ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
17 ноември 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Правителство | Политически партии и организации | Икономика |
   
   
   


   

  ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КЛИНТЪН В БЪЛГАРИЯ
   

 • Клинтън ще промени своя протокол заради срещата си с премиера Костов

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Броят на убитите в Чечения достигна 4000, а на бежанците 200 000 души.

 • ЕС създава единна система за отбрана.

 • ЕС няма да вдига югоембаргото.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • От ЕС уверяват, че до края на годината България ще бъде извадена от негативния визов списък.
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Експерти от България и Румъния преговарят за сключване на спогодба за екозащита, но до края на годината Никопол ще бъде обгазяван.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов заминава за Истанбул за участие във форума на ЧИС и ОССЕ.

 • Не само в БСП, но и в СДС са бивши комунисти, заяви вицепрезидентът Кавалджиев.

 • Премиерът Костов обеща на общините допълнителни субсидии, но при 11 условия.

 • 500 000 т зърно от новата реколта вече са изнесени от България, съобщи земеделският министър.

 • СДС ще сменя министри след партийната конференция през февруари, ще преформулира коалиционната си политика и ще търси съдействие с ДПС в парламента и в местната власт.

 • БСП призова за бойкот на бюджет 2000 г.

 • Лидерът на БСП Георги Първанов заяви, че ако ДПС и Евролевицата се съюзат със СДС, това ще бъде равно на самоубийство.

 • Лидерът на синдиката "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че ще създаде нова политическа формация.

 • ВМРО без свой в съвета в Пловдив.

 • Според "Бизнес Сентръл Юръп" средната заплата в България е 106 долара месечно, което е предпоследно място в Централна и Източна Европа.
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Клинтън ще промени своя протокол заради срещата си  с премиера Костов
  В - к "Демокрация" уведомява, че премиерът Иван Костов ще посрещне президента Клинтън в своя кабинет. За първи път президентът Клинтън ще наруши своя протокол, защото нямал навика да се среща на други равнища освен на собственото си. Обикновено ограничавал разговорите, като ги съсредоточавал на едно място при известните вече изключителни мерки за сигурност. Вчера 20 сътрудника на "Сикрет сървис" са направили много обстойна проверка на всички места в Министерския съвет, където Клинтън ще се срещне с премиера Костов. Две гигантски национални знамена на САЩ и България е поръчало правителството за митинга на 22 ноември. Поръчани са още 10,000 хартиени знаменца - български и американски. Поръчани са и 60 хоризонтални и 18 вертикални тарнспаранти с поздравления към Клинтън, които ще бъдат поставени по пътя от летището до центъра на София. Плакатите и транспарантите се рисуват от студенти в Художествената академия. До 19 ноември ще бъдат готови и петте сцени на площада "Св. Александър Невски", където ще бъде митингът и концертът.
  В - к "Земя" информира, че Зелената партия се готви за протести пред посолството на САЩ по време на посещението на Клинтън. Тя ще протестира, че след войната срещу Югославия нищо не е направено, за да се заличат екощетите, нанесени от самолетите на САЩ. 

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов заманава за Истанбул за участие във форума на ЧИС и ОССЕ
  Днес президентът Стоянов със съпругата си  заминават за Истанбул, където той ще участвува в срещата на държавните ръководители на страните от Черноморското икономическо сътрудничество /ЧИС/. Утре той ще вземе участие в срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/. В нея ще участват 54 делегации, а 47 държави ще бъдат представени от своите президенти. На 19 ноември ще бъде подписана Харта за европейската сигурност, която ще очертае приоритетите на ОССЕ през 21 век. /"Демокрация"/

