ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
18 февруари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с Русия | Отношения с балканските страни | Парламент | Правителство
  Политически партии и организации | Икономика
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • В Скопие лорд Робъртсън благодари на Македония и заяви, че НАТО ще създаде в Косово многоетническо общество.

 • ООН праща още полицаи в Косовска Митровица.

 • Милошевич беше преизбран за шеф на Социалистическата партия.

   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • Русия опровергава слуха, че ДПС е финансирало чеченците.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • В Загреб президентът Стоянов се срещна с президента Месич и премиера Ивица Рачан.

 • Отлага се срещата на министрите на външните работи на България, Гърция и Турция на 19 февруари.
   

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • От 1 март ще бъдат уволнени нова група висши военни в Генщаба.

 • В международната изложба "Хемус 2000" ще участват 120 фирми, занимаващи се с  оръжие.

 • Депутатите отложиха избора на нов член на медийния съвет.

 • Отложиха дебата в парламента за държавния протокол.

 • Парламентарната комисия "Антимафия" обяви сделката на Дойчебанк за трите фармацевтични завода за чиста.

 • Заместник-министрите в кабинета няма да ползват вече персонални автомобили, реши Министерският съвет.

 • 28-те центрове за спешна медицинска помощ, както и институтът "Пирогов" остават на държавна издръжка и няма да се преобразуват в търговски дружества, съобщи здравният министър.

 • Агенцията за чуждестранни инвестиции е с нов шеф.

 • Основен фактор за икономическия растеж през 2000 г. са инвестициите в основен капитал, които се увеличават с високи темпове от средата на 1998 г., заявява финансовият министър Радев.

 • Евролевицата е похарчила 474 000 лв. за 1999 г.

 • Александър Джеров от Демократическата партия се отказва да кандидатства за лидер на партията и ще подкрепи Праматарски.

 • България е най-популярна за немските туристи.

 • Четири приватизационни сделки на обща стойност 1 445 000 долара подписа вчера Петър Жотев,

 • "Химко" се споразумя с Булгаргаз за изплащането на дълговете на завода.

 • "Нефтохим" на загуба от 200 млн. лв. за 1999 г.
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  В Загреб президентът Стоянов се срещна с президента Месич и премиера Ивица Рачан
  Вчера президентът Стоянов замина за Загреб, за да присъства на встъпването в длъжност на президента Стипе Месич. Очакват се да присъстват над 60 държавни и правителствени ръководители. Вчера Месич се е срещнал с много от своите гости, но най-много време е отделил на срещата си със Стоянов. Той е поканил Месич да посети при първа възможност България, за да може традиционно добрите отношения между двете страни да придобият конкретност. След разговора Месич каза, че "Имаме общи цели - като членството в ЕС. Живеем в един район, но от 10 год. за съжаление ни дели една голяма война". Стоянов отбеляза: "Съгласен съм напълно с президента Месич и използвам възможността да го поздравя. Българи и хървати никога не са били врагове, винаги са били приятели и сега тези добри връзки трябва да приемат конкретна форма. Обещахме си да поддържаме отношения на най-високо равнище". Стоянов е подкрепил откритата проевропейска и пронатовска политика на Месич.
  По информация от националното радио при срещата си с премиера Ивица Рачан президентът Стоянов е обсъдил срокове и детайли по сключването на споразумение за търговския обмен по море и за споразумение за комбинирани превози, както и за разширяване на търговско-икономическите връзки.
  Днес президентът Стоянов ще се срещне със своя македонски колега Борис Трайковски и с Емил Константинеску. Преди заминаването си от София Стоянов заяви, че при срещата си с Константинеску ще постави въпроса за "така нареченото замърсяване на Дунав" в най-общи линии. Той нямал нито мандат да води тези преговори, нито достатъчно информация. Преди заминаването си е получил информация, че замърсяването на Дунав в българския участък е под нормите, но всичко може да се очаква. По-точна информация Стоянов очаква да получи от Константинеску. /"Труд", "Пари"/

