ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
16 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с Израел | Отношения с арабските страни | Парламент | Правителство
  | Политически партии и организации | Синдикати | Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Борис Трайковски положи клетва като президент на Македония.

 • Ожесточени боеве край Грозни.

 • В Косово беше формиран нов съвет.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Подписан беше договорът, с който ФАР дава 23 млн. евро за пътя до Гърция.


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • Предстоящо е подписването на договор за свободна търговия с Израел.

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Кралят на Мароко покани на посещение главния мюфтия на България.

   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Парламентът реши здравната реформа да се отложи до лятото на 2000 г.

 • Приватизацията в България ще привърши към средата на 2000 г. според одобрената от парламента програмата за приватизация.

 • Ще има и структурни, и по-големи промени в кабинета, заяви премиерът Костов, а до  Коледа парламентът ще гласува промените.

 • В доклада на НСБОП за корупцията във властта няма уличени министри и депутати, но има имена на хора, свързани с тях, според доклада на спецслужбите.

 • От 1 януари българите ще могат да изнасят свободно валута до 5, 000 лв., злато до 60 г. и сребро до 300 г.

 • През 2000 г. в училищата ще се въведат часове по ислям.

 • Уволнен е първият ромски експерт в Министерския съвет Йосиф Нунев.

 • Фонд "Земеделие" ще опрости част от стоковите кредити.

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Ще има и структурни, и по-големи промени в кабинета, заяви премиерът Костов , а до  Коледа парламентът ще гласува промените
  До Коледа парламентът ще гласува анблок структурните и персоналните промени в кабинета, заяви шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова след първата консултация на ръководството на синята група с премиера в кабинета на парламентарния шеф Соколов. Костов не направи изявление пред журналисти. В интервю за Ройтерс обаче примиерът  заявява: "Ще има и структурни и по-големи промени в кабинета, защото се натрупаха причини за това решение." Структурните промени целят по думите на премиера отговорността за воденето на преговорите да се поеме от едно министерство, да се визира един министър. Костов заявява, че е добре МС да има структури, съответни на тези в изпълнителната власт на страните -членки на ЕС. Наред с това трябва да се търсят начини за съкращаване на административните структури като цяло.
  По отношение на професионализма на министрите не могат да се отправят упреци, смята Иман Костов. "Всички те добре се справят със задачите си".
  Няма да има партиен натиск върху решенията на премиера за оформянето на екипа му, заяви шефката на парламентарната група на СДС Екатерина Михайлова след разговорите на ръководството на групата с премиера вчера. Тя не се ангажира да назове точна дата за гласуването на правителствените промени в парламента, но увери в готовността и волята на СДС до Коледа да се приключи с оставките и преструктурирането. Според депутати от СДС  приемането на промените в парламента се очертава за 22 декември, информира "Демокрация". Днес предстои среща на Костов с цялата парламентарна група на СДС. Следващата седмица парламентът ще заседава извънредно всеки ден. Във вторник депутатите ще започнат работа следобед заради насрочения Национален съвет на СДС.
  Според председателката на ПГ на СДС първият кръг консултации на Иван Костов със сините депутати и коалиционните партньори от ОДС засягат само структурните промени в кабинета, впоследствие ще се обсъждат и конкретните имена на министри. Тя нито потвърди, нито отрече прогнозите за сливане на министерства. По този повод Михайлова обясни, че има различни идеи и варианти, а окончателната нова структура на Министерския съвет не е готова. В отговор на въпрос дали структурните промени предвиждат сливане на министерства, Екатерина Михайлова отговори, че в България ще бъде приложен европейският опит, за да се постигне най-добрата за страната структура. По-късно през деня въпросът за сливането е бил обсъден отново  между премиера и шефовете на парламентарните комисии. Премиерът получи подкрепата ни да състави бързо ефективен кабинет, който да изведе СДС към победа в изборите през 2001 г., заяви след разговора шефът на Комисията по външна политика  Асен Агов. Единодушно е била приета идеята да се закрият някои министерства. Съгласихме се, че в един функционален кабинет трябва да има по-малко министерства заради приключващия процес на приватизация и напредъка в икономиката. Говорихме за формулата на кабинета и новите приоритети с оглед на преговорите с ЕС. Силно намаляха шансовете да има министерство на евроинтеграцията, аз лично смятам, че не трябва да има такова, съобщи Агов Функциите му вероятно ще изпълнява агенция, каквито щели да станат и други министерства.
  Днес външният министър Надежда Михайлова ще внесе в Министерския съвет предложенията на МВнР за структурни реформи с оглед предстоящите преговор с ЕС.

