ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
17 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Президент | Отношения с НАТО |
  Отношения с балканските страни | ПравителствоПолитически партии и организации | Социална обстановка | Икономика |
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • НАТО се готви за ядрени контраудари.

 • Различия в ЕС относно санкциите срещу Австрия.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Акция на частите на САЩ от КФОР по границата с Южна Сърбия.

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Премиерът Костов представи актуализираната правителствена "Програма 2001" в парламента, дебатът по нея ще е другата седмица.
   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Премиерът Костов се срещна с посланиците на страните от НАТО.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България съветва Югославия да се въздържа.

 • Военният министър Ноев заяви, че България не е заплашена от война и не предприема военни мерки заради Косово.

 • Днес премиерът Костов заминава за Будапеща са втората среща на съседните на СР Югославия страни и ще разговаря с Любчо Георгиевски.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Правителството категорично отрича обвиненията за нарушаване на оръжейното ембарго на ООН и създаде специална комисия за проверка.

 • Президентът Стоянов ще възобнови редовните си срещи с ПГ на СДС и с останалите парламентарни групи, съобщи зам.-председателят на СДС Абаджиев.

 • Законът за сигурността влиза в Министерския съвет през септември.

 • Кабинетът одобри отчета за приватизация през 1999 г.

 • 819 млн. лв. са приходите от приватизацията през 1999 г.

 • Изкупуването на тютюна ще се дотира.  

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Акция на частите на САЩ от КФОР по границата с Южна Сърбия
  Всички вестници съобщават за акция на 300 американски войници от КФОР по границата с Южна Сърбия с помощта на хеликоптери и бронетранспортьори. Извършен е обиск на 5 места, като някъде се е стигнало до престрелки с албанците. Арестувани са 9 албанци и е заловено голямо количество оръжие на въоръжени албански групировки. Открити са 200 униформи, 22 сандъка с муниции, 28 гранати, 2 миномета, 7 автомата и др. Операциите ще продължат докато районът, граничещ със Сърбия, бъде прочистен. От американската военна част предупредиха албанците, че никаква бунтовническа дейност няма да бъде толерирана. В същото време френската част в Косовска Митровица постигна споразумение със сърбите за съвместно патрулиране в града. В. "Стандарт" известява за вчерашното решение на Съвета на НАТО да подкрепи острото предупреждение на Джеймс Рубин и Хавиер Солана към косовските албанци да спрат терористичната си дейност в Косово и Южна Сърбия. "Стандарт" предлага и статията "Сцената за конфликта в Южна Сърбия е готова" на Филипа Флечър от Ройтерс. Според статията обстановката в Косово напомня за положението в Косово преди две години. В. "24 часа" отбелязва заявление на ген. Уесли Кларк от вчера, че Милошевич се готви да нападне Черна гора. "Не знам дали решението за интервенция е взето, но следим ситуацията внимателно", е казал Кларк. Пак вчера Милошевич е обвинил ООН, че финансира и покровителства албанския тероризъм в Косово. /"Демокрация", "Стандарт", "Пари", "24 часа"/
   
