ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 18 май 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения със САЩ | Армия | Правителство | Съдебна властПолитически партии и организации | Икономика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Опасение за преврат излезе след среща на Костов с Народен съюз.

 • Ген. Радев се простил с поста си началник на НСБОП заради разследване срещу премиера, пише "24 часа".

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Думата утвърди с голямо мнозинство Касянов за премиер на Русия.

 • Заловиха лидера на бунтовниците в Сиера Леоне.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Милошевич спира независимите медии.
   
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • България е готова за преговори с ЕС по още 4 теми.

 • За първи път управляващите и опозицията постигнаха консенсус по интеграцията на България в НАТО и ЕС.

 • Английският посланик Стаг смята, че управляващите трябва да покажат, че се борят с корупцията.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • АМВО напредва по проекта Бургас-Вльора.


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • На 22 май външният министър Михайлова ще бъде на аудиенция при папата.

 • Парламентът реши срокът на военната служба за висшистите да е 6 месеца, а за останалите - 9 месеца.

 • Шефът на митниците Пламен Минев има частна митническа агенция, заяви депутатката от БСП Масларова.

 • Висшият съдебен съвет реши да предаде на следствието главния прокурор Филчев.

 • Яни Янев отново заяви, че земеделците ще се обединят.

 • Бившият вътрешен министър Бонев проявява интерес към Гражданско обединение "Св. Георги Софийски".

 • Договорите за БТК са готови и в момента по тях се правят забележки от българската страна.

 • Мини Марица правят дружество с германци.
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Опасение за преврат излезе след среща на Костов с Народен съюз
  Вчера премиерът Иван Костов се срещна в парламента с лидерите на коалиционните партньори от Народен съюз - БЗНС на Мозер и Демократическата партия. След срещата информация за медиите даде само зам.-председателят на ДП Николай Христов. Той направи аналогия на ситуацията в България преди преврата от 19 май 1934 г. и настоящата обстановка в страната. Христов не използва думата преврат, но намекна за опити да се подмени многопартийната система. Спомена и за ролята на неидентифицирани граждански движения, които лесно могат да бъдат използвани за подмяна на парламентарните принципи. По-късно той цитира статия на проф. Николай Василев.
  На разговора с Костов не са били споменавани конкретни имена. От СДС и Народен съюз се съмняват, че зад спекулациите с корупцията и атаките към държавните институции се крият опити чрез хаос да се установи форма на твърдо управление, като в тези планове са намесени и икономически интереси. Като висша и авторитетна институция ще се търси подкрепата на президента. Вчера молбата за среща с президента беше връчена от министър Праматарски, който е и лидер на ДП.
   

  ПРЕЗИДЕНТЪТ СТОЯНОВ.
  От канцеларията на президента официално заявиха, че "НЕ СМЯТА, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА И МНОГОПАРТИЙНАТА СИСТЕМА В СТРАНАТА СА В ОПАСНОСТ." Петър Стоянов приема като положителен знак молбата за среща с ръководствата на СДС и НС за обсъждане на политическата ситуация в страната. Срещата ще се състои през началото на следващата седмица. Той ще проведе подобни срещи и с ръководствата на другите парламентарни сили.