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с Русия
   
  Русия опровергава слуха, че ДПС е финансирало чеченците
  Вчера в Загреб български журналисти са провели разговор със зам.-министъра на външните работи на Русия Александър Авдеев, който присъства на тържествата за Стипе Месич. Във връзка със съобщението на в. "Московские новости", че ДПС е финасирало чеченските терористи, Авдеев заяви: "Нямаме отношение към това и го опровергавам. Защото следя внимателно политическата действителност в България. Щом са го писали, питайте тях. Руското външно министерство няма отношение към публикацията във вестника." Ще напомним, че във връзка с публикацията във в. "Московские новости" ДПС направи официално опровержение и поиска среща с посланика на Русия. /"Пари", "Труд"/
  Днес в. "24 часа" публикува статията "Човек на Недим Генджев финансирал чеченците". В нея пише: "Човек на бившия главен мюфтия на България Недим Генджев е сред главните спонсори на чеченците, съобщи източник от спецслужбите вчера. Суданецът Фатих Али Хасанейн уреждал пари за бойците в Грозни чрез различни ислямски организации. Фатих Али Хасанейн е разследван от службите за сигурност на Германия и Австрия заради незаконен трафик на пари и оръжие за мюлюлманите по време на войната в Босна чрез своята Агенция за подпомагане на Третия свят. Той е идвал няколко пъти в България и дори е организирал тайна мюсюлманска конференция в Хасково през 1995 г. Чрез същата агенция Хасанейн е спонсорирал в България проекти на Неджим Генчев в периода 1993-1997 г. Бившият главен мюфтия на България е и заместник на Хасанейн в регистрирания през 1992 г. във Виена Източноевропейски ислямски съвет."
   

   

  ****
  Отношения с балканските страни

  Отлага се срещата на министрите на външните работи на България, Гърция и Турция на 19 февруари
  Вчера говорителят на външно министерство заяви, че се отлага срещата между министрите на външните работи на България, Гърция и Турция на 19 февруари по технически причини. Стана известно, че Исмаил Джем е зает с по-важни работи на същата дата. Исмаил Джем беше отхвърлил предложението на Михайлова да се подпише съвместна декларация между трите страни за приятелство, добросъседство и сътрудничество, според някои източници. Според други източници Михайлова е предложила подписването на договор за ненападение. /"24 часа", "Сега"/
   
   
   


  АРМИЯ
   
  От 1 март ще бъдат уволнени нова вълна от висши военни от Генщаба
  Вчера правителството е взело решение от 1 март да бъдат освободени от армията 3 генерали и 4 полковници на възлови длъжности в Генщаба на армията. Пет от 6-те управления на ГЩ ще имат нови началници. Правителството вече е направило предложение за тези промени на президента. С това "План 2004" на армията ще добие все по-реални очертания. /"Българска армия", "Земя"/

  На международната изложба "Хемус 2000" ще участват 120 фирми, занимаващи се с оръжие
  Вчера зам-министърът на отбраната Велизар Шаламанов е дал пресконференция, на която е направил презентация на международната изложба "Хемус 2000". Тя ще се проведе между 30 май и 3 юни на Международния панаир в Пловдив. По същото време там ще се проведе и второто изложение на Балканския индустриален подизпълнител. В 4-ото издание на "Хемус 2000" се очаква да участват 70-80 фирми от бранша от България и 30-40 фирми от чужбина.
  На "Хемус 2000" ще се демонстрира не само военна техника и възможностите на отбранителната промишленост, но и усилията на военното министерство да развива военнотехническото сътрудничество със страните от НАТО. На изложението ще се покажат също не само крайни изделия, но и възли, елементи и агрегати. С това ще се демонстрира готовността на българската промишленост да се реализира и като подизпълнител, за което тя има добри технологични възможности, както и готовност за коопериране с производители на крайни изделия от западни и източни страни. Планира се да има и хай-тек щанд. Ще бъдат показани и нови изделия. "Арсенал" - Казанлък ще покаже нов подцевен гранатомет, а ВМЗ - боеприпаси и нови бойни глави за гранатомети.
  Организаторите планират да издадат в тираж от 1500 екземпляра компютърен каталог на българската продукция, който в момента се актуализира. Каталогът ще бъде предоставен на военните аташета в България. /"Сега"/  
   
