ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 16 февруари 1999 г.

 

Световните новини

Ирак заплаши Кувейт, а САЩ продължиха бомбените удари над Ирак. Труден напредък на преговорите в Рамбуйе. Готви се импийчмънт и за Елцин.

Преглед на печата

В Москва президентът Стоянов се е договорил с премиерът Примаков за резервните части за българската авиация.
Остра протестна декларация на България към Либия за освобождаване на задържаните 19 медицински сестри от либийските власти.
Румъния иска да се направи тунел под Дунав при Русе.
Предстоящо е либерализирането на търговията на България с Беларус.
 
   

В Москва президентът Стоянов се е договорил с премиерът Примаков за резервните части за българската авиация.

Вчера президентът Стоянов и премиерът Примаков са се договорили в Москва дългът на Русия към България от 48 млн. дол. да бъде изплатен с резервни части за изтребителите МиГ. В момента България разполага с 21 изтребителя, но само един е в изправност.Разрешаването на въпроса е съвсем предстоящо, заяви Стоянов при завръщането си от Москва, където получи наградата "Темида" на руските юристи.
В-к "Демокрация" отбелязва, че немският гигант "Даймлер - Бенц Аероспейс" /ДАСА/ ще ремонтира и пригажда по стандартите на НАТО българските МиГ-29. По всяка вероятност ремонта им ще се извършва в пловдивският завод "Георги Бенковски", тъй като той е единственият,  който се е специализирал в ремонта на двигателите на МиГ-29. При срещата си с московският кмет Юрий Лужков президентът Стоянов се е договорил с него делегация от Москва да посети Пловдив през май. Според Лужков двете страни не използват възможността за увеличаване на туристическия обмен и особено на руснаци в България.
Разговорът с Примаков се е провел в присъствието на финансовия министър Задорнов, който е  и председател на руската част на смесената комисия, която ще има заседание през март. Задорнов е заявил след срещата, че въпросът за доставката на резервни части за МиГ - овете е завършен на техническо ниво и е обезпечен финансово и по номенклатура.
Президентът Стоянов заяви след разговорите, че "Вече е по-лесно да се разговаря с представителите на руския политически елит, тъй като отношенията са категорично по-дружелюбни, основани на много по-голямо доверие и разбиране Убеден съм, че големите проблеми останаха зад гърба ни".
Премиерът Примаков е заявил: "Чувствам, че желанието за развитието на диалога между нашите две страни е взаимно". Той е поздравил Стоянов за получената награда и е предал специалните поздрави от Елцин по този повод.
Коментара на в-к "Пари" е под заглавие "България става най-важната страна за Русия на Балканите". Констатира се, че след дългогодишни лутания в българо-руските отношения политиците от двете страни дадоха ясни сигнали, че са на път да се отърсят от идеологическия баласт и да заговорят на езика на рационализма. Няма никакво съмнение, пише "Пари", че ако в отношенията между двете страни още не е настъпил очевиден и безспорен поврат, все пак има забележими признаци за взаимен стремеж към това.
/"Демокрация", "Монитор", "Пари"/

Остра протестна декларация на България към Либия за освобождаване на задържаните 19 медицински сестри от либийските власти.

Вчера говорителят на външно министерство заяви, че е изпратена специална декларация от МВнР, в която се настоява всички български граждани, задържани без правно основание, да бъдат освободени в Либия, а официалните власти незабавно да предоставят информация за тяхното състояние.Въпреки непрестанните дипломатически постъпки както в Триполи, така и в София, официалните либийски власти и вчера не предоставиха никаква информация за задържаните 19 медицински сестри от България. Стана ясно, че още на 10 февруари те са били извозени с автобус от Бенгази за Триполи. До този момент България не е получила даже имената на задържаните. Българският посланик в Триполи е поискал среща с външния министър. В декларацията на МВнР се отбелязва, че това поведение е в разрез с международните норми и практика и не е в интерес на отношенията между двете страни.. Допълва се, че България ще потърси съдействие от междунвародни организации като СЗО, "Лекари без граница", ООН и др. Българските медсестри са задържани във връзка със СПИН-скандал в детската болница в Бенгази. Само 3 са били следствените сестри, съобщи вчера Димитър Игнатов-председател на лекарския съюз. Сестрите не са арестувани, а само следствени. Отношението към тях е било добро.
В-к "Стандарт" предлага списък на задържаните, съставен от български дипломати по данни на лекари от Бенгази. Разследват се и медицински работници от Филипините, Египет и др. страни. От публикацията става ясно, че либийското консулство в София е недоволно от отразяването на случая в българския печат. Смятат, че случаят се отразява агресивно и неточно, а либийската страна се представя в лоша светлина пред българските читатели. /"Демокрация", "Стандарт"/

Румъния иска да се направи тунел под Дунав при Русе.

Една от централните новини днес за всички централни вестници е съобщението на зам.-кмета на Русе Никола Николов, че Румъния е започнала инжинерни проучвания за тунел под Дунав при Русе. Той е получил писмо от общината на Гюргево, с което се иска скица на участък от 4 км. на брега под Русе, за да се уточни мястото за излизане над земята на тунела. Румънската идея била съгласувана с ЕС. При строежа ще се използва техниката от строежа на тунела под Ламанша, която сега стояла без работа. Нейното наемане щяло да бъде много изгодно. Съоръжението ще е с около 40% по-евтино, отколкото строеж на нов мост, смятат румънците. Никола Николов е заявил, че най-удобното място за излизане на тунела е при русенската свободна зона, където има готови шосейни и ж.п. връзки. Днес транспортния министър Краус ще бъде в Русе, за да се запознае намясто с любопитното предложение. Румънците предлагат тунел с две шосейни платна и ж.п. тресе по средата./"Сега", "Демокрация"/

Предстоящо е либерализирането на търговията на България с Беларус.

В-к "Пари" информира за заявлението на търговския аташе на Беларус Владимир Ременяко при посещението му в Добрич. Според него въпросът за либерализиране на търговията между България и Беларус ще бъде разгледано на първото заседание на междуправителствената комисия за търговия, икономическо и научно сътрудничество. Заседанието ще се проведе през април или май след насрочената за 18 март поредна среща на българо-руската смесена комисия в Москва. Целта е да се използват постигнатите там договорености защото Беларус е в митнически съюз с Русия, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Това дава възможност на влезлите в една от тези две  страни български стоки да се продават свободно в останалите. През 1998 г. стокообменът между България и Беларус е бил 39,3 млн. дол. с положително салдо за България от 11,7 млн. дол.

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"