ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
16 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения със страните от ЦЕФТА
  | Отношения с Германия | Отношения с НАТО | Парламент | Правителство
  | Съдебна власт | Българска православна църква | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Мнозинството и опозицията са скараха в парламента заради внесените от правителството поправки в Закона за приватизацията и за обществените поръчки, защото според опозицията те целят да улеснят бъдещия собственик на БТК.

 • В. "Сега" изнася данни за италианската фирма, за която дъщерята на премиера Яна признава, че й плаща стипендия за университета в Милано.

 • Парламентарната комисия "Антимафия"  и прокуратурата ще разследват Националния осигурителен институт за неизгодна сделка в Бургас.

 • Вчера бившият вицепремиер Бакърджиев и премиерът Костов се срещнаха, за да изясняват взаимоотношенията си.

   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Посещение на Путин в Германия

 • След 32 години Германия ще спре своите ядрени централи
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • В Сърбия беше ранен Вук Дражкович.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 •  Владимир Кисьов беше избран за главен преговарящ с ЕС
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Ахмед Доган обядва с посланиците на страните от НАТО и ги запозна с политическата обстановка в страната

   


  ОТНОШЕНИЯ С ГЕРМАНИЯ
   

 • В Германия външният министър Михайлова потвърди желанието на България да стане член на НАТО през 2002 г.
   


  ОТНОШЕНИЯ  СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЦЕФТА 
   

 • Словашкият премиер Дзуринда е проявил интерес към еврооблигациите на столичната община.
   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Вчера парламентът прие на първо четене поправките в закона за приватизацията и за обществените поръчки, свързани с БТК.

 • По 50 ст. ще плаща държавата за всеки лев актуализиран номинал на облигациите по спогодбата "Моллов- Кафандарис" от 1923 г.

 • До утре финансовото министерство трябва да даде отговор на питане на МВФ защо приходите от данък печалба намаляват, след като данъкът беше намален с 2% в началото на годината.

 • Конституционният съд допусна за разглеждане делото за това дали сделката за БТК не противоречи на конституцията.

 • Конституционният съд разреши фирми и граждани да имат частни пристанища  по  крайбрежието.

 • В храмовете на всички религиозни общности в България ще бъдат отправени молитви за България по случай 63-ия рожден ден на Цар Симеон Втори.

 • "Шалом" иска 48,87% от х-л "Рила" в София.

 • Авторитетното английско списание "Икономист" пише, че в България правителството е в режим на динена кора.

 • Според в - к "Вашингтон пост" Агджа е измислил "българската следа", за да отърве затвора.
   