  Не само в БСП, но и в СДС са бивши комунисти, заяви вицепрезидентът Кавалджиев Това той каза на конференцията "Българо-германски диалог" в хотел "Кемпински- Зографски" в отговор на изказване на публициста Цоньо Корнаджев, че за БСП няма място на политическата сцена, защото са бивши комунисти.
  Връщането на земеделските имоти у нас тече бавно и трудно и на много места е опорочено, каза още вицепрезидентът. Според него приватизацията не е започнала навреме. "Българските институции не правят достатъчно, за да подобрят облика си пред света и това ни отдалечава от европейската интеграция", заяви Кавалджиев. По думите му на топлите места се настаняват верни партийни другари, а не специалисти.
  В словото си  вицепрезидентът  се обърна към немската посланичка в България Урсула Зайлер-Албринг с думите, че за България има "визов тормоз". Никое отворено общество не може да оцелее при затворени граници, затова очакваме протегната ръка от ЕС, каза Кавалджиев. Той коментира и въпроса за етническия модел в България. Според вицепрезидента българският етнически модел не е създаден след 1989 г., той работи преди Освобождението. Накърнен е бил от Тодор Живков, но това само ускорило падането му от власт.
  Нашият етнически модел очабе има и слабости, коментира Кавалджиев. Прави се опит да се разцепи турската етническа общност, тя се подценява и загърбва. Аз не говоря за ДПС, а за българските турци, защото те са част от демократичното пространство, уточни Кавалджиев.
  По въпроса за копуцията вицепрезидентът каза, че повече няма да говори за нея. /"Монинор"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  От ЕС уверяват, че до края на годината България ще бъде извадена от негативния визов списък
  Днес всички вестници отбелязват казаното от Грило Паскуарели, представител на ЕК, който отговаря за България и Румъния. Неговото заявление е след заседанието на 5-та сесия на Съвета по асоцииране. Паскуарели е заявил, че към края на годината ЕК ще направи предложение към държавите - членки България да бъде извадена от черния визов списък. ЕК подготвя доклад за влизане в сила на Амстердамския договор, а шенгенското споразумение е част от него. В работата на Съвета взеха участие външният министър Михайлова и комисарят по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген. Представителите на ЕК и на финландското правителство са похвалили България за постигнатия успех по пътя на реформите и за макроикономическата стабилност. Те отчетоха факта, че България е стабилизиращ фактор в региона и може да служи за модел на останалите държави. Ферхойген отново напомни, че важно условие за започване на преговори за присъединяване е постигане на договореност за предсрочно затваряне на 4 - те реактора на АЕЦ. Според него проблемът ще се реши, защото преговорите вървели много конструктивно. Министър Михайлова е уверила ЕС, че реакторите ще бъдат затворени преди изтичане на техния технологичен срок за експлоатация, но при отчитане на интересите на България. Тя призова ЕС да прояви солидарност и да предостави адекватна финансова помощ и апелира за еднакъв подход, какъвто ЕС има към Словакия и Литва.
  Говорителят на външно министерство заяви, че времето до срещата на върха на ЕС в Хелзинки ще бъде използвано, за да приключат успешно преговорите между България и ЕК с цел България да получи покана за преговори. ЕК е решила да предложи България да бъде извадена от черния визов списък заради съществения напредък по приемането на съответното законодателство, затягането на граничния контрол и мерките, взети за издаването на нови паспорти. По време на срещата е била дадена висока оценка за напредъка по изпълнението на критериите от Копенхаген. Правителството е получило насърчение за продължаване на реформата в икономиката., за да се стигне до ефективно действаща пазарна икономика.
  В коментара на в - к "Сега" се отбелязва следното: "Абсолютна новост е, че от нас не се иска да постигнем споразумение с ЕК за закриване на четирите блока на АЕЦ, а да изразим ангажимент да ги закрием без ясни компенсации. И не до 30 март, когато и бездруго ще падне второто условие /измислено заради първото/, а преди 10 декември в Хелзинки. Прочее настроението в Брюксел е добро, защото ангажиментът ще бъде любезно поет навреме". /"Демокрация", "Пари", "Сега"/

