ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 17 май 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения с балканските страни
  | Армия | Правителство | Българска православна църква
  | Политически партии и организации| Култура и наука |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Без очакваните изненади, обещани от опозицията, премина парламентарният дебат за корупцията. Вотът на недовериe ще се гласува утре.

 • Според лидера на БСП Георги Първанов премиерът Костов е идеолог на корупцията и на клиентелизма, а СДС е мафия.

 • Силовите министри подозират БСП и външни фактори в заговор срещу държавността.

 • Лидерът на ДПС Ахмед Доган обвини за корупцията всички правителства, управлявали през последните 10 години, а депутатите от ДПС ще гласуват на вота с "въздържали се".
   
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Новият турски президент Ахмед Сезер положи клетва.

 • Идеята за еврофедерация печели привърженици.

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Черна гора ще получи 55 млн. евро финансова помощ от ЕС.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Индустриалците от Европейската кръгла маса се оплакаха на премиера Костов от българските чиновници и нелоялната конкуренция.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 •   В Охрид президентът Стоянов беше посрещнат топло и сърдечно.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Асове на разузнаването в света ще се срещнат в Пловдив.

 • Зам.-шеф на НСБОП дава оставка, несъгласен с оценка на министър Йорданов.

 • Йерусалимската икона на Света Богородица замина за Сърбия.

 • Български лекари за първи път трансплантираха костен мозък.
   
   

     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Без очакваните изненади, обещани от опозицията, премина парламентарният дебат за корупцията. Вотът на недоверие ще се гласува утре
  Премиерът Иван Костов бе атакуван в продължение на 7 часа вчера в парламентарната зала заради корупцията в държавата. Депутати и министри спореха има ли корупция в България, кои са източниците й и кога и кой е положил началото й. Причината беше поискания от БСП и Евролевицата вот на недоверие към правителството заради корупцията.
  Премиерът дойде в парламента, придружен от почти цялото правителство, от главиня прокурор Филчев, от шефовете на митниците, валутния борд и статистиката.
  Без неочакваните изненади, обещани от опозицията, премина вчерашният парламентарен дебат за корупцията, който в. "Труд" определя като "вял".
  "Вотът е необходим, за да се даде политически израз на отхвърлянето на политиката на корупция", обяви вчера целта на дебата лидерът на БСП Георги Първанов. "Вотът е апел за пречистване и опит за промяна", допълни и председателят на Евролевицата Томов. "Държавата се превърна в собственост на управляващата партия, граничеща с бащиния", констатира лидерът на ДПС Ахмед Доган.
  В отговор председателкта на ПГ на СДС Екатерина Михайлова обяви: Няма да влезем нито в компромати, нито в интригантски игри", и обвини БСП, че с вота разчиства вътрешнопартийни сметки, а ДПС - че иска да провокира ситуация като тази през 1992 г.
  БСП и Евролевицата обаче цитираха предимно данни, изнесени от пресата в последните дни. Само два нови случая на корупция извадиха левите. В единия от тях е замесен премиерски съветник. Единствен главният прокурор Филчев съобщи конкретни данни за изчезнали 7 млрд. лв.
  Дискусията започна с "ударното слово" на депутата от левицата Любен Корнезов: тези които раждат и прикриват корупцията, трябва да си ходят още днес. Ние ви казваме: Иване, ходи си! С мир".

  Лидерът на БСП Георги Първанов нарече премиера Костов идеолог на корупцията и на клиентелизма, двигателя на пълното срастване на управляващата партия и изпълнителната власт. Той е основното свързващо звено и най-сетне - заедно с председателя на парламента Соколов и други шефове на институции крепят политическия чадър над корумпираните управници. Най-цитираните имена в изказванията бяха на Маринов, Таушанов, Едит Гетова, Пламен Минев. Според Първанов още преди да назначи шефа на митниците Минев, Костов е разполагал със справка, че той обслужва силова групировка. Критикувани бяха и съветниците на премиера.