     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Мнозинството и опозицията са скараха в парламента заради внесените от правителството поправки в Закона за приватизацията и за обществените поръчки, защото според опозицията те целят да улеснят бъдещия собственик на БТК
  Мнозинството и опозицията се скараха при гледането на първо четене на внесените от правителството поправки в Закона за приватизацията и за обществените поръчки, защото според опозицията те целят да улеснят бъдещия собственик на БТК. Управляващото мнозинство обаче прие правителствените предложения. Депутатите на БСП, ДПС и  Евролевицата, които преди дни подписаха общ момурандум за големите приватизационни сделки, както и независимите депутати гласуваха "против" поправките. Единият от аргументите им е, че бъдещият купувач на БТК - гръцко-холандският консорциум "Кей Пи Ен - ОТЕ", всъщност още отсега поставя условия на българския парламент, налагайки му чрез правителството поправките. "Това не може да стане в нито една бяла държава, а само в бананова република", заяви независимият Жорж Ганчев. "Недопустимо е една фирма да налага условия на българския парламент и да го държи в шах", беше тезата на депутата от левицата Георги Пирински. Неизгоден за държавата е и самият проектодоговор за покупката на БТК, смятат депутатите от опозицията. "Сделката ще има негативен ефект за бюджета. Когато продадем БТК, кой ще пълни дупките в него?", попита Венцеслав Димитров от ОНС. А Ганчев зададе въпроса: "Кой взе комисионната? С какви пари Мина /на Божков дъщерята/ и Яна / дъщерята на премиера Костов/ учат в чужбина, защо моите деца трябваше да работят, за да учат?"
  По отношение на изгодността на сделката за БТК вицепремиерът Жотев призова бюджетната комисия  да не подкрепя в никакъв случай искането на опозицията за създаване на парламентарна комисия за контрол върху големите приватизационни сделки. "Очевидно се  визират сделките с БТК и Булбанк. Едно такова решение ще означава на практика спирането на тези две сделки", каза Жотев.
  Пред Нова телевиция на 11 юни премиерът Костов заяви, че има очевидни лобистки интереси зад  призивите на опозицията за спиране на сделката за БТК. Според него в настоящия момент цената от 610 млн. долара за телекома била най-добрата. Преди година той струвал 400 млн. долара. Ако сега не продадем БТК, цената на компанията ще пада през следващите години, тъй като монополът й изтича, каза премиерът.
  Обсъждането на поправките в закона за приватизацията и обществените поръчки на първото четене бе отложено  преди ден  заради искане на 50 депутати от всички парламентарни групи за тълкуване от Конституционния съд на текст от конституцията по възможността за прехвърляне на монопол върху приватизирано предприятие. Междувременно стана ясно, че КС ще разгледа по същество искането на депутатите от попозицията за  това дали сделката за БТК не противоречи на конституцията. Решението за откриване на процедурата е взето вчера, съобщи във факс КС.
  Искането на депутатите постъпи там преди 10 дни.  Според депутатите от опозицията, сезирали КС, ако промените в закона бъдат осъществени, новият собственик на БТК остава монополист на българския пазар до 2004 г. Те твърдят, че прехвърлянето на монопол, който е притежание на държавата, на друг частно-правен субект, нарушава конституцията.
  Според информация на в-к "Монитор", час преди КС да информира медиите за своя акт, източник, близък до правителството, е заявил пред репортер на вестника, че конституционните съдии ще отхвърлят тълкувалното искане на депутатите от разноцветните групи. Такова уверение журналистът получил лично от 5-ма конституционни съдии, пише "Монитор".
  Вестникът коментира, че премиерът , според изявлението му в началото на юни, се страхува, че завеждането на това конституционно дело ще забави сключването на вече готовата сделка с гръцко-холандския консорциум. Костов е определил юли за месец, в който сделката трябва да стане факт.
  Председателят на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ Павлов предяви обаче от своя страна ново изискване към купувача на БТК.
  Във факс до БТА Павлов твърди, че "консорциумът "Кей Пи Ен - ОТЕ", който е избран за предпочитан купувач от органа по чл. 3 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, е длъжен да поиска предварително писмено съгласие от КЗК за предвижданата  приватизационна сделка".
  Освен това Павлов смята, че "тъй като участниците в консорциума "Кей Пи Ен - ОТЕ" са предприятия със седалище и адрес на управление в страни - членки на ЕС, същите са длъжни да получат съгласието на компетентните антимонополни власти на Еврпейската комисия". /"Монитор", "Труд"/

