ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
16 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с НАТО | Отношения с Швеция | Отношения с балканските страни | Парламент | Правителство
  Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Икономика
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Русия обяви нов етап от операцията в Чечения.

 • Израел се готви да предаде 6,1% от територията на западния бряг на Йордан на палестинците.

 • Румъния за трети път замърси река Тиса.

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • НАТО подсилва КФОР с два нови батальона.  
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • С писмо премиерът Костов предупреди Хашим Тачи за възможна война в Южна Сърбия
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • България ще започне преговорите с ЕС по 6 теми и през 2000 г. ще получи от ЕС помощ от 275 млн. долара.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 •  Ген. Уесли Кларк е поискал територията на България за нова война срещу Милошевич, според в. "Монитор".
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ШВЕЦИЯ
   

 • Шведският премиер Першон обеща подкрепа при преговорите с ЕС.  

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Парламентът на Македония реши агенти да следят малцинствата в съседните страни.  

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Няма данни, уличаващи България в износ на оръжие за УНИТА.

 • Президентът Стоянов да каже конкретни имена на корумпирани политици, призовват от СДС и другите парламентарно представени партии.

 • На второ четене на закона за пътищата депутатите си гласуваха колите на парламента да не плащат магистрални такси.

 • Десетки сигнали за корупция в правосъдието са постъпили в Министерството на правосъдието.

 • Правителството е в слаба позиция и от СДС останаха сами, но с оглед на евроинтеграцията и ситуацията на Балканите трябва да се направят стъпки против изолацията на управляващите, заявява лидерът на ДПС Доган.

 • Ръководството на Евролевицата не е вземало решение за искане на вот на недоверие на правителството.

 • 693 500 или 18,14% са регистрираните безработни за февруари, до лятото ще станат 750 000, съощават синдикатите.

 • "Булгартабак" отваря фабрика в Русия.

 • Руснаци ще правят самолети в Пловдив
   
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  НАТО подсилва КФОР с два нови батальона
  Постоянният съвет на НАТО е одобрил предложението на Франция и Италия за изпращане на два батальона подкрепление към силите на КФОР в Косовска Митровица. Франция и Италия ще изпратят своите батальони в отговор на искането на ген. Уесли Кларк. Неговото искане е било подкрепено и от генералния секретар на НАТО Джордж Робъртсън. И други страни от НАТО разглеждат това искане. САЩ обявиха, че ще изпратят безпилотни разузнавателни самолети. Англия обяви, че ще изпрати 2 хеликоптера, 20 полицаи и митнически служители за борба с организираната престъпност.
  Вестниците днес дават подробности от вчерашното стълкновение между сърбите в Косовска Митровица и френските части, които пазят моста, който разделя града на сръбска и албанска част. Противопоставянето е продължило повече от 3 часа и 6-има сърби са били ранени.
  Сърбите се противопоставят на плановете на КФОР в Косовска Митровица, защото смятат, че КФОР не цели да ги защитава от албанците, а да прогони сърбите. Лидерът на сърбите Оливер Иванович е заявил, че тези планове на КФОР ще създадат повече напрежение и може да доведат до експулсирането или доброволното напускане на сърбите от района. Той се противопоставя на плана на КФОР да създаде две зони за сигурност в Косовска Митровица, които ще са достъпни само за живеещите там. В. "Демокрация" публикува материал от "Вашингтон пост", според който е твърде възможно тази пролет да избухне конфликт между силите на САЩ в Косово и албаниците от АОК. Особено силно са обезпокоени САЩ от действията на АОК в Южна Сърбия в район, където са разположени 5 300 американски войници. /"Демокрация", "Пари", "Труд", "Монитор"/
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  С писмо премиерът Костов предупреди Хашим Тачи за възможна война в Южна Сърбия
  Вчера на пресконференция зам.-министърът на външните работи Марин Райков съобщи, че премиерът Иван Костов е изпратил писмо до албанския лидер Хашим Тачи чрез лидера на Демократическата партия на албанците в Македония Арбен Джафери. В писмото Костов  предупреждава за опасното напрежение, което вече се е създало в Южна Сърбия в градовете Прешево, Буяновац и Медвежда от действията на въоръжени групировки на албанците. Костов предупреждава и за опасностите от автономистките искания на албанците в региона. Възможно е Югославия да възприеме поведение, което да доведе до заплаха за регионалната сигурност. Костов настоява Тачи да използва авторитета си, за да не допусне провокации и да предотврати ескалация на напрежението. Това не означава, че се опитваме да наложим натиск върху временната управа на Косово, обясни Райков. Същата тревога е споделил Костов и в телефонен разговор с Арбен Джафери. Той е бил помолен да предаде лично писмото на Тачи, защото България няма представител в Косово. Райков не даде обяснение защо Костов не е потърсил контакт с премиера Любчо Георгиевски, а с Арбен Джафери.
  В писмото си Костов изразява и опасенията си за съдбата на българите от Западните покрайнини на Сърбия, които са твърде близо до огнището на напрежение. Костов е казал на Джафери, че ако избухне нов конфликт, Македония може да бъде дестабилизирана от нова вълна от бежанци от Южна Сърбия. Костов е отбелязал пред Дафери, че ако напрежението се увеличава по трасето на коридор № 8, това със сигурност ще заплаши инвестициите за този проект, който ще се обсъжда на 29 март в Брюксел по Пакта за стабилност.
  Премиерът Костов специално е попитал Джафери дали неговата партия споделя антибългарските настроения в Македония. Джафери категорично се е разграничил от тях. Костов е попитал дали е уместно в момент, когато Сърбия струпва войски по границата с Македония, да се разгаря антибългарска кампания в Македония.
  Райков отрече идеята за писмото да идва от ген. Уесли Кларк, който преди няколко дни беше на посещение в София, каквото подозрение изказаха депутати от БСП, но каза, че преди да заеме дадена позиция, България трупала информация от всички страни.
  В. "Пари" в кратка статия под заглавие "Костов по стъпките на САЩ за Косово" отбелязва факта, че в своето писмо до Тачи, Костов отправя същите искания, каквито представителите на САЩ. Рубин и Хил са поставили пред Тачи. /"Демокрация", "Стандарт", "Пари", "24 часа"/

