ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 18 май 1999 г.
  Тема на деня| Външна политика |ПравителствоСъдебна власт|
  Политически партии и организации| Социологически изследвания | Икономика|  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   
   

 • Ехуд Барак спечели изборите в Израел.

 • От 29 април турски самолети са нанасяли удари по Югославия.

 • Среща в Хелзинки на президента Ахтисаари с Черномирдин и Строуб Талбот.
   

     БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • Военните министри на България и Гърция отхвърлиха идеята за сухопътна операция в Косово.

 • Втори черен облак се появи над Брегово вчера следобяд.

 • Според пробите за радиация, взети преди седмица от западната граница на България, никъде няма отклонение от нормите.
   

     АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Тони Блеър ще настоява за приемането на България в ЕС.

 • Външният министър Михайлова се обяви за нова стратегия за Балканите.

 • Световната банка ще отпусне на България заем от 50 млн. долара за екопроекти.

 • Еврокомисията ще проверява отново  АЕЦ "Козлодуй" на 24 май.

 • Поскъпването на парното от 1 юли ще бъде под 25%.

 • Агенцията по приватизация няма да се закрива, някои от сделките й минават към ресорните ведомства, съобщава вицепремиерът Божков.

 • Ревизия, поръчана от главния прокурор, ще разследва прокурори за укрити дела.

 • ВМРО е против заселването на косовски албанци в Пиринска Македония.
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  България и войната

  Военните министри на България и Гърция отхвърлиха идеята за сухопътна операция в Косово
  Вчера на двудневно официално посещение в София пристигна военният министър на Гърция Апостолос Цохадзопулос. Той се срещна със своя български колега Георги Ананиев. Двамата отхвърлят идеята за сухопътна операция на НАТО в Косово. Двете страни застават зад идеята за създаване на многонационални мироопазващи сили, които да бъдат разположени в Косово за уреждане на конфликта. Тези сили трябва да бъдат под егидата на ООН и в тях да участват както войски от страни - членки на НАТО, така и от държави - участващи в Партньорство за мир, заяви Цоходзопулос. Той има предвид участието на войски от Русия и Украйна, редом с войските на НАТО.
  Двамата министри подписаха споразумение за взаимно признаване на държавните гаранции за качеството на продукцията, предназначена за отбраната. Документът е на базата на стандартизационното споразумение на НАТО "СТАНАГ 4107".
  Вчера Цоходзопулос проведе кратки срещи с външния министър Михайлова и президента Стоянов. Накрая той се срещна и с лидера на БСП Георги Първанов.
  За печата Цоходзопулос заяви, че в Косово трябва да се постигне максимално бързо до мир с политически и дипломатически средства Гърция ще направи постъпки пред ЕС за незабавно започване на преговори за присъединяване на България и Румъния, за да няма конфликти, подобни на косовския. Гърция е готова да изпрати в Косово мироопазващи сили под егидата на ООН. /"Демокрация", "Стандарт", "Монитор"/

  Втори черен облак се появи над Брегово
  Черен облак се издигна вчера над Брегово, съобщиха от Гражданска защита във Видин. Той е бил забелязан и в граничните села Балей, Куделин, Връв, Косово. Според еколози облакът се е издигнал високо и е бил отнесен от вятъра към румънска територия. В-к "24 часа" съобщава по информация на очевидци, че от небето в Ловешко са заваляли мъртви птици. По земята се стелели трупчета на врабци, косове и гълъби. Шефът на Ветеринарно-медицинския център в Ловеч д-р Меразов е призовал гражданите  да носят умрели птици за изследване.  Хората били в паника, тъй като свързвали смъртта на птиците с повишена радиация от натовсикте бомби.
  В 16,35 ч. самолети на НАТО са бомбардирали минтите в Бор, с което се обяснява произходът на облака. Миньорският град беше под обстрел на ракетите на пакта и в събота, 15 май, когато край българо-югославската граница премина също голям черен облак. Вчерашният е бил с по-малки размери, уточниха от ГЗ.
  Първият облак вече го няма, съобщи дежурният синоптик Иван Цоневски. Гъбата, която стресна хората край Дунав, се била изваляла и разсеяла. От Националния институт по метеорология и хидрология обаче не са моги ла уточнят дали това е станало над българска територия или над Румъния. Колегите им от Видин твърдят, че гъбата въобще не е минавала през България, пише в-к "Стандарт. През почивните дни вятърът е духал от северозапад. Забелязаният облак обаче не зависел от въздушните потоци. Той се движел по студения фронт на циклона. Затова било възможно гъбата да дойде от северозапад, да се измести на югозапад и оттам да поеме на североизток към Румъния. Няма отрови във въздуха, няма и радиация, съобщиха вчера от екоминистерството.

