
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Според вицепремиера Бакърджиев липсата на необходимото доверие към сегашните управляващи е знак, че обществото не вижда перспективата и сигурността в синьото управление и че изхабяването е много силно
  Романтичният период на СДС от 1989 г. свърши, заяви вчера, 18 юни, Евгений Бакърджиев по радио "Експрес ".
  Според Бакърджиев "липсата на необходимото доверие към сегашните управляващи е знак, че обществото не вижда перспективата и сигурността в синьото управление". А това означавало, че "изхабяването е много силно". В анализ за изминалите 3 години Бакърджиев казва, че управлението на СДС е постигнало резултати в утвърждаването на държавността, но фатални за спада на доверие към него се оказали отложените реформи в здравеопазването, социалните дейности, образованието и армията.
  Да се спре с упреците само срещу СДС, защото не всички министри в кабинета са от СДС, заяви Бакърджиев. В--к "24 часа" поставя акцент именно върху призива на му по отношение на коалиционните партньори в публикация под заглавие :"Все плюят по СДС. А Народен съюз?"
  В-к "24 часа" цитира думите на бившия вицепремиер, че именно коалиционните партньори трябва да поемат отговорността за забавените социални реформи. Пред радио "Експрес" той заяви: "Хората са свикнали да виждат в СДС цялата отговорност за управлението. Тук е мястото на нашите партньори да не се оставят в тихото и тъмното, а да излязат и да поемат своите ангажименти". Бакърджиев припомни, че в ресорите, където има забавяне - земеделие, здравеопазване, образование - са все хора от Народен съюз и БЗНС.
  В-к "24 часа" публикува обширно интервю с Бакърджиев под заглавие : "Иване, по гърба не ми остана място от белези". В интервюто си той посочва, че в отправеното от него в края на миналата седмица открито писмо по повод искането на Сугарев да напусне СДС,  се е опитал да каже, че "е по важно да пробваме да бъдем конструтивни и да не си пречим, а да си помагаме. Не да се оплюваме, а да бъдем съпричастни". "Убеден съм, че тези, които искат да направят полезни неща, са повече от тези, които се стремят да ги развалят", смята Бакърджиев. На въпрос дали е очаквал премиерът да го защити от нападките, еквицепремиерът коментира, че не ставало дума "за премиера като фигура, която да се произнася". Но било факт, че се е наложило президентът да се произнася. По повод на обвиненията на Сугарев Бакърджиев коментира, че имало "хора, които от добро желание - като децата, опитват да видят какво има в коремчето на играчката".
  Бакърджиев признава,че най-много го е засегнало оттеглянето от Министерския съвет. "Винаги съм казвал на Костов: Иване, на гърба си нямам вече празно място. Ако получавам нов белег, той е  вече върху стари. Ние и двамата го знаем", подчертава бившият вицепремиер. Той бил убеден, че премиерът Костов, ръководейки СДС, има нужда от стабилна политическа организация, която да се опитва да консолидира силите, вместо да ги разделя. Затова смята, че не Костов стои зад думите на Сугарев, че Бисеров, той и Цонев трябва да напуснат СДС.
  По отношението на слуховете, че стопира сделката с БТК Бакърджиев заявява, че това е типичен случай, в който каквото и да направиш, все няма да го харесат. Ако сделката била станала, щели да кажат, че я е претупал. Фактът, че сделката за БТК се забави 7-ми месец, да ни би да говори , че че вицепремиерът Жотев и министърът на съобщенията Славински също са близки с Грашанов и Чорни и не искат да има втори GSM - оператор, пита Бакърджиев.
  По отношение на това дали "Мобил Тел" е помогнал в изборите през 1997 г. или в местните избори през 1999 г. Бакърджиев заявява, че ако е имало някъде подпомагане, то не е било свързано с хора окоро него, той не знаел за конкретен случай на подпомагане. По негово мнение  тррябва "да се приемат даденостите като дадености е всеки един елемент да бъде полезен" - в този смисъл "Мобилтел" сега е най-силната фирма, с най-много печалба, оргромна по своето влияние. "Не мисля, че ще има усложнения оттук нататък", е мнението на Бакърджиев. Той е убеден, че държава, частен бизнес и политици - всеки трябва да е полезен , а отделянето на бизнеса от политиката по принцип е много трудно, "дори и в Америка". Но там това било видно, а у нас се правело "сякаш зад паравана". На въпрос дали затова ВИС и СИК са подпомагали СДС на изборите през 1997 г., Бакърджиев коментира, че тогава не били необхходими кой знае какви средства и отрича тезата, че бизнесът извън България е финансирал протестите пред парламента. "Това не е истина", заява Бакърджиев. Що се отнася до финансова помощ по това време от СИК и ВИС по думите му с централата и с Националния изборен щаб, за който тогава е отговарял, СДС не са имали подпомагане. Бакърджиев обаче допуска, че по места може да е имало лобиране, но това не е било национална политика и поведение.

