ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
18 септември 2000 г.
 
  Политическата ситуация в България | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат | Президент  | Отношения с Либия | Отношения с Виетнам| Отношения с ЕС | Армия |  Правителство  | Партии | Икономика|
   
   
   
      
  ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Лидерът на БСП Първанов заплаши премиера Костов с компрометиращи факти за дейността на фирмата "Булс"на съпругата му Елена Костова, търгувала с петролни продукти по време на югоембаргото.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Перуанският президент Фухимори, заподозрян в корупция, насрочи извънредни избори, на които няма да се кандидатира.

 • С пищна церемония бяха открити 27-те летни Олимпийски игри.

 • Ракетно нападение на Иран срещу Багдад.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Митинг на сръбската опозиция в Нови съд събра 30, 000 души.

     


  ОТНОШЕНИЯ С ЛИБИЯ
   

 • Делото в Триполи отново беше отложено за 7 октомври.

 • Президентът Стоянов, премиерът Костов и лидерът на БСП Първанов са оптимистично настроени за изхода на делото  в Триполи.
     


  ОТНОШЕНИЯ С ВИЕТНАМ
   

 • Фам Ван Хай - министър-председател на Виетнам, пристигна на официално посещение в България с делегация от 60 човека.
   


  ОТНОШЕНИЯ  С ЕС
   

 • ЕС е подкрепил обединяването на полицейските служби в България.

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Срещи на президента Стоянов в Сидни.

 • Военният министър Ноев създава дисциплинарен военен съд.

 • Според главния секретар на МВР полк. Босилков бившето ръководство на министерството е криело престъпност.

 • На празника на София лидерите на СДС демонстрираха единство, а според пресата Костов обмислял среща на водещите политици от СДС, които да призоват съпартийците си да спрат безсмислените битки помежду си.

 • ДПС иска проверка от Европа за малцинствата, а НПДС обмисля възможността да излезе от ОДС и да се яви на избори с лявоцентристки партии, възможно и с ДПС

 • Най-ниските цени на бензина в Европа са в България.

 • Брутният външен дълг на България се изчислява на 10.154 млрд. долара към края на юли

 • Картофите поскъпват двойно.
   
   
     ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Лидерът на БСП Първанов заплаши премиера Костов с компрометиращи факти за дейността на фирмата на съпругата му "Булс", търгувала с петролни продукти по време на югоембаргото

