ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 16 май 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения с балканските страни | Правителство
  Българска православна църква | Политически партии и организации  | Икономика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Бумът на корупцията не в България не е при сегашното управление, ще заявят от СДС при вота на недоверие в паламента днес.

 • От БСП обещаха да изнесат нови данни за корупция сред упрпавляващите.

 • МВР ще проверява за 380-те разработки на НСБОП на държавни корумпирани чиновници.

 • Кабинетът няма да падне при вота, но трябва да помисли как ще управлява до края на мандата, заяви президентът Стоянов.

 • СДС свиква конференция заради изборите.

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Президентите на България и Македония подписаха 9 спогодби в Скопие.

   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Освободени сини каски в Сиера Леоне.

 • Израел отстъпи на палестинците три села край Ерусалим.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Според Бодо Хомбах сърбите сами трябва да сменят Милошевич.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Хавиер Солана каза, че ЕС иска България да продължи реформите.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Според депутата от Евролевицата Драганов опонентите на лидера Томов се готвят за нова партия.

 • Третата тайна от Фатима отново възражда българската следа в атентата срещу папата.

 • Според икономисти и финанасисти България е в икономическа депресия.
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
   
  Бумът на корупцията не в Блъгария не е при сегашното управление, ще заявят от СДС при вота на недоверие в паламента днес
  Бумът на корупцията у нас съвсем не е при сегашното управление. Това ще бъде един от акцентите на СДС днес по време на дебата за вота на недоверие към правителството, са съобщили за "Труд" източници от Националния изпълнителен съвет /НИС/ на СДС. С конкретни данни от СДС ще покажат, че най-благоприятната обстановка за корупция била при Беровото и Виденовото управление. Симптоматично било и въвеждането на валутния борд. От СДС ще питат къде са парите на хората от фалиралите банки, защо до 1997 г. беше спирана приватизацията, не е ли това също корупция и т.н.

  От БСП обещаха да изнесат нови данни за корупциа сред упрпавляващите. Опрпавданията на СДС щели да са, че корупцията съпътства всяко управление, че изнесените факти са част от сценарий за дестабилизиране на правителството.
  Евролевицата ще участва в дебата и ще подкрепи БСП "за" вота.
  От ДПС също ще се включат в разискванията, можело и лидерът на движението Доган да вземе думата, но от ДПС ще се въздържат при гласуването.
  За Зелената партия вотът е неподготвен и моралната позиция била Костов да поиска вот на доверие.

  Кабинетът няма да падне при вота, но трябва да помисли как ще управлява до края на мандата, заяви президентът Стоянов
  "Кабинетът няма да падне при вота", заяви вчера президентът Петър Стоянов, преди да отпътува за Македония. След вота обаче мнозинството трябвало да помисли "как ще управлява до края на мандата, как да коригира мерника си така, че общественото недоволство да бъде по-малко, а опозицията да има по-малко поводи за вотове".
   

  СДС свиква конференция заради изборите
  НИС на СДС не са обсъждали свикването на 12-ата конференция, са заявили от централата на СДС пред "Труд". Според "Монитор" обаче СДС ще проведе редовна Национална конференция непосредствено преди парламентарните избори, е събщил за "Монитор" организационният секретар на СДС Емил Лилов. Той опроверга информация на БТА, че конференцията е извънредна. От партийния пресцентър междувременно информираха, че НИС на СДС е обсъждал свикването на 12-та национална конференция на СДС.
  Това е уставно положение - Конференция се свиква винаги преди вот и в ситуацията няма нищо извънредно, е пояснил Емил Лилов.
  Форумът ще се проведе в най-удобното за това време, обясни организационният секретар на СДС. Това ще бъде или до края на тази, или най-късно в началото на следващата.
  Според чл. 19 на Устава на СДС Национална конференция се свиква веднъж на 1,5 години с решение на Националния съвет или по искане на НИС. Изпълнителният орган на СДС пък се избира веднъж на 3 години на отчетно-изборни конференции.
  На политическите конференции, каквато предстои, не се избира партийно ръководство, а организацията решава какава ще бъде политическата и предизборната й платформа, посланията към избирателите и с кого ще се коалира, уточнява "Монитор".
  Емил Лилов е съобщил за вестника, че в никоя от организациите на СДС в страната досега не е поставян въпросът за извънредна конференция във връзка със скандалите около бившия вътрешен министър Бонев.  
   