  Конкретни имена на министри не са споменавани на срещата с премира на 14 декември, заяви вчера зам.-прседателят на Демократическата партия Александър Праматарски.  Според него персноналните промени в кабинета щели да бъдат свързани с недобре свършена работа и не непременно с корупция. От Народен съюз са настояли и за намаляване на администрацията.
  И Демократическата партия, и БЗНС -НС държим да имаме присъствие в бъдещия състав на МС, тук нямаме различия с премиера, коментира по националното радио зам.-председателят на Народното събрание Александър Джеров от името на Народен съюз. Според него Министерството на промишлеността няма да има еквивалент в Европа, ако остане в този си вид.То нямало нужда от огромния апарат, тъй като основната част от работата е свършена. Според Джеров първо трябва да се преструктурират министерствата, а после да се мисли кой министър кое ще оглавява. Исканията на БЗНС-НС по време на срещата им с премиера на 14 декември са били образованието и културата да се слеят, а хранително-вкусовият отрасъл да се прехвърли от промишленото в земеделското министерсво  Според Народен съюз преминаването на хранително-вкусовата промишленост от промишленото ведомство към земеделското било сигурно, информира в. "Монитор". Джеров съобщава, че
  според един от проектите Министерството на промишлеността ще се слее с търговското министерство и ще стане Министерство на икономиката. "24 часа" уточнява, че за негов шеф се спряга името на Александър Праматарски. Божков оставал вицепремиер, но ще води само преговорите с Европейската комисия. Туризмът отивал към Агенцията за младежта и спорта. За там гласели Валентин Василев. Ведомство на приватизацията повече нямяло да има. Министерството на културата също ставало агенция. според "24 часа" Друг вариант бил сливането на образователното и културното министерство, като Емма Москова отпадала от кабинета, а заместникът й Николай Поляков ще получи зам.-министерско кресло в мегаминистерството, прогнозира "Монитор".
  ВМРО няма да поставя никакви условия на премиера, ще сподели само някои идеи за структурата на новия кабинет, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов , който отиде за лична среща с премиера, но тя е била отложена за днес.  Според в-к "Пари"  повод за отиването на Каракачанов при премиера е намерението на правителството да закрие Агенцията за българите в чужбина. Това практически би означавало изхвърлянето на хората на ВМРО от единствените постове, които заемат в изпълнителната власт, коментира "Пари".
  Вчера премиерът Костов се е консултирал за промените в кабинета и с лидера на БЗНС Георги Пинчев.  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  Подписан беше договорът, с който ФАР дава 23 млн. евро за пътя до Гърция
  Вчера вицепремиерът Евгений Бакърджиев и Алдо Сарафини, вицепрезидент на италианската фирма "Тодини конструсиони дженерали", подписаха договор за реконструкцията на 87 км. първокласен път от Дупница до Кулата на границата с Гърция. До 2002 г.този участък ще бъде модернизиран. Проектът изцяло се финансира от програмата ФАР с 23,3 млн. евро. Той е част от коридор № 4 на територията на България от Видин до Кулата. Освен нова асфалтова покривка ще се ремонтират 41 км. мостове, 43 водостоци и подпорни стени. Най-сложно ще бъде обновяването на три тунела по трасето. Алдо Серафини заяви, че работата ще се извърши по европейски и качествено, а около 60% от работата ще се даде на български подизпълнители. Вицепремиерът Бакърджиев каза, че ще се създаде работа на 200 българи. На подписването на договора присъства европосланикът в София Жак Вюненбюрже. Той заяви, че евроинтеграцията не е само коктейли, но и много работа. Той заяви още за помощта на ЕС следното: "Този проект е особено важен за България и заради това, че е част от трансевропейския коридор № 4, който ще свързва Източна с Централна Европа. Идеята е да създадем стабилни връзки с тези страни. ЕС не може да помогне по друг начин, освен да подпомага подобни проекти. Сега ще финансираме рехабилитация на пътя Дупница - Кулата, отделно ЕИБ прие да кредитира ремонта на пътя Дупница - София. Отпуснали сме средства за подобни проекти не само в София, но и край Враца и Монтана. Идеята е след няколко години да има изградена магистрала по направлението Кулата - Видин. Това е част от програмата за трансгранично сътрудничество."
  Сега в България с пари от програмата ФАР на ЕС се строи не само този обект, но и новият граничен преход с Гърция при Гоце Делчев - Драма и граничният пункт Илинден. ЕС отпусна и средства за електрификацията на жп линията Дупница - Кулата. Всички тези обекти са на стойност 124 млн. евро. /"Пари", "Стандарт"/