  В-к "Сега изнася данни за италианската фирма, за която Яна Костова признава, че й плаща стипендия за университета в Милано
  По отношение на подвигнатия отново вчера въпрос от депутата Жорж Ганчев  за парите, с които се учат в чужбина дъщерите на премира и бившия главен преговарящ, а и като продължение на темата от вчера, днес в-к "Сега" и Монитор" публикуват нови данни   за връзката на избора на "Уникредо италиано" за купувач на Булбанк и следването на дъщерята на премиера  Яна Костова в Университет, в чийто УС е шефът на  италинаската групировка  Алесандро Профумо.
  Пресата публикува опровержение на вицепремиера Жотев, в което се казва, че когато Яна е отивала да следва в Милано, това е станало преди да има избран кандитат- купувач на Булбанк и че Костов не е могъл да зне това. Според публикацията на "Сега" е възможно за купувач на Булбанк случайно да е избрана групировката на човека, който има общо с учебното заведение на премиерската дъщеря. "Ама защо никой не обяви тези случайни съвпадения овреме? - пита вестникът и продължава - Вярно е, че има преплитане в ролите на уважаемия г-н  Профумо, които могат да създадат погрешно впечатление за продажбата на най-голямата българска банка. Но , драги сънародници, нима си заслужава да пренебрегнем най-добрия купвач, само защото може да бъде заподозряна връзка с премиерското семейство? А той е най-добър, понеже...."
  Ето ги и кокретните данни на "Сега": Според вестника по същия начин стоят работите и с безименната италианска фирма, за която Яна Костова си признава, че й плаща стипендия.
  Ясно е, че само със заплатата на един висш чиновник /пък бил той премиер или президент/ студент зад граница не се издържа, подчертава "Сега". Значи някой трябва да спонсорира /или кредитира/ детето. Но кой е този някой и срещу какво?
  Ето основната причина Костов сам да съобщи факта, да каже името на фирмата и да обясни защо италианците са избрали да финансират тъкмо дъщерята на българския премиер. Костов обаче не мисли, че дължи обяснения. и заради това му високомерие опозицията му излезе с "кофти номер", пише "Сега".
  Вади една фирма в Милано, чието име започва с "Фис...", но проверява съдебните регистри в Монца, добира се до собствениците й и се оказва, че те същите са си купили големи пакети акции при приватизацията на 2 български завода - "Лесилхард" в Силистра и "Пиринхард" - в Разлог. И даже са проводили българктата, съпруга на италианския благородник от фирмата, започваща с "Фис---", да управлява родните хартиени комбинати. А кой ги е продал? - бившият вицепремиер и министър на промишлеността Божков. Чиято дъщеря Мина също учи в Милано.
  Оттук тръгва мълвата за къщата на италианския аристократ, в която първо отива да живее г-ца Мина / Божкова/, а после и Яна /Костова/. Тя е умело гарнирана с търдението, че същата фамилия фирми плаща и стипендиите на децата от управляващите фамилии.
   Опозицията обаче, която съобщи, че швейцарска фирма е взела силистренсия завод, не се е ровила в рагистри и да вади факти. За нея е важно да се вдигне гюрюлтия, а фактите са , че швейцарските и италианските фирми са роднини, така че децата могат да изберат къде да учат. Като гюрюлтия определя "Сега" разкритието на червените депутати, че Яна и Мина учели в университета "Бокони", където член на УС на учебното заведение е шефът на "Уникредо", групировката, избрана да купи Белбанк. "Не така бе, другари, не говорете наизуст!", възкликва вестникът. "Аман от политици, които дори когато се замерят с разкрития, не могат да го направят като хората. И пречат на гражданите да запитат премиера, президента, министрите /бивши и сегашни/, кой плаща издръжката и следването на децата им. Защото имаме чувството, че сме ние", заключава "Сега".
   
   
  Парламентарната комисия "Антимафия"  и прокуратурата ще разследват Националния соигурителен институт /НОИ/ за неизгодна сделка в Бургас
  Парламентарната комисия "Антимафия" разследва по сигнал НОИ, обяви вчера парламентърният шеф и председател на комисия "Антимафия" Йордан Соклов. НОИ си купил сграда в Бургас от частната фирма "Механика" АД за над 2,3 млн. долара, което прави около 530 долара за кв..м. Това била 5 пъти по-висока цена от реалната стойност на сградата. Сделката  е сключена от предишното ръководство на института и аз също смятам, че тя е неизгодна, каза вчера сегашният шеф Йордан Христосков. Той обясни, че заради това е уволнил директора на служба "Администрация и имоти" в НОИ Георги Станчев, чиято служба се занимавала с покупките. Георги Станчев, който е инициатор на сделката и е продължил плащането по нея въпреки предупреждението, че при прехвърлянето сградата е била под съдебна възбрана.
  Шефът на "Антимафия"  Соколов обяви вчера, че парламентарната комисия ще разследва сделската в Бургас, а шефът на НОИ Христосков заяви, че държавата е ощетена и че разчита "компетентните държавни органи да преценят чия е вината".  /"Земя" и "Сега"/
   