  ОПОЗИЦИЯТА.
  Зам.-председателят на БСП Румен Овчаров заяви, че СДС не може, не иска и няма как да се бори с корупцията. Управляващите се опитват да размият дебата за корупцията, но борбата продължава. Според бившия правосъден министър Младен Червеняков след дебата в парламента главният прокурор се е изказал като адвокат на управляващата партия. Сините депутати се придържат към тактиката "мълчанието на агнетата", а резултатът от вота е ясен. БСП ще инициира написването на "СИНЯ КНИГА" за корупцията и последиците от нея.
  БСП ще създаде ГРАЖДАНСКИ КОМИТЕТ ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА. Приготвен е пакет от законодателни мерки за ограничаване на корупцията. Предложенията съдържат списък с идеи за поправки в Закона за приватизацията. Обърнато беше внимание и на навика на митническите шефове да пътуват в чужбина често и със съпругите си. Споменати бяха имената на шефа на митниците Пламен Минев, заместника му  Първулов и на софийското управление Петков.
  Румен Овчаров: "По-голяма щуротия не съм чувал. Това е много елементарен опит да се измести центърът на общественото внимание от проблемите, които в момента вълнуват страната. Такова подценяване на интелигентността на българския народ е обидно за тези, които се опитват да го направят."
  Осман Октай, зам.-председател на ДПС: "Защо не се съгласува с държавния глава, а се пуска зад гърба му. Това са глупости, няма опасност от промяна на партийната система. Тревожните неща са, че управляващите нямат нужда от четвърта власт, от опозиция… Три години някой се опитва да внушава за безалтернативност, а днес виждат, че алтернативата става възможна и това ги плаши. Днешната нервна ситуация се дължи на вътрешните сили в СДС, които го занимават."
  Росен Карадимов, Евролевица: "Не може под предлога за дестабилизация на страната да се заглушава критиката. Но и няма сила, по-голяма от политическите партии, която да атакува политическите партии. Ако на парламентарните избори се задълбочи тенденцията за недоверие на хората в партиите, наистина може да се разруши партийната система."
  Проф. Андрей Пантев, Гражданско обединение "Св. Георги Софийски": "Ако някой вижда призраци във въображението си, това не е наш проблем. Страхът на управляващите от гражданските движения се дължи на нарастващото им влияние." /"Демокрация", "Монитор", "Пари", Стандарт", "Земя"/

  .
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Милошевич спира независимите медии
  Вчера полицията затвори в Белград опозиционната телевизия Студио Б и най-популярната независима радиостанция Б2-92. В указа за тяхното затваряне като причина се отбелязва, че често са призовавали за смъкване на установения от конституцията ред. Работещите в същата сграда журналисти в независимия в. "Блиц" и в студентското студио "Индекс" също намериха своите офиси затворени. Според директора на Студио Б няма законова основа за тези действия на Милошевич и те са първа стъпка към въвеждането на извънредно положение. Сръбската асоциация на независимите електронни медии призова всички демократични сили и всички профсъюзи и синдикати да организират демонстрации и стачки. В знак на протест вчера цялата опозиция свика вечерта митинг в Белград. Паралелно с него се проведе демонстрация, организирана от Независимата асоциация на сръбските журналисти.
  Студентското движение "Отпор" призова гражданите на протест пред сградата на "Студио Б". Лидерите на обединената опозиция призоваха всички кметства в Сърбия да проведат извънредни заседания и да се присъединят към протеста на гражданите и отправиха апел към всички сърби да предприемат различни форми на гражданско неподчинение.
  Опозиционния лидер Владан Батич каза, че в Сърбия вече съществува неофициално извънредно положение, а режимът се опитва да разпали гражданска война.
  Агенция ТАНЮГ съобщи, че НАТО и САЩ обучавали албански терористи в Косово с цел да дестабилизират Южна Сърбия и да интернационализират конфликта в областта. Шефът на администрацията в Косово Бернар Кушнер каза, че преброяването на населението в Косово върви твърде бавно и не дава очакваните резултати. /"Демокрация", "Монитор", "Пари"/  

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с ЕС
   
  България е готова за преговори с ЕС по още 4 теми
  Вчера външният министър Надежда Михайлова и главният преговарящ с ЕС Александър Божков обявиха на пресконференция, че Съветът по европейска интеграция към Министерския съвет е обсъдил и одобрил позицията на България по още 4 теми в преговорите с ЕС. Те ще бъдат предложени на Междуправителствената конференция на 25 май на ЕС в Брюксел. Главите, по които България е готова, са: дружествено право, политика на конкуренцията и индустриалната политика, защита на потребителите и здравеопазване. Александър Божков представи график за дебат с неправителствени организации и браншови съюзи. По 4-те глави няма спорни въпроси и затова обсъждането е постфактум. Участници в срещата отбелязаха, че българският потребител не си знае правата и няма нито един иск, откакто е в сила Законът за защита на потребителите. /"Пари"/