   
   
  ****
  Отношения с Израел
   
  Предстоящо е подписването на договор за свободна търговия с Израел
  Вчера в Шумен посланикът на Израел Давид Коен заяви, че Израел подкрепя разширяването на ЕС и се радва на поканата за преговори към България. Той изтъкна, че за разширяването на търговско - икономическите връзки между двете страни се очаква много от предстоящето посещение от 18 до 21 януари 2000 г. на президента Стоянов в Израел. Преди посещението ще се проведе третият кръг на преговорите за свободна безмитна зона. Споразумението ще е валидно за 90% от стоките в търговския обмен между двете страни. Посланик Коен и кметът на Шумен Веселин Златев решиха строители от областта да заминат на работа в Израел, а местни търговци ще участват в туристическата борса в Израел през февруари 2000 г. /"Демокрация"/
   

   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Кралят на Мароко покани на посещение главния мюфтия на България
  Кралят на Мароко кани на посещение главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджида от 19 до 24 декември. Поводът са ежегодно организирани религиозни беседи във връзка със свещения месец за мюсюлманите Рамазан. Преди отпътуването Мустафа Хаджида е поискал срещи с президента Петър Стоянов и шефа на парламента Соколов. /"Стандарт"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентът реши здравната реформа да се отложи до лятото на 2000 г. Депутатите гласуваха поправките в закона за здравното осигуряване. Здравната каса ще започне да плаща на лекарите от 1 юли догодина. От юли 20001 г. ще бъдат спряни бюджетните пари за болниците. До март поликлиниките ще станат фирми.
   