  Вчера бившият вицепремиер Бакърджиев и премиерът Костов се срещнаха, за да изясняват взаимоотношенита си
  Лидерът на столичното СДС и бивш вицепремиер Евгений Бакърджиев се срещна вчера сутринта за 20-ина минути с премиера Костов по повод изявлението на посланика ни в Индия Едвин Сугарев от 11 юни , че Бакърджиев, Цонев и Бисеров трябва да си отидат от СДС, както и за да сложи  точка на скандала с "Евксиноградската яхта".
  На 11 юни по националната телевизия Едвин Сугарев заяви, че  Бакърджиев и Бонев са били на яхтата на шефовете на " Мобил Тел" Грашанов и Чорни, акустирала пред резиденцията в Евксиноград през 1992 г. пред очите на премиер, президент  и парламентарен шеф.
  Първонално президентът заяви за медиите, че това е станало публично пред всички и е вярно, после отрече, подчертава пресата днес. А Бакърджиев пише, че е абсурдно да се наложи самият президент да опровергава тези клевети.
  Говорихме си за изразената загриженостда няма вредни действия, нито грешна информация, нито грешни стъпки в поведението на хората от СДС, представителите на управлението на страната и средствата за масово осведомяване", обясни визитата си Бакърджиев, който ден преди това се срещна с Костов по друг повод и не можа да проведе разговор на четири очи.
  Според Бакърджиев Едвин Сугарев бил подведен или неинформиран и това е повод за изявленията на дипломата, български посланик в Индия. От думите на Сугарев стана ясно, че от президента Стоянов той е разбрал за съвместен круиз на Грашанов, Бакърджиев и Майкъл Чорни. Впрочем Сугарев обясни и за Бонев някои неща по отношение на връзките му с "Мобил Тел" и за това, че е абсурдно да твърди, че не се е облагодетелствал от тази си връзка, след като е бил юридически консултант на фирмата.
  Бакърджиев обяви, че е навестил Костов "с желание тези събития да не се повтарят повече".
  В-к "Труд" съобщава, че Бакърджиев категорично е отхвърлил версията самият премиер да е в дъното на изявленията на Сугарев. Ден преди това в открито писмо и в интервюта Бакърджиев заяви, че Сугарев изпълнява политическа поръчка с цел Бакърджиев да бъде компрометиран в СДС и пред обществото, визирайки по всяка вероятност именно Костовото обкръжение.
   

   
   


  ЧУЖДАТА ПРЕСА ЗА БЪЛГАРИЯ
   
  Авторитетното авглийско списание "Икономист" пише, че в България правителството е в режим на динена кора
  Почти всички централни вестници отпечатват цялата или части от анализа на статия в сп. "Икономист" за България. В нея се отбелязва, че "нещата стават все по-мрачни за Иван Костов". Промените в правителството не са се оказали много успешни, а премиерът губел контрол и като партиен лидер. Обръща се сериозно внимание на разкритията на ексвътрешния министър Бонев, които са довели до спекулации около ново правителство без Костов. Ролята на Доган се определя като двулична, а БСП е похвалена заради решението си да приеме НАТО. Констатира се, че прогнозите са опасни и трудни, защото правителството е в постоянен режим на динена кора и всеки малък проблем може да се превърне в голяма пречка. Не се правят апокалиптични прогнози, защото клиентелизмът и работническо-мениджърската приватизация е консолидирала СДС и връзката с корупцията вътре в партията е много фина. Нереално е да се очаква хората да излязат на улицата както през 1997 г., защото правителството не се е компрометирало толкова много, както при Виденов. В бъдещия парламент нито СДС, нито БСП ще имат мнозинство, а Доган ще направи всичковъзможно да получи отстъпки, но накрая ще избере СДС. /"Сега", "Пари"/