   
   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов да каже конкретни имена на корумпирани политици, призовават от СДС и другите парламентарно представени партии
  По повод изявлението на президента Стоянов преди ден в Червен бряг, че корумпираните били и от СДС, и бивши комунисти, които заедно  в процеса на приватизацията довели България до съсипията, в която се намира сега, всички парламентарно представени партии взеха отношение и най-вече ръководството на СДС. Преста също излезе с коментари по темата. "Труд" публикува в рубриката си  "Позиция" коментар под заглавие "Срещу корупцията - със заклинания". "Мине-не мине, президентът току съобщи на народа, че корупция разяжда родината. Първия път корумпираните бяха само от управляващите. А онзи ден към тях добави и бивши комунисти. Без имена, разбира се. Ред е на вицето да го подкрепи. И сетне да се извини на засегнатите. Особено ако са действащи министри. След което премиерът пък публично ще им даде опрощение. И всичко ще си дойде на мястото", пише Лилия Христова в "Труд".* Същият вестник отново публикува каре с въпроса "Кой е?, като отброява 5-и месец от обръщението на президента, в което той призовава управляващите да се очистят от корумпираните, оставяйки място за вписването на имената на корумпиранете.

   "Стоянов, кажи имена, стига общи приказки, зоват сините" - това е заглавието на публикацията във връзка с изявлението на президента Стоянов за корумпираните пак в "Труд". Вестникът съобщава, че ПГ на СДС вчера е била като "врящ казан" заради последното изявление на Стоянов по адрес на СДС.  Във вторник, 14 март, президентът попита: "Да не би част от политиците, дори и на СДС, да не влязоха в сдружение с бивши комунисти, та направиха приватизацията да ограбва този народ?".
  "Аман от безадресни изцепки на президента през последните 6 месеца", се е възмутил зам.-шеф на синята парламентарна група, по информация на "Труд". "Пак ни сложи на дръвника", е допълнил "доскорошен министър". "Аз не съм се съюзявала с бивши комунисти и не участвам в приватизация", е обявила шефката на групата Екатерина Михайлова. Тя не се е ангажирала с мнение дали ПГ на СДС ще поиска среща с държавния глава за изявлението му.
  Президентът да даде конкретни имена и примери, защото така ни прави лоша услуга, е било мнението на депутатите от СДС. Иначе излиза, че всички сме в един кюп, е уточнил шефът на бюджетната комисия и член на НИС на СДС Йордан Цонев. "Труд" информира, че според син депутат Стоянов е говорил за приватизация чрез РМД. Истина е, че в раздържавяването има лоши примери, но без да бъдат адресирани упреците, е неприемливо, е заявил председателят на икономическата комисия в НС и член на НИС Никола Николов.
  Президентът толкова много неща изприказва, че вече не го приемаме насериозно, е обявил Румен Овчаров от БСП.
  За съжаление държавният глава прави изявления, които остават без последствия, е изтъкнал лидерът на Евролевицата Александър Томов. Четвърти месец слушаме за борбата с корупцията, но корупция няма. Чуваме бомбастични изявления за срастване на сини и червени капиталисти, но не се знае за какво става дума, коментира Томов, цитиран в "Земя".
  Евролевите настояват за разследване и огласяване на случая за износа на българско оръжие за Ангола. Трябва да стане ясно дали зам.-министърът на икономиката Христо Михайловски е давал разрешение за подобен износ, подчерта Томов.
  Лидерката на БЗНС - Народен сюз Анастасия Мозер пък е посветвала президента първо да се огледа около себе си за бивши комунисти и кой участва в приватизацията. Според нея отговорност за реформата носел не президентът, а премиерът, който имал право на подобни изявления.
  Единствен Венцислав Димитров от ОНС е заявил, че държавният глава има право да каже тези неща. Той бил удивен от ламтежите за пари в СДС и не бил сигурен, че Костов не толерира корупцията, цитира думите му в. "Труд".
