ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 18 февруари 1999 г.

 

Световните новини

ЕС апелира за европейски процес срещу Йоджалан. В Румъния беше арестуван Мирон Козма - водач на миньорите. Президентът на Узбекистан оцеля при атентат.

Преглед на печата

Освободени са 15 от задържаните 19 медицински сестри в Либия, а министър Михайлова иска българския посланик в Триполи да бъде освободен.
България очаква 700 млн. евро от ЕС за инфраструктурата си и 8 млн. евро за малкият бизнес.
Македонският посланик в София заяви, че двете страни няма да обсъждат малцинствата. САЩ приветстват общата декларация.
Учреден беше българо - арабски инфоцентър
 
   
 

Освободени са 15 от задържаните 19 медицински сестри в Либия, а министър Михайлова иска българския посланик в Триполи да бъде освободен.

Късно във вторник/16 февруари/ либийската агенция ДЖАНА съобщи, че 15 от задържаните 19 български сестри са освободени. Българският посланик в Либия Кръстьо Илов потвърди тази информация. Никой от българските работници не е потърсил българските дипломати.Вчера говорителят на външно министерство също е потвърдил тази информация. Нищо не се знае за останалите задържани 4 медицински сестри. Днес в-к "Демокрация" и "Монитор" публикуват списъка с имената на освободените сестри. Говорителят на външно заяви, че днес министър Михайлова на заседание на правителството ще внесе предложение за освобождаване на Кръстьо Илов от поста посланик поради неспособност да защити адекватно интересите на българските граждани. Министър Михайлова е сформирала вчера работна група от дипломати, които ще заминат за Либия, за да разрешат оставащите проблеми.
Според информация на в-к "Монитор" разледването на заразата от СПИН сред децата от детската болница в Бенгази е започнало още през август 1998 г. СЗО е препоръчала разследване и още тогава са били задържани 2 медсестри за разследване. Следствието е продължило да края на декември, а след това през януари 1999 г., но на държавно ниво. Българският посланик и консула в Триполи са реагирали с голямо закъснение. /"Демокрация", "Монитор"/

България очаква 700 млн. евро за инфраструктурата си и 8 млн. евро за малкия бизнес.

В-к "Пари" съобщава, че България очаква ЕС да отпусне около 700 млн. евро до 2006 г. чрез програмата ИСПА за проекти в областта на транспорта и околната среда.Приоритетни са реконструкцията на летище София, строежът на магистрала Струма, електрификацията на жп линията Пловдив - Капитан Андреево, изграждането на пречиствателни станции на Пловдив и Благоевград, модернизацията на депото за битови отпадъци при Суходол. Вицепремиерът Евгений Бакърджиев е заявил, че тези проекти съчетават интересите на България и ЕС.
България е отправила искане до Европейската комисия за помощ от 8 млн. евро по програмата ФАР за 1999 г. за развитието на малкия бизнес. Обсъждат се два варианта за предоставянето и реализирането на тази помощ. По микролинията, договорена с Германия, която ще отпусне за малкия бизнес 8,5 млн. ДМ ще се отпуска по 50,000 ДМ за микропроект.
В-к "Демокрация" съобщава, че министър Михайлова е получила поздравително писмо от министрът на външните работи на Франция Юбер Ведрин за нейната светкавична визита в Белград. В писмото на Ведрин се отбелязва:"Зная за личното участие , което сте взели в дипломатическите усилия, предприети от международната общност през последните седмици за убеждаване  на югославските власти да приемат да се присъединят към масата за преговорите за Косово".
Вчера министърът на правосъдието Васил Гоцев обяви публично, че се създава Специален координационен център по евроинтеграция към Министерския съвет. Към него ще има 9 подкомитета, които ще се занимават с евроинтеграцията в различни области. Идващия четвъртък правителството ще одобри тази структура.Новият център ще се ръководи от зам.-министърът на външните работи Владимир Кисьов. Доскоро той беше зам.-министър на промишлеността, но беше преместен във външно министерство, където отговаря за евроинтеграцията.Промяната не изисква одобрението на парламента, защото това е вътрешно преструктуриране, а не се създава ново министерство. /"Демокрация"/
В-к "Монитор" съобщава, че се очаква до месец да падне забраната за износ на животни от България за ЕС.

Македонският посланик в София заяви, че двете страни няма да обсъждат малцинствата. САЩ приветстват общата декларация.

Вчера посланикът на Република Македония в София Никола Тодорчевски заяви пред БТА, че в декларацията, която предстои да се подпише на 22 февруари от премиерите на двете страни няма текст за взаимно признаване на малцинствата. Той обаче не изключва възможност за бъдещо обсъждане на този въпрос и изразява надежда, че "това няма да се превърне в нов повод за застой на отношенията между двете държави"./"Дума"/
В-к "Монитор" изтъква заявлението на министърът на образовението на Македония Ненад Новковски пред БТА, че Македония има готовност да работи за сключване на спогодба с България, включваща взаимното признаване на дипломите и обмен на преподаватели и студенти. Новковски отхвърли като невъзможна и нереалистична идеята за написване на общи учебници по история.На Балканите има огромно историческо наследство и е смешно то да не може да бъде поделено, каза Новковски.
В-к "Демокрация" отбелязва факта, че посолството на САЩ в София е изпратило писмо до БТА, в което удостоверява, че "Уреждането на езиковия спор между България и Македония ще даде важен принос за регионалната стабилност и сигурността в Югоизточна Европа в този изключително труден за региона момент". Относно подписването на 22 февруари на обща декларация между двете страни посолството пише: "Събитието е поредният ангажимент на двете държави и ръководствата им към евроатлантическите ценности и към интеграцията в евроатлантическите структури.".

Учреден беше българо - арабски инфоцентър.
 
 Вчера 15 физически лица, сред които Стоян Александров, Ренета Инджова, д-р Константин Тренчев, ексфинансовата министърка Христина Вучева, учредиха Българо - арабски информационен център. За това съобщи нейният председател Жихад Салем. Центърът ще изпълнява ролята на електронна инфоборса за набиране и реализация на бизнесоферти от България и арабските страни. Седалищата му ще бъдат в София и Аман. Стартът на ефективната му дейност се очаква след месец, когато ще излезе съдебната регистрация на дружеството. То ще дублира занемарените функции на търговските представителства на България в арабските страни като ще се ангажира и с гаранции за коректност на партньорите от двете страни, е заявил г-н Салем. Центърът в София ще подава актуална информация за икономическите закони в България и фирмите, обявени за приватизация. От арабските страни ще постъпват данни за сферите, към които има инвестиционен интерес или възможност за смесени предприятия, както и информация за всички предстоящи търгове за инфраструктурни проекти, в които биха могли да се включат български фирми. /"Пари"/

 


Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"