ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 19 февруари 1999 г.

 

Световните новини

Трима министри в Гърция подадоха оставка заради случая Йоджалан.  ЕС обяви Русия за важен партньор.
НАТО оказва натиск върху СР Югославия да пусне войски на НАТО в Косово.

Преглед на печата

Посланикът в Либия е освободен, а група от външно министерство замина за Триполи да се запознае с положението.
България ще оказва логистична подкрепа на НАТО при операция в Косово.
България въвежда визов режим за 18 рискови държави, според критериите на ЕС.
На 22 февруари премиерите на България и Македония ще подпишат 8 документа за сътрудничество.
Реформата в армията - закрива се Видинския гарнизон, а 134 офицери напускат армията.
 
   
 

Посланикът в Либия е освободен, а група от външно министерство замина за Триполи да се запознае с положението.

Вчера по предложение на външния министър Михайлова правителството реши да освободи от поста му посланика в Либия Кръстю Илов. Той е действал неадекватно и е изложил на риск задържаните българи Вчера по обяд за Триполи замина група от трима дипломати от външно министерство, които на място ще разберат какво е станало с българския медицински персонал. Външно съобщи, че от освободените 15 медсестри 11 са вече в България. Нищо не се знае за останалите в следствието 4  медици. Групата се води от Людмил Спасов, експерт по Либия и началник на управление "Близък изток и Северна Африка". Посланик Илов е пратил сигнал от 20 реда за задържаните българи с два месеца закъснение., заяви Михайлова. Цяла седмица той не е успял да разбере кои са задържани и техните имена.
От Либия е получена нота, в която се съобщава, че за СПИН - скандала са задържани не само български медици, но и граждани на много други страни. Групата български дипломати, която замина за Либия ще има срещи за изясняване на съдбата на останалите 4 българи, на най-високо равнище./"Стандарт", "Демокрация"/

България ще оказва лигистична подкрепа на НАТО при операция в Косово.

Вчера правителството е упълномощило външния министър Михайлова и военният министър Георги Ананиев да започнат преговори с ръководството на НАТО за евентуално участие на България в наземни операции "Джоинт Гардиан" в Косово. Министър Ананиев заяви, че "Ще изработим доклад за логистична подкрепа на България на НАТО при евентуален удар в Косово въз основа на декларацията на парламента от 23 октомври 1998 г." Тогава беше взето решение правителството да продължи консултациите и да води преговори с НАТО за сключване на споразумение от военнополитически характер при спазване на националните интереси. Двамата министри ще подготвят доклад в отговор на запитване на НАТО от 16 февруари за евентуално участие на България, ако бъдем поканени да участваме в операции в Косово. Военният министър Ананиев ще подготви доклад за оказване на логистична подкрепа на НАТО чрез транспортните, инженерните, медицинските и други невоенни формирования. Ананиев заяви, че всички решения в тази насока, включително и изпращане на български военни части в мироподдържащ контингент на НАТО в Косово, ще се вземат в парламента. Той допълни, че каквото и да предприеме България, то ще е само след решение на СС на ООН за действия в Косово. Според Ананиев не е изключено натовски войски да бъдат разположени на българска територия, но е още рано да се каже дали това ще се наложи.
Според интервю с натовски служител в централата на пакта във в-к "Сега" става ясно, че във вторник /23 февруари/ ще стане ясно какво точно НАТО ще иска от България.
Вчера президентът Петър Стоянов е имал работен обяд с посланиците на страните членки на НАТО и Чехия, Полша и Унгария. Пред тях той е заявил: "Подкрепям изцяло решението на правителството за възможно участие на страната ни в евентуални умиротворителни операции на НАТО в Косово. България е най-заинтересована от мирното, бързо и трайно уреждане на косовската криза".
За срещата през април във Вашингтон на НАТО Стоянов е заявил ,че "Ако се споменават конкретни  страни за нови членове на Алианса, България да е сред споменатите. Реалистичният, конструктивен и неагресивен подход на страната ни към срещата във Вашингтон да не се тълкува като по-слаба заинтересованост, България има всички основания да бъде сред следващите поканени в НАТО". /"Демокрация", Стандарт"/

България въвежда визов режим за 18 рискови държави, според критериите на ЕС.

