ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 17 май 1999 г.
  Тема на деня| Външна политика | Правителство| Политически партии и организации | Социологически изследвания| Икономика|  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Засилване на въздушните удари над Югославия и създаване на условия за екокатастрофа в региона.

 • Днес се провеждат парламентарни избори в Израел.

 • Среща на министрите на външните работи на ЕС за Югославия.
   

     БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • Премиерът Костов се надява войната в Югославия да свърши бързо.

 • Днес в София ще пристигне Тони Блеър с план за Балканите след войната

 • Гернот Ерлер заявява, че единственият победител от войната в Косово ще е оръжейната промишленост.

 • България е дала най-много помощи на Македония, съобщава в. "Нова Македония".

 • Според лидера на Зелената партия Каракачанов в България има екологично замърсяване от бомбардировките над СРЮ, по негова покана експерти на "Грийнпийс" ще правят изследвания.

 • Черен облак с дължина 6-7 км премина над българските селища Връв, Куделин, Кошава, Косово и др. след бомбардировките в  Прахово и мина Бор.

 • 62%  от българите са против предоставяне на българска територия на НАТО, сочи изследване на "Галъп интернешънъл".
   

     АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • България подписа договора за износ на 33,7 млрд. киловатчаса електроенергия за Турция за 10 години.

 • Смерч остави без покрив и електричество село Жълтуша в Източните Родопи. Порой нанесе щети в Хасково.

 • Евролевицата и БСП подписаха предизборно споразумение са общи кметски кандидатури в цялата страна.

 • Лидерът на БЗНС Петко Илиев подаде оставка заради  незачитане на земеделците в ОДС, новият главен секретар е Георги Пинчев.

 • Днес СДС и Народен съюз ще преговарят по споразумението за местните избори.
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  България и войната
  Премиерът Костов се надява войната в Югославия да свърши бързо
  На среща с избирателите в Добрич премиерът Иван Костов е заявил следното за войната в Югославия: "Ако войната не свърши до юни, се приготвяйте да затягаме коланите. Според мен конфликтът трябва да свърши през следващите седмици. Ако не спрат въздушните атаки, сърбите не могат да съберат житото си. За да има гориво за танковете в Югославия, няма да има за комбайните и няма да се жъне. Затова оттам иде огромна бежанска вълна, защото България е най-близко по вяра и език на сърбите, които ще бягат от глад. Страната ни не може да поеме огромните загуби, ако гладът и нещастието се стоварят върху Югославия. Бързият мир е спасението на България."
  Костов осъди антинатовската позиция на онези "4-5 човека, които са абонирани за говорители на интелектуалците и при всяка промяна в ситуацията се изказват". Според Костов преобладаващата част от интелектуалиците приемат позицията на правителството, а останалите "съсипват и без това невисокото реноме на българския интелектуалец". Костов заяви, че от името на народа може да говори само мнозинството. /"Стандарт", "Сега"/
  Във връзка с това заявление на премиера Костов в. "Дума" публикува статията "Военновременните призраци на премиера Костов", в която се изтъква идеята, че "Все нови и нови плашила измислят управляващите".

  Днес в София ще пристигне Тони Блеър с план за Балканите след войната
  Според предварителната програма Тони Блеър трябва да пристигне днес в София в 17,30 ч. В 18 ч. той ще изнесе лекция в Софийския университет, а след час е срещата му с премиера Костов. В 20 ч. се предвижда да се срещне с президента Стоянов. В предаване на радио "Експрес" посланикът на Великобритания в София Ричард Стаг заяви, че Блеър носи план от 4 точки за бъдещето на Балканите след войната. Планът включва действия на ЕС,НАТО, ОССЕ и международните финансови организации за трансформацията на сегашната икономическа и политическа обстановка. Стаг заяви още, че в лекцията си в университета Блеър ще отбележи, че Англия ще положи реални усилия за интеграцията на България в ЕС и НАТО. В. "Демокрация" отбелязва казаното от говорителя на НАТО Джейми Шей, че при посещението Блеър ще благодари още веднъж на българското правителство за предоставения въздушен коридор на НАТО. Според вестника най-важните теми на разговорите на Блеър в София ще бъдат кризата в Косово, възстановяването на Балканите след войната и конкретните нужди на България и интеграцията в НАТО и ЕС. /"Стандарт", "Демокрация"/