  Според данни на социолога Кольо Колев 44% от българите смятат, че родните политици са по-корумпирани в сравнение с тези в другите страни
  Като потвърждение на думите на Бакърджиев, че изхабяването на доверието в управляващите е много силно "Труд" публикува данните на социолога Кольо Колев, че хората вече са се променили по отношение на морала в политиката. Публикацията е озаглавена "Бавното настъпление на морала". Социологът посочва, че неща, към които по-рано хората са проявявали завидна търпимост -  например преди 7 години, когато Маргарит Мицев е можел нагло да твърди, че си е спестил 100 хил. долара от закуски и това да мине безнаказано, сега не можело да мин, хората се били променили: Днес Таушанов го погнаха като империалист за 35 хил. долара, Жана Калинкова /пловдивска бизнесменка, която заяви че е дала подкуп на Божков и Бакърджиев за хотел в Пловдив/ -  за 10 хил. долара. "Мизерията събуди мърлявия морал, който спа 10 години и чийто сън позволи на политици да набутат същите сънливци в ямата на мизерията, твърди Кольо Колев.  По данните на агенция "Медиана" от май, на които се позовава социологът, 44% от българите смятат, че родните политици са по-корумпирани от тези в другите страни, а 17% - че са еднакво корумпирани.
  Хубавото е, че бъдещите управляващи ще са принудени да предлагат все повече морал и все повече ще се съобразяват с него, заключава Кольо Колев.

  И аз се питам какво става в момента в СДС и защо се създаде това напрежение, заявява столичният кмет Софиянски и вижда изхода в много ясното послание към обществото
  По темата за корупцията и за сегашната политическа ситуация, свързана с уволнението на мнозина от висшия ешалон на властта и последно на главния преговарящ, коментира в интервю за в-к "Труд и столичният кмет Софиянски под заглавие на материала "Движим се като сенки в СДС". Той заявява, че сега, изпълнявайки служебните си задължения на столичен кмет, е малко дистанциран от политиката, но не можел да носи друга емблема, "освен тази на СДС. "И смятам, че когато човек работи съвестно за емблемата на СДС, то и партията ще спечели", е убеден кметът. Затова му било тежко, когато близки го питали какво става в СДС. "За съжаление и аз в момента питам : Какво става в СДС? Защо се създаде това напрежение? Защо не можем да се гледаме открито в очите. Това ни тежи ...Имам чувството, че ходим като сенки, гледайки да се разминем един с друг. Трябвада се преодолее това. Не търся виновни. Търся решение", заявява Стефан Софиянски пред "Труд". Според него решението е "много ясно послание пред обществото. За съжаление ние пропуснахме да го направим на конференцията - това е много сериозен пропуск", отчита столичният кмет. Оттук трябвало да се търси решение, при което "дори и да сме малко, дори и да загубим, но хората, които сме заедно, да знаем, че сме се борили за една и съща кауза. Да сме убедени, че заедно търсим едно и също добро решение на проблемите, които стоят пред страната. Пред нас не трябва да стоят личните ни проблеми, не да се задълбочаваме в това кой е добър и кой лош, а в това кое  е добро за страната", потвърждава тезата на Бакърджиев и Софиянски. "Това послание ние не отправяме към хората и затова губим почва под краката си", убеден е той.
   