Вчера правителството взе решение България да въведе визов режим за 18 рискови държави. Новият режим ще влезе в сила от 3 до 6 месеца. В същия период се очаква засегнатите страни да предприемат същата стъпка спрямо България. Министър Михайлова заяви, че избраните 18 държави са във визов режим със страните от ЕС и Шенген. Досега имахме безвизов режим с 24 държави от тази група и бяхме на последно място по визов контрол от асоциираните към ЕС, отбеляза вътрешния министър Богомил Бонев. С новата мярка ще отскочим на 4 място. Ограниченията са специално поръчани от ЕС, който иска да хармонизираме визовия и граничния контрол с евростандартите. Българските консулства в 18-те държави ще гарантират облекчен режим за бизнес и туристически пътувания. Гражданите от тези страни от български произход, също ще ползват облакчения.
Въвежда се визов режим за: Армения, Азербайджан, Беларус, Босна, Казахстан, Киргистан, Куба, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Бахрейн, ЮАР, Кувейт, Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства, Катар, Оман, Зимбабве.
Запазва се безвизов режим за : Русия, Украйна, Румъния, Македония, Грузия, Югославия и Тунис. За Тунис се запазва режима, защото чрез него се прави единствената връзка с Либия, където има 2,000 блъгарски специалисти.
Въвежда се тепърва безвизов режим за 7 нови страни: Канада, Япония, Австралия, Андора, Ватикана, Монако, Нова Зеландия, които не са в рисковата група.
Гражданите на обединена Европа влизат в България без визи.

На 22 февруари премиерите на България и Македония ще подпишат 8 документа за сътрудничество.

По време на посещението на македонският премиер Любчо Георгиевски в София на 21 и 22 февруари с премиера Костов ще бъдат подписани 8 документа за сътрудничество: спогодба за премахване на двойното данъчно облагане, за търговско сътрудничество, за международни автомобилни превози на пътници и товари, за въздушни съобщения, договор за взаимно насърчаване на инвестициите, конвенция за консулски отношения и протокол за сътрудничество между министерствата на двете страни. Те ще гарантират икономическото отваряне на двете страни една към друга и ще спомогнат за интеграцията им в Европа.
Вчера правителството одобри текста на съвместната декларация, която ще бъде подписана и ще деблокира отношенията между тях.
Вчера за Македония замина зам.-министърът на търговията Христо Михайловски, който заедно с неговата македонска колежка Татяна Петрович - Митрова ще подпишат текста на новата спогодба за търговско сътрудничество. Ще се обсъди и взаимният стокообмен и въпроса за сключване на споразумение за свободна търговия. С Михайловски пътуват и представители на НЕК и "Електроимпекс", които ще договарят с шефовете на македонската ДП Електростопанство" възможностите за износ на ток и елекрооборудване от България за Македония./"Демокрация", "Стандарт"/

Реформата в армията - закрива се Видинския гарнизон, а 134 офицери напускат армията.

Вчера шефът на Главния щаб на Сухопътни войски ген.-лейтенант Гиньо Тонев съобщи, че през 1999 г. в хода на реформата ще бъдат реорганизирани 9 бригади и 50 по-малки подразделения от Сухопътни войски. Само 2/3 от тези части ще бъдат изцяло разформировани - главно чрез окрупняване на отделни подразделения, за да се оптимизира учебната дейност и бойната подготовка. Ще бъде закрит Видинския гарнизон. Предстои предислоцирането на 164 танка, 1300 камиона и джипове, 1800 цистерни, коли и 8700 тона боеприпаси. За 1999 г. са отделени 13,532 млрд. лева за военната реформа. От тях 1,5 млрд. лв. ще отидат за ремонт на техниката и въоръжението. Ще се ремонтират главно танкове и бронетранспортьори на Силите за бързо реагиране. Част от средствата, останали в закрития вече фонд "Отбрана", ще бъдат използвани за полевата автоматизирана система за управление по натовски стандарт, която ще обхваща ГШ, 61-ва карловска бригада и в бъдеще щаба на многонационалните сили в Пловдив. Ще бъде сформиран механизираният батальон от мироопазващите балкански сили в Пловдив.
От фонда "Отбрана" сухопътните сили са отстъпили средства на ВВС за закупуване на 6 нови вертолета БЕЛ - 206, първите от които ще пристигнат през юни. През 1999 г. армията няма да вика граждани в запас, освен в краен случай, поради липса на пари. Ненужното имущество след укрупняването на поделенията ще се предлага на търг за разпродажба.
През 1999 г. за подобряване на битовите условия в казармите ще бъдат построени 9 нови обекта за 5,7 млрд. лв.Сухопътните войски ще имат 89 тактически учения в страната и ще участват в 13 международни тренировки. От ГЩ ще бъдат освободени или ще получат нови назначения 134 висши офицери. /"Труд", "Новинар", "Стандарт"/
 

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"