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Премиерът Костов представи актуализираната правителствена "Програма 2001" в парламента, дебатът по нея ще е другата седмица
  "Трябва да преодолеем изоставането и да отстраним допуснатите слабости в нашата работа" - с  тези думи премиерът започна речта си пред депутатите, представяйки актуализираната правителствена програма. Премиерът побърза още в началото да признане: "В много важни сфери като здравеопазването, социалното осигуряване и данъчната система забавихме реформите заради недобра организация и несъгласуваност". Той допълни, че правителството е закъсняло с алтернативната заетост, не е създало стимули за бързи реформи и не е осигурило достатъчна подкрепа за частния сектор. След което премиерът набеляза най-важните според програмата, а и най-желаните от обществото промени.
  На 10 юли правителството ще бъде готово да дебатира с тристранните партньори по конкретни предложения за намаление на данъците, съобщи премиерът. Според него до 30 юни ще се види как ще изпълняват държавния бюджет и консолидираната бюджетна програма за полугодието. Стимулирането на инвестициите и икономическия растеж чрез намаляване на данъците, включително и за дребния бизнес, ще бъде правителствен приоритет оттук нататък, обяви Костов в парламента. Той обясни, че за да се облекчи кредитирането, ще бъде предложено понижаване на минималните задължителни резерви на търговските банки.
  Поскъпването на петрола на международния пазар ще се отрази на цените на течните горива, но няма да повиши сметките за топло- и електроенергията, както е записано в актуализираната програма, каза премиерът.
  Създаване на 250 000 нови работни места до края на април 2001 г. чрез повишаване на стопанската активност в частния сектор и публичния сектор е една от главните задачи в програмата. Документът ще бъде обсъден следващата седмица.
  Шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова подчерта необходимостта от  дебат в парламента  по актуализираните приоритети на кабинета заради поканата за преговори, която България получи от ЕС в края на миналата година. "Сега сме поставени пред нови политически и икономически реалности", обясни тя.
  Опозицията определи актуализираната правителствена програма като твърде оптимистична. Лидерът на БСП Георги Първанов не виждал смисъла на тази актуализация, тъй  като управлението на правителството по досегашната му програма се било провалило и на управляващите им липсвало доверие. Той разкритикува новата програма като "механичен набор от принципни положения, от законодателни идеи и много, много пожелания". Разкритикува и управлението на СДС, което според него ще се запомни с най-много програми и стратегии на глава от населението. Поредната пак се оказвала пълна със стари обещания. И само няколко ценни идеи, които обаче били неизпълними в рамките на този мандат. В това Първанов съзря явен пропаганден ефект, коментира в. "Сега". На лидера на БСП обаче му харесал последния пасаж от изказването на премиера "Силният патетичен финал "имаме сили, енергия и решителност.." звучи като края на една моя първомайска реч", сподели Първанов. И предупреди, че и в СДС, и в кабинета са осъзнали, че идва времето на левите идеи, на лявата политика, на левите партии. Според депутатите от левицата ревизираната програма на СДС имала много заемки от платформите на социалистическата партия. Според тях Костов направо се опитвал да отнеме лявото пространство от БСП.
  "След като проспахте 3 години, сега обещавате "всичко на всеки", обещавате всички благини да се изсипят в последните 3 месеца преди изборите. Фабриката за илюзии отново заработи на пълни обороти, коментира Първанов от трибуната в НС.
  Социалистите оспориха най-вече икономическата част  от програмата. Не може да увеличаваш всички разходи и да намаляваш всички приходи в бюджета, разкритикува Румен Овчаров от БСП. Социалистическата партия не вярвала, че управляващите ще могат да осигурят инвестициите, които обещават.
  Не е възможно правителството да открие 250 000 нови работни места - по 700 на ден, каза Емилия Масларова от левицата. Само през февруари всеки ден в България 1930 души са оставали без работа.
  ОТ БСП нямало да подкрепят тази "предизборна" програма, щели да гласуват "против" дори частта за НАТО, информира в. "Сега".
  От името на ПГ на ОНС Кемал Еюп /ДПС/ обяви програмата на кабинета за амбициозна, вдъхваща надежда. Според него много добре звучали оптимистичните цифри за новите работни места, за номиналния икономически растеж. Той обеща участие в дебата. Участието си в дебата потвърди и съпредседателката на Народен съюз и лидер на БЗНС - НС Анастасия Мозер. Според нея дебатът бил най-хубавото в едно общество. С това се съгласи и Евролевицата в лицето на Драгомир Драганов, който призова за сериозен дебат и корекции в програмата, тъй като тя създавала впечатление за прекален оптимизъм. Премиерът заяви, че правителството прима поканата за дебат и ще се подготви сериозно за него. /"Демокрация" и "Сега"/
   
   
    
