ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
17 януари 2000 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с Израел | Парламент | Правителство
  | Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика |
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Избори за президент в Чили и Финландия.

 • Убийство на Аркан в центъра на Белград.

 • Демирел иска Пакт за стабилност в Кавказкия регион.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Резултатите от посещението на Романо Проди и Ферхойген в България са обнадеждаващи.

 • От Берлин министърът на земеделието Върбанов заяви, че не сме готови за преговори по земеделието с ЕС.

 • България влиза в системата на ЕС за радиация.

 • България е на 6-о място сред страните от Централна и Източна Европа по кредити от Европейската инвестиционна банка.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 •  Днес започва посещението на президента Стоянов в Израел.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • Американските компании "Хамилтън файненшъл груп" и "Хеддън инвестърс корпорейшън" ще правят мега карголетище край Пловдив.
     

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Днес започва третата проверка на мисията на МВФ по изпълнение на 3-годишното споразумение на България.

 • Социалният министър Нейков внася предложение  в правителството за 0,41 лв. минимална надница на час.

 • Демократическата партия иска нов договор с коалиционния си партньор БЗНС - Народен съюз и ново споразумение за ОДС.

 • На предстоящата конференция на НДПС лидерът й Тахир ще предложи коалиране с ДПС.

 • Движение "Гергьовден" призовава на граждански бунт срещу шефа на енергетиката Шиляшки.

 • Реформите в България нямат човешко лице, заявяват от Комитета по икономически, социални и културни права към ООН.  
   
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Резултатите от посещението на Романо Проди и Ферхойген в България са обнадеждаващи
  Събота, неделя, а и днес (15-17 януари) централните ежедневници продължават да коментират в подробности посещението на председателя на ЕК Романо Проди и на комисаря по разшираването Гюнтер Ферхойген в България. Стана ясно от тяхното двудневно посещение, че ЕК е готова да започне преговорите по пет теми, които са общи за всички страни-кандидатки. Проди каза, че засега те не могат да бъдат обявени, преди да бъдат обсъдени с председателя на ЕС, Португалия. Преди време от страна на българското правителство беше заявено официално, че България е готова да започне преговори по половината от 30 теми. По изразената от премиера Костов прогноза, че преговорите ще продължат до 2006 г. Проди каза: "Защо не, важна е скоростта." Според него насърчаващо е, че България вече е започнала да се занимава с най-деликатните глави, като малцинствата. Гюнтер Ферхойген заяви, че за България най-трудните теми ще бъдат околната среда, селското стопанство, жизнения стандарт, свободното движение на хората. Според него преговорите трябва да започнат с глави, "които не се нуждаят от много подготовка, защото няма много време". Външният министър Михайлова обеща при преговорите да се търси баланс между темите с по-малък обем на общо законодателство, които не представляват трудност, и между другите, които са по-тежки и за администрацията, и за обществото.