  Приет е Законът за публично предлагане на ценни книжа
  На второ четене парламентът прие Закона за публично предлагане на ценни книжа. В новия закон е забранено увеличаването на капитала под условие по принцип (чл. 113). Изключения се допускат само за финансови институции в оздравителни програми и с цел преодоляване на недостатъчна капиталова адекватност. Другото изключение в предходните и заключителните разпоредби (параграф 10, ал. 3) е за дружества със заварени приватизационни договори, в които е предвидено изрично възможността за увеличение на капитала под условие.
  Според председателя на Държавната комисия по ценните книжа Цончев и шефа на икономическата комисия Николов няма да се налагат промени в приетия вчера закон въпреки твърденията на депутати от опозицията.
  Надвисналата опасност на фондовата борса да спре търговията с основни дружества беше отстранена с приемането на текста в заключителните разпоредби, че дружествата могат в рамките на 6 месеца след обнародването на закона в Държавен вестник да се търгуват на официален (регистриран) пазар без проспект. На практика това означава, че прекъсване на търговията с акции на тези дружества на БФБ - София ньяма да има, коментира в. "Пари".  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  В доклада на НСБОП за корупцията във властта няма уличени министри и депутати, но има имена на хора, свързани с тях, обяви шефът на НСБОП ген. Кирил Радев
  Днес пресата коментира, по-скоро гадае, дали в докладите на спецслужбите за корупцията във властта, предадени на премиера преди ден, има имена на министри.
  Вчера шефовете на Националната служба за сигурност /НСС/ ген. Атанас Атанасов и на Националната служба за борба с организираната престъпност /НСБОП/ ген. Кирил Радев дадоха пресконференция в Министерския съвет, за да обяснят какво има в папките, които премиерът им поиска.
  В доклада на контраразузнаването има сигнали от всички етажи на властта, призна вчера ген. Атанас Атанасов, шеф на НСС. Той уточни обаче, че материалът му е аналитичен, в него няма списък и е направен по данни, известни в общественото пространство. Това означава, че НСС е писала до Костов "по открити източници" - публикации в печата и слухове сред хората.
  Според ген. Атанасов целта  на доклада му била да послужи на премиера да вземе "определени управленски решения" и мерки за ограничаване на явлението "Корупция". Затова докладът на контраразузнаването не можел да бъде предоставен на прокуратурата.
  Корупцията не е  сензация, ако очаквате бомбастични разкрития, ще ви разочаровам, предупреди шефът на НСБОП. Неговитг доклад включвал обективни обстоятелства и факти, които могат да бъдат доказани пред следствието, прокуратурата и съда.
  Ген Радев представи пълен списък на всички случаи на подкупи, по които е работила НСБОП. От 1997 г. досега НСБОП и регионалните й структури са работили по 234 случая на корупция. Броят на замесените в тях  е 377, каза ген. Радев.
  В системата на МВР са регистрирани 41 случая, в съдебната власт  - 14, в сферата на режимите и в системата на финансовото министерство - 31, в държавните предприятия, които се приватизират - 26, в общинската администрация са 19, в други сфери - 21.
  В момента службата работи  и по 62 оперативни разработки.
  Осъдените за корупция са само четирима.  Работата със съдебната система сега е добра и се очакват повече присъди, уточни Радев.  80% от случаите от доклада на НСБОП вече били в прокуратурата и следствието, другите били от оперативен характер. Радев не съобщи имена, позовавайки се на следствената тайна. Според него за тях ще има последствия, след като са представени ва президента, председателя на парламента и премиера.
  В. "24 часа" се позовава на правителствен източник, според който в доклада на контраразузнаването има министри и депутати. Те били между 4 и 6 имена.
  От Народен съюз вчера поискаха шефовете на парламентарните групи да бъдат здапознати с информацията, която спецслужбите са предоставили на премиера. Сигналите за корупция да се проверяват, преди да се разпространява информация, обясни съпредседателката на Народен съюз и лидер на БЗНС Анастасия Мозер. Според зам.-председателя на Демократическата паритя Праматарски над виновните не трябва да се опъва политически чадър.
  В коментара си на първа страница в. "Демокрация" пише, че обкновеният гражданин е в правото си да иска доказателства, когато го атакуват. "За висшия държавник са достатъчно данните и сигналите, които хвърлят съмнението, за да се раздели с поста си - такива са поне принципите в много държави, сочени като еталон на демокрация. България - и не само заради поканата от Хелзинки - трябва да следва именно тези вече утвърдени и проверени принципи на демокрацията." Според "24 часа" списъкът на службите за корумпираните е "Много шум за нищо".
   

  През 2000 г. в училищата ще се въведат часове по ислям
  От втория срок през 2000 г. или най-късно от следващата учебна година в училищата в районите с преобладаващо турско население ще се въведат часове по ислям. Часовете са поискани от Главното мюфтийство. То ще представи в Министерството на образованието учебните програми, а има и достатъчно подготвени в Турция учители.
  През тази учебна година Библията е била изучавана от 13, 856 ученика от 1 - ви до 8 - ми клас. През 1998 г. те са били 14, 824. Причината за намалението е нежеланието на богословите да преподават срещу 2 лева на час. Въпреки че хонорарът вече е увеличен двойно, учителите по религия не достигат. /"Стандарт"/
   