  В интервю за в. "Демокрация" председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова коментира по повод изявлението на президента, че  вижда в това нещо тревожно - "Защото аз не участвам в такива неща. И когато се казва, че СДС участва и не се посочва кой, се прави обобщение за цялата политическа сила. Не съм съгласна това обобщение да бъде залепено на всички. Не съм съгласна да бъда залепена в анонимни общи обвинения..." Според Михайлова след като няма конкретизация, се поставя под впрос името на всеки от СДС. Тя била съгласна с президента Стоянов, че подобни явления са осъдителни., но смятала, че за да не бъде лепнато петно на всички, виновните трябва да бъдат назовани с истинските им имена. Михайлова посочва като пример военния министър Бойко Ноев, който е отнесъл данните, с които разполага, до главния прокурор. Това според нея са нормалните механизми. "Можеш да не изречеш на глас имена, защото нямаш доказателства, а по-скоро косвесни данни и съмнения. Но ако има такива, макар и косвени неща, нормално е да има реакция по законовия ред. Има органи, които се занимават с това. Страната ни не е беззащитна да се справи с подобни явления, заявява лидерката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова.
  В редакционния коментар на "Стандарт" под заглавие "Президентът страда без достатъчно отговорност" се казва, че рядко, но все пак се е случило, депутатите да проявят единодушие. Този път дружно народните избраници скочили срещу президента. Откъде накъде той ще казва, че част от тези и част от онези въртят далавери, без да споменава имена? Според "Стандарт" е естествено депутатите да се засегнат, защото отговорностите на президента свършват със свикването на Консултативен съвет за сигурност и подписване на укази. За всичко останало той може да се произнася, когато поиска, без от това да произтича отговорност. Спред "Стандарт" от това следва, че човекът, който е държавен глава, трябва да има повече отговорности, за да внимава при това положение какви ги върши, а администрацията да изпълнява казаното, а и политиците няма да се сърдят.  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Няма данни, уличаващи България в износ на оръжие за УНИТА
  В доклада на ООН за нарушенията на ембаргото спрямо УНИТА се твърди, че самолети са доставяли оръжие от България до Ангола, а през август - октомври 1996 г. във военното училище в Шумен под прикритието на 40 заирски офицери са обучавани членове на УНИТА. По искане на комисията към ООН България е уведомила официално, че от 1997 г насам на 19 пъти е разрешила износ на опъжие за Того. Предполага се, според ДПА, че след 1997 г. България е доставила поне 6 корабни оръжейни пратки, които са отишли в УНИТА.
  Вчера говорителят на външно министерство заяви, че няма преки контакти между България и УНИТА, а в доклада на ООН не се съдържат конкретни данни и доказателства, свързващи България като държава с УНИТА.
  Премиерът Иван Костов заяви, че българското правителство ще отговори много точно на сигнала за нелегален износ на оръжие, след като го получи и проучи в дълбочина. Той увери, че ако някой е прекрачил границите на приетите ограничения в ООН за търговията с оръжие, ще си поеме отговорността. Досега нито едно обвинение към България не се доказа, каза Костов и окачестви подобни чести обвинения в миналото като политически инсинуации.
  Вицепремиерът Петър Жотев каза, че нито през тази, нито през минали години е имало нарушения на разпоредбите за сделки с оръжие. Той разполагал с подробна информация, която опровергава обвиненията. Още в понеделник българският представител в ООН Владимир Сотиров е протестирал пред председателя на Комисията по санкциите срещу изтичането на информация по секретен доклад, преди с него да се запознаят заинтересованите страни, а във вторник пак пред него е протестирал против "тенденциозната интерпретация на фактите."
  До този момент България не е получила упрек в двустранен план от нито една страна от ЕС и НАТО. България ги е информирала по своя инициатива, включително и за намерението си да направи промени в закона за търговия с оръжие. Вчера в София и Отава са се водили българо-канадски консултации по въпроса.
  Намиращият се на посещение в България премиер на Швеция Йоран Першон каза, че е "необходимо България да даде ясен и доста бърз отговор на ООН" и напомни, че страните от ЕС държат всички да спазват наложените от ООН ограничения. /"Демокрация", "Сега" , "Новинар"/
   