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Задържани са атентаторите на Вук Дражкович
  Арестувани са авторите на атентата срещу сръбския опозиционен лидер Вук Дражкович. Полицията е задържала и техните съучастници и оръжието им. Атентаторите са проследили Дражкович по целия му път от Сърбия до черногорския курорт Будва. За медиите Дражкович обвини Милошевич за подбудител на атентата. Това е петото покушение срещу него.
  В Косово КФОР разкриха огромен военен арсенал в района на Дреница, бивша крепост на АОК. Според в-к "Монитор" в Косово са открили незаконни консулски служби Германия, Италия и Швейцария, а скоро ще направи това и България. /"Монитор", "Стансдарт"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  ЕС даде 25 млн. евро за пътя към Гърция през прохода "Маказа"
  В Кърджали Мартен Юнг Олсен, заместник на главния преговарящ с България в ЕС, обяви за решението на ЕК на България да бъдат отпуснати 25 млн. евро по програмата ФАР за започване на строителството на пътя към прохода "Маказа" към Гърция. В началото на 2001 г. ще започне строителството от село Подкова до "Маказа". Предстои да бъде обявен международен търг за излъчване на изпълнител. На предстоящата среща в Пловдив през юли между премиерите на България и Гърция пътят през "Маказа" ще бъде един от основните. Предвижда се до 2 - 2,5 години пътят през прохода да бъде завършен. До 2002 г. между България и Гърция ще бъдат отворени 4 нови гранични пункта като в момента се подготвят проектите за тях. Част от средствата за тяхното строителство се очакват да дойдат от ЕС. /"Пари", "Стандарт"/
   

   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Съдът в Либия отказва лекарски преглед за българските медици
  Вчера по националното радио говори адвокат Владимир Шейтанов, който защитава българските медици в Либия. Той се похвали, че за първи път Народният съд в Либия е допуснал чужд адвокат в съда да изложи своите 8 искания. Четири от тях са нови, включително да се допусне медицински преглед на подсъдимите от комисия с участието на български лекар. За да бъде един човек съден, трябва да е здрав физически и психически, каза Шейтанов. Това негово искане е било отхвърлено, както и искането му да се допуснат до разпит свидетели от четири страни - медицински работници от същата болница, преки свидетели на ситуацията преди и след заразяването. Един от тези свидетели е шотландец на име Джон и според Шейтанов той има ключова роля в процеса и без неговото присъствие не може да бъде установена истината. Съдът е отхвърлил и това искане. Той е поискал да се допусне представител на Върховния комисариат на ООН по правата на човека или на Комитета към Международния пакт по граждански и политически права като наблюдател на процеса. Шейтанов е настоял за пълна реализация на правото на адвокатска защита на подсъдимите. Това искане е било прието при някои условия, посочени от либийския закон. Накрая Шейтанов заяви, че ще продължи усилията да получи достъп за свиждане с обвиняемите и да чете материалите по делото. /"Демокрация", "Пари", "Новинар"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Пристигна вътрешният министър на Македония Доста Димовска, която ще подпише протокол за сътрудничество между вътрешните министерства
  Вчера на официално посещение в България пристигна делегация на вътрешното министерство на Македония, водена от министър Доста Димовска, която е и вицепремиер на страната. Днес ще се проведат официалните разговори с вътрешния министър Емануил Йорданов за подписването на протокол за сътрудничество между вътрешните министерства на двете страни в областта на граничния контрол и противодействието на нелегалната миграция. Министър Димовска ще посети Националната служба "Полиция", направление "Документи за самоличност и паспортен режим". Придружаващите я експерти ще имат срещи с директорите на националните служби "Борба с организираната престъпност" и "Гранична полиция". В програмата на министър Димовска се предвиждат срещи с президента Петър Стоянов, с шефа на парламента Соколов и с премиера Костов. /"Демокрация"/