   
     ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Президентите на България и Македония подписаха 9 спогодби в Скопие
  Вчера българският президент Петър Стоянов направи първата официална визита на държавен глава в Македония. Стотици граждани го приветстваха при неговото официално посрещане пред сградата на парламента. Разговорът на Стоянов с неговия колега Борис Трайковски продължи с 15 мин. повече от предвиденото. Паралелно с тази среща се проведоха срещи на министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов с неговия колега Доста Димовска и на министъра на културата Емма Москова с Любен Пауновски. По-късно в присъствието на двете делегации бяха подписани 9 спогодби, разширяващи и оформящи договорно-правната база между двете страни в областта на граничния контрол, културата и образованието, правната помощ, екологията и стандартизацията. След срещата Стоянов заяви: "Двустранно бе съгласието, че е необходима обща визия, стратегическа и дългосрочна визия за развитие на региона и за решаване на косовския проблем. В този смисъл България и Македония се подкрепят взаимно във всяка значима външнополитическа инициатива, при това върху основата на общите приоритети: НАТО и ЕС."
  Изтъкнато беше важното значение на проектите в рамките на Пакта за стабилност за Балканите. Трайковски прие поканата на Стоянов да посети България.
  Стоянов се срещна и шефа на парламента Саво Климовски, а след това и с премиера Любчо Георгиевски. Акцентът при срещата с него падна върху двустранните икономически отношения и ролята на страните за стабилизиране на региона. /"Стандарт"/
  Според в. "Сега" Стоянов е обещал на Трайковски пълната подкрепа на България за влизането на Македония в Черноморското икономическо сътрудничество. Обсъдени са били обстойно общите инфраструктурни проекти - коридор № 8, жп линиятя София - Скопие, граничните пунктове. Очакват ни нефтопровод, газопровод, телекомуникации, каза Стоянов. Според него финансирането на тези проекти трябва да се постави пред Пакта за стабилност "високо, ясно, без никакъв свян". Специално внимание е било отделено и на борбата с организираната престъпност като тези усилия трябвало да се координират и с Албания. След две седмици Стоянов ще посети и Тирана и там ще постави този въпрос.
  При срещата му с премиера Любчо Георгиевски двамата са поставили акцента върху неудовлетворението си от ниския стокообмен.
  При срещата на Стоянов с шефа на парламента Климовски и лидерите на парламентарните партии Климовски е изразил тревога, че коридор № 8 не може да се реализира поради исканията на Гърция да го измести към Гърция. Стоянов е декларирал, че България стои твърдо зад утвърдения маршрут на коридора през Македония.  Представителят на ВМРО-ДПМНЕ е предложил от името на съпартийците си, гражданите на двете страни да преминават границата само с лични карти, а не с паспорти. Министър Йорданов си е водил записки. Представителт на опозиционния Социалдемократически съюз /СДС/ Никола Поповски е поставил въпроса за обявяването на партията ОМО "Илинден" - Пирин за противоконституционна. Стоянов не е направил никакъв коментар на решението на българския Конституционен съд.
  В края на първия ден от посещението си в Македония президентът Стоянов е положил венец пред гроба на Гоце Делчев.
  В. "Монитор" отделя на посещението две страници като акцентът се поставя на внезапното подписване от двете страни на декларация, в която се противопоставят на пренасянето на етническия конфликт от Косово в Южна Сърбия. Двамата президенти призовават политическите лидери от Югоизточна Европа да се присъединят към този документ. В декларацията се отбелязва, че "Всички етнически групи в Косово трябва да поемат политическа отговорност за ситуацията в областта. Опитите на екстремистите да пренасят конфликта в Южна Сърбия обслужват единствено онези среди, които желаят неговото разпространение в съседните страни." По предварителния план не се предвиждало подписването на тази декларация, но силното притеснение на македонците от развоя на ситуацията в Южна Сърбия е довело до нейното подписване. Становището на "Монитор" е, че Македония е силно разтревожена от възможността за реализирането на идеята за Велика Албания, което пряко би я засегнало и въвлякла в дълги конфликти вътре и вън от страната.
  Според в. "Новинар" при посещението се е разразил скандал, защото президентът Стоянов е отказал да се срещне с бившия македонски президент Киро Глигоров. Всички вестници отбелязват факта, че опитите на провърженици на ОМО "Илинден" да освиркат президента Стоянов са били анемични и са пропаднали и не пропускат да отбележат сложността на отношенията с опозиционния СДС в Македония.  
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Според Бодо Хомбах сърбите сами трябва да сменят Милошевич
  Вчера в Токио координаторът на Пакта за стабилност Бодо Хомбах заяви, че смяната на Милошевич трябва да се извърши от самите сърби, а не чрез външна намеса. Той призова международните организации да изоставят бюрокрацията и бързо да отпуснат обещаните пари за проекти по Пакта за стабилност.
  Вчера в Белград на митинга, организиран от опозицията, се стекоха повече от 15 000 сърби. Преди месец на подобен митинг се отзоваха повече от 100 000 души. Полицията активно действаше, за да попречи за организацията на проявата.
  Министърът на информацията Матич обяви, че студентската организация "Отпор" стои зад убийството на областния шеф на Войводина Бошко Перошевич. "Отпор" веднага отхвърли това обвинение. /"Демокрация", "Стандарт", "Монитор"/


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА

  Отношения с ЕС
   
  Хавиер Солана каза, че ЕС иска България да продължи реформите
  В интервю за БТА Хавиер Солана, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, каза, че бъдещето на преговорите за приемане на България в ЕС ще зависят много от успешния ход на реформите в България. Точно сега България трябва да избягва всякакво отклонение от поетия курс, а ЕС напълно подкрепя усилията на българското правителство. Солана отбеляза, че България е създала важни предварителни условия за икономически растеж и по-висок жизнен стандарт. Той оцени много положително външнополитическия курс на България. "България ясно показа, че споделя общите ценности, принципи и цели на ЕС в общата политика на външните отношения и сигурността", каза той. По време на кризата в Косово България е действала "като една от нас". Това, което е направила България в онези трудни времена, никога няма да бъде забравено, обеща Солана. /"Монитор", "Демокрация"/  