  Според в. "Вашингтон пост" Агджа е измислил "българската следа", за да отърве затвора
  В статията пише, че "българската следа бе измеслена от Агджа с надеждата, че така ще отърве затвора. Майстор на лъжите и с помрачен ум, той каза на италианските прокурори това, което смяташе, че те искат да чуят. Той бе подпомаган и напътстван в тази схема от десни конспиративни теоретици в САЩ и от ЦРУ на тогавашния шеф Уилям Кейси, което стана жертва на собствената си кампания за разпространяване на дезинформация." Авторът Майкъл Добс смята, че зад Агджа и покушението срещу папата стоят турските "Сиви вълци". /"Стандарт"/
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  В Сърбия беше ранен Вук Дражкович
  Тази сутрин радиото и телевизията съобщиха за извършен атентат срещу най - известния лидер на опозицията в Сърбия Вук Дражкович, който се отървал само с леко нараняване. Властите в Сърбия са започнали масови арести на членове и симпатизанти на студентското движение "Отпор", в това число и на ученици, които членуват в движението.
  В Косово 300 войника на КФОР са започнали акция за издирване на скрито оръжие в района на Дреница - бастион на бившата АОК. Служители на НАТО в Косово настояха спешно да се изпратят два батальона в Косово, общо около 1000 - 1200 души, за да се запази сегашната численост на КФОР след като оттам се изтеглят италианските и полски части.  В Македония предстоят значителни промени в състава на правителството, след като броя на министерствата се намали от 23 на 15. /"Монитор", "Демокрация"/

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения със страните от ЦЕФТА
   
  Словашкият премиер Дзуринда е проявил интерес към еврооблигациите на столичната община
  Двудневното официално посещение в България на словашкия премиер Микулаш Дзуринда завърши с лекция пред Атлантическия клуб. В нея той отбеляза, че по време на операцията на НАТО в Косово България и Словакия са доказали, че могат да допринесат за мира в района и да бъдат добри съюзници на страните от НАТО. Днес в голямо интервю за в - к "Демокрация" той отбелязва, че не само България и Словакия са заинтересовани от членство в НАТО, а и НАТО има интерес от това, защото по този начин се запазва мира и стабилността в района. Дзуринда се срещна с шефа на парламента Йордан Соколов и му е направило впечатление опразнената зала на парламента, което двамата са обсъдили. При срещата си със софийския кмет Стефан Софиянски премиерът Дзуринда е проявил интерес към емитираните от общината еврооблигации, а така също и към правомощията на местното самоуправление. През втората половина на септември в София ще пристигне кметът на Братислава. /"Пари", "Демокрация"/
   

   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  Владимир Кисьов беше избран за главен преговарящ с ЕС
  Правителството реши Владимир Кисьов да замести Александър Божков на поста главен преговарящ с ЕС. Досега той беше негов заместник и координираше дейността в България на многодисциплинарния екип, който подготвяше преговорите. Кисьов ще запази своя пост на зам.-министър на външните работи, който отговаря за евроинтеграцията. Той е научил новината в Германия, където съпровождаше външния министър Михайлова. Всички са му честитили, включително и германските му колеги. При завръщането си в България на аерогарата Михайлова заяви, че този избор е най-добрият, защото Кисьов няма да има нужда да навлиза в преговорния процес, защото го познава много добре Самият Кисьов заяви, че възприема добрата новина като: "Доверие, отговорност и работа." Известно време е работил като зам.-министър на промишлеността, когато министър беше Александър Божков. Запитан от журналисти дали има опасения от компромати той заяви: "За себе си нямам абсолютно никакви опасения. Съвестта ми е чиста." /"Демокрация", "Стандарт"/
   