  Най-големи бяха очакванията, че Проди ще обяви изваждането на България от черния визов списък. Проди заяви, че до няколко седмици въпросът ще бъде решен. На 15 и 16 януари вестниците изтълкуваха това изказване в твърде оптимистичен тон.
  Въсщност до няколко седмици ЕК ще направи предложение за изваждане на България от черния шенгенски списък, а по-нататък въпросът ще се решава бавно и трудно. Днешната статия на "Демокрация" е много по-реалистична и обективна по въпроса за разрешаването на този проблем. Тя се базира на изказването на Ферхойген по радиото, че "Има държави, които се противопоставяат на отмяната на визи за българите. Знаете, че не мога да ви кажа кои са страните, макар че те са известни на всички." "Демокрация" отбелязва, че това са Германия, Австрия, Гърция или Франция. Може би по този въпрос ще има по-голяма яснота през март, когато ще се съберат министрите на вътрешените работи на ЕС.
  Според в. "Земя" "махането на визите е кьорфишек". Същият вестник отделя внимание на заявеното от Проди от трибуната на парламента, че до 2006 г. България ще получи от ЕС помощ в размер на 1,8 млрд. евро или по 260 млн. евро годишно. Това е частта от 6 млрд. евро от ЕС, отпуснати на България и Румъния до 2006 г.
  "Стандарт" публикува интервю с Проди, в което той дава много добра оценка на своето посощение с оглед на резултатите: "То просто не можеше да мине по-добре. Видяхме една страна, която изцяло се е посветила на влизането в Европа - с обща мисия и обща цел. Политически различия има, но пътят е започнат и през последните няколко години са направени много бързи крачки напред." Днес в. "Монитор" публикува статията "Спецсъвет в парламента ще прави законите ни европейски". Вестникът е научил, че мнозинството ще направи предложение за създаване на Съвет по евроинтеграцията, който да координира и синхронизира законодателството с това на ЕС. Идеята е в този съвет да влизат всички председатели на парламентарни комисии, а водеща роля в него да има парламентарният комитет България - ЕС. БСП е реагирала остро на това предложение. Депутатът от БСП Евгени Кирилов е заявил, че "това е пълен фарс, така управляващите искат да монополизират преговорите с Европа". Сега всички председатели на парламентарни комисии са от СДС, с изключение на здравната комисия  и комисията по енергетика. Според Юнал Лютфи от ДПС, за когото се говори, че ще оглави евросъвета, не е изключено в процеса на преговорите мнозинството да отстъпи и да предаде председателски места в комисиите и на други парламентарни групи. Според БСП единствената ефективна парламентарна структура за координиране на процеса на преговори е комисията по външна и интеграционна политика. От името на Евролевицата нейният лидер Томов заяви, че БЕЛ ще подкрепи идеята за такъв съвет. Юнал Лютфи заяви, че ОНС също ще подкрепи предложението като в замяна на това СДС ще подкрепи предложението Лютфи да бъде избран за зам.-председател на парламента, а по всяка вероятност и за председател на Съвета по евроинтеграцията. /"Пари", "Стандарт", "Демокрация", "Земя", "Монитор"/