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов ще възобнови редовите си срещи с ПГ на СДС и с останалите парламентарни групи, съобщи Димитър Абаджиев - зам.-председател на Националния изпълнителен съвет на СДС. Ръководството на Алианса за правно взаимодействие - Иван Димов, Димитър Абаджиев, Мария Серкеджиева и Валентин Георгиев - вчера се представи на президента. Сдружението работи за хармонизиране на българското законодателство с европейското.
  Обсъдено е било и как чрез алианаса по някои важни закони юристите от всички парламентарни сили да могат да постигнат съгласие. За пример е бил даден законът за ордените и медалите.  
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Правителството категорично отрича обвиненията за нарушаване на оръжейното ембарго на ООН и създаде специална комисия за проверка
  Председателят на Комисията по санкциите към ООН Робърт Фаулър е заявил, че ще поиска да се наложи като санкция на всички страни, които са нарушили ембаргото срещу Ангола, забрана за 3 години да не изнасят оръжие. Днес това съобщават всички вестници, някои от които на първа страница с големи букви - "Стандарт", "24 часа". Предлага се спазването на санкциите на ООН да бъде един от критериите на НАТО и ЕС при приемането на нови членове.
  Правителството създаде специална комисия, начело с правосъдния министър Теодосий Симеонов, която ще разследва обвиненията срещу България. В нея ще бъдат включени представители на правосъдното министерство, на външните работи, на транспорта и вътрешното министерство. Министър Симеонов пое ангажимента да провери всички факти, свързани с информацията от службите на ООН.
  Вчера външният министър Надежда Михайлова заяви пред журналистите, че външно министерство вече е анализирало фактите от доклада и става ясно, че във всички случаи България е посочена като източник на оръжие, а не като доставчик. Според нея има разминаване  между фактите и общите обвинения към България и принципите, които България винаги е спазвала, в това число и налаганите санкции. Владимир Сотиров, представител на България в ООН, заяви че "Докладът не съдържа нито един конкретен факт срещу България. Проблемът е, че обвиненията вече са хвърлени, имиджът на страната е опетнен, а проучванията сочат, че тези обвинения са абсолютно несъстоятелни."
  В. "Стандарт" предлага мнението на шефовете на оръжейни заводи в България, които смятат, че конкурентите на България на оръжейния пазар са в основата на всички обвинения. Някой иска да съсипе държавата ни бавно и сигурно, заявява инж. Петър Георгиев, шеф на "Самел 90".
  Военният министър Бойко Ноев вчера заяви: "Категорично отхвърлям всякакви обвинения против държавата България, че е нарушила по някакъв начин режима на санкциите, обявен от ООН".
  В. "Новинар" в уводния си коментар отбелязва три момента: "Първо, оказва се, че България не е посочена като доставчик, а като главен източник на оръжейни доставки; второ, изглежда сме се престарали да сътрудничим на авторите на доклада, за да направят скандалните си разкрития. И трето - България като че ли е абонирана за оръжейни скандали. А световноизвестен факт е, че най-големият нарушител на оръжейното ембарго са САЩ. Само че тях никой не ги посочва в доклади, чиято цел е колкото хуманитарна, два пъти повече да се удари конкурентът под кръста."
   

   

  ****
  Отношения с НАТО
   
  Премиерът Костов се срещна с посланиците на страните от НАТО
  Снощи премиерът Костов се срещна с посланиците на страните от НАТО в централата на СДС в София. Той е изразил загриженост от обстановката в СР Югославия и опасността от нов военен конфликт, за опасността от нова бежанска вълна и от дестабилизирането на Македония. Нито един от дипломатите не е взел конкретно отношение по тези въпроси. Те са проявили интерес към оръжейния скандал и евентуалната реакция на България. От Костов са получили уверението, че по случая ще работи специална правителствена комисия. /"Демокрация", "Труд"/
   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  България съветва Югославия да се въздържа
  Вчера зам.-министърът на външните работи Марин Райков се е срещнал с Нешко Мадич, югопосланик в София. Той е препоръчал на Нешич юговластите да се въздържат от действия, които могат да доведат до тежки хуманитарни последици за целия регион. Райков е изразил силното безспокойство на България от нарастващото напрежение в Южна Сърбия, защото при евентуален негативен развой на събитията ще застраши и сигурността на лицата, принадлежащи към българското национално малцинство в общините Босилеград, Сурдулица, Цариброд, Бабушница и др., каза Райков.
  Министър Надежда Михайлова заяви по повод срещата, че "независимо от различните оценки, дадени по редица въпроси в рамките на разговора, в края на срещата временно управляващият посолството на СР Югославия у нас Нешко Мадич оцени високо начина, по който България използва влиянието си в интерес на стабилността и сигурността в Югоизточна Европа." /"Монитор"/
   