  Нови скандални разкрития за фирмата на премиерската съпруга Елена Костова "Булс" обеща да направи лидерът на БСП Георги Първанов на извънредна пресконференция вчера, 17 септември, съобщава в. "Монитор", за който темата е водеща. Ден преди това премиерът се закани, че ще съди Първанов заради изявленията му в парламента миналия петък /15 септември/. Тогава соцлидерът заяви, че Костов не е "Командира", както го наричат предимно в СДС, а "Кръстника" - "идеологът и двигател  на корупцията и клиентелизма", и го обвини, че заедно със семейството си се облагодетелства от мафиотски структури, които финансират фондацията на жена му Елена Костова "Бъдеще за България".
  Според наблюдатели БСП и СДС са пред развод. Лидерите на двете партии открито започнаха да се замерят с компромати и загърбиха времето, когато задкулисно съгласуваха дейността си, коментира "Монитор".
  "Г-н Първанов извършва престъпление, наречено "клевета". Той трябва да докаже всички свои твърдения пред съда", обяви зам.-шефът на СДС Димитър Абаджиев, цитиран в "Монитор".
  Костов от своя страна каза, че обмисля дали да заведе граждански иск срещу Първанов заради изявленита му, че "Костов и елита на СДС са заложници на "мръсните пари", част от които не са отишли в "черната каса" на СДС, а за семейна консумация.
  На извънредната си пресконференция Първанов заяви: "Ако Костов заведе дело срещу мен, ще се наложи да се видим в съда, но там ще му се наложи да обяснява и за аферата "Сапио", за връзките му с бизнес-империята "Олимп" и за фирмата на жена му "Булс". Това изявление той направи веднага след участието на сините лидери в празника на София. Първанов съобщи, че имал доказателства за фирма "Булс", но първо искал да чуе отговора на премиера за това как фирмата се е възползвала от югоембаргото. Ако това не стане, лидерът на БСП щял да огласи информацията, която притежавал, пише "Монитор".
  "Цялата история около "братовчеда" Лучански ще трябва да се изясни. Не е Иван Костов човекът, който ще ме учи на морал", заяви Първанов. Той припомни основната теза от доклада на Костов пред националната конференциия на СДС, че когато един политик на даде убедителни отговори на обществеността при обвинения в корупция, дори когато за това няма безспорни доказателства, следва да се оттегли от своя политически пост, за да не причинява вреда на СДС. Защо Костов не е последователен в тази своя философия, пита и Първанов, припомняйки как с тази аргументация е отстранил половината си кабинет, а сега прилага двоен стандарт. Тази фраза на Костов наскоро бе цитирана и в критично изказване на Бакърджиев към Костов, че не го е защитил от клевети и нападки. Според Първанов "това е част от битката в СДС между икономически кланове за преразпределение на националното богатство".
  "Такива лични, безотговорин неща, дали ще ги оставим без последствие или ще реагираме, ще решим с г-жа Костова. Но лидерът на БСП е дал достатъчно доказателства, за да бъде извикан като ответник", е завявил премиерът Костов в събота, след Националния съвет на младежкия СДС /16 септември/. "Ще решим как да постъпим, ще гледаме как това ще повлияе преди всичко на интересите на страната, след това гледаме собствените си интереси и ако няма противоречие между тях, ще изберем решение, което да покаже, че е прекрачена границата", уточнява Костов, цитиран в "Монитор". Преди да вземе решение премиерът обаче щял да изслуша мнението на хората, на които държи. "За мен е абсурдно да се обвинява правителство, което гони хората със съмнителен бизнес, свързани с руските специални служби, да бъде наричано мафиотско. Това може да се прави само от мафиоти, само крадецът вика "дръжте крадеца", подчертава Костов.

  От своя страна Първанов заяви, че не се крие зад депутатския си имунитет и е готов да се види с премиера в съда. Той  уточни, че очаква мнозинството да внесе искане за снемането на имунитета му и обяви, че ще гласува "за" искането. Според Първанов целта на заканите на премиера била да се стреснат медиите и да се уплашат онези бизнесмени, които вече проявявали готовност да изнесат документи за рекета, прилаган спрямо тях. /за това говори в публикация в "24 часа" бившият президент Желев преди седмица/. Първанов поиска Костов да отговори "в съда или чрез медиите", колко са държавните фирми, които са "дарявали" пари на "Бъдеще за България", колко са даренията над 100 000 долара и общо колко млн. долара са превъртени през фондацията на Елена Костова. Лидерът на БСП обяви, че партията му започвала пълен преглед на решенията на СДС, които "странно съвпадат" с интересите на организираната престъпност  в България, цитира думите му "Монитор". Същият вестник публикува и интервю с зам.-председателя на БСП Румен Овчаров, който заявява: "Надявам се, че хора с достойнство ще свалят Костов от власт". Той коментира, че "Костов, жена му и цялата им партия са така оклепани, че няма начин информацията да бъде спряна и да не излезе наяве". Според Овчаров опитът на Костов да задуши нещата със съд е гаф. Оттук нататък заместникът на Първанов вижда развитието на събитията по следния начин -  предсрочни избори. Ако Костов има дойстонство, ще си подаде оставката веднага, но понеже няма да го направи, Овчаров се надява, че някои честни хора в СДС  - Софиянски, Бакърджиев, Бисеров, Никола Николов и президента Стоянов - ще надигнат глас и ще свалят Костов.
  Според политилога Емил Кошлуков обаче не бива да се очаква до изборите друг лидер на СДС, освен Костов. Той прогнозира, че премиерът ще положи усилия, за да си върне позициите - чрез рокади и промени.
   В-к "24 часа"  акцентира в заглавието на публикацията си по повод изявлението на Първанов върху думите му "Костов няма да смее да влезе в съда".  В интервюто си Първанов зявява, че "Костов има връзки с руската мафия. Той не бил обяснил защо е получил дарението и и при какви условия /става въпрос за дарението на фондация "Бъдеще за България"/. Освен това според Първанов Костов закрилял натопените като Таушанов. "Той държи политически чадър над корумпираните. А Соколов, чрез компрометирането на комисия "Атимафия" и блокирането на контрола в НС, разтваря политически чадър над фамилията Костови", казва лидерът на БСП. Той прогнозира, че тепърва ще падат задръжките на притисканите до стената, тъй като Костов не би се колебал толкова да опровергае информацията от интервюто на Лучански и да защити достойнството си, ако факсимилето на руския милиардер е било фалшифицирано.
  В заключение Първанов декларира, че не би искал да се повторят събитията от януари 1997 г., Политическат стбилност според него трябва да бъде запазена, но елемент от това е оставката на Костов".
   