  За първи път управляващите и опозицията постигнаха консенсус по интеграцията на България в НАТО и ЕС
  При обсъждане на темата "Обща външна политика и политика на сигурност" при преговорите с ЕС, вчера за първи път депутатите в парламента постигнаха консенсус. Той стана на базата на предложението на БСП, която настоя да отпадне текстът, в който се споменава политиката на България по време на косовската криза от 1999 г. За първи път с консенсус ще бъде подкрепен документ за интеграцията на България в НАТО. Това няма да бъде декларация, а решение на парламента, за по-голяма тежест. Същевременно парламентът препоръчва на правителството да се придържа към принципите на регионалната външна политика, част от която бе и политика на ЕС спрямо косовската криза. В решението на парламента се препоръчва на правителството да направи преглед на всички двустранни и международни договори с цел синхронизирането им с европейското право. /"Демокрация", "Новинар"/

  Английският посланик Стаг смята, че управляващите трябва да покажат, че се борят с корупцията
  В интервю за в. "Сега" посланикът на Великобритания Ричард Стаг заявява следното: "Очевидно има доста голяма обществена загриженост от бавния темп, с която ползите от реформите се усещат, и чувство, че за повечето хора негативите са повече от позитивите. Аз лично смятам, че процесът на реформи ще бъде неизбежно дълъг и труден. Важно е правителството да покаже, че трудностите се споделят еднакво от всички, и да разсее впечатлението, че по-бедните изнасят основната тежест. Много е важно правителството да покаже, че е решено да  изкорени корупцията там, където тя се появява, да покаже, че иска управленският процес да е открит и прозрачен, така че хората да усещат честно отношение към себе си, да могат да видят, че отношението към всички е еднакво и че не може да става въпрос за облагодетелстване на индивиди или групи от управлението на икономиката. Мисля, че трябва да отстраните държавата от управлението на икономиката, доколкото е възможно. Важно е да имате и ефективна система за контрол. Много важно е правителството да спечели отново доверието на българския народ. Правителството трябва да положи всички необходими усилия, за да покаже, че подходът му е открит, прозрачен и некорумпиран." /"Сега"/

  На 22 май външният министър Михайлова ще бъде на аудиенция при папата
  По случай празника на 24 май външният министър Надежда Михайлова, начело на българска делегация, ще бъде на аудиенция при папа Йоан Павел Втори на 22 май. Тя ще се срещне и с кардинал Анджело Содано, министър - председател на Ватикана. Вчера говорителят на външно министерство заяви, че единствената пречка за посещение на папата в България е разколът на църквата в България. Този въпрос ще се дебатира във Ватикана при посещението на Михайлова. На 24 май делегацията ще присъства на традиционната литургия в базиликата "Сан Клементе" в Рим, където е гробът на Св. Кирил.
  В Рим Михайлова ще има срещи с италианския външен министър Ламберто Дини и с лидера на "Форца Италия" Силвио Берлускони. /"Демокрация"/
   
   
   

  ******
   Отношения със САЩ

  АМВО напредва по проекта Бургас - Вльора
  Новооткритото кашаганско нефтено находище в Казахстан на брега на Каспийско море ще изостри още повече борбата за надмощие между САЩ и Русия, пише в. Вашингтон пост".
  Според неокончателни данни новооткритото находище може би ще се окаже едно от най-големите, разбаботвани през последните 20 г. Във връзка с това вестникът съобщава, че компанията АМВО тези дни ще оповести резултатите от предварителното проучване за евентуално пренасяне на част от каспийския петрол от българското пристанище Бургас през Македония до албанския град Вльора на Адриатическо море.
  Заключенията от изследването според агенция Дау Джонс ще бъдат предоставени на властите в България, Албания и Македония. Проучването е спонсорирано от България и финансирано отчасти от американската Агенция за развитие на търговията, допълва Би Би Си.
  Построяването на петролопровода от България през Македония до Албания според Дау Джонс се очаква да възлезе на повече от 1 млрд. долара, припомня в. Вашингтон пост, цитирайки американски източници. /"Папи"/
   
