ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 19 май 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с Русия
  | Отношения с арабските  страни | Армия | Парламент | Правителство
  | Политически партии и организации Икономика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Кабинетът оцеля и след третия вот на недоверие - само 67 депутати бяха срещу Костов.

 • Коментар на ОМДА.
   

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • В Русия президентът Путин поиска цялата власт.

 • Тържества по случай 80-годишнината на папата.

 • Скандал за пране на пари в Румъния.

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Сблъсъци и ранени при 30 000-ия протест на опозицията в Белград.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Финансовият министър Муравей Радев ще представя България на срещата на ЕБВР в Рига.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ  С РУСИЯ
   

 • Премиерът Костов изпрати поздравителна телеграма до новия руски премиер Касянов.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Вицепремиерът Жотев заминава на посещение в Сирия и Ирак.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов поздрави папата за неговата 80-годишнина.

 • Военният министър Бойко Ноев заминава на посещение в Косово.

 • Правителството удължи монопола на БТК с 2 години при обикновените телефонни услуги.

 • ВМРО и Народен съюз настояват за спешни закони за изборите и партиите.

 • След поскъпването на бензина преди 3 дни, днес "ЛУКойл Нефтохим" отнов вдига цените му с 2,7%.

 • Магазините за безмитна валутна търговия ще престанат да съществуват след 30 декември 2002 г.

 • "Горна Арда" на концесия за 35 години.

   
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Кабинетът оцеля и след третия вот на недоверие - само 67 депутати бяха срещу Костов
  Правителството на Иван Костов оцеля вчера след третия вот на недоверие. Той бе внесен от БСП и Евролевицата заради корупцията.
  67 депутати от БСП, Евролевицата и един независим подкрепиха вота. 133-ма от СДС и Народен съюз  бяха "портив". Седемнадесет се въздържаха, 14 от които бяха от ДПС. По-късно се оказа, че въздържалите се са 16, тъй като от ДПС гласували погрешно с картата на Айруш Хаджи, който е в Португалия.
  Ивелин Йосифов и Евгени Димитров от Евролевицата също се въздържаха.
  БСП поиска прегласуване, защото водещият заседанието Иван Куртев съкрати времето на час и половина.
  Секунди не достигнаха на лидера на ДПС Доган да гласува. Той закъснял поради задръстване в транспорта. Според него за първи път гласуването по вот приключвало толкова бързо.
  За вота гласуваха 28% от депутатите, доволен отбеляза премиерът Костов. Това е убедителен отговор за външните наблюдатели, коментира той.
  Ще проучим внимателно всеки конкретен случай, министрите ще се срещнат с депутатите, които са ги изнесли, и лично ще им обяснят, заяви Костов пред журналисти в кулоарите на парламента след гласуването на вота.
  "Нещастни оловни войничета, принесени заедно със стотици хиляди бедни симпатизанти на СДС в жертва на безумната алчност на Костов и стотина ненаситни братовчеди", провикна се депутатът от БСП Румен Овчаров към колегите си от СДС. Преди Овчаров да заговори, министрите начело с Костов напуснаха пленарната зала, тъй като гласуването било свършило, а премиерът прикани журналиситте да задават въпросите си към него в кулоарите.
  Това, което министрите не чуха от изказването на Овчаров, е гласяло: "Вторият ви мандат може да бъде не на "Дондуков" 1, а в една също толкова масивна и още по-добре охранявана сграда". Той перифразира по адрес на кабинета английската поговорка: "Който се учи да краде, се учи да виси на бесилка", съобщава в. "24 часа". Същият вестник разказва за бурните скандали, взривили парламента след гласуването на вота на недоверие. Страстите набрали скорост, когато премиерът и министрите му си тръгнали, в мига, в който Овчаров се качил на трибуната от името на БСП.
  "Това е неуважение към парламента", заяви зам.-председателят на Народното събрание Благовест Сендов, а от БСП завикали: "Ууу....Оставка".
  Минути след това депутатите бяха пуснати в почивка заради нарасналите емоции. Социалистите излязоха от залата и наобиколиха Костов, който в това време отговаряше на въпроси на медиите.
  "Крадец, далавераджия", освирквали те премиера. Сендов викал "Безсрамник, позор". Червените нарекли Костов още "циганин", "престъпник", "циник", "ти си пътник" и пр., пишат всички вестници днес. На тези нападки Костов отвърнал с мълчание. Той обяснил напускането на залата с приключването на гласуването и уточнил: "Темата приключи за правителството, призовавам тя да приключи и за останалите".
  Според Драгомир Драганов от Евролевицата "правителството избягало от залата като циганин, когото са хванали да краде". Той заяви, че на СДС им се привидели бели мишки и заплаха за плурализма, та те го ликвидирали още през 1997 г. "Трябва ви не 19 май, а 9 септември (1944 г.), за да се освободите от комплексите си", е уточнил Драганов по адрес на синитие.
  Явно са се изплашили много, е коментирал и Доган напускането на министрите.
  "Чужда сила с трайни исторически интереси в Югоизточна Европа" съзря зад мотивите на вота Асен Агов, шеф на Комисията по външна политика в парламента.
  По повод твърденията на Агов и на други депутати от СДС за готвена дестабилизация на страната от чужди сили,  Ахмед Доган коментира: "Това е плитка идея, измислена за отклоняване на вниманието от парливите въпроси на страната. Смешно е в една демократична страна да се страхуваш от преврат и да даваш примери с 1934 г. Не виждам опасност, а блъфиране и създаване на изкуствено напрежение. Явно някои колеги от парламента си правят аналогии с края на 1996 г. и началото на 1997 г. Те знаят какви инструменти бяха задействани тогава, а човек, който познава инструментите, се страхува те да не се насочат срещу него."
  Според Доган е възможно процесите в СДС да доведат до дестабилизиране на страната. Той не вижда вариант за рационален политически изход освен в рамките на управляващото мнозинство. "Може би бихме подкрепили създаването на Национално отговорно СДС", заявява лидерът на ДПС Ахмед Доган.