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Днес започва посещението на президента Стоянов в Израел
  Денс президентът Петър Стоянов, съпругата му Антонина и дъщеря му Фани ще заминат на официално посещение в Израел. В състава на българската делегация са включени министърът на регионалното развитие и благоустройството Евгений Чачев и заместник-министрите по външната политика Марин Райков, по отбраната Йордан Йорданов, по труда Теодор Дечев. Тук е и председателят на парламентарната комисия по външна политика Асен Агов, председателят на парламентаранта група за приятелство "България - Израел" Нансен Бехар и председателят на БТПП Бижидар Божинов. С делегацията пътува и група от 25 бизнесмени.
  Президентът Стоянов ще бъде посрещнат официално от своя колега Езер Вайцман в президентския дворец на 17 януари. Същия ден вечерта Стоянов ще разговаря с министъра на външните работи Давид Леви. На 18 януари един площад в Ерусалим ще бъде кръстен на името на България. На 18 януари Петър Стоянов ще бъде последният човек, който ще разговаря с премиера Ехуд Барак преди той да замине за преговори със Сирия в САЩ. Същия ден Стоянов ще посети мемориала на Холокоста "Яд Вашим" и ще се поклони пред паметника на убития Ицхак Рабин.
  На 18 януари във Витлеем президентът Стоянов ще бъде посрещнат и ще води преговори с Ясер Арафат. Предвидена е и пленарна среща на двете делегации. След това следва посещение на църквата "Рождество Христово" във Витлеем, а привечер - разговори с Шимон Перес по негово настояване.
  Стоянов ще има две срещи с българската общност. Първата е в Ерусалим на 18 януари в университета на града, където президентът ще връчи ордени на проф. Бар Зоар и на д-р Марис Леви. На церемонията ще присъстват и професори - български евреи.
  На 19 януари се предвижда посещение на Кнесета и разговори с председателя Аврам Бург. По-късно Стоянов ще се срещне с лидера на опозицията Ариел Шарон. Средобед президентът Стоянов ще посети светите места в Ерусалим, след което ще отлети за Тел Авив, където вечерта ще присъства на концерт в Градския културен дом и ще се срещне с български евреи.
  По време на посещението ще бъдат подписани две споразумения - за избягване на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в земеделието.
  В интервю за в. "Пари" посланикът на Израел Давид Коен заявява, че третият кръг от разговорите за създаване на зона за свободна търговия ще бъдат през февруари в Израел и това навярно ще бъде последният кръг преди подписването на споразумението, след което икономическите и търговските отношения значително ще се разширят. През първите 9 месеца на 1999 г. България е изнесла за Израел стоки за 18,1 млн. дол., а е внесла за 15,1 млн. дол. През 1999 г. израелската фирма Агрифарм е прибрала царевична реколта в България от 50 000 дка, а се планира след 2-3 години да се прибира реколта от 200 000 дка. Очакванията на посланик Коен са, че след това посещение значително ще се активизират двустранните отношения и инвестициите на Израел в България.
  В. "Сега" публикува на две големи страници статията "Еврейските имоти - политическо самоубийство за България". В статията подробно се разглежда въпросът за реституцията и скандала около еврейските имоти в България. Прави се изводът, че "заради алчността си управляващите ни забъркаха в международен скандал". Констатира се, че за България няма по-силни интереси от тези на Клинтън и на Израел. Статията завършва по следния начин: "Какъв е ефектът от цялото това беззаконие? Ами нормалните бизнесмени по света, мнозина от които са евреи, никога не биха дошли да инвестират в България. А когато американският президент пита за връщането на еврейските имоти и отсреща им се говорят глупости, доверието съвсем отива на кино. На нас, туземците, ни остава само да се питаме как е възможно заради алчността и личните интереси на партийни велможи години наред да не се потушава скандал, в който са намесени най-мощните икономически и политически лобита в света, дори цяла държава - Израел?"
  На цяла една страница в. "24 часа" публикува статията "Битката за имотите на евреите". В статията се разглежда развоя на събитията около връщането на еврейските имоти. Споменават се думите на ексминисътра на търговията Валентин Василев, с които отказва на Емил Кало, председател на еврейската организация "Шалом", да се върнат имотите в София. Констатира се, че за евреина имотът е по-важен от живота. Този въпрос е бил поставян по време на всичка срещи на всякакво равнище от страна на Израел през последните две години. Статията завършва със заплахата на Емил Кало, че "България няма да влезе в Европа, ако еврейската реституция не се състои."
  В. "Труд" публикува на цяла страница голямо интервю с Шимон Перес - министър на регионалното сътрудничество на Израел, под заглавие "Иде цивилизацзия на разума". В интервюто Перес изказва изключително интересни и поучителни мисли за бъдещето на света и на отделни страни - Русия, САЩ и др. / "Труд", "Стандарт", "Сега", "24 часа", "Пари"/    