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Депутатите отложиха избора на нов член на медийния съвет
  За освободеното от Нели Огнянова място в медийния съвет в парламента бяха обсъждани кандидатурите на предложения от СДС известен български писател Ивайло Петров и на също тъй популярния български актьор Стефан Данаилов, предложен от БСП. Според закона за радио и телевизия членовете на съвета трябва да са висшисти. По този повод в пленарна зала вчера се развихри срамен скандал, предизвикан от заявленията на социалисти, че Ивайло Петров нямал висше образование. Слухът е бил пуснат насред дебатите. Рано сутринта пък от СДС са разнесли мълвата, че Петров ще се оттегли. Не се отказвам, опроверга писателят пред "Новинар".
  След скандала изборът бе отложен, а Евролевицата поиска оставката на шефа на медийната комисия Стоян Райчевски за това, че не познавал закона.
  Дебатите по избирането на нов член на НСРТ се превърнаха във фарс, конкурс по надприказване и остроумия, коментира "Новинар".
   
   

  Отложиха дебата в парламента за държавния протокол
  Парламентът отложи вчера разискванията по второто четене на законопроекта за държавния протокол. Това е повторно отлагане, след като преди няколко месеца дискусията по проекта бе прекъсната, понеже липсваше приложение с подреждането на официалните лица в органите на държавната администрация. Вчера то бе раздадено на депутатите, но те поискаха време, за да се запознаят с документа и да се уверят дали предложената поредица съответства на протоколната традиция.
  Депутатите приключиха работа два часа предсрочно, след като отложиха и разглеждането на последната точка в седмичната програма на НС. Тя бе за промяна в правилника на парламента заради  конституирането на Съвет по европейските въпроси.
  Президентът оглавява 36-местния списък на йерархията на държавната власт, раздаден на депутатите. Подредбата показва кой след кого стои при официални церемонии. След държавния глава са шефът на парламента, премиерът, вицепрезидентът и патриархът, уточнява в. "Новинар". Досега главата на БПЦ не беше споменат в списъка при обсъждането му в правителството. След него са кметът на града, в който се провежда церемонията, дипломатите, шефът и членовете на Конституционния съд, шефовете на Върховния касационен съд, главният прокурор. Следват експрезидентите, ексшефовете на парламента, експремиерите, експредседатели и членове на КС. Чак след това са заместниците на парламентарния шеф Соколов и на премиера Костов, шефовете на ПГ и министрите по ред, определен от Министерския съвет. Това означава, че Жан Виденов и Филип Димитров /експремиери/ например ще стоят на по-предно място от министрите Петър Жотев и Надежда Михайлова при официална церемония, коментира "Новинар". Депутатите са на 21-во място. В листата са намерили място шефовете на БТА, БНР и БНТ.
  Законът бе отложен, след като никой не пожела да се изкаже. Гиньо Ганев поиска някой да обясни по какви критерии да подредени държавниците.
   