   
   
   


   АРМИЯ
   
  Парламентът реши срокът на военната служба за висшистите да е 6 месеца, а за останалите 9 месеца
  След като на два пъти парламентът отлага гласуването на въпроса за срока на военната служба, вчера се проведе гласуване без дебат. Приета беше поправката, предложена от Иван Глушков за 6 месеца служба за висшистите и 9 месеца за всички останали. Тя влиза в сила от 1 октомври 2001 година.
  Поправката към закона беше приета със 174 гласа "за", 10 "против" и 19 "въздържали се".
  Военният министър Ноев заяви: "Ще изпълним по най-добрия начин решението на парламента за срока на военната служба, като ще променим процеса на планиране, така че това да не доведе до застрашаване интересите на отбраната." Той каза още, че не знае дали президентът Стоянов, който се обяви на няколко пъти за 9 месеца за всички донаборници, ще върне с вето поправката в закона. /"Демокрация"/   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Според публикация във в. "24 часа" ген. Радев е махнат заради Костов
  Кирил Радев се простил с поста си началник на НСБОП заради разследване срещу премиера, са съобщили пред вестника осведомени.
  Антимафиотите подхванали Костов, защото като финансов министър позволил на сегашния си съветник Веселин Балевски да върти търговия с цигари.
  Във вторник депутатът от БСП Румен Овчаров попита премиера дали е подписвал заповед, с която е позволил без основание на фирмата на Балевски "Б.Н.К" да извършва незаконна валутна търговия на ГКПП Калотина.
  "Работихме по преписка от прокуратурата. След като стигнахме до извода, че има данни за извършено престъпление от длъжностни лица, пратихме документите на магистратите, за да се образува предварително производство", съобщи вчера ген. Радев. Той отказа да съобщи имената на засегнатите в разработката, коментира вестникът.
  От прокуратурата обаче изтекла информация до премиера Костов и той решил да контраатакува, като освободи шефа на НСБОП, твърди "24 часа".
  Костов не е запознат с разработка срещу Балевски, са съобшили от правителствената пресслужба.
  "Няколко пъти ме викаха за обяснения в НСБОП. Предал съм всички документи и от тях става ясно, че е имало конкурс, който "Б. Н. К." е спечелила", обясни Балевски.
  Седмица след назначаването му за премиерски съветник журналистката Виза Недялкова изнася по Канал 3 данни, които оспорват законността на сделката. Изказването й е публикувано във в. "Стандарт".
  По тази публикация Върховната касационна прокуратура е образувала предварителна проверка N1471 и е възложила на НСБОП да установи дали изнесените данни отговарят на истината, пише "24 часа".
   