  Обвиненията на левите
  До средата на м. г. 74% от приватизираните 671 предприятия са станали собственост на т. нар. работническо-мениджърски дружества. 82% от тези РМД, което е около 400, принадлежат на бартовчедите на синята номенклатура Всяко РМД заплаща само 10% от реалната стойност на съответното предприятие. Сиреч на цената на 40 предприятия братовчедите купуват 400. Как е възможно един регионален координатор за Североизточна България да бъде член едновременно на 8 борда? Според последния доклад на евронаблюдателите Аткинсън и Гелерод митническите измами, основани на корупция и фалшифициране на митнически документи, са осигурили 560 млн. долара през 1997 г. и 700 млн. долара през 1998 г., а най-важните личности в държавата са се възползвали от тези незаконно придобити печалби. Ако фондация Бъдеще за България на преимиершата Костова е получила от  държавни предприятия, и то по нареждане на тогавашния вицепремиер Божков, само за Коледа 1997 г. около 10 млн. лв., автоматически между 2,5 и 4 млн. лв. са отишли не по предназначение в домовете за сираци и стари хора, а за нуждите на самата фондация. Но бюджетът на "Бъдеще за България" е стотици пъти по-голям от 10 млн. лв. Според Атанас Тилев, за да бъде приватизирано Кремиковци, шефът на Дару метал е трябвало да плати подкуп от десетки хиляди долари на един от зам.-министрите на промишлеността. Как ще обясните, г-н Костов, пренебрежението на фирма Маркони към договорните й отношения с Министерството на отбраната, за което многократно сигнализира военният министър Бойко Ноев? Обяснението е много просто, има ясно изразен цифров еквивалент.
  Синият депутат Пламен Марков пък контраатакува с информация за колегата си от БСП Илия Баташки, че по документи за 4 дни е навъртял 3450 км. Като говорим за бензин - какво стана с проверката на фирмата на премиерския съветник Веселин Белевски, който върти търговия в безмитна зона, реагира Румен Овчаров.

  Силовите министри подозират БСП и външни фактори в заговор срещу държавността
  Вътрешният министър Йорданов реагира, че корупция е имало, има и пак ще има. МВР шефът нарече поведението на БСП "цинична пропаганда" и посочи, че заради сигнали за корупция са уволнени над 1000 митничари. Според в. "Пари" силовите министри са заподозрели БСП в заговор срещу държавността
  Според Вътрешният министър Йорданов, цитиран в "Пари", опитът за дестабилизиране на страната е започнал значително по-рано. Негов носител е бил един човек, понесъл болезнено ряздялата с високия пост, който е заемал (става дума за ген. Бонев). "Но, както виждате, опитът засега е неуспешен. Не може да се очаква нищо съществено от този вот. След него работата ни ще продължи. Струва ми се обаче, че предишните вотове на БСП тръгвапа много по-енергично. Очевидно този път опозицията е много зле подготвена. Те започнаха твърде рано атаката си. А есента ще бъде късно за тях", смята министър Йорданов.

  Според министъра на отбраната Бойко Ноев обстановката през последните седмици е много напрегната. Има явни опити за дестабилизиране на страната. Според него те идват от две посоки - вътрешни и външни. Вижда се от всички прояви на опозицията, че тя иска да се върне във властта. Друг бил въпросът дали тя ще има ресурс за това. От друга страна, участие имат и външни фактори, които имат определени геополитически интереси в региона. В общи линии това са страни, които не са заинтересовани от укрепването на позициите на НАТО в региона и нямат интерес от изолацията на Милошевич, казва  министър Ноев.
  Според правосъдния министър Симеонов хаосът е бил създаден от БКП, с разграбването на имуществото, голямата кражба с Указ 56 и т.н.
   
  Във връзка с обвиненията за корупция на управляващите, главният прокурор Фирчев прочете списъци на обвиняеми банкери и пирамиди
  Държавата е понесла щети за 7 млрд. ДМ от икономически престъпления. Той уточни, че сумата, равна на валутния резерв, е изчислена само на база 74 дела, взети от специален отчет в прокуратурата, но общо 400 били недовършените, понеже се точели 4-5 години. Кога са извършени тези преспъпления, запита Филчев и сам отговори: през периода 1994-1997 г. (т.е. преди управлението на ОДС). На възмутените възгласи от лявата страна на залата Филчев репликира: "Чувствата ни са взаимни. И прокуратурата не обича престъпниците".
  Всички сигнали за корупция, които са били пратени до изпълнителната власт и в частност до правителството, са в прокуратурата, каза главният прокурор. Нямало случаи на задържане или прикриване на сигнали, както се опитвали да внушат "някои".
  Прокуратурата не се интересува от това каква е партийната принадлежност на бившия шеф на Строителни войски ген. Пешлеевски, нито пък от политическите пристрастия на столичния кмет Софиянски, заяви Филчев.