   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  България ще започне преговорите с ЕС по 6 теми и през 2000 г. ще получи от ЕС помощ от 275 млн. долара
  Официално беше съобщено, че ЕС е потвърдил решението си да започне преговорите с България за присъединяване по 6 теми - толкова колкото беше определено предварително. Това са образование и професионално обучение, наука и научни изследвания, обща външна политика и политика на сигурност, малки и средни предприятия и външни отношения. България настояваше да започне преговорите по 8 теми. ЕС отхвърли и искането на другите преговарящи за започване на преговорите по повече от определените теми. Представителят на прадседателстващата страна Португалия е заявил, че не е важно колко теми ще бъдат отворени, а колко ще бъдат затворени.
  В София Тиери Липерт, отговарящ за развитието на частния сектор в делегацията на ЕК в София, вчера заяви, че през 2000 г. България ще получи безвъзмездно от ЕС 275 млн. дол., което е 2,2% от БВП. /"Сега", "Пари"/
   

   

  ****
  Отношения с Швеция
   
  Шведският премиер обеща подкрепа при преговорите с ЕС
  Вчера при срещата си с премиера Костов, намиращият се на работно посещение в България шведски премиер Йоран Першон представи рецептата си за привличане на чужди инвестиции - това са сигурност, растеж и ниска инфлация. Това е първо посещение на шведски премиер в България. Першон заяви, че е "впечатлен от поддържането на стабилен макроикономически климат в България, което не е лесно, като се имат предвид икономическата криза в Русия и кризата в Косово." Според него в момента шведски фирми търсят възможности за инвестиране в България. Той посочи "Ериксон" като пример на компания, която търси пазар за своята продукция и е готова да инвестира в страната. Другият потенциален шведски инвеститор е фирмата Ей Би Би, според Першон.
  Йоран Першон обеща съдействието на Швеция при трудните преговори с ЕС за членство, а също така и за изваждането на България от негативния визов списък.
  От 1 януари 2000 г. Швеция ще поеме председателството на ЕС. Според премиера Костов при председателството на Швеция ще бъдат открити нови теми за преговори с ЕС, между които транспортната политика, екологията, митническия съюз, свободното движение на стоките и др. България ще очаква помощ от Швеция най-вече в околната среда.
  При срещата с Першон президентът Стоянов е заявил, че реализирането на Пакта за стабилност ще покаже на външните инвеститори, че регионът е стабилен, а добрият пример на съседните държави ще е най-добрият начин за свалянето на Милошевич. /"Демокрация", "Пари"/

   
   

  ****
  Отношения с НАТО
   
  Ген. Уесли Кларк е поискал територията на България за нов удар срещу Милошевич, според в. "Монитор"
  Позовавайки се на анонимни високопоставени правителствени източници в. "Монитор" твърди, че при посещението си в София преди няколко дни ген. Уесли Кларк е поискал при срещата си с президента Стоянов и премиера Костов България да предостави територията си за евентуални военни действия срещу Югославия заради кризата в Южна Сърбия и Черна гора. Шефовете на президентския прессекретариат Нери Терзиева и на правителствената информационна дирекция Михаил Михайлов категорично са отрекли подобно нещо при разговорите с Кларк. Според в. "Монитор" президентът Стоянов е обещал пълна подкрепа за каквито и да е действия на НАТО срещу Милошевич. Тази позиция на президента е ядосала премиера Костов, който държал този път България да има една по-балансирана позиция и да не поема толкова твърди ангажименти към НАТО.
  В. "Сега" публикува статията "Войната на гости в София". В нея се отбелязва, че "ген. Кларк мина през София, за да напомни на своите приятели, че войната срещу Югославия не е завършила. Докато Милошевич е на власт, мирът е немислим. Този път гостът остави на своите домакини картата на Южна Сърбия А какво по-полезно за НАТО от един български плацдарм, ако войските му се опитат да "освободят" Южна Сърбия от "сръбското владичество". Дано Южна Сърбия не се превърне в ново Косово, но ако това стане, пламъците на агресията ще обгорят и нашите ръце. Ето какво ни очаква, ако предполагаемите сухопътни коридори заработят. За разлика от въздушните, те ще минат през тялото ни."