   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  МВР ще проверява за 380-те разработки на НСБОП на държавни корумпирани чиновници
  По всичко ще се направи проверка, заяви вчера вътрешният министър Йорданов на въпрос дали ще се проверят твърденията на бившия шеф на НСБОП ген. Радев пред "Труд", че 380 държавни корумпирани чиновници фигурират в разработки на спеццслужбата.
  "Нямам намерение да коментирам медийните изяви на бивши служители на МВР", декларира министър Йорданов. Всичко, което МВР шефът имал да казва за ген. Радев, вече го съобщил на спецциалната пресконференциа ден преди президентът Стоянов да подпише указа за освобождаването на Радев.
  "Ако се установят нови данни, те веднага ще бъдат огласени по подходящ начин", коментира Йорданов публикацията на столичен седмичник, в която бившият шеф на НСБОП се свързва с наркобизнес.
  Според твърденията на вестника разкритията направил посланикът на САЩ в България Ричард Майлс на среща с депутати от БСП, след като били прихванати разговори по мобифона на ген. Радев. Лидерът на БСП Първанов обаче категорично отрече в разговора с посланика да е намесвано името на ген. Радев.    
   


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
  Третата тайна от Фатима отново възражда българската следа в атентата срещу папата.
  В. "24 часа" публикува статията "Папата ни нарочи за оръжие на сатаната". В нея се излага становището, че с разкриването на третата тайна от Фатима пророчеството на светата Богородица е свързано с атентата срещу папата. В последния момент Богородица е отклонила коварния куршум. Това е направено, за да може папа Йоан Павел Втори да продължи своята епохална борба срещу комунизма. По този начин след като 19 години никой не е успял да докаже българското участие в атентата, сега отново се възраждат съмнениета.за участието на българските тайни служби. От разкриването на тайната най-много ще спечели самият папа, защото той лично е посочен за избраник на мисията на Богородица на земята. /"24 часа"/       ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Според депутата от Евролевицата Драганов опонентите на лидера Томов се готвят за нова партия
  Опонентите на лидера Александър Томов се подготвят за създаването на нова партия, ако конгресът на Евролевицата през юни не приме техните искания за колективно ръководство, информира "Труд, позовавайки се на изявлението на члена на Политическия съвет и депутат Драгомир Драганов. Изявлението на Драганов е било по повод информацията, че Елена Поптодорова вече е регистрирала в съда името БЕЛ - социалдемократи, изпреварвайки лидера Томов.
  Според Драганов само така можело да се обясни бързането с регистрацията и запазване на марката, след като на последното заседание на Националния съвет било решено на висшия форум към името на Евролевицата да се добави "социалдемократи".    
   


  ИКОНОМИКА
   
  Според икономисти и финанасисти България е в икономическа депресия
  България е в икономическа депресия, а в същото време управляващите се опитват да ни убеждават, че има растеж. Около тази теза се обединиха 6-има икономисти на дискусия за прехода, организирана от Обединение "Промяна".
  Твърденията, че през 1998 г. имало 3,5% ръст на икономиката, а през 1999 г. - 2,5%, били пълна алабалистика, нямало никаква парична политика, твърдят икономистите.
  Управлението на валутния борд трябва да признае, че България е в тежка парична криза, призова бившият главен ревизор на централната банка Кольо Парамов /Евролевица/.
  Правителството и БНБ се уповават на някаква стабилизация, за която 3 години се говори, но това не е вярно, коментира Парамов. Той критикува и политиката на "банков надзор" към търговските банки, че е в стил "сваляме маршал Толбухин и на негово място слагаме гостилничаря Славчо".
  Това е рентиерска, а не качествена пазарна икономика, е мнението на Димитър Стефанов, бивш шеф на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Според него трябва да има контрол върху частната собственост, както в развитите страни, където комисиите по ценните книжа били по-страшни от ФБР.
  "Политическата система и партиите са изправени пред тотален фалит, както банките през 1996-1997 г., каза финансистът Димитър Ашиков. Според него тогава от ситуацията се излезе с валутен борд, с привързване на лева към чужд авторитет, сега трябвало да се направи същото по аналогия. България в момента се управлявала авторитарно от едно лице, заяви и доц. Стоян Александров, финансист, бивш финансов министър и сегашен общински съветник от Движение "Св. Георги Софийски". Хората не могат да си плащат данъците и политиците ще се чудят какво да правят с ниската събираемост.
  25% е безработицата през април по данни на синдикат "Промяна", а според Горан Банков - 30,5%. Величка Рангелова, д-р по икономика и шеф на Центъра за социално-икономически анализи и прогнози към "Промяна", критикува данъчното облагане, като каза, че президентът Стоянов плаща с 4% повече данъци от Клинтън, който, който обаче имал с 39,7% повече доходи от него. /"Монитор"/