  Според вицепремиера Жотев групировките в сянка се стархуват от реформата
  Трън в очите на групировките е приватизацията на Булбанк и БТК, обяви вицепремиерът Жотев. Според него икономическите групировки страдали, защото не останали държавни банки.
  "Вотът ми изглежда добре оркестрирана операция, чиято цел е хората в България и в чужбина да бъдат убедени, че правителството на ОДС е без перспектива", подозира Жотев. Истинската цел на вота била икономическа. Недоразбитите полулегални групировки се страхуват, че рязко се свива теренът им за действие, смята Жотев.
  Опозицията иска да се спре приватизацията на БТК и Булбанк, подкрепи го и премиерът. Правителството не приема обвиненията на опозицията, че съществува политика на корупция.
  В края на 1992 г. всички налични пари в държавата бяха около 10,6  по тогавашния курс, съобщи премиерът. През февруари 1997 г., когато БСП отказа мандата за съставяне на ново правителство, остави 3 млрд. ДМ, останалите 7 млрд. ДМ  липсваха. Сега в държавата има 8 млрд. лв. Не е още на нивото на 1992 г., но паричната маса се възстановява. Тази политика, която пълни и множи богатството на държавата, не може да бъде наричана корупционна, обобщи премиерът Костов.

  Лидерът на ДПС Ахмед Доган изненада залата, като отправи атаката си срещу всички правителства, управлявали през последните 10 години; депутатите от ДПС ще гласуват на вота с "въздържали се"..
  Чак след това той отправи персонални обвинения срещу Иван Костов, който се опитал да обсеби цялата власт и въвел пирамидалната форма на управление. Той прогнозира, че днешният вот ще сложи началото на търсенето на нова формула на управление на страната. Доган поиска временна парламентарна комисия, която да гарантира прозрачността на всички сделки и ефективността на следприватизационния контрол. /"Пари"/
   В. "24 часа" пише, че изненадващо към БСП и Евролевицата, които категорично ще гласуват срещу правителството, се е присъединил и Доган, който решил да подкрепи вота на недоверие. Неговите депутати от ДПС обаче щели да гласуват "въздържали се".
  Големият проблем е, че управляващите си вярват. Така обобщи дебатите Доган в кулоарите на парламента, съобщава същият вестник. Лидерът на ДПС се надявал, да се срещне с Костов след вота. Преди Бонев да направи разкритията си, СДС имаше полза от предсрочни избори. Сега му трябва време да се измъкне от кризата. Вотът на Доган ще бъде знаков, са обяснили осведомени.
  Независимите депутати няма да участват в гласуването, обяви Жорж Ганчев. Според него опозицията не е готова да управлява.
  Лидерите на коалиционните партньори на СДС Анастасия Мозер (БЗНС-НС) и Александър Праматарски  (Демократическа партия) обявиха, че няма да подкрепят вота. Мозер заяви, че недоказаните обвинения в корупция са се превърнали в метод за извиване на ръце.
  По време на дебата се чу и екстравагантната идея президентът да назначава премиер, пише "Пари".
  Според шефа на икономическата парламентарна комисия Никола Николов чрез антикорупционния популизъм се прикривала водещата не вече антиправителствена кампания. В края на дебата думата взе председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова. Отляво чухме предимно антикорупционна риторика, а не предложения за мерки, с които да се справим с корупцията, каза тя.
  Правителството не приема обвиненията, че осъществява политика на корупция, заяви премиерът Иван Костов след приключване на дебата.
  Вотът за недоверие ще се гласува утре, 18 май.
   