  Парламентарната комисия "Антимафия" обяви сделката на Дойчебанк за трите фармацевтични завода за чиста
  Парламентарната комисия "Антимафия" ще обяви сделката за трите фармации за чиста, е научил вчера в. "Монитор" от двама високопоставени депутати от СДС.
  В доклада не са установени нарушения и виновни за скандалната приватизация. Германската Дойчебанк е собственик на българската фирма "Балканфарма", която купи фармацевтичните заводи миналата година. Агенцията за приватизация също няма да е сред виновните за ниската продажна цена. Антимафия няма да препоръча ремонт нито на приватизационния закон, нито на закона за защита на конкуренцията. Вероятно с това становище ще приключи скандалният случай, който само преди 10 дни скара премиера Костов с държавния министър във външно министерство на Германия Кристоф Цьопел.
  Решението на Антимафия е компромис и предупреждение за Дойчебанк, е бил лаконичен депутат от СДС. Според него атаката срещу банката е наказателна акция, след която финансовата институция щяла "да си оправи поведението спрямо България". С Антимафия само я ударихме през пръстите, нищо повече, е обяснил източникът на "Монитор".
  На въпрос коя е причината за подобен "удар през пръстите", той е отговорил, че възможностите са две.
  Едната е, че банката е засечена с "нечисти практики" в страната. След този случай тя приела да играе по правилата и пак да си коригира поведението спрямо България.
  Другата /по-вероятна/ причина за атаката е, че премиерът Костов бил бесен на Дойчебанк. Миналата година той е отишъл на крака в Германия, за да кани финансовата институция да купи Булбанк. Германската банка го унижила, като не проявила дори интерес.
  Атаката срещу Дойчебанк започна парламентарният шеф Соколов т. г. Той поиска от Антимафия да разследва продажбата на трите фармацевтични завода. Преди 10-ина дни пристигна Цьопел, който заяви, че банката искала да инвестира в тях, но България пречела и злоупотребявала с нея. Не знам Дойчебанк да е инвестирала и 1 лев в България, не е и сред кандидатите за Булбанк, противопостави му се Костов. Немецът поиска бързо решение от Антимафия, която вредяла на имиджа на Дойчебанк. Ако има пречки, те трябва да бъдат отстранени, каза Цьопел на тръгване.
  Само 2 дни по-късно комисията разгледа първия доклад по сделката. След заседанието се оказа, че Антимафия не разследвала немската банка, а Агенцията за приватизация и пролуки в българските закони. Според източника на "Монитор" точно тогава е постигнат и компромисният вариант между Костов и немската банка. Предупредихме ги друг път да не си позволяват такива неща, е казал премиерът. /"Монитор"/  
     
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Заместник-министрите в кабинета няма да ползват вече персонални автомобили, реши Министерският съвет на закрито заседание вчера. Министрите изслушали доклад на премиера Костов, който предложил да се намалят транспортните разходи в министерствата и ведомствата, за да се направят икономии в бюджета. За да ползват кола, зам.-министрите ще трябва да правят предварително заявка до гаража на съответното министерство. Колата е разкош, а не необходимост, е обяснил мотивите си премиерът, цитиран от шефа на правителствената информационна служба Михаил Михайлов.

  28-те центрове за спешна медицинска помощ, както и институтът "Пирогов" остават на държавна издръжка и няма да се преобразуват в търговски дружества, съобщи здравният министър Семерджиев
  Правителството одобри наредбата за статута на тези лечебни заведения вчера. Домовете "Майка и дете", които се преструктурират в домове за медико-социални грижи за деца, ще бъдат приоритет за правителството, те също остават под грижите на държавата или общината. Не се предвижда закриване на домове, предстои системата да се разгърне, за да поеме грижата особено за децата до 3-годишна възраст. На държавна издръжка остават и стационарите за психиатрична помощ, центърът за трансфузионна хематология.
  В търговски дружества няма да се преобразуват и ведомствените здравни заведения към Министерството на отбраната, МВР, транспорта и съобщенията, правосъдното ведомство, които също остават под грижите на държавата. Общините ще поемат издръжката на някои от изброените заведения, които ще бъдат поставени в специален списък. /"Демокрация"/

  Агенцията за чуждестранни инвестиции е с нов шеф
  Агенцията за чуждестранни инвестиции при Министерския съвет има нов директор. Това е Георги Табаков, бивш зам.-министър на търговията и туризма.
  Табаков замества Илиян Василев, който заминава посланик на България в Руската федерация.
  Василев оглавяваше агенцията в последните 3 години. Той бе един от активните организаторли на международните инвестиционни форуми, които се провеждат ежегодно в София.