  Шефът на митниците Пламен Минев има частна митническа агенция, заяви депутатката от левицата Масларова
  Пак в "24 часа" се съобщава, че шефът на митниците Пламен Минев има частна митническа агенция. Това е обявила вчера Емилия Масларова от левицата. Тя извади няколко документа за корупция в ГУ "Митници".
  През 1996 г. Софийският градски съд е регистрирал дружество с идеална цел "Български съюз за митническо и външнотърговско обслужване". В неговия Управителен съвет е записан Пламен Минев.
  Ето как митниците работят в синхрон, иронизира думите на финансовия министър Радев г-жа Масларова.   СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Висшият съдебен съвет реши да предаде на следствието обвиненията на експерта от Института за криминологически изследвания Пейчо Пеев срещу гланвния прокурор Филчев.
  В писмо до ВСС експертът обвини Филчев и шефа на Инспектората във Върховната касационна прокуратура Спартак Дочев за самоубийството на прокурора Николай Джамбов.
  Седем членове на ВСС, между които и Филчев, подкрепени от правосъдния министър Симеонов, са гласували "против" писмото на Пеев да бъде дадено на следователите, които се занимават  със смъртта на Джамбов.
  Министър Симеонов нарекъл обвиненията "писания" и предложил ВСС да не се занимава с тях, съобщи говорителят на съвета.
  Висшите магистрати решили да не обсъждат останалите точки от писмото на Пеев, но гласували обвиненията срещу Филчев и Дочев да бъдат разгледани от следователите. Писмото до ВСС било копие, а не оригинал, уточнява в. "24 часа". 
      ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Яни Янев отново заяви, че земеделците ще се обединят
  Вчера в Ловеч секретарят на БЗНС Яни Янев заяви, че в цялата страна е в ход консолидация на земеделците и тя ще се увенчае с успех на обединителен конгрес в средата на ноември. Трите най-големи земеделски партии - на Мозер, Пинчев и обединената на 11 май партия на Янев и Атанас Железчев, ще се влеят в единно БЗНС. Сегашните лидери нямали моралното право да се кандидатират за водачи и щели да съберат едва 20% от гласовете. Според анкета сред всички земеделци 92% от тях искали обединението. Новото БЗНС щяло да се яви самостоятелно на изборите. /"Демокрация"/
   

  Бившият вътрешен министър Бонев проявява интерес към Гражданско обединение "Св. Георги Софийски"
  "Разбрах, че ген. Бонев, Елка Владова и Александър Янчулев имат интерес към Гражданско обединение "Св. Георги Софийски", каза  ексфинансовият министър и банкер, член на обединението Стоян Александров вчера в Благоевград. Формацията не показвала целия си електорат, за да го предпази "от проверка на данъчните или от друго място". Няма да е чудно, ако някой каже, че играем в общ сценарий с Бонев, което ще бъде пълна глупост", застрахова се Александров.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Почнаха преговори за Булбанк, съобщи вицепремиерът Жотев, който е и шеф на Банковата консолидационна компания. Точно месец, до 16 юни, БКК ще уточнява параметрите по сделката. Ако не се постигне съгласие, банковият холдинг ще покани за разговори втория в класирането - консорциум "Кановас".
   

  Договорите за БТК са готови и в момента по тях се правят забележки от българската страна, съобщи вчера министърът на транспорта и съобщенията Славински.
  Днес той ще внесе в Министерския съвет промените в закона за далекосъобщенията, а вицепремиерът Жотев поправките в законите за приватизацията и обществените поръчки.
  Поправките се налагат зради сделката с консорциума KPN/OTE.
  Не се предвижда промяна в методиката за цените на телефоните, след като телекомът бъде продаден, допълни министър Славински.
   
   
  Мини Марица правят дружество с германци
  Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси и Рейнбраун, дъщерна фирма на RWE, подписаха споразумение за подготовка на смесено дружество между мини "Марица изток" и германската фирма. Смесеното дружество ще направи технико-икономически проучвания за оценка на активите мини "Марица изток" и на инвестиционната програма, която предлага Рейнбраун.
  Очакваните инвестиции за минния комплекс са около 600 млн. ДЕМ.
  Близо 2 г. текат преговорите за сътрудничеството между двете фирми, сега започва реалната работа по създаването на смесено дружество.
  Рейнбраут е дъщерна фирма на германския концерн RWE, който е световен лидер в добива на лигнитни въглища. От 1 април Рейнбраун пое и производството на електроенергия от лигнитни въглища на RWE.
  В момента компанията работи и в САЩ, Австралия и Индонезия. /"Пари"/