   
  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Експерти от България и Румъния преговарят за сключване на спогодба за екозащита, но до края на годината Никопол ще бъде обгазяван
  Вчера в Русе експерти от екоминистерствата на България и Румъния преговаряха върху детайлите на спогодба за екозащита. Тя ще бъде подписана на 23 ноември в София от министрите на екологията Евдокия Манева и Ромика Томеску. Експертите от двете страни са обсъдили пределно допустимите норми за замърсяване на въздуха и водата, които трябва да са еднакви. Досега Румъния използваше много по-високи норми от българските, които са приравнени с европейските.На срещата е станало ясно, че поне до 20 декември обгазяването на Никопол няма да може да се спре. През тази година градът е бил обгазен 51 пъти. Румънското екоминистерство е спряло химическия завод в Турну Мъгуреле на 20 август, който е частен, но собственикът му е обжалвал санкцията в съда и сега срокът за неговото затваряне е до 20 декември. Румънските експерти са признали, че заводът в Турну Мъгуреле произвежда карбамид, който е с високо съдържание на отпадъчен амоняк
  В Никопол е пусната подписка, подписана от 1,500 души от 8000, колкото е цялото население на града, срещу неговото обгазяване от румънския завод. Кметът Любен Лаков е заявил ,че искането на жителите на града е да се поставят филтри на комините на завода. Подписката ще бъде връчена на екомистърката Манева, за да запознае своята колежка Томеску от Румъния с нея. Протестът в Никопол е организиран от общината, училище "Христо Ботев"и структурите на БЗНС - Народен съюз. /"Сега", "Демокрация"/
  В - к "Демокрация" публикува голямо интервю със зам.-областния управител на румънската област Долж Марчел Корня под заглавие "Ние сме за моста". От интервюто става ясно, че на 14 ноември се е провела среща между Корня и кмета на Видин Иван Ценов. Взето е решение да се напише съвместно писмо от Видин и на областния град Крайова, което чрез посланика на САЩ в София да бъде връчено на президента Клинтън при посещението му в София. В писмото ще се настоява вторият мост над Дунав да бъде изграден при Видин - Калафат. Марчел Корня споделя, че отдавна се опитва да убеди румънския президент Константинеску в тази необходимост, но безуспешно. /"Демокрация"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Премиерът Костов обеща на общините допълнителни субсидии, но при 11 условия
  Вчера се проведе среща на премиера Иван Костов и финансовия министър Радев с областните управители и кметовете на общини. На срещата стана ясно, че близо 70% от общините остават без средства за заплати и горива до края на 1999 г. Към 1 ноември местните управи са направили неразплатени разходи за 206 млн. лв. Очаква се до края на годината те да достигнат 220,9 млн. лв. Премиерът Костов обеща допълнителни субсидии, но при определени условия. Кметът на Русе Димитър Калчев, който е и председател на Сдружението на общините, заяви, че причината за сегашната ситуация е неработещата икономика, а данъчните приходи са по-малко от очакваните. За бюджета за 2000 г. Калчев каза, че ако се приеме във варианта, който е предложен от правителството, ще възникне дефицит от 485 млн. лв.
  На срещата Костов каза, че през 1999 г. дефицитът е с 4,2 пъти по - голям от 1998 г. Според него не се стопанисват добре средствата и не се управляват добре финансовите процеси. Костов обеща да осигури единствено горивата за отопление на здравните и учебните заведения чрез допълнителни субсидии. Разчетите са за около 30 млн. лв като финансовият министър Радев уточни, че те ще се дадат в натура. Костов обеща още да се отсрочи възстановяването на безлихвените заеми за 1999 г. за 2000 г., но стана ясно, че много малко от общините имат такива заеми. Премиерът Костов постави следните условия за допълнителните субсидии: строги икономии и спазване на бюджетната дисциплина, съкръщеване на административния апарат, ускорено приключване на приватизацията и ликвидиране на губещите общински фирми. Общините ще трябва да направят спешна инвентаризация на договорите за наеми, замразяване на второстепенни строежи и проверка на наличността на горивата. Костов настоя за изваждане на светло на всички стопански субекти. На срещата Димитър Калчев заяви следното. "Ако свикнем да режем субсидиите на общините, може да стане като с магарето на Настрадин Ходжа - точно се научило да яде и взело, че умряло". /"Труд", "Пари"/
   

