ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
18 юли 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с Израел | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Армия | Правителство | Политически партии и организации
  | Социологически изследнания | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Вицепрезидентът Кавалджиев призова управляващите да не се ояждат от власт.

 • Лидерът на БСП Георги Пъррванов  вади компромати за финансовия министър Радев и бившия вицепремиер и главен преговарящ с ЕС Божков.

 •  "24 часа" съобщава за протести на селяни от Резово срещу члена на НИС на СДС Йордан Цонев.

 • Според изследване на МБМД, ако СДС се яви в сегашния отбор пред избирателите, ще претърпи фиаско.

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Посещение на президента Путин в Китай, Северна Корея и Япония.

 • Германия ще предостави 10 млрд. марки за концлагеристи при фашисткия режим.

 • Басар Асад положи клетва като президент на Сирия.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Джуканович изрази готовност да се срещне с Милошевич.

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Либия е възмутена от думите на правосъдния министър Симеонов, че Джамахирията не е "бяла страна".
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • Израел ще махне паметника на цар Борис Трети в Гората на България до Ерусалим.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Премиерът Костов направи първата копка на граничния пункт "Илинден" с Гърция.

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Военната ни авиация е спряла да лети.

 • Бившият вицепремиер и главен преговарящ с ЕС Александър Божков откри първия в България информационен и документален център на на Организацията за икономическо сътрудничестно и развитие /ОИСР/.

 • Лидерът на Евролевицата Томов зави политически и финансово към СДС, за да участва в десноцентристка коалиция, заявяват от политическото движение "Социалдемократи".

 • Според синдикат "Промяна" валутният резерв на България трябва да се увеличава чрез изкупуване на валута от населението и сивата икономика.

 • БНБ разреши на Брибанк да промени името си на Стопанска инвестиционна банка

 • Представителите на консорциума "Кей Пи Ен" - ОТЕ Хенк Виеренга и Василиос Фестис ще се срещнат с вицепремиера Жотев за последно уточняване на позицията си с правителството.
   
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Вицепрезидентът Кавалджиев призова управляващите да не се ояждат от власт
  Управляващите  да спрат да се угояват, докато са на яслата, за да не дразнят гладуващия народ, каза в Смолян вицепрезидентът Кавалдджиев.
  Според вицепрезидента кълбото на корупцията още не е започнало да се разплита и направеното в борбата срещу нея не е достатъчно. Кавалджиев смята, че СДС греши, като отблъсква партньорите си в ОДС.
  Вицепрезидентът съобщи, че ще издаде нова книга със заглавие "Аз предупреждавах". В нея той ще включи в речите си, сред тях и изказвания за корупцията, бедността на народа и на охолството на политическата класа.
  Кавалджиев бе в Родопите заради бедстващите миньори. Пред маданския кмет Валентин Гаджев той обещал да поиска от президента да организира среща на финансовото и икономическото министерство за възстановяване на рудодобива.

  Лидерът на БСП Георги Пъррванов  вади компромати за финансовия министър Радев и бившия вицепремиер и главен преговарящ с ЕС Божков
  Финансовит министър Радев стрроял къща на брега на язовир "Доспат", каза в Смолян вчера Георги Пъррванов. Лидерът на БСП си застрохова, че информацията му дали жители на Доспат. БСП щяла да проверява дали  финансовият министър наистина строи. Депутатката от ПГДЛ Дора Янкова пък обяви, че зетят на Александър Божков - Антоний Иванов, също строял край язовира, до село Сърница. Божков  бил продал на Иванов и завод. В момента Янкова проверявала документацията и отправила питане до вицепремиера  Петър Жотев.
  "Ако Първанов е прав, обещавам да му припиша къщата, на него или на партията му, да си избере - коментира финансовият министър РРадев. - Ако обаче се докаже, че това е клевета, което никак не е трудно, на БСП лидера ще се наложи да издържа някое детско заведение", добави Радев. /"24 часа"/

   "24 часа" съобщава за прротести на селяни от Резово срещу члена на НИС на СДС Йордан Цонев
  В публикация "Резово въстана срещу Цонев", се съобщава , че 33-ма пишат писмо до премиера Костов. Собственици на земя в Резово въстанаха срещу привилегиите на съселяна си Георги Якимов, тъст на депутата Йордан Цонев.
  Само на Якимов земите били върнати в пълен размерр, като са му дадени 10 дка общинска земя до морския бряг, е съобщил в-к "24 часа" през май. Собствениците в Резово или изобщо не са получили земите си, или са обезщетени с компенсаторни записи.
  33-ма от 40 семейства в Резово са пратили до премиера Костов подписка срещу привилегиите.  Копия от нея били дадени на депутатите Нансен Бехар, Любен Корнезов и Жорж Ганчев.
  "Пристрастеността към Якимов породи недоволство в селото и ние предполагаме, че Йордан Цонев е използвал своето служебно и партийно положение, за да облагодетелства своя тъст", пише в подписката.