   
  ****
  Отношения с Германия
   
  В Германия външният министър Михайлова потвърди желанието на България да стане член на НАТО през 2002 г.
  В Германия външният министър Надежда Михайлова потвърди желанието на България да стане член на НАТО през 2002 г. при всичките си срещи. Тя се срещна първо със своя колега Йошка Фишер, а след това с председателя на комисията за ЕС в Бундестага Фридберт Пфлюгер, със социалдемократа Гернот Ерлер, кой ръководи Германо-българския форум и с лидерката на ХДС Ангела Меркел.
  Обсъждани са били обстановката на Балканите и в Косово и преговорите за присъединяване към ЕС на България. Дадена е била висока оценка на водените от България преговори досега, което беше потвърдено от Михайлова и Владимир  Кисьов. Йошка Фишер заяви след срещата, че "България за нас е важен партньор за стабилността и ние искаме да подобрим още повече това партньорство", без да се ангажира с никакви дати за членството на България в НАТО. Той подчерта, че Германия е адвокат на всички страни, които кандидатстват за НАТО. /"Сега"/
   
   

  ****
  Отношения с НАТО
   
  Ахмед Доган обядва с посланиците на страните от НАТО и ги запозна с политическата обстановка в страната
  Вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган обядва в посолството на Италия с посланиците на страните - членки на НАТО. След срещата Доган каза на журналистите, че не се е оплаквал, тъй като България все пак е суверенна страна. "Като евроинтеграция и евроатлантизъм България трябва да е наясно, че натовските посланици трябва да са в течение на основните процеси на диалога между политическите сили. Става въпрос за гаранция на основните политически ценности, които вече се губят." Сред основните теми е била и Рамковата конвенция за защита на малцинствата, за което Доган каза: "Само че не в оплаквателен тон. Ние не сме политическа сила, която се оплаква на когото и да било. Нашата страна е суверенна и трябва да си решава въпросите сама, само че в контекста на евроинтеграцията".
  Разгледана е била и ситуацията в региона, но не като акцент. Не е била обсъждана темата за уволнението на Александър Божков, за ново правителство или избори, или пък за българските медици в Либия.
  В - к "Пари" отбелязва, че на продължилия 2 часа обяд Доган е представил меморандума на опозицията за прозрачна приватизация. Доган не спомена нищо за начина, по който е бил приет този въпрос.
  В - к "Монитор" предлага интервю с посланика на Италия Алесандро Графини, който заявява, че е била обсъдена смяната на главния преговарящ с ЕС Божков, нарастващата активност на българската външна политика, представянето на външния министър Михайлова на срещата на НАТО във Флоренция и посещението на президента Стоянов в Македония. Посланиците са изразили силното си безпокойство от ситуацията в Косово и високо са оценили конструктивната и активна външна политика на България. Те са одобрили откриването от България на дипломатическо бюро в Прищина.
  Днес Доган заминава за Македония на регионална конференция, която ще търси мостове за комуникация между сърби и косовари. Доган ще предложи като пример българския етнически модел. Ще присъства експрезидента Желев и голяма делегация от Сърбия. /"Монитор", "Пари"/  

   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Вчера парламентът прие на първо четене поправките в закона за приватизацията и за обществените поръчки, свързани с БТК
  Концесия или лиценз ще се дава на купувача на дадено предприятие без търг или конкурс. Без конкурс ще се възлага управление на дружеството, ако управляващата фирма е дъщерна на купувача. Според опозицията всички поправки в законите били наложени от купувача на БТК, консорциума "Кей Пи Ен - ОТЕ", и с приемането им българският парламент се постовял в унизителлно полжение.  
   
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  По 50 ст. ще плаща държавата за всеки лев актуализиран номинал на облигациите по спогодбата "Моллов- Кафандарис" от 1923 г.
  Правителството прие постановление за реда на изкупуване на облигациите и непогасените лихвени купони към тях. Регистринаните в Банка ДСК книжа ще се осребряват до 22 декември 2000 г. Досега в ДСК са регистрирани 1233 облигации и 15 450 купона. В бюджета за тази година са предвидени 6000 лв. за изкупуване на книжата
   