  500 000 тона зърно от новата реколта вече са изнесени от България, съобщи земеделският министър Върбанов. Според него няма опасност хлябът да поскъпне, цената му била формирана при 130 долара за тон пшеница.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  СДС ще сменя министри след партийната конференция през февруари, ще преформулира коалиционната си политика и ще търси съдействие с ДПС в парламента и в местната власт
  След 5-часов анализ на резултатите от изборите за Националният съвет на СДС реши, че СДС ще търси политическа отговорност за загубите на ключови позиции в местната власт на 4 нива - правителството, депутати, областни и общински ръководства.
  Предстоящите правителствени промени ще бъдат свързани и с отговорността за провала на местните избори, обяви вчера лидерът на СДС и премиер Иван Костов след заседанието на Националния съвет на СДС. Досега Костов визираше правителствения ремонт само с евентуална покана за 10 декември за преговори за членство в ЕС. Никой от десетината членове на Националния изпълнителен съвет /НИС/ на СДС обаче вчера не пое вина за изборните резултати, успокоявайки се, че тяхната съдба ще се решава на Националната партийна конференция, която ще се проведе вероятно в края на февруари. Министрите разчитат на заявеното от премиера, че промени в правителсдтвото до 10 декември няма да има. Освен това шефката на синята парламентарна група Екатерина Михайлова също обеща, че "промените ще бъдат съгласувани с парламентарното мнозинство на ОДС". Тя е казала още, че имало мнения, че такива промени трябва да бъдат направени, но премиерът ще реши какви точно да са те. Според  "Монитор" Костов няма да се отказва от основните играчи в кабинета - вицепремиерите Бакърджиев и Божков. В това били категорични повечето членове на НС. Според тях премиерът трябва да се освободи от министри като този на отбраната Ананиев, здравния Бояджиев и земеделския Върбанов. Така или иначе решението на НС на СДС било министерските промени да са в отговор на намалялата подкрепа от избирателите за СДС. А именно в ресорите на тези трима министри били тежките проблеми, заради които електоратът най-вече се бил дръпнал от управляващите.
  Според решението на НС на СДС се създава специализирана комисия под ръковоството на Иван Костов, която ще оцени поведението и организационното състояние на СДС и ще предложи резолюция за Националната конференция. Тя ще бъде насрочена на следващото заседание на НС на СДС и вероятно ще е в края на февруари. На нея ще поемем своята част от отговорността, декларирали всички членове на НИС.
  Персонална оценка на всеки депутат от СДС ще направи ПГ на СДС. Целта е да се подобри работата на групата в парламента, обясни нейната лидерка Екатерина Михайлова. Една от досегашната грешка бе, че депутатите се натоварваха много политически и организационно, действаха повече като партийни функционери, вместо да работят  в парламента, каза Михайлова и допълни: "Неоходима е по-пълна парламентарна зала, за да не се разочароват избирателите".
  Според Михайлова диалогът по време на заседанието протекъл откровено и критично, като голямата й изненада била "липсата на опити за замазване", подчертава в. "Демокрация.
  Най-критичен по време на дискусията бил зам.-шефът на СДС и вицепремиер Божков, споделили участниците във форума. В 8 пункта той посочил основните грешки на кампанията. Сред тях са неточни послания по места, ненужна агресивност, неподходящи кандидатури, издигнати в някои случаи и от коалиционните партньори.
  Кадровите промени в кабинета ще доведат до напрежение в СДС, но нашата партия  определено има нужда от него, защото имаше прекалено спокойствие и прекалена самоувереност, заяви след заседанието Божков. "Критикувах оформянето на синя аристокрация", обяснява в коментар за "Демокрация" вицепремиерът. Критиките му били насочени най-вече към липсата на комуникация и за реформата. "При обиколките установихме, че нищо не сме обяснявали през тези 2 години и на хората са им много чужди фрази като европейска интеграция и др. Те питат за заплати, пенсии...
  Втората ми критика бе свъразна с поведението на лидериете на СДС на местно ниво и оформянето на местна аристокрация на СДС. Говорих и за появилата се по места надменност по оттношение на коалиционните партньори, не само преките, но и на потенциалните, с които може да се търси по-широко съгласие във възможността да се постигне голямата  цел - отстраняването на социалистическата партия от властта, обяснява Божков.
  Сравнителен анализ на подадените гласове и лезултатите от 1995 бе подготвен от главния секретар Христо Бисеров. Знайно бе, че ще бъдат разгледани два анализа на Бисеров и на вицепремиера Евгений Бакърджиев. Документът на Бисеров обаче не е бил обсъждан, тъй като бил технически.
  На заседанието доклад -анализ е изчел само Евгений Бакърджиев, като премиерът Костов е парирал опитите му той да бъде представен като отчет на НИС /за съдържанието на доклада на Бакърджиев "Омда" съобщи в бюлетините си от придишните 2 дни  - 14 и 15 ноември/.  Под заглавие "В анализа ми има и критика, и самокритика", в-к "Демокрация" публикува коментара на вицепрелиера Бакърджиев за доклада му. Според думите му твърдият курс, който е бил поет с цел да се мотивират твърдите ядра на СДС е успял по отношение на тези ядра, но не е довел до разширяване на подкрепата за СДС.
  Лидерът на СДС Иван Костов е заявил: "Ресурсите за управление са на привършване", информира пресата Той е признал, че има грешки в поведението на ОДС и коалицията трябва да се преформулира. От СДС ще търсят парламентарни контакти с ДПС.