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  От Берлин министърът на земеделието Върбанов заяви, че не сме готови за преговори по земеделието с ЕС
  В интервю от Берлин по радиото министърът на земеделието Венцислав Върбанов заяви, че "все още не сме готови да започнем преговори с ЕК в областта на земеделието. Сформира се комисия, която ще анализира готовността ни да приемем условията на Общата селскостопанска политика на ЕС". Стана ясно от интервюто на Върбанов, че едва 10% от квотите за износ за ЕС се изпълняват. Той е помолил еврокомисарят по земеделието на ЕС Франц Фишлер на България да се даде срок от 6 месеца, в който да подобрим хигиената в предприятията от рибната промишленост. В противен случай можем да получим забрана за износ на риба и рибни продукти и преференциалният режим, който влезе в сила в началото на 2000 г., да остане неизползван, каза Върбанов. /"Демокрация"/

  България влиза в системата на ЕС за радиация
  Ес е поискал от България да се включи в информационната му система за радиационна обстановка ЕКЮРИ, съобщават от Гражданска защита. Службата вече е започнала преговори за доставка на необходимата техника за измерване и ранно оповестяване при промяна в радиационната обстановка.
  Българските специалисти ще трябва да изчисляват какво и как отива в атмосферата при евентуални аварии и проблеми с ядрени мощности в страната- те ще вкарват данните си в системата и оттам центровете по метеорология във Франция и Германия ще изчисляват кога "опасните облаци" ще достигнат до останалите европейски страни.
  От кандидатките за членство в ЕС, освен България в системата са поканени да се включат Полша, Чехия и Унгария.
  Участито ни не е заради страх от авария в АЕЦ "Козлодуй", обясняват от ГЗ. Включването на България било необходимо за региона, тъй като от него сега гамо Гърция подавала информация. Очаква се в края на годината ГЗ да сключи специален договор как ще работи с останалрите страни от ЕС.    
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Евронаблюдателят Гюнтер Ферхойген призовава българския парламент да намали глобите за клевета и обида
  Възражения по повод приетите миналата седмица поправки в Наказателния кодекс, с които затворът за обида и клевета бе заменен от по-високи парични глоби, изразиха партии от опозицията, движение "Гергьовден", а днес пресата съобщава за излъченото по радио "Експрес" интервю с евронаблюдателя Хениг Гелерод, в което той призовава българския парламент да намали глобите за клевета и обида, засягащи най-пряко дейността на журналистите. Депутатите постановиха глобите за тези престъпления да са в размер до 30 000 лева. Тази глоба е прекалено висока за България и трябва да се намали, заяви Гелерод.
  "Прекратявайки мониторинга, СЕ възлага на българските медии отговорността да внимават за изпълнението на нашите препоръки и да изискват от политиците изпълнението на мониторинга", обясни  Гелерод.
  Докладчиците продължавали да обръщат сериозно внимание на независимостта на съдебната система, на влиянието на правителството над медиите, на лицензирането.
  "България трябва още да се бори с полицейската жестокост, където я има. Бихме искали да видим по-добро законодателство за пазара на работна ръка, гаранциите за пенсионерите и т.н.", каза евронаблрюдателят пред радио "Експерс".   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Днес започва третата проверка на мисията на МВФ по изпълнение на 3-годишното споразумение на България
  Работната група на финансовата институция ще води шефът на мисията за страната Юха Каконен.
  При пристигането си Каконен похвали България, че се е справила успешно с кризата в Косово.
  През следващите 2 седмици експертите ще направят годшишен икономически обзор на ситуациятна в страната. С правителството ще се обсъдят проблемите на здравното и пенсионното осигуряване, както и идеята за реформа на данъчната система. Ще се гледат параметрите по текущата финансова сметка, както и ходът на структурната реформа.
  Докладът на фонда за България ще е готов през март, след което се чака и следващият транш по споразумението за около 70 млн. долара.

  Социалният министър Нейков вняся предложение в правителството за 0,41 лв. минимална надница на час
  Най-малко 41 стотинки на час да получават българските граждани със задна дата 1 януари т. г., реши комисията по цените и доходите към тристранния съвет. На 20 януари социалният министър Нейков ще внесе предложението в правителството. Такава минимална надница ще се полага при нормален работен ден от 8 часа и продължителност на работната седмица от 5 дни.
  Досега минималната часова ставка беше 39 ст. В Гърция почасовата надница е 3,5 долара, общите работници в САЩ получават 5,2 долара. В Германия най-ниско платените наемници, без квалификация, получават около 20 ДМ, а специалистите 40-50 ДМ., информира в. "Труд".
  Предвижда се правителството да приеме минималната заплата в страната също от 1 януари да стане 70 лв. До края на 1999 г. най-ниското възнаграждение беше 67 лв. През юли се очаква второ повишение на минималната заплата, която ще стане 72 лв. Средното годишно увеличение на най-ниското възнаграждение ще е около 11%, каза министър Нейков. Според социалните партньори цената на труда в България е прекалено ниска, това свива потреблението и пречи на оживлението на икономиката.
  В предстоящите преговори с представители на МВФ ще се настоява за нова политика по доходите през 2001 г.
   