  Според пробите за радиация, взети преди седмица от западната граница на България, никъде няма отклонение от нормите и от наблюдаваното от години насам, заявява в интервю за в-к "Демокрация Димитър Кантарджиев, директор на Националния център за околна среда и устойчиво развитие. Той заявява, че няма никакво влияние и връзка с военните действния в Югославия. Изследвани са почвите за цветни мметали, водите за съдържание на уран, аерозоли на въздуха пак за съдържание на уран. Взети са проби от градините на жители от Брегово, почва от Калотино и от Долно село, от Кюстендил, от Стрезимировци и др., от атмосферния въздух, изследвана е р. Владайска за киселинност и за радиационно замърсяване - там са открикти 0,0003 милиграма на литър, докато нормата за питейни води е 0,6 милиграма.
  Няма радиационно замърсяване и в Горна баня, където падна ракетата Харм. Пробите там са взети от почвата и резултатът е, че няма допълнително замърсяване.
  Според г-н Кантарджиев, черният облак над Брегово от събота, за който писа пресата вчера, е минал над нашата територия. Той заявява, че не е вярно, че облакът се е уталожил над България.

  Бомбите на НАТО отделят отровни химически вещества, които ще задушават региона десетки години напред, е потвърдил вчера и британският в. "Гардиън". Материалът на английския журналист е публикван в "24 часа". Коментарът на "Труд" в тази връзка е под заглавие "Екоподложка".  Чак от другия край на Европа английският "Гардиън" ожали Балканите: Дунава се превръщал в смъртоносен химически коктейл, облаците в небето били токсични, смъртоносно щяло да бъде за околната среда като цяло наследството от войната в Югославия...И ето че идва най-щастливия час, когато ни казват, че всичко е наред", коментира "Труд".  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА

  Тони Блеър ще настоява за приемането на България в ЕС
  Това е водещото заглавие на част от централните ежедневници днес след лекцията на Тони Блеър в Софийския университет. Вчера за първи път от 71 години британски премиер посещава България. От летището Блеър се отправи в аулата на университета, където изнесе слово пред високопоставени гости.  Лекцията беше открита от шефа на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който беше и организатор на срещата. Още в началото на срещата младежи от Социалистическия младежки съюз/СМС/  извадиха плакат с надпис "Отивай си Тони, отивай си убиец!" Младежи протестираха отвън пред сградата на университета и в центъра на София. След като полицията изведе навън младежите Тони Блеър заяви: "Ето това е демокрацията, досега говорихте вие, нека аз продължа" . В словото си Блеър похвали правителството и парламента за предоставянето на въздушен коридор въпреки общественото мнение. Той гарантира, че ще има план за възстановяване на Балканите и наблегна на важността на инфраструктурните проекти. Похвали България и за това, че не е допуснала етническо прочистване на етническите турци. Той заяви: "През последните години в България станахме свидетели на впечатляващо, упорито и увенчано с успех усилие за възобновяване на отношенията с турското малцинство. Вашите постижения в постигането на етническа и расова хармония са пример за цяла Европа, но най-вече за съседите ви от региона. Българските турци сега - съвсем правилно - вземат дейно участие в политическия живот на страната ви. Докато България строеше за бъдещето, Белград остана впримчен в миналото".
  При пристигането си в университета Блеър беше посрещнат от младежите от СМС с викове и плакати "НАТО вън" и "Фашисти". Докато Блеър изнасяше своята лекция, СМС организира импровизиран съд над Блеър пред сградата на бившия мавзолей. Той беше осъден на смърт в името на световния мир. Изгорено беше и негово чучело. Младежите искаха да връчат на Блеър подписка на 123,000 български гражданти срещу войната в Югославия.
  Тони Блеър проведе срещи с премиера Костов и президента Стоянов. След срещата с Костов той заяви:"Ще настоявам на срещата в Хелзинки през декември България да започне преговори за присъединяване към ЕС. На срещата им Костов е акцентирал върху въпроса за бежанците и е заявил, че депортирането на 1 млн. косовари ще взриви региона. След срещата Блеър е дал уклончив отговор на въпроса за възможността от сухопътна операция на НАТО. Единственото , което той е казал е, че политиката на Милошевич трябва да бъде победена.
  Според в. "Демокрация" Костов е заявил, че "Великобритания предвижда сериозни средства за инвестиране в Бълргария след войната". Той е благодарил на Англия за подкрепата за започване на преговорите за интегриране на България в ЕС и е заявил, че "Ние съзнаваме , че не сме икономически напълно готови, но за да бъдат укрепени политическите институции, които постигнахме през реформата, демокрацията в управлението, ние разчитаме изключително много на евроинтеграцията". Блеър е заявил, че е сигурен, че "след приключването на конфликта всички европейски страни ще отворят вратите си по един нов начин за вашата страна и вие ще можете да разчитате на Европа така, както сега тя разчита на вас". /"Демокрация", "Пари", "Монитор"/

   Външният министър Михайлова се обяви за нова стратегия за Балканите
  Вчера в София започна тридневен семинар по линията на ОССЕ за сътрудничеството между международните организации в решаване на проблемите в Югоизточна Европа /ЮИЕ/. Откри го генералният секретар на ОССЕ Джанкарло Арагона, който обсъди с външния министър Михайлова възможностите за превантивна дипломация в региона. Арагона е оценил високо активността на България в тази насока и е изразил убеждението си, че след войната България трябва да заема ключова позиция при прилагане на бъдещия пакт за стабилност за ЮИЕ. В своето изказване на семинара Михайлова е развила тезата, че досегашната политика на "викане на пожарната команда" трябва да се замени с политика, която да не допуска пожари. Според нея трябва да се свика международна конференция на високо равнище, която да изработи нова стратегия за ЮИЕ. В нея трябва да се съдържа ясна перспектива за ускорено започване на преговори за членство в ЕС и НАТО на България и други стабилни страни от региона. /"Демокрация"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО

  Правителството преговаря със Световната банка за отпускането на 50 млн. долара заем, който ще използва за изчистване на стари производствени замърсявания и приватизация на предприятия. Средствата ще бъдат отпуснати на три транша, като първите два ще бъдат по 15 млн. долара, а третият от 20 млн. долара. В момента преговорите се водят с Агенцията за приватизация, екоминистерството и финасовото министерство. Очаква се през юни параметрите по заема да бъдат оформени, през юли Съветът на директорите на СБ да ги одобри и през септември да се получи първият транш, е съобщил вицепремиерът Божков. Дотогава правителството ще трябва да определи 3 предприятия замърсители, на които ще бъдат разпределени средствата от този заем. Фирмите трябва да са в процес на приватизация или да са приватизирани през тази година. /"Демокрация"/

  Поскъпването на парното от 1 юли ще бъде под 25%, съобщи вчера зам.-шефът на Комитета по енергетика Друми Друмев. Според експерти увеличението ще бъде около 20%, въпреки че по план бе заложено поскъпване от 30%.