     


  ПОЛОЖЕНИЕТО В КОСОВО,СЪРБИЯ  И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Митинг на сръбската опозиция в Нови сад събра 30 000 души
  Повече от 30 000 се събраха на предизборния митинг на сръбската опозиция в Нови сад. Кандидатът на опозицията Кощуница предупреди, че юговластите ще се опитат да фалшифицират изборите и призова гражданите към бдителност. "Те управляват от години именно благодарение на изборни фалшификации", каза Кощуница. Студенти от Гърция и Югославия участваха в протестен митинг - концерт срещу Милошевич в Солун. Мястото на концерта беше сменено в последния момент, защото властите се съобразиха с протеста на Гръцката комунистичмеска партия и други леви организации.
  В Косово 10 американски войници от силите на КФОР бяха обвинени, че са заплашвали и незаконно са задържали граждани на Косово. Те са малтретирали жени, запалили са камион на Червения кръст и са отвлекли двама братя албанци с насилие. Министърът на отбраната на САЩ Уилям Коен изрази сериозна загриженост във връзка с "оскърбителното поведение" към цивилното население от страна на американските войници, но в писмена декларация заявява, че това не трябва да поставя под съмнение репутацията на силите от КФОР. / "Новинар", "Сега", "Монитор"/  


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Срещи на президента Стоянов в Сидни
  Президентът Петър Стоянов присъства в олимпийска зала, в която българите завоюваха  златен, сребърен и бронзов медали в състезанието по вдигане на тежести. Той изрази своята радост заедно с всички присъстващи българи. Вчера той се срещна със секретаря на автралийската парламентарна Асоциация за приятелство с България Бил Сърком. Обсъден е бил въпросът за австралийски инвестиции в България, за проектите по Пакта за стабилност и за сътрудничеството в областта на културата и историческите паметници. Бил Сърком е и лидер на парламентарната група на Лейбъристката партия. Стоянов е благодарил на автралийските власти за отношението им към българските емигранти. В българската православна църква президентът Стоянов се е срещнал с около 400 представители на българската общност в Австралия. Той е бил посрещнат с песни от хор "Мартеница". Президентът е говорил за прехода към демокрация и пазарна икономика в България през последните 10 години. Стоянов е дал интервю за Ес Би ЕС. /"Демокрация"/
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с Либия
   
  Делото в Триполи отново беше отложено за 7 октомври
  Делото срещу обвинените български медици в Триполи вчера беше отложено за пети пореден път. Новото дело ще се проведе на 7 октомври и се предполага, че други отлагания няма да има. Това е заявил адвокатът на българските медици Осман Бизанти. Българският адвокат Владимир Шейтанов е представил подготвените от него документи и е настоял съдът да се произнесе по неговия статут. Председателят на съда не казал нищо по този въпрос, но позволил на Шейтанов да пледира. Бизанти е поискал международна медицинска експертиза, призоваване на световноизвестните експерти по СПИН Люк Перен и Люк Монтание и информация за състоянието на болниците в Либия.
  На 16 септември Люк Перен заяви по "Дарик радио", че най-доброто, което може да се направи, е да се изиска  като доказателство по делото неговия доклад, изготвен за либийските власти, който доказва, че няма умишлено заразяване със СПИН. В пледоарията си пред съда Шейтанов е настоял мярката за неотклонение на 6-мата българи да бъде променена и да бъдат разпитани още свидетели, както и да може да чете материалите по следствието. Прокурорът е заявил, че делото е свързано с криминални деяния на отделни хора, застрашили националната сигурност на Либия и няама нищо общо с България като държава. Затова не е необходимо да се конституира български адвокат от съда. След делото на 7 октомври присъдата на обвиняемите ще бъде ясна до 28 октомври. /"Демокрация"/