  Гернот Ерлер заявява, че единстевният победител от войната в Косово ще е оръжейната промишленост
  Гернот Ерлер е зам.-председател на парламентарната фракция на управляващата в Германия ГСДП. Той е и председател на Германо - българския форум и е член на ръководството на Комисията по външна политика в Бундестага. Ерлер участвува в международната конференция "Положението в Югоизточна Европа и перспективите за развитие", проведена на 15 май в София по инициатива на фондацията "Фридрих Еберт" с участието на всички социалистически и социалдемократически партии в България. За позицията на България по югокризата Ерлер заявява следното в интервю за в. "Труд": "При тази си визита имах възможност да разговарям с външния министър г-жа Надежда Михайлова и да изразя големия ни распект и признание за това твърде смело поведение на българското правителство. Сигурно би било по-лесно и популярно да не се отговори положително на желанията на НАТО. Но кабинетът зае категорична позиция, която заслужава уважение. Това е от полза за стремежа на страната ви към ентегриране в евроатлантическите структури. Пред нас е предизвикателство да се опитаме да отстраним негативните последствия за България предимно в икономическата област, да й помогнем с Пакта за стабилност. А това е ясен политически сигнал от Запада, че българското правителство ще получи реална помощ."
  Според Ерлер "Едиственият победител /от войната/ ще е военната промишленост, която ще трябва да замени използваните оръжия с нови". Той смята, че войната ще продължи дълго. /"Труд"/

  България е дала най-много помощи на Македония, съобщава в. "Нова Македония"
  България е страната, предоставила най-голямо количество хуманитарна помощ за нуждите на бежанците в Македония, сочи статистика, публикувана във в. "Нова Македония".
  България е изпратила в Македония 1758 тона помощи, следвана от Германия - 1563 тона и Италия - 1252 тона. В стойностно изражение обаче "най-скъпа" е германската помощ - 1 965 000 долара, докато българската възлиза на 870 958 долара. Общо 42 държави са изпратили хуманитарна помощ в Македония до този момент, съобщава на първа страница в. "Демокрация", позовавайки се на скопския вестник.
  От началото на бежанската криза в Македония са пристигнали общо 18,6 000 тона хуманитарна помощ.

  Според лидера на Зелената партия Каракачанов в България има екологично замърсяване вследствие на юговойната. По националното радио лидерът на зелените заяви, че  българската наука не е наясно какво става и не сме подготвени за екологичните последици от бомрадировките.  Използването на уранови бомби в центъра на Европа е истинско варварство, каза Каракачанов и подчерта, че Зелената партия е поканила експерти от "Грийнпийс" да направят изследвания в България.
  В същото радиопредаване на 16 май главният директор на Нацианалния център по околна среда и устойчиво развитие Димитър Кантарджиев заяви, че войната в Югославия не е променила екологичната обстановка в България. Няма изменение в данните, регистрирани от 26-те автоматични мониторингови станции в страната спрямо последните години, информацията се актуализира на всеки 10 минути и не може да бъде скрита. Според него незадоволителното екологично състояние в България не е вследствие на бомрадировките, а на промишленото замърсяване, на което се дължат киселинните дъждове.
  Радиационната обстановка не е променена,  зави и проф. Минев, преподавател по атомна физика в Софийския университет. Той изтъкна обаче, че радиацията в огнищата на ударите може да нарасне в смъртоносни дози.