  Експрезидентът на Македония Киро Глигоров каза, че договорът с България е гаф
  В интервю за македонския в-к "Утрински весник" експрезидентът на Македония Киро Глогоров каза, че договорът с България е гаф заради така нареченото признаване на официалния език. Според него двустранният документ с България е подписан с обяснението, че България е признала Македония под нейното конституционно име, а в конституцията пише, че "македонският език е официален". По този начин, казва Глигоров, македонският език бе провъзгласен за "конституционен", а не за език със собствена и дълга история. Глигоров смята, че България е направила това, за да получи повече точки като кандидат за влизане в ЕС и НАТО, тъй като едно от важните условия за влизане в тях са добрите отношения със съседите. /"Монитор"/

  На 19 юни Румъния ще затвори химическия завод в Турну Мъгуреле, който тровеше Никопол
  Румънското министерство на околната среда е взело решение на 19 юни да затвори химическия завод в Турну Мъгуреле. Той ще остане затворен, докато се монтира апаратура, която да спре да бълва отрова. През 2000 г. този завод обгази Никопол 7 пъти с амоняк. През ноември 1999 г. заводът обгази Никопол с амоняк, превишаващ допустимите норми над 20 пъти. Тогава румънското министерство на околната среда издаде заповед за спирането на завода, но съдът го отмени. През май 2000 г. имаше същото решение, което съдът отново отмени. От тогава концентрациите при обгазаването са с по-ниско съдържание на амоняк. /"Сега", "Земя"/

  България и Хърватска се договориха за откриването на авиолиния София - Загреб
  В Загреб се проведе третата сесия на Българо-хърватската икономическа комисия. Постигната е договореност за откриване на редовна авиолиния между София и Загреб и ремонт на български локомотиви от фирмата "Кончар" на стойност 10 млн. ДМ. Водени са разговори за изчистване на задълженията на хърватски фирми към българските им партньори. Преговаря се  за сключване на споразумение за свободна търговия. Стокообменът през 1999 г. е бил за 8 млн. долара с положително салдо за България. /"Пари"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Ще искаме от МВФ драстично намаляване на данъците, обяви финансовият министър Радев
  Ще искаме от МВФ рязко навмаляване на корпоративния днък, както и на Данък общ доход /ДОД/ и на вноските за здравно и социално осигуряване през 2001 г. Това обяви вчера финансовият министър Радев по националното радио. Според него намаляването на данъците ще се отрази благоприятно върху икономиката. Очакваме БВП на страната да достигне  над 25,5 млрд. марки през т. г. Реалният икономически растеж ще е над 4%, а номиналният - около 12%, прогнозира министърът. За сравнение през 1997 г. БВП е бил 17 млрд. марки. Очакваното добро бюджетно изпълнение ще даде възможност да се задели допълнителен паричен ресурс през т. г. Ще настояваме пред МВФ по-голяма част от него да отиде за инвестиции, за увеличаване на помощите за крайно нуждаещите се през отоплителния сезон, както и за нарастване на бюджетните заплати, каза министър Радев.
  За увеличение на бюджетните заплати с 6% през втората половина на т. г. ще настоява пред мисията на МВФ и социалният министър Нейков. Тепърва ще се обсъжда дали то ще стане изведнъж - през октомври, или на два пъти в по-малки размери.
  Бюджетните служители вече получиха от 1 януари 2000 г. 5,5% повишение на заплатите си, но почти цялото отиде за покриване на по-високите лични осигурителни вноски. Експертите на фонда и на социалното министерство ще търсят възможности за нарастване на минималната заплата. Според вече приетия от правителството модел, тя ще се увеличава от 1 октомври със същия процент, с който скача и средната работна заплата през първото полугодие на 2000 г. Очакванията са за ръст на минималната заплата с 9-10%. В момента тя е 75 лв. /"Труд"/
   