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Парламентът на Македония реши агенти да следят малцинствата в съседните страни
  Парламентарната комисия за контрол върху дейността на македонските тайни служби взе решение  за следене на положението на македонските малцинства в съседните страни. Решението е взето по предложение на шефа на Комисията Любчо Поповски от опозиционния Социалдемокретически съюз. Според него повишеното внимание и активност на македонските тайни служби могат да дадат резултати за изграждането на "стратегия за следващия период около защитата на правата на членовете на македонския народ" в Албания, България, Гърция и Югославия.
  Страшо Ангеловски, лидер на националистическата МААК - консервативна, е поискал българския посланик в Македония Ангел Димитров веднага да бъде отзован.
  Говорителят на външно министерство в София отказа да коментира решението на македонския парламент, но отбеляза, че през последните няколко дни официални български представители са заявявали, че България държи на добрите отношения с Македония. По повод искането на МААК говорителят на външно каза, че най-малко една извънпарламентарна партия би могла да повлияе за отзоваването на един посланик. Български дипломат в Скопие е определил Ангеловски като "политически кресльо", на когото никой не обръща внимание. Използвали го обикновено политически сили, които не искали да се покажат.
  В разговор в Скопие с г -жа Бенита Фереро Валднер, външен министър на Австрия и председател на ОССЕ, външният министър на Македония Александър Димитров е поискал ОССЕ да разгледа положението на македонските малцинства в съседните страни. /"Стандарт", "Труд"/
     


  ПАРЛАМЕНТ
   
  На второ четене на Закона за пътищата депутатите си гласуваха новата привилегия колите на парламента да не плащат магистрални такси
  От данъка са освободени още автомобилите на въоръжените сили, полицията, пожарната, медицинската помощ, БЧК, НСО и ГУП. Мерцедесите на парламента липсваха в първоначалния проект на закона, уточнява в. "Труд", който е извел темата на първа страница.
  Депутатите гласуваха на второ четене на Закона за пътищата, че за преминаване по отделни републикански пътища или техни участъци и съоръжения може да се въвеждат такси. Шосетата ще се отдават и на концесия, а онзи, който ги стопанисва, ще събира таксата. Всяко платено шосе трябва да има дублиращо най-малко от втори и трети клас. Каква да е дължината му обаче, не пише в закона.  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Десетки сигнали за корупция в правосъдието са постъпили в Министерството на правосъдието
  48 жалби и сигнали са постъпили за 1 месец в Комисията за проверка на сигнали за корупция в правосъдието, съобщиха  вчера от Министерството на правосъдието. Шест от сигналите нямали отношение към съдебната власт, а в по-голямата част от жалбите се искало преразглеждане на влезли в сила присъди. Два от сигналите били свързани със сериозни нарушения, но от правосъдното министерство отказаха да посочат подробности, пише "Земя". Общо 12 сигнала били признати за основателни, като комисията е разпоредила незабавна проверка по изнесените в тях данни. От министерството обещаха подробности след изтичане на законовия 20-дневен срок за разследване.    