   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Джуканович изрази готовност да се срещне с Милошевич
  В интервю черногорският президент Мило Джуканович изрази готовност да се срещне с Милошевич, ако темата на разговора се определи предварително. Двамата не са се срещали 18 месеца, а отношенията между двете републики рязко се влошиха след приетите поправки в югоконституцията. Джуканович заяви още, че няма намерение да се кандидатира за президент на СРЮ на изборите през есента. Според него сръбската опозиция няма големи шансове да победи Милошевич на избори. Черна гора ще бойкотира тези избори. /"Демокрация"/

   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с Израел
   
  Израел реши да махне паметника на цар Борис Трети в Гората на България до Ерусалим
  На 16 юли Националният фонд в Израел е взел решение паметната плоча на цар Борис Терти и царица Йоанна в Българската гора край Ерусалим да бъде махната. Националният фонд се занимава със съхръняване на културното и историческото наследство на Израел. Плочата беше поставена през 1993 година в чест на царското семейство като спасители на 50 000 български евреи. Ще бъдат махнати от Българската гора и паметниците, ицразяващи благодарност към българската църква и към покойния зам.-председател на Народното събрание Димитър Пешев, чийто заслуги за спасяването на българските евреи не се оспорват. Вместо това ще бъде издигнат друг паметник с имената на 11, 343 евреи от Беломорието, Македония и Западните покрайнини, пратени през 1943 г. в газовите камери. Специална арбитражна комисия е дала препоръката за премахването на плочите и поставянето на новите. Тази комисия смята, че новият паметник ще увековичи благодарността към българския народ, който е фактическия спасител на евреите в България.
  В. "Демокрация" предлага мнението на президента Стоянов, че българска гора в Израел ще съществува винаги. Той допълни, че разбира болката на близките на 11 000 евреи от Тракия и Македония и зачита правото им да оспорват ролята на личности в драматичния процес на спасяването на евреите. Тези дискусии не омаловажават един от най-големите актове на хуманизъм в новата история на човечеството - как цял народ се противопоставя на Хитлер и не допусна депортирането на 50 000 български евреи, казва Стоянов. За вземането на решението на арбитражната комисия е допринесло и писмо от български евреи и български депутати. Сред тях в. "Демокрация" посочва Анжел Вагенщайн и зам.-председателя на Народното събрание Благовест Сендов. Според в. "Сега" писмото е било подписано от депутата от БСП Велко Вълканов, председател на Българския антифашистки съюз. В. "Стандарт" предлага неговото мнение: "Присъединих се към протестите на българските евреи и българските антифашисти, защото не може да бъде величан цар Борис Трети като спасител на българските евреи. Не друг, а той подписа расисткия и антисемитски закон за защита на нацията, който даде правно основание за дискриминация на евреите от старите граници и за изпращането на тези от Тракия и Македония в лагерите на смъртта." Пак в - к "Стандарт" предлага и мнението на Галя Дичева, пресаташе на цар Симеон Втори: "Решението да се махне паметната плоча на цар Борис Трети в Израел би ударило по авторитета на институцията, която го е взела. Няма нужда да се очаква отговор от царското семейство. Сигурна съм обаче, че ще има реакция на Световната еврейска организация, по чиято инициатива беше направена тази паметна плоча."
   