  Президентът Стоянов, премиерът Костов и лидерът на БСП Първанов са оптимистично насторени за изхода на делото в Триполи
   В Сидни, Австралия, президентът Петър Стоянов се информира редовно за делото в Триполи. Веднага след отлагането му от президентската канцелария съобщиха: "Държавният глава е насърчен от последните новини около заседанието на Либийския народен съд. Едновеременно с това Петър Стоянов няма да оценява фактите около делото, преди да събере достатъчно юридически аргументи и подробности от заседанието."
  Премиерът Иван Костов балгодари по телевизията на медиите, че призивът му за толерантност преди делото е бил чут и подкрепен от медиите. Това беше в интерес на обвиняемите медици и на българската държава, каза Костов. Той помоли този дух на толерантност да продължи до 7 октомври. Оценката на либийското правителство била, че това е най-благоприятната обстановка, в която може да протече процесът.
  Външният министър Надежда Михайлова заяви за медиите, че "Отлагането на делото срещу българските медици в Либия е важен знак, че либийският съд уважава закона и взема предвид исканията на защитата." Тя изрази надежда, че на 7 октомври още веднъж ще се потвърдят уверенията на либийската страна, че процесът ще бъде справедлив и прозрачен. Това е обещал нейният либийски колега Абдул Шалкам на срещата в Ню Йорк.
  Лидерът на БСП Георги Първанов каза: "По темата Либия и процеса срещу нашите медици политиците трябва да са единни, независимо какви сблъсъци имаме по други въпроси. Присъединявам се към политиците, които апелираха до края на делото да се запази спокойствие и да се въздържаме от коментари. Искрено вярвам в обективността на либийския съд." /"Стандарт", "Новинар"/
  В. "Сега"предлага обширни интервюта с двамата адвокати - Бизанти и Шейтанов. От тях става ясно, че всичките им искания са били отхвърлени индиректно от съда.  Шейтанов не очаква да получи пълни адвокатски права преди следващато заседание. Отказано е и искането му за свиждане с обвиняемите.

   

  ****
  Отношения с Виетнам
   
  Фам Ван Хай - министър-председател ва Виетнам, пристигна на официално посещение в България с делегация от 60 човека
  На 16 септември във Варна пристигна на официално посещение министър-председателят на Виетнам Фам Ван Хай, придружен от делегация от 60 човека. Сред тях са министри, заместник-министри и много бизнесмени. Във Варна са водени разговори с местните власти за доставка на въглища от Виетнам за варненската ТЕЦ и за безнеспобратимяване на Варна с виетнамски град. Вчера виетнамската делегация пристигна в София. Днес започва официалната програма, в която са предвидени срещи с премиера Костов, парламентарния шеф Соколов и вицепрезидента Тодор Кавалджиев. /"Пари"/
   
   

  *****
   Отношения с ЕС
   
  ЕС е подкрепил обединяването на полицийските служби в България.
  Вчера по националното радио полк. Славчо Босилков, главен секретар на МВР, заяви след завръщането си от Брюксел, че по време на разговорите си там е получил пълна подкрепа на идеята за обединяване на всички полицейски служби. Той участва в среща на работната група за борба с организираната престъпност в Югоизточна Европа в рамките на Пакта за стабилност. Според Босилков тази промяна се одобрява и от всички полицейски служби в България. "Тези промени са аргументирани и мотивирани преди много години в цяла Европа като противодействие на настъпващата организирана престъпност. Това е най-силният довод", каза Босилков. В най-скоро време ръководството на МВР ще изготви концепция за обединяването на службите и структурните промени в МВР, която ще бъде представена на президента Стоянов. Документът ще залегне в законопроект за националната сигурност и обществения ред, който правителството ще разгледа през септември. Босилков определи стретегическата престъпност като най-голямата опасност за националната сигурност и балканските страни, която цели икономическа и политическа дестабилизация на държавата и възможността тя да бъде използвана за решаване на определени проблеми на чужди специални служби. Според него настоящият закон за МВР е много тежък, на което се дължи дублирането във функциите на отделните служби, което често води до провал на дадена операция. Босилков се оплака, че в МВР липсва приемственост между поколенията и достатъчно квалифицирани кадри. /"Демокрация", "Стандарт"/  