  Уволнен е първият ромски есперт в Министерския съвет Йосиф Нунев
  След вчерашното заседание на Националния съвет по етнически и демографски въпроси стана ясно, че ромът Йосиф Нунев от днес е съкратен. Той стана експерт по ромските въпроси  към съвета преди половин година. Съкращението му е заради новото щатно разписание на Министерския съвет.  Представители на ромски неправителствени организации искат среща с премиера по въпроса.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Неуспелият на местните избори  кандидат-кмет на СДС в Стара Загора арх.  Иван Иванов оглави общинската организация на СДС в града. Конференцията на СДС на 14 декември е преминала с бурни скандали. В залата не са били допуснати близо 200 души. Те са се оплакали и на присъствалият на форума главен секретар на СДС Христо Бисеров, но той е заявил, че няма да става съдия между спорещите.  "Мафия", са скандирали хората отвън по адрес на съпартийците си в залата, пише в-к "24 часа". Конференцията е обяснила изборната загуба в Стара Загора с тежките последици от структурната реформа, хроничното разцепление в местния СДС и с ролята на досегашния син кмет Цанко Яблански.  


  СИНДИКАТИ
   
  Според анкета на КНСБ отпреди 2-3 дни реформата се бави заради корупцията. Така смятали 61,1% от българите. С властта не злоупотребявал само премиера, казали всички акетирани. С 12 пункта от август  досега е скочил процентът на убедените, че корупцията е най-големият проблем на България.
  Най-подозрителни според анкетата на синдиката са тримата вицепремиери и финансовият министър Радев, е обяснил зам.-шефът на КНСБ Юри Аройо. На относително ласкаво отношение  се радвали вътрешният министъ рБонев и нъвшният Михайлова, а също и социалнит Нейков според КНСБ.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Приватизацията в България ще привърши към средата на 2000 г. според програмата за приватизация, одобрена от парламента вчера. Очакваните приходи от сключените сделки през 2000 г. са 663 млн. лв. Освен това в бюджета през 2000 г. трябва да постъпят 315 млн. лв. от вече сключени сделки. Очакваните разходи за приватизацията ще възлязат на 25,7 млн. лв. Забранени за приватизация остават АЕЦ "Козлодуй", националната транспортна инфраструктура, пощенските услуги, кадастърът, свободните безмитни зони.

  От 1 януари българите ще могат да изнасят свободно валута до 5, 000 лв., злато до 60 г. и сребро до 300 г.
  Подготвена е наредба на БНБ и финансовото министерство, според която от 1 януари 2000 г. българските граждани ще могат да изнасят през границата без да декларират валута до 5, 000 лв., златни бижута до 60 грама и сребро до 300 грама. На аерогарата, крайдунавските и морските митници ще бъдат въведени "зелени коридори", през които ще преминават граждани, които нямат какво да декларират. От 1 януари ще се въведат и нови митнически декларации на 5 езика. На видно място в митниците ще бъде разположено и табло с митническият курс на валутите, за да могат пътниците да преценяват дали парите им са над 5, 000 лв. Българин, който желае да изнесе валута на стойност над 20 000 лв., предварително трябва да вземе разрешително от БНБ, която ще дава отговор в срок до 5 дена. При съмнение за пране на пари, престъпление и др. БНБ ще отказва износа на валута. При нарушения тя ще се конфискува, което се отнася и за недекларираните ценности. /"Стандарт"/
   

  Фонд "Земеделие" ще опрости част от стоковите кредити
  Стопаните, които са сключили договори с Държавен фонд "Земеделлие" за получаване на стоков кредит за еснната сеитба, няма да връщат част от кредита, а той ще им остане като субсидия, съобщи земеделският министър Върбанов. За целта ще бъдат подписани анекси към договорите на стопаните с фонда. Производителите ще поемат ангажимент при издължаването част от тяхната продукция да бъде предоставена за закупуване от "държавен резерв". Според министър Върбанов това е по-добрият вариант, отколкото целево да се отпускат средства.
  Досега имаше много порочна практика - резервът да се снабдява със зърно чрез търгове, които печелеха посреднически фирми, а самите производители са изолирани, уточни Върбанов.
   

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"