  Много от правилата в приватизацията ще бъдат променени съвсем скоро, съобщи вицепремиерът Жотев. Законът за приватизация обаче няма да се коригира. Новият ред при воденето на сделките ще важи само за Министерството на икономиката. Целта е процедурите да станат по-прозрачни, обясни вицепремиерът.
  Тази седмица той ще уточни условията сшефа на Агенцията за приватизация Захари Желязков.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Демократическата партия иска нов договор с коалиционния си партньор БЗНС - Народен съюз и ново споразумение за ОДС
  На състоялия се през почивните дни Върховен партиен съвет на ДП бе поискан нов договор с БЗНС - Народен съюз, тъй като след местните избори имало нови реалности.
  Демократите поискаха и ново споразумение за ОДС. Това стана веднага след като бившият вицепремиер Веселин Методиев оглави партията временно до конференцията й в края  на февруари. Методиев показал пълномощно за това от покойния председател Стефан Савов. При гласуването  във Върховния партиен съвет за временно изпълняващ длъжността председател Методиев е спечелил с 35 гласа на 28 срещу Златка Русева. Основният му опонент - министър Александър Праматарски, не се е състезавал за поста. Ръководството е бламирало предложеинието му трима души да поемат временно партията и на коференцията да нямат право да се кандидатират за лидер.
  "Чух унизителни неща, четене на пълномощни, на писма. Няма полза, ако някой стане председател на пратията по втория начин", е коментирал Праматарски след гласуването.
  Методиев е обснил, че пълномощното му е дадено от Савов и е било прието като лична и последна воля на председателя.
  Аз държа структурите, е заявил Праматарски, но е обещал да не разцепва партията, ако Методиев стане лидер, информира в. "Сега". Малка победа според вестника са спечелили привържениците на Праматарски със запазването на Владимир Джаферов на поста организационен секретар. Неговата оставка е била поискана от Пламен Цветков, но 41 от съвета са гласували "против".
  ДП ще създава фондация "Стефан Савов" за млади политици. От ръководството на ДП заявяват, че партията стои зад всички свои хора във властта и ще изключва от партита всеки уличен в корупция.
   

  На предстоящата конференция на НДПС лидерът й Тахир ще предложи коалиране с ДПС
  Има вариант ДПС и НДПС да се явят заедно на парламентарните избори догодина като конфедерация, обяви в Разград лидерът на НДПС Гюнер Тахир. По негови сметки излиза, че двете формации могат да са балансьор в следващия парламент, където се очаква СДС и БСП да нямат мнозинство.
  Съюзът между ДПС и НДПС ще осигури 10% в бъдещото Народно събрание и около 24 депутати, прогнозира Тахир. НДПС има 86 000 избиратели, което означава 2,5%, изчислява той.
  От ДПС обаче отхвърляли офертата на Тахир, информира в. "Сега". Осман Октай е заявил, че ДПС ще се отвори към хората, които по една или друга причина са останали извън партията, а не към НДПС.
  На предстоящата конференция на НДПС Тахир ще предложи 3 варианта за предизборно коалиране. Първият е НДПС да се яви със СДС. Ако сините откажат, НСПД ще потърси други партньори - ВМРО, земеделци, с които да прескочи 4 процентната бариера. Трета възможност е НДПС и ДПС да се явят заедно на изборите, обяснява Тахир.

  Движение "Гергьовден" призовава на граждански бунт срещу шефа на енергетиката Шиляшки
  Всеки избирател, който е недоволен от енергийнната политика на правителството, да поиска с лично писмо уволнението на Иван Шиляшки, призова движение "Гергьовден" вчера.
  Писмата трябва да се пращат до премиера Костов, който е назначил шефа на Агенцията за енергетика и енергийно регулиране. "Гергьовден" ще обяви чрез медиите телефоните и електронния адрес на пресслужбата на кабинета.
  "Смятаме Шиляшки за един от най-неуспешните администратори през последните години", мотивира призива на движението главният секретар Любен Дилов-син.
  Движение "Гергьовден" се включи в призивите на журналистическата гилдия и политиците от опозицията, в които се настоява президентът Стонов да наложи вето на промените в Наказателния кодекс, които предвиждат по-високи глоби за клевета и обида и криминализиране на деянията, извършени под натиска на наркотичен глад.
  Според днижението санкциите за клевета и обида, които ще засегнат най-много журналистите, са "драконовски". 
   
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Реформите в България нямат човешко лице, заявяват от Комитета по икономически, социални и култ..............