   
   Коментар на "Омда"
  Вчера пред журналисти в парламента председателят на Комисията по външна политика и евроинтеграция Асен Агов заяви, че чужда сила с трайни исторически интереси в Европа вероятно стои зад опита за дестабилизация на България. След този намек той подхвърли, че Русия плащала милионите. Това е втори много сериозен гаф на Агов след заявлението му, че България може да признае нов статут на Косово, оглавявано от албанците. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, чиято партия е сред управляващата коалиция, заяви, че Русия не накърнява националния ни интерес. Според него, а той е историк по образование, нито има условия, нито Военен съюз, нито фашистки режими около България, за да се говори за повторение на ситуацията от 1934 г. Каркачанов призова "да не се оправдаваме с външни фактори, на нас все някой отвън ни е виновен". Той прогнозира, че ако правителството не вземе мерки, наесен народът може да излезе на социални протести. Според Ахмед Доган със своята фиксидея за готвещ се преврат управляващите се мъчат да отвлекат вниманието от потресаващата бедност. Всъщност управляващите се страхуват, според Доган, да не се задействат инструментите не от 1934 г., а от зимата на 1997 г., които те добре познават, защото именно те са ги използвали. Затова те изпускали своите нерви. Доган не изключи възможността в СДС да се създаде национално отговорно СДС, след като СДС разцепи всички съществуващи партии в България. Любен Дилов-син, лидер на "Гергьовден", заяви, че управляващите се опитват да предизвикат предсрочни избори и не гражданските движения компрометират институциите, а самите институции се компрометират. Снощи по Канал 1 на телевизията премиерът Костов даде обстойно интервю, в което тактиката се промени. Той прехвърли отговорността за готвещ се преврат на Николай Христов от ДП и нашироко обоснова тезата за дестабилизиране на страната с твърдението, че цялата политика на управляващите е корумпирана. По този начин се подкопавала многопартийната демократична система, която излиза че е алчна, безотговорна и неспособна да управлява. Гражданските движения не могат да поемат управлението на страната, понеже това могат да направят само партиите. Костов за първи път спомена на няколко пъти необходимостта от откриване на нови работни места като болезнено важен проблем.
  С твърдението си за готвещ се преврат управляващите преиграха и показаха, че са сериозно обезпокоени от създалата се ситуация. Те търсят пътища за излизане от нея, правейки нови гафове като този на Агов и същевременно като правят внимателни обещания за подобряване на социалното положение в близките месеци като Костов. Той открито помоли за още малко търпение, въпреки че няма никакви гаранции за бързото решаване на въпроса със скандално голямата безработица и ширещата се бедност. Същевременно Костов обеща и в парламента, и в интервюто си да се вземат сериозни мерки срещу корупцията. За крути мерки срещу корупцията в собствените редове Костов нищо не каза, а това е сигурен белег, че борбата с нея ще бъде формална.
  Въпреки всичко, в сила остава констатацията на Доган, че "за съжаление засега няма друга алтернатива на управляващите".