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Правителството е в слаба позиция и от СДС останаха сами, но с оглед на евроинтеграцията и ситуацията на Балканите трябва да се направят стъпки против изолацията на управлващите, заявява лидерът на ДПС Доган
  Според член на Националния изпълнителен съвет /НИС/ на СДС премиерът и лидер на СДС Иван Костов бил нервен по време на срещата си вчера с ръководството на ДПС начело с лидера Доган, е научил "Труд".  Според същия вестник и човек на Доган, участвал в срещата, е потвърдил същото нещо, като добавил още, че според него синьото ръководство вече не било "отбор". Личало дори, че Костов не се силният човек в него. "НИС се дирижира от Христо Бисеров". Такова било мнението според "Труд" на "някои в ДПС".
  За сините било ясно, че до края на този парламент никоя политическа сила няма да сподели с тях "отговорностите на управлението". "Ние знаем, че ще бъдем сами до края на мандата, въпросът е с какви ресурси ще разполагаме след изборите", е признал пред репортер на вестника един от новите членове на НИС.
  "Ще водим със СДС диалог по евроатлантическите приоритети на страната, но нямаме основания да подкрепяме вътрешната политика на Костов. Оставяме го сам". Това бил изводът от срещата в Пловдив между ръководствата на СДС и ДПС, която в НИС може би не са разбрали, са казали според "Труд" от ДПС.
  От ДПС си направили извода, че "Костов иска на всяка цена да се задържи като премиер и при следващото правителство, за да не му се търси отговорност за сегашното управление". Това е споделил по информация на "Труд" "депутат, участвал в разговора". Доган обаче охладил политическите амбиции на Костов, като подчертал своята увереност, че след изборите ДПС ще управлява, "но с кого, не е ясно отсега". Йордан Соколов вметнал, че БСП е несигурен партньор на ДПС заради шикалкавенето й с НАТО. В кръга на Доган обаче смятали, че за електората на ДПС по-изгоден е левоцентристки алианс от един дясноцентристки, коментира "Труд".
  В НИС на СДС смятали, че ако кабинет материализира възобновения диалог между СДС и ДПС в инвестиции за смесените райони, съюзът между двете партии след изборите ще е реален. Но в ДПС били скептици за ресурсите на управляващите. И започват сондажи с всички парламентарни сили и с извънпарламентарните социалдемократи.
  Вече е договорен разговор със съпредседателката на Народен съюз и лидер на БЗНС - НС Анастасия Мозер, както и с лидера на Демократическата партия Праматарски.
  Ръководството на БСП било официално информирано за пловдивската среща на ДПС със СДС. "Ние ще изглаждаме проблеми на местно ниво, нямаме конфликти на централно равнище", е заявил заместник на Първанов, който подготвял среща на рководството на социалистическата партия с ръководството на ДСП.  Доган ще разговаря и с лидера на ОБТ проф. Петков.

  Правителството е в слаба позиция и това е факт, управляващите останаха сами, заявява лидерът на ДПС Доган
  В интервю отново за "Труд" под заглавие "Уравляващите са самотници" лидерът на ДПС Ахмед Доган заявява : "Правителството е в слаба позиция и това е факт. Управляващите останаха сами. Те наистина са самотници. Бяха самотници по време на местните избори, самотни са и сега".
  На журналистически въпрос дали ДПС е склонно да помогне на управляващите да излязат от тази самота, Доган отговаря, че "когато искаме да възстановим доверието и диалога от гледна точка на стабилността и сигурността на страната, в контекста на евроинтеграцията и новата ситуация на Балканите, може би е необходимо да се направят крачки, които ги /СДС/ лишават от тяхната самота. Една управляваща сила, изпадайки в състояне на самотност, може да доведе до последици, които не са желателни за страната".
  На въпрос дали наистина Костов е поканил Доган за участие във властта, лидерът на ДПС заявява, че този въпрос изобщо не е бил поставен - "дори не бе направен намек за това".
  Оценката на Доган за призива на Костов за споделената отговорност за управлението сега - "Сега е късно. Идеята на г-н Костов е да споделим отговорността за страната след парламентарните избори. До тези избори управляващите ще останат сами и това трябва да е ясно".
  Доган признава, че като управляваща политическа сила от СДС са направили "много за страната - ето, имаме финансова стабилизация. Цената, която плаща СДС за управлението, е много висока".  Лидерът на ДПС признава, че и ДПС  е понесло много негативи във връзка с кабинета на Беров, а от СДС ще понесат още по-големи негативи. "Която и да е политическа сила, при тези обективни условия в страната след 3 години управление, няма да се чувства комфортно. Така е. Но пропуснатите шансове за България заради нарушения диалог трябва да бъдат ясно формулирани. Трябва да видим истините, които са ни обединявали, и истините, които са ни разделили. Тази страница от историята трябва да се напише, да й направим общ прочит и едва тогава да я затворим", заявява Доган.
  По въпроса за различията между ДПС и СДС Доган уточнява, че става дума за пътя на България към ЕС и НАТО. За ДПС приобщаването към ЕС и членството в НАТО са външнополитически приоритети за страната, а за СДС те били вътрешнополитически. Според Доган големият проблем сега е да се постигне консенсус за НАТО и ЕС. Той е на мнение, че ако "действително искаме да управляваме страната, трябва да сме наясно защо еди-колко си процента от българския народ е "против" НАТО или "за" НАТО, а не да си печелим изкуствени врагове по тези приоритети и да създаваме негативни нагласи на хората. От ДПС са на мнение, че евроинтеграцията тепърва предстои и, че гарантирането на националната сигурност от НАТО тепърва предстои и затова трябва да изпълним редица вътрешни условия. Ако това не е ясно, може да се окаже разграничителен принцип при взимането на решения от парламента и тяхното изпълнение от правителството.
  Доган за Костов: "В последните 3 години г-н Костов винаги е бил силен политик, ценя го особено като много добър администратор. Специално подчертавам - ние оценяваме реалното, което направи СДС за България. Но вероятно властта в даден момент води до изкривяване на представата на управляващите към другите политически реалности в страната, до подценяване и елиминиране на опозицията, дори до самовнушение, че няма нужда от коректив и разпределение на тежестите на управлението, които са общи за страната. СДС направи тази грешка и мисля, че след местните избори осъзнават тази истина.
   