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Черна гора ще получи 55 млн. евро финансова помощ от ЕС
  Еврокомисарят Крис Патън заяви в Подгорица, че Черна гора ще получи 55 млн. евро в подкрепа на прозападното правителство. След среща с черногорския президент Мило Джуканович той отбеляза, че сътрудничеството на ЕС с Черна гора е добро и ефективно. Джуканович отбеляза, че през 2000 г. Черна гора ще получи 100 млн. евро, които ще бъдат жизненоважни, за да се продължи демократичната политика в републиката. Той изрази надежда, че средствата ще дойдат преди местните избори на 11 юни.
  Режимът на Милошевич започна кампания из цялата страна за построяване на 100 000 апартамента за млади специалисти, полицаи и военни. През 2000 г. трябва да се построят 10 000 апартамента. Сръбският премиер Мирко Марианович заяви на митинг, че хората от опозицията са предатели, чужди наемници и престъпници и затова за тях няма място в обединения фронт на отбраната. САЩ официално поздравиха участниците в демонстрациите против режима на Милошевич в Белград на 15 май. /"Стандарт", "Пари"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с ЕС
   
  Индустриалци от Европейската кръгла маса се оплакаха на премиера Костов от българската администрация и нелоялната конкуренция
  Вчера в София премиерът Костов се срещна с представители на Европейската кръгла маса на индустриалците /ЕКМ/. Те са заявили, че бюрокрацията и дългото чакане на отговори от правителството и местната администрация пречат на техния бизнес в България. Това заяви след срещата шефът на белгийската "Солвей" барон Даниел Янсен. В делегацията на ЕКМ влизат крупни инвеститори като "Солвей", "Данон", "Нокиа", "Ериксон", "Норск хидро", "Делта" и "Шел". Янсен обясни, че чуждите фирми биха могли да инвестират повече в България, ако получат по-бързи отговори от правителството. Представителите на ЕКМ са отбелязали, че нелоялната конкуренция, незаконният внос на суровини и стоки и сивата икономика в България спъват бизнеса. Те са поискали от правителството равнопоставеност между чуждите и българските фирми.
  При срещата си с ръководството на Българската стопанска камара и министрите Антони Славински и Евдокия Манева е било заявено, че до две седмици чуждите индустриалци ще предложат промени в данъчното законодателство, вносните мита и митническия контрол. Те не са искали намаление на данъците. При срещата си с Костов са посъветвали да се приеме етичен кодекс и ако той не се спазва от администрацията, да се отнемат премиите и да се уволнява.
  Премиерът Костов е призовал чуждите инвеститори да разкриват нови работни места в България. /"Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
   В Охрид президентът Стоянов беше посрещнат топло и сърдечно
  През втория ден от специалното си посещение в Македония президентът Петър Стоянов посети Охрид и разгледа неговите исторически забележителности. На площада пред църквата "Св. София" той беше посрещнат от насъбралото се множество с възгласи "Да живее майка България". Президентът Стоянов положи цветя на гроба на Григор Пърличев, а после се изкачи на Самуиловата крепост. Стоянов беше посрещнат и приветстван от кмета на града Никола Матлиевски.
  В края на посещението си президентът Стоянов резюмира резултатите по следния начин: "Ние преминахме важна психологическа бариера. България иска да развива равноправни, приятелски и взаимоизгодни отношения с Македония." Македонският печат отрази доброжелателно посещението. /"Демокрация"/
  В. "Труд" отбелязва заявлението от президентския пресцентър, че преди посещението Стоянов е поискал среща с бившия президент на Македония Киро Глигоров, но са отговорили, че по това време той ще е в чужбина. По този начин беше отговорено на спекулациите в македонския печат за скандал поради отказ на Стоянов да се срещне с Глигоров.
  В. "Монитор" публикува статията "Балканско домино" тревожи София и Скопие". В нея се констатира, че този път Македония наистина е в много неизгодна позиция, като се има предвид неочакваното подписване на декларацията от двамата президенти. "България отново протяга ръка на младата си съседка в критичен за нея момент. А София пак демонстрира високи амбиции за активно участие в разрешаването на балканските проблеми. Макар и декларацията да звучи по-скоро като отчаян вопъл на осъден на смърт", пише в статията. Авторът има предвид възможните действия на албанците в Албания, Македония, Косово и Сърбия за реализиране на старата мечта за Велика Албания. Има се предвид и информацията, че албанците в Македония се готвят да обявят на 25 май териториално-политическа независимост на Западна Македония, а след това ще се задейства ефектът на "балканското домино", което ще повлече и албаниците в другите области - Косово и Южна Сърбия.