  Основен фактор за икономическия растеж през 2000 г. са инвестициите в основен капитал, които се увеличават с високи темпове от средата на 1998 г., заявява в интервю за "Труд" финансовият министър Радев
  През годината се очаква растеж на износа - тенденция, която започна да се очертава от втората половина на 1999 г. Две трети от икономиката е в частния сектор, следователно стратегически инвеститори има - новите собственици, заявява министър Радев.
  Според Радев банковата система в България не е капсулирана. Широките пари са се увеличили в края на 1999 г. по предварителни данни с близо 12%. Кредитът  за частния сектор в номинално изражение е нараснал с 22% в края на 1999 г. спрямо края на 1998 г. Ако на фирми се отказват  кредити, то проблемът не е в банките, а в самите фирми - те не са защитили аргументирано проектите си, смята Радев. Според него неразумното финансиране на полуживи държавни предприятия преди 1997 г. е била една от основните причини за хиперинфлационната криза в края на 1996 г. и началото на 1997 г. и за масовите фалити на банките.
  На въпрос дали ще се преразгледа съотношението лев-марка министър Радев заявява, че правителството има открита и недвусмислена позиция. Влизането в ЕС и еврозоната ще представлява излизане от системата на паричен съвет. От фиксирането на лева към германската марка досега той се е обезценил спрямо американския долар номинално с 11%.
  За разлика от годините преди 1997 г., когато колебанията във валутния курс разстройваха цялата икономика, при фиксирането на лева към марката колебанията спрямо долара са малки, а обезценката става сравнително плавно. За България това има само положителен ефект, защото дава въздух за износителите в период на дълбоко преструктуриране. Доколкото обезценката на еврото помага за растежа и износа на страните от ЕС, дотолкова тя е благоприятна и за България. Износителите, които получават парите си в долари, реализират добри печалби. Плащанията на правителството по външния дълг са в долари, но заемите в подкрепа на платежния баланс са също в долари или пък правителството може да определи в каква  валута да ги получи.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Евролевицата е похарчила 474 000 лв. за 1999 г.
  Зам-шефът на Евролевицата по финансовите въпроси Иван Бойков вчера внесе в парламента отчетите на партията за 1998 и 1999 г.
  За двете години Евролевицата е похарчила съответно 446 000 лева и 474 000 лв., а приходите й, предимно от дарения, са били 364 000 лева и 401 000 лева.
  За 1998 г. преразходът е 82 000 лв, а за 1999 г. - 73 000 лв. Първата година Евролевицата е платила заплати за 145 000 лв., за командировки - 76 000 лв. и за стопански разходи 158 000 лв. През втората година възнагражденията на служителите са 144 000 лв., служебните пътувания - 67 000 лв, а стопанските разходи са по-малко - 122 000 лв. През 1999 г. Евролевицата е похарчила и 60 000 лв. за провеждане на кампанията за местните избори.

  Александър Джеров от Демократическата партия се отказва от намерението си да кандидатства за лидер на партията и ще подкрепи Праматарски, съобщи той самият за "Труд" вчера. Професорът каза, че ще подкрепи друг от кандидатите за поста на починалия неотдавна Стефан Савов - Александър Праматарски. Обединението около една личност бил единственият спасителен път за ДП. Другите кандидати за лидер на партията са ексвицепремиера Веселин Методиев и зам-правосъдния министър Златка Русева.
  "Притеснен съм от напрежението и интригите в партията, съзнавам, че всеки има своето достойно и отвоювано място в нея", продължи проф. Джеров, който сега е зам.-председател на партията.
  Конгресът на Демократическата пратия е насрочен за 26 и 27 февруари в София.    
   