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Сблъсъци и ранени при 30 000-ия протест на опозицията в Белград
  Вчера по призива на опозицията на протести против закриването на опозиционните и независимите медии в Сърбия излязоха 30 000 души в Белград. Полицията употреби груба сила за разпръскване на демонстриращите против Милошевич и неговия режим. При сблъсъците са ранени най-малко 9 души, а един е получил инфаркт. Сред полицаите са ранени двама. Опозиционните лидери призоваха към преминаване в офанзива. Сред опозиционните лидери на протестите не присъства Вук Дражкович. Някои предполагат, че е арестуван. Снощи се проведоха протестни митинги в Белград, Нови сад, Ягодина и др. Активно действа опозицията в градовете, където тя управлява.
  САЩ реагираха чрез заявлението на Мадлин Олбрайт, че през следващата седмица ще се консултират със своите съюзници в Европа за реагиране на действия срещу режима на Милошевич за закриване на свобдните медии в Сърбия. Крис Патън от името на ЕС и шефът на НАТО Робъртсън остро порицаха действията на Милошевич и ги определиха като наближаващ край на режима. Русия също порица Милошевич
  Камарата на представителите в САЩ гласува предложението за спиране на издръжката на  американския контингент в Косово от 1 юли 2001 г. Замразяват се и 25% от средствата за тяхното изтегляне, въпреки протестите на администрацията на Клинтън.
  На 40, 000 митинг в Скопие опозицията поиска оставка на правителството и предсрочни избори. /"Демокрация", "Монитор", "Пари"/
   
   

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов поздрави папата по случай неговата 80-годишнина
  По повод 80-годишнината на папа Йоан Павел Втори президентът Петър Стоянов е изпратил поздравителна телеграма, в която пише: "Убеден съм, че времето на 264-ия папа ще влезе в историята на Светия престол със съществени промени, които разтърсиха света." Стоянов отбелязва и достойното място на папата в тези промени. /"Демокрация"/  

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  Финансовият министър Муравей Радев ще представя България на срещата на ЕБВР в Рига
  Между 20 и 22 май в Рига ще се проведе годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/. Ръководител на българската делегация ще бъде финансовият министър Муравей Радев, а в делегацията са още управителят на БНБ Светослав Гаврийски и неговите заместници Мартин Заимов и Божидар Кабакчиев. В състава на делегацията са още главният преговарящ с ЕС Александър Божков, шефът на Агенцията за чуждестранни инвестиции Георги Табаков и Мариела Ненова, директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. /"Пари"/

   

   
  ****
  Отношения с Русия
   
  Премиерът Костов изпрати поздравителна телеграма до новия руски премиер Касянов
  По повод избирането на Михайл Касянов за премиер на Русия премиерът Костов е изпратил поздравителна телеграма. В нея той пише: "Бих искал да изразя своята увереност, че правителствата на Република България и Руската федерация ще продължат и занапред да работят за изграждането и развитието на равноправни и взаимоизгодни връзки в различни области на българо-руското сътрудничество." /"Демокрация"/
   
   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Вицепремиерът Жотев заминава на посещение в Сирия и Ирак
  Днес на посещение в Сирия, а след това и в Ирак, заминава българска правителствена делегация, водена от вицепремиера и министър на икономиката Петър Жотев. По време на посещението ще се проведат и заседания на междуправителствените смесени комисии по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Делегацията се придружава и от бизнесделегация. Очаква се да бъдат подписани двустранни спогодби и с двете арабски страни, както и провеждането на бизнесфоруми и презентации. /"Пари"/

   
   
   


   АРМИЯ
   
  Военният министър Бойко Ноев заминава на посещение в Косово
  Министърът на отбраната  Бойко Ноев и началникът на Генщаба ген. Михо Михов днес ще посетят град Призрен в Косово. Там е разположен първият български инженерно-строителен взвод, включен в състава на холандския контингент на КФОР. Взводът е от 39 военни с командир капитан Илиян Николов. Преди посещението си в Косово министър Ноев ще се срещне със своя македонски колега Никола Клюсев, а след това и с командващия силите на КФОР ген.-лейтенант Хуан Ортуно. /"Демокрация"/    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Кабинетът закри част от заседанието си вчера, 18 май, за около 2 часа, съобщава пресата. Според официалната информация са обсъждани 4-те теми, по които започват преговорите с ЕС. Албена Ивайлова от правителствената пресслужба отрече министрите да са обсъждали сигнали за готвен преврат, пише в. "24 часа".
  Мотивите на Народен съюз, за обвинения, че политиката на правителството е корупционна, бяха споделени от нас, е каза премиерът Костов пред журналистите. Настъплението срещу институциите трябвало да бъде обсъдено с президента.
   