   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Либия е възмутена от думите на правосъдния министър Симеонов, че Джамахирията не е "бяла страна"
  Много от централните вестници предлагат интервюто на депутата от Народен съюз Борислав Китов по радио "Свободна Европа", който беше член на парламентарната делегация, посетила Либия. На въпроса дали либийците са възмутени от думите на правосъдния министър Теодосий Симеонов, че Либия не е "бяла страна" отговаря: "Категорично, възмутени са, да, защото не приемат неговите извинения по телефона…просто не може да се приеме такова нещо и не може да се извинява човек по телефона. Не съм казал обаче, че ще има осъдени българи. Обаче аз съм убеден, че до смъртно наказание там няма да се стигне. Аз дълбоко съм убеден, че не става въпрос за диверсия и за умишлено заразяване. Либийското законодателство освен това много ясно позволява при извършване на известни престъпления съответната страна, която ги е извършила, особено неумишлени, да бъдат откупени." Китов допуска, че България би могла да откупи своите сънародници. /"Монитор"/
  В. "Новинар" акцентува именно на този момент като се позовава на интервюто на Китов. Пред вестника Китов е уточнил, че откупването на българските медици може да стане след произнасянето на присъдата срещу тях, защото законите на Либия позволявали това. Китов казва: "Сега е моментът да се постави на обсъждане дългът на Либия към страната ни."
  В. "24 часа" предлага интервю с депутата от ДПС Хасан Адемов, който също е бил в състава на българската делегация. Според него либийската страна е изразила изключително остра позиция, но в интерес на приятелството с България. Според него едва ли медиите в България са най-големия проблем в отношенията с Либия. По-скоро репликата за "бялата държава" на министър Симеонов. За него Адемов казва: "Независимо от това, че той се извини, либийците казват - не може български политик или държавник да се съмнява в безпристранността и честността на либийския съд, и то още преди да се е произнесъл. Въпреки извиненията огорчението остава." Либийците са обидени от опитите да се влияе на решението на съда от страна на Романо Проди и г-жа Митеран. Според Адемов "либийците искат правителството ни да излезе с декларация или резолюция, която да даде на медиите базови факти, които да интерпретират. И да бъде изразена ясната позиция на правителството ни."
  В. "Сега" публикува статия под заглавие "Срамно е, че Соколов премълча за Теодосий". Становището на "Сега" е, че "Либия няма да ни повярва, че управляващите я смятат за бяла държава, докато правосъдния министър се кипри в креслото си."

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Премиерът Костов направи първата копка на граничния пункт "Илинден" с Гърция
  Премиерът Костов направи първата копка на строежа на граничния пункт "Илинден" на границата с Гърция при Гоце Делчев. Присъстваха министърът на регионалното развитие Евгений Чачев, ексвицепремиерът Бакърджиев, при когото започнаха преговорите с Гърция за строежа, много гръцки дипломати и висши служители от България и Гърция. Проектът се финансира от програмата ФАР и преговорите за него продължиха няколко години. Строежът на "Илинден" ще струва 4, 6 млн. евро. Ще бъде построен и път от 13 км. за 9 млн. евро и тунел от 590 м. за около 2,5 млн. евро. Тунелът беше този, който забави строежа. Строителството му се наложи след протеста на гръцки и български екоорганизации за защита на популацията на кафявите мечки. С изграждането на тунела мечките ще могат да преминават над тунела по своя традиционен път. При откриването Костов заяви: "В България хубавите неща стават трудно, а най-хубавите и най-желаните - още по-трудно. Започва изпълнението на една мечта на българите от долината на р. Места, както и на нашите гръцки приятели от областта Драма - да живеят заедно."
  Министър Чачев съобщи, че около 300 работни места ще бъдат разкрити при строежа на пътя до границата, а на площадката на пункта - около 150. Пътят ще се строи от гръцката фирма "Продестики", а граничния пункт - от българската "Сиконко". Строежът трябва да бъде завършен за 15 месеца. /"Демокрация", "Монитор"/

   


   АРМИЯ
   
  Военната ни авиация е спряла да лети
  Заместник - началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев заяви пред радио "Свободна Европа", че от 1 юли българските военни пилоти са спряли да летят заради липсата на резервни части за самолетите им. Ако те не летят един месец, губят форма и поведението им става критично. Автоматичните противопожарни системи на самолетите са с изтекъл срок на годност, а според разпоредбите такива самолети не трябва да летят. Критичният период е до един месец, след който нелетелите пилоти трябва да почнат да се възстановяват. /"Сега", "Демокрация"/
   

   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Бившият вицепремиер и главен преговарящ с ЕС Александър Божков откри първия в България информационен и документален център на на Организацията за икономическо сътрудничестно и развитие /ОИСР/. В нея членуват 29-те най-развитите страни в света. Новото средище се намира в Центъра за икономическо развитие, председател на управителния съвет на който е самият Божков. На откриването присъстваха зам.генералният  секретар на ОИСР Сейчи Кондо, американският посланик Ричард Майлс и зам.финансовият министър Николай Георгиев.
  В информационния център може да се използват безплатно всички изследвания на ОИСР, които иначе струват стотици доларри.
  До края на годината организацията ще направи преглед на състоянието на земеделието в България, заяви Сейчи Кондо. /"Труд"/