  Черен облак с дължина 6-7 км премина над българските селища Връв, Куделин, Кошава, Косово и др. след бомбите над сръбския азотно-торов завод в Прахово и ураново-медните мини в Бор на 20 км от границата, съобщава в-к "Дума". Жители и на Ново село твърдят, че въздухът станал лютив, докато черният облак преминавал над селото. Разнясяла се задушлива миризма на изгоряло.
  Облакът с форма на гъба се движел високо и бил с дължина 6-7 км, но бил отвян към Румъния от северозападния вятър, а в Брегово не били регистрирани никакви отклонения от нормите за замърсяване и радиоактивност,  съобщават от подвижната лаборатория на МОСВ.
  Черният облак не е непуснал България. Посоката на вятъра се променя и има по-голяма  вероятност да поемем отрови от бомбардировките, е казала за в-к "Монитор" вчера известната синоптичка Любка Кумчева.
  Според депутатката от БСП Татяна Дончева слежбите на екоминистерството съобщават средно аритметичен резултат, който не е реален. БСП била във връзка с различни лаборатории в страната за замерване на радиация. Според информацията, с която разполагали  социалистите, в определени часове се наблюдавали пикови стойности на въглероден окис, на диоксинов уран и на озон. Официално се знае, че в Македония  радиацията е повишена няколко пъти. България е на същото разстояние от военния конфликт. В Гърция, която е още по-далеч, също има проблеми. Как тогава радиацията заобикиаля само България, пита Дончева.
  В-к "Демокрация" , "Стандарт" и другите централни ежедневници съобщават, че река Тимок е силно замърсена и водите й са жълто-кафяви след бомрардировките на мините в сръбския град Бор. Данните са от Гражданска защита във Видин. Според еколозите ракети са разрушили пречиствателните съоръжения на реката и отпадните води влизат безпрепятствено в нея. Специалисти са взели проби от различни точки на реката, редзултатите ще са готови до 48 часа.  Смерч помете на 15 май половината село Жълтуша, Ардинска община
  Силен вятър, който по начина на действие се оприличава с торнадо, помете в събота, 15 май, половината село Жълтуша, Ардинска община. Според информацията на РДВР - Кърджали са унищожени, стъкла, прозорци, пострадали са покриви и къщи.  Селото вече е без кметство, читалище, училище и магазин. Петнадесет минутната стихия е отнесла и минарето на джамията.  Без керемиди и с потрошени стъкла са 300 къщи.  Без покрив са останали 1000 души от 1700-те жители на селото, съобщи правителствената информационна служба. Електрозанхарнването е прекъснато. Силният вятър е обърнал два 5-тонни товарни автомобила ИФА и леки коли. Ранени са четирима души.
  Групи на Националната електрическа компания са започнали възстановяването на електрозахранването. В селото са дошли и оперативни групи на областния комитет за защита на населението от природни бедствия, аварии и катастрофи, както и оперативна група от областния отдел на Гпажданска защита - Кърджали. Премиерът Костов е наредил да се създаде комисия за оценка на щетите и за ликвидиране на последствията от бедствието.

  Порой в Хасково
  Пресата съобщава за порой, залял  със 60 см вода улиците на Хасково вечерта на 15 май. Движението по основните булеварди е било напълно парализирано.  Потопени са избите на банка "Биохим" и Росексимбанк, съобщават от пожарната в града. Щетите н магазини и заведения са за милиони левове.
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА

   България подписа договора за износ на 33,7 млрд.киловатчаса електроенергия за Турция за 10 години
  Председателят на Съвета на директорите на Националната електрическа компания /НЕК/ Константин Шушулов и шефът на турската електрокомпания ТЕАШ Заки Кьосеоглу подписаха в събота договор за износ на 33,7 млрд. киловатчаса електроенергия от България за Турция в продължение на 10 години. Срещу това Турция ще участвува в строеж на инфраструктурни обекти в България.
  През 1999 г. доставките на ток за Турция ще се увеличат от 1,8 на 2,2 млрд. квтч. През 2000 г. износът ще нарасне на 2,5 млрд. квтч., а през 2001 г. - на 3,2 мрд.квтч. От 2002 до 2008 г. ще се изнасят по 4 млрд. квтч. годишно. През първите две години цената на изнасяния ток ще бъде 3,55 цента за киловатчас. След това се предвижда увеличение на цената в зависимост от инфлационния индекс на еврото. Разплащанията ще станат между двете компании - НЕК и ТЕАШ.
  Шефът на НЕК Иван Шиляшки определи договора като много изгоден за двете страни. Предвижда се строителството на нов електропровод с мощност 400 киловолта с дължина 260 км., от които 60 км на българска територия, които ще бъдат построени от НЕК. Този електропровод ще дублира съществуващия от ТЕЦ "Марица - изток - 3" до турската подстанция "Бабаески".
  Сключването на договора е гаранция за строителството на каскадата "Горна Арда" и на магистралата Пловдив - Капитан Андреево. Каскадата, която ще струва около 200 млн. дол., ще бъде построена от смесено дружество между НЕК и турската компания "Джейлан". /"Стандарт"/
  Коментарът на в-к "Пари" за договора е следният: "Преди дни Турция получи правото да купува български ток при цена 3,55 цента за киловатчас поне през следващите две години. В същото време в момента българските фирми плащат за тока средно 103 лева без ДДС, тоест по 5,6 цента. Цената за тях ще стане дори 6,15 цента без ДДС от 1 юли, ако се приеме предложението промишлената електроенергия да поскъпне с 4,3% тогава.
  Излиза, че Турция, която има огромен дефицит от електроенергия и търси всякакви начини за доставка, ще купува тока с 80% по - евтино отколкото произдводителите в България".  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО

  Правителството може да предложи промени в споразумението с МВФ след юнския преглед на изпълнението му, заяви вицепремиерът Божков на 15 май в с. Генерал Тошево.  Според финансовия министър Радев обаче промени ще има само ако войната в Югославия продължи твърде дълго. Това той заявяви пред в-к "Стандарт" на 16 май. Радев смята, че засега промени в договора с МВФ не се налагат и нови разчети не са правени.
  Според Божков в споразумението с фонда има няколко критерия, които се влияят отвън, и България не може да ги постигне. Например ръстът на БВП е заложен да е 4,5-5%. При тази криза  около нас и при отлива от пазарите обаче  вероятно няма да стигнем заложения процент и ще слезем на 3,5%.  До юни ще стане ясно дали са трайни негативните резултати от войната и тогава ще предложим някои промени в макрорамката, каза вицепремиерът. За да живеем по-добре, ни трябват поне 4 години постоянен растеж на БВП. Затова няма да спрем по средата на нито една от реформите, заяви Божков. През 1996 г. имаше 12% спад на икономиката, а през 1998 г. постигнахме 3,5% ръст.  Над 50% от българите работят в частния сектор, а той произвежда 60% от БВП, припомни Божков.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  БСП и Евролевицата ще се явят с единни кметски кандидатури на предстоящите местни избори през есента
  Лидерите на Евролевицата и БСП Александър Томов и Георги Първанов подписаха на 16 май във великотърновското село Въглевци предизборно споразумение за общи кметски кандидатури и отделни листи за общински съветници в цялата страна. На сбирката са присъствали ръководствата на двете партии и регионалните им лидери от страната.  До 30 юни имената на кандидатите ще бъдат съгласувани.За целта ще да се идградят координиращи звена на всички нива, е уточнил Томов.
  Към предизборното споразумение на БСП и Евролевицата ще могат да се присъединят всички социаллиберали и социалдемократи в страната, е заявил за пресата соцлидерът Първанов. Според него консолидацията на българската левица е необратима въпреки някои различия. Той и Томов са се договорили двете парити да активизират взаимоотношенията си и в парламента. Още през тази седмица те ще се обединят около промените в закна за местното самоуправление, съобщава в-к "24 часа". В петък лидерите на опозиционните социалдемократически и социаллиберални формации ще се съберат на среща, за да обсъдят проекта за алтернативно управление, изготвен от Евролевицата.  Томов очаквал тя да бъде подкрепена от всички леви партии.
  Опозицията се готви да издигне общ кандидат за кмет на София, са съобщили за пресата депутати. Инициативата била  на Евролевицата и вече течали усилени преговори с БСП и ДПС. Според участници в разговорите лидерът на БСП Първанов и на ДПС Доган харесали предложението. Замисълът е да се издигне независим кандидат, подкрепен от цялата отозиция, съобщава в-к "Стандарт".