  Военният министър Ноев заяви, че България не е заплашена от война и не предприема военни мерки заради Косово
  Вчера военният министър Бойко Ноев заяви, че България не е заплашена от война, в която да бъде намесена. Искам да успокоя хората, че ситуацията е под контрол, отбеляза Ноев. Той отрече, че при разговорите с ген. Уесли Кларк е поискано бази на НАТО в България. За в. "Монитор"  министър Ноев е казал следното: "Българското правителство на този етап не предприема военни мерки във връзка с нарастващото напрежение в Южна Сърбия и Черна гора. В момента правителството взема всички необходими мерки, така че България да бъде в крак със събитията, да въздейства в посока, която да отговаря на нашите интереси, а това е единствено намаляване на напрежението в Косово и по-нататъшното стабилизиране на обстановката".
  Вчера в парламента премиерът Костов категорично отрече да е разговарял с Главнокомандващия въоръжените сили на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк за предоставяне на българска територия на НАТО за действия срещу Югославия. Костов каза, че е говорено с ген. Кларк за съвместно учение с Румъния, на което ще участват и страни от НАТО. Провеждането на това учение се потвърди и от министър Ноев, но той отказа да каже дали учението ще бъде по западната граница. /"Стандарт", "Монитор", "Труд"/
   

  Днес премиерът Костов заминава за Будапеща за втората среща на съседните на СР Югославия страни и ще разговаря с Любчо Георгиевски
  Днес премиерът Иван Костов заминава за Будапеща за срещата на премиерите на съседните на СР Югославия страни. На срещата ще присъстват Хавиер Солана, Бодо Хомбах и Джордж Робъртсън. Първата среща от този род беше в София по инициатива на Костов. В Будапеща Костов ще се срещне с Мугур Изареску, премиер на Румъния, с хърватския си колега Ивица Рачан и с Виктор Орбан, унгарския премиер. Предвижда се среща на четири очи и с македонския премиер Любчо Георгиевски. В сряда Костов разговаря по телефона с Арбен Джафери, коалиционен партньор в правителството и лидер на Демократическата партия на албанците в Македония. Обсъдена беше антибългарската кампания в Македония, от която Джафери се разграничи. Тогава Костов не потърси за разговор премиера Георгиевски. На срещата ще се обсъди положението в региона, в Косово, Босна, Южна Сърбия, приложението на Пакта за стабилност и съвместните усилия, необходими за успеха на финансовата конференция в Брюксел на 29 март на пакта. /"Демокрация"/ 
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Бюрото за финансово разузнаване става агенция, иска достъп до банкови сметки без разрешение на съда
  По сигнал на Бюрото за финансово разузнаване, което става агенция, да могат да се отварят банкови сметки без разрешение на съда, ще предвиждат промени в закона срещу прането на пари, е научила пресата вчера. Как ще става това, ще се объжда на среща с Асоциацията на търговските банки и централната банка /БНБ/. Целта е да се намери начин максимално да се съхранят интересите на банките и на вложителите. Промените бяха приети по принцип от кабинета вчера.
  Ако се скрием зад банковата тайна и чакаме разрешението на съда, няма смисъл от съществуването на една такава агенция и на такъв закон, защото всичко ше ще си бъде по старому, каза финансовият министър Радев. Според него това трябва да се промени съгласно директивите на ЕС. Трябва да защитим интересите на финансовите институции, но не в разрез на интересите на обществото, които са  - час по-скоро онзи, който пере пари, да се озове зад решетките, уточни министър Радев.
  Промените предвиждат още Бюрото за финансово разузнаване да стане агенция. В една агенция се обединяват и сегашните дирекции по хазарта и застраховането.

  Законът за сигурността влиза в Министерския съвет през септември и предвижда създаване на министерство, обединяващо всички спецслужби
  Най-вероятно през септември в МС ще бъде внесен проектът на закона за сигурността и обществения ред, съобщи вчера в парламента вътрешният министър Йорданов. В момента работата по него е още в много ранна фаза, уточни министърт. В проектозакона се предвижда да се се създаде специално министерство,обедивяващовсичсиспецслужбивБлгария. За бъдещ шеф на ведомството се спряга главният секретар на МВР. Вътрешният министър е отказал обаче да съобщи дали ген. Попов ще оглави новата институция . Според запознати след приемането на закона за сигурността и обществения ред ще престане да дейста сегашният Закон за МВР, като министерството ще работи само с вътрешен правилник, собщава в. "Демокрация.
  В сряда, 22 март, Комисията по национална сигурност разгледа на второ четене поправки в закона на вътрешното министерство, който ще бъде внесен за гласуване в парламента следващата седмица. Новите допълнения предвиждат МВР да има зам.-вътрешни министри и главен секретар. Ще имам трима заместници, е заявил пред "Демокрация" министър Йорданов. Той обаче е отказал да назове имената им, като е само е уточнил, че един от избраните за трите поста вече бил на път да се откаже.
   