  Чужденци ще купуват свободно имоти в България според внесения в парламента правителствен законопроект за изменение на Закона за собствеността
  Премахва се разрешителният режим за чужденци и фирми, които искат да закупят сгради в България или да вземат под наем или аренда земя.
  Кабинетът е внесъл в парламента законопроект за изменение на Закона за собствеността. Промяната предвижда да се премахне разрешителният режим, според който министърът на финансите дава разрешение на чужденци и чуждестранни фирми да придобиват право на собственост върху сгради и недвижими имоти в България.
  Според вносителите премахването на режима ще стимулира навлизането на чужди инвестиции в сектора на недвижимата собственост и развитието на пазара. Влязат ли промените в сила, чуждите фирми ще могат безпрепятствено да купват сгради. Освен това те ще могат да наемат земя или да я вземат под аренда, договаряйки се свободно със собствениците. Отпадането на ограничението дава възможност на чуждестранните фирми да се възпползват и от правото на ползване на недвижими имоти за срока, за който се договорят.
   
  Агенцията за приватизация предлага на правителството да се публикуват основните параметри на офертите на кандидат-купувачите
  Това съобщи вчера  шефът на бюджетната комисия  към парламента Йордан Цонев по националното радио. Сега оповестяването на тази информация се води за служебна тайна. Целта е да се постигне по-голяма прозрачност при сключването на сделки. Тя ще бъде постигната, след като правителството приеме промените в наредбата за реда за даване на информация за приватизацията.     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  ВМРО е дала на управляващите срок до края на есента да вземе отношение по предложената от организацията Икономическа харта
  Икономическата харта на ВМРО, която представлява пакет от закони, няма да бъде вкарана за обсъждане в ПГ на СДС, съобщи вчера Борис Ячев, член на централното ръководство на организацията. Според него това било губене на време. Като пример той посочи предложението на хората лидера на ВМРО за комисия към парламента, която да наблюдава приватизационните сделки за над 50 млн. лв. Управляващите не обърнали внимание на идеята, а после тя била подета с много по-остър тон от опозицията.
  Един от най-важните елементи в Икономическата харта на ВМРО бил проектът за изменение на закона за държавния бюджет. От ВМРО настояват да не се отразяват заявените от общините бюджети и след това "спестените" пари да се пишат като излишък. В сега действащия нормативен акт бил сбъркан и механизмът за събиране на местните данъци и такси. Там било заложено, че повечето от парите на общините трябва да идват от цветущи в миналото предприятия, които в момента бил пред фалит.
  ВМРО е дала на управляващите срок до края на есента, за да вземе отношение по предложените от нея закони.
  Община Своге е пред фалит, се е оплакал вчера и кметът й Емил Иванов от листата на ВМРО. Той щял да подкрепи протеста на община Стамболийски , която вече заплаши с гражданско неподчинение. Според информацията на в-к "24 часа" Иванов се е оплакал, че за тази година държавните пари за града били 6 пътипо-малко от миналата година и от 250-те общини в страната поне 200 били в същото положение. Според ВМРО в този си вариант държавният бюджет водел до стагнация в общинските фирми, за да се даде простор на политическите РМД-та.
  "Ще боядисам общината синя, защото това е първото нещо, за което питат", е уточнил кметът на Своге.
   

  Втори конгрес на Съюз на мекедонските организации с председател Христо Матов
  "Моето желание е и сега ВМРО да има възможност да наказва със смърт и бой, с тояги на голо националните предатели, които днес са повече от когато и да било", каза бившият главен прокурор и бивш почетен председател на ВМРО, който се отдели от организацията и създасе собствена  - ДНЕС. Днес пресата съобщава, че Татарчевата формация, която ще се нарича само СМО /Съюз на македонските организации, обединява 29 възобновени македонски братства. За неин председател бе избран Христо Матов.
  Татарчев нападна лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и Анатолий Величков. Първият бил син на аген от Държавна сигурност, а вторият - внук на убиец. Премиерът Костов пък доказал, че е "безотечественик", като подписал декларация с Македония, която погребва национализма.
  СМО настоя за възстановяване на македонските организации като самостоятелни юридически лица и връщане на собствеността им.
   