  Икономическите постижения на България са такива , че до края на годината трябва да бъде повишен рейтингът, поставен  на България от ОИСР.
  Това обяви зам.-икономическият министър Христо Михайловски след срещата си със зам.-генералния секретар на ОИСР Сейчи кондо и вицепремиера Жотев. В момента България е в 6-та група от 7 възможни по търговски риск.
  Рейтингът показвал на инвеститорите, че в страната има нестабилност. Освен това бил неизгоден за българските бизнесмени, обясни Миххайловски. Обсъдихме мерките, които трябва да предприемем в страната, заяви той. Вече сме направили първите стъпки за повишаване на рейтинга ни. Срещнахме се с представители на Италия, Германия и Финландия и получихме тяхната подкрепа.
  Проблемите на България са безработицата и дефицитът в текущата сметка, заяви г-н Кондо. Според организацията обаче високото ниво на безработица се възприемало като преструктуриране на икономиката с цел ефективност. Затова тя не била негативен елемент.  

   


   ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Лидерът на Еврролевицата Томов зави политически и финансово към СДС, за да участва в десноцентристка коалиция, заявяват от политическото движение "Социалдемократи"
  Лидерът на Еврролевицата Томов зави политически и финансово към СДС, за да участва в десноцентристка коалиция. Това обяви вчера Андрей Бунджулов от политическото движение "Социалдемократи" /ПДС/.
  Доказателство за това бил отказът на Томов да се качи с другите леви партии на Бузлуджа за честването на 29 юли на 109-годишнината на лявата партия. Нямам факти за финансовия завой, но имам подозрения, е признал пред "24 часа" Бунджолов. Той попитал Томов кой и как плаща на евролевите. ПДС щяло да обявява парите си редовно. Те щели да минават през фондация. Зам.-шефът на Столичната община Росен Карадимов пък събира на семинар през септември в София общинските съветници от страната, които са социалдемократи.
   
   


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Според изследване на МБМД ако СДС се яви в сегашния отбор пред избирателите, ще претърпи фиаско
  В публикация в "24 часа" под заглавие "Нови лица няма. Само ояли се богаташи" шефката на социологическата агенция МБМД Мира Янова коментира, че столичният кмет Софиянски е прав, че на СДС му трябват нови лица. Проблемът обаче бил откъде да се вземат. Тя посочва, че към края на 4-годишния си мандат управлението на ОДС е поставено прред своеобразен парадокс - за пръв път от 10 години едно управление ще приключи с позитиви. Ще бъде реализиран пълен мандат: факт, който сам по себе си е достатъчно респектиращ. Постигната е финансова стабилизация на страната, възвърната е подкрепата на международните институции. България е поканена за преговори с ЕС. Но ще стигне ли всичко това, за да се завоюва народното доверие отново? - пита Янова. Защото от друга страна недоволството в страната расте - и заради реформите, но и заради забавянето им. И най-вече заради усещането за двоен стандарт - един за гражданите и друг за съпартийците.
  Ако не разчете правилно източника на народното недоволство днес, СДС може да сигне до изборен провал, прогнозира Янова и пита риторично дали част от сегашните лидери на носят повече негативи на СДС.  Тя разглежда въпроса от морален аспект: ако си се облагодетелствал, докато другите са мизерствали, нормално е да се оттеглиш. За да не вредиш на политическата сила. Янова посочва, че срещу този аргумент за напускането най-често се изкарвал доводът, че това ще обезкърви политическите структури, а без тях избори не се печелят. В този смисъл шефката на МБМД поставя два въпроса - какъв е интересът на някой оял се новобогаташ  да се трепе за народното доверие, като спокойно може да мине и без него? И как ще спечели отново народното доверие човек, който символизира всички грехове на СДС?
  Още на местните избори бе ясно, че хора, чийто рейтинг е под този на партията, не трябва да се използват в кампанията, защото нищо не могат да допринесат. Само че колцина са местните лидери, които биха се осмелили да проворят личната си популярност на местно ниво, коментира Янова.
  Резултатът най-често бил повече от плачевен. Очевидно при кризата, в която все по-осезателно изпада СДС, правителството и неговите успехи стават заложници на вътрешнопартийните обвързаности.
  Въпросът за новите лица е тясно свързан с отделяне на болното от здравото, твърди  Янова. С въпроса за партийния морал, за това само лоши ли са всички , за това има ли все пак в СДС лидери, които са чисти и на които хората отново биха могли да повярват. Няма никакво съмнение, ако тръгне с този отбор, провалът на изборите е почти гарантиран,  заявява Мирослава Янова.
  По въпроса дали СДС има втори ешалон, който като резервен отбор може да се извади за изборите, Янова коменитра, че на президентските и на парламентарните избори СДС е изкарал нова класа политици. Новите, в масовия случай напълно неизвестни за широката публика, лица днес без преувеличение можели да се нарекат звезди. Те шеметно завладяли сърцата на хората и спечелили доверието им. Последващото управлене обаче с нищо не допринесло за увеличаване на бройката и разноразяването в състава им. От 1997 г. насам  се наблюдавало как популярните лица омърлушено понасят негативите на непопулярните.
  Според Янова умората, отегчението, липсата на увереност у старите "нови" лица на СДС без всякакво съмнение се е забелязало. И гласоподавателят го интерпретира или като признак за участие в общото благо, или като отказ от борбата за друг морал, коментира шефката на МБМД.