  Можем да възстановим диалога с ДПС в парламента, заявява лидерката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова
  В интеврю в "Демокрация" Екатерина Михайлова заявява, че според нея ДПС ще преосмисли позициите си в политическото пространство, тъй като нормалното, естествено място на движението било да си сътрудничи с политически сили, които споделят същите ценностни системи. Грешките на СДС по отношение на ДПС по време на местните избори, които Михайлова отчита, са: казани думи в повече, нееднакъв тип кампания на различни места. Недобър и доста обтегнат диалог е имало не само на местно, но и на централно ниво. Вината обаче не е само наша, смята лидерката на ПГ на СДС. ДПС също носело отговорност за изострянето на диалога. "Ние имаме силата да кажем че сме допуснали грешки, че сме направили по-силни изявления или не съвсем балансирани. Една политическа сила трябва да има доблестта да заяви, когато е сбъркала. Много се надявам, че ДПС ще направи своя анализ, заявява Екатерина Михайлова.
  Лидерката на ПГ на СДС съобщава, че в най-скоро време по повод и на куп неща, които се решават в парламента, сините ще имат възможност за диалог с ДПС. "Мисля, че можем да възстановим диалога с ДПС в парламента", казва Михайлова.
   
   
   

  Решения на НС на СДС

   1. Създава Комисия за оценка на политическото поведение и организационното състояние на СДС и представянето на местни избори' 99 и за изготвяне на проект на резолюция на Националната конференция за парламентарните избори през 2001 г. Определя за председател Иван Костов и му възлага да предложи състав на комисията за одобрение от НС на СДС. 

   2. В срок от 1 седмица възлага на НИС да съгласува график за провеждане на общинските събрания на СДС, в който да се даде първенство на областните центрове, на големите общини и на местата, където организационното състояние на СДС не е добро. 

   3. Отговорност за отлива на гласоподаватели и неуспеха по места трябва да се поеме при предстоящите правителствени промени и на общинските и областните отчетно-изборни събрания. При това следва да бъдат отчетенин негативни явления, като издигане на неподходящи кандидатури, прояви на арогантност, високомерие и изкористяване на властта. ПГ на СДС да направи оценка на поведението на всички депутати и да вземе съответните решения за качествено подобряване на политическата им дейност. 

   4. Оценява като неефикасно сътрудничеството на изборите с партиите от ОДС и счита, че СДС следва да преразгледа коалиционното си поведение, като:1. препоръча изграждането на местни коалиции ОДС за управление или опозиция; 2. подкрепи искането на част от партньорите за преформулиране на коалицията, за да бъдат отчетени присъствието и политическата тежест на всички партии. 

   5. Отчита положителния факт, че гласоповадателите все по-малко са мотивирани от етнически и религиозни аргументи. Оценява, че в отношенията с ДПС бяха допуснати грешки и от двете страни на централно и местно ниво. Препоръчва: 1. да се търси парламентарно единодействие по европейското и евроатлантическото направление на вътрешната и външната политика; 2. да се работи с местните организации на ДПС за коалиране и партниране в местната власт; 3. да се търси единодействие в областните управи. 