  На въпрос дали има усещане за приближаване към властта, Доган отговаря, че "това е неизбежно". "Нашата цел оттук нататък е да понесем нашата отговорност за управлението на страната. Ние сме третата политическа сила и много внимателно се готвим за парламентарните иззбори. А след тях идват президентските. На тях аз наистина ще поставя въпроса за поста на вицепрезидента". Доган обаче уточнява, че по време на срещата в Пловдив, за разлика от писаното в пресата, този въпрос не е бил поставен. По отношение на целите на ДПС с участието в срещата със СДС Доган подчертава, че те са били преодоляване на кризата на доверие, създаване на нови основи за диалог в политическото пространство въобще. Затова ДПС предприема серия от политически срещи. /"Труд"/

  В интервю за в. "Демокрация" председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова потвърждава думите на Доган, че на срещата в Пловдив евентуални постове въобще не са били обект на обсъждане. "Ние говорихме абсолютно принципно за нашите взаимоотношения и за това на основата на какви принципи след 10 години демокрация би трябвало да се развиват взаимоотношенията между политическите сили. Говорили са за необходимостта да се подготвят писмени текстове от рода на споразуменията, с които да се уреждат едни бъдещи или настоящи взаимоотношения между партиите в определени сфери. "Но нито сме коментирали раздаването на постове, нито това е било тема на разговор. Мисля, че по-скоро става дума за интерпретацции на тази тема", уточнява Михайлова. Според нея, ако се говори за европейска практика, става очевидно, че е напълно нормално да се сключват споразумения след избори или преди избори. Тя дава пример за досегашната практика, според която са били подписвани по-схематични документи като например този в рамките на ОДС. Това по думите на Михайлова е предизборно споразумение за следизборно управление, но там не е дефнирано кой какво точно ще получи от властта. В този документ партиите са  определили най-общо отношението си към правителството и основните постановки в програмите си. В момента от СДС събирали информация как в европейските страни са уредени точно тези неща. И в този смисъл по време на разговора на СДС с ДПС се е очертал изводът, че развитието на демократичните процеси в България вече е на нов етап, който предполага истински европейски подход във взаимоотношенията - т.е. яснота как точно ще се развиват те и кой какви тежести и отговорности ще поеме в съответния момент. Дали това ще бъде преди изборите, или след тях - в момента са хипотези, коментира Михайлова пред "Демокрация". Тя лично била доволна от уверенията на ДПС, че се отказват от ролята на балансьор, защото е имало период, в който това е била заявката на движението." Наистина сега е по-важното да се търси съгласие, и то така, че да бъдат реализирани  основните приоритети на държавата", декларира шефката на ПГ на СДС. /"Демокрация"/

   

  Ръководството на Евролевицата не е вземало решение за искане на вот на недоверие на правителството
  В ръководството на Евролевицата избухнал скандал заради изявлението на зам.-председателя на партията Иван Бойков, че ще искат вот на недоверие на правителството. Политическият съвет не е взимал решение да се иска вот, цялата парламентарна група възрази срещу тези прибързани изявления на Бойков, съобщи лидерът на Евролевицата Александър Томов. Заместникът му Николай Камов нарече груб политически гаф стореното от колегата му. "Не можем да си позволим подобни импровизации", е бил категоричен Камов.
  Нямало да се налага санкция на Бойков. Депутати обаче намекнали пред медиите, че може да му поискат оставката. Други били убедени, че Бойков не е действал на своя глава, а със знанието на Томов, но сега лидерът не искал да разваля отношенията си със СДС, още повече след затоплянето между СДС и ДПС.
  Самият Бойков е заявил пред "Труд", че казаното е било негово лично мнение и никога не е твърдял, че има решение на партията. Той уточтни, че е водил предварителни разговори с Румен Овчаров от БСП вотът да е в края на март или началото на април за бедността и безработицата.  