  ДПС ще издига и депутати, и министри
  На следващите парламентарни избори ДПС ще издигне успоредно със своите кандидати за депутати и имената на експерти, които да бъдат членове на евентуалния нов кабинет, съобщава в-к "Труд".  Това обяви зам.-председателят на ДПС Осман Октай. Идеята била да се покаже, че ДПС има ясното намерение да отдели изпълнителната от политическата власт, е обяснил за пресата Октай.

  Възможно е СДС също да излезе на следващите избори с подобна схема със същите мотиви. Това пък съобщи депутатът от СДС и зам.-прредседател на НИС на СДС Димитър Абаджиев. Той призова всички политически сили да си подадат ръка в името на благото на България.

  ДПС не може да остане извън парламентарния живот , заявяват от "Гергьовден". В движението  цитират социологическите изследвания и се притесняват, че това може да се случи, ако се вдигне 4-процентната бариера за влизане в парламента.
  "Ние го правим, не за да се харесаме на ДПС, ние ще се явим сами на изборите", уточни главният секретар на "Гергьовден Любен Дилов- син. Той посочи, че неговото движение е неоконсервативна политическа формация, а ДПС трябва да бъде "консервативно охранявано" като ценност на политическия живот.
  В Европа се задавал дебат за "Независима държава Косово или автономна област Косово в рамките на Югославия". Благодарение на ДПС ние си спестихме една от горчивите чаши на прехода", посочи Дилов и продължи: "Искаме по съдбата на Косово да има единна балканска политика". Затова движението започва бързи консултации с основните политически и дипломатически мисии.
   
   

  Евролевицата тръгва на поход сред хората, за да се избави от апаратния стил, реши Националният партиен съвет на партията
  "Ще започнем похода сред хората с 260 събрания из цялата страна, на които ще представим социалната си програма", обясни за пресата лидерът Александър Томов. НПС избра журналиста от Видин Румен Занков за 4-ти зам.-председател на Евролевицата, който ще се грижи за новия й имидж.
  Беше избран и Изпълнителен съвет от 21 членове. В него по право влизат Томов, замовете му и ковчежникът. В съвета влязоха и Драгомир Драгганов, Николай Шопов, Матей Матеев, Евгени Димитров, Венко Вълчев. Последните двама полчиха по 49 гласа и бяха на ръба на отпадането, уточнява в-к "Труд".
  Членовете на НПС открито протестираха срещу избора на Димитров, защото партийната клюка свързвала името му с далавери.
  За изпълнителен сектар беше избран 31-годишният Юлиян Георгиев, ккойто обеща до седмица да сдаде лидерския пост в младежката организация на Евролевицата, за да не съвместява двете длъжности. Депутатите да не съвместяват и други партийни длъжности, за да не се концентрира власт, беше едно от изискванията, които Томов постави, пише "Труд".
  Според публикацията на "24 часа":  "Младежи превземат Евролевицата". В съобщението се акцентира на избора на младия Юлиан Георгиев за изпълнителен секретар на партията, като се посочва, че досега тази функция се е изпълнявала от лидера Томов. Силно подмладихме ръководството, цитира думите на Томов "24 часа".  


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Съкращават над 2000 миньори
  2100 души от въгледобива ще бъдат съкратени до края на годината. Това е съобщил за пресата зам.-социалният министър Мира Радкова в Димитровград. Те ще получат по 2000 лв. еднократно обезщетение. Подготвя се постановление, което ще регламентира механизма за изплащане на неустойките и алтернативната заетост на работниците.
   
  Според британското издание "Икономист интелиджънс юнит" броят на безработните в България е нараснал с 40% за една година - от март 1999 г. до март 2000 г.
  Регистрирани са 717 000 безработни. Официалните данни за безработицата са 18,8%, но профсъюзите твърдят, че реалният процент на безработицата обхваща 25% от трудоспосопбното население. Тези данни са достатъчни да уплашат всеки политик, твърди "Икономист".