  Според данните от изследването на МБМД  изхабените лица в СДС са Екатерина Михайлова със спад в рейтинга от 45% през 1997 г., на 24% през юни 200 г., Евгений Бакърджиев  - от 44% през 1997 г. на 14% през юни 2000 г.; на Александър Божков - от 45% през юни 1997 г. на 6% през юни 2000 г.
  Неизхабените лица в СДС са президентът Стоянов с 61% доверие през юни, столичният кмет Софиянски - 5% през юни 2000 г. и бившият шеф на МВР Богомил Боонев - 37% доверие през юни 2000 г..
  По отношение на политиците, на които хората се доверяват 51% отговарят, че не се доверяват на нито един.
  Рейтингът на премиера Костов е 24%, на Екатерина Михайлова 12% - доверие, на Соколов - 7%, на Бакърджиев - 7%, на Сугарев - 5%, на Йордан Цонев - 2,5%, на Божков - 2,3%, на Христо Бисеров - 1,5%. 15% от анкетираните не са дали отговор.
   


  ИКОНОМИКА
   
  Според синдикат "Промяна" валутният резерв на България трябва да се увеличава чрез изкупуване на валута от населението и сивата икономика. Това заяви икономическият експерт на "Промяна" Величка Рангелова вчера.
  Пълненето на резерва трябва да почне още тази година, особено ако в страната не влязат инвестиции, заяви Рангелова. Увеличаването му трябвало да продължи, докато стигне 50-60% от размера на външния дълг. В момента съотношението резерв - дълг е два пъти  по-ниско при валутен резерв от 2,9 млрд. долара и дълг от 9,5 долара, напомни Рангелова.
  България и Полша са единствените източноевропейски страни, чийто дълг дълг е намалял от 1990 г. досега, отчете "Прромяна".
  Ние сме с най-ниското външнотърговско отрицателно салдо между тези страни - 1,1 млрд. долара, твърди Рангелова. За икономически растеж не е достатъчно само съкращаване на разходи, задължително е и намаляването на данъците, заяви Димитър Стефанов.
   В-к "Новинар" публикува сравнителни данни за страните от Централна и Източна Европа за съотношение между външен дълг и БВП
  България заедно с Русия е с най-висок процент на БВП от външния дълг - 79%.
   

  БНБ разреши на Брибанк да промени името си на Стопанска инвестиционна банка, съобщиха от финансовата институция. Промяната ще влезе окончателно след общото събрание на Брибанк на 11 септември.

  Представителите на консорциума "Кей Пи Ен" - ОТЕ Хенк Виеренга и Василиос Фестис ще се срещнат с вицепремиера Жотев днес, е научил "Труд". Кандидат-купувачите на 51% от БТК и вторият Джи Ес ЕМ лиценз щели за последно да уточнят позицията си с тази на българското правителрство. Според запознати след срещата ще стане ясно дали ще има сделка с гръцко-холандския консорциум, или ще се премине към ново набиране на оферти. Миналия четвъртък Жотев обяви, че и двата варианта са възможни.