  Кабинетът одобри отчета за приватизация през 1999 г.
  Осем предприятия са включени в списъка за приватизация през 2000 г., одобрен от правителството вчера. За тях купувачите ще плащат само с пари в брой. В списъка са включени БТК, "Булгартабак холдинг"", "Черноморски солници", "Енергоремонт - Гълъбово", "Енергоремонт - София", "Биовет Пещера", "Геосол" - Провадия и Завод за добив на варовик - с. Чернево.
  Кабинетът одобри и отчета за приватизация през 1999 г.
  Реализирани са 1224 сделки, а общият финансов ефект от раздържавяването е 2227 млрд. лв.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Може да има две Демократически партии
  Ако съдът уважи молбата ни да не се впишат промените с ръководството на Демократическата партия, не е изключен  вариантът разцепление. Това заяви вчера бившият член на Върховния партиен съвет на ДП Пламен Цветков от името на 2000-те недопуснати на последния партиен конгрес /16-ти/ делегати.
  Според Цветков лидерът Александър Праматарски манипулирал форума чрез нелегитимни делегати, които носели списъци за кого да гласуват. "Имам информация, че повечето от тях са бивши членове на БЗНС-тата, влели се при нас през последните няколко месеца, за да зберат Праматарски", каза Цветков.  Вече се чакали петиции от местни от местни от местни партийни  организации, които да поискат извънреден конгрес на ДП, информира в. "Труд".  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Медици и учители блокираха кръстовища в Русе заради неизплатени заплати за 3 месеца
  Стотици учители и лекари блокираха за 30 минути възлови кръстовища като ефективен протест срещу неизплатените им от общината заплати за последните 3 месеца.
  Стачкуващите затвориха и международния път за Румъния. Полицията охраняваше мирната демонстрация и не се намеси в протеста, пише "Демокрация".
  Лекарите и учителите са получили подкрепящи ги декларации и телеграми от различни синдикати и свои колеги от страната. Общинското ръководство на СДС е изразило съпричасност към исканията на бюджетните служители, а лидерът на СДС Тодор Бонев е посочил като главен виновник за неволите на протестиращите кметът Димитър Калчев. Учителите и лекарите са заявили, че ще продължат протестите си, докато бъдат удовлетворани исканията им.    


  ИКОНОМИКА
   
  819 млн. лв. са приходите от приватизацията през 1999 г.
  Близо 819 млн. лв. са общо приходите от приватизация през 1999 г., пише в отчета за раздържавяването през миналата година, приет от кабинета вчера. От тях 61,4% са плащания в брой. В сумата са включени и приходите от сделки, сключени в минали периоди. Само по договорите от 1999 г. приходите са 670 млн. лв. През миналата година са реализирани 1224 приватизационни сделки за 641 предприятия и 583 обособени части .Раздържавени са дълготрайниактиви в размер на 84 млн. лева, а общият ефект е в размер на 2227 млрд. лв. Програмата за приватизация е преизпълнена по всички параметри, пише в отчета. През 1999 г. са сключени най-много сделки и тя може да бъде определена като година на "голямата приватизация", се казва в документа. Най-голям брой договори са реализирали Министерството на търговията и туризма, Агенцията по приватизация и Министерството на промишлеността.
  Към края на 1999 г. е завършила приватизацията на основната част от дружествата в промишлеността, търговията и услугите, селсктото стопанство, строителството и транспорта. Раздържавени са 71% от подлежащите на приватизация дълготрайни активи, се посочва в отчета. /"Демокрация"/
   

  Изкупуването на тютюна ще се дотира
  Фонд "Тютюн" да покрие различака между минималната изкупна цена и международната пазарна цена на тютюна, реши вчера кабинета. Целта е да се подпомогне изкупуването на реколта 1999 г. от страна на "Булгартабак" и частни фирми. То е затруднено, тъй като минималните изкупни цени са 15-20% по-високи от международните.
  С решението ще се помогне за изкупуване на 9400 т тютюн до края на март за близо 10 млн. лева, каза зам.-министърът на икономиката Христо Михайловски. Ще се гарантира и изкупуването на 1500 т. незаявени количества от страна на "Булгартабак".

 
 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"