  Лидерът на БЗНС в ОДС Петко Илиев подаде оставка заради  незачитане на земеделците в коалицията, новият главен секретар е Георги Пинчев
  Управителният съвет на БЗНС избра Георги Пинчев за главен секретар, след като на 15 май лидерът на земеделската организация Петко Илиев подаде оставка. Като мотив Илиев е посочил незачитането на БЗНС от страна на основните му партньори в ОДС - СДС. Избрано е и ново Постоянно присъствие поради колективната оставка на старото. Причина за оставката на Илиев са критиките за начина, по който той е водил преговори със СДС за съвместното участие на местните избори, съобщава в-к "Сега". На среща между него и лидера на СДС Костов и шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова на 13 май, премиерът е обяснил, че БЗНС може да разчита на подкрепата на СДС само в 4 общини.
  Днес заседанието продължава с обсъждане на партньорството на БЗНС със СДС и ОДС в предстоящите местни избори.
   В. "Сега" цитира думите на новия секретар Пинчев, че ако СДС не ги зачете, земеделците "ще потърсят други партньори, с които да разчупят двуполюсния модел". Той щял да поиска на среща с Костов по-широко участие на съюза във властта.

  СДС обмисля вариант на закон за местните избори от един тур, съобщи секретарят по информационната политика на СДС Илия Петров по радио "Експрес" на 16 май.

  СДС подписва споразумение само с Народен съюз за изборите
  Днес СДС и Народен съюз ще преговарят по споразумението за местните избори. Лидерите на Народен съюз Савов и Мозер ще настояват бъдещото политическо споразумение да е валидно  не само за местните избори, а и за следващите парламентарни избори, уведомява в. "Стандарт", позовавайки се на информация от земеделския депутат Моньо Христов. Народен съюз отива на преговорите със СДС с още 3 условия. Първото е да не се намалява броят на общинските съветници, както се предвижда в работния вариант на избирателния закон. Другите две са балотажът да остане за кметския вот и ОДС да издигне повече безпартийни кандидатури. Савов и Мозер били съгласни с идеята на СДС да отпадне изборът на районните кметове и те да се назначават от градоначалника на общината.
  На срещата няма да се взимат решения, а само ще изслушаме Народен съюз, е обяснил за "Стандарт" политическият секретар на СДС Красимир Каменов. На заседание на Националният съвет на 18 май ръководството на СДС ще получи мандат за правомощията си в преговорите с партньорите. Със сигурност ще бъде подписано споразумение с Народен съюз. Засега такова не се предвижда с другите участници в ОДС, пише "Стандарт".  
   


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

  Според изследване на "Галъп интернешънъл", проведено преди два дни, 62%  от българите са категорично против предоставяне на българска територия за военните цели на НАТО
  Данните показват, че 38% от българското население не одобряват решението на парламента за пердоставяне на въздушното пространствно на България за самолетите на НАТО.   Решението се одобрява от 37% от българите.
  Същевременно негативните нагласи към действията на НАТО, независимо, че остават преобладаващи, бележат известен спад. Обществената подкрепа за членство  в НАТО е нараснала спрямо април тази година. Нормалните й предвоенни стойности бяха в границите  40-43%, а противниците - около 20%. В края на първия месец от бомбардировките съотношението за-против стана 31:27. Сега, в края на втория им месец то е 38:32 в полза на членство в Атлантическия съюз.
  Като цяло  данните от изследването говорят за задълбочаваща се поляризация на българското общество и за сериозна разединеност на нацията по отношение  на моралната оценка на случващото се в Югославия. Три четвърти от българите са за незабавно и безусловно спиране на ударите, 62% са категорично против предоставяне на българска територия за военните цели на НАТО, "за" са едва 12%.  /"Сега"/  
   


  ИКОНОМИКА

  За днес са насрочени последните преговори с купувачите на "Кремиковци", съобщават от Аггенцията по приватизация /АП/. Ако се постигне окончатгелно съгласие по сделката с един от двамата кандидати - "Ердемир" и "Дару металс", в сряда, 19 май, договорът ще влезе за одобрение от надзорния съвет на АП. С "Ердемир" ще се преговаря за поемането на дълговете на комбината, а от "Дару металс" ще се искат повече финансови гранции по сделката.
  Ако не се стигне до сделка, след 1 юли ще започне ликсвидацията на "Кремиковци", каза зам.-министърът на промишлеността Малинов вчера. Само за първото тримесечие на тази година комбинатът е натрупал 85 млрд. лв. загуби.
   
   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в Буркани"