   
   


   АРМИЯ
   
  Асове на разузнаването в света ще се срещнат в Пловдив
  Утре в Пловдив ще се срещнат асове на разузнаването в света, бивши президенти, дипломати и депутати. Те ще дискутират ролята на балканските страни в студената война. Конференцията под надслов "Студената война и Балканите" е част от световния проект "Конфронтацията по време на студената война" и се организира от американския център "Уудро Уилсън".
  В България за първи път ще се съберат величия на шпионажа като последният шеф на ЩАЗИ Маркус Волф, бившият зам.-директор на ЦРУ Ричард Кър и началникът на френските тайни служби по времето на Митеран Пиер Лакоста.
  В първия ден на форума Маркус Волф ще представи книгата "Разузнаването", писана в съавторство с ген. Тодор Бояджиев. Български историци ще представят и компактдиск, съдържащ разсекретени материали от българските тайни служби от периода 1950-1989 г. Дискът съдържа над 116 000 страници с информация, включително кореспонденцията между Държавна сигурност и КГБ, обменяна между 1985-1988 г. Ген. Бояджиев предупреди журналистите да не очакват големи сензации. /"Земя"/  

   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Зам.-шеф на НСБОП дава оставка, несъгласен с оценка на министър Йорданов
  Заместник-директорът  на Националната служба за борба с организираната престъпност Венелин Великов подаде оставка, съобщи вчера пресаташето на националната служба Диана Петрова.
  Полковникът отговарял за работата на антимафиотите срещу икономическите престъпления, контрабандните канали и кражбите на автомобили.
  Причината за крайното решение е несъгласието на Венелин Великов с оценката за работата на НСБОП, която вътрешният министър Йорданов даде наскоро.
  След като бившият директор на службата  ген. Кирил Радев бе освободен от поста, министърът обяви, че не е доволен от работата на НСБОП.
  Повечето от разработките на антимафиотите не са изпипани процесуално и са негодни за съд, обясни министър Йорданов на пресконфренция миналата седмица. Той заяви, че службата може да работи по-добре и похвали само работата на НСБОП срещу наркотрафика и международното сътрудничество на службата.
  По-късно в пресата се появиха подозрения, че ген. Радев е бил засечен да говори по телефона с наркотрафикант в Лондон. Информацията, съобщена от посланика на САЩ Майлс пред депутати от БСП, бе опровергана от лидера на партията Първанов.
  "В момента не мога да коментирам, само съм подал рапорт - заяви вчера по телефона полковник Велков. - Още нямам отговор, не знам какво е решението на ръководството на МВР".
  В деня, в който ген. Радев се върна от отпуск в чужбина, главният секретар ген. Божидар Попов представи в НСБОП новия заместник на службата полк. Красимир Младенов.
  Той дойде от регионалната дирекция на вътрешното министерство в Благоевград, а на неговото място бе назначен колегата му от РДВР в Кюстендил Стойчо Стойчевски.
  Младенов зае мястото на заместника на Радев - Пламен Пачев, пише "24 часа". Той пък станал директор на Главно управление на местата за лишаване от свобода.
   
  Вътрешният министър Йорданов призовава да не с вярва на ген. Радев за преписките срещу 380 висши служители по сигнали за корупция
  "Чудно ми е, защо докато работеше в МВР, ген. Радев не е казал нито дума за тези преписки. Изведнъж се оказа, че се навъди цяла категория лица, които докато са били в МВР, са били тихи и кротки, а в момента, в който напускат министерството, измислят огромно количество дела, по които били уж работили и все някой им пречел", коментира министър Йорданов прев в. "Монитор". 
   
   


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
  Йерусалимската икона на Света Богородица замина за Сърбия
  И вчера хиляди хора се поклониха пред Йерусалимската икона на Света Богородица, която беше изложена в храм-паметника "Св. Александър Невски" в София от 9 май. Той беше отворен денонощно, а предвиденият престой на чудотворната икона бе удължен заради огромния интерес към нея. Вчера по обед иконата отпътува под силна полицейска охрана за границата при Калотина, където беше посрещната от сръбски свещеници. /"Сега"/  
   


  КУЛТУРА И НАУКА
   
  Български лекари за първи път трансплантираха костен мозък
  Вчера в Националната клиника по детска онкохематология български лекари извършиха за първи път в България трансплантация на костен мозък. Оперирано  е било 13-годишно момче, което е получило костен мозък от сестра си. Операцията е продължила 30 мин. Досега тези операции се извършваха в чужбина и струваха между 200 и 300 хиляди долара, а в България ще струват около 70-80 000 марки. Лекарите изтъкват спешната необходимост от създаване на богата донорска банка. /"Демокрация"/