  Правителството удължи монопола на БТК с 2 години при обикновените телефонни услуги. Това стана с поправките, които кабинетът прие на вчерашното си заседание в Закона за далекосъобщенията. Те трябва да бъдат одобрени от парламента.
  "Задължение на БТК за следващите 4 години остава да предоставя гласова телефонна услуга на домакинствата, обществени телефони, справочна информация за телефонните абонати, безплатни спешни повиквания и специализирани услуги за инвалиди", гласи една от поправките.
  Според досегашния закон монополът на телекома трябваше да отпадне през 2002 г.
  Министърът на транспорта и съобщенията Славински, който предложи промените, уточни, че до 2004 г. телекомът няма да е монополист. "БТК само ще изпълнява законовото си задължение да предоставя общодостъпни универсални услуги на гражданите", обясни министърът.
  90% от предлаганите промени в закона се налагат от новите евродирективи и не са свързани с продажбата на БТК, поясни Славински. Според експерти обаче с тях БТК става по-атрактивен за кандидата в наддаването, тъй като монополът реално се удължава. /"Монитор"/    
      ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  ВМРО и Народен съюз настояват за спешни закони за изборите и партиите
  ВМРО и Нороден съюз настояват законите за политическите партии и за парламентарните избори да бъдат разгледани в най-скоро време. Това трябва да стане преди лятната ваканция на парламента, която започва от края на юли. Двете организации се обявиха категорично против вдигането на бариерата за влизане в парламента и против т. нар. регионален Д'ОНТ.
  Това стана ясно вчера, 18 май, след среща на лидерите на ВМРО и БЗНС-НС - Красимир Каракачанов и Анастасия Мозер.
  Те настояват да знаят ясно какви ще бъдат параметрите в закона за изборите и как ще се организират и структурират партиите. От това ще зависи дали двете организации ще се явят самостоятелно или в коалиции.
  Лидерите на коалиционните партньори на СДС не обясниха какъв е конкретният повод за срещата им.
  Според източници на "Монитор" причината лидерите на малките партии в ОДС да "бързат" със законите за изборите и партиите е, че СДС и Министерският съвет подготвят в най-скоро време да внесат проекти, в които бариерата за влизане в парламента да се вдигне поне на 6% и националната система за преразпределение на гласовете Д'ОНТ да се замени с регионална.
  Това означава, че малкото гласове, които ВМРО спечели в Смолянско например ще отидат към гласовете на СДС или БСП и няма да се прехвърлят към гласовете, които ВМРО е спечелила в Русенско, са разяснили запознати.
  Решението на СДС да направи този ход обаче не е насочено към настоящите му партньори. То е продиктувано от последния опит на ДПС да проведе тайни консултации с непопулярни партии от СДС за съвместни действия и сближаване на позициите, коментира "Монитор", позовавайки се на свои източници.
  Същият вестник коментира, че с вдигането на бариерата за парламента и регионалния Д'ОНТ СДС цели да намали броя на депутатските кресла, които ДПС и БСП се очаква да спечелят. Според стратезите на СДС така двете партии в никакъв случай няма да могат да направят мнозинство в парламента, пише "Монитор".  
   


  ИКОНОМИКА
   
  След поскъпването на бензина преди 3 дни, днес "ЛУКойл Нефтохим" отново вдига цените му с 2,7%
  Бензинът поскъпва отново след като "ЛУКойл Нефтохим" повишава цените от 0 часа на 19 май средно с 2,7%. Предишното увеличение беше само преди 3 дни. Сега А-91 скача на 1556,4 лв. за тон. Увеличението при него е 4,43%. Безоловният бензин поскъпва на 1971,9 лв. за тон. Тон дизел вече ще струва 1036,8 лв.
  Поскъпването е заради повишеното търсене в САЩ и Европа, уточнява пресата.
   

  Затварят безмитните магазини през 2003 г.
  Магазините за безмитна валутна търговия ще престанат да съществуват след 30 декември 2002 г.
  Това предвиждат промените в Закона за митниците, които правителството одобри вчера.
  Такава е тенденцията в ЕС, обясни финансовият министър Радев. Въпреки че в повечето летища в Европа и в някои страни от ЕС все още има такива магазини, политиката на съюза е да ги премахне, е казал министърът.
  Гратисният период до края на 2002 г. се налагал, защото фирмите с безмитни магазини имали 10-годишни договори от 1992 г. и са направили сериозни инвестиции в тях. Сега в България работят около 20 такива обекти. Общият им оборот от 1992 г. досега е бил около 600 млн. долара.
  Българските авиокомпании също няма да могат да продават безмитни стоки в самолетите си.
  Ако гражданин внесе стоки, без да плати мито за тях, ще бъде глобен със сума, равна на 150% от стойността на стоките, гласят промените. Ако контрабандата е от фирма, санкцията е от 100% до 200%.
   

   "Горна Арда" на концесия за 35 години
  Хидроенергийната компания "Горна Арда" ще ползва 35 г. едноименната каскада, съобщи вчера шефът на компанията Данаил Тафров. Бордът на фирмата разгледа вчера финансовите й отчети. Капиталът на дружеството е увеличен на 600 000 лв. Турската страна е внесла дължимите суми. Двете страни са превели допълнително по 1000 лв. заради концесионния договор.
  Строителните фирми подизпълнители могат да подават оферти до 28 юни.