  АРМИЯ

  Военният министър Ноев създава дисциплинарен военен съд
  Военният министър Бойко Ноев съобщи, че специална дисциплинарна комисия ще взема решения за уволнения на военнослужещи, за които има съмнения, че са извършили престъпления или се водят проверки срещу тях."В момента се водят проверки от прокуратурата по близо 500 случая. Този процес обаче е дълъг и през това време бандитите си остават на работа. Някак си е нередно  да уволняваме кадърни и съвестни офицери заради реформите, а да държим бандитите", каза министър Ноев. Преди време Ноев и главният прокурор Филчев се обявиха за създаване на специализирано звено от военни прокурори във Върховната касационна прокуратура във връзка с многото дела за закононарушения в армията. Прокуратурата е завършила проверката на зам.-министъра на отбраната Пламен Радонов с мнение за следствие. Той е обвинен, че се е облагодетелствал покрай строежа на щаба на многонационалните сили в Пловдив и бежанския лагер "Радуша" в Македония. По всяка вероятност той ще излезе в отпуск докато приключи следствието. /"Сега"/

   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Според главния секретар на МВР полк. Босилков бившето ръководство на министерството е криело престъпност
  Бившето ръководство на МВР криеше престъпност, заяви по националното радио вчера главният секретар на ведомството полк. Славчо Босилков.
  "Преди 2 години се отчете, че престъпността в България е спаднала с 30-40%, което определено не отговаря на истината. Такъв спад няма", каза Босилков. "Има спад на регистрираната престъпност. В резултат на спуснати отнякъде указания престъпления не са завеждани в съответния дневник и оперативният състав не е работил по тях", уточни главният секретар.
  Престъпността не може да спадне толкова в една страна, където се провеждат радикални социално-икономически и политически реформи. Освен това приватизацията, която се извършва у нас, е един криминогенен фактор, който трябва да се отчита, каза Босилков. Той заяви, че би било най-морално, когато има обвинения срещу отговорни служители в МВР, те сами да сезират прокуратурата, да се поставят в нейна услуга и да дадат обяснение за съответното нарушение, в което са обвинени.
  Според полк. Босилков продължава да има припокриване в работата на различните служби в МВР.  Това можело да доведе до провал на операции. И в момента все още има рецидиви от миналото, когато определени служби поемат избирателно дадени случаи, каза главният секретар на вътрешно министерство. Той заяви, че НСБОП трябва да работи само по организираните силови и икономически групировки. Полицията трябвало да разследва всички останали случаи. 
      ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  На празника на София лидерите на СДС демонстрираха единство, а Костов обмислял обща среща на водещите политици от СДС, които да призоват съпартийците си да спрат безсмислените битки помежду си
  На празника на София вчера, 17 септември, лидерите на СДС демонстрираха единство - заедно със столичани на площада край древната църква "Св. София" пригласяха на песнопението кметът Стефан Софиянски, парламентарният шеф Соколов, премиерът Костов, шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова, лидерът на  столичното СДС Бакърджиев и др.
  В духа на това единство, започнал като почин от семинара на СДС на 9-10 септември в Пампорово, когато премиерът призова сините лидери да заявят категорично подкрепата си за действията на правителството против компроматната война, днес в-к "Демокрация" продължава поредицата от отчети на организации на СДС в подкрепа на Костов. Ръководсвата на СДС в Добрич, Димитровград, Карлово и Видин изразиха вчера подкрепата си към правителството и премиера Костов, съобщава "Демокрация". "Декларираме, че няма да допуснем вътрешнопартийни битки, продиктувани от икономически интереси", се казва в декларацията на СДС - Добрич.
  Лидерът на СДС - Варна Благой Димитров и националното ръководство на БСДС са обсъдили вчера коалиционната политика на двете организации. След срещата те са изразили увереност в успешното завършване на мандата на правителството и парламентарното мнозинство, както и в успешното си представяне на изборите.
  Младежкият съюз на СДС /МСДС/ също е приел дакеларация против компроматната война на Национален съвет вчера. На форума МСДС е решил да поиска от областните съвети на СДС да се ангажират с конкретна програма за провеждане на младежка политика в техните области в месеците до изборите. МСДС ще започне срещи на национално и областно ниво с неправителствени, младежки и студентски организации под надслов "Младите хора и европейското бъдеще на България". МСДС е отчело незадоволителна работа на структурите си в Силистра и Габрово. В Благоевград и Стара Зdгора също имало проблеми. Предстои създаването на структура на съюза и в Шумен, който според "Демокрация" е fстанал единствената област без младежка синя организация.