  До утре финансовото министерство трябва да даде отговор на питане на МВФ защо приходите от данък печалба намаляват, след като данъкът беше намален с 2% в началото на годината, съобщава в-к "Монитор".
  По данни на МВФ през първите 3 месеца на тази година постъпленията в хазната са по-ниски, отколкото през първите три месеца на 1999 г. От януари фирмите с оборот над 50 000 лв. плащат 25% данък печалба, а под тази граница - 20%.
  Утре, 17 юни, в София присига ръководителят на мисията на МВФ за България Юха Каконен. Той ще чака отговор на общо 5 конкретни въпроса, свързани с данъците. Ако от финансово министерство не успеят да отговорят достатъчно убедително, преговорите за намаляване на данък-печалба ще са много трудни, са признали източници на "Монитор". 
  Експертите на финансовия министър Радев работят по няколко варианта за намаляване на данък-печалба. Под 20% обаче не предвиждаме намаление, са били категорични те. Единият от проектите предвижда уеднаквяване на двете ставки към по-долната граница - 20%. Другите са за 20% ставка за фирмите с малък оборот и за големите - 21,22,23%, са казали запознати.
  Промените по Закона за облагане на доходите на физическите лица, известен като ДОД, са сведени до 6 варианта. В два от тях е предвидено необлагаемият минимум отт началото на 2001 г. да бъде 120 лв. като разликата е в етажите на таблицата за облагане на доходите. Три варианта са разработени при необлагаем минимум от 140 лв., но с повече етажи в таблицата и 1 вариант - при 100 лв. необлагаем минимум.
  Срокът за възстановяване на данъчния кредит по ДДС вероятно ще се сведе на 4 месеца, вместо сегашните 6 месеца. Съкращаването на този срок бе възложено на МФ още през лятото на 1999 г.   
     СЪДЕБНА ВЛАСТ

  Конституционният съд допусна за разглеждане делото за това дали сделката за БТК не противорачи на конституцията. Съдът бе сезиран от 49 депутати от опозицията. След 14 дни магистратите трябва да се произнесат. Депутатите питат възможно ли е държавният монопол да бъде прехвърлен на частни лица. Становище по делото трябва да внесат Народното събрание, Министерският съвет, Комисията за защита на контуренцията, БТК, медийният съвет и др.
   
  Конституционният съд разреши фирми и граждани да имат частни пристанища  по  крайбрежието
  Магистратите отхвърлиха искането нd 51 депутати от опозицията, които оспорваха текстове от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата.
  Рибарски, яхтени и пристанища със специално предназначение може да са частни, защото държавата е собственик само на плажната ивица, а не на цялото морско или речно крайбрежие, постанови съдът.
  Министерският съвет може да разрешава на военни кораби на чужда държава да преминават и пребивават в български териториални води, реши КС.  Това важи и за кораби, носещи конвенционално или ядрено оръжие, но само ако мисията е мирна.
  Условието е посещението да не е с военна цел.
  Опозицията настояваше единствено парламентът да има право да разрешава пребиваването на лайнери, натоварени с оръжия.
  Не е нужно предварително разрешение за акостиране  на военен кораб, ако вози държавен глава, реши КС.  


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
  В храмовете на всички религиозни общности в България ще бъдат отправени молитви за България по случай 63-ия рожден ден на Цар Симеон Втори.
  Инициативата е на "камбана".  
   


  ИКОНОМИКА
   
  "Шалом" иска 48,87% от х-л "Рила" в София, каза шефът на еврейската организация Емил Кало. На 12 юни 51% от х-л "Рила" в пакет с х-л "Люлин" баха продадени на РМД "Риел 99% за 3,6 млн. долара.
  Екстърпговският министър Валентин Василев  отрече вчера по националната телевизия, че стои зад РМД-то. Държавният арбитраж е признал през 19991 г. имуществения дял на "Шалом" в "Рила" и сградата на "Ел Би Булгарикум", но министър Василев  отказа да върне имотите.
  Правосъдното министерство трябваше да докаже, че "Шалом" е правоприемник на собствениците на 2-та имота - Еврейските общини.
   

 


Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"