   
   

  БСП призова за бойкот на бюджет 2000 г.
  Преди да се срещнат с премиера Костов кметовете от БСП се срещнаха с лидера Георги Първанов. След срещата говорителят на БСП заяви, че БСП ще призове опозицията в парламента да гласува против предложения от правителството бюджет за 2000 г. Той огигурявал безпроблемно съществуване на правителството и продължение на геноцида срещу населението. Според БСП това е бюджет на бедността и икономическата стагнация. От юни до септември  2000 г. БСП очаква да фалират 75% от общините в страната. Приходите на общините значително ще намалеят, защото предприятията не работят, особено които са приватизирани чрез РМД - та, а възможностите за инвестиционни разходи са намалели от 10% на 5%. Така се загубва и възможността да се кандидатства за присъединителните фондове на ЕС. /"Труд", "Пари"/

  Лидерът на БСП Георги Първанов заяви, че ако ДПС и Евролевицата се съюзят със СДС, това ще бъде равно на самоубийство
  Във връзка с разкритията, че Евролевицата води преговори със СДС за коалиционен кабинет лидерът на БСП Георги Първанов заяви следното: "Недоумявам. Няма политическа логика в момент, когато СДС изпада в криза на доверие, една лява политическа формация да потърси взаимодействие и начин да измъкне управляващите от тресавището". Това коалиране според Първанов няма да помогне на управляващите, но ще навреди на Евролевицата. Ако ДПС и Евролевицата приемат коалиране със СДС, това ще бъде равно на самоубийство за тях. Според Първанов "Не вярвам след всички удари на СДС и Костов срещу ДПС то отново да заиграе със сините". Той обаче е сериозно разтревожен, че все повече стават случаите, когато по места с гласовете на Евролевицата се избират сини шефове на общински съвети. Това е подмяна на вота на избирателите и такава политика няма оправдание. /"Сега"/
   

  Лидерът на синдиката "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че ще създаде нова политическа формация
  Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че конфедеративният съвет на синдиката е взел решение да се даде мандат на структурите на синдиката да преговарят с представители на гражданското общедство за създаване на демократична организация на коалиционнен принцип. Профсъюзът по никакъв начин няма да се трансформира в партия, увери Тренчев, а само ще стимулира създаването на алнернатива на сегашното управление. До Нова година ще бъде представена новата доктрина за управление и спасение на България. Целта на новата организация ще бъде до новите парламентарни избори да се подготви алтернативно управление. Според Тренчев ще има предсрочни избори, но ако няма - до редовните ще се образува верига от коалиции. Формацията, която Тренчев ще създава, ще бъде общонародна, демокретична и ще обединява партии, движения, работодателски и професионални съюзи. В нея ще членуват и пенсионери. /"Труд", "Сега"/
   

  ВМРО без свой в съвета в Пловдив
  ВМРО остана без представител в ръководството на общинския съвет в Пловдив.
  От ВМРО настояваха спечеленото от тях място да бъде заето от Александър Долев, но от СДС отказаха. Избран бе единственият съветник от ДПС Яшар Арсан, който сам поиска място в ръководството. /"Монитор"/  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Според "Бизнес Сентръл Юръп" средната заплата в България е 106 долара месечно
  Средната месечна заплата в България е 106 долара, което й отрежда предпоследното място сред страните от Централна и Източна Европа. След България е единствено Русия - със 64 долара месечно. Това са част от данните в годишния доклад на Световния икономически форум със седалище в Давос, Швейцария, публикувани в последния брой на списание "Бизнес Сентръл Юръп". С най-голям месечен доход измежду 12 обхванати страни е Словения. Там средната месечна заплата е 903 долара. След нея е Хърватска - с 628 долара.
  Измежду 59 наблюдавани страни по различни показатели, България твърдо отстоява последните позиции, сочат данните.
  България е на 49-то място по развитие на вътрешната търговия, на 50-то по състояние на пътната мрежа, 54-то - по качество на управлението и 57-мо - по качество на маркетинга.  България изостава и по конкурентноспособност. По този показател сме на 56-то място.
  В класацията за най-бедна и най-богата област в Централна Европа, в България за най-бедна е посочена Софийска област, а Бургас е "най-богатият" район. /"Монитор"/
   

  Описват имуществото на ГОРУБСО
  Съдия -изпълнители всеки момент ще започнат да описват имуществото на обявеното в ликвидация дружество ГОРУБСО в Мадан, Рудозем и Златоград заради неплатени сметки, предупредиха магистрати от Смолян. Енергоснадяването вече има издадени от съда изпълнителни листове, за да си събере дълговете.