ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 17 февруари 1999 г.

 

Световните новини

Йоджалан заловен в Кения и закаран в Турция. Протести на кюрдите в цяла Западна Европа.
Румънските миньори тръгнаха отново към Букурещ, за да протестират срещу присъдата на Козма.

Преглед на печата

При удар в Косово България ще стане тил на НАТО.
Вчера в Русе се срещнаха министрите на транспорта на България и Румъния, които заявиха, че не знаят за проекта за тунел под Дунав.
Задържаните в Либия медсестри са все още в неизвестност.
Продължава дискусията по отношенията с Македония.
 
 
  При удар в Косово България ще стане тил на НАТО.

Вчера при откриването на международен семинар в Министерството на отбраната /МО/ зам.-министърът Велизар Шаламанов обяви, че България е готова да предостави на НАТО инфраструктурните си системи при евентуална наземна операция в Косово. Разяснено беше, че България ще предостави логистична помощ, която означава да осигурим техническата поддръжка на войските на НАТО. Те ще могат да правят ремонти и да зареждат бойната си техника с гориво и боеприпаси. Логистичната подкрепа включва още комуникационно и санитарно-битово осигуряване на операциите. Допускането на чужди войски, дори и да са само с тилови функции, трябва да бъде разрешено от Народното събрание.
Сред главните теми на семинара са модернизирането по натовски стандарти на военното летище в Граф Игнатиево и на военноморската база в Атия. Пред участниците от Германия, Холандия, Белгия, Турция и Англия Шаламанов потвърди, че България е готова да се включи в международен център за планиране и управление на кризисни ситуации. Според Шаламанов НАТО би могъл да финансира до 50% от модернизирането на двата споменати обекта. По този начин България ще може да участва по-активно в международни мироопазващи и хуманитарни операции. Монтирането на навигационни системи ТАКАН и ИЛС и ремонтът на полосите в авиобазите са свързани пряко с работата на щаба на многонационалните сили, Силите за бързо реагиране и военно-ремонтния завод в Пловдив, отбеляза Шаламанов. Замисля се и секретна връзка на МВнР и МО по Интернет с главната квартира на НАТО в Брюксел и със страните от "Партньорство за мир". /"Стандарт"/

Вчера в Русе се срещнаха министрите на транспорта на България и Румъния, които заявиха, че не знаят за проекта за тунел под Дунав.

Вчера в Русе министрите на транспорта на Румъния Траян Басеску и на България Вилхелм Краус заявиха, че не знаят за проекта за тунел под Дунав. Басеску с ирония отбеляза, че щом общините на двата града са толкова богати, че да построят тунела сами, той ще бъде готов много бързо. Двамата министри председателстваха среща между представители на частни и държавни фирми, търговски камари и агенции от двете страни. Краус заяви, че предстои да бъде създадена работна група, която да подготви проект за трансгранични еврорегиони. Други важни въпроси са свързани с проблемите на производството и транспортирането на електрическа енергия, превозите на свежо и отработено ядрено гориво по р. Дунав и железница.Басеску заяви, че сериозна грешка на румънското правителство е загубата на източните пазари. Той е предложил общо производство на оръжие и модернизиране на армиите. Подобна бизнессреща  между двете страни се урежда за първи път. Подписани бяха два договора в областта на селскостопанското машиностроене. Траян Басеску заяви, че мостовете над Дунав ще бъдат увеличени, когато строежът им стане икономически изгоден. Министър Краус отбеляза, че днес те ще разговарят с Басеску за втория мост над Дунав. В-к Сега" отбелязва, че в ЕС нищо не знаят за проекта за тунел под Дунав, а вчера зам.-кмета на Русе Никола Николов беше заявил, че проекта е одобрен от ЕС. /"Демокрация", "Континент", "Сега"/

Задържаните в Либия медсестри са все още в неизвестност.

Вчера за първи път българският посланик в Триполи е имал среща с високопоставени представители на либийските власти. Те са дали уверение, че 19 - те медсестри не са арестувани, а се води следствие по заразата от СПИН в детската болница в Бенгази. С тях се отнасят добре, не са обвинени в нищо, но ги задържат като свидетели. По всяка вероятност заразата е от биопродукти и инструменти. Никоя от българките не е обвинена. Задържат ги още и за да не станат обект на отмъщение на родителите на заразените деца. След приключване на следствието веднага ще бъдат освободени. Не е била удовлетворена молбата на българския посланик да се види със задържаните сестри. Той е настоял те да бъдат незабавно освободени. Заради инцидента няма да бъде преразгледан договорът между България и Либия, по който в Либия работи български .медицински персонал. Дори бил сключен нов договор за изпращане на още 450 българси специалисти. Констатира се, че българите които работят в Либия живеят при много тежки битови условия. Не им се изплащат редовно заплатите и трябва да се къпят с помпи и маркучи. По интервенцията на българското външно министерство Либия не е дала никакъв отговор./"Труд", "Монитор", "Сега"/

Продължава дискусията по отношенията с Македония.

В-к "Сега" предлага коментар под заглавие "България, Македония, Кисинджър". Отбелязва се, че "На балканската сцена, където продължават да витаят призраци от миналото, българо-македонската декларация, очаквана на 22 февруари, е полуоткрехната вратичка към възможен, но не и гарантиран напредък. Без да коментираме думите на г-н Костов, че се слага край на изкуствените проблеми между двете страни, знаем, че засега единствено езиковия спор е заобиколен/не решен/. А тъй като той е поначало глупав, няма защо да бъде решаван. Глупавите спорове не се решават; те просто се заобикалят.
Външните фактори ще продължават да влияят на отношенията България - Македония въпреки казаното от българския президент Петър Стоянов, че колкото по-малко напътствия получаваме от Изток и от Запад, толкова по-добре."
В-к "Монитор" публикува статията "Решението за македонския език отново обслужва велика сила". В нея пише, че "Както преди, така и днес, решението на българското правителство по отношение на Македония е взето поради геополитическите цели на една велика сила - по времето на Коминтерна - заради преплитането на интересите на СФРЮ и СССР, а в наши дни - поради политиката на САЩ към Македония. Съвпадащ е дори акцентът в приоритетите на великите. Съветският съюз поставяше на първо място отношенията си с титова Югославия, а ангажиментите на САЩ към Македония се илюстрират не само от всестранната външнополитическа подкрепа за нашата югозападна съседка, но и с военното присъствие на нейна територия. И в двата случая България е само фонът, на който се прави историята и е в положението на страна, с която могат да не се съобразяват".
 

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"