  Еврокомисията ще проверява отново  АЕЦ "Козлодуй" на 24 май
  Експерти на Еврокомисията и Евробанката идват на проверка в АЕЦ на 24 май, съобщи шефът на Комитета по енергетика Иван Шиляшки. Заедно с тях ще започнем работа по изработването на реалистичен график за затваряне на старите блокове на централата, каза Шиляшки. От началото на тази година 11% от печалбата на "Козлодуй" се събират във фондове за затваряне на старите блокове и за строеж на ново хранилище за събиране на радиоактивните отпадъци.
  Шефовете на централата са изпратили предложение до правителството зда увеличаване на радиуса на забранената зона за полети с 10 км. Сега зоната е 25 км. Пропускателните пунктове на централата не са затворени з. външни лица, тъй като обстановката не го налага, съобщават от ръководството на АЕЦ "Козлодуй".

  Агенцията по приватизация няма да се закрива, някои от сделките й минават към ресорните ведомства, съобщава вицепремиерът Божков
  Във връзка с повявилите се информации в пресата за предстоящо закриване на Агенцията по приватизация, вчера вицепремиерът Божков е заявил за медиите, че АП няма да бъде закрита. Не става въпрос нито за преструктуриране, нито за редуциране на агенцията. Кабинетът ще вземе решение само някои сделки да бъдат прехвърлени от АП към ресорните министерства. Става въпрос за предприятия по списък, чиято приватизация зависи от твърде много технически детайли. Експертите  в ресорните ведомства са по-наясно с техническите проекти на заводите,  обясни министър Божков. Листата с фирмите обаче още не била уточнена. Продажбата на "Нефтохим" ще остане в АП.
  За прехвърлянето на процедури няма да се налага промяна в Закона за приватизация. И сега агенцията има право да упълномощава отделни ведомства да водят сделките.  Според вицепремиера целта на готвеното въъведение е да се разтоварят хората в АП.
   
   


  СЪДЕБНА ВЛАСТ

  Ревизия, поръчана от главния прокурор Филчев, ще разследва прокурори за укрити дела
  Следствени са тримата прокурори по най-тежките дела срещу корупцията, водени през последните години, съобщава "Стандарт" в публикация на първа страница.
  Ревизия в отдел "Ръководство и надзор на дела за корупция и др. тежки престъпления", поръчана от главния прокурор Филчев, е установила "груби нарушения на закона и ниска професионална квалификация на прокурорите", съобщи официално Главна прокуратура.
  За да се установят виновните длъжностни лица, е образувано следствие. Последно в отдела са работили прокурорите Михаил Дойчев, Пламен Цанков и Петър Долапчиев.
  Доккладът от ревизията ще бъде внесен във Висшия съдебен съвет.  Още в сряда, 19 май, Филчев ще поиска ВСС да свали имунитета на тримата магистрати, за да могат да бъдат разследвани.
  Дойчев, Цанков и Долапчиев са загубили общо 67 преписки и са забавили големите икономически дела от последните четири години. Те са потулили общо 235 постъпили в Главна поркуратура жалби, сигнали и възражения срещу висящи разследвания, е установила ревизията.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  СДС и Народен съюз подписват споразумение за местните избори
  Споразумение за местните избори с цел възпроизвеждане на формула ОДС в цялата страна ще подпишат лидерите на СДС и Народен съюз, съобщава в. "Демокрация".  За това са се договорили ръководствата на партиите след близо тричасова среща вчера. Днес на Национален съвет лидерите на СДС ще получат мандат за преговори с партньорите. БЗНС - Народен съюз и Демократическата партия ще имат форуми на 29 и 30 май и чак тогава ще започне работа по текста на споразумението, е заявил зам.-председателят на ДП и вицепремиер Веселин Методиев.
  Печелившата формула си остава ОДС и трябва да обединим максимално усилията си, за да спечели и да направим съотношението по места такова, че бъдещите кметове да помагат на демократичната реформа, а не да й пречат, е заявила за "Демокрация" главният секретар на БЗНС - НС Анастасия Мозер. Според нея добре би било споразумението да бъде подписано до края на парламентарната сесия. Мозер е подчертала, че основното ядро в ОДС са СДС и Народен съюз. Желанието ни е да бъдат привлечени и други партньори, не искаме да изключваме никого, но понятието ОДС трябва да има солидна структура, е подчерталя тя.
  Земеделската лидерка е изтъкнала, че съгласие по кандидатурите може да се постигне и преди предварителните избори на СДС и това няма да доведе до дублиране на номинираните. Според Мозер не трябва да има централна регистрация на ОДС. БЗНС - НС били и против местни избори в един тур, тъй като това можело да консолидира БСП.
  Главният секретар на СДС Христо Бисеров е казал за медиите, че целта на тези консултации е възпроизвеждане на парламентарното мнозинство в местните избори. /"Демокрация"/