  В-к "Сега" обаче изнася информацията, че Иван Костов е отказал на Бакърджиев правителствената програма да се преразгледа на национален съвет на СДС. Това е съобщил лидерът на СДС - София пред радио "Експрес" два дена преди срещата си с премиера в петък, 15 септември.
  В Националният съвет на СДС влизат всички депутати и регионалните лидери на партията. Костов смята, че действията на кабинета са работа единствено на парламентарната група, уточнява "Сега". Бакърджиев е поискал извънредна  синя конференция, на която да се прецени управлението, да се уточни коалицията, с която СДС ще се явява на избори, и регламента за номиниране на нови депутати. Бакърджиев е намекнал, че е най-добре висшият форум да се направи през зимата. "Последната конференция не беше достатъчно полезна", е казал пред радио "Експрес" лидерът на столичното СДС.
  В-к "Стандарт" пък съобщава, че Костов подготвял обща среща на десетина водещи политици на партията . Това весникът е научил от "отлично осведомени източници от централата на СДС. Сред политиците са президентът Стоянов, столичният кмет Софиянски, лидерът на СДС-София Бакърджиев, парламентарният шеф Соколов и шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова.
  Конфиденциалните разговори, които Иван Костов провежда от седмица насам със сините лидери, ще уточнят общите теми, около които да се обединят по време на официалната среща. С декларация най-популярните сини политици трябва да призоват активистите да спрат безсмислените битки помежду си и да предложат  Националният съвет на СДС да свика конференция през януари 2001 г. Вече имало според "Стандарт договореност тя да се изтегли преди юли, когато трябва да се проведе по устав.
   

  ДПС иска проверка от Европа за малцинствата, а НПДС обмисля възможността да излезе от ОДС и да се яви на избори със лявоцентристки партии, възможно и с ДПС
  ДПС призова специална комисия на ЕС да извърши мониторинг в България как се изпълнява Рамковата конвенция за малцинствата. Това е решило на свое заседание Централното оперативно бюро на движението, съобщава в-к "24 часа".
  ДПС е отчело, че законите на България не са в хармония с конвенцията. В същото време кабинетът на Костов парадирал, че работи добре с малцинствата, но реални стъпки според ДПС нямало.
  "Належащо беше още след ратификацията да се актуализират около 15 закона. В унисон с евронормите трябва да заработи образователната система, културата, радиото и телевизията, съдебната система. Малцинствата не присъстват в структурите на властта, във войската, в МВР", е заявил за медиите депутатът Ахмед Юсеин.
  В седемте РПУ-та в Кърджалийско едва 29 души са от малцинствата. Реално почти нищо не е направено след ратификацията на конвенцията, е мнението на Юсеин, цитирано в "24 часа".
  В интервю за в-к "Стандарт" лидерът на Националното движение за права и свободи Гюнет Тахир също заявява: "Правителството забрави българските турци". Той декларира и готовност  за обединение с ДПС, за да се създаде мощна левоцентристка коалиция. НДПС и БСДС вече декларирали намерения за тясно сътрудничество. Представителите на двете формации готвели съвместна програма. Партията на Тахир си партнирала и много добре с БЗНС на Георги Пинчев. Затова Тахир не изключвал възможността да се явят заедно на изборите, ако се вземе решение НДПС да се оттегли от ОДС. Идеята да се спечелят повече гласове от социалдемократическото пространство е примамлива", коментира Тахир пред "Стандарт".
   