  ИКОНОМИКА
   
  България е най-популярна за немските туристи
  България е най-популярната туристическа дестинация за германците. Доказателство за това са и данните, според които през 1998 г. в страната ни са почивали 173 216 германци, а през 1999 г. 206 350 германци са избрали за почивката си България. Германия пък е най-големият ни външнотърговски партньор. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Христо Михайловски пред форума "Икономически ден за България". Форумът се проведе вчера в Дуисбург, Германия.
  Успешното провеждане на преговорите по присъединяването на България към ЕС е сред най-важните задачи, котио си поставя сегашният кабинет, е подчертал още зам.-министър Михайловски. Той е подчертал, че изключително внимание от българска страна ще бъде обърнато на стабилния икономически растеж в дългосрочна перспектива.
   

  Четири приватизационни сделки на обща стойност 1 445 000 долара подписа вчера вицепремиерът и министър на икономиката Петър Жотев, съобщават от икономическото министерство.
  Продадени са хотел "Мимоза", който е обособена част от "Златни пясъци", 2 обособени части на "Сердиком" - "Горублянско ханче" и къмпинг "Врана", както и остатъчен пакет от акции на "Долината на розите" - Казанлък.
  Туристическото дружество "Еврокомерс" става собственик на хотел "Мимоза" срещу 187 500 долара.
  Купувачът на "Горублянско ханче" плаща за него 285 000 долара.
  Най-висока е цената за къмпинг "Врана" - 470 000 долара, който е приватизиран от "Дон - 95".
  За 75 000 долара пък бяха купени 24,89 на сто от капитала на "Долината на розите".
   

  "Химко" се споразумя с Булгаргаз за изплащането на дълговете на завода
  "Булгаргаз" и "Химко" се договориха за нова схема, по която торовият завод ще си плаща дълговете. Това стана след като енергийният шеф Шиляшки привика вчера на спешна среща ръководствата на НЕК, "Булбгаргаз" и "Химко".
  В сряда, 16 февруари, заради неизплатените дългове бе спряно подаването на газ за торовия завод. Това предизвика изтичане на амоняк над Враца, за което "Химко" и НЕК се обвиниха взаимно.
  Днес шефовете на торовия завод ще са готови и с доклада си за обгазяването на Враца. Отсега е сигурно, че НЕК няма никаква вина, защото не е спирала тока на завода, са категорични от Агенцията по енергетика. Според нея екологичното министерство ще глоби и предприятието, и персонално директора му.
  Също днес Булгаргаз и "Химко" подписват нов погасителен план, според който подаването на газ ще бъде възстановено, след като торовият завод си плати задълженията към "Булгаргаз".
  "Договорихме се да променим графика за плащане според постъпленията на торовия завод", е обяснил изпълнителният директор на "Химко" Валентин Димитров. Той е обвинил за проблема бившия директор Еманиул Рафаилов, който е подписал график с Булгаргаз зад гърба на купувачите Ай Би И транс". Според Димитров сега има два плана да се погасят дълговете към Булгаргаз, който е в размер на 54 млн. лв. Единият - на Ай Би И транс, е това да стане за 6 години, с една година гратисен период. Вторият - подписан от Рафаилов, е това да стане за 3 години от декември 1999 г. Според Димитров по този начин Рафаилов е обрекъл "Химко" на фалит. С подписания нов погасителен план споразумението с Рафаилов е отпаднало.
  От понеделник торовият завод започва да натоварва поетапно производствените си мощности. /"Монитор"/
   

  "Нефтохим" на загуба от 200 млн. лв. за 1999 г.
  "Нефтохим" приключил миналата година на огромна загуба. Спряганата неофициално цифра е в размер на 200 млн. нови лева. Отрицателният финансов резултат бил натрупан по време на двамата изпълнителни директори - Пламен Райчев и Недялко Попов, а шеф на директорския борд бе зам.-промишленият министър Едит Гетова.
  Новият собственик на комбината е руската фирма "ЛУКойл".
  Тя купи бургаската рафинерия, като при подписване на приватизационната сделка обеща инвестиции за 408, 3 млн. долара за 5 години.
  Освен това купувачът се задължава да запази 8 000 от работните места за 3 години. "ЛУКойл" ще изгради и своя мрежа от бензиностанции. /"Труд"/