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  693 500  или 18,14% са регистрираните безработни за февруари, до лятото ще станат 750 000, съобщават синдикатите
  693 500 са регистрираните безработни в бюрата по труда за февруари, съобщиха от ръководството на КНСБ. С това процентът на безработните в България се вдига на 18,14%, стана ясно вчера.
  200 810 души са останалите без препитание, които имат право на обезщетение, сочат последните данни на службата по заетостта. 750 000 ще станат безработните до лятото, прогнозира в Пазарджик лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов.
  680 000 от работещите в момента са на срочни трудови договори, обявиха от синдикалната централа. Според КНСБ заради временните договори броят на заетите е намалял със 12 000 за по-малко от два месеца. Фонд "ПКБ" няма да може повече да обслужва активните мерки на заетост, тъй като в  момента имало в наличност само 10 млн. лв., предупреди Добри Стефанов от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.
  Със 100 млн. лв. по-малко в сравнение с миналата година са изплатените пари за заплати в стопанския сектор. В бюджетната сфера пък парите били със 70 млн. лв. повече. Като се вземе предвид и увеличената осигурителна тежест, това показва, че политиката на доходите не може да се справи с бедността, коментираха от КНСБ.
  На 22 март синдикатът организира митинг срещу бедността, безработицата и срочните договори. Нямаме мандат да сваляме правителството, нито ще искаме оставки, посочи лидерът на КНСБ Желязко Христов. Според него не бил случаен фактът, че точно на същия ден организацията на БСП в Пловдив начело с експремиера Жан Виденов провеждала митинг на същата тема. Категорично се разграничаваме, защото от червеното ни боли глава, заяви д-р Христов, цитиран във в. "Земя".  


  ИКОНОМИКА
   
  "Булгартабак" отваря фабрика в Русия
  "Булгартабак холдинг" ще открие най-голямата си фабрика в Русия на 17 март, съобщиха от Министерството на икономиката. Фабриката в Сочи е българско дъщерно дружество, в което 77% са собственост на "Пловдив БТ", а останалите 23% - на руската Международная табачная корпорация. Българската  страна участва с технологично оборудване и ноу-хау, а руската - с машини и сгради.
  Фабриката в Сочи е най-голямата чуждестранна инвестиция в Краснодарския район. Капацитетът на завода е 10 000 т цигари на година, което е 2-4% от местния пазар. Инициативата е част от инвестиционната стратегия на правителството за развитие на икономиката до 2001 г. /"Стандарт"/
   

  Руснаци ще правят самолети в Пловдив
  Българо-руско дружество ще започне производството на 12-местни граждански самолети в Пловдив. Машините ще се изработват в приватизирания завод "Авиотехника".
  До края на месеца собственикът на предприятието Димитър Христолов трябва да договори в Москва подробностите по регистрацията на съвместното дружество.
  В него от руска страна ще участва концернът МАПО-МИГ. Предвижданията са в Пловдив да се произвежда съвършено нова машина. Самолетът е руска разработка с американски двигател и вече е лицензиран в САЩ. В Москва завършват работата по прототипа на машината. Изготвят го производителите на самолетите Ил и МИГ-29, уточниха от предприятието.
  Плановете предвиждат "Авиотехника" да изработва самолети за нуждите на  пазара в Източна Европа и Балканите. Вече имало и над 300 заявки от западни клиенти.
  Сега пловдивското предприятие произвежда бойни радиоуправляеми мишени за българската армия. То беше приватизирано преди година и половина и след продължителен застой успя да започне производство, информира "Стандарт". Сега в "Авиотехника" работят 58 души, повечето от които са инженери-специалисти в самолетостроенето. Собственикът на "Авиотехника" Димитър Христолов е дистрибутор и на чужда фирма в България. Той притежава верига от мебелни магазини и е шеф на ФК "Ботев".