  БСП и СДС са се договорили заизборите, заявява лидерът на Българска партия Либерали Петко Симеонов
  на тайна среща лидери на БСП и СДС са се договорили за изборите, съобщи в Ямбол лидерът на Българска партия Либерали Петко Симеонов. Разговорите били свързани с отношението към ДПС и мястото му в политическия живот през следващия мандат.
  Либералните формации обаче ще объркат сметките на двете партии. Влизането на БПЛ в следващото Народно събрание е сигурно, е мнението на г-н Симеонов.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Най-ниските цени на бензина в Европа са в България
  В България са най-ниските цени на бензина в Европа заяви вчера председателят на Съвета на директорите на "ЛУКойл-Нефтохим" Валентин Златев. В България най-масовият безоловен бензин А 94 е с цена 1,46 ДМ,докато в Норвегия и Великобритания е най-скъп-2,82 ДМ.Единствено в САЩ бензинът е най-евтин т.к. правителството дотира всеки галон, който се продава на пазара с 1 долар.  Според него компанията поддържа тези цени, тъй като хората не могат да плащат по-високи. "ЛУКойл"в момента работела на малка загуба. Компанията печели единствено от износа на нефт и нефтопродукти.  От началото на годината досега "ЛУКойл-Нефтохим" е инвестирала 20 млн. долара в модернизацията на бургаската рафинерия, като инвестиционната програма предвижда да бъдат вложени още 15 млн. долара до края на годината. Освен това компанията инвестира и в строителството на бензиностанции, първите 7 от които вече работят, другите 5 са в строеж, а е планирано започването и на още 4 - заяви Валентин Златев. В ивестиционната програма е предвидено и подобряване на екологичната обстановка в района около рафинерията, както и подмяна на стари тръбопроводи. Фирмата е и оператор по кредита на Световната банка за премахване на старите екологични замърсявания в района. От компанията предлагат да се направят корекции в акцизите на различните видове горива, така че да се стимулира ползването на екологичните безоловни бензини. Акцизите, данъците и пътните такси представляват между 65 и 80% от цените на горивата.
  Прогнозата на Валентин Златев е, че световната цена на нефта ще се стабилизира около 27-29 долара за барел. Според него котировки от порядъка на 34-36 долара са неестествено високи./"Демокрация", "Пари", "Земя"/
   

  Брутният външен дълг на България се изчислява на 10.154 млрд. долара към края на юли
   В края на месец юли задълженията  на страната ни  се изчисляват  на 10 .154 млрд. долара. Това представлява 78,75% спрямо брутният вътрешен продукт на страната. Месец по-рано съотношението е било 79,6%. 
  През първите седем месеца на годината България е погасила общо 677 млн. долара по външните си задължения. Международния валутен фонд продължава да бъде най-големия кредитор на страната ни. С 368 млн. лева, обаче са се увеличили задълженията на България спрямо МВФ от края на април досега заради обезценката на лева спрямо долара, изчислил за "Монитор" финансисът Димитър Ашиков. До момента обезценката на лева спрямо долара гони 19%. Според старши анализатора на "Икономист интелиджънтс юнит" Фиона Мълоун е много вероятно кабинетът "Костов" да търси допълнителни заеми в размер на 415 млн. долара /"Пари", "Монитор"/

  Картофите поскъпват двойно
  Една от най-масовите хранителни стоки-картофите вече са двойно по-скъпи в сравнение с миналата година. Сушата намали почти три пъти реколтата в Смолянско, твърдят производители. Не е по-различно положението и в останалите региони. По-малко засетите площи тази година също повлияха върху поскъпването на картофите.  На дребно цената на  картофите е 0,80-1,00 лева, а на едро 0,60-0,70 лева. Засега на пазара се предлагат основно български картофи, прогнозираният внос още не е започнал или вносителите не искат да продават стоката си в момента. /"Пари" "Монитор"/