  ВМРО е против заселването на косовски албанци в Пиринска Македония
  ВМРО ще проведе консултаци с управляващите за неконтролираното навлизане на компактни групи косовски албанци и опитите им да се заселят трайно в Пиринска Македония, е съобщил за пресата зам.-председателят на организацията Валентин Китанов. След време те могат да нарушат етническия баланс в района, смятат от ВМРО. В Сандански вече имало над 500 албанци, които купували жилища. /"Стандарт"/
   


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

  Вътрешният министър Бонев, външният Мипайлова и премиерът Костов градят позитивният имидж на правителството, показва изследване на "Алфа рисърч".
  Според изследване на "Алфа рисърч" като най-успешни министри се посочват вътрешния министър Бонев, външният Михайлова и премиерът Костов.  От октомври 1997 г. до май 1999 г. премиерът губи 4 % от позитивните оценки / от 55% на 51%през май/, вътрешният министър Бонев  губи 6%  - от 74% на 68% . Нарастнало е одобрението за дейността на външния министър Михейлова - от 52% през 1997 г на 61% през май 1999 г.
  Спаднало е одобрението за земеделския министър Върбанов /от 36% на 23%/, за промишления министър Божков /от 48% на 23%/, на вицепремиера Бакърджиев - от 50% на 32%  и на образователния Методиев - от 38% на 26%. /"Демокрация"/.  
   


  ИКОНОМИКА

  Германската "АД - Транс", дъщерна фирма  на международния консорциум "Даймлер- Крайслер" заедно с българската Главбулгарстрой" спечели търга за електрификация и реконструкция на железопътния участък Дупница - Кулата. Договорът бе подписан миналата седмица в Брюксел, съобщиха от Български държавни железници.
  "АД Транс" вече изпълни един проект в България  - за рециклиране на 50 пътнически вагона и реконструкция на част от завода в Дряново. За новия проект България ще получи безвъзмездни инвестиции в размер на 36 млн. евро в продължение на 24 месеца. Самият договор е за 22,4 млн. евро.
  151 км от железопътната инфраструктгура в участъка Дупница - Кулата ще бъде подновена. Строителството започва на 1 август.
  Изпълнението на този проект ще подпомогне реконструкцията и на останалата част от българската линия по коридор № 8. През този период ще бъдат ремонтирани участъци при Мездра, Видин и Лом.
  При завършване на линията Дупница - Кулата се превдижда разклонение от Петрич, което да влезе в Македония. /"24 часа"/.

   Приватизирани са 18 от фирмите в списъка за изолация, съобщава шефът на Агенцията по приватизация Захари Желязков. В несъстоятелност и ликвидация са 11 от дружествата, за 6 има оферти и се водят преговори, а за останалите 7 текат срокове за преговори.
  АП ще обяви до края на май с кой от кандидатите за авиокомпания "Балкан" ще се преговаря. Предвижда се скоро надзорниците да обсъдят продажбата на ДЗУ. Преди това трябва да се уреди въпросът с част от задълженията на дружеството, кандидат за което е унгарската "Видеотон".
  Утре, 19 май, "Дару металс", един от кандидатите за "Кремиковци", трябва да даде отговор по предложената от АП схема за комбината. Междевременно е установено, че другият кандидат за "Кремиковци" - "Ердемир", е реализирал нетни загуби за 50 млн. долара за първото 3-месечие на годината. До края на седмицата ще има  е ясно ще има ли сделка за комбината и с кого, съобщава в. "Труд".